Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ateista wrote: ↑26/07/2023 15:02
Upravo to, ali je voda.
I razumijem ja da ljudi koji zive pored mora vole dati znacaj toj njihovoj vodi pa ne zele da kazu voda nego more, to je ok ali ne znaci da svi moramo tako zvati.
Haj necu vise poslje ovoga majkemi
Nije to samo znacaj MORU vec prije svega VODI kao necemu od cega ti zivot ovisi
I sta bi onda trebalo? Za svaku prirodnu vodu koja zbog sastava nije pitka izmisliti nekakvo posebno ime u cast pitke vode od koje nam zivot ovisi?
Ljudima je zapravo mrsko jasno se i precizno izrazavati, a mnogima ni vokabular nije bas najobimniji i tu smo gdje smo
moimoi wrote: ↑26/07/2023 15:04
Haj necu vise poslje ovoga majkemi
Nije to samo znacaj MORU vec prije svega VODI kao necemu od cega ti zivot ovisi
I sta bi onda trebalo? Za svaku prirodnu vodu koja zbog sastava nije pitka izmisliti nekakvo posebno ime u cast pitke vode od koje nam zivot ovisi?
Ljudima je zapravo mrsko jasno se i precizno izrazavati, a mnogima ni vokabular nije bas najobimniji i tu smo gdje smo
Meni stvarno nije namjera prepirati se. Zelim samo da shvatite da se ne radi o nikakvom “preseravanju”, vec znacaju VODE za priobalje/otoke kao i mora. Vecina misli da ljudi “kake” zato sto su ponosni na more..ne, nego zato sto duuugo nisu imali dovoljno vode, niti su se mogli razbacivati sa njom kao kontinentalci. I kako onda ocekivati da je tim ljudima more isto sto i voda?
EFD22 wrote: ↑26/07/2023 15:16
Ma ne treba biti isključiv, ali imamo bogat jezik i treba da koristimo sve raspoložive riječi.
Ako ćemo svako vodeno tijelo zvati voda, onda nam ne treba ni rijeka ni potok ni jezero ni more, sve je to voda jebat ga.
Ja sam uvijek govorio odoh u more malo se rashladiti, kad sam na plaži bio, ili odoh u jezero, kad sam se kupao onomad na Jablaničkom i Boračkom jezeru.
Doduše, i mi svi nepravilno idemo na more kad idemo na more. A ispravno, semantički, bi bilo da idemo na morsku obalu. Englezi i Ameri kažu seaside, nikad nećeš čuti Amerikanca da kaže I'm going to the sea, uvijek će reći to the seaside. Isto tako lakeshore ili lakeside, riverside, itd.
Meni stvarno nije namjera prepirati se. Zelim samo da shvatite da se ne radi o nikakvom “preseravanju”, vec znacaju VODE za priobalje/otoke kao i mora. Vecina misli da ljudi “kake” zato sto su ponosni na more..ne, nego zato sto duuugo nisu imali dovoljno vode, niti su se mogli razbacivati sa njom kao kontinentalci. I kako onda ocekivati da je tim ljudima more isto sto i voda?
Jeste, jeste - dusa ti se prepirat
Inace, to o cemu nije rijec, sto zelis da shvatimo, ja niti jesam niti bih rekao
I da reMiZiramo - more je geografski naziv za izvjesne vodene mase na ovoj planeti, a naziv materije od koje je more uglavnom sacinjeno (citaj: nekih 96,5%) je voda, kako god ko izabrao da je zove.
moimoi wrote: ↑26/07/2023 15:33
Jeste, jeste - dusa ti se prepirat
Inace, to o cemu nije rijec, sto zelis da shvatimo, ja niti jesam niti bih rekao
I da reMiZiramo - more je geografski naziv za izvjesne vodene mase na ovoj planeti, a naziv materije od koje je more uglavnom sacinjeno (citaj: nekih 96,5%) je voda, kako god ko izabrao da je zove.
To je sasvim nebitno. Cinjenica je da je more voda.
Voda je i jezero i rijeka.
Kad sam na moru i kazem "odoh u vodu", podrazumijeva se da mislim na more a ne na rijeku, bazen, jezero. Jedino ako sam u hotelu na moru gdje ima bazen, ali uglavnom to odoh u vodu znaci da cu uci u najblizu vodu, ako sam u hotelu to je bazen, ako sam na plazi to je more, svakom je jasno.
fibula i M97 tours iskustva jel sve uredu sa agencijama ispoštuju dogovoreno?
ima li kakvih skrivenih troškova na internet stranicama jesu li im cijene na sajtu konačne ili ima nekih dodatnih troškova?
PlusSA wrote: ↑27/07/2023 08:05
ima li kakvih skrivenih troškova na internet stranicama jesu li im cijene na sajtu konačne ili ima nekih dodatnih troškova?
Fibula je provjerena, za M97 ne znam. Treba provjeriti sa agencijom uvijek, ali u principu su cijene konacne, jedino gdje trebaju vize mislim da nisu uracunate. Bar za tursku su jako dobro organizovani, imaju tamo puno svojih vodica.
M97 ima vrlo zanimljivih aranžmana. Daleko kreativnijih od fibule. I znaju biti jeftiniji. A valjda dobro poslože cijeli aranžman da prođe bez nesuglasica pošto se često zavisi od lokalnih pružalaca usluga.
PlusSA wrote: ↑27/07/2023 08:05
Fibula je provjerena, za M97 ne znam. Treba provjeriti sa agencijom uvijek, ali u principu su cijene konacne, jedino gdje trebaju vize mislim da nisu uracunate. Bar za tursku su jako dobro organizovani, imaju tamo puno svojih vodica.
da ne bude 3.200,00 KM i plus tamo takse neke 150+150 km (koje inace golden tours zna dodati).
da ne bude 3.200,00 KM i plus tamo takse neke 150+150 km (koje inace golden tours zna dodati).
Da, znaju neke agencije to dodavati, iako i kod njih iglavnom pise da nije ukljuceno.
Isli prosle godine preko fibule i to je to, sve je bilo u cijeni, cak i putno zdravstveno osiguranje koliko se sjecam. Izleti naravno idu posebno po zelji, ali treba pogledati za izlete na drugim mjestima, mi tad nismo i otisli na jedan, jeste sve super bilo ali zara, sad smo za egipat nasli stranicu sa puno jeftnijim izletima nego preko nasih agencija.
Da, znaju neke agencije to dodavati, iako i kod njih iglavnom pise da nije ukljuceno.
Isli prosle godine preko fibule i to je to, sve je bilo u cijeni, cak i putno zdravstveno osiguranje koliko se sjecam. Izleti naravno idu posebno po zelji, ali treba pogledati za izlete na drugim mjestima, mi tad nismo i otisli na jedan, jeste sve super bilo ali zara, sad smo za egipat nasli stranicu sa puno jeftnijim izletima nego preko nasih agencija.
Ove godine dobio 350 KM povoljniju cijenu preko Avioexpressa nego kod Fibule. Aranžman za Egipat je u pitanju.
Ove godine dobio 350 KM povoljniju cijenu preko Avioexpressa nego kod Fibule. Aranžman za Egipat je u pitanju.
Neko je to vec pominjao da je preko njih jeftinije, mozda i ti, ne sjecam se tacno.
Mi smo nasli dobru ponudu preko Beograda za Egipat, ali neka last minute ponuda da smo uboli, povoljnije nego kod nas sto smo gledali jos vise dana.
Prethodno htjeli u vlastitoj reziji jer moze izaci povoljnije nego preko agencija, ali ovo izletilo jos bolje.