Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

donnie_darko

#44351 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by donnie_darko »

Optimist wrote: 17/07/2023 15:36
donnie_darko wrote: 17/07/2023 15:00
Provjerite je li vam visina farova ispravno podesena... Ako ne znate otidjite u servis neka vam ih nastimaju, besplatno je.
U kojem je to servisu besplatno?
Ja sam isto tako jednu noc primjetio da mi raja blica a znao sam i zbog cega - jer sam ugradio nove projektorske farove sa led sijalicama. Sutradan sam u putu stao u Jelahu, psc jelah cini mi se da se zove sevis, i ljudi su mi to napravili za 5 minuta.
Bitno je da im nije guzva..
Peryton_

#44352 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Peryton_ »

drug_profi wrote: 17/07/2023 09:37 Primjetio sam da mi u zadnje vrijeme ljudi sviraju u krivinama... jel to neki novi fol ili šta?
Mozda nekad peglas krivinu? Ja znam svirati kad neko predje u moju traku
ucenik1234

#44353 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by ucenik1234 »

hopi wrote: 15/07/2023 10:44 Neki dan jedan u Rav 4, Beč tablice, stao poprijeko na autobusku stanicu, znači dijelom je na trontonaru, na samoj stanici, a dio viri na cesti. Još krcata stanica auta parkirana. OK mu je tako, stao on sjedi unutra laganini. Dolazi autobus, ne može proći ali nema veze ne pomjera se. Autobus mora u suprotnu traku, provlači se između auta. U Beču ne bi smio pomisliti da blokira stanicu trontonat i cestu odjednom.
Trebao si ga pitati je li u Beču tako parkira majmun?
drug_profi

#44354 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Peryton_ wrote: 17/07/2023 17:31
drug_profi wrote: 17/07/2023 09:37 Primjetio sam da mi u zadnje vrijeme ljudi sviraju u krivinama... jel to neki novi fol ili šta?
:mrgreen:
Peryton_

#44355 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Peryton_ »

drug_profi wrote: 17/07/2023 18:52
Peryton_ wrote: 17/07/2023 17:31

:mrgreen:
Sarkastično bilo jelde :mrgreen:
drug_profi

#44356 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Par postova prije forumas kaze da svira ovima koji peglaju krivine.... :mrgreen:
vjeshalica

#44357 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vjeshalica »

Optimist wrote: 17/07/2023 15:36
donnie_darko wrote: 17/07/2023 15:00
Provjerite je li vam visina farova ispravno podesena... Ako ne znate otidjite u servis neka vam ih nastimaju, besplatno je.
U kojem je to servisu besplatno?
Meni su na tehnickom namjestali snopove jer smo nesto radili i skidali se farovi itd pa se razletilo. Za dzaba. U šumskoj.
vjeshalica

#44358 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vjeshalica »

Ateista wrote: 17/07/2023 14:54
I meni znaju blicati nocu cesto, ne kontam zasto, par puta sam provjeravao jesu li mi upaljena svjetla i vidim da su regularno upaljena duga, ne kontam sta im je.
Pa naravno da ti blicaju jer su duga i ometas
Laplace

#44359 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

drug_profi wrote: 17/07/2023 21:17 Par postova prije forumas kaze da svira ovima koji peglaju krivine.... :mrgreen:
I ja nekad sviram pa se onda zapitam kome ja to sviram, kao da će lik skontati. Garant mu je prva pomisao da ga neko pozdravlja. Ono, na pravcu samo odluta na moju stranu, ja mu svirnem kratko da se vrati a on mi maše i pozdravlja me, samo što me ne pozove na kafu.

Maloprije sam na krivini morao naglo zakočiti i stati sasvim desno, desnim točkovima na rizli uz samu šumu, jer je neki vozačina u Audiju (SUV neki, valjda Q-nešto) toliko peglao krivinu da je bio više od metar na mojoj strani. Peglač krivina sa refleksima mrtvog konja.

Da me je zakačio nikad se ne bi riješio korozije.
Laplace

#44360 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Dajte, ljudi, uozbiljite se. Ljudi okolo gledaju i čude se čemu se ja toliko smijem.
Ateista

#44361 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

vjeshalica wrote: 17/07/2023 21:35
Ateista wrote: 17/07/2023 14:54

I meni znaju blicati nocu cesto, ne kontam zasto, par puta sam provjeravao jesu li mi upaljena svjetla i vidim da su regularno upaljena duga, ne kontam sta im je.
Ti si bar primijetila ovo za duga, ali nisi skontala zajebanciju. :D
vjeshalica

#44362 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vjeshalica »

Ateista wrote: 18/07/2023 00:01
vjeshalica wrote: 17/07/2023 21:35

Ti si bar primijetila ovo za duga, ali nisi skontala zajebanciju. :D
Jesam skontala ne brini.
Laplace

#44363 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Ponekad dođem na sulude ideje kao npr. da iza svake nepregledne krivine treba postaviti željezni ili betonski stub na punoj liniji, odmah na izlasku iz krivine, pa ti peglaj krivine i uživaj u komforu u vožnji.

Obzirom da policija ne postoji a i da postoji neće kažnjavati peglanje krivina (bile one pregledne ili ne), stvarno nemam ideju kako vožnju učiniti bezbjednijom od ruskog ruleta.

Sve češće imam utisak da sam ja jedini u državi koji ne siječe krivine. Bukvalno svaki vozač ili siječe krivine ili ima tu namjeru pa odustane kad vidi da iz suprotnog smjera ide vozilo. Više od pola vozača ni tad ne odustane nego ti bježi ako stigneš i ako imaš gdje.
drug_profi

#44364 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Ja mislim da si ti u grupi onih koji to primjecuju i kojima to posebno smeta.

Mislim i ja sam na cesti dovoljno dugo i ne vidim da je to uopste bitan problem.
Ono sto je problem su preticanja na punoj. A to vidjam svaki dan.
Laplace

#44365 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

drug_profi wrote: 18/07/2023 13:36 Ja mislim da si ti u grupi onih koji to primjecuju i kojima to posebno smeta.

Mislim i ja sam na cesti dovoljno dugo i ne vidim da je to uopste bitan problem.
Ono sto je problem su preticanja na punoj. A to vidjam svaki dan.
Ne bi mi toliko smetalo da ne moram bježati sa ceste jer to nije malo gaženja linije ili vožnja svojom stranom uz liniju nego prelasci od pola metra ili više na suprotnu traku. Bez ikakvog pokušaja da se vrati u svoju traku kad vidi da ja nailazim.

Kako rekoh, nije pitanje da li će me neko udariti nego kad i sa kakvim posljedicama. Uopšte ne sumnjam da jednom neću uspjeti da pobjegnem.

Druga stvar: novinari ne objavljuju rezultate istrage o sudarima. Vjerujem da se u dobrom procentu i ne radi o preticanju na punoj nego o peglanju krivine koje je loše prošlo.

Jedan primjer sudara je prije petnaestak godina na putu Zenica-Doboj. Lik je vozio iza kamiona, izvirio da vidi smije li preticati i sudario se sa vozilom iz suprotnog smjera. Nije peglanje krivine, bilo je na pravcu, ali je sličan kontakt.
zdruzdjo

#44366 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

Kad se prica o peglanju krivina
Jedna je stvar ako imas par zavoja jedan iza drugog. Pregledno, vidis na par stotina metara situaciju i da ne bi bezveze motao, onako malo izravnas. Bez opasnosti ikakve po ikoga. To mi je "i ok". Ne radim to cesto ali tu i tamo uradim.
Druga je stvar kad se to radi na nepreglednoj krivini i bukvalno bacas kocku i nadas se najboljem ishodu. Sebi.
To je bas debilizam. Odsustvo normalnog rasudjivanja.

Prije xy dana idem motorom iz Mostara. sve super bilo. lagana voznja. nigdje preko 90 nisam isao. U Konjicu srknem.kafu i idem dalje. Prodjem onu prvu veliku desnu okuku.
Vozim srednjom jer su dvojica stranaca u desnoj i voze dosta sporije.
Vjerovatno ne poznaju put ili jednostavno uzivaju. Napominjem, odozdo idu dvije trake, odozgo jedna.
Vozim ne previse brzo, nekih 70-75-km/h
Lik odozgo bukvalno sa pola auta pegla okuku i ulazi u moju traku sa pola auta. Usporim i jedva sam se pribio uz jednog od "stranaca" da me ne fikne debil frontalno.
Kako njega prodjoh.i jos se nisam ni vratio u kako treba na sredinu trake, u tom momentu i stranac pocinje da pegla lijevu okuku. Ocesao me je po "bisagama". Da sam bio u autu, ne bih se izvukao bez sudara.
Laplace

#44367 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

zdruzdjo wrote: 18/07/2023 21:08 Kad se prica o peglanju krivina
Jedna je stvar ako imas par zavoja jedan iza drugog. Pregledno, vidis na par stotina metara situaciju i da ne bi bezveze motao, onako malo izravnas. Bez opasnosti ikakve po ikoga. To mi je "i ok". Ne radim to cesto ali tu i tamo uradim.
Druga je stvar kad se to radi na nepreglednoj krivini i bukvalno bacas kocku i nadas se najboljem ishodu. Sebi.
To je bas debilizam. Odsustvo normalnog rasudjivanja.

Prije xy dana idem motorom iz Mostara. sve super bilo. lagana voznja. nigdje preko 90 nisam isao. U Konjicu srknem.kafu i idem dalje. Prodjem onu prvu veliku desnu okuku.
Vozim srednjom jer su dvojica stranaca u desnoj i voze dosta sporije.
Vjerovatno ne poznaju put ili jednostavno uzivaju. Napominjem, odozdo idu dvije trake, odozgo jedna.
Vozim ne previse brzo, nekih 70-75-km/h
Lik odozgo bukvalno sa pola auta pegla okuku i ulazi u moju traku sa pola auta. Usporim i jedva sam se pribio uz jednog od "stranaca" da me ne fikne debil frontalno.
Kako njega prodjoh.i jos se nisam ni vratio u kako treba na sredinu trake, u tom momentu i stranac pocinje da pegla lijevu okuku. Ocesao me je po "bisagama". Da sam bio u autu, ne bih se izvukao bez sudara.
Uz to, to je drsko i bezobrazno. Ono, ko te j***, snalazi se kako znaš i umiješ, meni je bitan moj komfor.

Nedavno sam išao na brdo Hrasno (iznad Breze). Na oko kilometar puta sam sreo tri auta i sva tri puta sam morao stati maksimalno desno koliko sam fizički mogao kako bih izbjegao sudar. Sva tri puta sa suprotne strane nije bilo nikakve reakcije, ni pokušaja da se vrater na svoju stranu.

A za ovo tvoje ne znam šta bih rekao.Na tim dijelovima nas je devedesetih taksista vozio i psovao one sa suprotne strane što idu trakom kojom im je dozvoljeno a on je sjekao punu. Lik je tumačio kako je on u pravu a oni nisu, Bog zna otkud mu ta pomisao.

Ja sam učen da brzinu kretanja prilagodim krivini a ne da krivinu prilagođavam brzini kretanja.
drug_profi

#44368 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Ja ne znam sto se vracas.
Jednom, ni sam ne znam sta mi bi, tako lik na pravcu vozi sa dva tocka na mojoj polovini. Na jedno 50 metara trznem ja lijevo volanom malo, da vidis kako se vratio mal se nije izvrno. Guzica mu zaplesala.
Laplace

#44369 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

drug_profi wrote: 18/07/2023 21:20 Ja ne znam sto se vracas.
Jednom, ni sam ne znam sta mi bi, tako lik na pravcu vozi sa dva tocka na mojoj polovini. Na jedno 50 metara trznem ja lijevo volanom malo, da vidis kako se vratio mal se nije izvrno. Guzica mu zaplesala.
To je i kolega radio prije jedno skoro 20 godina (i tad su sjekli krivine, doduše ne tako često kao danas). Ali, ja se u to ne bih upuštao. Ljudi su pogubljeni i nisu svjesni ili ih nije briga. Dovoljno je da se neka budala i da razvali i auto i mene pa se ti nosi sa posljedicama.

Što jedan rekao, ja znam koja je budala sa ove strane ali ne znam koja je budala sa druge strane.
Laplace

#44370 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Ne znam da li zaista previše očekujem: ja svojom stranom, on svojom, ja na posao a on na šišu i svi sretni. Zar je to toliko neuhvatljivo?
drug_profi

#44371 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

A ne znam brate, kad te covjek slusa rekao bi da svi voze sredinom.
vjeshalica

#44372 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vjeshalica »

Laplace wrote: 18/07/2023 21:17

Ja sam učen da brzinu kretanja prilagodim krivini a ne da krivinu prilagođavam brzini kretanja.
Ta ti znaš...valjda se krivina prilagodi pegli
skrbavi-admin

#44373 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by skrbavi-admin »

najvise volim krivine da peglam na trebama tj rado se sjecam
Naslovnica

#44374 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Naslovnica »

Ja peglam samo na 100% sigurnosti i preglednosti, nikada hazarderski.
A ako mi u susret ide peglač, hladno iskuliram i "brace for impact".
Naravno, samo ako je u slučaju automobil, FAP-u se sklanjam. :D
Papci se uglavnom poprave kada vide da ne bježim desno.
Jednom je papak toliko trznuo volan da sam mislio da će završiti u odbojnoj ogradi.
:D
Laplace

#44375 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Naslovnica wrote: 18/07/2023 21:55 Ja peglam samo na 100% sigurnosti i preglednosti, nikada hazarderski.
A ako mi u susret ide peglač, hladno iskuliram i "brace for impact".
Naravno, samo ako je u slučaju automobil, FAP-u se sklanjam. :D
Papci se uglavnom poprave kada vide da ne bježim desno.
Jednom je papak toliko trznuo volan da sam mislio da će završiti u odbojnoj ogradi.
:D
Mani ti to, ljudi nisu prisebni. Još kad im udari sunce u glavu.

Znao sam odložiti reakciju do pred sam sudar, trznem u zadnji čas. Svejedno, onaj sa druge strane radije ide u sudar nego da se vrati na svoju stranu. Valjda sam baksuz pa nalijećem na idiote.
Post Reply