Republika Turska

laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#38676 Re: Republika Turska

Post by laserShow »

HelaS wrote: 13/07/2023 08:06 Međunarodni sud je donio presudu, Turska priznaje taj sud, i tu više nema rasprave. Jedino, ako je Turska odustala od Međunarodnih sudova, a nije...
i srbija priznaje medjunarodni sud. Ja, i? turkijsko smece
Bossona

#38677 Re: Republika Turska

Post by Bossona »

Bakir Izetbegović: Erdogan je "naš vođa" Pri tome je Izetbegović poručio da očekuje od turskog naroda da Erdoganu pokloni najmanje dva mandata za sve što je učinio za oživljavanje i jačanje turske države, kao i za sve muslimane, najprije Bošnjake u Bosni i Hercegovini.

"Vratili ste ponos, dignitet islamskom narodu. Zato ovde u Visokom svi stojimo pred tobom iz poštovanja prema prvorazrednom muslimanskom lideru. Zato visoko dignite zastave za našeg lidera, za našeg predsjednika Tajipa Erdogana. On nosi našu zastavu, on nosi naš ponos, on nosi zastavu koju je nosio moj otac rahmetli Alija Izetbegović u krvavom bosanskohercegovačkom ratu", rekao je Izetbegović u obraćanju.
On je dodao da njegova pobjeda predstavlja pobjedu milijardu muslimana od Kaira do Bosne i Hercegovine.
"Tvoja pobjeda je naša pobjeda. U Kairu, u BiH, širom islamskog svijeta, milijarde ljudi se moli za tvoje zdravlje i tvoj uspjeh. Pobjedićeš sutra i doći do konačne pobjede", dodao je Izetbegović.

https://www.youtube.com/watch?time_cont ... eRefresh=1

PREDLOG NAŠE STRANKE DA SE OTVORI OPŠTA RASPRAVA O GENOCIDU U SREBRENICI GLASOVIMA AKP-a I MHP-a

Draga braćo Bošnjaci,

Kao turski i muslimanski sin Balkana, podnio sam prijedlog Velikoj narodnoj skupštini Turske za priznanje masakra u Srebrenici genocidom.

Na kraju mog govora isključili su mi mikrofon uz obrazloženje da mi je vrijeme isteklo. Nažalost, poslanici AKP-a su odbili moj predlog.

Najviše me uznemiruje situacija u kojoj se nalaze naši bosanskohercegovački poslanici kao što su Saffet Sancaklı i Ayhan Salman. Ne prihvatam ovu situaciju, ne mogu.

Prije nego što sam izabran, obećao sam Bošnjacima. "Ja ću biti glas civila ubijenih na pijaci Markale!" Rekao sam.

Ispričat ću o tuzi nane koje su protjerane iz svog doma u Goraždu. Rekao sam.

Ja ću vam pričati o majkama u opkoljenom Sarajevu koje su kuhale travu svojoj djeci da ne bi umrli od gladi. Rekao sam.

Neću dozvoliti da se Srebrenica zaboravi; Neću pustiti ovu stvar!

Masakr u Srebrenici je genocid i mi ćemo osigurati da bude priznat kao genocid u Velikoj narodnoj skupštini Turske. Kao Republikanska narodna partija, nećemo odustati dok naša Vrhovna skupština ne prizna ovaj genocid!
Image
PM72

#38678 Re: Republika Turska

Post by PM72 »

Turci još jednom pokazuju i dokazuju da su im važniji ekonomski interesi od svega.Pehlivane sa rusima a ukrajincima prodaju bespilotne letjelice.
Nas šatro vole a kod Vučića fabrike i investicije.
U ratu nam metak ne poslaše a šatro nas vole najviše...
Škobo Habu

#38679 Re: Republika Turska

Post by Škobo Habu »

Očekujem danas na hiljade uzoritih Bošnjaka, zajedno sa Bakirom, Željkom i reisom, da se pojave i protestuju pred turskom ambasadom zbog još jedne sramote u režiji Erodogana.

Kome je Alija ostavio u amanet BiH, jebem li im sjeme obojici.
HelaS

#38680 Re: Republika Turska

Post by HelaS »

laserShow wrote: 13/07/2023 09:08
HelaS wrote: 13/07/2023 08:06 Međunarodni sud je donio presudu, Turska priznaje taj sud, i tu više nema rasprave. Jedino, ako je Turska odustala od Međunarodnih sudova, a nije...
i srbija priznaje medjunarodni sud. Ja, i? turkijsko smece
Šta ti znači ovo "turkijsko smeće" ?
GandalfSivi

#38681 Re: Republika Turska

Post by GandalfSivi »

Neglasanje turskog parlamenta za rezoluciju o genocidu u Srebrenici nema nikakve veze ni sa Bosnom ni sa Srbijom ni sa ekonomijom nego sa necim totalno drugim.

Normalno da su nam pravi prijatelji, izglasali bi je, ali Turska kao Turska, prvo i iskljucivo gleda svoj interes.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#38682 Re: Republika Turska

Post by laserShow »

HelaS wrote: 13/07/2023 09:45 Šta ti znači ovo "turkijsko smeće" ?
turska=turkija
smece=turska

sta ti nije jasno? Smece koje glumi zabrinutost za nasu drzabvu djelima pokazuje.
Dope_Man

#38683 Re: Republika Turska

Post by Dope_Man »

Zanimljivo je pogledati prvu stranicu teme i kako su vec tad turkofili skocili da brane tamo neku drzavu 1000 km udaljenu od one gdje su rodjeni, a koju dozivljavaju svojom samo zbog dugorocne okupacije koja je zavrsena prije 150 godina :-)
HD_2015

#38684 Re: Republika Turska

Post by HD_2015 »

konami666 wrote: 13/07/2023 09:00 Vidim jedan od komentara na članak o turskom ambasadoru koji ide ovako: “Otišli smo u Ankaru u maju 1992. Dugo u noć smo sastanke razne imali. Niko iz vlade, osim bespotrebnog zaželjenja nije pokazao nikakvo interesovanje da nam vojno pomogne. Nastavili smo put za Iran i Pakistan. Ti su ljudi ponudili sve što su mogli da nam pomognu. Čak su sami radili na koridoru da nam dopreme oružje”. S.H

Da li je ovo istina i ko je ovo izjavio?
Turska uopšte nije bila uključena ua rat u BiH, tako da vjerujem da je istina. Govore kako je ovo danas druga Turska - ne bih se previše uzdao u to.
agent_zero

#38685 Re: Republika Turska

Post by agent_zero »

TURSKO-ARAPSKA GAMAD!!!!

Protjerat ih iz BiH, a početi od onih odvratnih turskih radnji po Baščaršiji!
HD_2015

#38686 Re: Republika Turska

Post by HD_2015 »

agent_zero wrote: 13/07/2023 09:55 TURSKO-ARAPSKA GAMAD!!!!

Lijepo je vidjeti kako od promicatelja evropskih vrijednosti prave evropske vrijednosti zaista izbijaju iz njihove duše.
agent_zero

#38687 Re: Republika Turska

Post by agent_zero »

HD_2015 wrote: 13/07/2023 09:59
agent_zero wrote: 13/07/2023 09:55 TURSKO-ARAPSKA GAMAD!!!!

Lijepo je vidjeti kako od promicatelja evropskih vrijednosti prave evropske vrijednosti zaista izbijaju iz njihove duše.
O čemu ti bulazniš?
Point.

#38688 Re: Republika Turska

Post by Point. »

HelaS wrote: 13/07/2023 08:06 "Neću dopustiti da se Srebrenica zaboravi, neću pustiti ovu stvar! Masakr u Srebrenici je genocid i osigurat ćemo da ga Velika narodna skupština Turske prizna kao genocid. Kao Republikanska narodna stranka, nećemo odustati dok naša Vrhovna skupština ne prizna ovaj genocid!", zaključio je Ozturk.

Je li ovo opozicionar Ozturk govori da sada Vrhovna skupština Turske ne priznaje genocid?

Nema šta Vrhovna skupština Turske priznavati ili ne priznavati genocid. Međunarodni sud je donio presudu, Turska priznaje taj sud, i tu više nema rasprave. Jedino, ako je Turska odustala od Međunarodnih sudova, a nije...

Ovo što rade opozicionari u turskom parlamentu je priča za neznalice, čist populizam i uznemiravanje javnosti.
Uh kako jadno ovo branjenje miša Erdogana i njegove stranke miševa.
Hakiz

#38689 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

HelaS wrote: 12/07/2023 22:52
izvrsni direktor wrote: 12/07/2023 22:34

Da nije bilo turaka mi ne bi imali nikakav izraz za to. Hvala im sto su nas naucili, prije njih narod nije imao pojma sta je boja
Dobro, kad je već tema sa "turskog genocida" prešla na boje: Da nije bilo Turaka, zapravo - Otomana, mi danas ne bismo bojili ništa. Farbali bismo :D
Usput, farba je njemačka riječ :lol:
Škobo Habu

#38690 Re: Republika Turska

Post by Škobo Habu »

GandalfSivi wrote: 13/07/2023 09:45 Neglasanje turskog parlamenta za rezoluciju o genocidu u Srebrenici nema nikakve veze ni sa Bosnom ni sa Srbijom ni sa ekonomijom nego sa necim totalno drugim.

Normalno da su nam pravi prijatelji, izglasali bi je, ali Turska kao Turska, prvo i iskljucivo gleda svoj interes.
Ma ja, baš nema. Srebrenica je provincija u Kambodži.

SDA je decenijama stvarala image Turske kako nekakve "majke" Bošnjacima, a prosječnom SDA-ovcu, sa pridodatim Željkovim kvazigrađanskim komitama, Stambol je draži danas od Banja Luke ili Bijeljine.

Ovdje nije suština u Turskoj kao takvoj, ona se isto ovako ponjela sa britanskom rezolucijom u UN-u o srebreničkom genocidu, upravo gledajući svoje interese, već u bošnjačkoj političkoj i vjerskoj eliti koja se neće ni udostojiti da prokomentariše ili protestuje zbog ovakve odluke.

Čekaće naredni Pride.
PM72

#38691 Re: Republika Turska

Post by PM72 »

konami666 wrote: 13/07/2023 09:00 Vidim jedan od komentara na članak o turskom ambasadoru koji ide ovako: “Otišli smo u Ankaru u maju 1992. Dugo u noć smo sastanke razne imali. Niko iz vlade, osim bespotrebnog zaželjenja nije pokazao nikakvo interesovanje da nam vojno pomogne. Nastavili smo put za Iran i Pakistan. Ti su ljudi ponudili sve što su mogli da nam pomognu. Čak su sami radili na koridoru da nam dopreme oružje”. S.H

Da li je ovo istina i ko je ovo izjavio?
Ja bih volio da mi neko pruži dokaz da su nam turci poslali sanduk metaka...još su nam zaplijenili 5 kupljenih borbenih helikoptera MI 24...
GandalfSivi

#38692 Re: Republika Turska

Post by GandalfSivi »

Škobo Habu wrote: 13/07/2023 13:15
GandalfSivi wrote: 13/07/2023 09:45 Neglasanje turskog parlamenta za rezoluciju o genocidu u Srebrenici nema nikakve veze ni sa Bosnom ni sa Srbijom ni sa ekonomijom nego sa necim totalno drugim.

Ma ja, baš nema. Srebrenica je provincija u Kambodži.

SDA je decenijama stvarala image Turske kako nekakve "majke" Bošnjacima, a prosječnom SDA-ovcu, sa pridodatim Željkovim kvazigrađanskim komitama, Stambol je draži danas od Banja Luke ili Bijeljine.

Ovdje nije suština u Turskoj kao takvoj, ona se isto ovako ponjela sa britanskom rezolucijom u UN-u o srebreničkom genocidu, upravo gledajući svoje interese, već u bošnjačkoj političkoj i vjerskoj eliti koja se neće ni udostojiti da prokomentariše ili protestuje zbog ovakve odluke.

Čekaće naredni Pride.
De ba, moram li crtati zasto je Turska alergicna na rijec “genocid”, bilo nad Bosnjacima u Srebrenici ili Ujgurima u Kini.

A za ove nase pizde se apsolutno slazem. Da je u pitanju Srbija ili Hrvatska ili Izrael, do sada bi vec imali proteste (ne masovne jer toga nema, ali proteste). Reuf bi pizdio po Twitteru, vjerovatno bi se odradila i kakva sesija kruga 99, Zahiragic bi opet pozivao na nesto, bla bla, standardno…
Škobo Habu

#38693 Re: Republika Turska

Post by Škobo Habu »

GandalfSivi wrote: 13/07/2023 13:20

De ba, moram li crtati zasto je Turska alergicna na rijec “genocid”, bilo nad Bosnjacima u Srebrenici ili Ujgurima u Kini.

A za ove nase pizde se apsolutno slazem. Da je u pitanju Srbija ili Hrvatska ili Izrael, do sada bi vec imali proteste (ne masovne jer toga nema, ali proteste). Reuf bi pizdio po Twitteru, vjerovatno bi se odradila i kakva sesija kruga 99, Zahiragic bi opet pozivao na nesto, bla bla, standardno…
Reis će se praviti mutav i prodavati floskule o "curenju naroda".

Bošnjaci dobro opstaju kakvu licemjernu i kvarnu političko-vjersku elitu imaju.
Bloo
Globalna šefica

#38694 Re: Republika Turska

Post by Bloo »

HelaS wrote: 13/07/2023 08:08 Jah, taman će neko u Turskoj negirati bosanski genocid. Pa nisu Srbi tamo, i ne žive tamo upravo oni koji su učesnici genocida. I međunarodna konvencija nije isto kao presuda međunarodnog suda. Konvencije se priznaju u državama, ratificiraju, da bi bile na snazi, presuda je istog trenutka na snazi.
A ne moze ni dan sjecanja ocito.
Satrap_Darije

#38695 Re: Republika Turska

Post by Satrap_Darije »

U Turskoj je jako mnogo ljudi sa balkana koji su slavenskog porijekla.
Kada je Osmanlijska imperija gubila ratove i teritorije koje su držali na balkanu, milijuni islamiziranih slavena su se preselili, pobjegli ili bili protjerani na teritorij današnje Turske.
Oni danas nemaju više slavenski identitet, u potpunosti su integrirani u novonastalu etničku grupu Turaka.

Slično je bilo i sa narodima na Kavkazu. Čerkezi koje je Ruska imperija istrebljivala su dogovorom između Porte i St. Petersburga preseljeni u Anatoliju i milijuni njihovih potomaka su također u potpunosti asimilirani u narod Turaka.
Tu su još i islamizirani Grci i Armenci, Arapi koji su tamo doseljavani, mnoštvo Albanaca i drugih etničkih skupina koje su bile dio Osmanlijskoga carstva a čiji su ljudi ovaj ili na onaj način završili u granicama današnje Turske.

Kurdi koji su koliko-toliko zadržali svoj identitet su jedan od iranskih naroda i u Turskoj čine 10-15% stanovništva.
Tako da danas Oghuz i drugih Turaka koji su porijeklom iz centralne Azije danas u Turskoj nema u natpolovičnoj većini.

Turska etnička skupina je na jedan agresivan način u dobroj mjeri formirana u vrijeme Ataturkove vladavine. Postojao je npr. zakon o prezimenima gdje su mnoga prezimena koja su bila slavenskog ili drugog porijekla morala biti zamijenjena za ona svojstvena turcima itd.
I danas postoji zakon o "uvredi Turskog identiteta" itd.

To je jedan od razloga zašto su Turski nacionalisti toliko osjetljivi na pitanje genocida, kulturocida i drugih vrsta zatiranja tuđeg identiteta.
Ne trebaju čuditi ovakve odluke, njima nije u interesu da nekim zakonima i priznanjima otvaraju teme koje bi dovele do preispitivanja stvaranja turske nacije kakva danas postoji.
Excel2

#38696 Re: Republika Turska

Post by Excel2 »

Sta nam je sa bratom Turkiyecinom? Nesto se ne javlja ne temu ovih dana? Helios ga mijenja u funkciji podguzne muhe. Pa kako sebi to dopusti?
Nigdje

#38697 Re: Republika Turska

Post by Nigdje »

Bloo wrote: 13/07/2023 15:03
HelaS wrote: 13/07/2023 08:08 Jah, taman će neko u Turskoj negirati bosanski genocid. Pa nisu Srbi tamo, i ne žive tamo upravo oni koji su učesnici genocida. I međunarodna konvencija nije isto kao presuda međunarodnog suda. Konvencije se priznaju u državama, ratificiraju, da bi bile na snazi, presuda je istog trenutka na snazi.
A ne moze ni dan sjecanja ocito.
Jer Armenija... :roll:
Point.

#38698 Re: Republika Turska

Post by Point. »

Pobili i raselili toliko Armenaca i dan danas se prave ludi. Što me podsjeća na ove jedne iz rejona.

Ista sorta.
Škobo Habu

#38699 Re: Republika Turska

Post by Škobo Habu »

Point. wrote: 14/07/2023 01:19 Pobili i raselili toliko Armenaca i dan danas se prave ludi. Što me podsjeća na ove jedne iz rejona.

Ista sorta.
Je l' se Faca iz Presjedništva oglasila ili je na godišnjem?

Hoće l' Erdogan dobiti po prstima? Hoće l' Izetbegovića asker povuči ambasadora ili će se nastaviti praviti ludim. Kao i do sada.
pemanapemani

#38700 Re: Republika Turska

Post by pemanapemani »

Škobo Habu wrote: 14/07/2023 14:54
Point. wrote: 14/07/2023 01:19 Pobili i raselili toliko Armenaca i dan danas se prave ludi. Što me podsjeća na ove jedne iz rejona.

Ista sorta.
Je l' se Faca iz Presjedništva oglasila ili je na godišnjem?

Hoće l' Erdogan dobiti po prstima? Hoće l' Izetbegovića asker povuči ambasadora ili će se nastaviti praviti ludim. Kao i do sada.
Jos jucer se oglasio. Odbranio drzavu, izudarao po prstima i stao u zastitu zrtava genocida.

"Sve stranke u turskom parlamentu usvojile su deklaraciju o osudi genocida u Srebrenici. Ono što se jučer dešavalo… to je kada se uzme informacija i stavi se u pogrešan kontekst. Predstavnici opozicije su mimo dnevnog reda tražili da se raspravlja o zakonu u genocidu u Srebrenici.

Niti ima zakona niti dnevnog reda. Parlament je to odbacio jer su se sve strane ranije odredile o genocidu u Srebrenici. Vrlo je interesantan izvor odakle je sve krenulo."

Mrzitelji baklave iz turskog parlamenta htjeli nasamariti velikog vodju kojem je Bosna ostavljena u amanet.
Ali Komso i Erdo ih nasamarili i tako jos jednom istaknuli koliko je vladajucoj turskoj stranci bitan genocid u Srebrenici, Bosna i Bosnjaci.
Post Reply