Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
mirza_15

#114001 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mirza_15 »

BHCluster wrote: 19/07/2023 11:19
laik1981 wrote: 19/07/2023 11:13
E onda berimo plodove. Kako posijes, tako i pozanjes. Prvo da se svi pogledamo u ogledalo, da krenemo od sebe, pa nekad, ako se steknu uslovi, da se pocnemo baviti ozbiljnom politikom. Ne mogu se stepenice preskakati.
Za tako nesto potreban je drzavnik, nazalost toga kod nas nema, na svu srecu nema ni kod drugih u regionu izuzev premijera Republike Kosova.
Koji su rezultati njegovog državnikovanja? Šta je Kosovo dobilo zahvaljujući njemu? Na Balkanu se uvijek raja ložila na velike riječi, nastup, verbalni patriotizam. Ljudi ba to je najlakše. Izađeš i hebeš mater svima, udariš šakom od stol par puta, pa u svoja junačka prsa. I mase krenu da se pale i žare. I šta je rezultat svega toga na kraju? Nemam ništa protiv ako će to, osim loženja raje i političkih poena političaru i njegovoj stranci donijeti i nešto državi i građanima. Hebo više i ovu politički nepismenu masu na čitavom Balkanu koja političara ocjenjuje prema njegovom verbaliziranom patriotizmu i čvrstom stavu umjesto po rezultatima.
DaysleepeR

#114002 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by DaysleepeR »

laik1981 wrote: 19/07/2023 11:13
E onda berimo plodove. Kako posijes, tako i pozanjes. Prvo da se svi pogledamo u ogledalo, da krenemo od sebe, pa nekad, ako se steknu uslovi, da se pocnemo baviti ozbiljnom politikom. Ne mogu se stepenice preskakati.
Za tako nesto potreban je drzavnik, nazalost toga kod nas nema, na svu srecu nema ni kod drugih u regionu izuzev premijera Republike Kosova.
Državnik ko Fahro?

1996 je po Sarajevu lične stvari u kesi nosao, sav odrpan i nikakav, svojim sam ga očima gledao.
A onda je došao keš opravdan nota računom.

Državnik ko Bakir? Praktički izolovan od svijeta, niko mu došao nije, nit ko hoće sa njim da priča.
BHCluster

#114003 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by BHCluster »

laik1981 wrote: 19/07/2023 11:25

Nikakav nam drzavnik nije potreban da pocnemo cistiti smece iza sebe i da prestanemo gurati cvaju drotu u dzep. Nismo mi slucajno tu gdje smo.
I te kako je potreban drzavnik. A za korupciju se slazem, koverta za vrtic, skolu, fakultet, doktor, policajac...
last mohicans

#114004 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by last mohicans »

_BataZiv_0809 wrote: 19/07/2023 09:28
last mohicans wrote: 19/07/2023 01:00 Baš čitam knjigu Damira Ovčine, Kad sam bio hodza. Nije neki stil koji preferiram, ali ću je pročitati jer su bolna i potresna svjedočenja koja je autor doživio na Grbavici. Baš me ono vratila u sva događanja, insan se zanese dunjalukom i svakodnevnicom, ne gaji kulturu sjećanja, koliko bi svi trebali, najprije učiti djecu od malena. Pogledajte šta se događa sa njihovom djecom, oni se odgajaju na mržnji, mitovima, lažima po hiljadu puta, da neka balava četnikuša dođe studirati u SA, sa takvom percepcijom, da se diči svojim herojima koji su presuđeni ratni zločinci.
Gdje si kupio knjigu?

Imas ovdje na forumu kvalitetnu temu o okupiranoj Grbavici, mene je mjesecima drzala :-)
Kolegica mi posudila, trebalo bi da je ima po knjizarama. Mislim da je ovo drugo izdanje.
laik1981

#114005 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by laik1981 »

Simptomaticno je da se kao veliki drzavnik naveo politicar iz drzave koja je jedina u evropi iza nas po svim relevantnim statistikama.

Zajebano je kad se sve posmatra kroz prizmu dnevnih politickih tema.

U isto vrijeme zivozni standard, ekonomija, borba protiv kriminala i ostale bitne teme koje su vazne za kvalitet zivota se ostavljaju po strani.

Nista na ovim prostorima nije slucajno. Kada na pravi nacin shvatimo da populisticke "velike" teme sluze samo da skrenu paznju narodnim masama sa njihovih realnih svakodnevnih problema tek tad cemo i poceti graditi drustvo i drzavu. Ovako se samo ciklicno ponavljamo. Vrzino kolo koje traje 30 godina i ne vodi nigdje.
BHCluster

#114006 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by BHCluster »

mirza_15 wrote: 19/07/2023 11:37

Koji su rezultati njegovog državnikovanja? Šta je Kosovo dobilo zahvaljujući njemu? Na Balkanu se uvijek raja ložila na velike riječi, nastup, verbalni patriotizam. Ljudi ba to je najlakše. Izađeš i hebeš mater svima, udariš šakom od stol par puta, pa u svoja junačka prsa. I mase krenu da se pale i žare. I šta je rezultat svega toga na kraju? Nemam ništa protiv ako će to, osim loženja raje i političkih poena političaru i njegovoj stranci donijeti i nešto državi i građanima. Hebo više i ovu politički nepismenu masu na čitavom Balkanu koja političara ocjenjuje prema njegovom verbaliziranom patriotizmu i čvrstom stavu umjesto po rezultatima.
Covjek principijelno i argumentovano izlazi pred strance, nije korumpiran, ma koliko ga pokusali slomiti ne ide a nista ne blokira. Neki dan se fotografise pored Baryaktara TB2, Svojom politikom je natjerao specijalne izaslanike, predstavnike da otvoreno kazu da ne zele novu "rs" na Kosovu radi ociglednih razloga medjutim to nasi politicari ne znaju iskoristiti a mi naravno znamo popljuvati jer smo svu pamet svijeta pokupili i to sve dok cuchimo na samom dnu Eurostata.
BHCluster

#114007 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by BHCluster »

laik1981 wrote: 19/07/2023 11:54 Simptomaticno je da se kao veliki drzavnik naveo politicar iz drzave koja je jedina u evropi iza nas po svim relevantnim statistikama.

U isto vrijeme zivozni standard, ekonomija, borba protiv kriminala i ostale bitne teme koje su vazne za kvalitet zivota se ostavljaju po strani.

Nista na ovim prostorima nije slucajno. Kada na pravi nacin shvatimo da populisticke "velike" teme sluze samo da skrenu paznju narodnim masama sa njihovih realnih svakodnevnih problema tek tad cemo i poceti graditi drustvo i drzavu. Ovako se samo ciklicno ponavljamo. Vrzino kolo koje traje 30 godina i ne vodi nigdje.
Ne govorim ja da je bajno na Kosovu, sto se tice politike koju vode svjetlosne su godine ispred nas. Sad sto se mi borimo sa Kosovom ko ce zauzeti zadnju poziciju na Eurostatu vise govori o nama. Ta ce shiptar jel?
DaysleepeR

#114008 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by DaysleepeR »

Mi nismo zadnji na Eurostatu od oktobra prošle godine, već mnogo prije toga...
mirza_15

#114009 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mirza_15 »

BHCluster wrote: 19/07/2023 11:55
mirza_15 wrote: 19/07/2023 11:37

Covjek principijelno i argumentovano izlazi pred strance, nije korumpiran, ma koliko ga pokusali slomiti ne ide a nista ne blokira. Neki dan se fotografise pored Baryaktara TB2, Svojom politikom je natjerao specijalne izaslanike, predstavnike da otvoreno kazu da ne zele novu "rs" na Kosovu radi ociglednih razloga medjutim to nasi politicari ne znaju iskoristiti a mi naravno znamo popljuvati jer smo svu pamet svijeta pokupili i to sve dok cuchimo na samom dnu Eurostata.
A Kosovo je u samom vrhu.
Opet, koji su rezultati. Je li ono Eskobar reče da stoje na strani Srbije? Jesu li to ti rezultati? Da mu otimaju policiju na teritoriji Kosova? To je to? Okači bolan "principijelno i argumentovano" mačku o rep. Evo Bajraktar je uspjeh, ali je li ti fakat misliš da ga je dobio zbog "principijelnog i argumentovanog" nastupa? Ja hoću rezultate. Veću platu, bolje ceste, veću sigurnost za svoje dijete koje živi ovdje, porodiljske naknade, bolji gradaki prijevoz, školovanje, zdravstvo, put u NATO i EU... Hebe me se ba što neko svršava na velike riječi koliko god to možda bila i istina. Velike riječi se ne jedu. Hoću bolan svako ljeto na neku egzotičnu lokaciju na ljetovanje. I kod nas sve pršti od velikih riječi. Patriotizam nije srati pred kamerama. Patriotizam je predano raditi, dati sve od sebe da popraviš situaciju za obične građane i jačanje države. Misliš da će biti jača kada svima sve skrešeš u brk ili ćeš se ti samo malo bolje osjećati dok je mom djetetu i dalje nwizvjesna budućnost? Mogu i ja do Beča sa porodicom pa odozgo navijati "ne raspravljaj se sa njim zbodi ga". Nije bolan to politika.
laik1981

#114010 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by laik1981 »

BHCluster wrote: 19/07/2023 11:59
laik1981 wrote: 19/07/2023 11:54 Simptomaticno je da se kao veliki drzavnik naveo politicar iz drzave koja je jedina u evropi iza nas po svim relevantnim statistikama.

Ne govorim ja da je bajno na Kosovu, sto se tice politike koju vode svjetlosne su godine ispred nas. Sad sto se mi borimo sa Kosovom ko ce zauzeti zadnju poziciju na Eurostatu vise govori o nama. Ta ce shiptar jel?
I mi i Kosovo smo obicno mudo od ovce. Dno dna. To sto se poredimo s njima i oni s nama dovoljno govori gdje smo. Da su nam minimalne plate 3000 maraka bolila bi nas neka stvar i za Dodika i za Covica, Bakira, Konakovica i sve ostale. Ne drze oni nas bezveze na granici siromastva. Lakse sirotinjom manipulisati i kontrolisati je. Kod nas politika sluzi da prikrije kriminal i sav jad i bijedu sa kojom se svakodnevno susrecemo.
Mishelinke

#114011 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mishelinke »

laik1981 wrote: 19/07/2023 12:08
BHCluster wrote: 19/07/2023 11:59

I mi i Kosovo smo obicno mudo od ovce. Dno dna. To sto se poredimo s njima i oni s nama dovoljno govori gdje smo. Da su nam minimalne plate 3000 maraka bolila bi nas neka stvar i za Dodika i za Covica, Bakira, Konakovica i sve ostale. Ne drze oni nas bezveze na granici siromastva. Lakse sirotinjom manipulisati i kontrolisati je. Kod nas politika sluzi da prikrije kriminal i sav jad i bijedu sa kojom se svakodnevno susrecemo.
Nismo mi na granici siromaštva. Bolje se u Sarajevu živi nego u Rimu, a i plate su veće nego u mnogim zemljama EU.

Pogledaj samo aranžmane za ljetovanja, gužve na granicama kada su praznici, a sve se lafo nema.

"Nema se" jer je takva percepcija i mediji truju narod pričom o siromaštvu, a u Sarajevu se bolja auta vozaju nego u Beču.
mirza_15

#114012 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mirza_15 »

Mishelinke wrote: 19/07/2023 12:13
Nismo mi na granici siromaštva. Bolje se u Sarajevu živi nego u Rimu, a i plate su veće nego u mnogim zemljama EU.

Pogledaj samo aranžmane za ljetovanja, gužve na granicama kada su praznici, a sve se lafo nema.

"Nema se" jer je takva percepcija i mediji truju narod pričom o siromaštvu, a u Sarajevu se bolja auta vozaju nego u Beču.
Zato šef službe u BH Telecomu u Sarajevu ode sa porodicom u Beč. Glupan kao i oni silni doktori. Nemoj molim te te priče. Imaš zvanične statistike (na njima nije Kosovo) koje kažu da je, po kupovnoj moći, samo Albanija iza nas. Samo Albanija.
laik1981

#114013 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by laik1981 »

Sto puta prezvakana tema. S jedne strane imas licnu percepciju, a sa druge relevantne ekonomske parametre. Vjeruj u sta hoces. Tvoja stvar.
Mishelinke

#114014 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mishelinke »

mirza_15 wrote: 19/07/2023 12:16

Zato šef službe u BH Telecomu u Sarajevu ode sa porodicom u Beč. Glupan kao i oni silni doktori. Nemoj molim te te priče. Imaš zvanične statistike (na njima nije Kosovo) koje kažu da je, po kupovnoj moći, samo Albanija iza nas. Samo Albanija.
Više vjerujem svojim očima nego statistikama.
LSD

#114015 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by LSD »

Quaresma wrote: 19/07/2023 10:54
LSD wrote: 19/07/2023 10:41

Kad skontamo da je ovu drzavu u njenim najtezim trenutcima vodio drhtavi starac za francuzicom, politicki diletant tek pusten iz zatvora - dobro mi ista imamo od drzave.
U cemu je razlika izmedju alijine politike i politike trojke?
Politika Alije i njegovih zelenih kmera je vodila i dovela do podjele drzave na dva entiteta, koja je kulminirala fatalnom nagodbom u Dejtonu.
Trojka jos nije dosegla razinu takve veleizdaje. Ne kazem da nece u buducnosti, ali zasad nije.

To je otprilike osnovna razlika u njihovim politikama.
Hakiz

#114016 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hakiz »

LSD wrote: 19/07/2023 12:28

Politika Alije i njegovih zelenih kmera je vodila i dovela do podjele drzave na dva entiteta, koja je kulminirala fatalnom nagodbom u Dejtonu.
Trojka jos nije dosegla razinu takve veleizdaje. Ne kazem da nece u buducnosti, ali zasad nije.

Ja mislio da su do podjele doveli agresija, rat, činjenica da je u jednom trenutku Karadžić držao oko 70 % teritorije, pomoć Miloševića Karadžićevim zločincima, pokušaj Hrvatske da otkine sebi dio, onemogućavanje od strane prijateljskih SAD, Evrope da Armija BiH jednostavno dođe do oružja i opreme itd. Ukratko, sprečavanje zapadnih prijatelja da da pobijedimo. A UN je posebna priča. Pa u jednom trenutku svakodnevno ubijanje građana raznih gradova, bombardovanje i snajperi po Sarajevu, klanja i silovanja po Istočnoj Bosni, život u prljavštini bez normalnog snabdijevanja strujom i vodom, nedostaci hrane, lijekova itd du sludjeli ljude koji su samo željeli kraj muke. I tako stvorili krilaticu "Potpisuj Alija, makar bila avlija".

Nije ni meni Alija drag, ali ne lupaj gluposti.
Last edited by Hakiz on 19/07/2023 12:55, edited 1 time in total.
Gusar-from-Riga

#114017 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Gusar-from-Riga »

Ta prica pali kod male djece i ove FGR ekipe.. Nit sam glasac ni sipmatizer SDA Alije i ekipe nit ovih trojki cetvorki. Al samo budala moze misliti da se Alija nesta pitao u Dejtonu.. Bilo je, deda budi sretan sto ste se izvukli potpisi ovo da nebi gledo reprizu. Znam ja dobro ko je meni kriv...
BHCluster

#114019 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by BHCluster »

mirza_15 wrote: 19/07/2023 12:07
BHCluster wrote: 19/07/2023 11:55
A Kosovo je u samom vrhu.
Opet, koji su rezultati. Je li ono Eskobar reče da stoje na strani Srbije? Jesu li to ti rezultati? Da mu otimaju policiju na teritoriji Kosova? To je to? Okači bolan "principijelno i argumentovano" mačku o rep. Evo Bajraktar je uspjeh, ali je li ti fakat misliš da ga je dobio zbog "principijelnog i argumentovanog" nastupa? Ja hoću rezultate. Veću platu, bolje ceste, veću sigurnost za svoje dijete koje živi ovdje, porodiljske naknade, bolji gradaki prijevoz, školovanje, zdravstvo, put u NATO i EU... Hebe me se ba što neko svršava na velike riječi koliko god to možda bila i istina. Velike riječi se ne jedu. Hoću bolan svako ljeto na neku egzotičnu lokaciju na ljetovanje. I kod nas sve pršti od velikih riječi. Patriotizam nije srati pred kamerama. Patriotizam je predano raditi, dati sve od sebe da popraviš situaciju za obične građane i jačanje države. Misliš da će biti jača kada svima sve skrešeš u brk ili ćeš se ti samo malo bolje osjećati dok je mom djetetu i dalje nwizvjesna budućnost? Mogu i ja do Beča sa porodicom pa odozgo navijati "ne raspravljaj se sa njim zbodi ga". Nije bolan to politika.
Valjda zato postoje razliciti nivoi vlasti, medjutim to sve zakaze jer nema adekvatnog politickog kadra a kad ga ima onda svi ga pljuju od protivnika do unutar stranke, npr narodu kriv drzavni nivo jer nema vode, lokalni nivo jer nema autoputa i tako u krug a nikako one koji su za to placeni da rade zato nema vecih plata, boljeg skolstva, zdravstva i pravne drzave, u vecini slucajeva narod uopste ne znaju kako to funkcionise ili standardna znam mu ja rodjaka ili on je nas. Sto se tice Eskobara, on je mislio da ce ici linijom manjeg otpora i da je ta linije Republika Kosovo medjutim se to ispostavilo da nije tako pa budemo vidjeli kako ce to zavrsiti. Tako su i ovdje kod nas uradili i rade sa vise uspjeha skinili su radikalne snage sa vlasi medjutim ipade jos veci problem kako? Sto se tice drzave, on ce biti jaca kad politicari koji dobiju povjerenje gradjana budu imali veci interes od fotelje a gradjani vise odgovornosti. Zato je princip veoma vazan, valjda je to jasno jer u zadnjih 25-30 godina smo gledali sve moguce koalicije, prije svega fotelja aonda ko koga zajebe.

Pobogu od komsija i susjeda imamo da slave i velicaju zlocince i njihove zlocine da negiraju zlocine, demoniziraju nas na svakom koraku uplicu se u unutrsnju politiku i opet im ne valjamo, ako taj nivo "slobode" koji uzivaju nije dovoljan sta treba uraditi da nam bude bolje ako vec ovisimo o njima?
Hakiz

#114020 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hakiz »

Gusar-from-Riga wrote: 19/07/2023 12:54

Ta prica pali kod male djece i ove FGR ekipe.. Nit sam glasac ni sipmatizer SDA Alije i ekipe nit ovih trojki cetvorki. Al samo budala moze misliti da se Alija nesta pitao u Dejtonu.. Bilo je, deda budi sretan sto ste se izvukli potpisi ovo da nebi gledo reprizu. Znam ja dobro ko je meni kriv...
:thumbup:

Ne pali ni kod FGR ekipe. Nije jednom Kojović javno iskazao poštovanje prema Aliji.

Možda pali kod bivših sdaovaca. Psiholozi mogu objasniti mržnju, strah i stid prema onome iz čega se poteklo. Nije to nepoznato, da učenik omalovažava učitelja da bi mu uzeo mjesto.
Gusar-from-Riga

#114021 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Gusar-from-Riga »

Student_u_Ostavci wrote: 19/07/2023 12:55 Image

:lol:
Pazi ovo.. Ministar sigurnosti :-) ma nema..
Apelujem na Senada H da ga pozove u emisiju.
LSD

#114022 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by LSD »

Hakiz wrote: 19/07/2023 12:54

Ja mislio da su do podjele doveli agresija, rat, činjenica da je u jednom trenutku Karadžić držao oko 70 % teritorije, pomoć Miloševića Karadžićevim zločincima, pokušaj Hrvatske da otkine sebi dio, onemogućavanje od strane prijateljskih SAD, Evrope da Armija BiH jednostavno dođe do oružja i opreme itd. Ukratko, sprečavanje zapadnih prijatelja da da pobijedimo. A UN je posebna priča. Pa u jednom trenutku svakodnevno ubijanje građana raznih gradova, bombardovanje i snajperi po Sarajevu, klanja i silovanja po Istočnoj Bosni, život u prljavštini bez normalnog snabdijevanja strujom i vodom, nedostaci hrane, lijekova itd du sludjeli ljude koji su samo željeli kraj muke. I tako stvorili krilaticu "Potpisuj Alija, makar bila avlija".

Nije ni meni Alija drag, ali ne lupaj gluposti.
Ne brukaj se sa tim besmislicama.

Alija je prvo prodao citavu istocnu Bosnu, pustio taj dio drzave niz vodu, zatim u Dejtonu pola drzave predao srbima kao da je to njegova babovina....i bolio ga qrc za posljedice koji ce kasnije doci, a koje upravo zivimo...to su neke nezgodne istine.
mayab

#114023 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mayab »

Lik je glup i bahat ....
3 prsta nisu sporna , hajmo reći, sporno je sve drugo
LSD

#114024 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by LSD »

Gusar-from-Riga wrote: 19/07/2023 12:54

Pa kako ga je potpisao, ako se nije nista pitao :mrgreen: sta ce on tu, ako mogu bez njega :mrgreen: sto je bio potpisao svaki prethodni sporazum o podjeli BIH, ako ga niko nista nije pitao.

Daj ba :-)
Student_u_Ostavci

#114025 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Student_u_Ostavci »

mayab wrote: 19/07/2023 13:05

Lik je glup i bahat ....
3 prsta nisu sporna , hajmo reći, sporno je sve drugo
Bahata seljačina. Uz to, teški nacionalista. Bukvalno sve najgore. Nerealno da ova gnjida brine o mojoj sigurnosti :-)
Locked