Desnicari osvajaju Evropu!
Zvuci kao da nas neko zeli prestrasiti.
što će nas prestrašiti, nama je desnica na vlasti od 90-tih...konoplja wrote: ↑22/07/2023 15:45 Predizborne ankete predvidjaju pobjedu desnice na sutrasnjim vandrednim izborima u Spaniji. Vlast bi trebale ciniti umjerena desnica (PP) i krajnja desnica (Vox) i tako nastaviti trend Italije, Svedske i Finske.
Zvuci kao da nas neko zeli prestrasiti.![]()
Naslov teme s uzvicnikom me na to asocira.breuer wrote: ↑22/07/2023 23:51što će nas prestrašiti, nama je desnica na vlasti od 90-tih...konoplja wrote: ↑22/07/2023 15:45 Predizborne ankete predvidjaju pobjedu desnice na sutrasnjim vandrednim izborima u Spaniji. Vlast bi trebale ciniti umjerena desnica (PP) i krajnja desnica (Vox) i tako nastaviti trend Italije, Svedske i Finske.
Zvuci kao da nas neko zeli prestrasiti.![]()
"Na meti medija" se lako okrene u popularnu podršku mada sam malo iznenađen, nije Finska ko Švedska da su im dopustili masovne dolaske tako da ne znam koliko ksenofobija ima racionalne uzroke a la Švedska ili je ko Mađarska, laju a nemaju 10 imigranata.sinuhe wrote: ↑11/07/2023 12:48 Prosle sedmice ministar privrede Finske je bio prisiljen podnijeti ostavku zbog nacistickih stavova dok je danas na meti medija ministarka finansija i predsjednica iste stranke u vladi.
https://yle.fi/a/74-20040470
Postoji puno partija i koliko vidim vecina tih partija u vladama spomenutih zemalja naginju desno. Neke manje, a neke vise. Nose epitete konzervativni, krscanski, tradicionalni, slobodni market, liberaliziam, kapitaliziam, desnica, desni centar.paladinka wrote: ↑30/07/2023 20:35 Kao prvo , u europskim zemljamama postije puno partija , desnicari , ljevicari , kapitalisticki , krsanski , alternativni .. itd. Prakticno , ni jedna partija ne moze totalnu velicinu imati. Parlamentarni zakon je takav sam da ni jedna partija ne moze donijeti zakon bez vecine , samo sam sistem je tako izgradjen , iz tog razloga da ne dodje do totalirzma , da su manje partije preferijaju po mjestu u parlamentu.
To nije tacno , vecina partija su sredina . Desnicarski sistem se bazira na momentalnoj situaciji , to nije neki sistem koji dugorocno nesto postize.konoplja wrote: ↑30/07/2023 20:50Postoji puno partija i koliko vidim vecina tih partija u vladama spomenutih zemalja naginju desno. Neke manje, a neke vise. Nose epitete konzervativni, krscanski, tradicionalni, slobodni market, liberaliziam, kapitaliziam, desnica, desni centar.paladinka wrote: ↑30/07/2023 20:35 Kao prvo , u europskim zemljamama postije puno partija , desnicari , ljevicari , kapitalisticki , krsanski , alternativni .. itd. Prakticno , ni jedna partija ne moze totalnu velicinu imati. Parlamentarni zakon je takav sam da ni jedna partija ne moze donijeti zakon bez vecine , samo sam sistem je tako izgradjen , iz tog razloga da ne dodje do totalirzma , da su manje partije preferijaju po mjestu u parlamentu.
Tako da mislim da se opravdano moze reci da su desnicarske stranke.
Ako ne zelis mlatiti u prazno onda moras jasno napisati sta je to za tebe desnica jer izgleda da ovo pobrojano ocito nije.
Mozda je tebi to samo totalitarni fasisticki i nacisticki rezim.
A onda je ljevica totalitarni socijalisticki i komunisticki rezim.
Pogledah upravo kabinet i vladu Erne Solberg koja je bila na celu Norveske najdulje u posljednjoj dekadi.paladinka wrote: ↑30/07/2023 20:59To nije tacno , vecina partija su sredina . Desnicarski sistem se bazira na momentalnoj situaciji , to nije neki sistem koji dugorocno nesto postize.konoplja wrote: ↑30/07/2023 20:50
Postoji puno partija i koliko vidim vecina tih partija u vladama spomenutih zemalja naginju desno. Neke manje, a neke vise. Nose epitete konzervativni, krscanski, tradicionalni, slobodni market, liberaliziam, kapitaliziam, desnica, desni centar.
Tako da mislim da se opravdano moze reci da su desnicarske stranke.
Ako ne zelis mlatiti u prazno onda moras jasno napisati sta je to za tebe desnica jer izgleda da ovo pobrojano ocito nije.
Mozda je tebi to samo totalitarni fasisticki i nacisticki rezim.
A onda je ljevica totalitarni socijalisticki i komunisticki rezim.
Ti se fokusiras na Norvesku , koja u zadnji par godina ipak na lijevo ide. Na cemu ze bazira ljevicarski sistem , socijalni sistem , normalne kirije , zdravstveni sistem? A desnicari?konoplja wrote: ↑30/07/2023 21:16Pogledah upravo kabinet i vladu Erne Solberg koja je bila na celu Norveske najdulje u posljednjoj dekadi.
Ona je iz Konzervativne partije - pise desni centar. Ime samo govori.
Sedam godina su u koaliciji bili sa Progres partijom - pise da je to partija koja je najvise desno u Norveskoj.
S njima su jos neko vrijeme u vladi bili Krscanska demokratska partija - ime samo kaze da su desno orijentirani i Liberalna partija - pise da su centar.
Eto toliko.
Na cemu se ljevicarski sistem bazira? Postizu li oni sta dugorocnoj ili su kao desnicarski, isto nista?
Pa odgovorio sam ti na pitanje koje je glasilo gdje je dobro bilo kad su desnicarske stranke na vlasti bile. Norveska je jedna od njih.paladinka wrote: ↑30/07/2023 21:33Ti se fokusiras na Norvesku , koja u zadnji par godina ipak na lijevo ide. Na cemu ze bazira ljevicarski sistem , socijalni sistem , normalne kirije , zdravstveni sistem? A desnicari?konoplja wrote: ↑30/07/2023 21:16
Pogledah upravo kabinet i vladu Erne Solberg koja je bila na celu Norveske najdulje u posljednjoj dekadi.
Ona je iz Konzervativne partije - pise desni centar. Ime samo govori.
Sedam godina su u koaliciji bili sa Progres partijom - pise da je to partija koja je najvise desno u Norveskoj.
S njima su jos neko vrijeme u vladi bili Krscanska demokratska partija - ime samo kaze da su desno orijentirani i Liberalna partija - pise da su centar.
Eto toliko.
Na cemu se ljevicarski sistem bazira? Postizu li oni sta dugorocnoj ili su kao desnicarski, isto nista?