Tope se orci, ko cvrci u vijetnamskom vokulvartheboneless wrote: ↑18/07/2023 15:59 Ne bih da postanem neki karanana ili madner, ali treba bit realan. Evo ne ulazim po 5 dana, kontam da se iznenadim jedno jutro, pročitam Ukri izašli na Azov. Ili makar vratili Bahmut.
Ali ništa ...
Ustvari još gore, Ukri se sad brane kako vidim? Ili su oni daleko od onog što očekujemo da jesu, ili rutalji nisu tolika ruta ustvari. Sve u svemu, ja sam od početka znao da će ovo itetako potrajati, ne samo kontra nego rat u globalu. Ali nakon onolikog hajpa, donacija, oružja i da ne nabrajam čega još. Nakon toliko vremena koje su imali za planiranje. Uz sve silne NATO konsultante. Ovo je slabo.
Pada im moral, treba im neki veći zalogaj. Ovaj most je daleko od dovoljnog. I džabe im nova taktika "uzmi, okolićaj, pa hajd dalje" kad Rutalji vrate za dan tu ili negdje drugo.
Đe su ti Lovci? Jel se čeka blato i kiša pa da mogu govorit "na proljeće udaramo kad zemlja osuši?"
Đe su te kasetne za deminiranje? Đe su rakete dalekog dometa? Ne može mi niko reć da se čeka da dođu, pa nije Ukraina u drugoj galaxiji.
Meni ovo sve nikako ne štima. Smrdi nešto. Nekom je interesu da je stanje trenutno ovakvo kakvo jest.
Slava Ukraini
Ukrajina
-
sumirprimus
#176176 Re: Ukrajina
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#176177 Re: Ukrajina
slava foe
- drug_profi
#176178 Re: Ukrajina
Pet hiljada puta objašnjeno...lvartheboneless wrote: ↑18/07/2023 15:59 Ne bih da postanem neki karanana ili madner, ali treba bit realan. Evo ne ulazim po 5 dana, kontam da se iznenadim jedno jutro, pročitam Ukri izašli na Azov. Ili makar vratili Bahmut.
Ali ništa ...
Ustvari još gore, Ukri se sad brane kako vidim? Ili su oni daleko od onog što očekujemo da jesu, ili rutalji nisu tolika ruta ustvari. Sve u svemu, ja sam od početka znao da će ovo itetako potrajati, ne samo kontra nego rat u globalu. Ali nakon onolikog hajpa, donacija, oružja i da ne nabrajam čega još. Nakon toliko vremena koje su imali za planiranje. Uz sve silne NATO konsultante. Ovo je slabo.
Pada im moral, treba im neki veći zalogaj. Ovaj most je daleko od dovoljnog. I džabe im nova taktika "uzmi, okolićaj, pa hajd dalje" kad Rutalji vrate za dan tu ili negdje drugo.
Đe su ti Lovci? Jel se čeka blato i kiša pa da mogu govorit "na proljeće udaramo kad zemlja osuši?"
Đe su te kasetne za deminiranje? Đe su rakete dalekog dometa? Ne može mi niko reć da se čeka da dođu, pa nije Ukraina u drugoj galaxiji.
Meni ovo sve nikako ne štima. Smrdi nešto. Nekom je interesu da je stanje trenutno ovakvo kakvo jest.
Slava Ukraini
Ali džaba kad svi imaju neku svoju fiks ideju kako bi to trebalo da izgleda.
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#176179 Re: Ukrajina
Spoiler
Show
lvartheboneless wrote: ↑18/07/2023 15:59 Ne bih da postanem neki karanana ili madner, ali treba bit realan. Evo ne ulazim po 5 dana, kontam da se iznenadim jedno jutro, pročitam Ukri izašli na Azov. Ili makar vratili Bahmut.
Ali ništa ...
Slava Ukraini
/s
-
Helios
#176180 Re: Ukrajina
Odmah na foe ,ne razmislja lik kao ja te me s tim vrijeđa 

- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#176181 Re: Ukrajina
Vijeće sigurnosti o Ukrajini: Burna rasprava i zastrašujući podaci o stradalim.
Esmir Milavić za N1
18. jul 2023. u 08:36

Rusku Federaciju je u ovoj prilici predstavljao prvi zamjenik ambasadora Dmitry Polyanskiy koji je u dva navrata govorio i u oba iznio prilično zanimljive tvrdnje o ulozi Zapada u dešavanjima u Ukrajini.
“Nakon što je u Istanbulu parafiran nacrt mirovnog sporazuma i ruske trupe su se povukle iz Kijeva kao gest dobre volje, organizovana je provokacija u kijevskom predgrađu Buča, u suštini odbojna i nespretna u izvršenju, kako bi se osiguralo da ukrajinske vlasti nemaju okrećući se nazad. Mnogi stručnjaci smatraju da je britanska obavještajna služba odigrala ulogu u organiziranju ove inscenirane provokacije. Da li je to tačno ili ne, pokazaće objektivna istraga koju ćemo svakako sprovesti. Ali svi se sjećamo kako je u aprilu 2022. godine britansko predsjedništvo Vijeća sigurnosti spriječilo (beskrupuloznim proceduralnim manevrima) sazivanje hitnog sastanka koji smo tražili u vezi s provokacijom u Buči. Ovakav način ponašanja bio je nedostojan predsjednika Vijeća sigurnosti i člana P5 i razotkrio je UK kao saučesnika režima u Kijevu. Provokacija u Buči stvorila je neophodnu “dimnu zavjesu”, koju je ukrajinsko rukovodstvo iskoristilo da se umjesto mira odluči za oružani sukob s Rusijom. Umjesto diplomatskih napora, zapadne zemlje su udvostručile napore da Ukrajini pruže pomoć i oružje. Cijena koju je Ukrajina platila za ovu sudbonosnu odluku bile su stotine hiljada mrtvih i osakaćenih mladih Ukrajinaca, koje i danas kijevski režim baca u mlin na istočnom i južnom frontu u uzaludnim pokušajima da zapadnim kustosima dokaže sposobnost Ukrajine da pobijedi. Za to vrijeme, zemlja je već izgubila nekoliko armija i zapravo izgubila vlastito oružje”, kazao je Polyanskiy.
Priliku za obraćanje je imao i ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba koji je pozvao svoje kolege da nastave raditi ono što su radili od početka rata u Ukrajini, a to je kako je rekao razotkrivanje ruskih laži.
Esmir Milavić za N1
18. jul 2023. u 08:36

Rusku Federaciju je u ovoj prilici predstavljao prvi zamjenik ambasadora Dmitry Polyanskiy koji je u dva navrata govorio i u oba iznio prilično zanimljive tvrdnje o ulozi Zapada u dešavanjima u Ukrajini.
“Nakon što je u Istanbulu parafiran nacrt mirovnog sporazuma i ruske trupe su se povukle iz Kijeva kao gest dobre volje, organizovana je provokacija u kijevskom predgrađu Buča, u suštini odbojna i nespretna u izvršenju, kako bi se osiguralo da ukrajinske vlasti nemaju okrećući se nazad. Mnogi stručnjaci smatraju da je britanska obavještajna služba odigrala ulogu u organiziranju ove inscenirane provokacije. Da li je to tačno ili ne, pokazaće objektivna istraga koju ćemo svakako sprovesti. Ali svi se sjećamo kako je u aprilu 2022. godine britansko predsjedništvo Vijeća sigurnosti spriječilo (beskrupuloznim proceduralnim manevrima) sazivanje hitnog sastanka koji smo tražili u vezi s provokacijom u Buči. Ovakav način ponašanja bio je nedostojan predsjednika Vijeća sigurnosti i člana P5 i razotkrio je UK kao saučesnika režima u Kijevu. Provokacija u Buči stvorila je neophodnu “dimnu zavjesu”, koju je ukrajinsko rukovodstvo iskoristilo da se umjesto mira odluči za oružani sukob s Rusijom. Umjesto diplomatskih napora, zapadne zemlje su udvostručile napore da Ukrajini pruže pomoć i oružje. Cijena koju je Ukrajina platila za ovu sudbonosnu odluku bile su stotine hiljada mrtvih i osakaćenih mladih Ukrajinaca, koje i danas kijevski režim baca u mlin na istočnom i južnom frontu u uzaludnim pokušajima da zapadnim kustosima dokaže sposobnost Ukrajine da pobijedi. Za to vrijeme, zemlja je već izgubila nekoliko armija i zapravo izgubila vlastito oružje”, kazao je Polyanskiy.
Priliku za obraćanje je imao i ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba koji je pozvao svoje kolege da nastave raditi ono što su radili od početka rata u Ukrajini, a to je kako je rekao razotkrivanje ruskih laži.
- Dope_Man
#176182 Re: Ukrajina
Sama ideja da mordor sjedi u nekakvom vijecu sigurnosti, i da im se dozvoljava da pricaju bez da im se bar svi prvo ispljuju po faci, je smijesna i predstavlja ono najgore sto sa sobom nosi napredak demokratije - tolerisanje zla. Jer u jednom trenutku se odluci da se svima treba dati glas, pa i zlu. I eto, dobijes VS sa mordorom.
-
Bossona
#176183 Re: Ukrajina
U Brkašenkovom Zombieland-u Gruzdev kaže samo da Biden i Zelensky umru i Putler će uspjeti zauzeti i osloboditi cijelu Ukrajinu,..
Exclusive: Belarus abducts thousands of Ukrainian children
July 17, 2023
https://ukrainetoday.org/2023/07/17/exc ... -children/
https://dnyuz.com/2023/07/17/exclusive- ... -children/
-
mishic
#176184 Re: Ukrajina
Klasika, vlastitu odgovornost i kruvicu prebaciš na drugog. Glumiš mirotvorca a sam si pokrenuo agresiju, okupaciju, otimačinu, pljačku, ubistva, ratne zločine... Što mi se sve ovo čini već viđenim i poznatim... Branili kućni prag i porodice...Hame_ wrote: ↑18/07/2023 17:13 Rusku Federaciju je u ovoj prilici predstavljao prvi zamjenik ambasadora Dmitry Polyanskiy koji je u dva navrata govorio i u oba iznio prilično zanimljive tvrdnje o ulozi Zapada u dešavanjima u Ukrajini.
-
sumirprimus
#176185 Re: Ukrajina
Naravno rusi javljaju da su sve oborili, no u ovoj regiji je oborena i jedna bajra..
Neko je skoro pitao sta je s bajri.
- Rothmans
#176186 Re: Ukrajina
Helios wrote: ↑16/07/2023 23:48Jednostavan kuplung sa kokarde na petokraku,pa obrnuto, sve u duhu i u ime svih "naroda i narodnosti".sumirprimus wrote: ↑16/07/2023 22:17 Madneru ti si ono iz sarajeva jelde? Bogme slaba fajda da si partizanskih korijena realno![]()

-
sumirprimus
#176187 Re: Ukrajina
U isto vrijeme pitaj djedove kako im je bilo u domobranima 
-
Nigdje
#176188 Re: Ukrajina
Od sto postova pet je vezano za temu, ostali za madnera i vikendaše 
-
sumirprimus
#176189 Re: Ukrajina
International partners have prepared 17 brigade combat groups for Ukraine's counteroffensive - that's more than 63,000 servicemen.
This was announced by the Chairman of the Joint Chiefs of Staff of the United States, Mark Milley, at a meeting in the Rammstein format.
According to him, Ukraine "holds back a significant amount of combat power, slowly and deliberately breaking through Russian defenses."
"It will be long. It will be difficult. It's going to be bloody,” Milley said of our counter-offensive.
"It will be long. It will be difficult. It's going to be bloody,” Milley said of our counter-offensive.
-
sumirprimus
#176190 Re: Ukrajina
Haman su zaustavljeni , ta prica od 100k rusa macku o rep
-
sumirprimus
#176191 Re: Ukrajina
Japanci, druga dimenzija covjecanstva sto se tice razvoja
-
Helios
#176192 Re: Ukrajina
Fali jos slika 1990. kada crvena zvezda biva ponovo zamenjena sa kokardom, pa onda slijedi krvavi pir po svemu onom sto nije velikosrpsko.
Ja ne umanjujem niukom slučaju borbu svih pravih partizana koji su se borili protiv zla I koji su ostali dosljedni svoje borbe,te nisu promjenili kape. Kaze sumir da ga vrijedjam sto sam ovo gore napisao, a ja samo istinu napisao i nista drugo.mozda nije shvatio moj upis ili ga je toliko publicitet forumski ošnuo u glavu
Izvinjavam se na off, ali nemojte se vrijeđati ukoliko ne mislimo isto.
-
sumirprimus
-
sumirprimus
-
Jordan1961
#176195 Re: Ukrajina
Sta su uzeli Rusi natrag? Od kako je pocela ofanziva Ukrajinci imaju kakve-takve pomake. Nisu ogromni ali nisu ni beznacajni.lvartheboneless wrote: ↑18/07/2023 15:59 Ne bih da postanem neki karanana ili madner, ali treba bit realan. Evo ne ulazim po 5 dana, kontam da se iznenadim jedno jutro, pročitam Ukri izašli na Azov. Ili makar vratili Bahmut.
Ali ništa ...
Slava Ukraini
Niko ozbiljan nije ocekivao da se ostvare onakvi proboji kao u prosloj godini.
Dugo ce ovo potrajati, bitno je da se Rusima onemoguce dalja napredovanja i opskrba postojecih linija.
I tiha voda brijeg roni. Ukrajina ima na strani cijeli Zapad, manje-vise jednoglasno a ratove dobijaju osim bolje motiviranih i opremljenih armija i one iza kojih stoje jace ekonomije. Njemacka je izgubila WWI a da su joj svi frontovi bili u drugim zemljama.
Gas, glavni adut Rusije, vise nije element u jednadzbi. Jos ako prodje ovaj deal izmedju Izraela i Turaka, koji guraju Ameri, svi ce aduti biti na Ukrajinskoj strani. Na dugi rok Rusi nemaju previlu sansu. Sta su mogli napraviti na blitz krieg nacin napravili su.
Last edited by Jordan1961 on 18/07/2023 21:43, edited 1 time in total.
- apsidejzi
#176196 Re: Ukrajina
To vuce korijene iz 2 svj.rata i pobjednika istog. Da bi se osigurao mir u svijetu, sve interesne strane su dobile pravo glasa. To je vise bilo zbog nuklearnog oruzje bego konvencionalnih ratova jer isti su nastavljeni. Obicno su se istok i zapad sukobljavali preko proxija. Sj i juzna koreja, jugoslavija, africki ratovi. Ponekad glavne snage ulete u konvencionalni rat poput Vijetnama, Afganistana, Iraka pa sada i Ukrajine. U svim tim ratovims jedna strana je agresor a druga kao podrzava napadnute u zelji da iscrpi one prve. Usput moralise kroz vijece sigurnosti. Ovo u Ukrajini nije nista novo. Isto je bilo u Vijetnamu samo su uloge bile obrnute. Kao i u Iraku. Afganistan su obe strane napadale. Rusi su napali Ceceniju. Ima mnogo ratova sa istim scenarijem u posljednjih 70godina. Ovo je samo jedan u nizu.Dope_Man wrote: ↑18/07/2023 17:21 Sama ideja da mordor sjedi u nekakvom vijecu sigurnosti, i da im se dozvoljava da pricaju bez da im se bar svi prvo ispljuju po faci, je smijesna i predstavlja ono najgore sto sa sobom nosi napredak demokratije - tolerisanje zla. Jer u jednom trenutku se odluci da se svima treba dati glas, pa i zlu. I eto, dobijes VS sa mordorom.
Zato neka Rusije u vijecu sigurnosti. Ono svakako sluzi samo zbog nuklearne prijetnje. Sve ostalo je po starom.
- drug_profi
-
A_A_AKCIJA
#176198 Re: Ukrajina
Odgovor na moje pitanje, ko su kreteni koji ljetuju na Krimu.
Četnici najgore vrste, koji u potpunosti podržavaju Ruske zločine. Jedna od njih je poginula u rušenju mosta.
Četnici najgore vrste, koji u potpunosti podržavaju Ruske zločine. Jedna od njih je poginula u rušenju mosta.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#176199 Re: Ukrajina
Ko je general Oleksandr Syrskyi, ‘mozak’ ukrajinske odbrane.
N1 BiH 18. jul 2023. 10:26

Vodio je odbranu Kijeva na početku ruske invazije na Ukrajinu prošle godine. Bio je “mozak” Ukrajinskog iznenađenja i uspješnog protunapada u Harkivu prošlog ljeta. Sada nadzire obnovljenu ofanzivu kao šef vojnih operacija u istočnoj Ukrajini - jednoj od dvije glavne ukrajinske osovine. General Oleksandr Syrskyi nosi etiketu "najuspješnijeg generala 21. stoljeća dosad".
BBC-jev dopisnik je razgovarao sa Syrskyijem na tajnoj lokaciji, a govorio je između ostalog i o tome da li je ponovno zauzimanje Bahmuta cilj.
“Da, naravno. Pokušavam to učiniti”, odgovara uz smiješak.
Ali čak i on priznaje da, više od mjesec dana otkako je započela, dugo očekivana ukrajinska ofanziva na više frontova ide sporije nego što su se mnogi nadali.
“Željeli bismo postići vrlo brze rezultate”, kaže general Syrskyi. “Ali u stvarnosti je to praktički nemoguće”.
Kaže da je čak i na istoku područje zasićeno minama i drugim barijerama. Rusi, kaže, imaju mnoga uporišta: “Stoga naš napredak zaista ne ide tako brzo kako bismo željeli”.
Ali general Syrskyi vjeruje da Ukrajina još uvijek ima jednu jasnu prednost.
“Vjerujem da je jedinstvo našeg vojnog vodstva i povjerenje naših vojnika jednih u druge jaka strana naše vojske”.
To je u oštroj suprotnosti s ruskom vojnom hijerarhijom, koja izgleda pati od unutarnjih sukoba, s višim oficirima koji su uklonjeni iz zapovjedništva.
Generala Syrskyija vole i cijene ljudi oko njega, a dive se njegovoj predanosti, odlučnosti i lukavstvu. Svakodnevno vježbanje u teretani za njega je opuštanje, a noću spava samo četiri i pol sata.
Južno i sjeverno od Bahmuta, Ukrajina kaže da je preotela gotovo 30 kvadratnih kilometara teritorija od Rusa.
Alex, jedan od vojnika iz ukrajinske 57. brigade, opisuje situaciju kao “napetu”, dodaje se u tekstu BBC-ja.
Pokazuje na veliki krater koji je stvorila ruska topnička granata od ranije tog jutra. Pala je samo nekoliko metara od njegovog rova.
Daleko od granatiranja, zapovjednici u dubokom bunkeru koordiniraju napore da ponovno zauzmu Bahmut.
Prije dva mjeseca Ukrajina je gubila tlo pod nogama i bila u opasnosti da bude opkoljena. Sada su se stvari okrenule.
Pukovnik Oleksandr Bakulin, zapovjednik 57. brigade, kaže da su sada Rusi ti koji su u nevolji.
Tvrdi da ne podcjenjuje svog neprijatelja, ali da regularne ruske trupe s kojima se sada suočava nisu poput Wagnerovih plaćenika Jevgenija Prigožina koji su na kraju zauzeli grad ranije ove godine.
Wagner je, kaže, “bio neugodan neprijatelj… ubijao je radi ubijanja”.
“Ako se malo potrudimo, Bahmut bi mogao biti opkoljen“, kaže pukovnik Bakulin. Suprotno konvencionalnoj vojnoj mudrosti, on također kaže da su njegovi gubici u ofanzivi manji nego kada je njegova jedinica bila statična, braneći grad.
Kretanje naprijed, iako sporo, kaže on, također je podiglo moral pa se “gubici lakše podnose”.
Po prvi put na istočnoj liniji fronta, broj ukrajinskih snaga sada odgovara onima ruskih trupa – oko 160.000. Međutim, Ukrajinu još uvijek nadmašuje rusko topništvo.
Može li se dinamika promijeniti dolaskom kasetnog streljiva koje SAD isporučuje, a koje sadrži desetine malih bombi koje se mogu raspršiti po širem području? Zabranilo ih je više od stotinu zemalja.
Pukovnik Bakulin kaže da su potrebni za “nanošenje maksimalne štete neprijateljskoj pješadijiu”. “Što više pješadije pogine ovdje, to će više njihovi rođaci u Rusiji pitati svoju vladu ‘zašto’?”
No, dodaje: “Ne mogu reći da će kasetne bombe riješiti sve naše probleme na bojištu”.
Također priznaje da su one kontraverzno oružje: “Da ih Rusi ne koriste, možda nam savjest ne bi dopustila da to učinimo”.
General Syrskyi je potvrdio da je američko kasetno streljivo stiglo u Ukrajinu i da će biti spremno za upotrebu za nekoliko dana. Vidjeli smo američke haubice M777, koje će ispaljivati granate, već na položaju oko Bahmuta.
General kaže da bi ponovno zauzimanje grada imalo više od simbolične vrijednosti. Tvrdi da je Bahmut također od strateške važnosti – kao pristup drugim ključnim gradovima u regiji.
Na kraju dodaje: “Naši ljudi čekaju pobjede. Trebaju im male pobjede“.
N1 BiH 18. jul 2023. 10:26

Vodio je odbranu Kijeva na početku ruske invazije na Ukrajinu prošle godine. Bio je “mozak” Ukrajinskog iznenađenja i uspješnog protunapada u Harkivu prošlog ljeta. Sada nadzire obnovljenu ofanzivu kao šef vojnih operacija u istočnoj Ukrajini - jednoj od dvije glavne ukrajinske osovine. General Oleksandr Syrskyi nosi etiketu "najuspješnijeg generala 21. stoljeća dosad".
BBC-jev dopisnik je razgovarao sa Syrskyijem na tajnoj lokaciji, a govorio je između ostalog i o tome da li je ponovno zauzimanje Bahmuta cilj.
“Da, naravno. Pokušavam to učiniti”, odgovara uz smiješak.
Ali čak i on priznaje da, više od mjesec dana otkako je započela, dugo očekivana ukrajinska ofanziva na više frontova ide sporije nego što su se mnogi nadali.
“Željeli bismo postići vrlo brze rezultate”, kaže general Syrskyi. “Ali u stvarnosti je to praktički nemoguće”.
Kaže da je čak i na istoku područje zasićeno minama i drugim barijerama. Rusi, kaže, imaju mnoga uporišta: “Stoga naš napredak zaista ne ide tako brzo kako bismo željeli”.
Ali general Syrskyi vjeruje da Ukrajina još uvijek ima jednu jasnu prednost.
“Vjerujem da je jedinstvo našeg vojnog vodstva i povjerenje naših vojnika jednih u druge jaka strana naše vojske”.
To je u oštroj suprotnosti s ruskom vojnom hijerarhijom, koja izgleda pati od unutarnjih sukoba, s višim oficirima koji su uklonjeni iz zapovjedništva.
Generala Syrskyija vole i cijene ljudi oko njega, a dive se njegovoj predanosti, odlučnosti i lukavstvu. Svakodnevno vježbanje u teretani za njega je opuštanje, a noću spava samo četiri i pol sata.
Južno i sjeverno od Bahmuta, Ukrajina kaže da je preotela gotovo 30 kvadratnih kilometara teritorija od Rusa.
Alex, jedan od vojnika iz ukrajinske 57. brigade, opisuje situaciju kao “napetu”, dodaje se u tekstu BBC-ja.
Pokazuje na veliki krater koji je stvorila ruska topnička granata od ranije tog jutra. Pala je samo nekoliko metara od njegovog rova.
Daleko od granatiranja, zapovjednici u dubokom bunkeru koordiniraju napore da ponovno zauzmu Bahmut.
Prije dva mjeseca Ukrajina je gubila tlo pod nogama i bila u opasnosti da bude opkoljena. Sada su se stvari okrenule.
Pukovnik Oleksandr Bakulin, zapovjednik 57. brigade, kaže da su sada Rusi ti koji su u nevolji.
Tvrdi da ne podcjenjuje svog neprijatelja, ali da regularne ruske trupe s kojima se sada suočava nisu poput Wagnerovih plaćenika Jevgenija Prigožina koji su na kraju zauzeli grad ranije ove godine.
Wagner je, kaže, “bio neugodan neprijatelj… ubijao je radi ubijanja”.
“Ako se malo potrudimo, Bahmut bi mogao biti opkoljen“, kaže pukovnik Bakulin. Suprotno konvencionalnoj vojnoj mudrosti, on također kaže da su njegovi gubici u ofanzivi manji nego kada je njegova jedinica bila statična, braneći grad.
Kretanje naprijed, iako sporo, kaže on, također je podiglo moral pa se “gubici lakše podnose”.
Po prvi put na istočnoj liniji fronta, broj ukrajinskih snaga sada odgovara onima ruskih trupa – oko 160.000. Međutim, Ukrajinu još uvijek nadmašuje rusko topništvo.
Može li se dinamika promijeniti dolaskom kasetnog streljiva koje SAD isporučuje, a koje sadrži desetine malih bombi koje se mogu raspršiti po širem području? Zabranilo ih je više od stotinu zemalja.
Pukovnik Bakulin kaže da su potrebni za “nanošenje maksimalne štete neprijateljskoj pješadijiu”. “Što više pješadije pogine ovdje, to će više njihovi rođaci u Rusiji pitati svoju vladu ‘zašto’?”
No, dodaje: “Ne mogu reći da će kasetne bombe riješiti sve naše probleme na bojištu”.
Također priznaje da su one kontraverzno oružje: “Da ih Rusi ne koriste, možda nam savjest ne bi dopustila da to učinimo”.
General Syrskyi je potvrdio da je američko kasetno streljivo stiglo u Ukrajinu i da će biti spremno za upotrebu za nekoliko dana. Vidjeli smo američke haubice M777, koje će ispaljivati granate, već na položaju oko Bahmuta.
General kaže da bi ponovno zauzimanje grada imalo više od simbolične vrijednosti. Tvrdi da je Bahmut također od strateške važnosti – kao pristup drugim ključnim gradovima u regiji.
Na kraju dodaje: “Naši ljudi čekaju pobjede. Trebaju im male pobjede“.
-
Helios
#176200 Re: Ukrajina
Fin top, je li ovo onaj Britanac 105mm