"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
belfy

#3051 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by belfy »

Hakiz wrote: 15/07/2023 15:39
belfy wrote: 15/07/2023 15:31

pa u ovom tupavom slucaju gdje je pranioca u pitanju valjda je radno mjesto pranje i ciscenje. tako da, ako je dobio zadatak da opere i ocisti radno mjesto, to spada u njegov posao. i, naravno da je glupost ovo oko farbanja camca po kisi. ali primjer ostaje tupav.
Igrom slučaja znam da u farmaceutskoj kompaniji laborant koji koristi "suđe" (menzure, pipete itd) za analize, kada završi analizu ne pere to "suđe". Ne pere ni prozore laboratorije. Niti mete pod. Imaju ljudi koji peru.

Tako može i u autopraonici. Perač auta pere auta, a perač radnog prostora pere samu praonicu.

Tako zaposliš 2 radnika, obezbijediš egzistenciju za dvije porodice umjesto za jednu.

Doduše, ako si gazda praonice, to znači da nećeš moći voziti Porsche, spast ćeš na samo Passat. U tome je, zapravo, problem.
ovaj tvoj primjer je jos gluplji druze Hakiz. u farmaciji da ne pere laborant, nego neko drugi? ko drugi? profesionalni perac posuda koje koristi laborant? i ti to poredis sa pranjem podova i prozora? ne smatram te glupim, to vec znas. da li ti vidis koliko je primjer koji si dao glup? mozemo li se nekako vratiti u realnost?

i, posto vidim da te to svrbi, ovo oko zaposljavanja... naravno da niko nece zaposliti nekoga ko mu ne treba. evo, ti radis sa drvetom. zasto ti ne zaposlis nekoga da ti cisti radionicu, jos jednu osobu da ti cisti alat i barem jos jednu da se brine da je alat ostar i spreman za rad. ti sam, svojim hobijem, mozes zaposliti jos najmanje tri osobe, pa jel? jer... sto bi tim osobama uskratio mogucnost zaposljenja, a time direkno utices i na smanjivanje zaposlenosti. uradis ono sto govoris da treba ili sto bi rekli ameri: "put jos money where your mouth is."

ali, posto je tvoj obim posla manji. recimo da ne mozes tri. sto onda barem ne zaposlis nekoga za ciscenje? onda utices na sve te iste parametre koje pominjes, jel tako? eto, imas sansu da postanes najbolji poslodavac. eh sada je pitanje - sta te sprecava da budes ovako bolji od drugih poslodavaca kojima pametujes, a ne hodas u njihovim cipelama?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3052 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

Suvernirnica ne radi
Radnica na bolovanju

:sax:
Hakiz

#3053 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

belfy wrote: 15/07/2023 19:36
Hakiz wrote: 15/07/2023 15:39

Igrom slučaja znam da u farmaceutskoj kompaniji laborant koji koristi "suđe" (menzure, pipete itd) za analize, kada završi analizu ne pere to "suđe". Ne pere ni prozore laboratorije. Niti mete pod. Imaju ljudi koji peru.

Tako može i u autopraonici. Perač auta pere auta, a perač radnog prostora pere samu praonicu.

Tako zaposliš 2 radnika, obezbijediš egzistenciju za dvije porodice umjesto za jednu.

Doduše, ako si gazda praonice, to znači da nećeš moći voziti Porsche, spast ćeš na samo Passat. U tome je, zapravo, problem.
ovaj tvoj primjer je jos gluplji druze Hakiz. u farmaciji da ne pere laborant, nego neko drugi? ko drugi? profesionalni perac posuda koje koristi laborant?
Kako rekoh, slučajno znam kako je u farmaceutskoj firmi. Konkretnoj, naravno da joj neću ovdje reći ime. Ti ne znaš.

Dovoljno si rekao, nema svrhe dalje sa tobom raspravljati.
swanfilter

#3054 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by swanfilter »

Hemijski laborant brine o svemu unutar lab.
snijeg_led

#3055 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by snijeg_led »

Frizerke u salonima metu pod i ciste stolice poslije musterija. I kada nemaju musterija, sredjuju salon, nemaju cistacicu da to radi
moonca

#3056 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by moonca »

.............kao i u kuchi. ako hochesh mirno da spavash i da se ne pitash jel dobro isprala chashu. operesh sam.. bio dr bio higijenichar.. :oops:
Hakiz

#3057 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

snijeg_led wrote: 15/07/2023 20:27 Frizerke u salonima metu pod i ciste stolice poslije musterija. I kada nemaju musterija, sredjuju salon, nemaju cistacicu da to radi
I to je pogrešno.
Hakiz

#3058 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

moonca wrote: 15/07/2023 20:33 .............kao i u kuchi. ako hochesh mirno da spavash i da se ne pitash jel dobro isprala chashu. operesh sam.. bio dr bio higijenichar.. :oops:
U pravu si. Ne treba hirurgu anestetičar, neka sam da anesteziju. Da bude siguran.

Sve robovlasnici, da možete da jedan radnik radi sve bez plate bili biste najsretniji :lol:
belfy

#3059 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by belfy »

Hakiz wrote: 15/07/2023 20:20
belfy wrote: 15/07/2023 19:36

ovaj tvoj primjer je jos gluplji druze Hakiz. u farmaciji da ne pere laborant, nego neko drugi? ko drugi? profesionalni perac posuda koje koristi laborant?
Kako rekoh, slučajno znam kako je u farmaceutskoj firmi. Konkretnoj, naravno da joj neću ovdje reći ime. Ti ne znaš.

znaci samo naprdjujes. kao i ovo na kraju. nema svrhe sa mnom raspravljati, ali ces to ciniti na drugim temama, jer ovdje ne mozes ponuditi dobar odgovor... znas sta. rekao sam da mislim da si pametan. sada vise nisam siguran. smiri se malo, porazmisli i pricamo ko ljudi, a ne kao iz rovova. jel moze?
Hakiz

#3060 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

belfy wrote: 15/07/2023 20:52
Hakiz wrote: 15/07/2023 20:20

znaci samo naprdjujes. kao i ovo na kraju. nema svrhe sa mnom raspravljati, ali ces to ciniti na drugim temama, jer ovdje ne mozes ponuditi dobar odgovor... znas sta. rekao sam da mislim da si pametan. sada vise nisam siguran. smiri se malo, porazmisli i pricamo ko ljudi, a ne kao iz rovova. jel moze?
Nema svrhe o tome kako je u konkretnoj fatmaceutskoj firmi zbog toga što ja znam dok ti nagađaš. Ostale teme nisu povezane sa ovom konkretnom diskusijom.

Šta emocije rade od ljudi :shock:
belfy

#3061 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by belfy »

Hakiz wrote: 15/07/2023 20:56
belfy wrote: 15/07/2023 20:52

Nema svrhe o tome kako je u konkretnoj fatmaceutskoj firmi zbog toga što ja znam dok ti nagađaš. Ostale teme nisu povezane sa ovom konkretnom diskusijom.

ti das primjer koji samo ti znas i osudjujes one koji ne znaju, ali ne objasnis nista.... svaka cast... nisu, jarane, emocije. samo sam na jedan tranutak mislio da si pametan. e tu sam pogresio i izvinjavam se. pisemo se...
Hakiz

#3062 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

belfy wrote: 15/07/2023 21:05
Hakiz wrote: 15/07/2023 20:56

ti das primjer koji samo ti znas i osudjujes one koji ne znaju, ali ne objasnis nista.... svaka cast... nisu, jarane, emocije. samo sam na jedan tranutak mislio da si pametan. e tu sam pogresio i izvinjavam se. pisemo se...
Ovo bi sada trebalo da me uvrijedi?

Svašta.
Bodkin

#3063 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Bodkin »

Ljudi su toliko ogorceni na gazde da kad cuju za privatluk, padne zavjesa na oci kao biku. Cuj frizer ne treba cistiti kosu nakon sisanja. Isto da ja u firmi zovem nekoga da mi usteka laptop u struju jer “nije moj posao”
Hakiz

#3064 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Bodkin wrote: 15/07/2023 21:15 Ljudi su toliko ogorceni na gazde da kad cuju za privatluk, padne zavjesa na oci kao biku. Cuj frizer ne treba cistiti kosu nakon sisanja. Isto da ja u firmi zovem nekoga da mi usteka laptop u struju jer “nije moj posao”
To je to.

Ko je to zakuhao neka otkuha.

Sa druge strane, zašto bi prodavačica u prodavnici prala prozore prodavnice?

Prije neki dan prolazim pored banke, peru je izvana. Mislite da to rade uposjenici iz kancelarija i sa šaltera koji nemaju posla trenutno?

Diskriminacija.
Snake Eyes

#3065 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Snake Eyes »

Radnik je ništa drugo do instrument bogaćenja u rukama poduzetnika.
Hakiz

#3066 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Snake Eyes wrote: 15/07/2023 21:40 Radnik je ništa drugo do instrument bogaćenja u rukama poduzetnika.
:thumbup:
snijeg_led

#3067 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by snijeg_led »

Hakiz wrote: 15/07/2023 21:19
Bodkin wrote: 15/07/2023 21:15 Ljudi su toliko ogorceni na gazde da kad cuju za privatluk, padne zavjesa na oci kao biku. Cuj frizer ne treba cistiti kosu nakon sisanja. Isto da ja u firmi zovem nekoga da mi usteka laptop u struju jer “nije moj posao”
To je to.

Prije neki dan prolazim pored banke, peru je izvana. Mislite da to rade uposjenici iz kancelarija i sa šaltera koji nemaju posla trenutno?

Diskriminacija.
Pa dobro nece to raditi, ipak imaju sitni poslovi koji se rade ali sve zavisi o kojoj grani privrede se radi
Kad kolega ne dodje na posao i ti radis njegovo, mozda i jeste njegov posao nizi od tvog ali se ocekuje da posao ne trpi
Hakiz

#3068 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Nema veze...
toska

#3069 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by toska »

To je to.

Diskriminacija.
a nije isto bilo i u sve-društvenom vlasništu u SFRJ? nema to veze sa privatnicima.

privatnici su meta iz više razloga: vlastitom krivicom u odnosu sa radnicima, ideološkom pozadinom, zavišću (često predstavljene-maskirane kao "želja za pravdom"), srećom ova dva zadnja razloga se tope od 96, sporo ali ipak primjetno.
Hakiz

#3070 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

toska wrote: 15/07/2023 23:04

To je to.

Diskriminacija.
a nije isto bilo i u sve-društvenom vlasništu u SFRJ? nema to veze sa privatnicima.

privatnici su meta iz više razloga: vlastitom krivicom u odnosu sa radnicima, ideološkom pozadinom, zavišću (često predstavljene-maskirane kao "želja za pravdom"), srećom ova dva zadnja razloga se tope od 96, sporo ali ipak primjetno.
A kako je bilo u Engleskoj u 18. vijeku?
dječak sa šibicama

#3071 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by dječak sa šibicama »

Nisu ljudi ogorceni na gazde, vec na bosanske gazde.

Kome god treba bilo sta objasnjavati na tu temu, ili je krajnje glup, ili je samo bezobrazan, odnosno moguce i sam famozni gazda.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#3072 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PreWiBa »

Marx je to lijepo objasnio, i to mu je najpametnija ikada

Razlika između gazde i radnika je ta što ovaj ima više načina da ostvarivanje profita (imovinu, uloženi novac), a osoba u radnom odnosu samo to - svoj rad.
Primanja zaposlenog moraju dati mogućnost sticanja akumulirane ušteđevine, imovine, kojom kasnije sam radnik može zarađivati. U protivnom, radi o se o običnom robu 21. (19.,20.) vijeka.
toska

#3073 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by toska »

sehohari wrote: 15/07/2023 23:32 Marx je to lijepo objasnio, i to mu je najpametnija ikada

Razlika između gazde i radnika je ta što ovaj ima više načina da ostvarivanje profita (imovinu, uloženi novac), a osoba u radnom odnosu samo to - svoj rad.
Primanja zaposlenog moraju dati mogućnost sticanja akumulirane ušteđevine, imovine, kojom kasnije sam radnik može zarađivati. U protivnom, radi o se o običnom robu 21. (19.,20.) vijeka.
da, fino rečeno.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#3074 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PreWiBa »

I još nešto:
Nisu gazde loše jer je Bošnjo loš šef, već što je on produkt društveno-političkog ambijenta.
Šta mislite, da se i Nijemac ne bi ponašao isto da mu se može? Pa vidite malo ove snimke oko Rumuna ili Bugura po njihovim prehrambenim fabrikama, uslovi kao u Bangladešu. Ali šta ćeš, zakonodavac im dozvolio to de facto i ne žele da promjene regulative.

U sistemu gdje nema razvijenog pravnog sistema uvijek ispliva onaj najgori, kruti kapitalizam koji jede slabije. Naravno da će Ramo praviti kartele, mučiti zaposlene, kada je jače povezan sa lokalnim sudom nego cijeli VSTV.

I u Njemačkoj je prije bilo tako, tek promjenom sistema po etapama došlo je do drugačijeg stanja. A sve to je pratilo i promjenu međusobnih odnosa: Recimo, otac Hans je bio vođa fabrike 1925. Maltretirao je radnike, mučio ih, da bi 1927. izašle strože regulative. Morao ih je primjeniti, ali je opet ostao šupak prema svojim zaposlenima. Njegov sin doduđe je već potekao u sistemu gdje se to drugačije radi, i ne pada mu na pamet da se vrati na očeve prakse od prije 1927. - jer i zna za drugačije.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3075 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

Radnik prodaje vrijeme
A gazda ima sredstva za rad = kapital

Usko su povezani...ako gazde ne placaju nema ko kupovati proizvode
Post Reply