Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
BarbaDue

#113901 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by BarbaDue »

archi_a wrote: 18/07/2023 17:47 :-)
Ja ni jedan tekst ovog esejiste iznad nisam uspio pročitati do kraja. Uglavnom je to prvih dvije tri rečenice. Nevjerovatne konstrukcije. :lol:
Tako je, sad su najednom bitne konstrukcije rečenica. Da možda ne želiš prepoznati stilistiku i poneku stilsku figuru!?!

P.S. ...a suštinu i istinu u rečenicama ko :izet:
DonieBrasco

#113902 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by DonieBrasco »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/predsje ... /230718138

Evo primjer zasto se svim silama Dodik i Covic bore da US bude nakaradan pa da bude 2:1, zasto Covic laze međunarodne predstvnike za legitimno predstvaljanje i mjesto hr. clana predsjednistva pa da bude 2:1

A bice na zalost na dobrom je putu da tako bude, a onda ce sahranit ovu drzavu samo radi tog laznog morala, licemjerstva i sljepila stranaca.
Bossona

#113903 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bossona »

Image
Znam kako smo došli u ovu situaciju. Znate i vi

by Sabina Ćudić
Stigao je taj neki novac još prije ’96. Stotine miliona, nakupilo se na nekoliko milijardi. Skroman je naš narod razmišljaju, i ne treba mu baš da obnovi oba sprata kuće, dosta je jedan. I o’šta mu je da se vraća odakle je? Može i u Vogošću, trebat će glasova, naselit po Federaciji, pa ćemo polako. Daće Bog. Ima se vremena za povratak. A i ne treba ljude po svaku cijenu, da srljaju nazad, kuraže jedni druge na stranačkim sjelima. Polako, nije pao šećer u vodu. A i ne mora im se sva građa za kuću odmah vala ni isporučit’. Imaju krov nad glavom, ima ta bivša osnovna škola, kolektivni je smještaj ali imaju krov nad glavom. Hajde Boga ti, nismo ni mi vazda imali. Saburli je naš narod kažu, razumjet će, a postidi one koji traže više.
A i borcima vala porasli apetiti. Nemoj da se grupišu po nekim velikim udruženjima. Valja to rasparčati. Pa na kašiku, dozirati. Malo sa opštine, malo sa kantona. Odabranim i korisnim. Ugradi našeg čovjeka sa Ilidže u izgradnju memorijalnih česmi, valjala nam je njegova firma, a valjat će nam opet. Tuži New York Times za klevetu, potroši milion iz budžeta, ništa od slučaja. Nema veze, pokazali smo im. Pošalji čovjeka koji nam je odlikovao Torabija - za ambasadora u Veliku Britaniju. Ne govori Engleski? Nema veze, insan se uči dok je živ. Možda i progovori. Nakon nevidljivog mandata u Londonu nagradi ga Moskvom.
Zaposli ljude po našim firmama. Nema veze šta će radit. Ima mjesta po kancelarijama, k’o kod Želje, uvijek bujrum, bujrum ima mjesta. Strovali Aluminij, Energopetrol, Kladušnicu, Fabriku duhana, Soko, Polihem, Borac, Energoinvest, Hidrogradnju, Vranicu, Krivaju…Uvali ljudima certifikate, dok shvate šta ih je snašlo vrijeme im je ganjati penziju, dok shvate da im nikada nije uplaćeno penziono i zdravstveno, imat će prečih problema u životu od traženja pravde. Šta ćeš, takva su vremena, privatizacija, tako ti je to svuda. Kultura? Šejtanska posla.
A i ovi intelektualci unutar stranke, vole da razmišljaju, da propituju. Kada zagusti na kongresu, hemijsku u ruke i križaj nepoželjne. Treba mladima pružiti priliku. Radišni a poslušni. Zamijeni mi onog ljekara sa bradatim kick boxerom. Neka mi ono četvoro u skupštini preda mandat da onaj mali uđe. Zna skrenut’ pažnju sa nebitnog na nebitno. Poguraj Malinara. Respirator je respirator. Neki bolji neki gori, neki ubija neki ne ubija, hajde Boga ti, umiru ljudi svakako.
Angažuj Asima. Mr. Wolfa. Uh kako nam je valj’o. Pošalji ugostiteljskog radnika Asima u državni Dom naroda. Odmah uz predsjednika. Medo je tih, politički nenametljiv. Neće se miješati u svoj posao. Čovjek isključivo štima rezultate i konkurse, nema vremena za drugo i diže ruku za Krišto kada zagusti. Fikru na Ilidžu. Srebrenica? Nosi je na reveru, blizu srca, daleko od novčanika. Profitiraj ti od nje, nemoj da ona profitira od tebe. Imenuj suprugu na rukovodeću funkciju, trguj državnim odlukama u parlamentu za nju, ko kaže da ljubav ne postoji?
Rijetko odlazi u Brisel i Washington. Skupi gradovi, uštogljeni domaćini, ne razumiju tvoje metode a i nemaš šta da im kažeš. Skupe pare za dosadne sate. A i nisu lake ruke kao saudijski investitori. Novac brz i bez puno uslova. Nikne zgrada za čas.
Ponekad si bijesan jer ne vidi narod žrtvu koju podnosiš, koju je otac podnio da ti danas budeš tu. Često pomisliš da te bolje razumiju njih dvojica od ovih tvojih. Oni razumiju izazove. Oni razumiju zašto se morala dići ruka za Dušanku Majkić u Domu naroda, što su se ručice digle za HDZ u federalnom. Čović ni ne spominje koliko te drži u šaci, nije on od tog posla. Gospodin čovjek. Valjao si mu vala k’o malo ko. Nije mu ni Željko valjao koliko ti. A i ruke se uredno u parlamentu dižu. Treba pogurati Elektroprivredu Hrvatske zajednice Herceg Bosne? Idu SDA ručice kao dječije. Aluminij? Kad se male ruke slože, sve se može, sve se može. Kao sporazum u Mostaru o legitimnom predstavljanju. Vama bi trojici bilo dobro ali narod zapeo da njima nije. Ne vide (neće da vide!) tvoju žrtvu. Vašu zajedničku. Nađi par korisnih budala među "ljevičarima". Ima posla ko hoće ne raditi.
I jbg sada došle decenije javšluka po svim osnovama na naplatu. Država se objektivno raspada. Ogolile se uloge i ručice koje su se digle da rušitelji dođu na pozicije. Tvoje ručice izglasale rušitelje. Mislio si proći će ispod radara. Prolazilo je godinama. Ali više ne prolazi. Naklatila se ova opozicija, kopaju po tome, sve će izaći na vidjelo. Možda je vrijeme da pokreneš priču o propaloj namjenskoj industriji? Republičkom ustavu? Optuži ih za izdaju države? To si već probao. Koliko dugo imaš vremena dok neko dijete iz publike ne vikne - car je go?
Image

Image
archi_a

#113904 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by archi_a »

BarbaDue wrote: 18/07/2023 18:34
Ja ni jedan tekst ovog esejiste iznad nisam uspio pročitati do kraja. Uglavnom je to prvih dvije tri rečenice. Nevjerovatne konstrukcije. :lol:
Tako je, sad su najednom bitne konstrukcije rečenica. Da možda ne želiš prepoznati stilistiku i poneku stilsku figuru!?!

Čitaj ga, ne brani ti niko. Traži istinu i suštinu u toj nadrobljenoj čorbi. :lol:
Last edited by archi_a on 18/07/2023 19:02, edited 1 time in total.
Arachnoidea

#113905 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Arachnoidea »

plavi_E wrote: 18/07/2023 16:17
axe22 wrote: 17/07/2023 22:16

Opet dokaz da su FOTELJE za TROJKU vaznije od drzave i onog sto se desava u njoj.
U trenutku najveceg udara na Ustav dejtonske BiH njima je prioritet SDA uhljebe zamjeniti sa svojim i raminim uhljebima. Politiche parazite iz SDA i Trojkasha narod na sljedecim izborima mora poslati u istoriju a neke i u zatvor. Pa nek se onda neki u zatvoru hvale kako su mogli blokirati SDA izdaju ali nisu htjeli.
Neka ih mijenjaju pa kad bi propala BiH
Bossona

#113906 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bossona »

BarbaDue

#113907 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by BarbaDue »

archi_a wrote: 18/07/2023 19:01
BarbaDue wrote: 18/07/2023 18:34

Čitaj ga, ne brani ti niko. Traži istinu i suštinu u toj nadrobljenoj čorbi. :lol:
Jbga tek skontah da se tvoj post ne odnosi na mene. Pomislih da se odnosio na mene jer si pomenuo "esejista iznad" a ja sam bio prvi iznad tebe. :skoljka:

Halali, ja k'o padobranac :mrgreen:
Gusar-from-Riga

#113908 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Gusar-from-Riga »

Kao što rekoh

Image
Lik je bolestan
palermo

#113909 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

Sto Bossona proziva Sabinu Cudic ???? Bas me iznenadi sa.onim njenim tekstom koji je izvukao ko zna odakle.
archi_a

#113910 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by archi_a »

BarbaDue wrote: 18/07/2023 19:28
archi_a wrote: 18/07/2023 19:01

Jbga tek skontah da se tvoj post ne odnosi na mene. Pomislih da se odnosio na mene jer si pomenuo "esejista iznad" a ja sam bio prvi iznad tebe. :skoljka:

Halali, ja k'o padobranac :mrgreen:
Malo je i do mene. :thumbup:
archi_a

#113911 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by archi_a »

Image

I šta ćeš ti muco mucavi? Debil prijeti stanovništvom susjednih država. :lol: Nije vas se dovoljno moglo skupiti iz susjedstva ni 92! Nisu vam ni Izetbegovići mogli pomoći. :P
DonieBrasco

#113912 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by DonieBrasco »

Bossona wrote: 18/07/2023 19:04
Ovi od kojih se trazi pomoc da budemo kao ostale EU drzave i demokratije, upravo takvi nagrađuju Dodika i Covica.
Roccohljup

#113913 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Roccohljup »

prati li ko uzivo ? Trojka? :D

ZuzuTop

#113914 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ZuzuTop »

video wrote: 18/07/2023 15:00
ZuzuTop wrote: 18/07/2023 14:50 Jel istina da Sarajevo Gas placa troskove?
:izet:
Ti ili namjerno trolas po temi ili se ono drugo, znas ti sta :-)
Ne trolam.
Samo pitam.
sumirprimus

#113915 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sumirprimus »

Ko god kaze izdajnicl ja ga odmah stavljam u ravan sa sda lopovima koji su mi gori od cetnika.
Kad ste vi spremni svoje sugradjane i sunarodnike proglasavat izdajnicima zarad stranackih poena i boja jbo ti to i tu stvar i politiku koju vi kao branite
Vi kao patriote a oni izdajnici. Pa isto cetnici, to oni rade. Sunce ti jbem sta nam bakir i sda uradise. Ojadise nas ko niko nikad i narod jedne na druge okrenuse, sva zarad vlasti
DonieBrasco

#113916 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by DonieBrasco »

Evo jedna zena prezime Wagner u kongresu kaze da se Dodiku mora poslati jasna poruka, ovaj Eskobar mrtav hladan odgovara sa floskulama podrska OHR, podrska Altea, kaze da se zaustavi novac - sve one gluposti sto cujemo.

Kaze zena da ne zeli da se odlazu sankcije, prekida Eskobra jer lik prica glupsoti, pita ga jasno zasto EU ne uvede sankcije i trazi pitisak da se uvedu sankcije.
Gusar-from-Riga

#113917 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Gusar-from-Riga »

DonieBrasco wrote: 18/07/2023 20:38 Evo jedna zena prezime Wagner u kongresu kaze da se Dodiku mora poslati jasna poruka, ovaj Eskobar mrtav hladan odgovara sa floskulama podrska OHR, podrska Altea, kaze da se zaustavi novac - sve one gluposti sto cujemo.

Kaze zena da ne zeli da se odlazu sankcije, prekida Eskobra jer lik prica glupsoti, pita ga jasno zasto EU ne uvede sankcije i trazi pitisak da se uvedu sankcije.
Gledam i ja baš vidi se da je žena upoznata sa situacijom.. ovaj Eskobar ce nas ukopati
axe22

#113918 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by axe22 »

Gusar-from-Riga wrote: 18/07/2023 20:42
DonieBrasco wrote: 18/07/2023 20:38 Evo jedna zena prezime Wagner u kongresu kaze da se Dodiku mora poslati jasna poruka, ovaj Eskobar mrtav hladan odgovara sa floskulama podrska OHR, podrska Altea, kaze da se zaustavi novac - sve one gluposti sto cujemo.

Gledam i ja baš vidi se da je žena upoznata sa situacijom.. ovaj Eskobar ce nas ukopati
Pa vec je ukopoao, zajedno s Palemerom i nasim politicarima.
DonieBrasco

#113919 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by DonieBrasco »

Ne pitaju se nasi politicari nista nego rade kako im kazu stranci kada su ovakve situacije u pitanju, a vidimo da Dodik nastavalja sto znaci da ima podrsku, a Covic mu se pridruzava.

Dosla ova zenska iz EU i odmah o IZ i US, ali svi znamo na koji nacin i ukojem smjeru.
archi_a

#113920 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by archi_a »

Evo, odgovorio mu drugar ivica
„Vi sada imate da li je neko verbalno ili na neki način podržavao nekoga ko je osuđen, optužen ili osumnjičen za ratne zločine. A ne vidite drugu stvar i ne želite da kažete i priznate, ali možete da nam objasnite šta znače izjave Nasera Orića za koga postoje dokazi da je vršio ratne zločine nad Srbima i koga naš sud tuži za to“, rekao je Dačić.

Dačić je upitao šta znači Orićeva izjava „da je na Drini sve počelo i da će na Drini sve da se završi“, kao i da li je to „dokaz velikomirovne politike koja se vodi u Bosni i Hercegovini“.
Naser Orić, dva puta suđen, dva puta oslobođen, (haški tribunal, sud BiH) ali, znate postoje dokazi. Srbi, znate, imaju dokaze. On je zločinac jer oni tako kažu i tačka. :-)
Kompletan politički i vojni vrh tzv. rs, dva najviša bezbjednjaka srbije i još nemali broj "dobrovoljaca" presuđeni ratni zločinci, al oni zahtjevaju da imaju slobodu da izraze stav kako su to njihovi heroji.
Nema sa velikosrpskom politikom relaksacije i prijateljskih odnosa. NEMA. Nemojte biti pi.de, samo sami sebi šamare udarate davajući im na važnosti. Nema relaksacije. NEMA, taman da sami na svijetu ostanemo.

Znači, konkretno odHebi životinju, direktno u kost, bez diplomatske uvijenosti.
sumirprimus

#113921 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sumirprimus »

Escobar: S EBRD-om, MMF-om i EU radimo na tome da zaustavimo novac onima koji štete BiH
B. R.
Jordan1961

#113922 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Jordan1961 »

archi_a wrote: 18/07/2023 21:03 Evo, odgovorio mu drugar ivica
„Vi sada imate da li je neko verbalno ili na neki način podržavao nekoga ko je osuđen, optužen ili osumnjičen za ratne zločine. A ne vidite drugu stvar i ne želite da kažete i priznate, ali možete da nam objasnite šta znače izjave Nasera Orića za koga postoje dokazi da je vršio ratne zločine nad Srbima i koga naš sud tuži za to“, rekao je Dačić.

Dačić je upitao šta znači Orićeva izjava „da je na Drini sve počelo i da će na Drini sve da se završi“, kao i da li je to „dokaz velikomirovne politike koja se vodi u Bosni i Hercegovini“.
Naser Orić, dva puta suđen, dva puta oslobođen, (haški tribunal, sud BiH) ali, znate postoje dokazi. Srbi, znate, imaju dokaze. On je zločinac jer oni tako kažu i tačka. :-)
Kompletan politički i vojni vrh tzv. rs, dva najviša bezbjednjaka srbije i još nemali broj "dobrovoljaca" presuđeni ratni zločinci, al oni zahtjevaju da imaju slobodu da izraze stav kako su to njihovi heroji.
Nema sa velikosrpskom politikom relaksacije i prijateljskih odnosa. NEMA. Nemojte biti pi.de, samo sami sebi šamare udarate davajući im na važnosti. Nema relaksacije. NEMA, taman da sami na svijetu ostanemo.

Znači, konkretno odHebi životinju, direktno u kost, bez diplomatske uvijenosti.
Zna to Ivica Prascic puno detaljnije nego svi mi.
Imali ste prilike dva puta na sudu podnijeti te dokaze pa sto niste? Pa iz jednostavnog razloga sto takvi dokazi ne postoje pa ih ni ne mozete imati.
axe22

#113923 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by axe22 »

DonieBrasco wrote: 18/07/2023 20:54 Ne pitaju se nasi politicari nista nego rade kako im kazu stranci kada su ovakve situacije u pitanju, a vidimo da Dodik nastavalja sto znaci da ima podrsku, a Covic mu se pridruzava.

Dosla ova zenska iz EU i odmah o IZ i US, ali svi znamo na koji nacin i ukojem smjeru.
Ma nasi politicari, i ovi sad i oni prije nisu gotov nista radili, lobi nula.

A sto se eskobar provali oko kosova i izbora, covjek ga ukopa u sekundi.
DonieBrasco

#113924 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by DonieBrasco »

Cvrsto na strani Srbije po pitanju Kosova.

Uglavnom ga pitaju za Kosovo jer valjda je to u njihovim ocima najuzarenije, uz utjecaj Kine i Rusije na zapadnom balkanu.
zavrzlama

#113925 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by zavrzlama »

Putin je preko vucica dodika orbana ,janse i milanovica pokupovao komplet americku ekipu za zapadni balkan....

Tek sad duboka drzava u USA ima jasnu sliku na zapadnom balkanu,a nebi je ni imali da nije Ukrajinskog rata i VB i njihovih operativaca...danas ke pocetak vracanja duboke drzave na nase prostore....krenulo se od Vulina kao znak pocetka akcije...

Brlog u BIH je ulozio milijarde$ u lobiranje,rezultati i nisu nesto,za podjelu BIH opet im treba rat,a rat nemogu dobiti..

Mislili su lovom,ali ih Ukrajina sjeba debelo.....

Sve ide po planu :wink: :bih:
Locked