Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Na stock mapi su 2.5B i 2.2D bara-bara u svakodnevnoj voznji, subjektivno dizel ide bolje ali stoperica kaze egal.
Tek pod velikim teretom dodje razlika u momentu do izrazaja.
A sa remapom naravno ode dizel daleko ispred.
Subjektivno i jest ono što se računa u 90% situacija pa i u slučaju ovog forumaša što je iznio svoje mišljenje. Rijetko će ga ko zavrtati na 4 milje u svakodnevnim uslovima. K'o kad su ljudima bitne štoperice i 0-100 vremena, velikoj većini je bitnije da konkretnije potegne iz iste.
Garantujem ti da ne bi imao utisak 'teške grobine' da je 2.2 dizlo u njemu. Isto tako sam poprilično ubijeđen da ne bi baš bio najoduševljeniji ni da je 2.5 atmo benz umjesto ovog 2.0.
canvra888 wrote: ↑22/07/2023 03:21
Subjektivno i jest ono što se računa u 90% situacija pa i u slučaju ovog forumaša što je iznio svoje mišljenje. Rijetko će ga ko zavrtati na 4 milje u svakodnevnim uslovima. K'o kad su ljudima bitne štoperice i 0-100 vremena, velikoj većini je bitnije da konkretnije potegne iz iste.
Garantujem ti da ne bi imao utisak 'teške grobine' da je 2.2 dizlo u njemu. Isto tako sam poprilično ubijeđen da ne bi baš bio najoduševljeniji ni da je 2.5 atmo benz umjesto ovog 2.0.
Fazon je sto jednako potegnu npr. 60-100 ali onaj nagli boost dizela zavarava.
Sto si stariji vise volis i cijenis fino linearno ubrzanje
Ali opet dizela je grijeh ne ćunirati, tako da sva rasprava pada u vodu.
Stariji bez adblue-a ide na 210PS/470Nm a noviji 220/500 samo sa mapom.
kravamuzara wrote: ↑22/07/2023 11:53
....
Ma brutalno, nema šta.
Samo što tvornički OM654M, sa 200 ccm zapremine manje, ima 49 PS više i 50 Nm više.
kravamuzara wrote: ↑22/07/2023 11:53
....
Ma brutalno, nema šta.
Samo što tvornički OM654M, sa 200 ccm zapremine manje, ima 49 PS više i 50 Nm više.
Koliko su ono para auta sa njim ?
Da sam kupac za nekog novog gle-a poslao bih ih u 3pm za 4 klipa dizel u takvom autu.
Redaj turbine i nabijaj boost, wow.
canvra888 wrote: ↑22/07/2023 02:05
Nije njemu malo 2000 kubika, niti je 165 ks na papiru malo, nego mu fali više njutnmetara na uljudnijem području krivulje... dakle fali turbina.
I onaj 2.2 sd se sigurno vozi bolje od 2.5 sg, iako ovaj ima više konja i kubika.
To je to.
Plus
Fazon je sto jednako potegnu npr. 60-100 ali onaj nagli boost dizela zavarava.
Sto si stariji vise volis i cijenis fino linearno ubrzanje
Možda imaju isto 60-100, ali da je benzinjara u manjem stepenu prenosa.
Ta navala momenta i jest ono što je efektivno i što većina ljudi svakako i traži.
Linearno ubrzanje je svakako poželjno, samo nek je potkovano finim njutnmetrima, a realno biturbo mašine pružaju odlično linearno ubrzanje.
Meni su atmo-benzinci zakon. Ne ganjam milisekunde niti brojke, nego osmijehe i zavoje.
A što se preticanja tiče, naravno da je najlakše sa turbodieselom.
Kako me sjećanje služi, ja sam i sa Passatom B3 1.8i 66kW i nešto sitno Nm isto preticao kao i sad sa Fordinom turbodizelom sa 132kW i 400Nm. Tj. ništa sporiji nisam bio. Doduše činjenica je da je tada bilo manje saobraćaja, ali i činjenica da mi je do Doboja od Zenice trebalo 15 minuta manje nego sad sa duplo jačim vozilom.
Previše smo mi navikli na turbodizele i okretni moment odmah od 1300 rpm pa nadalje.
Nekad prije 1.3 benzinac bio misaona imenica, a nije imao više od 120 Nm da ga jebeš, i to tamo negdje iznad 3500 rpm.
Moje sljedeće auto će probably biti Mazda 6 karavan sa 2.5 benzinjarom. Čisto da izbjegnem adblue dpf i tako ta govna. A i da oćejfim, poželio sam.
Preporuka za nekog dobrog majstora za Mazdu?
Isao sam u ovlasteni, medjutim jako su skupi i nisu mi uspjeli rijesiti problem iz prvog puta (preko 3k dao), sada predlazu zamjenu 2 dizne gdje je jedna dizna 1600KM. Oni meni izgledaju ko da nista nece / ne znaju da poprave vec samo forsiraju da se mijenja.
Citao sam malo forum Ali osim nekog Magento servisa, nisam nasao nista vise.
BTW. Dizne koji bi trebao mijenjati sam nalazio online za oko 450e, kod njih izgleda duplo skuplje.
MirzaOg wrote: ↑23/07/2023 18:50
Isao sam u ovlasteni, medjutim jako su skupi i nisu mi uspjeli rijesiti problem iz prvog puta (preko 3k dao), sada predlazu zamjenu 2 dizne gdje je jedna dizna 1600KM. Oni meni izgledaju ko da nista nece / ne znaju da poprave vec samo forsiraju da se mijenja.
BTW. Dizne koji bi trebao mijenjati sam nalazio online za oko 450e, kod njih izgleda duplo skuplje.
Jesi bio u banjaluci ili sarajevu ?
U cemu je problem sa autom ?
Sve cetiri reparirane su 500 eura.
Problem je sto kad je auto upaljeno I u leru, ako se malo priceka vozilo pocne da izbacuje bijeli dim (ne uvijek, ali recimo u 40% slucajeva). Oni su kao testirali dizne I vidjeli da na dvije dizne ima nekih odstupanja Ali da ne znaju ima li tu nekih konkretnih problema I da ce te rezultate poslati u Austriju da dobiju konacnu ocjenu. U petak su mi samo poslali ponudu za popravak bez ikakvih informacija sta je tacno problem s diznama.
Bio sam u Sarajevu.
Ja sam malo citao, I vidim da neke dizne se mogu ocistiti Ali da nema garancije da ce to popraviti stvari, tako da ne znam sta mi je najbolja opcija, ali u svakom slucaju ako budem mijenjao narucit cu pa vidjet s nekim da mi zamjeni jer cu bolje/jeftinije proci nego sa njima.
Sve cetiri reparirane su 500 eura.
Problem je sto kad je auto upaljeno I u leru, ako se malo priceka vozilo pocne da izbacuje bijeli dim (ne uvijek, ali recimo u 40% slucajeva). Oni su kao testirali dizne I vidjeli da na dvije dizne ima nekih odstupanja Ali da ne znaju ima li tu nekih konkretnih problema I da ce te rezultate poslati u Austriju da dobiju konacnu ocjenu. U petak su mi samo poslali ponudu za popravak bez ikakvih informacija sta je tacno problem s diznama.
Bio sam u Sarajevu.
Ja sam malo citao, I vidim da neke dizne se mogu ocistiti Ali da nema garancije da ce to popraviti stvari, tako da ne znam sta mi je najbolja opcija, ali u svakom slucaju ako budem mijenjao narucit cu pa vidjet s nekim da mi zamjeni jer cu bolje/jeftinije proci nego sa njima.
BTW. Rijec je o Mazdi CX-5 2015g.
Klasicno lupanje pa sta ubode.
99% nema veze sa diznama.
Jesi pratio nivo rashladne tecnosti ?
To je najprije dihtung glave.
Spominjali su ovdje na forumu Dzevada iz Tuzle kao majstora za Mazdu, valjda neko ima kontakt.
dizel? kilometri?
uvoz ili bih porijeklo
Dizel, 145k, uvoz.
BTW. auto je jako dobro u voznji. Nemam nikakvih problema sa njim, osim navedenog.