Poljaci jedva cekaju da iz bjelorusije krenu na ukrajinu opet. Kao sto i prije napisaH, odmah ce poljska uci u rat. Ne zele imperiju zla duz citave granice. Rusi su ih izdali i zaboli nož u ledja 1939. Nema vise kod poljaka merhameta.Poljska premješta svoju vojsku
Poljska je odlučila premjestiti svoje vojne formacije sa zapada na istok zemlje zbog potencijalne prijetnje koju predstavlja prisutnost Wagnerove skupine u susjednoj Bjelorusiji, objavila je državna novinska agencija PAP pozivajući se na tajnika državnog odbora za sigurnost.
- Obuka ili zajedničke vježbe između bjeloruske vojske i skupine Wagner nedvojbeno su provokacija, rekao je Zbigniew Hoffmann.
Ukrajina
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#176451 Re: Ukrajina
- madner
#176452 Re: Ukrajina
Jos jedan mit i legenda.drug_profi wrote: ↑21/07/2023 08:21 Zanimljivo je da se pokusaj velikog i brzog proboja izvodi sa dvije brigade od 12-15 raspolozivih.
Ili je ZSU glup, ili su analiticari glupi.
- drug_profi
#176453 Re: Ukrajina
Ja nisam vidio CV90, Challengere...
Mislim, sve se može tumačiti na taj način kako tebi paše da si u pravu.
Samo što nema logike.
Samo što nema logike.
- pici
#176454 Re: Ukrajina
Ne znam u cemu je probljem. Krenuli, misleci skinu ce rusi gače i pobjeci, medjutim ovi se ukopali ko nišani i ni maket. Treba to samo dobro izgruhat da miševi ispuzu iz rupa i gotovo im je sjelo. Evo stigle kasetne i vec ih bacaju po rujama. Mora negdje puknut linija, to je bez daljnjeg, samo je pitanje kad. Mislim da ce august ko i prosle godine biti presudan i pocetak proboja. Ovako je na Hersonu bilo citav mjesec i vise dok ih nisu probili na Harkivu.
Od Kijeva za tri dana do ukopavanja po tri i vise linija i cuvanja zauzetog. Rat ide u smjeru poraza rusa, to nije samo neminovnost to je cinjenica. NATO je logisticar a kome su oni logistika tu nema poraza.
Od Kijeva za tri dana do ukopavanja po tri i vise linija i cuvanja zauzetog. Rat ide u smjeru poraza rusa, to nije samo neminovnost to je cinjenica. NATO je logisticar a kome su oni logistika tu nema poraza.
- pici
#176455 Re: Ukrajina
82th jos nije prismrdila frontu a ima doticno oruzije. Po nekim mapama je oko zaporozja, tacnije Velyka Novosilka. Mada to su mape. Ima jos brigada koje cekaju e sad sta, bumo videli.drug_profi wrote: ↑21/07/2023 10:15 Ja nisam vidio CV90, Challengere...
Samo što nema logike.
- karanana
#176456 Re: Ukrajina
Vozdra raja, nije me bilo nekoliko dana i preskocio sam jedno 20-30 strana vjerovatno. Samo da vidim je li se misljenje forumasa imali promjenilo kada su u pitanju mogucnosti i snaga ukrajine i da li je realnost pat pozicije preovladala ovde ili se i dalje misli da mogu nesto znacajno uraditi?
- drug_profi
#176457 Re: Ukrajina
Upravo tako, krenuli da vide šta će biti. Nije bilo kako su mislili, ali nisu ni krenuli punom snagom. Samo bi budale krenule u nepoznato na taj način.pici wrote: ↑21/07/2023 10:19 Ne znam u cemu je probljem. Krenuli, misleci skinu ce rusi gače i pobjeci, medjutim ovi se ukopali ko nišani i ni maket. Treba to samo dobro izgruhat da miševi ispuzu iz rupa i gotovo im je sjelo. Evo stigle kasetne i vec ih bacaju po rujama. Mora negdje puknut linija, to je bez daljnjeg, samo je pitanje kad. Mislim da ce august ko i prosle godine biti presudan i pocetak proboja. Ovako je na Hersonu bilo citav mjesec i vise dok ih nisu probili na Harkivu.
Prilagodili se, i idemo.
Da su krenuli svom snagom izgubili bi brzo sav ofanzivni kapacitet. Možda već za 10 dana.
I ovo što sad rade, ako se sačuvaju od prevelikih gubitaka, na kraju će provrtit rupu u frontu kroz koju će se moći provući i raširiti.
A 100% će biti i napad preko Dnjepra. Možda i treći negdje istočno.
- Dope_Man
#176458 Re: Ukrajina
Svidja mi se ovo. Ne vjerujem da ce Poljska zapravo uci u mini mordor osim ako oni nesto ne izazovu - a nije brkasenko lud. Al mozda ga ipak dovoljno prepadne samo da sveze svoju vojsku, da ne prave dodatni problem Ukrajini.pici wrote: ↑21/07/2023 09:28Poljaci jedva cekaju da iz bjelorusije krenu na ukrajinu opet. Kao sto i prije napisaH, odmah ce poljska uci u rat. Ne zele imperiju zla duz citave granice. Rusi su ih izdali i zaboli nož u ledja 1939. Nema vise kod poljaka merhameta.Poljska premješta svoju vojsku
Poljska je odlučila premjestiti svoje vojne formacije sa zapada na istok zemlje zbog potencijalne prijetnje koju predstavlja prisutnost Wagnerove skupine u susjednoj Bjelorusiji, objavila je državna novinska agencija PAP pozivajući se na tajnika državnog odbora za sigurnost.
- Obuka ili zajedničke vježbe između bjeloruske vojske i skupine Wagner nedvojbeno su provokacija, rekao je Zbigniew Hoffmann.
- pici
#176459 Re: Ukrajina
Samo vici yes yeskaranana wrote: ↑21/07/2023 10:25 Vozdra raja, nije me bilo nekoliko dana i preskocio sam jedno 20-30 strana vjerovatno. Samo da vidim je li se misljenje forumasa imali promjenilo kada su u pitanju mogucnosti i snaga ukrajine i da li je realnost pat pozicije preovladala ovde ili se i dalje misli da mogu nesto znacajno uraditi?

-
Crvene_brigade
#176460 Re: Ukrajina
Vozdra @karanana. Nisi nam nedostajao, čak štaviše bili smo rahat. Ali koliko vidim ponovo si nastavio po starom. Dakle, već viđeno, dosadno i izlizano.karanana wrote: ↑21/07/2023 10:25 Vozdra raja, nije me bilo nekoliko dana i preskocio sam jedno 20-30 strana vjerovatno. Samo da vidim je li se misljenje forumasa imali promjenilo kada su u pitanju mogucnosti i snaga ukrajine i da li je realnost pat pozicije preovladala ovde ili se i dalje misli da mogu nesto znacajno uraditi?
- pici
#176461 Re: Ukrajina
Napad preko Djepra je ocekivan. Nisu bez veze dignuli branu u zrak. Sad se postavlja pitanje sta NATO i ZSU planiraju. Uvodjenjem kasetne municije i dovlacenjem vozila za deminiranje kao i bruka samohotki koje su na putu ako nisu vec stigle je samo pokazatelj da negdje planiraju jak napad al sa totalnim gruhanjem. Nesto slicno kosto su rusi radili, spaljena zemlja. Nema druge ili cekat F-16tke.drug_profi wrote: ↑21/07/2023 10:26Upravo tako, krenuli da vide šta će biti. Nije bilo kako su mislili, ali nisu ni krenuli punom snagom. Samo bi budale krenule u nepoznato na taj način.pici wrote: ↑21/07/2023 10:19 Ne znam u cemu je probljem. Krenuli, misleci skinu ce rusi gače i pobjeci, medjutim ovi se ukopali ko nišani i ni maket. Treba to samo dobro izgruhat da miševi ispuzu iz rupa i gotovo im je sjelo. Evo stigle kasetne i vec ih bacaju po rujama. Mora negdje puknut linija, to je bez daljnjeg, samo je pitanje kad. Mislim da ce august ko i prosle godine biti presudan i pocetak proboja. Ovako je na Hersonu bilo citav mjesec i vise dok ih nisu probili na Harkivu.
Prilagodili se, i idemo.
Da su krenuli svom snagom izgubili bi brzo sav ofanzivni kapacitet. Možda već za 10 dana.
I ovo što sad rade, ako se sačuvaju od prevelikih gubitaka, na kraju će provrtit rupu u frontu kroz koju će se moći provući i raširiti.
A 100% će biti i napad preko Dnjepra. Možda i treći negdje istočno.
Taktika se promjenila, da nesto golemo planiraju, sigurno je. Trecina miliona rusa koji ratuju u ukrajini, nisu svi bas elitni vojnici. Kad se uzvrse rokade jedinica i uoci slabost, tad ide igranka.
Kad provedes nekoliko dana na ratistu gdje su intenzivne borbe bez rokada a kami li mjesec i vise, dolazi do pucanja psihe. Rusi moraju negdje puknut, prosto logika rata to nalaze.
-
Comanche
#176462 Re: Ukrajina
pici wrote: ↑21/07/2023 10:19 Ne znam u cemu je probljem. Krenuli, misleci skinu ce rusi gače i pobjeci, medjutim ovi se ukopali ko nišani i ni maket. Treba to samo dobro izgruhat da miševi ispuzu iz rupa i gotovo im je sjelo. Evo stigle kasetne i vec ih bacaju po rujama. Mora negdje puknut linija, to je bez daljnjeg, samo je pitanje kad. Mislim da ce august ko i prosle godine biti presudan i pocetak proboja. Ovako je na Hersonu bilo citav mjesec i vise dok ih nisu probili na Harkivu.
I kad pukne linija, oni imaju iza minska polja, pa onda jos 2 dobro sredjene linije. Naucile su i Ruje nesto od velikih teritorijalnih gubitaka u Harkovskoj oblasti kad su prosli kroz njih ko kroz margarin.
BUBovi pricaju kako Ukrajinci tope Ruse, nanose velike gubitke itd i uskoro nece imati ko da se bori. Isto su Istocni Susjedi pricali kad su Rusi napadali Bakhmut.
To sve stoji, ali po nekim zapadnim procjenama, Rusi imaju mogucnost da obuce i opreme oko 25.000 ljudi mjesecno. Znaci manje vise, sve gubitke nadoknade, jeste da svremenom kvalitet opada, ali se to isto desava i kod Ukrajinaca. Prema tome bice tu jos gutavo.
- agent_zero
#176463 Re: Ukrajina
- madner
#176464 Re: Ukrajina
Pa ne tumacim ja, nego ljudi koji su bili u Ukraini i razgovarali sa ljudima na terenu.drug_profi wrote: ↑21/07/2023 10:15 Ja nisam vidio CV90, Challengere...
Samo što nema logike.
Mislim meni je to bilo sasvim jasno i logicno odmah, ali ima ljudi koji zele vjerovati u veliki plan.
Challangeri su totalno nebitni, imaju jednu cetu. Nesto kao Armate, sluze za slikanje i dizanje morala.
CV90 su vec izgubljeni.
- pici
#176465 Re: Ukrajina
Nece uci u bjelorusiju, to nisam ni spomenuo al ce uci u ukrajinu a to je vec ulazak u rat na strani ukrajine. Mislim sto da cekaju da imperija zla obuhvati komplet poljsku granicu kad to mogu muski da rijese u ukrajini. Jest ukrajina ratni poligon al brani se i ima pravo da pusti svaku vojsku koja joj zeli pomoci. Mislim cemu probljem, legalna vlada, nezavisna i suverena zemlja, brani se od zlog osvajaca. Kristalno jasno ko suza. To sto rusima i malorusima nije jasno, zaboli me qurac i ko ih jebe.
Last edited by pici on 21/07/2023 10:48, edited 1 time in total.
- Rothmans
#176466 Re: Ukrajina
Bilo bi dobro za temu da se prikazuju i ukrajinski gubici u ljudstvu i opremi.
-
emirolini
#176467 Re: Ukrajina
Bilo bi dobro za cetnike, a s obzirom da nisu dobrodosli i ne bi.
- agent_zero
#176468 Re: Ukrajina
- Rothmans
#176469 Re: Ukrajina
Ako ima neko da me uputi na stranicu sa podacima poput one koju sumir stavlja svaki dan ? Ne moze skoditi temi
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
- drug_profi
- drug_profi
- Dope_Man
#176473 Re: Ukrajina
Nisam bas siguran da je to vjerovatan scenarij. Ne bi to dozvolili NATO partneri, jer to je opet direktno uvlacenje NATO-a u rat, a niko od njih ne zeli direktno da ulazi osim Poljaka i vjerovatno Baltickih jer ipak su oni i nakon 50 godina robovanja, nastavili biti na granici tog zla, i motivirani su vise nego iko drugi da ih tamane.pici wrote: ↑21/07/2023 10:47Nece uci u bjelorusiju, to nisam ni spomenuo al ce uci u ukrajinu a to je vec ulazak u rat na strani ukrajine. Mislim sto da cekaju da imperija zla obuhvati komplet poljsku granicu kad to mogu muski da rijese u ukrajini. Jest ukrajina ratni poligon al brani se i ima pravo da pusti svaku vojsku koja joj zeli pomoci. Mislim cemu probljem, legalna vlada, nezavisna i suverena zemlja, brani se od zlog osvajaca. Kristalno jasno ko suza. To sto rusima i malorusima nije jasno, zaboli me qurac i ko ih jebe.
-
zigzag
#176474 Re: Ukrajina
- agent_zero