Ukrajina

pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#175726 Re: Ukrajina

Post by pici »

Hame_ wrote: 14/07/2023 20:46
pici wrote: 13/07/2023 20:03Ti si meni odavno na Foe. Stavi i ti mene pa da se više ne gledamo.
Stavio.
Dze peČat. Sliku stavi.
drug_profi

#175727 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

sumirprimus wrote: 14/07/2023 17:37
Divan bub
BONUS municija.
Pogledaj samo taj nivo tehnologije.
Jedna granata 155 mm - dva cilja.
Način rada:

Image
drug_profi

#175728 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

SanskiBiser wrote: 14/07/2023 17:45 Stefan Korshak je proveo proslu sedmicu u Hersonu pa je odgovarao na pitanja pratilaca...
https://medium.com/@Stefan.Korshak/july ... 6b3e682fe9
Spoiler
Show
13. srpnja — Dan 505 — Vaša pitanja

Bok FB!

Ovdje su moji odgovori na vaša pitanja i komentare, i hvala vam na interesu!

Ovo je objavljeno u 16:00 po kijevskom vremenu 13. srpnja, pa ako ovo dobijete na svom FB feedu značajno nakon tog trenutka u vremensko-prostornom kontinuumu, okrivite Marka Zuckerberga, on je ipak otišao na Harvard.

SBK

Greg Beckman

Kako je s druge strane rijeke?

Tamo gdje sam ja bio (krov) koliko sam mogao vidjeti izgledalo je kao da je rat u tijeku, ali nije bilo apokaliptično, bilo je više rutinsko. U jednom trenutku preko rijeke pucao je neki ukrajinski top (ili haubica) dugog dometa i od dima je pogađao nešto, zgrade ili šumu, teško je reći, nasuprot grada. Top nije pucao jako brzo, možda svake minute ili malo manje. U jednom trenutku se začuo veliki prasak i cijela hrpa dima. U međuvremenu u susjedstvu u kojem sam bio život se odvijao apsolutno bez promjena.

Jim Wilock

Gdje su se poplavne vode spustile, imate li pojma koliko su obale suhe i mogu li podnijeti težinu teških vozila, a da se ne zaglave u blatu?

Ne baš, nisam išao na obalu rijeke, za to su potrebne svakakve dozvole i nije uvijek tako sigurno. Obično, ali ne uvijek. Prema onome što sam mogao vidjeti izdaleka i prema onome što sam čuo od ljudi, rijeka se povukla u uski naplavni tok, a ravnice s obje strane su prilično suhe na većini mjesta, ali ima dijelova gdje je voda ispod osušenog površinskog mulja i nije sigurno što bi moglo prijeći. Općenito, bili biste nervozni vozeći teško vozilo po zemlji dok se ne potvrdi da nema mekih zakrpa. Ali izloženo dno izgleda suho.

Ed Holman

Koliko mostobrana ima preko rijeke? Nisam vidio kartu koja prikazuje poplavljeno područje, postoji li neka koju možete podijeliti?

Na temelju onoga što mi je rečeno da postoji jedan polumostobran, nasuprot i oko ostataka Antonovsky mosta i sela Dachi, ovdje se ukrajinske specijalne snage slobodno kreću i prema izvješćima Rusi tamo poslani upadaju u zasjedu na ovaj ili onaj način , pa uglavnom ne pokušavaju otići tamo. Stvar je u tome što ukrajinski specijalci nisu konvencionalni tip snaga i koliko sam čuo Ukrajinci nemaju ništa preko rijeke osim lakog pješaštva. Razumijem da je "siva zona" između Dachija i Oleshkija, s Rusima u Oleshkiju u određenoj mjeri. Nemam kartu, ali sve te lokacije možete pronaći na Google kartama.

Lee Tarricone

Kakva je trenutna situacija s vodom na Krimu?

Nije dobro, ali u biti nepromijenjeno neko vrijeme. U osnovi nema vode za poljoprivredu iu većini zajednica voda je racionirana. Uz to, nije da ljudi ili životinje umiru od žeđi. Proljeće i ljeto bili su umjereno kišoviti do kišoviti pa mislim da su lokalne akumulacije malo iznad normale. Ali sve u svemu, ako Krim nije u sušnom stanju, vjerojatno su blizu. Ako netko tko ovo čita ima bolje informacije, drago mi je da ih imam.

Brian R Koepke

Dronovi Switchblade. Jesu li ispravno funkcionirali na bojnom polju? O njima nije objavljen nijedan video ili izvještaj.

Postoji razlog za to. Čuo sam iz prve ruke, operatera, pri čemu mislim na vojnika koji pokušava upravljati stvarima u borbi, da su Switchblades sranje. Prekomplicirani su, zalupaju se u transportu, veći su i teži nego što trebaju biti, a sustav na terenu — Switchblade 300 — nema dovoljno snage da uništi oklopno vozilo. Switchblade-600, koji ima, je, prema mom izvoru, vaporware. Ne mogu se odreći izvora, ali postoje videozapisi na kojima SBU operativci lete Switchblade-300 u ruska vozila.

Ovo treba usporediti s ruskim Lancetom, koji je u upotrebi u određenom broju, također se pojavljuje kod specijalnih snaga, a te stvari očito mogu uništiti lako oklopno vozilo. Čini se kao bacanje kockica o tome hoće li se netko moći/želi uništiti tenk.

Jedini razlog zašto ovo nisam napisao u vijestima je taj što imam samo jedan izvor. Ali ja mu vjerujem.

Stu Norcross

Jesu li se poplave sada smirile? Samo ste ostali s čišćenjem?

Da, popustilo. Ali čišćenje će biti masovno, stotine ako ne i tisuće zgrada toliko su oštećene da će ih trebati srušiti. Traka koja je otišla pod vodu vjerojatno je duga 20 kilometara, a široka do 2 kilometra.

Mark Miller

Bok Stefane, drago mi je da si se vratio i na sigurnom. Kakav je bio moral civila s kojima ste razgovarali u Hersonu? Razoreni ekocidom i ne nazire se kraj njihovoj bijedi? Ljuti i odlučni da nastave borbu za slobodu svoje zemlje? Ili što?

Rekao bih da je dominantna emocija u Khersonu "daj mi sutra, zadovoljit ću se s tim". Nema puno prigovaranja i čini se da svi prilično prihvaćaju loš život, ali u osnovi nema humora u-suočenju s nevoljama i "Razgovarat ću-prkosno-da-pomognem-pobijediti- Rusi”. Stav je više, moram proći kroz danas i ako stvari budu jako dobro proći ću i sutra, a da se stvari ne pogoršaju.

James Clegg

zdravo SK,

Hvala na svim vašim naporima - imate li osjećaj o veličini snaga UAF-a s druge strane rijeke?

Kao što je gore navedeno, pretpostavljam, postrojbe za specijalne operacije broje se u desetke, negdje između voda i najviše slabe satnije. Moglo bi ih biti više, naravno, puno mjesta za njihovo skrivanje, ali to je ono što je uočeno.

Jake Scott

Bok Stefan Korshak, hvala na ponovnom postavljanju pitanja. Kako je mjesto brane i rijeka? Jesu li svi otišli? Postoji li mogućnost za ukrajinske snage da ojačaju svoj mostobran kod Oleshky? Zaista cijenim vaš trud. Očekujte svoja izvješća s nestrpljenjem.

Nisam vidio mjesto brane, to je uz rijeku. U Khersonu je otišlo oko 4/5 stanovništva, au poplavljenim (sada suhim) područjima to je vjerojatno 98-99 posto ljudi. Ako Ukrajinci imaju mostobran u Oleshki, nisam vidio dokaze za to. Mogli bi, ali ako tamo ima trupa u jačini, nisu se pojavile, čini mi se.

Kesha Makinideze

Tko su “oni” i u kojem smjeru pucaju?

“Oni” su vojnici, obje strane. Pucaju jedni na druge, dakle obostrano.

Wanda Dalbom

Nisam vidio tvoje postove godinama! Ili ste se možda odmorili?

Bok Vanda! Ne, malo sam usporio objavljivanje, ali i dalje je redovito. Ne vidite moje postove jer FB misli da to ne želite.

Charlie Hutchinson

1) Možda prilično daleko, ali kako bi uništenje brane moglo utjecati na sklonost rijeke da se smrzne zimi? Zauzvrat, kakav bi učinak to moglo imati na operacije obiju strana?

2) Je li širenje bolesti zbog poplava opipljivo ili teoretski?

3) Postoji li zabrinutost (opravdana ili ne) da su ruske snage ostavile tajne snage u Hersonu? Mogućnost sabotaže, atentata itd., za razliku od jednostavne špijunaže?

Hvala Stefane. Nadam se da je putovanje bilo produktivno.

Hej Charlie, da, produktivan, napravio sam što sam naumio. Izvrsna pitanja.

1. Ne znam sigurno, ali, sve u svemu, pretpostavljam da će zima smanjiti šanse za smrzavanje rijeke. Moja logika je da voda trenutno (shvaćate?) teče u uskom kanalu koji je dublji od ostatka poplavne ravnice, a budući da je zima oko Hersona često iznad točke smrzavanja, a zima je vlažna, to bi bila veća količina voda koja prolazi kroz manji volumen prostora. Paralelni razvoj u koji sam više uvjeren je da, budući da je barem jedna strana riječnog kanala trenutno zemljana, čak i mali uspon preko sadašnje razine kanala izbacit će cijelu hrpu vode u ravninu, koja bi se mogla smrznuti ili, vjerojatnije bi moglo postati blato. Pretpostavljam da bi u vrlo hladnoj zimi rijeku bilo lakše prijeći nego prije, ali prosječnu zimu je teže reći.

2. Iskreno, izgledalo mi je teoretski. Devastirani dio grada zapravo je prazan, svi su otišli osim ludog umirovljenika koji je jedina osoba koja je ostala u njegovoj zgradi, takve stvari. Taj dio grada komunalno nema ništa, nema vode, nema struje, nema plina, zip. Ali gore u ostatku grada, sve te stvari funkcioniraju. Pitao sam nekoliko ljudi i nekoliko službenika, je li voda iz slavina ispravna za piće? Svi su mi rekli "da".

3. Da postoje simpatizeri Rusije je zadano, ali, grad je ozbiljno depopulacija, vanredno stanje je na snazi, policija i osiguranje su na mjestu i tu su već neko vrijeme, a s obzirom na teren i pristup bespilotnim letjelicama, nije kao što su špijuni jedini način na koji bilo koja strana može prikupiti obavještajne podatke, ispraviti topničku vatru i tako dalje. U Khersonu je grad toliko pust da bi vozilo s nekoliko vojno sposobnih muškaraca privuklo veliku pažnju, čak i tijekom dana ulice su uglavnom prazne i vojnika gotovo da nema. Pa iako su te podmukle špijunske stvari sigurno moguće u Khersonu, nije mi se činilo da bi to doista bilo žarište.

Nick Van Der Horst

Tko živi u tim oslobođenim krajevima? Ljudi koji su pobjegli i vratili se? Ljudi koji su ostali kroz okupaciju? Moja pretpostavka bi bila da bi svi proruski civili koji nisu špijuni otišli s ruskom vojskom, ali je li to točno?

Zapravo sam naišao na nekoliko starijih ljudi koji su bili otvoreno pro-Rusiji, razumjeli su političku nekorektnost govora na način na koji jesu, ali odrasli su u Sovjetskom Savezu, ukrajinska vlada je korumpirana, pa zašto Kherson ne bi bio ruski? Međutim, to je vrlo velika iznimka. Osoblje u trgovinama razgovaralo je sa mnom na ukrajinskom, što bi u Khersonu bilo kao osoblje trgovine u El Pasu, s kupcem po imenu Jose Rodriguez, koji je odlučio govoriti engleski. Glavna stvar je da je grad ozbiljno depopulacija, cijela srednja klasa je nestala, u biti.

Rodrigo Tabet de Almeida

Nick Van Der Horst

Dobra pitanja. Uvijek se pitam o tim ljudima koji žive blizu ili iza linije bojišnice. Kako se nose sa svime što se događa i rizikom. Što ih je nagnalo da ne odu. Ili ako nisu imali mogućnosti.

Koliko sam čuo i vidio, gotovo svi koji su mogli izaći su. Nekoliko ih ostaje kao njegovatelji ili čuvaju imovinu, ali općenito, ako je osoba još uvijek u Khersonu, to je zato što nema kamo otići ili nema sredstava da stigne tamo. Nekoliko radno sposobnih ljudi reklo mi je da im se ne da živjeti u izbjegličkom kampu.

Chuck Ellis

Moja supruga i njezina obitelj su iz Nove Kakhovke. Imate li najnovijih vijesti iz tog područja?

Nažalost, ništa konkretno. Voda je pala na sigurnu razinu. Nekoliko mi je ljudi reklo da potpora ruske vlade okupiranim gradovima i selima na lijevoj obali ne postoji, voda nije dostupna, hrana se ne dostavlja, nema popravaka. U dva slučaja to je bilo putem ljudi koji imaju rođake koji žive na strani pod kontrolom Rusije. Ali to je bilo općenito, a ne specifično za Novu Kakhovku.

João Dos Reis Alberto

S druge strane rijeke, koliko je Ukrajina sigurna?

Sigurno kao švicarska banka tijekom skoka cijene zlata. Ne mogu zamisliti da ruska vojska dolazi preko rijeke u sektoru Kherson, Ukrajinci imaju uzvisinu i čini se da imaju i topničku prednost.

Sergej Marčenko

Pozdrav Stefane. Zanimaju me informacije o mostobranu na Antonovskom mostu i vaš komentar o ciljevima ove operacije.

Žao mi je, ne mogu konkretno komentirati, nisam bio u blizini mosta (ostaje). Mogao sam to vidjeti na daljinu. Sve u svemu, lijeva obala se čini vrlo šumovitom, a sama rijeka ne izgleda baš široko. Čini se da bi Ukrajinci vjerojatno mogli prilično lako prijeći, ali nisam siguran da bi se mogli tako lako pomaknuti iz područja uz rijeku jer je sigurno šumovito i vjerojatno močvarno. S prethodnog vojnog gledišta, vojni inženjeri bi te probleme mogli riješiti vrlo brzo, ali obala rijeke trebala bi biti potpuno očišćena od Rusa. To bi bio posao.

Michael Forbes

Samo jednostavno tehničko pitanje: rade li tamo ukrajinske mreže mobilne telefonije, uključujući pristup internetu?

Gdje sam bio, posvuda je dobro funkcioniralo.

Okupirana područja koriste “ruske” mreže za povezivanje s ljudima u oslobođenim područjima. Tamo su ukrajinske mreže blokirane.

Daleko je aplikacija po izboru Telegram, a lako je dostupna s obje strane rijeke. Razgovarao sam s dvoje ljudi koji koriste Telegram za razgovor s rođacima s druge strane.

Paula Ronkainen

Kako se tamo snalaze civili? Što je s hranom, vodom i medicinskom skrbi? Kakav je tamo mentalitet?

Kao što je gore navedeno, za civile je teško, nije razumno nadati se da će stvari uskoro biti bolje. Hrana, voda i medicinska njega su dostupni, a više izvora mi je reklo da volonteri donose razne vrste potrošnog materijala kao što su sapun, pelene, pasta za zube, gorivo za peć itd. Jedan mi je tip rekao da je svježu posteljinu teško pronaći. Ali glavni problem je što je to mjesto na prvoj liniji kao što je na primjer Sopyne, tako da sve dok je rat u neposrednoj blizini, svi mogu vidjeti da se stvari nikad neće vratiti u normalu. Praktično nula žena i djece na ulicama.

Jim Parton

kako se trupe čuvaju od neprijateljske bespilotne letjelice? Staromodni dalekozor? Ti ih fizički slušaš? Ili imaju usmjerene mikrofone? Premalen za radar ili druge elektroničke detektore, pretpostavljam

Dva puta. Prvo, često ih možete čuti i ako dovoljno ljudi gleda gdje dron zuji, na kraju će ga netko vjerojatno vidjeti. Drugo, moguće je nadzirati GPS kontrolne mreže za civilne dronove, tako da ukrajinska vojska ima kapacitet znati da je dron u zraku u trenutku kad polijeće. Ne kažem da taj kapacitet postoji posvuda, ali vidio sam ga.

Robert Jarvis

Možete li komentirati sav tisak o otvaranju tvornica u Ukrajini za popravak tenkova, izgradnju projektila itd., ne očito lokacije, samo se događaju, (pokretanje temelja) ili je to samo priča. Primjer za 12 tjedana Rhinemetal tvrdi da će otvoriti novu tvornicu.

Ovo je malo izvan teme Khersona, ali općenito, čini se da uvijek postoji veliki vremenski jaz između onoga što Europljani kažu da će se dogoditi i onoga što se stvarno događa. Pročitao sam da se Rheinmettal upravo predomislio da ima popravak u Poljskoj. U većini slučajeva to znači više izgubljenog vremena, ali vjerojatno ako oštećena oprema ide u Rheinmettal u Njemačkoj, ići će u postojeće radionice za popravak.

Što se tiče tvornica tenkova u Ukrajini, da, Ukrajina ima Malyshev, i ozbiljno sumnjam da bi ukrajinska vlada ikada učinila bilo što da potkopa Malyshev-ov kapacitet da dominira, ako ne i monopolizira proizvodnju tenkova u Ukrajini.

Christine Berven

Pitao sam se hoće li sada otkriveno dno rezervoara biti dovoljno čvrsto da izdrži kretanje trupa i oklopnih vozila ili će i dalje biti barijera.

Kao što je gore navedeno, moj površni dojam je da bi bio dovoljno čvrst po suhom vremenu, s nekim kvalifikacijama za meka mjesta.

Christine Berven Mislim da je još jedan problem s prelaskom preko dna rezervoara to što je to široka neplodna zemlja bez ikakvog pokrova — bez drveća, bez živice, itd. Bilo kakvo kretanje trupa bilo bi lako uočiti tamo.

Spot da, ali postoji ovo: sve što se kreće tom ravnicom vjerojatno bi stvorilo goleme oblake prašine, a više vozila stvorilo bi svoju vlastitu dimnu zavjesu. Problem je što još uvijek postoji rijeka, samo je recimo 50-100 metara u promjeru umjesto 500-1000 metara u promjeru. Ali ipak je to ozbiljna rijeka.

Al Griffin

Bok Stefane, jako bi me zanimalo jesu li dronovi divljeg stršljena (prim. prev. wild hornet dronovi koji se sklapaju u Ukrajini RC tipa kamikaze) viđeni u ovom članku
https://www.kyivpost.com/post/19227
Image

Čini mi se da UAF brzo mijenja buduće lice ratovanja, što primjećujem po formiranju bataljuna bespilotnih letjelica kao potpore brigadama na mnogim položajima na prvoj crti. Također se pitam koriste li se manji zrakoplovi kao što je recimo Brittan Norman Islanders za komunikaciju ili medicinu itd. Znam da su zrakoplovi za napade i nadmoć u zraku očajnički potrebni, ali mogu li manji robusni zrakoplovi i helikopteri izravno podržavati svaku brigadu?

Što se tiče pristupačnosti, budući da se doniraju, Ukrajinu nije briga.

Problem s doniranim norveskim Black Hornet (mini izvidjacki dron) dronovima je što im je domet oko 2 km. Dakle, za taktičku upotrebu to je nekako problematično, polja su toliko daleko i ako je domet 2 km. a letiš 2 km. nemate vremena za dangubljenje.

Način na koji sam vidio kako vojnici UAF-a koriste male bespilotne letjelice poput ove Black Hornet jest da imaju zemaljsku patrolu, postoji dugotrajnija bespilotna letjelica koja gleda ispred patrole, a s vremena na vrijeme patrola ili bespilotna letjelica vide nešto što treba provjeriti izbliza. U tu svrhu zemaljska patrola podiže bespilotnu letjelicu u zrak i ona promatra točku interesa, obično pojedinačnu zemunicu ili kuću ili nešto slično. Vidio sam jednog operatera kako leti malim dronom U šumu pokušavajući otkriti što je točno tamo. Udario je u granu i srušio se. Ponekad ih mogu natjerati da se okrenu i odlete, ali ovaj put je ostao na mjestu. Što je još jedan argument za mali "dinky" dron, jer nema krize ako ga izgubite.

S druge strane, dronovi Wild Hornet-a nose granatu tako da mogu koristiti ako se nešto nađe u blizini i želite staviti granatu na to, a da ne date drugom tipu priliku da puca u čovjeka koji baca granatu. Ali to je prilično rijetko.

Ukrajinski momci s bespilotnim letjelicama vrlo su jasni što im treba: dron koji može prijeći 10 km, lebdjeti čak pola sata, a nadamo se i više, i nosi streljivo veličine RPG-a ili minobacačke granate od 82 mm. To će uništiti sve na bojnom polju, uključujući, često, tenk T-90. Još jedna stvar koju žele su termitske granate i oblikovano punjenje/TOPLINSKO streljivo, koje će pravilno pasti i pogoditi krovni oklop točno, poraziti ga i zapaliti ono što je s druge strane. Mislim da ovi norveški dronovi Black Hornet, dobro da ih i ima , ne odgovaraju tom profilu.

Postignut je određeni napredak u proizvodnji toga u zemlji, ali još uvijek je u fazi volonter/donacija/entuzijast, koliko vidim.

Dakle, govorili smo o novom licu rata jos prije godinu dana ili cak i vise.
I ja sam smjelo predvidio novi rod vojske - FPV dronove.

Neke su se zablude razotkrile. Neke tehnologije otisle u corsokak.

Ali ni ja nisam znao sta sve moze da pruzi 155 mm artiljerija. Lijepa zgodna granata u koju se moze svasta spakovati i poslati daleko.
drug_profi

#175729 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

sumirprimus wrote: 14/07/2023 17:46
Čamac bub
Koliko vidim - dva.
Prvo jedan. Pa dosli drugi da ih slepaju (vjerovatno ranjenike u izbusenom camcu),
Onda i tog drugog dok slepa stize u rukavcu ista sudbina.
I cini mi se da je na drugom camcu direkt u glavu pogodilo vojnika na pramcu.
Čitalac

#175730 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Zalužni za Washington Post: Niko me neće zaustaviti da oslobodim Krim, Rusiju ćemo gađati sopstvenim oružjem.
Glavni zapovjednik oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni rekao je da će Ukrajina koristiti oružje vlastite proizvodnje za izvođenje napada na ruski teritorij. Washington Post naglašava da se Zalužni trenutno pita: "Kako smanjiti gubitke?"
Svako jutro vrhovni zapovjednik počinje otkrivanjem koliko je vojnika poginulo ili ranjeno, slijedeći zapovijedi dan ranije. Ponekad u mobitelu naiđe na kontakte koji su već mrtvi. Odbija ih izbrisati. Zalužni kaže da tugu odgađa za kasnije, tako da ga tugovanje sada ne odvlači od važnog posla. Zbog nedostatka naoružanja, zapadnog zrakoplovstva i uvjeta saveznika za rakete većeg dometa (ovo oružje se ne može koristiti za udare na teritorij Ruske Federacije), prema Zalužnom, Oružane snage Ukrajine koriste oružje ukrajinske proizvodnje za česte udare preko granice.
- Da bih spasio svoj narod, zašto bih tražio nečije dopuštenje što da radim na neprijateljskom teritoriju? Iz nekog razloga, moram misliti da mi tamo nije dopušteno ništa raditi. Zašto? Zato što će Putin koristiti nuklearno oružje? Djecu koja umiru nije briga...To je naš problem, na nama je da odlučimo kako ćemo ubiti ovog neprijatelja. Ako se naši partneri boje upotrijebiti svoje oružje, mi ćemo ubijati svojim. Ali samo onoliko koliko je potrebno – kaže Zalužni.
Glavni zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine kaže da bi želio osloboditi Krim, čim Ukrajina bude imala resurse. Dao je naslutiti da ga čak ni zapadni dužnosnici koji strahuju od Putinove reakcije neće zaustaviti u tome.
- Čim budem imao sredstava, učinit ću to. Nije me briga, nitko me neće spriječiti – kaže Zalužni.
Napominje se da provođenje protuofenzive za ponovno zauzimanje okupiranog teritorija, poraz Rusije i minimiziranje ukrajinskih gubitaka zahtijeva resurse, koji, prema Zalužnom, još uvijek nedostaju.
drug_profi

#175731 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

sumirprimus wrote: 14/07/2023 18:32
Odvojit jedno 5 miliona iz budzeta FMUP-a i kupit 10.000 ovih điđa, nek stoje zlu ne trebalo.
SanskiBiser

#175732 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

mirota wrote: 14/07/2023 10:00 ima li liste ukrajinskih oficira ? ili oni imaju 20 zivota kao u igrici... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
tebe to zabavlja zbog neupucenosti....

U ratu je normalno da ginu oficiri do cina porucnika, narocito potporucnici..

potporucnik-porucnik najcesce komandir voda ili cete treba da je 50 do 100 metara iza prve linije.

komandant cete kapetan 400-500 metara iza prve linije.

Komandant bataljona potpukovnik, pukovnik mada moze i major kao vrsilac duznosti ako nema drugog viseg oficira ( u modernim vojskama major je cin stabskog moljca koji se bavi administrativnim poslovima brigade, sef osoblja, vodi racuna o logistici, priprema operativnih zadataka u stabu i slicno) 1-2 kilometra iza prve linije.

Komandant brigade po pravilu pukovnik 8-10 kilometara iza prve linije.

Komanda divizije ako je ima ili operativne grupe ili CAA 30-50 kilometara iza prve linije.

sad kad to znamo znamo i da kapetani mogu izvuci svoju guzicu ako zagusti, porucnici i potporucnici tesko...dok ostali ako postuju pravila mogu da se osjecaju poprilicno sigurno.

Nije normalno u ovom broju da ginu kapetani, majori, potpukovnici, pukovnici kao kod Rusa, suvisno je i pisati da je 6 ruskih generala ubijeno, ukrajinski nije poginuo ni jedan.

Od cina majora oficir je u stabu brigade (ili na sigurnom iza prve linije) u vecini rodova i armija u svijetu izuzetak su specijalne postrojbe gdje je obicno najveci cin pukovnik i on aktivno ucestvuje u operacijama na prvoj liniji (raznorazne komando, SAS, DELTA, NAVY Seal i slicno) , kapetani, majori i potpukovnici tokom borbi nemaju sta raditi na prvoj liniji, ugrozavanjem svog zivota ugrozavaju citavu jedinicu kojom komanduju to je krajnja nuzda i protiv pravila sluzbe.

Zasto toliko Rusima ginu oficiri, pa zato sto sto moraju da idu na prvu liniju i da prave stabove odmah neposredno iza linije ili direktno na liniji kao ovaj sto se spominje kasnije u upisu jer nemaju povjerenja u vojnike i podoficire i nize oficire potporucnike i porucnike da ce ispune borbene zadatke ili zadatke na liniji i moraju direktno na liniji uvoditi reda i komandovati.

Svjez primjer iz ovog rata koji definise klishe po kojem ti oficiri stradaju ( o kojem smo vec pisali na temi, inace odlican oficir cak i po ukrajinskim izvorima) je pogibija komandanta 4. motorizovane brigade VRF pukovnika Vjaceslava Makarova, koji je poginuo iznad Kliscivke u sumi na prvoj liniji. Nakon toga ta jedinica je izgubila koheziju i brzo se povukla nazad u Kliscivku i gurnuta je 72 brigada (s kojom se Prigozin svadjao) na njeno mjesto.

Dakle ruski izvjestaj o njegovoj pogibiji :
"Zapovjednik 4. motostreljačke brigade pukovnik Vjačeslav Makarov osobno je vodio bitku na prvoj crti bojišnice. Odbijena su dva neprijateljska napada, a vojnici brigade uništili su tri tenka, četiri borbena vozila pješaštva i dva oklopna vozila pješaštva. Ukrajinske oružane snage. Tijekom obrane od trećeg napada, zapovjednik brigade je teško ranjen i preminuo tijekom evakuacije s bojišta", rekao je Konašenkov.

Konašenkov je također obavijestio o smrti zamjenika zapovjednika korpusa vojske za vojno-politički rad, pukovnika Jevgenija Brovka, koji je vodio napore osoblja.

"Tijekom borbe za odbijanje jednog od napada, pukovnik Jevgenij Brovko herojski je poginuo nakon što je zadobio više rana od gelera", rekao je Konašenkov.
dakle da ponovimo
Komandant brigade po pravilu pukovnik 8-10 kilometara iza prve linije.

Makarov i Brovko bi danas bili zivi da su bili tamo gdje su trebali da budu po pravilima sluzbe...

Dakle 2 pukovnika komandant brigade i moralista brigade tj. korpusa oba poginula u borbama na prvoj liniji ... to nije njihov posao...ergo zato ginu toliko , kod Ukrajinaca toga nema, kod njih ginu na linijama oni od kojih se to i ocekuje vojnici i podoficiri, potporucnici i porucnici oni su predvidjeni da budu statistika u svakom ratu i topovsko meso u bilo kojoj vojsci. Pravilo svih vojski i dio doktrine svake moderne vojske je da niko nije nezamjenjiv i to je tako dok ima ko da mijenja nekoga i dok god je u pogledu kvaliteta kadrova postignuta homogenost i ujednacnost kroz kompletan vojnicki, podoficirski i oficirski kadar..kad toga nema e onda ta vojska ima problem koji se u mirnodopskim uslovima ne manifestuje ali u ratu kosta pobjede i zivota vojnika jer kadrove kao vec spomenuti Makarov je tesko zamjeniti zato su tu pravila sluzbe i vojnog zanata da amortizuju i sprijece nepotrebne gubitke oficirskog kadra u ratnim uslovima.
Last edited by SanskiBiser on 14/07/2023 22:05, edited 1 time in total.
no_sekirli

#175733 Re: Ukrajina

Post by no_sekirli »

RefPus wrote: 14/07/2023 00:46
Pa evo meni licno, dakle iznosim svoje pravo stajaliste, nema razlike izmedju Ukrajinca i Rusa, osim sto je ovaj drugi prijetnja za mir i stabilnost u BiH. Mora li moje misljenje biti propaganda? Jer ovdje je svako napadnut ko je napisao bilo sta mimo stava grupe.

RefPus wrote: 14/07/2023 13:17

Ali cu ponoviti, kad bih mogao birati ishod ovog rata, 100% sam na strani Ukrajinaca. Ali i jednim i drugim neka je kuca daleko od mene.
Ona situacija kada se klonirani bot cudi kad netko spomene farme botova…

Samo se pise da se ispuni kvota postova, nije bitno sto su upisi totalno kontradiktorni, sve je dozvoljeno, naravno dok se siri ruskofilski narativ.

Zbilja nisam neki svadljiv tip, maksimalno izbjegavam konflikte, ali ove pojave se moraju raskrinkavati i ove osobe ignorirati maksimalno.
drug_profi

#175734 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

sumirprimus wrote: 14/07/2023 19:09
Sto se tice republikanaca...
Nemali broj onih koji su spremni nastaviti trumpovim putem . Zato je bitno slomiti orke prije americkih izbora.. ili bar poljaci da se naoruzaju do zuba.jer oni nece sigurno dingut ruke od ukrajine.
Budale. Populisitcke budale. Rusija je arhinepriatelj zapadnoj hemisferi i ova politika bi dovela jednog dana ili do istisikivanja USA iz Europe, izolacije, i na kraju do oruzanog sukoba Rusije i Amerike na nekoj tacki na planeti.
Ili bi recimo za jedan mandat (kao sto je vec bio Trumpov mandat) toliko haosa napravila u medjunarodnim odnosima da bi garantovano doveli do nekih ovakvih ratova.
Tramp je jednostavno debil. A Trampisti su jos veci.
Republikanci su imali velike ljude kao sto su Reagan, Bob Dole (jedini republikanac za kojeg sam navijao). Da je ovaj potonji pobijedio Klintona 1996. možda bi i mi imali neke koristi od toga.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#175735 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

drug_profi

#175736 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Opsa... :-)

drug_profi

#175737 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

sumirprimus wrote: 14/07/2023 19:42
Buv
Jel bio? Svejedno lijep prizor
:srce:
Dope_Man

#175738 Re: Ukrajina

Post by Dope_Man »

SanskiBiser wrote: 14/07/2023 21:56 tebe to zabavlja zbog neupucenosti....
Nije to neupucenost, lik je na vise tema dokazao da mu je "istina" obojena u tri boje.. zna se koje.

Najbolje sto se moze je ignorisati ga.
drug_profi

#175739 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Čitalac wrote: 14/07/2023 20:17 Boris Johnson kritikuje lidere NATO zbog neodlučnosti na samitu u Vilniusu: „neki partneri“ i dalje žele nagodbu sa Putinom, piše bivši britanski premijer.
Spoiler
Show
Pa čega su se uplašili? Kada su čelnici NATO-a ovog tjedna došli u Vilnius, sigurno je bilo očito što moraju učiniti. Morali su biti jaki. To je cijela poanta NATO-a. Morali su pokazati da ih ni na koji način ne plaše Vladimir Putin i sablast Kremlja koja zvecka oružjem. Morali su pokazati da zemlje NATO-a prepoznaju neizmjernost ukrajinske žrtve i obveze koje to nameće nama na Zapadu - i morali su smisliti primjeren odgovor.
Više od 500 dana Ukrajinci se odupiru ruskom napadu, ratu za koji nisu učinili ništa - ponavljam ništa – da ga izazovu. Njihovi gradovi su neselektivno bombardirani, žene silovane, djeca oteta, a na Krimu postoje logori u kojima se muški ratni zarobljenici sustavno kastriraju. Vjeruje se da je više od 100.000 ukrajinskih vojnika izgubilo živote, zajedno s nebrojenim civilima, a deset milijuna Ukrajinaca je raseljeno. Na čelnicima NATO-a je ovog tjedna bilo da pokažu svoje kolektivno poštovanje i zahvalnost za herojski otpor Ukrajine u borbi u kojoj niti jedan vojnik NATO-a nije ozlijeđen ili ubijen, jer mi u zemljama NATO-a znamo — i stalno govorimo — da se Ukrajinci bore za sve nas. Njihova bitka je za slobodu i demokraciju posvuda: za istočnu Europu, za baltičke države, za sve narode diljem svijeta koje bi mogao maltretirati ili napasti premoćni susjed. Zato smo ovaj tjedan Ukrajincima dugovali jasnoću njihove budućnosti. Na čelnicima NATO-a je bilo da bez sumnje pokažu svoju vjeru u temeljna načela Sjevernoatlantskog saveza - najuspješnijeg vojnog saveza u povijesti. Trebali smo jasno staviti do znanja, jednom zauvijek, da je na suverenom narodu da odluči kojim organizacijama se želi pridružiti, i da nitko ne može staviti veto na njih ili ih kočiti.
Nijedna zemlja nije učinila više ili se više potrudila od Ukrajine da pokaže svoju sposobnost za članstvo u NATO-u. Nijedna oružana snaga nije strašnija ili učinkovitija u korištenju NATO-vog oružja. Ni jednoj zemlji nije potrebnije članstvo u NATO-u. Sve što je Alijansa trebala učiniti bilo je postaviti vremenski raspored - ne za trenutačno članstvo; to nema smisla dok traje rat — ali za članstvo čim se izvojuje pobjeda. Trebale su nam samo riječi da bi pristup mogao započeti čim rat završi, pod uvjetom da bi to moglo biti već sljedeće godine. Bila bi to prava poruka za one hrabre Ukrajince koji se sada bore za svoje živote — poput plivača koji se bore s mukom i odjednom ugledaju sigurnost obale. Bila bi to prava poruka za Putina, potpuno jasno da će njegova katastrofalna nesreća završiti samo na jedan način. To je bilo ono što je NATO trebao reći ovaj tjedan u glavnom gradu Litve - a što smo dobili umjesto toga?
Žao mi je što moram reći da zaključci iz Vilniusa nisu ništa čvršći niti uvjerljiviji od zaključaka NATO-a iz Bukurešta iz 2008., koji kažu — točnije u paragrafu 23 — 'složili smo se da će ove zemlje (Ukrajina i Gruzija) postati članice NATO-a' . Bilo je to prije 15 godina, kada je Gordon Brown još bio premijer, i kada je Putin tek trebao krenuti u svoj nasilni i revanšistički plan obnove sovjetskog carstva. Sve što su Ukrajinci dobili ovaj tjedan bio je 'poziv' za pridruživanje NATO-u, 'kada se saveznici dogovore i kada se ispune uvjeti'. Nije ni čudo što je predsjedniku Zelenskom isprva bilo teško prikriti svoju frustraciju. Kada se saveznici dogovore? Kada su ispunjeni uvjeti? Prema zaključcima iz Bukurešta, saveznici su sve to dogovorili prije 15 godina! Kada ćemo naučiti lekciju iz proteklih 20 godina ophođenja s Putinom? Upravo ga je naša dvosmislenost, naše kolebanje, naše usisavanje i puhanje odjednom potaknulo na invaziju. Sve dok misli da postoji šansa da može vratiti Ukrajinu natrag u orbitu Moskve - sve dok misli da može ponovno stvoriti Sovjetski Savez - on će pokušavati. Sve dok misli da se može izvući s nasiljem protiv Ukrajine i drugih, koristit će nasilje. Sve dok je Ukrajina lišena onih formalnih sigurnosnih jamstava iz članka 5. NATO-a koja osiguravaju kolektivnu obranu svih članica, Putin će nastaviti činiti ubojstva i haos - i destabilizirati svijet i svjetsko gospodarstvo.
Zato mi u NATO-u moramo odrediti vremenski raspored, što je prije moguće. Znam da je to ambicija vlade Ujedinjenog Kraljevstva i znam koliko je Britanija naporno vodila kampanju iza kulisa. Nesklonost ne leži u Londonu. Daleko od toga. Problem je što još uvijek ima nekih naših prijatelja i partnera koji misle da se ovaj rat može završiti samo dogovornim rješenjem. Oni vjeruju da sada trebamo biti lukavo dvosmisleni - jer misle da bi pitanje članstva Ukrajine u NATO-u još moglo biti dio dogovora. Mogli biste se nagoditi s Putinom, misle oni: izvedite svoje trupe i mi ćemo Ukrajinu držati izvan NATO-a. To je ludilo. Tijekom ovog rata postojala je tendencija Zapada da čini istu pogrešku, uvijek iznova: precijeniti Putina i podcijeniti Ukrajinu.

Ukrajinci idu na pobjedu. Zaslužuju pobjedu. Bore se kao lavovi, a sve je više dokaza da će uspjeti. Pogledajte Putinovu poziciju. Prije samo tri tjedna Jevgenij Prigožin — osnivač Wagner grupe — iznenada se okomio na svog gospodara i poslao svoje trupe u marš na Moskvu. Neki sada kažu da je 'pobuna' bila lukav Putinov trik, samo da pokaže da bi Rusija mogla biti još kaotičnija s drugim ljudima na čelu. Kakva glupost. Ovo nije bio maskenbal. Ovo je bilo gotovo anarhija - Wagnerova grupa je zapravo obarala ruske helikoptere, ubijajući ruske vojnike. A nakon toga, Sergej Surovikin, tvrdi orah general koji je nekoć bio zadužen za ruske invazione snage, iznenada je nestao pod sumnjom da je simpatizer pokušaja državnog udara. Drugi smijenjeni general, Ivan Popov, optužuje Putina da je obezglavio vojsku. Možete vidjeti što se događa. Ruska vojska zna da se suočava s porazom i poniženjem u Ukrajini i pripremaju svoj dolchstosslegende - svoj mit o udarcu nožem u leđa - kako bi objasnili kako su ih izdali i iznevjerili nesposobni političari. Da, trebat će vremena da se Ukrajinci probiju kroz iskopine u stilu Vijetkonga koje su Rusi minirali u osvojenim područjima. Moramo biti strpljivi. Moramo pokazati stratešku suzdržanost. Moramo dati Ukrajincima zračnu zaštitu - borbene zrakoplove F-16 - da to postignu. Ali oni će to učiniti, a kada to učine, postoji samo jedan način da osiguramo da se takva invazija više nikada ne dogodi, da jednom zauvijek riješimo pitanje ukrajinskog političkog identiteta i orijentacije - za stabilnost Ukrajine i Rusije, i svijeta. Uspjelo je za Balte. Uspjelo je za Istočnu Europu. Sada je to jedini put naprijed za Ukrajinu. Vrijeme je da budemo jaki, prekinemo bezobrazno odugovlačenje — i uvedemo Ukrajinu u NATO što je brže moguće.
Nevjerovatno je kako sam Borisa "mrzio" radi Brexita i rusenja EU.
Trebao mi je ovaj rat da shvatim i zasto Brexit i zasto je on bio britanski premijer sa historijskim uticajem.

Uglavnom, sada moj omiljeni britanski PM.
Doboravečer evribadi!

Slična stvar doduše i sa Reaganom je bila.
drug_profi

#175740 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Ironmen wrote: 14/07/2023 20:24 Po svemu trenutnom na terenu sto imamo meni ovo izgleda sada kao pozicija iz 2014 godine, a po ovoj vojnoj pomoci koja ce Ukrajina dobiti meni to tako i djeluje, ja sam licno ocekivao sada na samitu da ce Ukrajini biti odobrena ogromna srestva i pomoc, jednostavno 200-300 Leopard tenkova starih 30 godina nisu dovoljni, Ukrajina da bi isjtjerala Rusiju treba moderno NATO naoruzanje.
Ja msilim da se sada vise i nece objavljivati ti detalji pomoci.
Rusi ne mogu znati koliko na terenu ima Leoparda, Chalija, ili Abramsa. Znaju da ih ima i nema potrebe javno ih brojati.
Lično mislim da će broj Abramsa do kraja godine da naraste preko 31.
Crvene_brigade

#175741 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Zaplatila je još jedna fašističko-agresorska kolona...

Geolokacija...

drug_profi

#175742 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

no_sekirli wrote: 14/07/2023 21:59 Zbilja nisam neki svadljiv tip, maksimalno izbjegavam konflikte, ali ove pojave se moraju raskrinkavati i ove osobe ignorirati maksimalno.
Meni je pun qurac politicke korektnosti.
Mi sve fini, mi civilizovani, vaki naki.
Oni nama jebu mrtve vec 30 godina....i to sve vise i bezobraznije. Evo i djeca pocela.
Ma mrs... i ne znate da su vas vile spasile. Ljubite taj NATO sto niste svi sad u Srbiji.
drug_profi

#175743 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Hame_ wrote: 14/07/2023 22:06
"budimo otovreni: Rusija je samo usputni problem, trenutni..." :mrgreen:

Ko sam ja da protivriječim profesoru univerziteta. :D
Tyke

#175744 Re: Ukrajina

Post by Tyke »

drug_profi wrote: 14/07/2023 13:00 Ukrajina ne praktikuje odsudnu odbranu. Cim vide da se ne mogu odbraniti ide izvlacenje da se sacuvaju zivoti.
To komandiri na terenu odlucuju.
Rusi moraju da pitaju nekog smiju li se povuci, i uvijek ce dobiti odgovor da ne smiju.
Ko proba sam pobjeci dobije silovanje, rupu u zemlji i prebijanje. Ako ne dobije metak.
I onda viđamo one klipove gdje se pokusavaju braniti, ili se pokusavaju sakriti u nekoj zemunici jer je i predaja zabranjena.
I ova fraza "povlace se da se sacuvaju zivoti" postaje klise za svako nazadovanje AFU-a na svim frontovima.

Jebes vise i zivote i tu pricu, napadni kad si brojniji i toliko naprednog oruzja dobijas kontinuirano, razbucaj agresora i zgadi mu dan kad se rodio, nek se zemlja trese dok marsirate na frontu, da se saseru od vase buke.
I nasi ocevi da su kalkulisali tokom rata u BiH kurko bi imali i ovo malo sto imamo. Islo se srcem, ljubavlju prema porodici i domovini.
madner

#175745 Re: Ukrajina

Post by madner »

Stab brigade treba biti iza, komadant ako nije blizu akcije nije pravi sto bi rekli Njemci.
drug_profi

#175746 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Tyke wrote: 14/07/2023 23:52
drug_profi wrote: 14/07/2023 13:00 Ukrajina ne praktikuje odsudnu odbranu. Cim vide da se ne mogu odbraniti ide izvlacenje da se sacuvaju zivoti.
To komandiri na terenu odlucuju.
Rusi moraju da pitaju nekog smiju li se povuci, i uvijek ce dobiti odgovor da ne smiju.
Ko proba sam pobjeci dobije silovanje, rupu u zemlji i prebijanje. Ako ne dobije metak.
I onda viđamo one klipove gdje se pokusavaju braniti, ili se pokusavaju sakriti u nekoj zemunici jer je i predaja zabranjena.
I ova fraza "povlace se da se sacuvaju zivoti" postaje klise za svako nazadovanje AFU-a na svim frontovima.

Jebes vise i zivote i tu pricu, napadni kad si brojniji i toliko naprednog oruzja dobijas kontinuirano, razbucaj agresora i zgadi mu dan kad se rodio, nek se zemlja trese dok marsirate na frontu, da se saseru od vase buke.
I nasi ocevi da su kalkulisali tokom rata u BiH kurko bi imali i ovo malo sto imamo. Islo se srcem, ljubavlju prema porodici i domovini.
Nije. Islo se mozda prvih 2 mjeseca.
Kad pocnes ginuti besmisleno onda si pametniji.
RefPus

#175747 Re: Ukrajina

Post by RefPus »

no_sekirli wrote: 14/07/2023 21:59
RefPus wrote: 14/07/2023 00:46
Pa evo meni licno, dakle iznosim svoje pravo stajaliste, nema razlike izmedju Ukrajinca i Rusa, osim sto je ovaj drugi prijetnja za mir i stabilnost u BiH. Mora li moje misljenje biti propaganda? Jer ovdje je svako napadnut ko je napisao bilo sta mimo stava grupe.

RefPus wrote: 14/07/2023 13:17

Ali cu ponoviti, kad bih mogao birati ishod ovog rata, 100% sam na strani Ukrajinaca. Ali i jednim i drugim neka je kuca daleko od mene.

Samo se pise da se ispuni kvota postova, nije bitno sto su upisi totalno kontradiktorni, sve je dozvoljeno, naravno dok se siri ruskofilski narativ.

Zbilja nisam neki svadljiv tip, maksimalno izbjegavam konflikte, ali ove pojave se moraju raskrinkavati i ove osobe ignorirati maksimalno.
Sta je kontradiktorno tu?
Nebozemlja

#175748 Re: Ukrajina

Post by Nebozemlja »

RefPus wrote: 15/07/2023 00:17
no_sekirli wrote: 14/07/2023 21:59

Sta je kontradiktorno tu?
Pa recimo ovo: "Nema razlike izmedju Ukrajinca i Rusa, osim sto je ovaj drugi prijetnja za mir i stabilnost u BiH."

Meni se to čini kao poprilično značajna razlika.
Helios

#175749 Re: Ukrajina

Post by Helios »

drug_profi wrote: 14/07/2023 23:19
no_sekirli wrote: 14/07/2023 21:59 Zbilja nisam neki svadljiv tip, maksimalno izbjegavam konflikte, ali ove pojave se moraju raskrinkavati i ove osobe ignorirati maksimalno.
Meni je pun qurac politicke korektnosti.
Mi sve fini, mi civilizovani, vaki naki.
Oni nama jebu mrtve vec 30 godina....i to sve vise i bezobraznije. Evo i djeca pocela.
Ma mrs... i ne znate da su vas vile spasile. Ljubite taj NATO sto niste svi sad u Srbiji.
Aferim Druze 😁😁👍
psycho social

#175750 Re: Ukrajina

Post by psycho social »

Sjeća li se iko ordiniranja ukrajinskih transportera po opkoljenom Sarajevu
Post Reply