SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Ateista

#69426 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

Chmoljo wrote: 17/07/2023 09:17
Ateista wrote: 17/07/2023 09:01

Teoretski je tako, ali kad imas kriminalce i ovakve idiote a koji imaju para, takvi nece traziti samo da se ispostuju njihova prava vec da na sve moguce nacine probaju da izvrcu istinu, obaraju dokaze na sve nacine, nalaze rupe u zakonu kojima ce i ocigledne i jasne dokaze proglasiti nevazecim i slicno.
Neki vjerovatno nece ni prihvatiti takve slucajeve, ali neki hoce i za to bas treba biti malo poremecen u glavi da to mozes raditi, pogotovo jos ako uspiju i oslobode tako nekog, valja zivjeti sa tim da si oslobodio nekog za koga znas sta je uradio.
nije ni teoretski tako. teoretski da bi neko ležao robiju moraju postojati vrlo čvrsti dokazi koje ni advokat uz svo svoje umijeće ne može pobiti.

advokat je tu da uradi sve da oslobodi klijenta, a na državi je da postavi pravila gdje će biti moguće odvajati kriminalce od ostatka naroda, bez da iko nevin završi u zatvoru. jer teorija više naginje tome da je bolje da kriminalac ne dobije robiju, nego da neko kriv ni dužan na njoj završi.
Naravno da kad su dokazi dovoljno jasni danikakvo umije d advokata ne moze nista promijeniti, ali valja se truditi da dokazes da je zid bijel a vidis svojim ocima da je crn, nikad tako nesto ne bih mogao raditi.
Ateista

#69427 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

BadBoy wrote: 17/07/2023 12:05
Ateista wrote: 17/07/2023 09:09
Ne mislim na kompletno zanimanje, vec na pojedince koji su spremni prihvatiti takve slucajeve, jasno je da nisu svi i da ne rade svi na takvim slucajevima.
Govorim cisto o moralnim nacelima tih ljudi, ne da li rade dobro, to je prica za sebe. Tuzilastvo bar ne bi trebalo imati taj moralni problem jer su puno manje sanse da se osudi nevina osoba nego oslobodi kriva.
A šta bi rekao za doktora u hitnoj koji spašava život nekom serijskom ubici ili silovatelju ili pedofilu ili ratnom zločnicu?
To je drugacije, za doktora je on samo zivo bice i pacijent koji treba pomoc, bar bi tako trebalo da bude, advokati direktno brane ono sto je taj uradio.
Uostalom, malo gdje ima smrtna kazna danas, na doktoru je da mu spasi zivot a na sudu da ga nakon toga smjesti zivog u zatvor,advokat se ne bori za njegov zivot vec slobodu. Da ima smrtna kazna malo bi mozda bilo besmisleno boriti se za neciji zivot a drugi ce mu ga oduzeti poslije, ali to nije na doktoru da o tome razmislja, u tom momentu je on samo pacijent.
oldtajmer

#69428 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by oldtajmer »

ima li igdje kakvih informacija,kako je dijete :?:
Ateista

#69429 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

EFD22 wrote: 17/07/2023 12:10 Treba samo da svako radi svoj posao maksimalno dobro. I odmah nema problema niti moralisanja.

Tužilaštvo/tužitelj da spremi bulletproof predmet, nema tog advokata koji bi se mogao tu provući.

Problem leži u tome što se kod nas kriminalci najčešće izvuku na neku glupu tehnikaliju, bez puno osporavanja krivice. A to nije do advokata niti njegovog moralnog kompasa, na kraju krajeva čovjek radi svoj posao. To je do nesposobnog tužioca koji je dozvolio da takva iskoristiva, ma koliko mala rupa ostane u slučaju.

Kao i za doktore gore, da svi rade svoj posao, doktor spasi život osobi na stolu ispred sebe, a ispred sale nek čeka onaj ko je plaćen da tu istu osobu procesuira i kazni na adekvatan način. O tome doktor ne treba i ne smije da razmišlja dok radi svoj posao.
Sve to stoji, ja se samo cudim kako advokati to mogu. Naravno da oni trebaju da rade svoj posao i ne bi bilo dobro da ga ne rade iz razloga sto bi neko nevin mogao najebati, samo ja ociglednog kriminalca ne bih mogao braniti, spasiti zivot ok, ali biti mu advokat ne bih mogao.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#69430 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

Ateista wrote: 17/07/2023 12:34
Chmoljo wrote: 17/07/2023 09:17

nije ni teoretski tako. teoretski da bi neko ležao robiju moraju postojati vrlo čvrsti dokazi koje ni advokat uz svo svoje umijeće ne može pobiti.

advokat je tu da uradi sve da oslobodi klijenta, a na državi je da postavi pravila gdje će biti moguće odvajati kriminalce od ostatka naroda, bez da iko nevin završi u zatvoru. jer teorija više naginje tome da je bolje da kriminalac ne dobije robiju, nego da neko kriv ni dužan na njoj završi.
Naravno da kad su dokazi dovoljno jasni danikakvo umije d advokata ne moze nista promijeniti, ali valja se truditi da dokazes da je zid bijel a vidis svojim ocima da je crn, nikad tako nesto ne bih mogao raditi.
imaš još situacija koje ostavljaju gorak okus u ustima. npr. da radiš u osiguravajućoj firmi i zadatak ti je da isplatiš što manju svotu udovici i maloljetnoj djeci zbog smrti supruga i oca. situacija koju mi je prepričavao poznanik koji je jedva čekao da ode od toga.

što se tile pravoduđa sve su to djelići sistema koji je zbog nekih ranijih grešaka uveo takva pravila, gdje bi bila veća šteta nego korist, iako kada gledaš na mikroplanu to izgleda užasno.

ima puno poslova koji čovjeka mogu psihički rastrojiti, od hitne, policije, socijalnog radnika, pa u tim službama posebnih odjeljenja i sektora sa posebno teškim slučajevima, ali jebiga, ljudi rade. neko može podnijeti, neko ne može ni čuti za to. ovi advokati nađu u glavi neko opravdanje, profesionalizam, dio sistema itd. itd. i to ide.

nije to nešto čemu se mogu previše čuditi.
Ateista

#69431 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

Chmoljo wrote: 17/07/2023 12:55
Ateista wrote: 17/07/2023 12:34

imaš još situacija koje ostavljaju gorak okus u ustima. npr. da radiš u osiguravajućoj firmi i zadatak ti je da isplatiš što manju svotu udovici i maloljetnoj djeci zbog smrti supruga i oca. situacija koju mi je prepričavao poznanik koji je jedva čekao da ode od toga.

što se tile pravoduđa sve su to djelići sistema koji je zbog nekih ranijih grešaka uveo takva pravila, gdje bi bila veća šteta nego korist, iako kada gledaš na mikroplanu to izgleda užasno.

ima puno poslova koji čovjeka mogu psihički rastrojiti, od hitne, policije, socijalnog radnika, pa u tim službama posebnih odjeljenja i sektora sa posebno teškim slučajevima, ali jebiga, ljudi rade. neko može podnijeti, neko ne može ni čuti za to. ovi advokati nađu u glavi neko opravdanje, profesionalizam, dio sistema itd. itd. i to ide.

nije to nešto čemu se mogu previše čuditi.
Ima ih sigurno, ova prica me samo podsjetila na advokate, ali ima ih jos slicnih, samo se treba sjetiti. Sto kazes, mora i to neko raditi, jbg.
darius_maximus

#69432 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by darius_maximus »

Ateista wrote: 17/07/2023 12:41
EFD22 wrote: 17/07/2023 12:10 Treba samo da svako radi svoj posao maksimalno dobro. I odmah nema problema niti moralisanja.

Tužilaštvo/tužitelj da spremi bulletproof predmet, nema tog advokata koji bi se mogao tu provući.

Problem leži u tome što se kod nas kriminalci najčešće izvuku na neku glupu tehnikaliju, bez puno osporavanja krivice. A to nije do advokata niti njegovog moralnog kompasa, na kraju krajeva čovjek radi svoj posao. To je do nesposobnog tužioca koji je dozvolio da takva iskoristiva, ma koliko mala rupa ostane u slučaju.

Kao i za doktore gore, da svi rade svoj posao, doktor spasi život osobi na stolu ispred sebe, a ispred sale nek čeka onaj ko je plaćen da tu istu osobu procesuira i kazni na adekvatan način. O tome doktor ne treba i ne smije da razmišlja dok radi svoj posao.
Sve to stoji, ja se samo cudim kako advokati to mogu. Naravno da oni trebaju da rade svoj posao i ne bi bilo dobro da ga ne rade iz razloga sto bi neko nevin mogao najebati, samo ja ociglednog kriminalca ne bih mogao braniti, spasiti zivot ok, ali biti mu advokat ne bih mogao.
Sta je upitno za advokate?
Oni su tu da se pobrinu da svi rade svoj posao kako treba.
Lanac dokaza, istraga, itd. sve treba biti urađeno po pravilima, da ne bi tebi sutra neko montirao 101 stvar, samo zato što je "očigledno".
Svašta danas može biti "očigledno" i ljudi te proglase krivim dok trepneš okom.
Hakiz

#69433 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

Ateista wrote: 17/07/2023 12:41 Sve to stoji, ja se samo cudim kako advokati to mogu. Naravno da oni trebaju da rade svoj posao i ne bi bilo dobro da ga ne rade iz razloga sto bi neko nevin mogao najebati, samo ja ociglednog kriminalca ne bih mogao braniti, spasiti zivot ok, ali biti mu advokat ne bih mogao.
Kada shvatiš da kao advokat baviš se pravom a ne pravdom, ide to.

Vidi sa druge strane: Imaš klijenta koji je napravio strašan zločin. I otkriješ da je tužilaštvo dokaze protiv njega pribavilo protivzakonitim načinom, takođe zločinom.

Hoćeš li dozvoliti da tužiocu prođe njegov zločin? Šta će sutra takav tužilac, zločinački isfabrikovati dokaze protiv nevine osobe, protiv tebe možda, vidi da može takve stvari raditi?

Kao što rekoše, ako tužilac dozvoli da serijskog silovatelja djece advokat uspije osloboditi tako što je na sudu pokazao da je pogrešno ispunjen nalog za pretres, pa je dokaze tužilaštvo pribavilo de facto kršenjem zakona, kriv je tužilac, nije advokat.

Je li fuj i gadno? Naravno da jeste. Ali:

Pravo je u pitanju. Ne pravda. Svakako ne moral.
Last edited by Hakiz on 17/07/2023 13:25, edited 2 times in total.
Hakiz

#69434 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

darius_maximus wrote: 17/07/2023 13:17

Lanac dokaza, istraga, itd. sve treba biti urađeno po pravilima, da ne bi tebi sutra neko montirao 101 stvar, samo zato što je "očigledno".
Deep fake i slično. Više ništa nije "očigledno".
Chloe
Photo mod

#69435 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chloe »

DaysleepeR wrote: 17/07/2023 09:13
mk ultra wrote: 17/07/2023 08:55

samo smanjite brzinu i toeto
može se lakše preteći i proći kroz crveno realno

ako nepostojeći MUP ne reaguje, budimo realni
Subota oko ponoći grad je bio trkalište, potez od Stupa do Čaršije, divljanje non stop, agresivni potezi, nijedna patrola.
Zvali policiju?
Snimili, fotografirali divljanje po mogućnosti da se vide table? Zapisali datum i vrijeme?
Na poziv policija nije reagovala?
Prijava unutrašnjoj kontroli, kopija sebi.
Nakon zakonskog roka, nema odgovora od unutrašnje kontrole.
Mediji i društvene mreže. Prozivanje imenom i prezimenom od inspektora iz unutrašnje kontrole, opisa auta sa brojem tablica itd.

To su obaveze savjesnih gradjana,
Valjda ima bar 50 savjesnih gradjana na Stupu.... ☺️

Tako bi Švabe napravile. :kafa1:

Pisati na forumu, kritikovati policiju a i sami se pasivno ponašati, nema smisla. :mrgreen:
DaysleepeR

#69436 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

Chloe wrote: 17/07/2023 13:35

Subota oko ponoći grad je bio trkalište, potez od Stupa do Čaršije, divljanje non stop, agresivni potezi, nijedna patrola.
Zvali policiju?
Snimili, fotografirali divljanje po mogućnosti da se vide table? Zapisali datum i vrijeme?
Mediji i društvene mreže. Prozivanje imenom i prezimenom od inspektora iz unutrašnje kontrole, opisa auta sa brojem tablica itd.

Pisati na forumu, kritikovati policiju a i sami se pasivno ponašati, nema smisla. :mrgreen:
Našao sam ja policiju tu noć, bile su dvije patrole na kafi na El Tarik pumpi kao i svaku noć.
insaneinthebrain

#69437 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by insaneinthebrain »

uhljebi vise na el tarik pumpi. svaki dan i noc. i po dvije patrole nekad :roll:
Hakiz

#69438 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

Zvali policiju?

Bit ću ja aktivan, neka mi daju policajčevu platu.
Naslovnica

#69439 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Zvali policiju?

A šta su obaveze policije?
Chloe
Photo mod

#69440 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chloe »

Hakiz wrote: 17/07/2023 13:46

Zvali policiju?

Sjedi 1. :kiss:

Promjene moraju ići od nas samih. Pojedinci ne mogu ništa, osim biti na meti istih.
Dimu1927

#69441 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Dimu1927 »

Jedino da u svakom zelenom valu bude po jedna patrola i tako 24/7

Ma sta jedna 10 dok ovaj jednog skine, ostali nastave divljati...
insaneinthebrain

#69442 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by insaneinthebrain »

kamere na svaki semafor i centar za pracenje saobracaja u kantonu. pokriti citav grad kamerama i pucati kazne divljacima koje policija ne uhvati na djelu. visestruke prijestupnike kaznjavati zatvorom i oduzimanjem vozila. nema druge
Dimu1927

#69443 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Dimu1927 »

A od semafora do semafora 300-500 m slobodnog prostora da opet lete izmedju auta...
Ateista

#69444 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

Nije njihovo samo da se pobrinu da sve bude po pravilima, nekad jeste ali ne uvijek. Sta ako ti kao advokatu dodje ubica i silovatelj, kaze jesam uradio sve to ali platicu ti dobro ako me izvuces. U takvoj situaciji ce uraditi sve sto mogu da izvrnu necije rijeci i diskredituju svjedoke, traziti dlaku u jajetu dokazima tipa ima snimak na kojem se vidi sta je neko uradio ali nadje da nije skriz po pravilima izuzet pa da ga sud mora zanemariti i slicno.
Ateista

#69445 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

Hakiz wrote: 17/07/2023 13:23
Ateista wrote: 17/07/2023 12:41 Sve to stoji, ja se samo cudim kako advokati to mogu. Naravno da oni trebaju da rade svoj posao i ne bi bilo dobro da ga ne rade iz razloga sto bi neko nevin mogao najebati, samo ja ociglednog kriminalca ne bih mogao braniti, spasiti zivot ok, ali biti mu advokat ne bih mogao.
Kada shvatiš da kao advokat baviš se pravom a ne pravdom, ide to.

Vidi sa druge strane: Imaš klijenta koji je napravio strašan zločin. I otkriješ da je tužilaštvo dokaze protiv njega pribavilo protivzakonitim načinom, takođe zločinom.

Hoćeš li dozvoliti da tužiocu prođe njegov zločin? Šta će sutra takav tužilac, zločinački isfabrikovati dokaze protiv nevine osobe, protiv tebe možda, vidi da može takve stvari raditi?

Kao što rekoše, ako tužilac dozvoli da serijskog silovatelja djece advokat uspije osloboditi tako što je na sudu pokazao da je pogrešno ispunjen nalog za pretres, pa je dokaze tužilaštvo pribavilo de facto kršenjem zakona, kriv je tužilac, nije advokat.

Je li fuj i gadno? Naravno da jeste. Ali:

Pravo je u pitanju. Ne pravda. Svakako ne moral.
Bas sam pomenuo i ja taj primjer takvih dokaza,sve to stoji da ne time kriv tuzilac ili neko iz njegovog tima, nekad ne mora niko od njih biti kriv jer ima inteligentnih ubica i kriminalaca koji dobro isplaniraju sta rade pa im stvarno ne mozes naci jasan dokaz i slicno. Stvar je u tome sto valja zivjeti sa tim, a ako prihvatis da branis takvu osobu onda ti je posao to da radis i naravno da ces iskoristiti svaki propust tuzilastva. Ja sa tim ne bih mogao zivjeti, zato i nisam advokat, plus sto nikad nisam volio strebati vec nesto kreativno raditi. :D
darius_maximus

#69446 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by darius_maximus »

Ateista wrote: 17/07/2023 14:26

Nije njihovo samo da se pobrinu da sve bude po pravilima, nekad jeste ali ne uvijek. Sta ako ti kao advokatu dodje ubica i silovatelj, kaze jesam uradio sve to ali platicu ti dobro ako me izvuces. U takvoj situaciji ce uraditi sve sto mogu da izvrnu necije rijeci i diskredituju svjedoke, traziti dlaku u jajetu dokazima tipa ima snimak na kojem se vidi sta je neko uradio ali nadje da nije skriz po pravilima izuzet pa da ga sud mora zanemariti i slicno.
Advokat to uvijek radi, bio ti kriv ili ne.
To mu je posao, samo postoje gori i bolji, samim tim i uspješniji/skuplji.
Koliko god i ja mrzio oslobađanje zločinaca, to je obično greška tužilaštva i loših istraga i korupcije.
Kada bi se tome moglo stati u kraj, lakše bi se disalo, bez obzira na advokate.
Ateista

#69447 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

darius_maximus wrote: 17/07/2023 15:44
Ateista wrote: 17/07/2023 14:26
Koliko god i ja mrzio oslobađanje zločinaca, to je obično greška tužilaštva i loših istraga i korupcije.
Sve je to ok, oni rade svoj posao i moramo imati advokate da ne bi bilo zloupotreba, samo mi je cudno kako neki od njih mogu zivjeti sa tim kad su pomogli u oslobadjanju ubica, silovatelja i slicno. Hajd sitni kriminal i nekako gdje nema bas konkretne zrtve, ali za ozbiljnije stvari, valja zrtvu ili porodicu zrtve pogledati u oci.
vjeshalica

#69448 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Tebe bi samo plata motivisala :lol:
darius_maximus

#69449 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by darius_maximus »

Ateista wrote: 17/07/2023 15:49
darius_maximus wrote: 17/07/2023 15:44

Sve je to ok, oni rade svoj posao i moramo imati advokate da ne bi bilo zloupotreba, samo mi je cudno kako neki od njih mogu zivjeti sa tim kad su pomogli u oslobadjanju ubica, silovatelja i slicno. Hajd sitni kriminal i nekako gdje nema bas konkretne zrtve, ali za ozbiljnije stvari, valja zrtvu ili porodicu zrtve pogledati u oci.
Postoje dvije strane te kovanice.
Koliko je lažno optuženih i nepravedno osuđenih ljudi, jer nisu imali dobrog advokata?

Zamisli ovakav slučaj na svojoj koži:

Znaš da si nevin i neko te optuži na doživotnu robiju.
Odležiš 27 svojih najboljih godina i onda te neko pusti na slobodu.
Ko će njemu i njegovoj porodici pogledati u oči, a i u njegovom slučaju je neko bio "siguran" da je on počinio ubistvo?
Hakiz

#69450 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

vjeshalica wrote: 17/07/2023 16:11

Tebe bi samo plata motivisala :lol:
Kapitalizam, baby :-D
Post Reply