Pa valjda mi u BiH znamo sta je Zapad.Gandalf wrote: ↑13/07/2023 12:09Ma nije da crnjačim, mišljenja sam da će Ukrajina osloboditi cijelu svoju zemlju. Ja sve svoje zamjerke upućujem na adresu pospanog, tromog, preopterećenog birokratijom,Dugarry wrote: ↑13/07/2023 11:19 Nije mi jasno zasto ste toliko negativni? Da li su stigle neke vijesti za koje nisam cuo?
Ukri napadaju, ali bez veceg uspjeha. Jeste, ali napadi su manjeg itenziteta i po meni nije katastrofa sto rezultati nisu bolji.
U isto vrijeme napada se Ruska logistika, unistava artiljerija...
Ukri ce kad tad presjeci logisticki koridor i tada ce pasti cijeli jug. Da li ce to biti ponovno rusenje krimskog mosta ili neki drugi nacin.
Uvjedjen sam da Ukrajina pobjedjuje na duge staze i nemam ocekivanja da ce to uraditi u kratkom vremenu.
Zapada. Kako je moguće da su sve ove godine spavali i bili ubijeđeni da su se Rusi promijenili. Kolega @lajkujMe kaže da precjenjujem Zapad, moguće da sam imao pogrešnu sliku o vojnim mogućnostima Zapada. Što nikako ne opravdava taj isti Zapad da decenijama nisu k....... mrdnuli oko svojih vojnih industrija, održavajući vojsku i tehniku na minimumu, uzdajući se u nekakve ugovore i pisane dokumente. I sada kada je baš ozbiljna situacija, oni se i dalje prenemažu i otežu, igraju se diplomatskih igrica sa državom koja je serijski ubica drugih država, manjih naroda i nacionalnih manjina. Uz to naravno, ta država je i teška diktatura sa privatnim mafijaškim armijama. I zapadnjaci bi tu nešto pregovarali. Bolje bi im bilo da kompletan kadar obavještajnih struktura smjene po kratkom postupku, nadolazeću katastrofu su gledali a i sada je gledaju kao neki problemčić koji će ispinovati na tweeteru i zataškati sa par intervjua na CNN-u.
Razlike između ove putlerove države i hitlerovog rajha nema, sa mordorom se zapad mora obračunati sa 100% svojih kapaciteta, a ne ko babe da kukaju jesu li izdavanja za vojsku 2, 2% GDP ili nevjerovatnih 3,1%. Ma neprijatelj slobodnog svijeta ubija javno u 2023 godini suverenu i međunarodno priznatu državu a zapad se češlja, praveći se da se to njima ne može desiti. Može se desiti, pogotovo kada se sagleda koliko raznoraznih smećarskih desničarskih političkih stranaka i organizacija je stvoreno u samoj EU, putlerovom prljavom lovom, a ima ih i u Americi. Ne može se ignorisati činjenica da je Trump izabran uz pomoć rujanskog uplitanja u izbore. Ako su to uspjeli srediti u jednoj Americi, šta tek trebaju očekivati manje zemlje, pogotovo one koje nisu u EU i Nato-u. Čemu mi da se nadamo, dok gledamo podilaženje Zapada prekodrinskoj malorusiji.
U ovom trenutku zapad se može praviti da je agresija na Ukrajinu samo ukrajinski problem i tretirati situaciju svojim dobro poznatim makijavelističkim pristupom. Mogu se nastaviti zamajavati cijenama plina, skupoći avokada i pravima pingvina na Madagaskaru. Kada tada Mordor će na Zapadu prouzrokovati velike probleme preko svojih špijunskih pipaka, a okupacija Zapada bi mogla se desiti nekim drugim sredstvima. Zapad mora izvaditi glavu iz guzice i suočiti se krajnje ozbiljno sa hitlerom našeg doba već danas. Da ne bi sutra bilo prekasno.
Medjutim cinejnica je da Zapad stoji iza Ukrajine. Ide sporije nego sto bi mnogi zeljeli, ali ide. Sad se prica o F16, dok se prije godinu dana pricalo o Leopardima. Ukrajina se naoruzava, to niko ne moze osporiti. Rusi se tope iz dana u dan, kako njihova vojska tako i ekonomija.
Moje licno misljenje je da Zapad ne zeli brzi Ruski poraz, cak i da je moguc. Oni zele mrcvarenje Rusa i urusavanje njihove vojske i ekonomije. Za to koriste Ukrajince koji to placaju zivotima. Ali valjda je i to bolje, negpo da su im udarili embargo kao nama.
Siguran sam u jedno Ukrajina, ali i Zapad ce istrajati u ovoj borbi. Odbranbeni budzeti koji se usvajaju ove godine za narednih 10 godina u mnogim NATO dravama je dokaz za to!