Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
HelaS

#1701 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by HelaS »

Može li se razgovarati s nekom avio.kompanijom iz Ukrajine, za njihov smještaj aviona u Sarajevu ili Živinicama

Image
Seawolf

#1702 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Seawolf »

HelaS wrote: 23/07/2023 22:55 Može li se razgovarati s nekom avio.kompanijom iz Ukrajine, za njihov smještaj aviona u Sarajevu ili Živinicama

Image
Može, naravno.

Za letove između Bosne i Hercegovine i Ukrajine.

Malo sam skeptičan da postoji tržište koje bi opravdalo takvo što.
liyf

#1703 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by liyf »

Seawolf wrote: 24/07/2023 00:58
HelaS wrote: 23/07/2023 22:55 Može li se razgovarati s nekom avio.kompanijom iz Ukrajine, za njihov smještaj aviona u Sarajevu ili Živinicama

Image
Može, naravno.

a zašto su Ryan i Wizz prvobitno odustali od Sarajeva, pa i od Bosne praktično. Meni se čini kao sasvim privlačno tržište, 60KM karta za Evropu?
HelaS

#1704 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by HelaS »

Seawolf wrote: 24/07/2023 00:58 Može, naravno.

Na kojim linijama lete ukrajinski avioni bazirani u Srbiji i Španiji?
Seawolf

#1705 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Seawolf »

HelaS wrote: 24/07/2023 06:40
Seawolf wrote: 24/07/2023 00:58 Može, naravno.

Na kojim linijama lete ukrajinski avioni bazirani u Srbiji i Španiji?
Pod kodom kojeg (i čijeg) operatora lete ti avioni?

U stvari, navedi mi neke od tih aviona (po registraciji, ili proizvodnom broju).
akcija007

#1706 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by akcija007 »

Lete Podgorica Beograd pod oznakom leta Montenegro Airlines
Seawolf

#1707 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Seawolf »

A pod kodom kojeg bosanskohercegovačkog operatora bi takvi avioni letjeli na relaciji npr. Tuzla - Skopje?
agent_zero

#1708 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by agent_zero »

drndalo wrote: 22/07/2023 18:24
elk wrote: 22/07/2023 17:24 Sto ne umanje nesposobnost i bolikurcstvo sva 3 aerodroma.
Tvoja primjedba stoji, pretezno.

Opet, na koji nacin mozes npr. stimulisati Wizz da ne prebaci avion sa SJJ ako ga u npr. Dubai-u mogu bolje koristiti? Ili u Mancesteru, ili Rimu...

Koliko ja znam, sasvim fino su radili, popunjenost, prodaja, cash-flow... Opet, ako im mjesecno u SJJ ostane dok sve poplacaju npr. 300.000$ po avionu, a na nekoj drugoj destinaciji npr. 500.000$, kako ces ga sprijeciti da ode gdje ce vise zaraditi? Osim ako si imao, kao sto su imali ugovor o subvencijama prvi put, gdje su morali odraditi odredjene brojeve za odredjene popuste. A ako ne ispune, onda im se naplati.
Kad istece taj ugovor, vidi djavla, ukinuse bazu.
Kad je počela korona, wizzov let sarajevo - budimpešta i budimpešta - sarajevo, period van svake sezone, oba leta krc krcata!

I šta se desi nakon nekog vremena? Likovi ukinu let. :-)
tramvajtrojka

#1709 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by tramvajtrojka »

agent_zero wrote: 24/07/2023 10:25
drndalo wrote: 22/07/2023 18:24

Tvoja primjedba stoji, pretezno.

Opet, na koji nacin mozes npr. stimulisati Wizz da ne prebaci avion sa SJJ ako ga u npr. Dubai-u mogu bolje koristiti? Ili u Mancesteru, ili Rimu...

Koliko ja znam, sasvim fino su radili, popunjenost, prodaja, cash-flow... Opet, ako im mjesecno u SJJ ostane dok sve poplacaju npr. 300.000$ po avionu, a na nekoj drugoj destinaciji npr. 500.000$, kako ces ga sprijeciti da ode gdje ce vise zaraditi? Osim ako si imao, kao sto su imali ugovor o subvencijama prvi put, gdje su morali odraditi odredjene brojeve za odredjene popuste. A ako ne ispune, onda im se naplati.
Kad istece taj ugovor, vidi djavla, ukinuse bazu.
Kad je počela korona, wizzov let sarajevo - budimpešta i budimpešta - sarajevo, period van svake sezone, oba leta krc krcata!

Ukinut je let jer su prestale subvencije od strane mađarske vlade, iako je po LF koji je bio preko 85% i yield ta im je linija bila super ptofitabilna i to im je ponovno nedovoljno bilo jer su i na plusu u kojem su bili trazili tu dodatnu sumu
drndalo

#1710 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Da, "likovi" su ukinuli taj let jer je Madjarska koja je do tad finansirala taj let kao POS ukinula pare zbog precih stvari...
Seawolf

#1711 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Seawolf »

Ko god misli da postoje neki letovi iz Sarajeva, za neke destinacije koje nisu sada nikako pokrivene, a smatra da bi prevoz putnika na tim destinacijama bio isplativ, niko ga ne sprječava da osnuje svoju aviokompaniju, uzme u najam potreban broj odgovarajućih tipova aviona, uveze te avione u bosanskohercegovački registar, izganja AOC i ostalu potrebnu dokumentaciju i samo udri SJJ - XXX, SJJ - YYY, ...., koliko god puta sedmično hoćeš.
HelaS

#1712 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by HelaS »

Seawolf wrote: 24/07/2023 11:53 Ko god misli da postoje neki letovi iz Sarajeva, za neke destinacije koje nisu sada nikako pokrivene, a smatra da bi prevoz putnika na tim destinacijama bio isplativ, niko ga ne sprječava da osnuje svoju aviokompaniju, uzme u najam potreban broj odgovarajućih tipova aviona, uveze te avione u bosanskohercegovački registar, izganja AOC i ostalu potrebnu dokumentaciju i samo udri SJJ - XXX, SJJ - YYY, ...., koliko god puta sedmično hoćeš.
Većina nas na ovoj temi, potpuni smo laici, i komentare i pitanja koje ostavljamo, najprije su iz znatiženje i saznanja novih informacija. Ti, i još poneko, očito je da imate mnogo više znanja o predmetnoj materiji, ali ti posebno, počeo si poprilično drčno i otresito odgovarati i pisati komentare. Ne vidim razlog zašto... :( Ako ti smetaju naša pitanja, ili ih nemoj čitati ni odgovarati, ili nama reci pa mi nećemo više pisati. Mislim, jebo temu ako na svako pitanje dobijem nogu u guzicu, ničim izazvan :-)
mistek

#1713 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by mistek »

Vala je priča o profitabilnosti neadekvatna. Moguće je jedino da taj biznis uopšte nije profitabilan, ali kako je onda na drugim aerodromima? Evo neko spomenu liniju za Budimpeštu. Ja sam 3 puta išao Sarajevo-Budimpešta i kontra (prvi put 2017. godine), svaki put krcat avion. Generalno, mislim da je stepen popunjenosti na letovima iz/za Sarajevo među većim u svijetu. Svi drugi aerodromi imaju ašćare linije koje su neprofitabilne, gdje avioni lete praktično poluprazni.

Uvedi liniju za Amsterdam ili za Pariz, vazda će biti puno. Uvedi LCC za bilo šta, biće puno. Pa Sarajevo ima po tom pitanju dobro jači potencijal od Skopja recimo.
Seawolf

#1714 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Seawolf »

HelaS wrote: 24/07/2023 11:59
Seawolf wrote: 24/07/2023 11:53 Ko god misli da postoje neki letovi iz Sarajeva, za neke destinacije koje nisu sada nikako pokrivene, a smatra da bi prevoz putnika na tim destinacijama bio isplativ, niko ga ne sprječava da osnuje svoju aviokompaniju, uzme u najam potreban broj odgovarajućih tipova aviona, uveze te avione u bosanskohercegovački registar, izganja AOC i ostalu potrebnu dokumentaciju i samo udri SJJ - XXX, SJJ - YYY, ...., koliko god puta sedmično hoćeš.
Većina nas na ovoj temi, potpuni smo laici, i komentare i pitanja koje ostavljamo, najprije su iz znatiženje i saznanja novih informacija. Ti, i još poneko, očito je da imate mnogo više znanja o predmetnoj materiji, ali ti posebno, počeo si poprilično drčno i otresito odgovarati i pisati komentare. Ne vidim razlog zašto... :( Ako ti smetaju naša pitanja, ili ih nemoj čitati ni odgovarati, ili nama reci pa mi nećemo više pisati. Mislim, jebo temu ako na svako pitanje dobijem nogu u guzicu, ničim izazvan :-)
Šta se ljutiš odmah.

Barem dam kakav, takav odgovor, ili komentar.

Ti meni nisi dao odgovor na pitanje koji su to avioni iz ukrajinskog registra, bazirani u Srbiji, ili u Španiji.

Ono što mene iritira je što iz dosta postova ovdje izbija najobičnija prizemna sebičnost. Tipa, daj mi da letim gdje ja hoću i kad ja hoću, po cijeni od 50 EUR, kao da se radi o nekom zagarantovanom ljudskom pravu.
agent_zero

#1715 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by agent_zero »

tramvajtrojka wrote: 24/07/2023 11:47
agent_zero wrote: 24/07/2023 10:25

Ukinut je let jer su prestale subvencije od strane mađarske vlade, iako je po LF koji je bio preko 85% i yield ta im je linija bila super ptofitabilna i to im je ponovno nedovoljno bilo jer su i na plusu u kojem su bili trazili tu dodatnu sumu
drndalo wrote: 24/07/2023 11:48 Da, "likovi" su ukinuli taj let jer je Madjarska koja je do tad finansirala taj let kao POS ukinula pare zbog precih stvari...
Kako likovi ništa ne ukidaju u Tirani i Podgorici?
agent_zero

#1716 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by agent_zero »

mistek wrote: 24/07/2023 12:14 Vala je priča o profitabilnosti neadekvatna. Moguće je jedino da taj biznis uopšte nije profitabilan, ali kako je onda na drugim aerodromima? Evo neko spomenu liniju za Budimpeštu. Ja sam 3 puta išao Sarajevo-Budimpešta i kontra (prvi put 2017. godine), svaki put krcat avion. Generalno, mislim da je stepen popunjenosti na letovima iz/za Sarajevo među većim u svijetu. Svi drugi aerodromi imaju ašćare linije koje su neprofitabilne, gdje avioni lete praktično poluprazni.

Uvedi liniju za Amsterdam ili za Pariz, vazda će biti puno. Uvedi LCC za bilo šta, biće puno. Pa Sarajevo ima po tom pitanju dobro jači potencijal od Skopja recimo.
Apsolutno se slažem.

Ovdje je jasno da su tri stvari problem - kantonalne vlasti, menadžment aerodroma i politika.
tramvajtrojka

#1717 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by tramvajtrojka »

agent_zero wrote: 24/07/2023 12:20
tramvajtrojka wrote: 24/07/2023 11:47

drndalo wrote: 24/07/2023 11:48 Da, "likovi" su ukinuli taj let jer je Madjarska koja je do tad finansirala taj let kao POS ukinula pare zbog precih stvari...
Kako likovi ništa ne ukidaju u Tirani i Podgorici?
Pa rezu linije i u Podgorici od jeseni isto tako, jednostavno wizz i ryan su ti kao letacki zelenasi uvijek traze vise love, kad prestanu subvencije gubis sve letove i tjt veoma jednostavno Makedonija daje milionske cifre svake godine da zadrzi wizz kod sebe jer ako se oni povuku mogu komotno ugasiti aerodrom i avijaciju , na Kosovu i Albaniji isto tako jos su Albanci sa tk osnovali air Albania kompaniju koja ide ka gašenju na isti nacin na koji se bhairlines ugasio sa tk
Sonron

#1718 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Sonron »

Sam se RyanAir povukao iz Tuzle zbog 3KM takse a ne da Wizz Air koji je imao pune letove da ukine bazu u Sarajevu. Sve kompanije gledaju profit da izvuku maksimalno i naravno da traže od lokalnih vlasti podršku/subvenciju nekada. Pa svi Bliskoistočni avio prevoznici su na novcu od nafte, samo je primjer gdje Qatar Airways ima nekoliko aviona na svoje ime, sve ostalo je ne Qatar Holding ( državna firma ), nije ni jeftino kupiti A320 neo košta 100 miliona $, a cijenu rentanja ne mogu ni zamisliti. Samo je A380 koštao 450 miliona $. Ne može se putovati za 50 - 100€ u avionu koji košta 100 miliona i naravno da će se avio kompanija povući jer nema ROI i profit. BiH je malo tržište i sa niskim standardom da bi i jedna avio kompanija mogla imati bazu na duži period.
LeonardoAC

#1719 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by LeonardoAC »

Sonron wrote: 24/07/2023 12:51 Sam se RyanAir povukao iz Tuzle zbog 3KM takse a ne da Wizz Air koji je imao pune letove da ukine bazu u Sarajevu. Sve kompanije gledaju profit da izvuku maksimalno i naravno da traže od lokalnih vlasti podršku/subvenciju nekada. Pa svi Bliskoistočni avio prevoznici su na novcu od nafte, samo je primjer gdje Qatar Airways ima nekoliko aviona na svoje ime, sve ostalo je ne Qatar Holding ( državna firma ), nije ni jeftino kupiti A320 neo košta 100 miliona $, a cijenu rentanja ne mogu ni zamisliti. Samo je A380 koštao 450 miliona $. Ne može se putovati za 50 - 100€ u avionu koji košta 100 miliona i naravno da će se avio kompanija povući jer nema ROI i profit. BiH je malo tržište i sa niskim standardom da bi i jedna avio kompanija mogla imati bazu na duži period.
zar nije bila vijest da Ryanair nije dobio pojašnjenje zasto mora taksu plaćati u tuzli a ne u banjaluci. nije valjda da je 3 KM taksa po putniku presudila - koju ionako sve kompanije prevale na teret putnika...
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#1721 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by izvrsni direktor »

Sonron wrote: 24/07/2023 12:51 Ne može se putovati za 50 - 100€ u avionu koji košta 100 miliona i naravno da će se avio kompanija povući jer nema ROI i profit.
Trebas to reci ovim iz wizz, Ryan, i ostalih lowCast koji citavo svoje poslovanje zasnivaju na takvim cijenama karti. Objasni im da oni to ne mogu radit sve ove godine
Better Man

#1722 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Better Man »

izvrsni direktor wrote: 25/07/2023 13:10
Sonron wrote: 24/07/2023 12:51 Ne može se putovati za 50 - 100€ u avionu koji košta 100 miliona i naravno da će se avio kompanija povući jer nema ROI i profit.
Trebas to reci ovim iz wizz, Ryan, i ostalih lowCast koji citavo svoje poslovanje zasnivaju na takvim cijenama karti. Objasni im da oni to ne mogu radit sve ove godine
Jesu im jeftine karte, ali ćeš dodatno platiti za prtljag i ostalo i plus letiš na neki udaljeni aerodrom i od tog aerodroma ti treba prevoz do grada i na kraju te cijenom ne dođe ništa jeftinije.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#1723 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by izvrsni direktor »

Better Man wrote: 25/07/2023 14:17
izvrsni direktor wrote: 25/07/2023 13:10

Jesu im jeftine karte, ali ćeš dodatno platiti za prtljag i ostalo i plus letiš na neki udaljeni aerodrom i od tog aerodroma ti treba prevoz do grada i na kraju te cijenom ne dođe ništa jeftinije.
Znam
ElRe

#1724 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by ElRe »

https://www.exyuaviation.com/2023/07/no ... ajevo.html

Vjerovatno je to bio Jordan.
Seawolf je nešto o tome pisao :)
akcija007

#1725 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by akcija007 »

Leti s Austrianom za Bec u 14 45 h .
Jeli dvoljno da dodjem u 13h na aerodrom. U zo vrijeme u rasponu od 10 min su letovi za Dubai,.Istanbul, Bec, Beograd .
Post Reply