Ako ti smeta vrucina, naravno da se isplati.kocijas wrote: ↑24/07/2023 00:00 Izvinjavam se unaprijed, znam da je tema grijanje ali na ostalim temama niko nije pisao godinama.
Hladio bih stan od nekih 75 kvadrata, gijanje mi nije faktor, ali se ne bih bunio ako mogu malo ugrijati dok ne pocne sezona grijanja![]()
Zbog velicine prozora, u citavom stanu imam samo jedno mjesto na kojem bih mogao postaviti unutrasnju jedinicu, tako da vise jedinica nije opcija.
Pozicija nije idealna, generalni pravac jeste prema druge dvije sobe ali je direktno nasuprot ulaznog hodnika.
Neka zeljena temperatura mi je 24-25 stepeni, budzet max 2000KM. Isplatil' se uopste kupovati, dal' bi se te druge sobe hladile, jer u njima provodim vecinu vremena? Kakve su ove podne jedinice, kako vidim uze su, mozda bih mogao negdje uglaviti?
Dosadilo mi se vise znojiti u zamracenom stanu ko sismis![]()
Za 2k mozes uzeti DOBROG Japanca 12ku, ali s obzirom da ti je prvenstveno za hladjenje - mozda ipak neki Gree/Vivax 18ku cisto zbog veceg protoka i (do)grijanja.
Misljenja sam da koju god uzmes (pa i 12ku kineza) da ces biti zadovoljan, jer gdje god da postavis unutrasnju jedinicu, hladan zrak ce "padati" i trebalo bi biti sasvim dovoljno.
Konkretno, ja jedan stan HLADIM Mitsubishi-jem SF serije 12kom, 90m2, 10cm stiropor, alu stolarija... obicno ostavim na MAX kad izadjem kako bi "ohladila zidove" i po dolasku ugasim i bude kao u hladnjaci
Iscitaj "tehnicki list" modela (gledaj da je SEER I SCOP koeficijent sto veci, da ono energ. "A" ima sto vise +++,)koji ti odgovara cjenovno-uporedi, pa odluci.
Sa 2k KM neces sigurno pogrijesiti