otkud US Zelene beretke, neka saradnja?
a ove slike su čudne, zašto bi neko vježbao gađanje iz puške na ovoj daljini? besmisleno.
to je za pištolje i automate (kao škorpion) i to iz ruke sa sklopljenim kundakom, sa rasklopljenim 50m (iz doba Jna)
otkud US Zelene beretke, neka saradnja?
Vježbe između jedinica policije iz Bosne i Hercegovine i 10. Grupe za specijalne namjene Američke vojske (jedinica spada pod Zelene Beretke, koje se specijaliziraju za obuku i edukaciju stranih formacija) su česte. Obavljaju se skoro svaka 3 mjeseca, najčešće između FUPa, SIPAe i CAJa, iako nekada budu uključeni i kantonalni MUPovi (u prošloj je bio i MUP KS), kao i Policija Brčko Distrikta. 10. Grupa često obavlja i individualne vježbe u BiH, na svoju ruku, pa su prije oko mjesec dana imali vježbe iskakanja iz aviona na teritoriji Tuzle. Jedinica je dio SOCEURa, pa su često u BiH. Evo par slika sa njihove vježbe iznad Tuzle. Bile su i mighty OSBiH tu, ali nisu skakali, valjda gledali, smijali se opremi kod ovih Amerikanaca, vjerovatno, nagađam.
e moj arči, ne znam što si tako naopak, tvrdoglav, ljubomoran, ne znam šta ti je, ali si fakat pretjerao, ti Bogme.archi_a wrote: ↑22/07/2023 22:56 Pretjero si padobranac, vjeruj mi. A da znaš koliko ne znaš, "podvezi" i načini podvezivanja, zaustavljanje krvarenja su osnova koja spašava život na ratištu. Tad ti fancy uniforma ne pomaže, kad ti pola noge ili ruke visi na komadu kože, ili su ti crijeva ispala pola metra od tebe. Podvezivanje i prvi zavoj ti, ako je uopšte moguće, daju kakvu takvu mogućnost preživljavanja. I zato je bitna konstantna nadogradnja, razmjena iskustava. U igrici je lako, samo pritisneš gumbić.
Izvini, uz svo dužno poštovanje, ali nisam se ja tebi ubacivao u tvoje odgovore već si ti meni i počeo se svađati iz ničega, stvarati neku tenziju iz apsolutno ničega. Pita čovjek smije li se nositi ratna zastava, kažem pitaj Arčija, šta je tu tebi negativno?archi_a wrote: ↑22/07/2023 23:19 dJečko, upao si na temu kao padobranac. Ja niti sam agresivan, niti naopak, dugo sam na temi. Pokretač sam teme, što je nebitno, nije moja tema. Ali, od pokretanja teme, istrpio sam glupavih, nadobudnih napada, ne zna im se broj. Ne možeš da vjeruješ, da neki hadalj na postavljenu sliku ima problem sa tobom, bešro prpvocira, dobacuje. Svakakvih delegata je bilo, dolazilo prolazilo, ni jednom rečenicom ništa pozitivno nisu doprinijeli temi. Dođe, nasere se, liječi frustracije. Na kraju, koga boli k. šta ti, ja, peti, deseti misli o nečemu?! O komadu oružja, komadu vojnih gaća? Nebitno je čovječe. Bujrum, učestvuj, doprinesi koliko smatraš da treba. Al, ako ti neko kaže da ste završili i da nemate o čemu više razgovarati, završi čovječe. Nije me bilo par dana, u tri, četiri, pet postova me spominješ. Ne budi bolestan, produži.
To bi trebali biti poslovi spasilačkih organizacija i civilne zaštite civilnih organizacija, koje bi i same morale imati adekvatnu opremu. U vanrednim okolnostima, kada snaga elementarne nepogode bude jača od civilnih struktura, tada se pozivaju vojne, i tada nastaje pomoć u spašavanju. To je pravilo.GOLDZEN wrote: ↑23/07/2023 00:02 Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH potencijalno ne zna "orgnizovati mehanizovani napad", vojnici ne znaju primjeniti improvizovani podvez a pri tome su još stari kao da su šalovali galaksiju, debeli, ovakvi, onakvi, nose različite čizme i milion cammo pattern-a ("hahah hajmo im se smijati" - jer majku im jebem sami su sigurno krivi što je proračun i izdvajanje države na Oružane snage toliko, mogu slobodno reći, jadno da ne mogu priuštiti novu opremu i neke "osnovne stvari". Sve su to vojnici krivi pajel... ali nemojte se bojati pomoć stiže sve će to "izdajnici" i "patriJote" riješiti. Ne zna se ko se više bori za potrebe OS BiH.
Ali nema veze ti momci i te djevojke su tu za nešto što je do skoro bila mizerna plata a prije svega tu su za građane ove zemlje jer kada sve oko vas poplavi, ili vas snijeg zakuje i odsiječe od ostatka civilizacije, svi gledaju odakle dolazi pripadnik OS BiH ili helikopter OS BiH kako bi ih evakuisao na sigurno na ibret svih ljudi okolo jer vidi gdje se čovjek "zavuče" sa helikopterom svaka mu čast. Ne znam za vas ali da mene dignu u Huey a da svi pripadnici OS BiH koji su u njemu nemaju iste čizme ja bih tražio da me vrate nazad jer sramota bi me bilo da me u takvom stanju evakuišu... jelte.
Usput ti piloti ne znaju upravljati helikopterima eno godina dana kako oboriše gajnc nov helikopter. Kad smo već kod novih helikoptera i nove opreme i naoružanja, sve trenutne i buduće narudžbe treba otkazati jer dovraga ako se zarati to će završiti u pogrešnim rukama a i vojska će se raspasti u 17362636 dijelova. Još pouzdano znam da će dio pripadnika veličine brigade odmah napustiti vojsku ako se zarati (meni rekli vjerujte mi na riječ).
Narod između "vojska slabo obučena i opremljena" ali dovraga ni slučajno opremiti istu pa makar iz donacija jer "ako se zarati to će anam oni pucati po nama".
Ne znam, možda je najbolje da jedino što stoji kao barijera između mira i agresije na ovu zemlju raspustimo i da pustimo nekoga drugog da preuzme kormilo odbrane ove zemlje. Šta ja znam JNA više ne postoji ali može neko drugi, jer ja vjerujem da oni koji razmišljaju na način koji je opisan iznad zasigurno imaju još neku ludu/glupu ideju u svom rukavu koju mogu izvući i podijeliti sa nama ovdje na ovom predivnom forumu.
Ebo te, oformljen JTAC OS BiH. Najbolji među najboljim. Prošli ljudi dril, obuku, prošli šifriranje, KNOW-HOW, NATO klasifikacija. Dobili dozvolu da navode letjelice NATO-a od 100+ miliona, da selektiraju, odlučuju o ispaljenju raketa od preko milion +, pojedinačno. Barem malo ponosa? Ne, pogledaj mu opreme, jad, bijeda. Hajde, ok. Ne sviđa se nekome i uredu je imati stav. Al ne, daj na svakoj narednoj stranici da kažem kako su smiješni.GOLDZEN wrote: ↑23/07/2023 00:02 Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH potencijalno ne zna "orgnizovati mehanizovani napad", vojnici ne znaju primjeniti improvizovani podvez a pri tome su još stari kao da su šalovali galaksiju, debeli, ovakvi, onakvi, nose različite čizme i milion cammo pattern-a ("hahah hajmo im se smijati" - jer majku im jebem sami su sigurno krivi što je proračun i izdvajanje države na Oružane snage toliko, mogu slobodno reći, jadno da ne mogu priuštiti novu opremu i neke "osnovne stvari". Sve su to vojnici krivi pajel... ali nemojte se bojati pomoć stiže sve će to "izdajnici" i "patriJote" riješiti. Ne zna se ko se više bori za potrebe OS BiH.
Ali nema veze ti momci i te djevojke su tu za nešto što je do skoro bila mizerna plata a prije svega tu su za građane ove zemlje jer kada sve oko vas poplavi, ili vas snijeg zakuje i odsiječe od ostatka civilizacije, svi gledaju odakle dolazi pripadnik OS BiH ili helikopter OS BiH kako bi ih evakuisao na sigurno na ibret svih ljudi okolo jer vidi gdje se čovjek "zavuče" sa helikopterom svaka mu čast. Ne znam za vas ali da mene dignu u Huey a da svi pripadnici OS BiH koji su u njemu nemaju iste čizme ja bih tražio da me vrate nazad jer sramota bi me bilo da me u takvom stanju evakuišu... jelte.
Usput ti piloti ne znaju upravljati helikopterima eno godina dana kako oboriše gajnc nov helikopter. Kad smo već kod novih helikoptera i nove opreme i naoružanja, sve trenutne i buduće narudžbe treba otkazati jer dovraga ako se zarati to će završiti u pogrešnim rukama a i vojska će se raspasti u 17362636 dijelova. Još pouzdano znam da će dio pripadnika veličine brigade odmah napustiti vojsku ako se zarati (meni rekli vjerujte mi na riječ).
Narod između "vojska slabo obučena i opremljena" ali dovraga ni slučajno opremiti istu pa makar iz donacija jer "ako se zarati to će anam oni pucati po nama".
Ne znam, možda je najbolje da jedino što stoji kao barijera između mira i agresije na ovu zemlju raspustimo i da pustimo nekoga drugog da preuzme kormilo odbrane ove zemlje. Šta ja znam JNA više ne postoji ali može neko drugi, jer ja vjerujem da oni koji razmišljaju na način koji je opisan iznad zasigurno imaju još neku ludu/glupu ideju u svom rukavu koju mogu izvući i podijeliti sa nama ovdje na ovom predivnom forumu.

pametnom dostatramvajtrojka wrote: ↑23/07/2023 00:30
Smijesno da se oko ovoga i raspravlja bukvalno osnovne stvari koje ne kostaju mnogo, rhino jedan od brendova koji imaju najbolji bang for the buck, četrdesetak maraka po vojniku je razlika na terenu izmedju zivota i smrti, ako je četrdesetak maraka puno onda pisaj tu vojsku, rat u Ukrajini je pokazao koliko su ove torbice prve pomoći bitne na terenu i koliko zivota spase, a da ne pricamo o posebnim zavojima itd itd., kod nas nedavno objavise slike iz satora medicinara isto kao izlozba u nekom historijskom muzeju![]()

I na stranu sve poteškoće koje su proizvod apsolutne nebrige političkih opcija koje vode ovu državu, ti momci i te djevojke su apsolutno motivisani - neki manje neki više.archi_a wrote: ↑23/07/2023 00:27Ebo te, oformljen JTAC OS BiH. Najbolji među najboljim. Prošli ljudi dril, obuku, prošli šifriranje, KNOW-HOW, NATO klasifikacija. Dobili dozvolu da navode letjelice NATO-a od 100+ miliona, da selektiraju, odlučuju o ispaljenju raketa od preko milion +, pojedinačno. Barem malo ponosa? Ne, pogledaj mu opreme, jad, bijeda. Hajde, ok. Ne sviđa se nekome i uredu je imati stav. Al ne, daj na svakoj narednoj stranici da kažem kako su smiješni.GOLDZEN wrote: ↑23/07/2023 00:02 Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH potencijalno ne zna "orgnizovati mehanizovani napad", vojnici ne znaju primjeniti improvizovani podvez a pri tome su još stari kao da su šalovali galaksiju, debeli, ovakvi, onakvi, nose različite čizme i milion cammo pattern-a ("hahah hajmo im se smijati" - jer majku im jebem sami su sigurno krivi što je proračun i izdvajanje države na Oružane snage toliko, mogu slobodno reći, jadno da ne mogu priuštiti novu opremu i neke "osnovne stvari". Sve su to vojnici krivi pajel... ali nemojte se bojati pomoć stiže sve će to "izdajnici" i "patriJote" riješiti. Ne zna se ko se više bori za potrebe OS BiH.
Oformljen čovječe JTAC OS BiH. Prošli dril, obuku, dobili ebenu dozvolu, certifikat, ocjenjeni vrlo dobrim. Pojavili se na svjetskoj mapi NATO partnerskih vojski, sa oformljenom i osposobljenom jedinicom u slučaju potrebe. Znaju kako, taman u požutjelim gaćama i potkošulji da izađu u slučaju potrebe, oni imaju znanje. Golemo je to. Napredak je to. Doći će i nadogradnja. Al jok, daj da se smijemo, ne jednom, nego kad god se pruži prilika.
Isto sa deklarisanom jedinicom. Zvanična ocjena NATO-a BORBENO SPREMNI! Pregolemo.
Slovenija NATO članica. Provjera i ocjenjivanje njihovih deklarisanih jedinica, ljudi dobili ocjenu NEZADOVOLJAVA. Opremljeni, preopremljeni. Hajmo vježbat, hajmo ponovo.
Al.daj da ismijavamo naše "jadnike".ok je skrenuti pažnju na nedostatkw,, al konstantno negativu pucati je zlonamjerno.
Da mozda nisi previse naivan da vjerujes komentaru fotografije? Zelene beretke nece ucit nikog da puca po prvi put ili podvezuje, ali te stvari su obicno dio vjezbi. Nekad se moze nauciti neki novi trik, neka finta, vidjeti oprema na koju nisi naviko itd.lavi wrote: ↑22/07/2023 23:27
Kaže u komentaru fotografije koju sam ja objavio: "A Civil Affairs Soldier assigned to U.S. Army 10th Special Forces Group (Airborne), teaches Bosnian soldiers how to apply a make-shift tourniquet during a military free-fall operation in Tuzla, Bosnia-Herzegovina, June 23, 2023. U.S. SOF finds opportunities to facilitate training like TCCC to help foster interoperability and strengthen our partnerships in the Balkans. (Photo by U.S. Army Sgt. Laura Bauer)"
-znači, ON, Amerikanac, NAS, Bosance, u našoj državi, na našem poligonu, uči kako se podvezuje, mi to nemamo pojma kako se podvezuje, kako se koriste podvezi i koji se podvezi trebaju koristiti? Mi to glupi jel? Tome se ja Arči smijem, ne smijem se ljudima u uniformi, imam puno poštovanje za one koji to rade časno i pošteno, da bi služili državu i narod i da bi prehranili porodicu, nego se smijem onima koji su tu uniformu izgradili ovakvu kakva jeste da se jedva drži zajedno 18 godina.
Amerikanci obicno ne koriste automate i pistolje u specijalnim akcijama