Ukrajina

Dugarry

#175451 Re: Ukrajina

Post by Dugarry »

Gandalf wrote: 13/07/2023 12:09
Dugarry wrote: 13/07/2023 11:19 Nije mi jasno zasto ste toliko negativni? Da li su stigle neke vijesti za koje nisam cuo?

Ukri napadaju, ali bez veceg uspjeha. Jeste, ali napadi su manjeg itenziteta i po meni nije katastrofa sto rezultati nisu bolji.
U isto vrijeme napada se Ruska logistika, unistava artiljerija...

Ukri ce kad tad presjeci logisticki koridor i tada ce pasti cijeli jug. Da li ce to biti ponovno rusenje krimskog mosta ili neki drugi nacin.

Uvjedjen sam da Ukrajina pobjedjuje na duge staze i nemam ocekivanja da ce to uraditi u kratkom vremenu.
Ma nije da crnjačim, mišljenja sam da će Ukrajina osloboditi cijelu svoju zemlju. Ja sve svoje zamjerke upućujem na adresu pospanog, tromog, preopterećenog birokratijom,
Zapada. Kako je moguće da su sve ove godine spavali i bili ubijeđeni da su se Rusi promijenili. Kolega @lajkujMe kaže da precjenjujem Zapad, moguće da sam imao pogrešnu sliku o vojnim mogućnostima Zapada. Što nikako ne opravdava taj isti Zapad da decenijama nisu k....... mrdnuli oko svojih vojnih industrija, održavajući vojsku i tehniku na minimumu, uzdajući se u nekakve ugovore i pisane dokumente. I sada kada je baš ozbiljna situacija, oni se i dalje prenemažu i otežu, igraju se diplomatskih igrica sa državom koja je serijski ubica drugih država, manjih naroda i nacionalnih manjina. Uz to naravno, ta država je i teška diktatura sa privatnim mafijaškim armijama. I zapadnjaci bi tu nešto pregovarali. Bolje bi im bilo da kompletan kadar obavještajnih struktura smjene po kratkom postupku, nadolazeću katastrofu su gledali a i sada je gledaju kao neki problemčić koji će ispinovati na tweeteru i zataškati sa par intervjua na CNN-u.

Razlike između ove putlerove države i hitlerovog rajha nema, sa mordorom se zapad mora obračunati sa 100% svojih kapaciteta, a ne ko babe da kukaju jesu li izdavanja za vojsku 2, 2% GDP ili nevjerovatnih 3,1%. Ma neprijatelj slobodnog svijeta ubija javno u 2023 godini suverenu i međunarodno priznatu državu a zapad se češlja, praveći se da se to njima ne može desiti. Može se desiti, pogotovo kada se sagleda koliko raznoraznih smećarskih desničarskih političkih stranaka i organizacija je stvoreno u samoj EU, putlerovom prljavom lovom, a ima ih i u Americi. Ne može se ignorisati činjenica da je Trump izabran uz pomoć rujanskog uplitanja u izbore. Ako su to uspjeli srediti u jednoj Americi, šta tek trebaju očekivati manje zemlje, pogotovo one koje nisu u EU i Nato-u. Čemu mi da se nadamo, dok gledamo podilaženje Zapada prekodrinskoj malorusiji.

U ovom trenutku zapad se može praviti da je agresija na Ukrajinu samo ukrajinski problem i tretirati situaciju svojim dobro poznatim makijavelističkim pristupom. Mogu se nastaviti zamajavati cijenama plina, skupoći avokada i pravima pingvina na Madagaskaru. Kada tada Mordor će na Zapadu prouzrokovati velike probleme preko svojih špijunskih pipaka, a okupacija Zapada bi mogla se desiti nekim drugim sredstvima. Zapad mora izvaditi glavu iz guzice i suočiti se krajnje ozbiljno sa hitlerom našeg doba već danas. Da ne bi sutra bilo prekasno.
Pa valjda mi u BiH znamo sta je Zapad.

Medjutim cinejnica je da Zapad stoji iza Ukrajine. Ide sporije nego sto bi mnogi zeljeli, ali ide. Sad se prica o F16, dok se prije godinu dana pricalo o Leopardima. Ukrajina se naoruzava, to niko ne moze osporiti. Rusi se tope iz dana u dan, kako njihova vojska tako i ekonomija.

Moje licno misljenje je da Zapad ne zeli brzi Ruski poraz, cak i da je moguc. Oni zele mrcvarenje Rusa i urusavanje njihove vojske i ekonomije. Za to koriste Ukrajince koji to placaju zivotima. Ali valjda je i to bolje, negpo da su im udarili embargo kao nama.
Siguran sam u jedno Ukrajina, ali i Zapad ce istrajati u ovoj borbi. Odbranbeni budzeti koji se usvajaju ove godine za narednih 10 godina u mnogim NATO dravama je dokaz za to!
madner

#175452 Re: Ukrajina

Post by madner »

Zanimljiv thread o zapadnoj aroganciji

JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#175453 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

Gandalf wrote: 13/07/2023 12:09
Dugarry wrote: 13/07/2023 11:19 Nije mi jasno zasto ste toliko negativni? Da li su stigle neke vijesti za koje nisam cuo?

Ukri napadaju, ali bez veceg uspjeha. Jeste, ali napadi su manjeg itenziteta i po meni nije katastrofa sto rezultati nisu bolji.
U isto vrijeme napada se Ruska logistika, unistava artiljerija...

Ukri ce kad tad presjeci logisticki koridor i tada ce pasti cijeli jug. Da li ce to biti ponovno rusenje krimskog mosta ili neki drugi nacin.

Uvjedjen sam da Ukrajina pobjedjuje na duge staze i nemam ocekivanja da ce to uraditi u kratkom vremenu.
Ma nije da crnjačim, mišljenja sam da će Ukrajina osloboditi cijelu svoju zemlju. Ja sve svoje zamjerke upućujem na adresu pospanog, tromog, preopterećenog birokratijom,
Zapada. Kako je moguće da su sve ove godine spavali i bili ubijeđeni da su se Rusi promijenili. Kolega @lajkujMe kaže da precjenjujem Zapad, moguće da sam imao pogrešnu sliku o vojnim mogućnostima Zapada. Što nikako ne opravdava taj isti Zapad da decenijama nisu k....... mrdnuli oko svojih vojnih industrija, održavajući vojsku i tehniku na minimumu, uzdajući se u nekakve ugovore i pisane dokumente. I sada kada je baš ozbiljna situacija, oni se i dalje prenemažu i otežu, igraju se diplomatskih igrica sa državom koja je serijski ubica drugih država, manjih naroda i nacionalnih manjina. Uz to naravno, ta država je i teška diktatura sa privatnim mafijaškim armijama. I zapadnjaci bi tu nešto pregovarali. Bolje bi im bilo da kompletan kadar obavještajnih struktura smjene po kratkom postupku, nadolazeću katastrofu su gledali a i sada je gledaju kao neki problemčić koji će ispinovati na tweeteru i zataškati sa par intervjua na CNN-u.

Razlike između ove putlerove države i hitlerovog rajha nema, sa mordorom se zapad mora obračunati sa 100% svojih kapaciteta, a ne ko babe da kukaju jesu li izdavanja za vojsku 2, 2% GDP ili nevjerovatnih 3,1%. Ma neprijatelj slobodnog svijeta ubija javno u 2023 godini suverenu i međunarodno priznatu državu a zapad se češlja, praveći se da se to njima ne može desiti. Može se desiti, pogotovo kada se sagleda koliko raznoraznih smećarskih desničarskih političkih stranaka i organizacija je stvoreno u samoj EU, putlerovom prljavom lovom, a ima ih i u Americi. Ne može se ignorisati činjenica da je Trump izabran uz pomoć rujanskog uplitanja u izbore. Ako su to uspjeli srediti u jednoj Americi, šta tek trebaju očekivati manje zemlje, pogotovo one koje nisu u EU i Nato-u. Čemu mi da se nadamo, dok gledamo podilaženje Zapada prekodrinskoj malorusiji.

U ovom trenutku zapad se može praviti da je agresija na Ukrajinu samo ukrajinski problem i tretirati situaciju svojim dobro poznatim makijavelističkim pristupom. Mogu se nastaviti zamajavati cijenama plina, skupoći avokada i pravima pingvina na Madagaskaru. Kada tada Mordor će na Zapadu prouzrokovati velike probleme preko svojih špijunskih pipaka, a okupacija Zapada bi mogla se desiti nekim drugim sredstvima. Zapad mora izvaditi glavu iz guzice i suočiti se krajnje ozbiljno sa hitlerom našeg doba već danas. Da ne bi sutra bilo prekasno.
@lajkujMe je 100% u pravu kada kaže da Zapad još uvijek nije spreman za rat, posebno evropske zemlje....nisu spremni ni vojnim a ni proizvodnim kapacitetima....sve ovo što sada gledamo je kupovina vremena i pokušaj izbjegavanja konflikta...koliko će biti uspješni u tome skeptičan sam

Doslovno se ponavlja situacija iz 1935.-1939. godina :-)
Honda Rajvosa

#175454 Re: Ukrajina

Post by Honda Rajvosa »

drug_profi wrote: 13/07/2023 12:38 Ofanziva mozda nije isla po prvobitnom planu (kojeg niko od nas sigurno ne zna, ali eto tvrdimo da ne ide kako se zamislilo :lol: ).

Ali zato sad ide po nekom B planu.
Nedostaju vam oslobađanja sela? Pušku u ruke, pravac Zaporožje.
Svakim danom Ruska vojska sve slabija i nagrđenija, ZSU sve jača i odlučnija.

Na osnovu čega se ovdje tvrdi da je nešto propalo?
Imate prosudbu na osnovu neke svoje imaginacije da će to biti Oluja...

Bolje ba da se ne provaljujete.
Mislim da ljudi puno ocekuju pa im zato sada sve ovo izgleda tromo i nikakvo. Valjda ih je uljuljao uspjeh harkivsko hersonske opoeracije od prosle godine, i brzina napredovanja. Ovaj robotyne me podsjeca na Davidov brid iz Hersona gdje su se ukrajinci napatili. Poslije citanja kupera, dolazim do zakljucaka da je stalo zbog ruskih pojacanja, ali s druge strane obzirom da su skoro presli i ocistili minska polja, da sada se otvaraju nove opcije. Kako ce sve to biti to cemo vidjeti. Sam odnos 10 000 ruskih vojnika na malom prostoru protiv 3000 Ukrajinaca pokazuje rusku zelju za odbranom. Ali ovo se dugorocno ne moze odrzati jer ce ruska odbrana poceti da puca u jednom trenutku.
Control panel

#175455 Re: Ukrajina

Post by Control panel »

Nema kraja rata bez 4-5 godina.
Romanija

#175456 Re: Ukrajina

Post by Romanija »

drug_profi wrote: 13/07/2023 12:38 Ofanziva mozda nije isla po prvobitnom planu (kojeg niko od nas sigurno ne zna, ali eto tvrdimo da ne ide kako se zamislilo :lol: ).

Zato sto su neki ovdje uspjeli da se ubjede da ce Ukr uspjeti u tri dana probiju dubinu ruske odbrane koja je haman Sarajevo - Zenica distanca i za sedam dana da dodju do Crnog Mora, a da pri tome angazuju ni 10% jedinica, i povrh toga rade odbranu sjevernog fronta i vezu jedinice na Bahmutu da ne bi prepustili inicijativu Rusima. Ukrajinci ipak imaju mnogo vise pameti nego dedini 'generali' u Julu 1995, sto smo neki od nas ovdje osjetili na nasoj kozi. Plus sto prvoligas ovje momacki radi propagandu pa se ljudi onako upecaju, koji je ono poslednji biser, 'ni 100 F-16-ki ne bi promjenilo nista', direktno iz skole Scotta Rittera i ove zapadne diplomatske skole kojima rat u Ukrajini kvari ljetni odmor.
DaysleepeR

#175457 Re: Ukrajina

Post by DaysleepeR »

Honda Rajvosa wrote: 13/07/2023 12:50

Mislim da ljudi puno ocekuju pa im zato sada sve ovo izgleda tromo i nikakvo. Valjda ih je uljuljao uspjeh harkivsko hersonske opoeracije od prosle godine, i brzina napredovanja. Ovaj robotyne me podsjeca na Davidov brid iz Hersona gdje su se ukrajinci napatili. Poslije citanja kupera, dolazim do zakljucaka da je stalo zbog ruskih pojacanja, ali s druge strane obzirom da su skoro presli i ocistili minska polja, da sada se otvaraju nove opcije. Kako ce sve to biti to cemo vidjeti. Sam odnos 10 000 ruskih vojnika na malom prostoru protiv 3000 Ukrajinaca pokazuje rusku zelju za odbranom. Ali ovo se dugorocno ne moze odrzati jer ce ruska odbrana poceti da puca u jednom trenutku.
Ukupan utisak čitanja Coopera i Bragg-a i ostalih za svo ovo vrijeme je da su ljudi šupljaci obični.
agent_zero

#175458 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

DaysleepeR wrote: 13/07/2023 11:40
Ja sam očekivao kad krenu Leopardi, a posebno Bradleyi da će to haos biti, međutim, jako tanko.
E pa to je najveći problem na ovom forumu, što se očekivalo od već starih modela Bradleya i Leoparda da promijene tok rata.

Kao i ono bespotrebno i nesvrshishodno stavljanje raznoraznih bubova, koje je stvaralo nerealnu sliku o stvarnoj situaciji na terenu.

Naravno, nije vrijeme za defetizam, ali realno je ovdje bilo baš onanisanje nad Bradleyima, Leopardima, bubovima... isto kao da su oružja iz neke druge dimenzije ili neke daleke budućnosti... a nisu.
Dope_Man

#175459 Re: Ukrajina

Post by Dope_Man »

Eno sad lavor prica da ce dostavljanje F-16ki Ukrajini smatrati "nuklearnom prijetnjom" :lol:
janje_

#175460 Re: Ukrajina

Post by janje_ »

Invazija Rusije je pokazala da je ruska vojna sila godinama bila procijenjena i da su manje-više tigar od papira, sa ogromnim zalihama municije za starije sisteme.

A nastavak rata je pokazo da ni u zemljama Zapadne Evrope nije bog zna puno bolje stanje, s tim da je tehnološki razvoj puno dalje stigo, ali su zato zalihe municije držane na hladnom režimu, manje-više, minimum minimuma..

Ne mislim da vrijeme radi za Rusiju. Kako ovo sve bude duže trajalo, kriza u Rusiji će rasti, nervoza će rasti, a zalihe će se jednom ispucati. Vidimo po kalibrima i iskanderima da im namjenska proizvodnja nema šansi držati korak sa dnevnim potrebama. S druge strane, Ukrajina se od prvobitnog šoka poprilično oporavila, dobija pomoć, pomalo čisti unutrašnje neprijatelje i vremenom će bivati jača i jača.

Valja samo nadurati.
sumirprimus

#175461 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Op op jubilej
sumirprimus

#175462 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Udri bagru zloccinacku agresorslu nemoj stati :bih:
sumirprimus

#175463 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Ofanziva ide top, orci se tope svakodnevno daleko od nas, da ovi domaci orci ne smiju prnut a kamoli pomislit(mada bi bio dar s neba da pomisle) dok ne vide razvoj situacije.
Sta mi treba boljje, polomice orke i fizicki do lraja lagano, zivi bili pa vidjeli. :bih:
Slava Ukrajini
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#175464 Re: Ukrajina

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

drug_profi wrote: 13/07/2023 12:38
Spoiler
Show
Ofanziva mozda nije isla po prvobitnom planu (kojeg niko od nas sigurno ne zna, ali eto tvrdimo da ne ide kako se zamislilo :lol: ).

Kazu da kap vode ne busi kamen svojom snagom vec cestim padanjem.
Cini mi se da Ukrajinci rade nesto tako.
Udaraju ih svugdje pomalo i cesto, negdje ce se pojaviti i rupa. :wink:
sumirprimus

#175465 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Bub somina
sumirprimus

#175466 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 13/07/2023 13:25
drug_profi wrote: 13/07/2023 12:38
Spoiler
Show
Ofanziva mozda nije isla po prvobitnom planu (kojeg niko od nas sigurno ne zna, ali eto tvrdimo da ne ide kako se zamislilo :lol: ).

Kazu da kap vode ne busi kamen svojom snagom vec cestim padanjem.
Cini mi se da Ukrajinci rade nesto tako.
Udaraju ih svugdje pomalo i cesto, negdje ce se pojaviti i rupa. :wink:
Smrt sa hiljadu rezova
Čitalac

#175467 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Šefica ukrajinskog „centra za dronove“ tvrdi da Moskva sada na front ubacuje četiri do pet puta više kamikaza dronova od Kijeva i apeluje na državni vrh da to ozbiljno shvati.
Voditeljica "Centra za potporu zračnog izviđanja" Maria Berlinskaya obdarena je posebnom hrabrošću. U društvu u kojem se buduća pobjeda u ratu s Rusijom vidi kao nedvojbena činjenica, a pitanje povratka na državne granice spori samo oko vremena, ona se ne boji govoriti o mogućem porazu Ukrajine. A razlog za ovu prognozu su - dronovi.
Totalitarna država nema mašte. Stoga je za sadašnji rat karakteristično da Ukrajinci izmišljaju nešto novo u borbi protiv agresora. Tako je bilo i s kamikaza dronovima. Međutim, nekoliko mjeseci prolazi i neprijatelj usvaja ukrajinsko iskustvo. Ako vidi da je ta praksa učinkovita, koncentrira resurse na nju i prednjači. To se dogodilo s kamikaza dronovima. Prema procjenama Berlinske, danas ukrajinski proizvođači ne dostižu 10 tisuća visokokvalitetnih FPV dronova mjesečno. A Rusi već dostižu mjesečnu brojku od 45-50 tisuća. Koliko dronova danas treba ukrajinskim obrambenim snagama? "Koliko nam živih ljudi treba?", odgovara Berlinskaya.
– Strana u ratu koja bude imala više jurišnih dronova različitih tipova i klasa, ta će strana pobijediti. Nije bitno koliko će opreme biti na terenu, koliko će nam zapadni partneri dati. Tenkovi za čiju su proizvodnju potrebni mjeseci i koji koštaju milijune dolara bivaju spaljeni u nekoliko sekundi pomoću drona koji košta nekoliko stotina dolara. Stoga su bespilotne letjelice ključna stvar u ovom ratu. To je odlučujući faktor za pobjedu - sigurna je Berlinska.
Po njenom mišljenju, na tom planu ne postoji jasna državna politika.
– Ministarstvo obrane treba izaći i reći da je to za nas prioritetno područje. To je jedino na što Ukrajina može utjecati. Budimo iskreni: na što još možemo utjecati? Možemo li kupiti HIMARS ili F-16 ili ćemo utjecati na broj Hummera koji će nam biti prebačen ili broj raketnih sustava? Za sve ovo možemo samo da molimo. Sada Ukrajina u rat daje samo ljude u uniformama i sa strojnicama i to je gotovo sve. Država bi trebala preuzeti funkciju uvoza komponenti za dronove i tako omogućiti inženjerima da se koncentriraju na svoje tehničke zadatke. Što treba učiniti? Možda ovo pitanje treba biti pod osobnom kontrolom predsjednika. Ne znam što više, osim ako se ne ide u crkvu moliti da bude pod kontrolom Gospoda Boga. Gubeći vrijeme, gubimo jedini neobnovljivi resurs: ljude. Izgubivši ljude, nećemo moći nastaviti rat. Ako borbu ne učinimo tehnološkom, idemo u poraz koji će se zvati primirje. Nadam se da griješim, ali mislim da ćemo ovim tempom najdalje za godinu dana morati sjesti za pregovarački stol – ističe Berlinska.
sumirprimus

#175468 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Bub,ginu ko muhe
Gandalf

#175469 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

Izgleda su i majori samo topovsko meso za rova
madner

#175470 Re: Ukrajina

Post by madner »

Ukrainci se nadaju da ce neko super oruzje preokrenuti stvari. Prosle godine je bilo kada dodju Leopardi, sada je to F16. Istina je medjutim da je puno bitniji kvantitet.
Zato kazem da ni 100 F16 nece promjeniti stvari, osim ako ne dodju sa 1500 MBT i duplo vise APCova uz 3 miliona granata.

Zapad pokusava da dozira pomoc i to omogucava Rusiji da se prilagodi i dovodi do ove pat pozicije.

I to sam pisao na pocetku godine, da ne bude da ja naknadna pamet.
Dimu1927

#175471 Re: Ukrajina

Post by Dimu1927 »

Dope_Man wrote: 13/07/2023 13:05 Eno sad lavor prica da ce dostavljanje F-16ki Ukrajini smatrati "nuklearnom prijetnjom" :lol:
Hahahah ide rusima dobro, drze se dobro cim se boje par aviona... cekaj zar nije bilo kakva pomoc zapada bila crvena linija ?
Dope_Man

#175472 Re: Ukrajina

Post by Dope_Man »

Dimu1927 wrote: 13/07/2023 13:50
Dope_Man wrote: 13/07/2023 13:05 Eno sad lavor prica da ce dostavljanje F-16ki Ukrajini smatrati "nuklearnom prijetnjom" :lol:
Hahahah ide rusima dobro, drze se dobro cim se boje par aviona... cekaj zar nije bilo kakva pomoc zapada bila crvena linija ?
Pa dobro, ovo je sad ona prava... stvarno... ne zezaju se... bogami.. zaprave, prava crvena.. nema dalje... :lol:
corei3

#175473 Re: Ukrajina

Post by corei3 »

@madner
Ma kud ćeš šta realno napisati, ideš odma na ignore listu.
Prvo je bilo pošaljite im tenkove,to mijenja tok rata, povuci-potegni, niko ne smije bla bla, otišli tenkovi i ništa.
Ofanziva počela, ma nije počela to je zagrijavanje, sad će zauprave krenuti, samo što nije, truba.
Sad dajte avione i to je to, to će napokon završiti rat.
Jebote, upumpane milijarde i milijarde u Ukrajinu protiv tigra od papira i ništa.
Ne navijam za agresora ali ova tema je postala irelevantna
emirolini

#175474 Re: Ukrajina

Post by emirolini »

Samo polako, sve ce nadoci…
Dimu1927

#175475 Re: Ukrajina

Post by Dimu1927 »

Dope_Man wrote: 13/07/2023 13:52
Dimu1927 wrote: 13/07/2023 13:50

Pa dobro, ovo je sad ona prava... stvarno... ne zezaju se... bogami.. zaprave, prava crvena.. nema dalje... :lol:
iduca je ako zapad da nuklearno oruzje to ce se smatrati nuklearnom prijetnjom

Pa onda ako ukrajina iskoristi nuklearno oruzje to ce se smatrati nuklearnom prijetnjom ...

Itd itd do crvene linije...
Post Reply