BANKE ALL ABOUT!!!

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2326 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Truba »

u toj je banci moj rodjak psihički otišao i od bogataša postao siromah ( a bio je bogataš dok ih nije kupio UPI pa intesa) te na kraju umro od korone čekajući da mu drugi uplaćuju staž da se može penzionisati

doveo lika u banku da radi
taj mu lik radio o glavi
ispostavilo se da ima lažnu diplomu nije nikad položio neke ispite
:lol:
Plavo-bijeli

#2327 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Plavo-bijeli »

Plavo-bijeli wrote: 21/07/2023 13:52 Još prije 40 dana isplatio neki novac preko Skrilla na devizni racun INTESA banke.
Iako su mi u banci istog dana mogli reći da ne otvaram devizni, da ne prihvacaju Skrill, da će mi pare biti vraćene na Skrill, njihov plan je bio očigledno drugačiji.

Da sada skratim priču, nakon 20 poziva, nekoliko puta odlazenja, mailova, ovog onog, njihovog konstantnog laganja da ce biti pare vraćene za dan, dva, pa cekaj, pa poslat cemo vam dokaz, pa nece nikako da posalju, pa ovo, pa ono...
evo kao poslali su nekakav dokaz nakon sto sam im opet otisao na noge, a on kao da je u masinskom jeziku pisan.

Izgleda da su mi za sve to sto sam prosao sa njima jos uzeli 10€ zbog povrata. KAKAV BEZOBRAZLUK :?

Tih para jos nema na Skrillu iako su navodno isplacene još prošli utorak!

Iz Skrilla kazu da ako dobiju bilo kakva sredstva ona se odmah salju na moj racun.

Sta mi vi preporucujete dalje da radim??
pricam sad sa ovima iz banke i pitam uposlenicu da mi desifruje ovo sto su mi poslali i ona mi hladno kaze da i njoj to nista nije jasno, da je i ona zbunjena...ja kazem pa ovo je bezobrazluk, kaze slaze se :-) :lol:

ovo kao TLN hahahah
Dany97

#2328 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Dany97 »

Imam par pitanja pa ako mi moze neko pomoci...
1.Stiglo mi OVO pre par dana (u nkbm sam u Slo) postom pa ako mi moze neko protumaciti sta zapravo znaci,zbog cega se spominje limit i ostalo....Jeli nesto zbog cega bi trebao brinuti,kontaktirati banku...?
2.Ako zelim nkbm karticom dizati novac sa bankomata u Bosni,jel se moram raspitati kolika je provizija u banci od koje podizem novac sa bankomata u Bosni ili pitati ove u nkbm....i posto su mi na racunu evri da li bi mi na nasem bankomatu evri bili i isplaceni ili se automatski napravila konverzija i bilo isplaceno u km?
3.I zna li neko od koje banke sa bankomata da podignem novac (addiko,RF,mikrofin,nova banka,attos,unicredit,nasa banka)
4.Ako moze neko neka napise ukoliko je takodje u NKBM da ga pitam za neki savjet,da ne duzim ovde....
akcija007

#2329 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by akcija007 »

NKBM je propisala proviziju za isplatu gotovine u inostranstvu izvan EU.
Na bankomatu u BiH ces dobiti KM a tebi ce racun u SLO biti terecen u EUR ima .
Vecina banaka u BiH ima naknadu za isplatu gotovine stranom karticom i iznosi 8 maraka. Pisat ce ti na ekranu.
Dakle,.pored provizije koju je propisala NKBM placa se i nakanada od BH banaka za isplatu gotovine s stranom karticom
xoklix

#2330 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by xoklix »

Sparkasse ima gold karticu bez provizije na svim bankomatima u BiH i bez provizije na Erste Group Wien bankomatima tj. Erste bankomati u Austriji, Češkoj,Sloveniji,Hrvatskoj, Srbiji,CG,Mađarskoj i mislim Poljskoj.
Imate pristup business lounge na aerodromu u Sarajevu :mrgreen:
Godišnja članarina 50 KM.
Filadendron96

#2331 Re: Dopunjiva kartica / Prepaid kartica

Post by Filadendron96 »

Možemo li da vratimu temu iz mrtvih. Mene takodjer zanima od Vas koji imate ovu karticu:

- U kojoj banci imate karticu?
- Koju karticu imate (Visa, MasterCard ili možda neku drugu)?
- Koliko košta izdavanje, a koliko mjesečno održavanje?
- Koja je dužina trajanja kartice?
- Da li ima mogućnost mobilnog bankarstva?
- Da li imate problema sa transakcijama direktno karticom/PayPal ili prolaze normalno?
- Da li ste zadovoljni?

Hvala svima.
08022013

#2332 Re: Dopunjiva kartica / Prepaid kartica

Post by 08022013 »

Imam tu karticu na Union banci već godinu dana. Koštala je 10 KM i važi dvije godine. To je jedini trošak. E sad, ja kod njim imam otvoren i glavni račun pa mogu prebacivati na prepaid karticu koliko hoću.
Sa njom mogu plaćati na internetu, u prodavnicama, koristio sam je u inostranstvu.

Meni super stvar jer ne nosim sa sobom glavnu karticu. Prebacim na mobitelu na nju koliko hoću i trošim. Ako bi je neko ukrao, opet mogu na mobitelu vratiti pare sa nje na glavni račun.

Jedino što mi se ne dopada je mjesečni limit od 1000 KM koliko možeš uplatiti na nju. Mada ja sam jednom prebacio 1500 bez problema. Union banka nije baš ažurna oko toga.
Bosanac sa dna kace

#2333 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Bosanac sa dna kace »

xoklix wrote: 22/07/2023 00:15 Sparkasse ima gold karticu bez provizije na svim bankomatima u BiH i bez provizije na Erste Group Wien bankomatima tj. Erste bankomati u Austriji, Češkoj,Sloveniji,Hrvatskoj, Srbiji,CG,Mađarskoj i mislim Poljskoj.
Bez provizije na bankomatima svih ostalih banaka u BiH? Dakle sve banke iz oba entiteta?
Je'l se ta kartica dobije ako se prenese plata i uzme kreditčić?
xoklix

#2334 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by xoklix »

Bosanac sa dna kace wrote: 23/07/2023 19:14
xoklix wrote: 22/07/2023 00:15 Sparkasse ima gold karticu bez provizije na svim bankomatima u BiH i bez provizije na Erste Group Wien bankomatima tj. Erste bankomati u Austriji, Češkoj,Sloveniji,Hrvatskoj, Srbiji,CG,Mađarskoj i mislim Poljskoj.
Bez provizije na bankomatima svih ostalih banaka u BiH? Dakle sve banke iz oba entiteta?
Da, na svim bankomatima u BiH, oba entiteta, svi kantoni, opštine i mjesne zajednice :mrgreen:
Otvoriš račun i platiš 50 KM godišnju članarinu za gold karticu.
Za kredit pojma nemam...
ZoomZoomKiwi

#2335 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by ZoomZoomKiwi »

Mislim da je tih transakcija na svim ostalim bankama u BiH 10 mjesečno besplatno. Ima piše u uslovima sve.

A u grupi van BiH je bez provizije.

Ista stvar i sa UniCredit Gold paketom, sa MC Gold Debit karticom, u grupi u EU podizanje gotovine bez provizije, a i prilikom plaćanja na POS terminalima bilo gdje nema provizije.

Samo RB ima naknadu i proviziju za sve, bez obzira imao crnu, zlatnu ili običnu karticu.
xoklix

#2336 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by xoklix »

Vala ubi me ako sam ikad više od 5-6x mjesečno dizao pare sa bankomata.
A za Raiffeisen, to svako iole informisan oko bankarskog sektora izbjegava. Doći će im ta bahatost na naplatu kad presuše izvori koje su poklopili prije 20-25 god. , loš glas se teško skida.
Sanjarko

#2337 Re: Dopunjiva kartica / Prepaid kartica

Post by Sanjarko »

08022013 wrote: 23/07/2023 18:00 Imam tu karticu na Union banci već godinu dana. Koštala je 10 KM i važi dvije godine. To je jedini trošak. E sad, ja kod njim imam otvoren i glavni račun pa mogu prebacivati na prepaid karticu koliko hoću.
Sa njom mogu plaćati na internetu, u prodavnicama, koristio sam je u inostranstvu.

Meni super stvar jer ne nosim sa sobom glavnu karticu. Prebacim na mobitelu na nju koliko hoću i trošim. Ako bi je neko ukrao, opet mogu na mobitelu vratiti pare sa nje na glavni račun.

Jedino što mi se ne dopada je mjesečni limit od 1000 KM koliko možeš uplatiti na nju. Mada ja sam jednom prebacio 1500 bez problema. Union banka nije baš ažurna oko toga.
Kako se otvori ona, da li je lako itd. Malo neko upustvo. Ja bi je uzeo, jer nismo vicni u koristenju i obicnih kartica.
Filadendron96

#2338 Re: Dopunjiva kartica / Prepaid kartica

Post by Filadendron96 »

elq wrote: 23/07/2023 17:11 Raif, visa, zasad da, izdavanje se ne sjecam a mjesecno 5, ima mobilnu app, master i visa mogu placat preko pp dok samo visa moze preuzimat pare sa pp
Ja zvao i čak otišao u Raiffeisen da pitam, nemaju uopšte prepaid karticu niti znaju da li će uskoro biti u ponudi. Znači Raiffeisen ništa, a šteta fakat, imam već račun kod njih i nadao se da imaju, ali ništa.
Dzontra_Volta

#2339 Re: Dopunjiva kartica / Prepaid kartica

Post by Dzontra_Volta »

Filadendron96 wrote: 24/07/2023 09:45
elq wrote: 23/07/2023 17:11 Raif, visa, zasad da, izdavanje se ne sjecam a mjesecno 5, ima mobilnu app, master i visa mogu placat preko pp dok samo visa moze preuzimat pare sa pp
Ja zvao i čak otišao u Raiffeisen da pitam, nemaju uopšte prepaid karticu niti znaju da li će uskoro biti u ponudi. Znači Raiffeisen ništa, a šteta fakat, imam već račun kod njih i nadao se da imaju, ali ništa.
Nema Raiffeisen, to je @elq nešto pomiješao. Vjerovatno ima regularnu Visa debitnu karticu.
Ja sam se nakon nekoliko godina opet vratio na BBI prepaid karticu. Uslovi su slični onim u Union banci. Treba ti samo cips i lična karta, popuniš formular na šalteru, uplatiš 10 KM i dobiješ odmah Visa prepaid karticu, sa rokom važenja od 2 godine.
Dopunjavaš u banci (prednost BBI u odnosu na Union banku je što imaju poslovnicu koja radi i nedjeljom), a ja dopunjavam putem internet bankarstva moje banke (samo što ako ne uplatim rano ujutro, uplata legne tek idućeg dana).
Stanje računa provjeravam na bankomatima domaćih banaka (Bam Card).
Dee-Dee_13

#2340 Re: Dopunjiva kartica / Prepaid kartica

Post by Dee-Dee_13 »

Dzontra_Volta wrote: 24/07/2023 12:23
Filadendron96 wrote: 24/07/2023 09:45

Nema Raiffeisen, to je @elq nešto pomiješao. Vjerovatno ima regularnu Visa debitnu karticu.
Ja sam se nakon nekoliko godina opet vratio na BBI prepaid karticu. Uslovi su slični onim u Union banci. Treba ti samo cips i lična karta, popuniš formular na šalteru, uplatiš 10 KM i dobiješ odmah Visa prepaid karticu, sa rokom važenja od 2 godine.
Dopunjavaš u banci (prednost BBI u odnosu na Union banku je što imaju poslovnicu koja radi i nedjeljom), a ja dopunjavam putem internet bankarstva moje banke (samo što ako ne uplatim rano ujutro, uplata legne tek idućeg dana).
Da, ima BBI Visa prepaid karticu. Rok važenja, kao sto kazes 2 godine. Ja sam nedavno vec treci put uzela istu i koristim je za PayPal racun.Samo sada košta 20 km, nije kao sto je bilo prije 10 km.
Dzontra_Volta

#2341 Re: Dopunjiva kartica / Prepaid kartica

Post by Dzontra_Volta »

Dee-Dee_13 wrote: 24/07/2023 12:30
Dzontra_Volta wrote: 24/07/2023 12:23

Da, ima BBI Visa prepaid karticu. Rok važenja, kao sto kazes 2 godine. Ja sam nedavno vec treci put uzela istu i koristim je za PayPal racun.Samo sada košta 20 km, nije kao sto je bilo prije 10 km.
Koštala je i prije 20, samo što za prvu godinu platiš 10, a za drugu još 10 KM. Tako je i sada (odnosno bilo nekad u septembru prošle godine, kad sam je uzeo).
perfect_guy

#2342 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by perfect_guy »

Bosanac sa dna kace wrote: 23/07/2023 19:14
https://www.sparkasse.ba/bs/stanovnistv ... ted-paket-

vidim da to ide u sklopu najskupljeg paketa
mobsterc

#2343 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by mobsterc »

Dobar si i sa 5-6 mjesecno, mozda sam godisnje toliko... Sve placam karticom, rijetko treba kes.
semsasuljakovic

#2344 Re: Dopunjiva kartica / Prepaid kartica

Post by semsasuljakovic »

U ASA banci je isto 20 KM, ali korisnik nekog od paketa ima 50% popusta.
Ali realno ne vidim svrhu posjedovanja prepaid kartice, te krađe se dešavaju samo ako si neoprezan pa daš broj kartice na nepouzdane stranice.
bronhy

#2345 Re: Dopunjiva kartica / Prepaid kartica

Post by bronhy »

Da li i dalje postoje problemi sa koristenjem BBI prepaid kartice na AliExpress-u?
Plavo-bijeli

#2346 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Plavo-bijeli »

Jel realno da nakon sto mi banka nije isplatila skoro 80$ na devizni sa Skrilla, tek nakon 40 dana vratila pare na skrill s tim da mi je uzela 25$ provizije. 25 dolara na malo manje od 80 dolara???
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#2347 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by laserShow »

uzeo skril provizuju
uzela banka skrila
uzela banka za transfer tvojoj banci
uzeba tvoja banka i isplatila tebi

Sada kada se obrnuto slalo, doslo opet ito, osim skril provizije :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2348 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Truba »

ne znam ni šta je to
:mrgreen:
Adi-g

#2349 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Adi-g »

Posto sam zbog kredita prisiljen biti u Ziraat banci primjetio sam da su pravi cigani.
Naplacuju godisnju članarinu za debitnu karticu od 10KM, trajni nalog za uplatu kredita naplacuju 2KM po transakciji, kad se placa nesto u npr EUR prvo taj iznos u pozadini prebace u USD pa onda to prevrnu u BAM. Za ovo zadnje sam zvao banku gdje su mi to saopstili jer mi je za transakciju od 500EUR naplaceno cca 1050KM.
n+1

#2350 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by n+1 »

To je standardna praksa na forex tržištu.
Post Reply