Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ateista

#16801 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Ateista »

Laplace wrote: 19/07/2023 09:14
Thorgerson wrote: 19/07/2023 09:03
Druze, to ti je isto da mi ubrojimo sad ove nase magistrale tipa do Mostara, ovu prema Neumu i sl.

Ima nekog autoputa u Albaniji, ali ovo sto mi imamo autoputa za to njihovo je naucna fantastika.

Vozio sam se dole kod Draca, kao pise brza cesta. Ustvari po jedna malo sira traka. Milion prikljucaka sa strane. Ogradu zaboravi. I ludo se vozi.

E sad uzmi to, pa uzmi nasu brzu cestu Ilidza - Blazuj.

A kazem ti. Autoputevi, i ono malo sto oni imaju i mi sto imamo nije uporedivo sto se tice kvalitete, pa ni kompleksnosti terena.

Da Albanija ide naprijed, ide. Ali nije to bas onako kako vidis na papiru, na slikama. Treba otici i vidjeti uzivo.
Zato se ograđujem da pišem ono što sam čuo od drugih. U Albaniju ću autom kad nabavim dovoljne zalihe Lexaurina, čuo sam da je Divlji Zapad u saobraćaju.
Jeste malo divlji zapad, ali opet nista tako strasno. Tri puta isao na more tamo i bilo je tih sitnica, ali nista da bih se nervirao, bar za mene.
Najgore su mi bile guzve kroz neke gradove gdje sam znao i po pola sata - sat prolaziti, nema obilaznica, tu sam se jedino nervirao pravo.
breuer

#16802 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by breuer »

kad sam 2018. godine ušao u Crnu Goru iz Albanije na povratku s mora imao sam osjećaj da sam u Beču...
So What!

#16803 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

Laplace wrote: 18/07/2023 17:25
neki wrote: 18/07/2023 14:37 To u albaniji nisu autoputevi...nego neki frankeštajn ala kasindoska cesta ali sa 4 trake.
Osim pravca Tirana - Elbasan, to je pravi autoput, ali samo 30km..
Biće da je upravo o tom autoputu bila riječ. :thumbup:
Od Thumana do Kukesi ima 107 kilometara autoputa, onog pravog, to je taj autoput Tirana - Priština i tu je teren baš zafrkan, ali tu su ih dobro Amerikanci pogurali.

Tirana - Elbasan je 30 kilometara, ali isto tako pravi autoput, dok od Fiera do Vlorea (Valona) ima nekih 25 kilometara isto tako pravog autoputa, gdje me policajac s mobilnim radarom i 'stop lizalom' u ruci zaustavio na pola autoputa.

I ovo je izgrađeno u profilu autoputa, ali recimo počne s kružnim tokom i s kružnim tokom završi, ima baš mnogo pumpi i dalje prikopčanih, ali istina, istina sva isključenja su denivelisana i postoje zaustavne trake, ograde, signalizacija i slično.

Ovo ostalo su magistrale u 2x2 formatu, Crna Gora je izgradila takvu od Danilovgrada do Podgorice, mi u BiH i nemamo baš primjer za to, ali eto, nešto kao naši gradski bulevari.
So What!

#16804 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

Btw, Nermin Muzur je čovjek čiji rad podržavam i stvarno radi dobar posao na Ilidži, ali isto tako nastavio je populističku priču i sabotažu izgradnje ceste Blažuj - Mostarsko raskršće, posljednjeg kraka Sarajevske obilaznice u dužini od 1,8 kilometara.

Ali evo, napokon je i on otkočio, pa se nadam da će ova cesta ugledati svjetlo dana, deset godina nakon što je obezbjeđeno finansiranje za istu:
Stanovnici Blažuja više nisu taoci

Sad već bivša federalna vlast zajedno sa bivšom upravom JP Autoceste FBiH dugo su držali u neizvjesnosti naše sugrađane u Blažuju. Radove smo blokirali i jasno dali do znanja da našu saglasnost neće dobiti dok se potrebe naših sugrađana ne usklade sa projektom i radovima koji se izvode na projektu Lot 3B.

Promjenom na federalnom nivou, u otvorenom razgovorom sa novom upravom JP Autoceste iznijeli samo zahtjeve naših građana, isti su prihvaćeni i postali su sastavni dio projekta.

Večeras smo održali Javnu raspravu, prezentovali novo rješenje i na zadovoljstvo prisutnih isto i usvojili kao prihvatljivo. O istom ćemo obavjestiti JP Autoceste i samim tim smo stvorili preduslove za nastavak radova.

Hvala novoj upravi JP Autoceste FBiH, hvala građanima na razumjevanju i strpljenju. Pokazali smo im još jednom da su interesi naših građana na prvom mjestu, da smo spremni blokirati i ovako velike projekte ukoliko nisu u interesu građana i lokalne zajednice.

Velika zajednička pobjeda, idemo dalje!
Image

Image
Nermin Muzur
van Basten

#16805 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by van Basten »

Vozio sam se dva puta do Sarande i nazad. Uz iskustva iz Grcke, Makedonije, Srbije, Crne Gore, te zapadnih zemalja Evrope, odgovorno tvrdim da nema ni losijih cesti ni gorih vozaca od ovog krkanluka kod nas. Ok autoput nam je na nivou evropskih kvalitetom, ali sve ispod toga je teski jad. Smijesno vidjetj da mi nekog kritikujemo da je lud na cesti ili da mu put ne valja.
Seyfo

#16806 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Seyfo »

Jesi li bio u Turskoj, Tunisu i arapskim zemljama? Kod njih na tri trake pred semaforom se ugura 5 auta
breuer

#16807 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by breuer »

ma nema veće katastrofe od Albanije, voze po kanalu, u dvije trake 4 reda, u kružnom idu odmah lijevo...fazon je što to rade svi i nema nekog pretjeranog haosa...
mistek

#16808 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mistek »

Ma mi smo vala za Albaniju zapad zapada što se toga tiče. Putevi loši, neobilježeni, priključaka na sve strane, standardi ne postoje nikakvi. Saobraćaj i saobraćajna kultura neka potpuno druga dimenzija. Stvar je u tome što gdje god je veći divljakluk u saobraćaju, bolji su vozači. Tako je i s Albanijom, pa nema sranja :D

Crna Gora ima ove neke osnovne putne pravce koji su ok, ali i kod njih je rasulo čim se skrene s toga. Doduše kod njih je teren najgori u Evropi. Macedonija je gora od nas. Srbija blago ispred.
donnie_darko

#16809 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by donnie_darko »

Cuj srbija blago ispred, ljudi povezali cijelu drzavu autocestama i to jako kvalitetnim, te nastavljaju da grade ac i dalje..
neki

#16810 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by neki »

U Srbiji su magistrale daleko gore nego naše...
A tempo kojim grade autoputeve, obzirom na broj stanovnika i tranzitne pravce, je kilaviji nego kod nas..
mistek

#16811 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mistek »

donnie_darko wrote: 20/07/2023 13:08 Cuj srbija blago ispred, ljudi povezali cijelu drzavu autocestama i to jako kvalitetnim, te nastavljaju da grade ac i dalje..
Ma onako kad se gleda cjelokupna slika. Evo krenem autom iz Sarajeva prema Nišu, realno magistrala ispodprosječna većim dijelom. Krenem u Novi Pazar, ispodprosječno. Pređem u Loznici pa ću za Beograd, opet onako. Vozim iz Šida za Beograd, autocesta propala.

Ok, grade autoceste, ali nije to neki spektakl sveukupno gledano.
VladaFBiH

#16812 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by VladaFBiH »

neki wrote: 20/07/2023 13:12 U Srbiji su magistrale daleko gore nego naše...
A tempo kojim grade autoputeve, obzirom na broj stanovnika i tranzitne pravce, je kilaviji nego kod nas..
ma to ti je ona šuplja komplesaška priča da je kod nas sve najgore i da su drugdje kuće od čokolade
Cvancika

#16813 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Cvancika »

Hiljade kilometara sam prevalio po srbiji u zadnjih 15tak dana i glavna stvar koju sam primijetio, ne samo ja nego i ovi koji su se vozili sa mnom, je kako je moguce da su im ceste gore od nasih. Hajd jos da sam se po nekim zabitima vozio ali BG, NS, glavne magistrale, autoputevi.
donnie_darko

#16814 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by donnie_darko »

BiH ima 233km autoputa
Srbija ima 950km autoputa
Hrvatska ima 1288km autoputa

Kosovo ima 165km autoputa...
Pa vi pricajte o kompleksima I zamisljajte da zivimo u zemlji gdje su kuce od marmelade sa krovovima od cokolade.
Laplace

#16815 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Laplace »

Seyfo wrote: 20/07/2023 12:47 Jesi li bio u Turskoj, Tunisu i arapskim zemljama? Kod njih na tri trake pred semaforom se ugura 5 auta
Optimizacija, buraz. :D
HelaS

#16816 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by HelaS »

Ima već nekoliko dana, primjetim da je neko mijenjao intervale semafora na nekoliko raskrsnica u NS i Centru :(
Thorgerson

#16817 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

donnie_darko wrote: 20/07/2023 14:26 BiH ima 233km autoputa

Pa vi pricajte o kompleksima I zamisljajte da zivimo u zemlji gdje su kuce od marmelade sa krovovima od cokolade.
Zasto imam osjecaj da ti nisi presao 10km voznje po Srbiji?

Jedino ko se moze izdvojiti sa infrastrukturom jeste Hrvatska. Ovo ostalo je sve jad i cemer.
HelaS

#16818 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by HelaS »

Thorgerson wrote: 24/07/2023 10:25
donnie_darko wrote: 20/07/2023 14:26 BiH ima 233km autoputa

Jedino ko se moze izdvojiti sa infrastrukturom jeste Hrvatska. Ovo ostalo je sve jad i cemer.
Zašto je morao voziti po srbijanskim autoputevima, da bi konstatovao da Srbija ima 950 km izgrađene mreže, spram BiH sa 233 km, i ostalih država sa puno više? Nije pisao o kvalitetu autoputeva, nego o njihovoj dužini, odnosno o dinamici i intezitetu gradnje novih, u kojem se zaključuje da BiH presporo gradi svoje puteve.
El_comadante

#16819 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by El_comadante »

HelaS wrote: 24/07/2023 12:11

Zašto je morao voziti po srbijanskim autoputevima, da bi konstatovao da Srbija ima 950 km izgrađene mreže, spram BiH sa 233 km, i ostalih država sa puno više? Nije pisao o kvalitetu autoputeva, nego o njihovoj dužini, odnosno o dinamici i intezitetu gradnje novih, u kojem se zaključuje da BiH presporo gradi svoje puteve.
Jeli činjenica da je Srbija veća od BiH igra ikakvu ulogu kod tebe?
Haris.ba

#16820 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

So What! wrote: 19/07/2023 16:39 Nermin Muzur
Sta je ovo? :-)

Kakvi su ono komentari? Ucjenuje se da se spusti kategorija sa brze ceste na nizu? Magistrala direktno iz kuce na cestu?
sarajevsko_pivo

#16821 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by sarajevsko_pivo »

HelaS wrote: 24/07/2023 12:11

Srbija je veca od BiH, ima vise stanovnika, dobar dio autoputa je izgradjen za vrijeme bivse drzave, plus teren je mnogo laksi nego u BiH.
So What!

#16822 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

HelaS wrote: 24/07/2023 12:11Zašto je morao voziti po srbijanskim autoputevima, da bi konstatovao da Srbija ima 950 km izgrađene mreže, spram BiH sa 233 km, i ostalih država sa puno više? Nije pisao o kvalitetu autoputeva, nego o njihovoj dužini, odnosno o dinamici i intezitetu gradnje novih, u kojem se zaključuje da BiH presporo gradi svoje puteve.
Nije isto 100 kilometara autoputa u Švicarskoj i Mađarskoj, jer je Mađarska ravna ko tepsija, a u Švicarskoj inžinjerska čuda trebaju da spojiš dva grada.

Zato su od svih zemalja SFRJ najsporije u izgradnji napredovale BiH i Crna Gora, ali u obe zemlje ono što je do sada napravljeno je većim dijelom spektakularno.

Povezati dva grada u ravnici, stvarno nije neka mudrost, autoput oko Odžaka je samo prosrijet po onim livadma posavskim, dok je oko Zenice uklesavan haman.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#16823 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by _BataZiv_0809 »

Vazda se ovdje poredi neuporedivo i vazda se svoje pljuje
Thorgerson

#16824 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

Haris.ba wrote: 24/07/2023 16:21
So What! wrote: 19/07/2023 16:39 Nermin Muzur
Sta je ovo? :-)

Kakvi su ono komentari? Ucjenuje se da se spusti kategorija sa brze ceste na nizu? Magistrala direktno iz kuce na cestu?
Jebo majku ako ima gore stoke nego na onom potezu Blazuj - Mostarsko.

Prvo su sjebali brzu cestu, pa je sad ogranicenje na ogradjenoj cesti posranih 60km/h.

Mujanic mesar dobio prikljucak.

Na Mostarskom kad se gradio kruzni i vijadukt godinama mjestani ucjenjivali, ugrozavali gradnju i generalno taj potez brze ceste.

I evo sad ovo koce pa brat bratu 4-5 godina i vise.

Mislim da je na rijetko kojoj dionici bilo toliko opstrukcija i da su toliko dugo trajale.

P.s. znaci draze im je da im auta tutnje po onoj lokalnoj cesti nego da idu ogradjenom cestom, bez ugrozavanja pjesaka i sl.
Novi_Nick

#16825 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Novi_Nick »

So What! wrote: 24/07/2023 17:06
HelaS wrote: 24/07/2023 12:11Zašto je morao voziti po srbijanskim autoputevima, da bi konstatovao da Srbija ima 950 km izgrađene mreže, spram BiH sa 233 km, i ostalih država sa puno više? Nije pisao o kvalitetu autoputeva, nego o njihovoj dužini, odnosno o dinamici i intezitetu gradnje novih, u kojem se zaključuje da BiH presporo gradi svoje puteve.
Nije isto 100 kilometara autoputa u Švicarskoj i Mađarskoj, jer je Mađarska ravna ko tepsija, a u Švicarskoj inžinjerska čuda trebaju da spojiš dva grada.

Zato su od svih zemalja SFRJ najsporije u izgradnji napredovale BiH i Crna Gora, ali u obe zemlje ono što je do sada napravljeno je većim dijelom spektakularno.

Povezati dva grada u ravnici, stvarno nije neka mudrost, autoput oko Odžaka je samo prosrijet po onim livadma posavskim, dok je oko Zenice uklesavan haman.
Spektakularno, koliko ce kilometara tunela biti na autoputu 5C, voznja autoputem iz tunela u tunel?
Post Reply