POŠTA (brza, klasična, dostave) - sve o tome
Moderator: anex
- shape of despair
#1001 Re: Pošte u BiH klasična pljačka
Kupio nešto na netu, manji paketi, cca će ih biti 10-tak, nije ni paket nego koverta doslovno. I za svaku tu kovertu 1,6KM. NIgdje računa nisam dobio od pošte
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#1002 Re: Pošte u BiH klasična pljačka
Znam da je sigurno vec neko pitao,..ali evo opet da pitam
Ocaj novac koji mi bukvalno posta otima,..1.80 KM za svaku posiljku iz vana koja je besplatna, gdje ide taj novac, kome, je li to uopste legalno?? Mislim,...nije problem dati te pare, ali ima li neki trag tom novcu, jer ja ne dobijem nikakav racun, ni pisani ni fiskalni, znaci nista?!
Kojim putem pokrenuti nesto i koga, da se to istjera na cistac sto bi rekli, tj. postoji li pravni put koji moze dati odgovor na ovu pljacku?
Ocaj novac koji mi bukvalno posta otima,..1.80 KM za svaku posiljku iz vana koja je besplatna, gdje ide taj novac, kome, je li to uopste legalno?? Mislim,...nije problem dati te pare, ali ima li neki trag tom novcu, jer ja ne dobijem nikakav racun, ni pisani ni fiskalni, znaci nista?!
Kojim putem pokrenuti nesto i koga, da se to istjera na cistac sto bi rekli, tj. postoji li pravni put koji moze dati odgovor na ovu pljacku?
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#1003 Re: Pošte u BiH klasična pljačka
racun ne moraju imati. Zakon.shape of despair wrote: ↑13/07/2023 10:18 Kupio nešto na netu, manji paketi, cca će ih biti 10-tak, nije ni paket nego koverta doslovno. I za svaku tu kovertu 1,6KM. NIgdje računa nisam dobio od pošte
Ako ti je stiglo 10tak posiljki unutar 7 dana, posta je napravila krsenje zakona, jer ti nisu carinili.
Uobičajeno primanje paketa, u smislu navedenog oslobađanja, podrazumijeva primanje paketa iz inostranstva jednom u toku nedelje.
I jeste legalno i nije legalno. Svjetska postanska organizacija im dopusta, zakon li-la i ne mozes nista uraditi, dok ih ne tuzis. Tako da ako mislis da nekome posaljes dopis, mail i slicno, dzabe to radis, sve sam pokusao. Ako hoces da probas nesto, tuzi ih, nema druge.konektovan wrote: ↑13/07/2023 10:21 Mislim,...nije problem dati te pare, ali ima li neki trag tom novcu, jer ja ne dobijem nikakav racun, ni pisani ni fiskalni, znaci nista?!
Samo ko ce tuziti? Nece niko da se s tim zajebaje.
Ovo moze biti 100% legalno, samo da prekopiraju makedonski fazon, koji onda korisniku daje zaista info da li je i kada posiljka usla u drzavu, a nema medjunarodni broj za pracenje.
-
El_comadante
#1004 Re: Pošte u BiH klasična pljačka
Pare idu pošti, zato i imaju veliku dobit na kraju godine.konektovan wrote: ↑13/07/2023 10:21 Znam da je sigurno vec neko pitao,..ali evo opet da pitam![]()
- konektovan
#1005 Re: Pošte u BiH klasična pljačka
E hebga onda,..suti i trpi
- Sanjarko
#1006 Re: Pošte u BiH klasična pljačka
Pohvala za postu ovdje u Zenici. Izasla nam je u susret. Ja zbog toga sta spavam previse i cvrsto i sto nisam dobro nemogu da cujem itd postara kad dodze itd. Tako da ce se preuzeti posiljka na posti od strane moje stare koju ce kontaktirati telefonom kad posiljka dodze. 
- konektovan
#1007 Re: Pošte u BiH klasična pljačka
Pa to su normalne procedure,..kakve crne pohvale.. 
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#1008 Re: Pošte u BiH klasična pljačka
Nisu obavezni telefonski kontaktirati.
- Sanjarko
#1009 Re: Pošte u BiH klasična pljačka
Ne nisi shvatio. Posiljka na vrata dosla prosla i vratila se u Sloveniju. Nismo znali da je i bila posiljka. Znas da nisam ja dobro bas, nije ni stara dobro bas, a sada je stara dogovorila kad dodze za mene posiljka da je ona preuzme na posti i da je sacuvaju, dala broj telefona da je kontaktiraju kada dodze.
-
maxell_sarajevo
#1010 Re: Pošte u BiH klasična pljačka
BH posta katastrofa, posaljem paket brzom postom,dan, dva, tri nema dostave, zovem ih kazu pogrešan kod stavili na pošiljku tj. več iskorišteni broj i zagubila se pošiljka.
Sedam dana trajala dostava i jos dva dana dok sam pare dobio.
Euroexpress sve pohvale, danas posaljes, sutra uručenje, prekosutra povrat otkupnine, plus jos sto imas aplikaciju i sve zavrsis preko mobitel, nema da gledam onu odurnu šalterušu iz poste u BCC-u.
Euroexpress sve pohvale, danas posaljes, sutra uručenje, prekosutra povrat otkupnine, plus jos sto imas aplikaciju i sve zavrsis preko mobitel, nema da gledam onu odurnu šalterušu iz poste u BCC-u.
-
tap3ah75
#1011 Re: Pošte u BiH klasična pljačka
- mogao si tražiti odštetu zbog kašnjenja
- ne moraš ninovdje gledati nikakvu šalterušu - mozeš sve online završiti
- koja je cijena kod tih drugih za dostavu?
- ne moraš ninovdje gledati nikakvu šalterušu - mozeš sve online završiti
- koja je cijena kod tih drugih za dostavu?
-
sedma_7
#1012 Re: Pošte u BiH klasična pljačka
Super ovo za app. Nisam znala. Hvala za info.maxell_sarajevo wrote: ↑16/07/2023 23:47 BH posta katastrofa, posaljem paket brzom postom,dan, dva, tri nema dostave, zovem ih kazu pogrešan kod stavili na pošiljku tj. več iskorišteni broj i zagubila se pošiljka.
-
sedma_7
-
sedma_7
- Ateista
#1015 Re: Pošte u BiH klasična pljačka
Po pravilima nisu, ali to je jako glupo jer niko ne garantuje da ces naci zuti papiric tamo gdje ga ostave, da ga nece neko uzeti i slicno. Ako je preporucena posiljka,logicno bi bilo da nazovu ako ne nadju nikog u stanu da budu sigurni da je primalac obavijesten.
-
tap3ah75
#1016 Re: Pošte u BiH klasična pljačka
Naravno da ne radim
I ne hvalim ih samo ti pišem kako jeste
- Sanjarko
#1017 Re: Pošte u BiH klasična pljačka
Došla pošta, stara maloprije preuzela od zaposlenika, s brojem telefona na koverti odkucan. +1
Ne znam kako bi ja preuzeo poštu, hem spavam puno i čvrsto, hem se ne krećem skoro nikako itd.
Ne znam kako bi ja preuzeo poštu, hem spavam puno i čvrsto, hem se ne krećem skoro nikako itd.
-
Ali_G
#1018 Re: Pošte u BiH klasična pljačka
Mozda nije bas prava tema, al pominju se zuti papirici…
Zna li neko sta se zakonski smatra da sam obavijesten o posiljci/pismu. Postar me ne nadje na adresi, ostavi zutu ceduljicu, zakasnim da preuzmem (fizicki nisam bio u mogucnosti), posiljka se vrati, posta kaze vjerovatno ce poslati ponovo…nova ne dodje al posiljac tvrdi da su s ostavljanjem tog jedinog zutog papirica ispunjenj uslovi da sam obavijesten
Hvala
Zna li neko sta se zakonski smatra da sam obavijesten o posiljci/pismu. Postar me ne nadje na adresi, ostavi zutu ceduljicu, zakasnim da preuzmem (fizicki nisam bio u mogucnosti), posiljka se vrati, posta kaze vjerovatno ce poslati ponovo…nova ne dodje al posiljac tvrdi da su s ostavljanjem tog jedinog zutog papirica ispunjenj uslovi da sam obavijesten
Hvala
- Ateista
#1019 Re: Pošte u BiH klasična pljačka
Mislim da se upravo ostavljanjem zutog papirica smatra da si obavijesten. Ja tako nisam nasao ceduljicu za poziv na sud i nisu htjeli uvaziti sto nisam nikad vidio taj papiric, pisao pismeno zalbu i odbacena na sudu, popusio vozacku na 2 mjeseca na kraju.Ali_G wrote: ↑19/07/2023 10:23 Mozda nije bas prava tema, al pominju se zuti papirici…![]()
Hvala
-
El_comadante
#1020 Re: Pošte u BiH klasična pljačka
Tako je. 5 dana važi žuti papirić i onda se pošta vraća pošiljaocu. A sad je teško dokazati da li je poštar propisno ostavio papirić. Najbolje je ostaviti punomoć nekome da može podići ako se ide van države.Ali_G wrote: ↑19/07/2023 10:23 Mozda nije bas prava tema, al pominju se zuti papirici…![]()
Hvala
- zubi
#1021 Re: Pošte u BiH klasična pljačka
Najbolje je biti dobar sa svojim postarom, onda ti se nikad nece desiti da ti se paket vrati 
- Sanjarko
- problemnatravunu
#1023 Re: Pošte u BiH klasična pljačka
Za džabe se u općini napravi punomoć da ti neko drugi može podići - preuzeti pošiljke...
- ZoomZoomKiwi
#1024 Re: Pošte u BiH klasična pljačka
U Zenici je ovjera potpisa na punomoći 2 KMproblemnatravunu wrote: ↑20/07/2023 06:40 Za džabe se u općini napravi punomoć da ti neko drugi može podići - preuzeti pošiljke...
- Sanjarko
#1025 Re: Pošte u BiH klasična pljačka
Trebamo ja i stara to odraditi iako ona kao moj skrbnik može već odradit recimo u banci šta hoće, tako otvoren račun da može ona s njim da barata.EFD22 wrote: ↑20/07/2023 08:28U Zenici je ovjera potpisa na punomoći 2 KMproblemnatravunu wrote: ↑20/07/2023 06:40 Za džabe se u općini napravi punomoć da ti neko drugi može podići - preuzeti pošiljke...![]()
Kad pokaže papir moj o mojoj bolesti ne prave joj problem u mnogim institucijama. Ja govorim joj odavno već da trebamo i punomoć izganjati ali stara stalno zauzeta, a ja zbog bolesti se slabo krećem.