Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Dope_Man

#27076 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Dope_Man »

drug_profi wrote: 11/07/2023 12:21
shheff wrote: 11/07/2023 02:08 I da isti uređaj ide i za Bina Istra, sa drugim računom, ali njihove su računice specifičnije
De mi malo pojasni pošto je Istra moje najčešće odredište.
Znači ide isti TAG kao za HAC, a da li moram nešto prijavljivati za prvi prolaz ili je drugačije riješeno?
Sa njihove stranice:

ENC uređaj HAC-a možete koristiti na Istarskom ipsilonu uz prethodno kodiranje uređaja na jednom od prodajnih mjesta Bina-Istre (na tunelu Učka, na naplati Umag ili naplati Pula), od ponedjeljka do subote u vremenu od 07,00 do 19,00 sati. Naglašavamo da svaki koncesionar autocesta ima zaseban pretplatnički račun i uvjete korištenja ovisno o odabranom ENC paketu.

Zvuci isto kao i ovo ostalo - registracija jos jednog racuna pri prvom prolasku, i poslije dopunjavanje i tog.
shheff

#27077 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by shheff »

Dope_Man wrote: 11/07/2023 13:54
drug_profi wrote: 11/07/2023 12:21

De mi malo pojasni pošto je Istra moje najčešće odredište.
Znači ide isti TAG kao za HAC, a da li moram nešto prijavljivati za prvi prolaz ili je drugačije riješeno?
Sa njihove stranice:

ENC uređaj HAC-a možete koristiti na Istarskom ipsilonu uz prethodno kodiranje uređaja na jednom od prodajnih mjesta Bina-Istre (na tunelu Učka, na naplati Umag ili naplati Pula), od ponedjeljka do subote u vremenu od 07,00 do 19,00 sati. Naglašavamo da svaki koncesionar autocesta ima zaseban pretplatnički račun i uvjete korištenja ovisno o odabranom ENC paketu.

Zvuci isto kao i ovo ostalo - registracija jos jednog racuna pri prvom prolasku, i poslije dopunjavanje i tog.
Da na ovim lokacijama prvi put moraš lično na štand kod radnika registrovati uređaj, a ranije provjeri njihove pakete na netu pa skontaj šta ti najbolje odgovara. Npr. kućica za reg je 100m lijevo nakon naplatne rampe pri izlasku sa Učke, smjer od Rijeke. Tj. moraš proći Učku sa plaćanjem na klasični način, ako pretpostavljam dolaziš iz Sa.
drug_profi

#27078 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

shheff wrote: 11/07/2023 14:13
Dope_Man wrote: 11/07/2023 13:54

Sa njihove stranice:

Da na ovim lokacijama prvi put moraš lično na štand kod radnika registrovati uređaj, a ranije provjeri njihove pakete na netu pa skontaj šta ti najbolje odgovara. Npr. kućica za reg je 100m lijevo nakon naplatne rampe pri izlasku sa Učke, smjer od Rijeke. Tj. moraš proći Učku sa plaćanjem na klasični način, ako pretpostavljam dolaziš iz Sa.
S tim da je sad upitno da li je JPAC dogovorio sa Bina isto što i sa HAC.
U tom slučaju jedino rješenje je uzeti HAC tag.
shheff

#27079 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by shheff »

drug_profi wrote: 11/07/2023 15:38
shheff wrote: 11/07/2023 14:13

S tim da je sad upitno da li je JPAC dogovorio sa Bina isto što i sa HAC.
U tom slučaju jedino rješenje je uzeti HAC tag.
Ja pišem iz pozicije HAC taga, daleko od očiju/ mog šehera, daleko od srca :-D meni je problem što nemam RS uvezan još :mrgreen:
BAK-eV

#27080 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by BAK-eV »

Zar Hrvatska nece uvoditi novi sistem naplate?

U sutini zaostala ideja u doba online vinjeta, kamera .....
Dope_Man

#27081 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Dope_Man »

BAK-eV wrote: 12/07/2023 11:42 Zar Hrvatska nece uvoditi novi sistem naplate?

Hoce, al tag ti ostaje ako ga imas. Kako sam ja do sad shvatio novi sistem ce omoguciti (natjerati) da se registrujes online i ako nemas tag (a i ako imas), pa te u slucaju da nemas ocitava po tablicama i skida sa racuna. A ako imas tag valjda ostaje isti racun sa taga, al se ipak moras registrovati online jednom prije prolaska. I to bi trebalo raditi i za tad od FBiH onda.
BAK-eV

#27082 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by BAK-eV »

Dope_Man wrote: 12/07/2023 15:31
BAK-eV wrote: 12/07/2023 11:42 Zar Hrvatska nece uvoditi novi sistem naplate?

Hoce, al tag ti ostaje ako ga imas. Kako sam ja do sad shvatio novi sistem ce omoguciti (natjerati) da se registrujes online i ako nemas tag (a i ako imas), pa te u slucaju da nemas ocitava po tablicama i skida sa racuna. A ako imas tag valjda ostaje isti racun sa taga, al se ipak moras registrovati online jednom prije prolaska. I to bi trebalo raditi i za tad od FBiH onda.

Znaci glupost je davati pare na ECN uredjaj?

Ja bih u Bosni uveo vinjetu od 100 KM godisnje.

A ko nema uveo bih skupe uredjaje ili skupu naplatu na autoputu, tako da se to nikako ne isplati (osim ako ne koristis autoput krajnje rijetko 1-2 puta godisnje) i da svi ostali moraju de facto kupiti vinjetu.

Bilo bi daleko vise novca a svima olaksano i isplativo koristiti autoput.

Trebalo bi i manje uposlenih u kucicama.
Dope_Man

#27083 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Dope_Man »

BAK-eV wrote: 12/07/2023 16:24
Dope_Man wrote: 12/07/2023 15:31

A ko nema uveo bih skupe uredjaje ili skupu naplatu na autoputu, tako da se to nikako ne isplati (osim ako ne koristis autoput krajnje rijetko 1-2 puta godisnje) i da svi ostali moraju de facto kupiti vinjetu.

Taj sistem kod njih ce biti tek kraj 2024 - i to je najraniji datum, moguce i kasnije. Dakle do tad se itekako moze ustediti na ENC (ko vozi cesto, ne racunam tu ako ce neko jednom otici do Zagreba). A ko ima tag JPACFBIH svakako ne mora uzimati u Hrvatskoj, samo aktivirati racun.

Vinjeta bi bila super, ali cinjenica je da je to zapravo jako rijedak nacin naplate i sansa da je uvedu je nula. Ja sam sretan pa Austrija, i skoro sve okolne zemlje (Slovenija, Slovacka, Ceska i Madzarska) koriste to. Vec od Italije i dalje na zapad svi su naplata po predjenom putu (osim Svice), kao i Hrvatska, BiH, Srbija itd... Tamo jos Rumunija i Bugarska su vinjete, al sumnjam da mnogo ljudi tamo ide cesto, pogotovo autom.
BAK-eV

#27084 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by BAK-eV »

Dope_Man wrote: 12/07/2023 16:37
Taj sistem kod njih ce biti tek kraj 2024 - i to je najraniji datum, moguce i kasnije. Dakle do tad se itekako moze ustediti na ENC (ko vozi cesto, ne racunam tu ako ce neko jednom otici do Zagreba). A ko ima tag JPACFBIH svakako ne mora uzimati u Hrvatskoj, samo aktivirati racun.

Vinjeta bi bila super, ali cinjenica je da je to zapravo jako rijedak nacin naplate i sansa da je uvedu je nula. Ja sam sretan pa Austrija, i skoro sve okolne zemlje (Slovenija, Slovacka, Ceska i Madzarska) koriste to. Vec od Italije i dalje na zapad svi su naplata po predjenom putu (osim Svice), kao i Hrvatska, BiH, Srbija itd... Tamo jos Rumunija i Bugarska su vinjete, al sumnjam da mnogo ljudi tamo ide cesto, pogotovo autom.
Zemlje gdje su autoputevi u vlasnistvu drzave, lahko mogu uvesti vinjete i to rade.

U Italiji ili Hrvtaskoj recimo placa se po dionicama, jer su vlasnici tih dionica razliciti (drzava ili neki privatni finansijer/konzorcij).
Haris.ba

#27085 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

BAK-eV wrote: 12/07/2023 16:24

Ili, uraditi jedinu normalnu stvar - ukinuti uopce placanje autoputa.

Nema nikakve potrebe da se naplacuje autoput. Samo dio od akciza na naftu za izgradnju usmjeriti na odrzavanje. Svakako love ima.

Ali, time ukidas citavu jednu kastu zaposlenih, da ne pricam o softverskim rjesenjima za prolazak kroz kucice....
BAK-eV

#27086 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by BAK-eV »

Haris.ba wrote: 12/07/2023 18:01
Ili, uraditi jedinu normalnu stvar - ukinuti uopce placanje autoputa.

Nema nikakve potrebe da se naplacuje autoput. Samo dio od akciza na naftu za izgradnju usmjeriti na odrzavanje. Svakako love ima.

Ali, time ukidas citavu jednu kastu zaposlenih, da ne pricam o softverskim rjesenjima za prolazak kroz kucice....
Para nema!

Akcize nisu tu, da se od njih pravi autoput, vec da se finansira policija, zdravstvo, prosvjeta, penzioneri ....
Haris.ba

#27087 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

BAK-eV wrote: 12/07/2023 18:28 Akcize nisu tu, da se od njih pravi autoput, vec da se finansira policija, zdravstvo, prosvjeta, penzioneri .
100 puta na temi objasnjeno kako funkcionisu akcize.

Postoje akcize na naftu ciji dio ide direktno autocestama.

https://www.jpautoceste.ba/novac-od-akc ... -evo-kako/
RJ57

#27089 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by RJ57 »

oni svakako od samog početka rade poprilično intenzivno
ali, prije ili kasnije, ko i na svakoj dionici u bih, vrlo brzo će povući ručnu i usporiti na minimum
Dzontra_Volta

#27090 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Dzontra_Volta »

RJ57 wrote: 19/07/2023 10:18 oni svakako od samog početka rade poprilično intenzivno
ali, prije ili kasnije, ko i na svakoj dionici u bih, vrlo brzo će povući ručnu i usporiti na minimum
Ma ja, ne bi me čudilo da prije Cengiz izgradi 21 km autoputa Medakovo - Ozimica, nego Euro-asfalt ovih 9 km.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#27091 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by mk ultra »

EA nema ljudi
HelaS

#27092 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by HelaS »

mk ultra wrote: 19/07/2023 10:28 EA nema ljudi
Da je EA ikad kažnjen zbog probijanja rokova, imao bi i viška ljudi...
Haris033

#27093 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris033 »

HelaS wrote: 19/07/2023 10:35
mk ultra wrote: 19/07/2023 10:28 EA nema ljudi
Da je EA ikad kažnjen zbog probijanja rokova, imao bi i viška ljudi...
Mafija je EA stelila poslove putem zutog FIDIC-a, a to znači da se ugovori neki proizvoljni iznos, a onda Izvođač može da traži više novca ili prekinuti radove.. Crveni FIDIC to ne dozvoljava i ugovorenni iznos za radove se mora postovati, a u slučaju da se radovi prekinu ili prolongiraju rokovi, Izvođač plaća penale..
Spuzva_bob

#27095 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Spuzva_bob »

Dzontra_Volta wrote: 19/07/2023 10:25
RJ57 wrote: 19/07/2023 10:18 oni svakako od samog početka rade poprilično intenzivno
Ma ja, ne bi me čudilo da prije Cengiz izgradi 21 km autoputa Medakovo - Ozimica, nego Euro-asfalt ovih 9 km.
Mislim da je pogrešna percepcija u javnosti da samo EA ima neki poseban tretman pri izgradnji koridora Vc. Što se tiče rokova izgradnje bili su probijani skoro od svake firme koja je ikada učestvovala u gradnji koridora Vc u Federaciji.(SCT,Hering, Azvirt, Kinezi, Strabag..). Krivca treba tražiti u Autocestama FBIH i njihovom nesposobnom kadru i upravama. Ugovorne rokove određuju autoceste bez ikakvog smisla, uvode se Izvođači radova u posao bez da su riješeni imovinsko-pravni odnosi, daju se jako loši projekti puni manjkavosti itd.. A pored svega toga angažuju silne strane Nadzorne timove Inžinjera koji nemaju apsolutno nikakvog uticaja i ovlaštenja, ugovorom su im vezane ruke i za svaku sitnicu moraju da traže odobrenje uprave Autocesta gdje opet odluke donose nesposobni kadrovi.

Što se tiče samih radova, na sjeveru je trenutno totalni kolaps na svim dionicama koje se trenutno izvode i neko bi morao odgovarati za ovo. Od svih dionica koje su u izgradnji Tunel Zenica je jedini gdje radovi mogu biti kompletirani u kratkom roku iako je i na ovoj dionici rok probijen za više od godinu dana. Vranduk - Ponirak je trenutno najveći problem gdje će vjerovatno dio trase biti izuzet od trenutnih Izvođača i trebao bi biti raspisan novi tender(Azvirt i Hering).Ovdje ima dobrog materijala za SIPU. Na dionici Nemila-Vradnuk radove izvodi turski HGG. Sve pohvale za kvalitet do sada izvedenih radova ali im je dinamika radova očajna u najmanju ruku a da ne govorim da još uvijek nije gotova izmjena projekta. Poprikuše - Nemila trenutno nije u zakašnjenju ali po pričama koje sam čuo sa terena Tunel Golubinja bi mogao postati veća afera od tunela Hranjen. Samo kada bi neki novinar imao hrabrosti da se pozabavi ovom temom. Rok će biti uveliko probijen kao i predviđeni budžet radova. Što se tiče dionice Medakovo - Ozimice, jako nespretno ugovoren posao gdje su potpisali ugovor sa Cengizom bez da su riješili imovinsko-pravne odnose. Skoro da nema nikakvih aktivnosti na ovoj dionici osim pripremnih radova za tunel Crni Vrh. Najviše aktivnosti na sjeveru je trenutno na dionici Putnikovo Brdo - Medakovo gdje EA izvodi radove. I ovdje se očekuje probijanje ugovornog roka od barem 1 godinu. Uzimajući u obzir sve navedeno te da dionica Ozimice-Poprikuše još nije ni ugovorena a trasa na toj dionici je položena gotovo u cjelosti na objektima ne očekujem da će sjeverni dio koridora Vc biti izgrađen prije 2030. Da nam dragi Bog svima podari strpljenja.
NecuVise

#27096 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by NecuVise »

Au kako crna prognoza :(

Možeš otići u Njemačku, dobiti njihovi državljanstvo i vratiti se a da sve ne bude gotovo, i to samo o sjeveru govorimo :run:

Gdje su sad oni sa teme što su nas uvjeravali da će sve procvjetati kad dobijemo drugu vlast? Na kraju bi što su svi normalni znali a to je da smo mi obični građani donji bez obzira ko kupi kajmak sa budžeta.
donnie_darko

#27097 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by donnie_darko »

So What! wrote: 02/03/2023 15:46
donnie_darko wrote: 02/03/2023 15:21

Hajde ovako, ako se ispuni tvoja prognoza, sjedamo ti i ja u auto i provozamo se do mostara, ja ti platim rucak i onda uplatim 300km na acc da se vozis godinu po tom autoputu.

zivimo u BiH.
Evo prijatelju, izabran je izvodjac za tu dionicu za koju si rekao da nece za 10-15 godina jer ti je neki alfa inzinjer i poznanik u katastru u Maglaju rekao da nece biti za 10-15 godina.

Sto se tice moje prognoze, to je u sustini samo prognoza koju donosim na osnovu trenutnog tempa, gdje sam ostavio mogucnost da ostane nedovrseno npr. izmedju Ivana i Konjica, ali ostalo da bude gotovo.
Drug, evo covjek iznad kaze da se promjenio tempo.

Ti cesto zaboravis gdje zivis :bih:
So What!

#27098 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

Spuzva_bob wrote: 20/07/2023 22:44
Dzontra_Volta wrote: 19/07/2023 10:25

Mislim da je pogrešna percepcija u javnosti da samo EA ima neki poseban tretman pri izgradnji koridora Vc. Što se tiče rokova izgradnje bili su probijani skoro od svake firme koja je ikada učestvovala u gradnji koridora Vc u Federaciji.(SCT,Hering, Azvirt, Kinezi, Strabag..). Krivca treba tražiti u Autocestama FBIH i njihovom nesposobnom kadru i upravama. Ugovorne rokove određuju autoceste bez ikakvog smisla, uvode se Izvođači radova u posao bez da su riješeni imovinsko-pravni odnosi, daju se jako loši projekti puni manjkavosti itd.. A pored svega toga angažuju silne strane Nadzorne timove Inžinjera koji nemaju apsolutno nikakvog uticaja i ovlaštenja, ugovorom su im vezane ruke i za svaku sitnicu moraju da traže odobrenje uprave Autocesta gdje opet odluke donose nesposobni kadrovi.

Što se tiče samih radova, na sjeveru je trenutno totalni kolaps na svim dionicama koje se trenutno izvode i neko bi morao odgovarati za ovo. Od svih dionica koje su u izgradnji Tunel Zenica je jedini gdje radovi mogu biti kompletirani u kratkom roku iako je i na ovoj dionici rok probijen za više od godinu dana. Vranduk - Ponirak je trenutno najveći problem gdje će vjerovatno dio trase biti izuzet od trenutnih Izvođača i trebao bi biti raspisan novi tender(Azvirt i Hering).Ovdje ima dobrog materijala za SIPU. Na dionici Nemila-Vradnuk radove izvodi turski HGG. Sve pohvale za kvalitet do sada izvedenih radova ali im je dinamika radova očajna u najmanju ruku a da ne govorim da još uvijek nije gotova izmjena projekta. Poprikuše - Nemila trenutno nije u zakašnjenju ali po pričama koje sam čuo sa terena Tunel Golubinja bi mogao postati veća afera od tunela Hranjen. Samo kada bi neki novinar imao hrabrosti da se pozabavi ovom temom. Rok će biti uveliko probijen kao i predviđeni budžet radova. Što se tiče dionice Medakovo - Ozimice, jako nespretno ugovoren posao gdje su potpisali ugovor sa Cengizom bez da su riješili imovinsko-pravne odnose. Skoro da nema nikakvih aktivnosti na ovoj dionici osim pripremnih radova za tunel Crni Vrh. Najviše aktivnosti na sjeveru je trenutno na dionici Putnikovo Brdo - Medakovo gdje EA izvodi radove. I ovdje se očekuje probijanje ugovornog roka od barem 1 godinu. Uzimajući u obzir sve navedeno te da dionica Ozimice-Poprikuše još nije ni ugovorena a trasa na toj dionici je položena gotovo u cjelosti na objektima ne očekujem da će sjeverni dio koridora Vc biti izgrađen prije 2030. Da nam dragi Bog svima podari strpljenja.
:thumbup:

Sto se tice tunela Golubinja, fazon je sto ne postoji tacna informacija koliko su izbusili tacno, iako je meni cijena od 200 miliona eura za ovaj tunel i pratece objekte na dionici, bila poprilicno niska.
RJ57

#27099 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by RJ57 »

NecuVise wrote: 20/07/2023 23:25 Au kako crna prognoza :(

Možeš otići u Njemačku, dobiti njihovi državljanstvo i vratiti se a da sve ne bude gotovo, i to samo o sjeveru govorimo :run:

Gdje su sad oni sa teme što su nas uvjeravali da će sve procvjetati kad dobijemo drugu vlast? Na kraju bi što su svi normalni znali a to je da smo mi obični građani donji bez obzira ko kupi kajmak sa budžeta.

nije ta prognoza toliko nerealna, trebaće tu još podosta da se to završi. za dvije sekcije se još niti ne zna kako ih raditi a kamoli da se nešto radi, dok sve ostalo više stoji nego da se miče

ali bolje i to nego ovo u hercegovini, na sjeveru se barem na papiru radi dosta kilometara dok se na jugu pregovara i pričaju bajke
Bumerang

#27100 Re: BiH. Entitet Federacija BiH Izgradnja Autoputeva i Ekologija

Post by Bumerang »

NAJVEĆE GRADILIŠTE NA KORIDORU Vc: Završetak autoceste od Zenice do Žepča krajem 2025. godine (VIDEO)

Trenutno najveća gradilišta na Koridoru Vc nalaze se u Zeničko-dobojskom kantonu, na relaciji Zenica-Žepče, gdje se grade četiri dionice čijom izgradnjom će građani Bosne i Hercegovine dobiti novih 20 funkcionalnih kilometara puta, ukupne investicijske vrijednosti 419,1 miliona eura sa PDV-om.

Ekonomija

Image

Poprikuše - Nemila, Nemila - Vranduk, Vranduk - Ponirak i Ponirak - Vraca su četiri dionice čija je izgradnja u toku, a nakon što iste budu završene, dionica do Žepča će biti skraćena za 15-ak kilometara.

Izgradnja ovih dionica je kompleksna i zahtjevna iz razloga što data trasa ne ide ravnicom već brdskim predjelima, te se velikim dijelom sastoji u izgradnji objekta kao što su tuneli, mostovi i vijadukti sa malim udiom trase autoceste.

Image

POPRIKUŠE-NEMILA

Cijela dionica u objektima i tunelu

U neposrednoj blizini naselja Poprikuše, južno od grada Žepče započinje dionica Poprikuše - Nemila.

Karakteristična je po tome što je gotovo sva sadržana u objektima i tunelu. Od 5,5 kilometara dionice, 900 metara su objekti (mostovi, vijadukti), dok je 3.659 metara tunel Golubinja.

Na predmetnoj dionici od značajnijih objekata projektovan je tunel Golubinja, mostovi Golubinja 1 i Bosna, te vijadukti Golubinja 2 i Kovanići. Dionici pripada i petlja Poprikuše, kao i Centar za kontrolu prometa (COKP).

Radovi se trenutno izvode na cijeloj dionici. Sa ulazne i izlazne strane tunela Golubinja, vrši se iskop i primarna podgrada, izrada podnožnog svoda, temelja i sekundarne obloge, hidroizolacija i odvodnja. Na trasi autoceste u toku su zemljani radovi, rade se iskopi i nasipi na petlji Golubinja. Izvode se i pripremni radovi betonske ploče za čeličnu konstrukciju, kada je u pitanju objekat naplate. Na objektu COKP-a izvode se radovi na temeljima i temeljnim pločama.

Na mostu Golubinja 1 radi se rasponska konstrukcija betonske sigurnosne ograde, a u toku su pripremni radovi za betoniranje poprečne grede na upornjaku U1L nadvožnjaka Kovanići.

Završeni su betonski radovi na konstrukciji mosta Golubinja 2, mosta Bosna 1, mosta Kovanići i mosta Željeznica.

Izvođač radova je Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S, a nadzor nad izvođenjem radova vrši IRD Engineering S.r.l.

Vrijednost ugovorenih radova iznosi 208.059.247,42 eura sa PDV-om, a sredstva su osigurana u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) u visini od 70 miliona eura, Evropske investicijske banke (EIB) u visini od 90 miliona eura te bespovratnim sredstvima Evropske unije u iznosu od 41,1 milion eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

NEMILA-VRANDUK

Izmještanje magistralne ceste M17

Na prethodnu dionicu u Topčić Polju nadovezuje se dionica Nemila - Vranduk ukupne dužine 5,7 kilometra. Autocesta je projektovana sa dva, razdjelnim pojasom odvojena kolnika, koji će imati po dvije vozne trake širine 3,75 m i jednu zaustavnu traku širine 2,50 m. Na trasi autoceste gradit će se vijadukt Stara Stanica i četiri podvožnjaka.

Na izmještenom dijelu magistralne ceste, na potezima gdje trasa magistrale dolazi u koliziji sa rijekom Bosnom gradit će se dva mosta M1 i M2. Također, planirana je izgradnja i jednotračne kružne raskrsnice u naselju Nemila. U sklopu izgradnje poddionice Nemila - Vranduk izvodi se i regulacija rijeke Bosne kroz Nemilu u dužini oko 3,0 km.

Trenutni fokus radova je na izmještanju magistralne ceste M-17 s obzirom na to da se jedino na ovom području trasa autoceste poklapa s postojećom magistralnom cestom.

Radovi se izvode na izgradnji trase autoceste. Izvode se radovi na raščišćavanju terena, iskopu i nasipanju najvećim dijelom na izmještenoj magistralnoj cesti M-17 i djelomično na trasi autoceste, radovi na izgradnji AB potpornih zidova i geotehnički radovi.

Izgrađeni su potputnjaci Nemila sjever i Odmorište, kao i pločasti i cjevasti propusti ispod trupa autoceste i izmještanje magistralne ceste. Izvedeni su AB potporni zidovi M17-1, M-17-3 i M17-4 kao dio magistralne ceste M17, a koji se nalaze uz korito rijeke Bosne. Iznad ovih zidova vrši se izgradnja potpornog zida od armiranog tla.

U toku su radovi na objektu regulacije korita Nemilske rijeke, te su završeni AB potporni zidovi Z4 i Z5 u blizini postojećeg mosta u Nemiloj. Počela je izgradnja rondoa na izmještenoj magistralnoj cesti M17, kao i radovi na produženju mosta u Nemiloj.

Izvođač radova je HGG Insaat Anonim Sirketi, a nadzor nad izvođenjem radova vrši Adel Al-Obaid Engineering Consultants i Ipsa Institut d.o.o.

Vrijednost ugovorenih radova iznosi 64.956.530,00 eura sa PDV-om, a sredstva su osigurana putem Kuvajtskog fonda za Arapski ekonomski razvoj (KFAED).

VRANDUK-PONIRAK

Radovi na zaštiti kosina potpornih zidova

Trasa autoceste dionice Vranduk - Ponirak na sjeveru se nastavlja na dionicu Nemila - Vranduk i na jugu na dionicu Ponirak - Vraca. Ukupna dužina dionice iznosi 5.3 km. Od objekata na trasi se izdvajaju mostovi Vranduk 1 i Vranduk 2 koji se izvode tehnologijom konzolne gradnje i tunel Vranduk, te tri manja vijadukta ukupne dužine 300 m. Specifičnost trase je tlocrtno i visinski razdvojen lijevi i desni kolnik autoceste zbog činjenice da se autocesta proteže kroz jako strme padine. Autocesta se nalazi u većem dijelu u zasjeku, zbog čega je isprojektovan značajan broj visokih potpornih zidova koji će se raditi tehnologijom armirane zemlje.

Na dionici Vranduk - Ponirak od objekata su izgrađena dva mosta, Vranduk 1 i Vranduk 2, ukupne dužine 780 metara, te dva vijadukta po stotinu metara.

Završeni su radovi na zasipanju galerije, kao i radovi na ugradnji ošupljenih ivičnjaka u obje tunelske cijevi tunela Vranduk. U toku je ugradnja hidroizolacije na galeriji ulaznog portala lijeve tunelske cijevi, a regulacija potoka iznad galerije ulaznog portala desne tunelske cijevi.

Radovi na izradi konstrukcije mostova Vranduk 1 i 2, te vijaduktima Crni potok i Koprivna 1 su završeni.

U dužini od 920 metara trase u toku su radovi na izradi tamponskog sloja armiranog nasipa i gabiona, kao i radovi na iskopu i zaštiti kosina.

Izvođač radova je Konzorcij Azvirt L.L.C i Hering d.d. Široki Brijeg, a nadzor nad izvođenjem radova vrši Konzorcij DRI upravljanje investicij d.o.o. i DIVEL d.o.o. Sarajevo.

Vrijednost Ugovora za izgradnju je 76.592.799,03 eura s PDV-om, a sredstva su osigurana putem OPEC Fonda za međunarodni razvoj (OFID).

PONIRAK-VRACA (tunel Zenica)

Građevinski radovi na tunelu Zenica u završnoj fazi

Posljednja dionica od sjevera ka jugu, koja se nadovezuje na Zeničku obilaznicu je dionica Ponirak - Vraca, ukupne dužine 3,9 kilometara.

Tunel Zenica je glavni objekat na dionici Ponirak - Vraca i trenutno je najduži iskopani tunel na autocesti Koridora Vc u Bosni i Hercegovini. Dug je 3.370 metara. Tunel Zenica prolazi ispod planine Vepar i imat će 11 poprečnih veza, od toga tri parkirne niše, veze za motorna vozila, najmoderniju opremu, videonadzorni sistem i telekomunikacijsku instalaciju, hidrantsku mrežu, dok će veliki dio opreme biti postavljen pred sami završetak radova trase čitave kako ne bi istekao garantni rok opreme dok se pravi ostatak dionice.

Izvode se radovi na postavljanju hidrantske mreže, postavljanju regala za kovlove u DTC i postavljanje PHD cijevi. U toku je i čišćenje instalacionih kanala i priprema oplate za oslonački parapet, kao i finalna obrada ploha i ivica u revizionim, hidrantskim, SOS i elektro-nišama.

Glavni građevinski radovi u tunelu Zenica trebali bi biti gotovi 8. septembra ove godine.

Uz tunel Zenica grade se i tri lokalne ceste i to Željeznička, Donja Gračanica i cesta za Klopče koje su oštećene prilikom gradnje tunela,što je predviđeno Sporazumom o prijateljskom okruženju.

Izvođač radova je Euro-asfalt d.o.o. Sarajevo, a nadzor nad izvođenjem radova vrši PROYAPI Engineering and Consulting INC. Balgat Ankara.

Vrijednost Ugovora za izgradnju poddionice Ponirak – Vraca je 69.508.325,25 eura s PDV-om, a sredstva su osigurana putem Evropske investicijske banke (EIB) u visini od 50 miliona eura i bespovratnim sredstvima Evropske unije u visini od 19 miliona eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Do sada je na Koridoru Vc kroz BiH izgrađeno 126,5 kilometara autoceste. Izgradnjom ovih dionica korisnici će imati mogućnost voziti se autocestom bez prekida na dužini od oko 130 kilometara, od Bradine na ulazu u Hercegovinu do Poprikuša nadomak Žepča, saopćeno je iz Autocesta FBiH.

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/31 ... video.html

Image
Post Reply