Preko 87.000 postova, skoro svih sličnih ovom
Gradonačelnica Sarajeva
-
Zizi505
#5677 Re: Gradonačelnica Sarajeva
Ovo tvoje objašnjenje ima temelj u primitivizmu i fanatizmu, koje opet u sebi objedinjuje šovinizam.Skijaš wrote: ↑21/07/2023 22:15Stvari su puno slozenije. Kritika na racun srpskog naroda moze i treba doci samo iz srpskog naroda, jer iako si ti mozda objektivan, mnogi nisu i prihvatanje negativnih generalizacija na racun Srba od strane onih koji nisu Srbi otvara prostor za sovinisticko divljanje a pod krinkom tog kako ga ti zoves, "kritikovanja svih negativnih pojava". Da bi se to sprijecilo, govoriti negativno recimo o Bosnjacima mogu samo Bosnjaci, dok su ostali ograniceni na kritikovanje samo odredjenih politickih projekata koje odredjeni bosnjacki politicari podrzavaju u nekom odredjenom trenutku. Tvoj stav da svi mogu kritikovati sve otvara prostor za cetnike, ustase, ElKaidu itd a da to sto oni kazu treba biti uvazeno kao jel' slobodu "kritikovanja svih negativnih pojava".Zizi505 wrote: ↑21/07/2023 22:06
Svima nam je zajedničko da smo ljudska bića, koja nisu birala gdje i kada će se roditi, kojeg ćemo spola biti, rase, naroda i šta još sve ne.
Kao ljudska bića trebamo kritikovati sve negativne pojave koje se dešavaju u zajednicama koje sačinavaju ljudska bića.
Za mene su ograničeni i ugrožavajući po ljudsku zajednicu svi kojima je glavna odrednica identiteta etnička ili nacionalna pripadnost, pa mi je i ovo tvoje objašnjenje primitivno i zaostalo.
Naravno, svako ima pravo i na to.
- Skijaš
#5678 Re: Gradonačelnica Sarajeva
Meni reci sta hoces, nemoj pljuvati po citavim narodima i sve ce bit' OK.Zizi505 wrote: ↑21/07/2023 23:21Ovo tvoje objašnjenje ima temelj u primitivizmu i fanatizmu, koje opet u sebi objedinjuje šovinizam.Skijaš wrote: ↑21/07/2023 22:15
Stvari su puno slozenije. Kritika na racun srpskog naroda moze i treba doci samo iz srpskog naroda, jer iako si ti mozda objektivan, mnogi nisu i prihvatanje negativnih generalizacija na racun Srba od strane onih koji nisu Srbi otvara prostor za sovinisticko divljanje a pod krinkom tog kako ga ti zoves, "kritikovanja svih negativnih pojava". Da bi se to sprijecilo, govoriti negativno recimo o Bosnjacima mogu samo Bosnjaci, dok su ostali ograniceni na kritikovanje samo odredjenih politickih projekata koje odredjeni bosnjacki politicari podrzavaju u nekom odredjenom trenutku. Tvoj stav da svi mogu kritikovati sve otvara prostor za cetnike, ustase, ElKaidu itd a da to sto oni kazu treba biti uvazeno kao jel' slobodu "kritikovanja svih negativnih pojava".
-
Hakiz
#5679 Re: Gradonačelnica Sarajeva
Hm.
Na tabli piše da su to uradili oni koji sebe zovu onako kako na tabli piše.
Šta misliš, da nekoga od onih koji su zapalili Vijećnicu pitaš koji mu je identitet, uključujući kojem narodu osjeća da pripada, i da li je to uradio za narod kojem kaže da pripada, šta bi odgovorio?
Da se onih 80 % tog naroda javno odrekne ljudi koji su te i slične, i gore stvari radili, da počnemo od toga?
Možemo se prepucavati, ali nema više smisla. Hajde zdravo.
-
Zizi505
#5680 Re: Gradonačelnica Sarajeva
Ja ih nigdje ne pljuvah, već ukazah čemu vodi tvoje razmišljanje, kao i onih koji se slažu sa tobom.
Podsjeti me tvoje razmišljanje na situaciju kada majka ili otac kažu da samo oni mogu kritikovati svije dijete i niko drugi, a pri tome žele da im dijete bude integrisano u društvo.
Onda ga recimo upišu u vrtić, školu ili na neku vanškolsku aktivnost koje funkcioniraju po određenim pravilima i sada ako ih dijete prekrši niko ne bi trebalo da im išta kaže u vezi ponašanja njihovog djeteta.
-
HelaS
#5681 Re: Gradonačelnica Sarajeva
Može, ako je dijete srpskih roditelja, srpskog imena, i da je vaspitačica srpskog imena, npr. Zora, svi Srbi, e jedino ona ima pravo da djete iskritikuje. I zato će bošnjačka djeca strahovati od neke bošnjačke Amele, a Zori jebavati sve, jer im je Skijaš dozvolioZizi505 wrote: ↑21/07/2023 23:35Ja ih nigdje ne pljuvah, već ukazah čemu vodi tvoje razmišljanje, kao i onih koji se slažu sa tobom.
Podsjeti me tvoje razmišljanje na situaciju kada majka ili otac kažu da samo oni mogu kritikovati svije dijete i niko drugi, a pri tome žele da im dijete bude integrisano u društvo.
Onda ga recimo upišu u vrtić, školu ili na neku vanškolsku aktivnost koje funkcioniraju po određenim pravilima i sada ako ih dijete prekrši niko ne bi trebalo da im išta kaže u vezi ponašanja njihovog djeteta.
-
Piaty
#5682 Re: Gradonačelnica Sarajeva
Meni je jednom jedan Danac rekao da smo kao narod korumpirani. Ja mu odgovorih "jesmo i svaka čast na zapažanju".
Ako mi drugi put kaže to isto onda ću mu reći da ima ovamo jedan koji ti kaže da moraš govoriti da smo isključivo jako pošteni i moralni
-
moonca
- Skijaš
#5684 Re: Gradonačelnica Sarajeva
Pa da, ali ne pise recimo muski srpski zlocinci iako je cinjenica da su VRS uglavnom cinili muskarci a ne zene. Bira se dakle ono sto odgovara sovinistickom uhu i da nije bio cilj poslati tu poruku sovinizma, tekst na ploci bi bio drugacije srocen.
Ni ti, a ni kolega @Zizi505 niste razumjeli ali nije problem, vjerovatno je do mene i nije mi mrsko ponovo objasniti. Dakle, srpski narod kao kolektiv mogu kritikovati Srbi, Bosnjake kao kolektiv moze kritikovati bilo koji Bosnjak, kada Srbin donese negativan sud o Bosnjacima kao narodu ili Bosnjak donese negativan sud o Srbima kao narodu, to se zove sovinizam. Prvo, dakle to prisustvo samokriticke misli moze biti pozitivna i veoma korisna pojava. Drugo je od A do Z stetno i manifestacija mrznje.
I na kraju, kritikovati pojedinca ili politicku grupu zbog njihovih uvjerenja ili politickog djelovanja je prihvatljivo bez obzira na vjersku, etnicku ili rasnu pripadnost tog pojedinca ili te politicke grupe. Kritika u tom slucaju jel', nema veze sa etnickom pripadnoscu nego sa uvjerenjima ili politickim djelovanjem.
Danac se mogao i trebao drugacije izraziti, Srbi, Bosnjaci i Hrvati nisu korumpirani, nego zive u felericnom drustvenom sistemu u kojem oni koji igraju po pravilima napreduju sporije ili nikako. To je visegeneracijski izazov i da su BiH, Srbija i Hrvatska imale taj luksuz da zive od kolonijalizma kao sto je to imala Danska, moguce je da bi i one, stabilno postavljene na hrpama imperijalnog plijena, do sada bile na visem stepenu drustvenog razvoja.
Prvo, taj procenat je proizvoljan. Drugo, iako vecina Srba zna da su Bosnjaci vise najebali, oni su uvjereni da bi bez Karadzica i Milosevica Srbi bili ta jebana strana. Trece, vecina ih zaista vjeruje da Bosnjacima ne bi falia dlaka s glave da su odlucili ostati u zajednici sa Srbijom i Crnom Gorom. To uostalom i neki Bosnjaci na ovom forumu vjeruju, kriveci Aliju za pocinjanje rata i slicne gluposti. Prosjecan Srbin ne mrzi, ali ga se uvjerilo da je pred njim izbor; zivjeti u drustvu gdje Srbi diktiraju tempo ili zivjeti u drustvu gdje su Srbi druga klasa stanovnistva.
I za kraj, da se slozim s tobom, u pravu si, na toj ploci ne treba pisati srpski nego kako rekoh, velikosrpski ili nesto slicno. Neophodan je taj napor da se ne stavlja znak jednakosti izmedju zlocinacke ideologije i citavog naroda. Ne samo zbog Srba nego i zato sto oni koji stavljaju taj znak jednakosti sire sovinizam.
-
HelaS
#5685 Re: Gradonačelnica Sarajeva
Kritička misao, sud ili sličan izraz, nije jednako pokazivanju mržnje, uvredama, ili sličnom načinu agresivnog pokazivanja bezvrijednosti drugog ili grupe ljudi, itd, veličajući istovremeno sebe i svoje.Skijaš wrote: ↑22/07/2023 06:37Ni ti, a ni kolega @Zizi505 niste razumjeli ali nije problem, vjerovatno je do mene i nije mi mrsko ponovo objasniti. Dakle, srpski narod kao kolektiv mogu kritikovati Srbi, Bosnjake kao kolektiv moze kritikovati bilo koji Bosnjak, kada Srbin donese negativan sud o Bosnjacima kao narodu ili Bosnjak donese negativan sud o Srbima kao narodu, to se zove sovinizam. Prvo, dakle to prisustvo samokriticke misli moze biti pozitivna i veoma korisna pojava. Drugo je od A do Z stetno i manifestacija mrznje.
I na kraju, kritikovati pojedinca ili politicku grupu zbog njihovih uvjerenja ili politickog djelovanja je prihvatljivo bez obzira na vjersku, etnicku ili rasnu pripadnost tog pojedinca ili te politicke grupe. Kritika u tom slucaju jel', nema veze sa etnickom pripadnoscu nego sa uvjerenjima ili politickim djelovanjem.
Definicija šovinizma uspostavljena je davno, ne možeš je ti sada predefinirati prema svojim stavovima.
-
Hakiz
#5687 Re: Gradonačelnica Sarajeva
Hm.
Rekoh nema više smisla...
Rekoh nema više smisla...
Last edited by Hakiz on 22/07/2023 18:52, edited 1 time in total.
-
moonca
#5688 Re: Gradonačelnica Sarajeva
-
HelaS
-
Hakiz
#5690 Re: Gradonačelnica Sarajeva
Ali misle da bi u BiH njima falila dlaka s glave. Pa hoće nezavisnost ili barem entitet u kojem će biti apsolutni vladari. A to nije šovinizam, je li tako? Kolektivno kriviti Srbe je šovinizam, ali misliti da u državi u kojoj većina nisu Srbi, štaviše, užasa, to su Bošnjaci, da će Srbi biti zlostavljani, to nije šovinizam? Malo da ujednačiš kriterije?Skijaš wrote: ↑22/07/2023 06:37
Prvo, taj procenat je proizvoljan. Drugo, iako vecina Srba zna da su Bosnjaci vise najebali, oni su uvjereni da bi bez Karadzica i Milosevica Srbi bili ta jebana strana. Trece, vecina ih zaista vjeruje da Bosnjacima ne bi falia dlaka s glave da su odlucili ostati u zajednici sa Srbijom i Crnom Gorom.
I zbog toga Srebrenica, Prijedor, Višegrad itd. I na kraju Sarajevo.
To diktiranje tempa, to je sve počelo.
Ne možeš braniti neodbranjivo.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#5691 Re: Gradonačelnica Sarajeva
daleka prošlost
npr u lenjingradu su jeli članove obitelji da prežive opsadu... a nešto se sarajevo uspoređuje u opsadi s lenjingradom
neki dan sam računao nalazimo se 5 godina prije nego sam ja rodjen u odnosu na drugi svjetski rat
znaci za 5 + 7 godina naš rat devedestih mora biti faktički zaboravljen... jer sam se ja tako osjećao kad sam upisao školu usprkos svim povijesnim lekcijama ofenzivama domaćim i stranim izdajnicima priredbama
u medijima nije bilo ovoliko zla mržnje potpirivanja vatre i negativnosti podsjećanja i tako dalje
citirao bih bitls ili onog lenona ili parafrizirao
rat je gotov ako to želiš
-
Piaty
#5692 Re: Gradonačelnica Sarajeva
ma sve to stoji ali razlika izmedju leningrada i sarajeva jeste ta sto se opsada sarajeva desila devedesetih godina, u srcu demokratske europe plus sto su bivsi stsnovnici istog tog grada otisli na brda i pucali. e jebem ga al zar to nije malo previse neobicno.Truba wrote: ↑22/07/2023 22:40daleka prošlost
npr u lenjingradu su jeli članove obitelji da prežive opsadu... a nešto se sarajevo uspoređuje u opsadi s lenjingradom
neki dan sam računao nalazimo se 5 godina prije nego sam ja rodjen u odnosu na drugi svjetski rat
znaci za 5 + 7 godina naš rat devedestih mora biti faktički zaboravljen... jer sam se ja tako osjećao kad sam upisao školu usprkos svim povijesnim lekcijama ofenzivama domaćim i stranim izdajnicima priredbama
u medijima nije bilo ovoliko zla mržnje potpirivanja vatre i negativnosti podsjećanja i tako dalje
citirao bih bitls ili onog lenona ili parafriziraohahaha dobar izraz
a inace ne znam ko je poredio to leningrad i sarajevo
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#5693 Re: Gradonačelnica Sarajeva
Sjecam se kad sam citao uvod hanke vajzovic prije nego je uvalila kcer u centralnu banku prekoneke muljaze oko vlade kantona i df...u nekom uvodu za ratne udzbenike
Kaze pisem uvod u skoro razrusenom gradu...
Grozna opsada
Prepustiti proslosti
Kaze pisem uvod u skoro razrusenom gradu...
Grozna opsada
Prepustiti proslosti
-
HelaS
#5694 Re: Gradonačelnica Sarajeva
Eto te poput jeftinih novinara, u rečenicu perfidno ubacuješ drugu temu, ne bi li pojačao crnilo koje želiš opisati prvom temom
Kakve veze ima Hankina kćerka i njeno zaposlenje u CBBiH sa Hankinim upisom u ratni udžbenik
- sinuhe
#5695 Re: Gradonačelnica Sarajeva
U BIH 30 godisnjak(gradonacelnica) slusa, cita svaki dan o ratu kojeg se ne sjeca.
Trazi se i hapsenje procesuiranje
mladih zbog nekih objava na mrezama.
-
Hakiz
#5696 Re: Gradonačelnica Sarajeva
Razlika je i u tome što postoji pobjednik. I što napadač nije nagrađen.Piaty wrote: ↑23/07/2023 00:23ma sve to stoji ali razlika izmedju leningrada i sarajeva jeste ta sto se opsada sarajeva desila devedesetih godina, u srcu demokratske europe plus sto su bivsi stsnovnici istog tog grada otisli na brda i pucali. e jebem ga al zar to nije malo previse neobicno.Truba wrote: ↑22/07/2023 22:40
daleka prošlost
citirao bih bitls ili onog lenona ili parafriziraohahaha dobar izraz
a inace ne znam ko je poredio to leningrad i sarajevo
Zamislite samo situaciju u kojoj su oni likovi osuđeni u Nirnbergu, ali su Njemačkoj, ipak, ostale osvojene teritorije. Ne bi ni taj rat bio "zaboravljen" za 5+7 godina.
Ova priča neće prestati sve dok se te stvari ne raščiste. Dok se ne ponište rezultati zločina. Pobijene ljude je nemoguće vratiti, ali ostalo se može poništiti. Neko stvarno misli da u porodicama pobijenih srebreničana neće se kroz generacije njegovati sjćanje o tome da su oni koji su im pobili članove nagrađeni time da je Srebrenica ušla u sastsv RS-a? Da RS uopšte postoji kao nagrada?
Možemo se mi zavaravati da će neki zakoni koji će zabraniti način na koji se o tome govori nešto smiriti. Neće, samo će gurnuti pod tepih. A izaći će jednog dana, kao što su devedesetih izašle ranije neriješene stvari.
-
Bodkin
#5697 Re: Gradonačelnica Sarajeva
Rasprava je uzaludna jer su na sve tri strane srpski/hrvatski/bosnjacki zlocinci (i to obavezno oni anamo, nikad nasi) ali nigdje nisu srpske/hrvatske/bosnjacke zrtve.
Svako zapisao svoj komad zemlje i pise sta hoce, koliko god ispravno ili neispravno bilo.
Svako zapisao svoj komad zemlje i pise sta hoce, koliko god ispravno ili neispravno bilo.
- Skijaš
#5698 Re: Gradonačelnica Sarajeva
Albert Einstein ; poznati fizicar na kojeg ce se mnogi pozivati kada zele spomenuti teoriju relativiteta
Eugene Delacroix : francuski slikar, predstavnik romantizma kojeg ce se pamtiti po djelu "Sloboda vodi narod"
Benjamina Karic : poznata po sovinistickom insistiranju na tom da Vijecnicu nisu zapalili "velikosrpski zlocinci" nego bas "srpski zlocinci"
Eugene Delacroix : francuski slikar, predstavnik romantizma kojeg ce se pamtiti po djelu "Sloboda vodi narod"
Benjamina Karic : poznata po sovinistickom insistiranju na tom da Vijecnicu nisu zapalili "velikosrpski zlocinci" nego bas "srpski zlocinci"
- ANamelessGhoul
#5699 Re: Gradonačelnica Sarajeva
jasta neg srpski
- tramvajtrojka
#5700 Re: Gradonačelnica Sarajeva
da sam na njezinom mjestu jos vise bih povecao plocu i dodatno boldirao taj dio ko je zaslužan za paljenje biblioteke i onakve ljepotice od zgradeSkijaš wrote: ↑23/07/2023 17:14 Albert Einstein ; poznati fizicar na kojeg ce se mnogi pozivati kada zele spomenuti teoriju relativiteta