Gradonačelnica Sarajeva
-
moonca
#5701 Re: Gradonačelnica Sarajeva
Natpis pored Vjechnice, ne na
- Skijaš
#5702 Re: Gradonačelnica Sarajeva
Pa dobro, nije nam svima cilj multietnicko drustvo prozeto tolerancijom i izbjegavanjem sovinizmatramvajtrojka wrote: ↑23/07/2023 18:21da sam na njezinom mjestu jos vise bih povecao plocu i dodatno boldirao taj dio ko je zaslužan za paljenje biblioteke i onakve ljepotice od zgradeSkijaš wrote: ↑23/07/2023 17:14 Albert Einstein ; poznati fizicar na kojeg ce se mnogi pozivati kada zele spomenuti teoriju relativiteta
Eugene Delacroix : francuski slikar, predstavnik romantizma kojeg ce se pamtiti po djelu "Sloboda vodi narod"
Benjamina Karic : poznata po sovinistickom insistiranju na tom da Vijecnicu nisu zapalili "velikosrpski zlocinci" nego bas "srpski zlocinci"
- tramvajtrojka
#5703 Re: Gradonačelnica Sarajeva
kome ba da se prilagodjavamo likovima koji bi je sutra ponovno zapalili da mogu, nikad oprosta i zaborava nema jos smo mi i previse tolerantni u ovakvim slučajevima najvecih kulturnih barbarizama, jos bih u muzeju vijecnice napravio zid spodoba koje su imale komandu i dale naredbu da se ona spaliSkijaš wrote: ↑23/07/2023 18:25Pa dobro, nije nam svima cilj multietnicko drustvo prozeto tolerancijom i izbjegavanjem sovinizmatramvajtrojka wrote: ↑23/07/2023 18:21
da sam na njezinom mjestu jos vise bih povecao plocu i dodatno boldirao taj dio ko je zaslužan za paljenje biblioteke i onakve ljepotice od zgrade![]()
-
HelaS
#5704 Re: Gradonačelnica Sarajeva
Likovi, koji bi je sutra zapalili da mogu, su oni likovi koji su je i zapalili - vojnici paravojske VRS, i imenom i prezimenom ratni zločinci. Nisu Srbi, u kontekstu kojim ti pišeš, niti su Velikosrbi, što Skijaš imputira, nego ljudsko smeće koje ima svoje ime i prezime i vojnu pripadnost, pod kojom su počinili zločin.tramvajtrojka wrote: ↑23/07/2023 18:32kome ba da se prilagodjavamo likovima koji bi je sutra ponovno zapalili da mogu, nikad oprosta i zaborava nema jos smo mi i previse tolerantni u ovakvim slučajevima najvecih kulturnih barbarizama, jos bih u muzeju vijecnice napravio zid spodoba koje su imale komandu i dale naredbu da se ona spali
Na obje strane u ratu, bilo je milion Srba kojima na pamet nije palo niti bi palo, da pali kulturno-istorijske spomenike BiH, a "srpska" tabla na Vijećnici upravo signira te i sve Srbe da su zločinci.
-
Hakiz
#5705 Re: Gradonačelnica Sarajeva
Kao, na primjer, RS, u kojoj šovinizam ne postoji, ni u imenu ni u političkoj praksi i sva je premrežena tolerancijom. Koja je, sasvim slučajno, bez ikakave namjere od bilo koga, moglo bi se reći božijim djelom, ili prirodnom nepogodom, možda se nekome omaklo u neznanju, realizovana zločinom.Skijaš wrote: ↑23/07/2023 18:25Pa dobro, nije nam svima cilj multietnicko drustvo prozeto tolerancijom i izbjegavanjem sovinizmatramvajtrojka wrote: ↑23/07/2023 18:21
da sam na njezinom mjestu jos vise bih povecao plocu i dodatno boldirao taj dio ko je zaslužan za paljenje biblioteke i onakve ljepotice od zgrade![]()
I zbog toga kako je realizovana, vole je samo velikosrbi, dok je se Srbi gnušaju.
- JohnnyS
#5706 Re: Gradonačelnica Sarajeva
Ja bih se zakleo da sam se nagledao ploča u kojim a piše kako su se u toj i toj kući okupili domoljubi u ustanku protiv njemačkog/talijanskog okupatora. Treba to sve prepraviti u politički korektne verzije
-
HelaS
#5707 Re: Gradonačelnica Sarajeva
Njemački i italijanski okupatori su državne vojske, 2. sv. rat... Srpski agresor, u kontekstu "srpske" ploče na Vijećnici nije jednako njemačkim i italijanskim okupatorima.
-
Bodkin
#5708 Re: Gradonačelnica Sarajeva
Koji su zlocinci srusili stari most? I koji napravili genocid u jasenovcu?
-
Hakiz
#5709 Re: Gradonačelnica Sarajeva
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#5710 Re: Gradonačelnica Sarajeva
-
Bodkin
#5711 Re: Gradonačelnica Sarajeva
Njemac ga nije branio niti je rodjen tu
- Chmoljo
-
Bodkin
#5713 Re: Gradonačelnica Sarajeva
Koji nisu austrijanci. A i to je dobar primjer. Odes u bec kad ono princ eugen ima svoju ulicu od 1911 i sahranjen u aleji velikana
Btw nemam ja nista protiv srpskih zlocinaca sve dok stoje srpske zrtve na kazanima. Znamo da ne stoje i zato je to sve zapisavanje. Tako ce biti bosnjacki zlocinci u banjaluci ili hrvatski u srednjoj bosni. I vecinu ce da boli kurko i svako svom jatu na kraju.
Godinama nakon ismijavanja labuda ovdje na forumu, bio covjek u pravu. U svojoj vjeri na svojoj zemlji
- JohnnyS
#5714 Re: Gradonačelnica Sarajeva
- Chmoljo
#5715 Re: Gradonačelnica Sarajeva
Labud sere. Ne moze da nadje koku koja bi katolika pa se zaredio.Bodkin wrote: ↑23/07/2023 23:44Koji nisu austrijanci. A i to je dobar primjer. Odes u bec kad ono princ eugen ima svoju ulicu od 1911 i sahranjen u aleji velikana
Btw nemam ja nista protiv srpskih zlocinaca sve dok stoje srpske zrtve na kazanima. Znamo da ne stoje i zato je to sve zapisavanje. Tako ce biti bosnjacki zlocinci u banjaluci ili hrvatski u srednjoj bosni. I vecinu ce da boli kurko i svako svom jatu na kraju.
Godinama nakon ismijavanja labuda ovdje na forumu, bio covjek u pravu. U svojoj vjeri na svojoj zemlji
Ovdje je prije svega izostalo nesto puno bitnije sto se desilo u ww2. Poraz zavojevaca i kakvo takvo priznanje ucinjenog i namjeravanog. Zrtva se neprestano mora pravdati sto uopste postoji i vremenom se nije uspio napraviti korak iz tog kruga.
Zato imamo danas situaciju da niko ne negira grozan zlocin u svojoj punini, ali se ne zeli jasno naglasiti ko. Jer ovi drugi ne zele nista. Jos te sprdaju jer si osto ziv.
Najveca tragedija ove zemlje je u tome sto je njena sudbina u rukama obicnih prolaznih birokrata koji zele imati sto bolji izvjestaj za vlastito promaknuce i nesto vecu placu. Sustinske stvari se nikad nisu rijesile, a tu ne mislim na folklor tipa navijanje ili srce na ruci prilikom intoniranja himne.
Mislim na to da se nije dokazalo da se zlocin ne isplati. Upravo obratno. Donosi mnogostruke koristi i prednosti.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#5716 Re: Gradonačelnica Sarajeva
Hakiz wrote: ↑23/07/2023 10:44Razlika je i u tome što postoji pobjednik. I što napadač nije nagrađen.Piaty wrote: ↑23/07/2023 00:23
ma sve to stoji ali razlika izmedju leningrada i sarajeva jeste ta sto se opsada sarajeva desila devedesetih godina, u srcu demokratske europe plus sto su bivsi stsnovnici istog tog grada otisli na brda i pucali. e jebem ga al zar to nije malo previse neobicno.
a inace ne znam ko je poredio to leningrad i sarajevo
Zamislite samo situaciju u kojoj su oni likovi osuđeni u Nirnbergu, ali su Njemačkoj, ipak, ostale osvojene teritorije. Ne bi ni taj rat bio "zaboravljen" za 5+7 godina.
Ova priča neće prestati sve dok se te stvari ne raščiste. Dok se ne ponište rezultati zločina. Pobijene ljude je nemoguće vratiti, ali ostalo se može poništiti. Neko stvarno misli da u porodicama pobijenih srebreničana neće se kroz generacije njegovati sjćanje o tome da su oni koji su im pobili članove nagrađeni time da je Srebrenica ušla u sastsv RS-a? Da RS uopšte postoji kao nagrada?
Možemo se mi zavaravati da će neki zakoni koji će zabraniti način na koji se o tome govori nešto smiriti. Neće, samo će gurnuti pod tepih. A izaći će jednog dana, kao što su devedesetih izašle ranije neriješene stvari.
Situacija je jednostavna
Po metodi 1945
1995 imamo ti pobjednika
I to je to
Treba se zapitati kakvi bi nijemci bili danas da je pobijedila staljinova opcija drzanja njrmacke u siromastvu umjesto zapadna opcija stvaranja ekonomskog cuda
Treba procitat knjigu najkraca istorija njemacke
Razbija mnoge mitove
-
Hakiz
#5717 Re: Gradonačelnica Sarajeva
Ne trebamo se ništa zapitati. Ovdje, strana koja je počinila zločine je nagrađena sa 49 % teritorije. Dok se to ne ispravi, nemamo se šta zapitati.Truba wrote: ↑24/07/2023 00:18Hakiz wrote: ↑23/07/2023 10:44
Razlika je i u tome što postoji pobjednik. I što napadač nije nagrađen.
Zamislite samo situaciju u kojoj su oni likovi osuđeni u Nirnbergu, ali su Njemačkoj, ipak, ostale osvojene teritorije. Ne bi ni taj rat bio "zaboravljen" za 5+7 godina.
Ova priča neće prestati sve dok se te stvari ne raščiste. Dok se ne ponište rezultati zločina. Pobijene ljude je nemoguće vratiti, ali ostalo se može poništiti. Neko stvarno misli da u porodicama pobijenih srebreničana neće se kroz generacije njegovati sjćanje o tome da su oni koji su im pobili članove nagrađeni time da je Srebrenica ušla u sastsv RS-a? Da RS uopšte postoji kao nagrada?
Možemo se mi zavaravati da će neki zakoni koji će zabraniti način na koji se o tome govori nešto smiriti. Neće, samo će gurnuti pod tepih. A izaći će jednog dana, kao što su devedesetih izašle ranije neriješene stvari.
Situacija je jednostavna
Po metodi 1945
1995 imamo ti pobjednika
I to je to
Treba se zapitati kakvi bi nijemci bili danas da je pobijedila staljinova opcija drzanja njrmacke u siromastvu umjesto zapadna opcija stvaranja ekonomskog cuda
Treba procitat knjigu najkraca istorija njemacke
Razbija mnoge mitove
- Pitar sa Kariba
- Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.
#5718 Re: Gradonačelnica Sarajeva
Treba gradonačelnica (Gospodjetina) pitati Dragana Vikica, D. Miokovica, Tea Domuza... da li im smeta i da li ih vrijeđa, ako makar jedan potvrdno odgovori promijeniti natpis.
Sta nas boli kurko za misljenje ovih "bosnjacki zlocinci u Banja Luci", kao da ce to sta promijeniti!
Sta nas boli kurko za misljenje ovih "bosnjacki zlocinci u Banja Luci", kao da ce to sta promijeniti!
- ultima_palabra
#5719 Re: Gradonačelnica Sarajeva
Vikic je Hrvat koliko znam.Pitar sa Kariba wrote: ↑24/07/2023 09:40 Treba gradonačelnica (Gospodjetina) pitati Dragana Vikica, D. Miokovica, Tea Domuza... da li im smeta i da li ih vrijeđa, ako makar jedan potvrdno odgovori promijeniti natpis.
-
Dimu1927
#5720 Re: Gradonačelnica Sarajeva
Hahaha ovaj jos gusla. Srpski zlocinci nego sta. Kme kmeee
-
breuer
#5721 Re: Gradonačelnica Sarajeva
slažem se, nek na Vijećnici ostane srpski zločinci tj. agresori, a na Korićanskim onda da se postavi srpske žrtve...mora neka konzistentnost postojati...
-
zigson
-
breuer
#5723 Re: Gradonačelnica Sarajeva
sorry, Kazani,
- Pandakonda
#5724 Re: Gradonačelnica Sarajeva
U vitezu onda staviti Bosnjacki zlocinci koji su lansirali granatu na djecije igraliste i da onda zatvorimo krug. Također isto za kazane, i u Ahmice staviti hrvatski zlocinci pa da ludilo kolektivizma upotpunimo 
-
Bodkin
#5725 Re: Gradonačelnica Sarajeva
UpravoPandakonda wrote: ↑24/07/2023 10:51 U vitezu onda staviti Bosnjacki zlocinci koji su lansirali granatu na djecije igraliste i da onda zatvorimo krug. Također isto za kazane, i u Ahmice staviti hrvatski zlocinci pa da ludilo kolektivizma upotpunimo![]()