INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
-
Naslovnica
#13476 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ako već niste članovi Viber grupe "uštedite.ba", preporuka za priključenje.

-
Mrvice_ba
#13477 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Mega diskont 1.15 bueno, cigani.
- xoklix
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
-
suspect_zero
#13480 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Dižu i oni fening po fening....nema više ni dezodoransa za 3.45....i šveps nije više 0.85.konektovan wrote: ↑17/07/2023 23:27Zijanio sam se neki dan,..kad sam vidio novu cijenu, shock..Nema vise 10 kom za cenera..
![]()
Gledam u Merkatoru persil i Ariel sada pakovanja od 1.700 ili 1.800 gr.....a cijena oko 14 ...pa majku im više
Jah, i oslić file nije više 500 gr pakovanje nego 400....a cijena veća
Last edited by suspect_zero on 17/07/2023 23:57, edited 1 time in total.
- dječak sa šibicama
#13481 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Sad ce novi val poskupljenja, cim oni gromoglasno preko portala najavlju ovih 5 pf skuplju naftu.
Mafija pa to ti je. Mislim, nafta non sto ide gore dole po par pf, jos nisu radili dramaticna saopcenja oko toga. Tacno ih citas ko knjigu.
Mafija pa to ti je. Mislim, nafta non sto ide gore dole po par pf, jos nisu radili dramaticna saopcenja oko toga. Tacno ih citas ko knjigu.
-
suspect_zero
#13482 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Naslovnica wrote: ↑17/07/2023 20:18 Ako već niste članovi Viber grupe "uštedite.ba", preporuka za priključenje.
![]()
Gledam svaki dan, jeftinije prnje od hrane, lakše se obući nego jesti
Evo opet vatromet
-
Beli belcan
#13483 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Evo ga iz binga najavljiju poskupljenje, nafta danas skocila i ide gore, mada ne bi trebala ici preko 3 KM.
-
NecuVise
#13484 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Nisam upućen u kretanje cijena, koliko će poskupiti otprilike?Beli belcan wrote: ↑18/07/2023 00:26 Evo ga iz binga najavljiju poskupljenje, nafta danas skocila i ide gore, mada ne bi trebala ici preko 3 KM.
- Sanjarko
#13485 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Smanjila Rusija i SA po 1 milion barela dnevno svaka proizvodnju, a Rusiji jos nedostaje neka oprema za proizvodnju nafte itd, Njemacka im ukinula dostavu svaga, ne samo Njemacka. Ja neki dan najavi da bi mozda trebala poskupiti nafta, ali ne znam gdje i sta.NecuVise wrote: ↑18/07/2023 12:17Nisam upućen u kretanje cijena, koliko će poskupiti otprilike?Beli belcan wrote: ↑18/07/2023 00:26 Evo ga iz binga najavljiju poskupljenje, nafta danas skocila i ide gore, mada ne bi trebala ici preko 3 KM.
Ona i poskupi, ja ispade kao ptica zloslutnica. Upm.
-
Trappist
-
avijon
#13487 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
A dee nije valjdaaSanjarko wrote: ↑19/07/2023 10:06Smanjila Rusija i SA po 1 milion barela dnevno svaka proizvodnju, a Rusiji jos nedostaje neka oprema za proizvodnju nafte itd, Njemacka im ukinula dostavu svaga, ne samo Njemacka. Ja neki dan najavi da bi mozda trebala poskupiti nafta, ali ne znam gdje i sta.
Ona i poskupi, ja ispade kao ptica zloslutnica. Upm.
Bagra
- emotivac
#13488 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Zašto ne, još uvijek zna biti jeftinih stvari, neki dan sam uzeo sebi 10 kom pringlesa i red bullova
-
Trappist
#13489 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Cijene hrane pale su i u junu, spustivši se na najniži nivo u više od dvije godine pod pritiskom pojeftinjenja šećera, biljnih ulja i žitarica, izvijestila je Agencija UN-a za hranu i poljoprivredu FAO.
Tako je FAO-ov indeks cijena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda pao u proteklom mjesecu za 1,4 posto u odnosu na revidiranu vrijednost u maju i iznosio je u prosjeku 122,3 boda, što je njegova najniža vrijednost od aprila 2021. godine.
Rekordni mart
To znači i da je bio za 23,4 posto niži nego u rekordnom martu 2022. godine, na početku rusko-ukrajinskog rata.
U junu je najviše pojeftinio šećer, za 3,2 posto u odnosu na maj, što u FAO-u objašnjavaju dobrim početnim rezultatima žetve šećerne trske u Brazilu i slabom uvoznom potražnjom, a navedeno je da su izrazito pojeftinili i biljna ulja i žitarice, za 2,4 odnosno 2,1 posto u odnosu na maj.
Iako cijene hrane na svjetskom nivou padaju, u BiH se skoro ne događaju nikakve cjenovne korekcije. Osim cijene jestivog ulja, koja je prije godinu bila viša od 6,5 KM, a sada se ulje može kupiti i za nešto manje od 3 KM, ostale namirnice i dalje drže visok cjenovni nivo.
Štaviše, šećer koji je u prošlom mjesecu na globalnom nivou najviše pojeftinio na policama bh. vodećih trgovačkih lanaca odnedavno se prodaje po višoj cijeni. Umjesto 2,15 KM po kilogramu, cijena šećera sada iznosi 2,20 KM. Međutim, već duže vrijeme u brojnim trgovinama šećer „drži“ cijenu i od 2,40 KM.
Evropsko tržište
Marin Bago, predsjednik Udruženja za unapređenje kvalitete života „Futura“, napominje da BiH uvozi 80 posto hrane s evropskog i svjetskog tržišta.
- Ako hrana i gorivo pojeftinjuju na svjetskim burzama, a mi ih uvozimo i u nas poskupljuju, onda je vrlo jasno da su brojne državne institucije podbacile. Zapravo, nije pitanje ko je, već ko nije podbacio, budući da imamo rekordna punjenja proračuna. Imam osobni osjećaj da se građani BiH pljačkaju kada su u pitanju cijene hrane, lijekova, ali i brojnih usluga - istakao je Bago.
Uvozni lobi
Jasno je da mi ne upravljamo svojim tržištem, a ko nas vara, strani ili domaći, zaista više nije važno, naveo je Bago.
- Mi očekujemo da nam se pomogne, da se pojačaju sistemi nadzora i kontrole, ali ne kontrole u smislu mučenja običnih trgovaca i obrtnika. Ovdje je u pitanju jedan veći, jači uvozni lobi i na njihove adrese se treba obraćati - kazao je Bago.
Indeks mliječnih proizvoda pokazuje pad cijena za 0,8 posto u odnosu na maj, ali pojeftinjenja tih namirnica u BiH nema.

Tako je FAO-ov indeks cijena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda pao u proteklom mjesecu za 1,4 posto u odnosu na revidiranu vrijednost u maju i iznosio je u prosjeku 122,3 boda, što je njegova najniža vrijednost od aprila 2021. godine.
Rekordni mart
To znači i da je bio za 23,4 posto niži nego u rekordnom martu 2022. godine, na početku rusko-ukrajinskog rata.
U junu je najviše pojeftinio šećer, za 3,2 posto u odnosu na maj, što u FAO-u objašnjavaju dobrim početnim rezultatima žetve šećerne trske u Brazilu i slabom uvoznom potražnjom, a navedeno je da su izrazito pojeftinili i biljna ulja i žitarice, za 2,4 odnosno 2,1 posto u odnosu na maj.
Iako cijene hrane na svjetskom nivou padaju, u BiH se skoro ne događaju nikakve cjenovne korekcije. Osim cijene jestivog ulja, koja je prije godinu bila viša od 6,5 KM, a sada se ulje može kupiti i za nešto manje od 3 KM, ostale namirnice i dalje drže visok cjenovni nivo.
Štaviše, šećer koji je u prošlom mjesecu na globalnom nivou najviše pojeftinio na policama bh. vodećih trgovačkih lanaca odnedavno se prodaje po višoj cijeni. Umjesto 2,15 KM po kilogramu, cijena šećera sada iznosi 2,20 KM. Međutim, već duže vrijeme u brojnim trgovinama šećer „drži“ cijenu i od 2,40 KM.
Evropsko tržište
Marin Bago, predsjednik Udruženja za unapređenje kvalitete života „Futura“, napominje da BiH uvozi 80 posto hrane s evropskog i svjetskog tržišta.
- Ako hrana i gorivo pojeftinjuju na svjetskim burzama, a mi ih uvozimo i u nas poskupljuju, onda je vrlo jasno da su brojne državne institucije podbacile. Zapravo, nije pitanje ko je, već ko nije podbacio, budući da imamo rekordna punjenja proračuna. Imam osobni osjećaj da se građani BiH pljačkaju kada su u pitanju cijene hrane, lijekova, ali i brojnih usluga - istakao je Bago.
Uvozni lobi
Jasno je da mi ne upravljamo svojim tržištem, a ko nas vara, strani ili domaći, zaista više nije važno, naveo je Bago.
- Mi očekujemo da nam se pomogne, da se pojačaju sistemi nadzora i kontrole, ali ne kontrole u smislu mučenja običnih trgovaca i obrtnika. Ovdje je u pitanju jedan veći, jači uvozni lobi i na njihove adrese se treba obraćati - kazao je Bago.
Indeks mliječnih proizvoda pokazuje pad cijena za 0,8 posto u odnosu na maj, ali pojeftinjenja tih namirnica u BiH nema.
- dječak sa šibicama
#13490 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Manje vise sto svi znamo, izlozeni smo pljacki suspregnute trgovacke i drzavne mafije, bez ikakve zastite.
Sto je i ocekivano u ovakvoj drzavi.
Sto je i ocekivano u ovakvoj drzavi.
-
HelaS
#13491 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Bago nema pojmaTrappist wrote: ↑19/07/2023 11:14 Cijene hrane pale su i u junu, spustivši se na najniži nivo u više od dvije godine pod pritiskom pojeftinjenja šećera, biljnih ulja i žitarica, izvijestila je Agencija UN-a za hranu i poljoprivredu FAO.
Rekordni mart
Evropsko tržište
Uvozni lobi
![]()
![]()
![]()
- Sanjarko
#13492 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ma i smanjili su proizvodnju. Ali nešto kontam da bi sad Amerika trebala da poveća proizvodnju.avijon wrote: ↑19/07/2023 10:37A dee nije valjdaaSanjarko wrote: ↑19/07/2023 10:06
Smanjila Rusija i SA po 1 milion barela dnevno svaka proizvodnju, a Rusiji jos nedostaje neka oprema za proizvodnju nafte itd, Njemacka im ukinula dostavu svaga, ne samo Njemacka. Ja neki dan najavi da bi mozda trebala poskupiti nafta, ali ne znam gdje i sta.
Ona i poskupi, ja ispade kao ptica zloslutnica. Upm.pa jao kakva slučajnost
ovaj put su se potrudili za zamalo uvjerljiv izgovor
![]()
Bagra
Pa bi se trebala stabilizirati cijena. Svi maslaju jer rat je, globalni i to čak rekao sam na temi Ukrajina, Hladni rat 2.0.
- Sanjarko
#13493 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
U Best prodavnici ovdje kod nas u novootvorenoj pod stadionom Biljino polje na policama jedna cijena, na kasi druga.
A neki koji su se žalili na to dobili kao kompenzaciju nešto sitno, valjda od straha da im ne zovu inspekciju.
Ali čisto sumnjam u to, nego radi lošeg glasa/marketinga i sl.
A neki koji su se žalili na to dobili kao kompenzaciju nešto sitno, valjda od straha da im ne zovu inspekciju.
Ali čisto sumnjam u to, nego radi lošeg glasa/marketinga i sl.
- dječak sa šibicama
#13494 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
To je zgodna varka, ostave snizenu cijenu pa ko pita zasto na kasi nije ta cijena, kazu zaboravili promijeniti, bila akcija pa zavrsila, i slicno.
- Sanjarko
#13495 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Zet mi sok dobio kao kompenzaciju.dječak sa šibicama wrote: ↑19/07/2023 12:27 To je zgodna varka, ostave snizenu cijenu pa ko pita zasto na kasi nije ta cijena, kazu zaboravili promijeniti, bila akcija pa zavrsila, i slicno.
- tramvajtrojka
#13496 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
poskupili su pakashi i sladolede vide dobro idu haj dizi i njima cijenukonektovan wrote: ↑17/07/2023 23:27Zijanio sam se neki dan,..kad sam vidio novu cijenu, shock..Nema vise 10 kom za cenera..
![]()
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#13497 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ide dobro a cijenama prate poskupljenje drugih trgovina, i drze tu neku razliku.tramvajtrojka wrote: ↑19/07/2023 12:38poskupili su pakashi i sladolede vide dobro idu haj dizi i njima cijenukonektovan wrote: ↑17/07/2023 23:27
Zijanio sam se neki dan,..kad sam vidio novu cijenu, shock..Nema vise 10 kom za cenera..
![]()
![]()
![]()
- ElRe
#13498 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Kome je kod nas skup Ness ima i vani 

200gr, 10e

200gr, 10e
-
Nokian808
#13499 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Svi vi koji mislite da se pokvareno moze preradjivati nemate pojma o prehrambenoj tehnologiji. A vi koji mislite da je sa isteklilim rokom ali ispravno lako vratiti nazad pa ponovno preraditi u novi proizvod nemate pojma o troskovima proizvodnje.mali_balon wrote: ↑17/07/2023 07:00Kako naivno, skoro sve se preradjuje...nakon isteka roka....jugrut najvise,
Najjednostavnije je oboriti cijenu pred istek ili obljepiti 1+1 gratis jer jeftinije je od ponovne prerade u ogromnoj vecini slucajeva. Znaci ponovna prerada robe sa isteklim rokom je ne samo radi inspekcija i rizika vec i iz ekonomskih razloga uglavnom neopravdana. Malverzacije se naravno desavaju licno znam kad smo po nalogu lopovskog direktora Edina Mulahasanovica koji je unistio FDS a sad drzi Fine Food duhan djelomicno unisten u luci morskom vodom i kao takav otpisan i naplacen od osiguranja umjesto unistavanja prebirali i koristili sve sto se moglo iskoristiti.
Last edited by Nokian808 on 20/07/2023 10:36, edited 2 times in total.
- VladaFBiH
#13500 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
ama pusti ih neka žive u zabludi - ne kontaju da bi bilo skuplje da se ponovno preradi (što je i nemoguće uraditi za dosta proizvoda) nego da naprave novi proizvodNokian808 wrote: ↑20/07/2023 10:24Svi vi koji mislite da se pokvareno moze preradjivati nemate pojma o prehrambenoj tehnologiji. A vi koji mislite da je sa isteklilim rokom ali ispravno lako vratiti nazad pa ponovno preraditi u novi proizvod nemate pojma o troskovima proizvodnje.mali_balon wrote: ↑17/07/2023 07:00
Kako naivno, skoro sve se preradjuje...nakon isteka roka....jugrut najvise,
Najjednostavnije je oboriti cijenu pred istek ili obljepiti 1+1 gratis jer jeftinije je od ponovne prerade cak i kad bi bila moguca.