Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
-
mirza_15
#626 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Znam da ne vrijedi, ali u isto vrijeme, meni plata nije duplo veća i sada bi me efektivno više koštao nego tada. U poređenju sa drugom nekretninom naravno da vrijedi isto, ali u poređenju sa nekim drugim stvarima definitivno sada mogu kupiti za 150.000 KM više nego što sam prije 10 godina mogao kupiti za 75.000 KM.
Ali nije to bila poenta. Poenta je bila da nekretnina ostaje dok su pare za kiriju čisti trošak pa je računica da je 70 miliona investicija u kojoj je povrat kirija besmislena jer nakon 'povrata" te investicije tebi i dalje ostaje nekretnina koja efektivno vrijedi barem isto toliko koliko je vrijedila kada si "investirao".
Ali nije to bila poenta. Poenta je bila da nekretnina ostaje dok su pare za kiriju čisti trošak pa je računica da je 70 miliona investicija u kojoj je povrat kirija besmislena jer nakon 'povrata" te investicije tebi i dalje ostaje nekretnina koja efektivno vrijedi barem isto toliko koliko je vrijedila kada si "investirao".
-
kakabanja213
#627 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Mozda bi ti bilo bolje da si uzeo kakav dugorocni kredit za neki biznis pa za par godina kupio stan od 300.000. A ostao bi ti biznis kojim bi ponovo mogao kupiti jos jedan stan. Kapitalizam na taj nacin razmislja.inflacija nije dodana vrijednost.mirza_15 wrote: ↑26/07/2023 18:27Ja plaćao kiriju 250 KM. Kupio stan za 75.000 KM. Ustvari, platio sam više jer sam uzeo dugoročni kredit. Sada taj stan vrijedi 150.000 KM. Ja ne vidim kako mi je bilo bolje trošiti 250 KM mjesećno što je samo trošak nego uzeti nekretninu kojoj je za 10 godina vrijednost uduplana. Kupio sam nešto što je sada moje. I ti i @lerdi i Avdo Avdić, u računici da će se nakon x godina tek potrošiti za kiriju toliko koliko bi se dalo za nekretninu zaboravljate da kupovinom zgrade zgrada ostaje u vlasništvu BiH i nakon 30, 40, 100 godina. Pare koje se daju za nekretninu nisu bačene, jer nekretnina ostaje u vlasnistvu i samo će joj rasti vrijednost. Pare date za kiriju jesu. Na stranu što bi svi uposlenici UIO bili na jednom mjestu što bi olakšalo radne procese.100k wrote: ↑26/07/2023 15:06 lerdi je 100% u pravu. Niko normalan nece investirati u nesto sa povratom od 0.6% Mozda u slucaju deflacije ali tek tada niko ne investira. Kupovina zgrade od 70 Min bi se isplatila ako je renta veca od nekih 4-5%, dakle 3-3.5 Mil godisnje.
Da ponovimo jos jednom za strucnjake, vise se isplati placati najam, cak i da je 8 puta veci nego sad, nego kupovati zgradu.
Da ne ulazimo u to u sta ce se investirati ovih 70mil. Bas je Dodik sinoc prisustvovao demonstraciji novih kolacica i bombona.
Manite se malo sa "trojka" i "sdfa", izbori su sljedece godine.
-
mirza_15
#628 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Ili i tih 300.000 uložio ponovo u neki bizniskakabanja213 wrote: ↑26/07/2023 18:50Mozda bi ti bilo bolje da si uzeo kakav dugorocni kredit za neki biznis pa za par godina kupio stan od 300.000. A ostao bi ti biznis kojim bi ponovo mogao kupiti jos jedan stan. Kapitalizam na taj nacin razmislja.inflacija nije dodana vrijednost.mirza_15 wrote: ↑26/07/2023 18:27
Ja plaćao kiriju 250 KM. Kupio stan za 75.000 KM. Ustvari, platio sam više jer sam uzeo dugoročni kredit. Sada taj stan vrijedi 150.000 KM. Ja ne vidim kako mi je bilo bolje trošiti 250 KM mjesećno što je samo trošak nego uzeti nekretninu kojoj je za 10 godina vrijednost uduplana. Kupio sam nešto što je sada moje. I ti i @lerdi i Avdo Avdić, u računici da će se nakon x godina tek potrošiti za kiriju toliko koliko bi se dalo za nekretninu zaboravljate da kupovinom zgrade zgrada ostaje u vlasništvu BiH i nakon 30, 40, 100 godina. Pare koje se daju za nekretninu nisu bačene, jer nekretnina ostaje u vlasnistvu i samo će joj rasti vrijednost. Pare date za kiriju jesu. Na stranu što bi svi uposlenici UIO bili na jednom mjestu što bi olakšalo radne procese.
Biznis nosi rizik. Šta da sam uzeo kredit a poslovna ideja bila loša i nisam vratio pare? Ne garantuje niko da bi biznis uspio.
-
mishic
#629 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Zamjenik predsjednika PDP-a Nenad Vuković:
"Tužno je da jedan čovjek, lažni predsjednik Republike Srpske, zloupotrijebi NSRS, podigne temperaturu u Bosni i Hercegovini, a onda na jedan trgovački način završi privatni interes ili interes ljudi bliskih sebi."
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/31 ... achima.htm
Još tužnije je da opozicija u RS na sve to šuti i čeka da im neko drugi riješi taj problem.
"Tužno je da jedan čovjek, lažni predsjednik Republike Srpske, zloupotrijebi NSRS, podigne temperaturu u Bosni i Hercegovini, a onda na jedan trgovački način završi privatni interes ili interes ljudi bliskih sebi."
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/31 ... achima.htm
Još tužnije je da opozicija u RS na sve to šuti i čeka da im neko drugi riješi taj problem.
-
kakabanja213
#630 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Tih 300.000 bi mozda najpametnije bilo investirati ponovo u biznis ali tebi treba grunt pa rekoh da ga zagruntas.mirza_15 wrote: ↑26/07/2023 18:53Ili i tih 300.000 uložio ponovo u neki bizniskakabanja213 wrote: ↑26/07/2023 18:50
Mozda bi ti bilo bolje da si uzeo kakav dugorocni kredit za neki biznis pa za par godina kupio stan od 300.000. A ostao bi ti biznis kojim bi ponovo mogao kupiti jos jedan stan. Kapitalizam na taj nacin razmislja.inflacija nije dodana vrijednost.![]()
Biznis nosi rizik. Šta da sam uzeo kredit a poslovna ideja bila loša i nisam vratio pare? Ne garantuje niko da bi biznis uspio.
Stavda je Teslu odmah opalila struja? Cuj biznis je rizik. Ko bi to rekao.
-
mirza_15
#631 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Samo ti kažem da možda nećeš imati tih 300.000 KM nego ćeš biti još i u minusu. 75.000 KM plus kamata za kredit plus i dalje plaćaš kiriju. Ako za biznis treba prostor eto još jedne kirije. Ti zaradiš 300.000 KM za 10 godina (ono da ti ostane u šteku)?kakabanja213 wrote: ↑26/07/2023 18:57Tih 300.000 bi mozda najpametnije bilo investirati ponovo u biznis ali tebi treba grunt pa rekoh da ga zagruntas.
Stavda je Teslu odmah opalila struja? Cuj biznis je rizik. Ko bi to rekao.
-
NediM17
#632 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
"BiH nema imovinu, imovina pripada entitetima".
By mile
By mile
- anelsol
#633 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Prihvatanje mogućnosti da bude pokrenuta procedura imenovanja sudija u Ustavni sud BiH, pojašnjava Dodik, ni u kojem slučaju ne znači da je Republika Srpska odustala od stava da prije toga bude riješeno pitanje stranih sudija i donošenja zakona o Ustavnom sudu BiH.
- Roccohljup
#634 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Sad na dnevniku FTV kazu da ipak treba biti novi tender za zgradu 
- Student_u_Ostavci
#635 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Pa fino je ministar upozorio da se prati tender,
evo, hajd, pratićemo. Biti ćemo aaktivni po tom pitanju. Smijemo li pisati rezultate tendera unaprijed?
evo, hajd, pratićemo. Biti ćemo aaktivni po tom pitanju. Smijemo li pisati rezultate tendera unaprijed?
- Prpa.ba
#636 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Odlican tender, neizvjesno je zaista ko ce dobiti tender, zestoka konkurencija jednog objekta sa samim sobom.

- Point.
#637 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Umjesto da ga dotuku oni mu daju ruku spasa.
Reklo bi, sda posla
Reklo bi, sda posla
- kakotakonikako
#638 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Predsjednik RS-a Milorad Dodik rekao da ne odustaje od svoje politike, a zakoni o neprihvatanju i neobjavljivanju odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta i Ustavnog suda BiH ostaju na snazi "dok ne budu ispunjeni zahtjevi RS-a".
Dodik kaže da to nije i ne može promijeniti ni sastanak SNSD-a, HDZ-a i Trojke. Istakao je da je činjenica da su pokrenute neke stvari sa mrtve tačke, ali da time interesi RS i zaključci Narodne skupštine nisu ugroženi.
Prihvatanje mogućnosti da bude pokrenuta procedura imenovanja sudija u Ustavni sud BiH, pojašnjava Dodik, ni u kojem slučaju ne znači da je RS odustala od stava da prije toga bude riješeno pitanje stranih sudija i donošenja zakona o Ustavnom sudu BiH.
Dodik je u razgovoru za RTRS govorio i o razgovorima sa predsjednicima Srbije Aleksandrom Vučićem i Hrvatske Zoranom Milanovićem, najavljenoj sjednici RS-a i Srbije i političkoj situaciji u BiH.
E jeste se relaksirao i promijenio ovaj dodik.
Dodik kaže da to nije i ne može promijeniti ni sastanak SNSD-a, HDZ-a i Trojke. Istakao je da je činjenica da su pokrenute neke stvari sa mrtve tačke, ali da time interesi RS i zaključci Narodne skupštine nisu ugroženi.
Prihvatanje mogućnosti da bude pokrenuta procedura imenovanja sudija u Ustavni sud BiH, pojašnjava Dodik, ni u kojem slučaju ne znači da je RS odustala od stava da prije toga bude riješeno pitanje stranih sudija i donošenja zakona o Ustavnom sudu BiH.
Dodik je u razgovoru za RTRS govorio i o razgovorima sa predsjednicima Srbije Aleksandrom Vučićem i Hrvatske Zoranom Milanovićem, najavljenoj sjednici RS-a i Srbije i političkoj situaciji u BiH.
E jeste se relaksirao i promijenio ovaj dodik.
- Prpa.ba
- kakotakonikako
#640 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Dodik kao da je navikao svoje koalicione partnere na to, pa i nema posebne polemike u vezi s tim. S druge strane, dobija ono na šta cilja, poput novca za novu zgradu Uprave za indirektno oporezivanje u Banja Luci ili imenovanja SNSD-ovog ministra finansija. O ulozi međunarodne zajednice, ali i Tužilaštva BiH koje okreće glavu od glavnih problema govorio je Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije, u emisiji ‘7 PLUS’ Hayat TV.
IFIMES je uradio analizu stanja u BiH pod naslovom „Bosna i Hercegovina 2023 – wagnerizacija Brčko distrikta“. Bećirović je govorio o poruci tog naslova, te izdvojio najvažnije detalje analiza.
Mi smo u našim analizama još prije tri godine upozoravali na Wagner grupu. Mi već duže vremena upozoravamo javnost da je potrebno rasporediti američke vojne snage na području Brčko distrikta i na području Sarajeva. U početku je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS razmišljalo da bi poslalo tamo laku mehanizovanu brigadu. Došlo je do promjene plana. Radi se o tome da bi oko 1000 wagnerovaca moglo hermetički zatvoriti područje Brčko distrikta. Zato insistiramo da dolaze američke snage. Važno je da se ova situacija u BiH, i politička i sigurnosna i svaka druga, presječe slanjem američkih vojnika. Situacija u Brčkom je teška. Ima najviše putinovaca u BiH. Ovdje je sva priča ko će preuzeti odgovornost da prvi započne sukob. Kako bude rastao sukob u Ukrajini i kosovska kriza tako će se intenzivirati i događanja u BiH i zato se mora biti spremno – naglasio je Bećirović.
Imali smo prije dva dana sastanak čelnika stranaka koji čine parlamentarnu većinu na državnom nivou. Za razliku od sastanka u Konjicu, ovoga puta dosta optimizma, smirivanja tenzija i najava boljih dana. Bećirović je kazao da li vjeruje u ono što smo čuli ili je to prazna priča pred vruću političku jesen.
Ne može se vjerovati. Smjena vlasti je svugdje dobro došla. Ovo u BiH je instalirana vlast. Po svemu što je do sad uradila pokazalo se da ne stoji ništa od onoga što su oni obećavali. Usta su im bila puna Bosne i Hercegovine, da će osigurati boljitak. Više ne možemo reći ni da je naučna fantastika. Trojka je veliko razočarenje za građane BiH. Vidjeli smo da je došlo do promjene vlasti. Došla je slabija vlast. Najveći primjer toga je ministar vanjskih poslova. Smije nam se region i međunarodna zajednica kakvog ministra vanjskih poslova imamo. Nije se desilo da jedna takva osoba zauzima poziciju ministra vanjskih poslova. Oni su fikus u ovoj vlasti. Ispunjava želje Čovića i Dodika, međunarodne zajednice. Sadašnja garnitura Trojke je uvela u neformalne veze Federaciju BiH sa Republikom Hrvatskom. Posjeta Konakovića Budimpešti pokazala je bijedu takve politike. Imamo posjetu Orbana koji je došao da proslavi jedan od uspjeha operacije ‘Kula’. Poklanjate se mađarskim vlastima i tražite da utiču na Dodika, a Dodik je njihov ključni saveznik. To je amaterizam od strane ministra vanjskih poslova – istakao je Bećirović.
Bećirović je naveo da su Dodik, Schmidt, Čović i Orban jedna porodica, ali isto tako da su i patriote BiH budne.
Naiva ili nesto drugo ?
IFIMES je uradio analizu stanja u BiH pod naslovom „Bosna i Hercegovina 2023 – wagnerizacija Brčko distrikta“. Bećirović je govorio o poruci tog naslova, te izdvojio najvažnije detalje analiza.
Mi smo u našim analizama još prije tri godine upozoravali na Wagner grupu. Mi već duže vremena upozoravamo javnost da je potrebno rasporediti američke vojne snage na području Brčko distrikta i na području Sarajeva. U početku je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS razmišljalo da bi poslalo tamo laku mehanizovanu brigadu. Došlo je do promjene plana. Radi se o tome da bi oko 1000 wagnerovaca moglo hermetički zatvoriti područje Brčko distrikta. Zato insistiramo da dolaze američke snage. Važno je da se ova situacija u BiH, i politička i sigurnosna i svaka druga, presječe slanjem američkih vojnika. Situacija u Brčkom je teška. Ima najviše putinovaca u BiH. Ovdje je sva priča ko će preuzeti odgovornost da prvi započne sukob. Kako bude rastao sukob u Ukrajini i kosovska kriza tako će se intenzivirati i događanja u BiH i zato se mora biti spremno – naglasio je Bećirović.
Imali smo prije dva dana sastanak čelnika stranaka koji čine parlamentarnu većinu na državnom nivou. Za razliku od sastanka u Konjicu, ovoga puta dosta optimizma, smirivanja tenzija i najava boljih dana. Bećirović je kazao da li vjeruje u ono što smo čuli ili je to prazna priča pred vruću političku jesen.
Ne može se vjerovati. Smjena vlasti je svugdje dobro došla. Ovo u BiH je instalirana vlast. Po svemu što je do sad uradila pokazalo se da ne stoji ništa od onoga što su oni obećavali. Usta su im bila puna Bosne i Hercegovine, da će osigurati boljitak. Više ne možemo reći ni da je naučna fantastika. Trojka je veliko razočarenje za građane BiH. Vidjeli smo da je došlo do promjene vlasti. Došla je slabija vlast. Najveći primjer toga je ministar vanjskih poslova. Smije nam se region i međunarodna zajednica kakvog ministra vanjskih poslova imamo. Nije se desilo da jedna takva osoba zauzima poziciju ministra vanjskih poslova. Oni su fikus u ovoj vlasti. Ispunjava želje Čovića i Dodika, međunarodne zajednice. Sadašnja garnitura Trojke je uvela u neformalne veze Federaciju BiH sa Republikom Hrvatskom. Posjeta Konakovića Budimpešti pokazala je bijedu takve politike. Imamo posjetu Orbana koji je došao da proslavi jedan od uspjeha operacije ‘Kula’. Poklanjate se mađarskim vlastima i tražite da utiču na Dodika, a Dodik je njihov ključni saveznik. To je amaterizam od strane ministra vanjskih poslova – istakao je Bećirović.
Bećirović je naveo da su Dodik, Schmidt, Čović i Orban jedna porodica, ali isto tako da su i patriote BiH budne.
Naiva ili nesto drugo ?
- Student_u_Ostavci
#641 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Ovo se može riješiti samo sastankom stranaka okupljenih oko HDZa i Dodika. Mislim da će nas to još više približiti EU iako smo i nakon ovog sastanka od neki dan jako blizu. Tri zakona su spremna, Dodik se zakleo da će glasati. 3 po 3, 73,
miliona za Radišića
miliona za Radišića
- Roccohljup
#642 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Koga don od gusinja hvali, taj nece dobro proci
https://www.avaz.ba/vijesti/bih/846052/ ... kih-zakona
https://www.avaz.ba/vijesti/bih/846052/ ... kih-zakona
-
talijan97
#643 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Ovo je debakl trojkaša i košarkaša koji glumi političara.
-
elk
- kakotakonikako
#645 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Sedamneast godina neprekidno, od 2006. godine, Milorad Dodik obnaša vlast. Tek što je te godine stupio na istu, preuzevši je od SDS-a, visoko na njegovoj agendi našla se istraga stranaca, sudija i tužilaca iz bosanskohercegovačkog pravosuđa, koja traje do dana današnjeg.
Skoro da se može reći da je najistaknutija karakteristika Dodikove sedamneastogodišnje vladavine, njegovo permanentno zatezanje sa strancima preko leđa države, koje prate očajni, neinovativni i jadni pozivi predstavnika bošnjačke političke elite strancima da se Dodika zaustavi u napadima na državu, piše Patria.
Iskustvo neumitno upućuje na onu vrstu zaključka koja svjedoči tome da, ukoliko su više bošnjački politički predstavnici pozivali strance da zaustave Milorada Dodika u nekom od njegovih brojnih pohoda na državu i ustavni poredak, utoliko su stranci, na koncu, pred Dodika izlazili sa koncesijama, počev od koncesija koje je u ime Bosne i Hercegovine i njenog pravosuđa učinila svojevremeno Catherine Ashton, do posljednjih koncesija predstavnika međunarodne zajednice.
Kako je naime moguće da se stranci tako često pojavljuju u ulozi onih koji Dodiku udjeljuju koncesije u zamjenu za njegovo smirivanje, u zamjenu za relaksaciju, deeskalaciju i tome slično?
Moguće je, jer su bošnjački politički predstavnici, usljed manjka odgovornosti i hrabrosti, suverenitet i političku volju da se država brani od napada, delegirali na strance.
Onda je prilično logično to da kada isti ti stranci izađu u susret Dodiku, bošnjački politički predstavnici nemaju pravo na utemeljen prigovor, jer su se sami dali u tuđe ruke. Uostalom taj prigovor ne samo da nema smisla nego je i kada se pojavi, obilježje nitkovluka jedne grupacije ljudi koja i nakon genocida vlastiti narod isporučuje u ruke “Ujedinjenih nacija” koje trebaju da ga zaštite od “četnika”.
I iz posljednje epizode zatezanja između Dodika i stranaca, a preko leđa Bosne i Hercegovine jasno je da su stranci pomogli Dodiku da ponovo oslabi državu, a radi privida stabilizacije općih političkih prilika.
Međutim, ne treba očekivati da će to promijeniti stav bošnjačkih političkih predstavnika prema ulozi stranaca u Bosni i Hercegovini. Oni će opet prilikom iduće krize zazivati strance da zaustave Dodika, a stranci će opet Dodiku udijeliti neku koncesiju.
Ako je sada uspio od stranaca dobiti zeleno svjetlo za legaliziranje suspendiranja Ustava na pola države, ako je sada izostala bilo kakva reakcija stranaca na Dodikovo poništavanje Schmidtovih odluka koje u Rs uopće više nisu funkcionalne, idući put će Dodik od stranaca dobiti nešto mnogo krupnije.
Odgovornost za to neće snositi stranci nego bošnjačka politička elita koja nije u stanju organizovati nikakav samostalan politički otpor tome, nego se uvijek oslanja na strance, i uvijek i gotovo u pravilu, Dodik je taj koji to oslanjanje na strance pretvori u korist Rs-a.
Dodik će i dalje nastaviti prividno se obračunavati sa strancima, jer mu se to itekako isplati, a bošnjački politički predstavnici će nastaviti da po najvišoj cijeni od stranaca (koji navodno trebaju zaustaviti Dodika) kupuju mir.
U toj bošnjačkoj kupovini mira gubi se ono što je interes države. Bošnjački politički predstavnici za mir će dati sve, a neće dobiti ništa, osim podsmijeha Dodika, prezira i nepoštovanja stranaca, jer ne posjeduju nikakvu svijest o samostalnom otporu.
Sve dok je to tako, stvari za Bosnu i Hercegovinu ne mogu krenuti u dobrom pravcu, odnosno dok god bošnjački politički predstavnici očekuju da im stranci brane državu, ili da se na bilo koji način za nju zalažu.
Strancima Bosna i Hercegovina nije u interesu nego politička stabilnost regije pod svaku cijenu pa makar i da Bosna i Hercegovina ne postoji. Ukoliko bošnjački politički predstavnici nastave s ovakvom politikom Bosna i Hercegovina će i dalje nezaustavljivo juriti u nastanak, piše Patria.

Skoro da se može reći da je najistaknutija karakteristika Dodikove sedamneastogodišnje vladavine, njegovo permanentno zatezanje sa strancima preko leđa države, koje prate očajni, neinovativni i jadni pozivi predstavnika bošnjačke političke elite strancima da se Dodika zaustavi u napadima na državu, piše Patria.
Iskustvo neumitno upućuje na onu vrstu zaključka koja svjedoči tome da, ukoliko su više bošnjački politički predstavnici pozivali strance da zaustave Milorada Dodika u nekom od njegovih brojnih pohoda na državu i ustavni poredak, utoliko su stranci, na koncu, pred Dodika izlazili sa koncesijama, počev od koncesija koje je u ime Bosne i Hercegovine i njenog pravosuđa učinila svojevremeno Catherine Ashton, do posljednjih koncesija predstavnika međunarodne zajednice.
Kako je naime moguće da se stranci tako često pojavljuju u ulozi onih koji Dodiku udjeljuju koncesije u zamjenu za njegovo smirivanje, u zamjenu za relaksaciju, deeskalaciju i tome slično?
Moguće je, jer su bošnjački politički predstavnici, usljed manjka odgovornosti i hrabrosti, suverenitet i političku volju da se država brani od napada, delegirali na strance.
Onda je prilično logično to da kada isti ti stranci izađu u susret Dodiku, bošnjački politički predstavnici nemaju pravo na utemeljen prigovor, jer su se sami dali u tuđe ruke. Uostalom taj prigovor ne samo da nema smisla nego je i kada se pojavi, obilježje nitkovluka jedne grupacije ljudi koja i nakon genocida vlastiti narod isporučuje u ruke “Ujedinjenih nacija” koje trebaju da ga zaštite od “četnika”.
I iz posljednje epizode zatezanja između Dodika i stranaca, a preko leđa Bosne i Hercegovine jasno je da su stranci pomogli Dodiku da ponovo oslabi državu, a radi privida stabilizacije općih političkih prilika.
Međutim, ne treba očekivati da će to promijeniti stav bošnjačkih političkih predstavnika prema ulozi stranaca u Bosni i Hercegovini. Oni će opet prilikom iduće krize zazivati strance da zaustave Dodika, a stranci će opet Dodiku udijeliti neku koncesiju.
Ako je sada uspio od stranaca dobiti zeleno svjetlo za legaliziranje suspendiranja Ustava na pola države, ako je sada izostala bilo kakva reakcija stranaca na Dodikovo poništavanje Schmidtovih odluka koje u Rs uopće više nisu funkcionalne, idući put će Dodik od stranaca dobiti nešto mnogo krupnije.
Odgovornost za to neće snositi stranci nego bošnjačka politička elita koja nije u stanju organizovati nikakav samostalan politički otpor tome, nego se uvijek oslanja na strance, i uvijek i gotovo u pravilu, Dodik je taj koji to oslanjanje na strance pretvori u korist Rs-a.
Dodik će i dalje nastaviti prividno se obračunavati sa strancima, jer mu se to itekako isplati, a bošnjački politički predstavnici će nastaviti da po najvišoj cijeni od stranaca (koji navodno trebaju zaustaviti Dodika) kupuju mir.
U toj bošnjačkoj kupovini mira gubi se ono što je interes države. Bošnjački politički predstavnici za mir će dati sve, a neće dobiti ništa, osim podsmijeha Dodika, prezira i nepoštovanja stranaca, jer ne posjeduju nikakvu svijest o samostalnom otporu.
Sve dok je to tako, stvari za Bosnu i Hercegovinu ne mogu krenuti u dobrom pravcu, odnosno dok god bošnjački politički predstavnici očekuju da im stranci brane državu, ili da se na bilo koji način za nju zalažu.
Strancima Bosna i Hercegovina nije u interesu nego politička stabilnost regije pod svaku cijenu pa makar i da Bosna i Hercegovina ne postoji. Ukoliko bošnjački politički predstavnici nastave s ovakvom politikom Bosna i Hercegovina će i dalje nezaustavljivo juriti u nastanak, piše Patria.
-
talijan97
#646 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Na kraju ćemo mi biti krivikakotakonikako wrote: ↑26/07/2023 20:14 Sedamneast godina neprekidno, od 2006. godine, Milorad Dodik obnaša vlast. Tek što je te godine stupio na istu, preuzevši je od SDS-a, visoko na njegovoj agendi našla se istraga stranaca, sudija i tužilaca iz bosanskohercegovačkog pravosuđa, koja traje do dana današnjeg.
![]()
-
100k
#647 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Moze li malo vise detalja, koja je lokacija i kvadratura i jednog i drugog stana, pa da mozemo uporediti? Ako uzmemo tvoje poredjenje, smatras da ce kvadrat u Banjaluci za 10 godina vrijediti 10.000 umjesto 5.000 KM, koliko je trenutna cijena ovog objekta, plus PDV. To je povrat investicije od 10,6%, bolje nego SP500 index korigovan za inflaciju, svaka cast. Subjektivno mislim da je to malo optimisticno. I malo precijenjeno, kada se uzmu u obzir cijene novih nekretnina u BiH.mirza_15 wrote: ↑26/07/2023 18:27 Ja plaćao kiriju 250 KM. Kupio stan za 75.000 KM. Ustvari, platio sam više jer sam uzeo dugoročni kredit. Sada taj stan vrijedi 150.000 KM. Ja ne vidim kako mi je bilo bolje trošiti 250 KM mjesećno što je samo trošak nego uzeti nekretninu kojoj je za 10 godina vrijednost uduplana. Kupio sam nešto što je sada moje. I ti i @lerdi i Avdo Avdić, u računici da će se nakon x godina tek potrošiti za kiriju toliko koliko bi se dalo za nekretninu zaboravljate da kupovinom zgrade zgrada ostaje u vlasništvu BiH i nakon 30, 40, 100 godina. Pare koje se daju za nekretninu nisu bačene, jer nekretnina ostaje u vlasnistvu i samo će joj rasti vrijednost. Pare date za kiriju jesu. Na stranu što bi svi uposlenici UIO bili na jednom mjestu što bi olakšalo radne procese.
Sto se tice vlasnistva, ima dosta objekata koje su u vlasnistvu BiH. I ogromne pare se slijevaju u drzavni budzet od rente tih objekata?
-
mirza_15
#648 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Tibra, 50-tak kvadrata, prije 10 godina kvadrat (kupovano u izgradnji) bio tačno 1.500 KM.100k wrote: ↑26/07/2023 20:37Moze li malo vise detalja, koja je lokacija i kvadratura i jednog i drugog stana, pa da mozemo uporediti? Ako uzmemo tvoje poredjenje, smatras da ce kvadrat u Banjaluci za 10 godina vrijediti 10.000 umjesto 5.000 KM, koliko je trenutna cijena ovog objekta, plus PDV. To je povrat investicije od 10,6%, bolje nego SP500 index korigovan za inflaciju, svaka cast. Subjektivno mislim da je to malo optimisticno. I malo precijenjeno, kada se uzmu u obzir cijene novih nekretnina u BiH.mirza_15 wrote: ↑26/07/2023 18:27 Ja plaćao kiriju 250 KM. Kupio stan za 75.000 KM. Ustvari, platio sam više jer sam uzeo dugoročni kredit. Sada taj stan vrijedi 150.000 KM. Ja ne vidim kako mi je bilo bolje trošiti 250 KM mjesećno što je samo trošak nego uzeti nekretninu kojoj je za 10 godina vrijednost uduplana. Kupio sam nešto što je sada moje. I ti i @lerdi i Avdo Avdić, u računici da će se nakon x godina tek potrošiti za kiriju toliko koliko bi se dalo za nekretninu zaboravljate da kupovinom zgrade zgrada ostaje u vlasništvu BiH i nakon 30, 40, 100 godina. Pare koje se daju za nekretninu nisu bačene, jer nekretnina ostaje u vlasnistvu i samo će joj rasti vrijednost. Pare date za kiriju jesu. Na stranu što bi svi uposlenici UIO bili na jednom mjestu što bi olakšalo radne procese.
Sto se tice vlasnistva, ima dosta objekata koje su u vlasnistvu BiH. I ogromne pare se slijevaju u drzavni budzet od rente tih objekata?
Trenutno je:
https://olx.ba/artikal/54071528
Stanovi na Skenderiji su između 6.000 i 7.000 KM
Samo kažem da računica ne valja jer zgrada ostaje i ne može se kirija poslije koje ne ostaje ništa, koja je samo trošak, posmatrati kao jedini benefit.
Koliko kvadrata je planirano? Je li se ono spominjalo 17.000 ili sam ja nešto fulio? Ako je 17.000 onda je za 70 mil. to malo više od 4.000 po kvadratu.
Mislim da je
- tramvajtrojka
#649 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
kakotakonikako wrote: ↑26/07/2023 19:57 Dodik kao da je navikao svoje koalicione partnere na to, pa i nema posebne polemike u vezi s tim. S druge strane, dobija ono na šta cilja, poput novca za novu zgradu Uprave za indirektno oporezivanje u Banja Luci ili imenovanja SNSD-ovog ministra finansija. O ulozi međunarodne zajednice, ali i Tužilaštva BiH koje okreće glavu od glavnih problema govorio je Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije, u emisiji ‘7 PLUS’ Hayat TV.
Naiva ili nesto drugo ?

Al realno imate li obraza da sa hayata prenosite ovu sda ublehu, koju aktiviraju uvijek kad im je potrebna
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav