Ja sam uvijek bio pod dojmom da cijene nekretnina u Njemačkoj su pristupačneDidier wrote: ↑12/07/2023 16:09U Belgiji nije tako, a u Holandiji imaš gomilu izuzetaka po kojima možeš zadržati svoj pasoš. Djeca holandsko-bosanskih parova mogu imati oba državljanstva, ne moraju birati kao u Njemačkoj. Nije baš isto. Nisam siguran za Luksemburg, ali znam nekih Crnogoraca koji imaju po tri pasoša.
Nekretninu možeš sanjati da kupiš u Njemačkoj, osim ako imaš dvije doktorske plate u kući, a i to ćeš uspjeti tek nakon nekoliko godina unajmljivanja i bacanja para.
Za razliku od toga, kod nas svaki zanatlija može sebi sagraditi kuću ili kupiti stan.
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
konami666
#8126 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Didier
#8127 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Iskustvo mi je prije deset, prije šest, prije tri i prije godinu dana, više puta sam trgovao na tom tržištu i znam o čemu pričam.
Najzajebanije je bilo kupiti stan 2021. godine, kada i po 100.000 više nije bilo garancija da ćeš biti odabran. Sad je dosta drugačije, ali su kamate nerealno visoke, tako da ljudi često uzimaju varijablnu kamatu, iako to jeste veći rizik.
Godine između 2012. i 2016. su bile zadnje kad se moglo nešto još povoljno kupiti, ali i pored rasta cijena se više isplati kupiti nego unajmljivati.
Banke ni danas ne traže nikakav depozit, a ni stalni ugovor, tako da bukvalno s dvije obične plate odmah možeš kupiti stan. Malo teže je naći ono što ti se sviđa, ali još je gore kada unajmljuješ jer tada ne biraš ti, nego biraju tebe, kao na intervjuu za posao.
- Didier
-
Bodkin
#8129 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Danas je 50k, nije 100k kao 2021Didier wrote: ↑12/07/2023 18:18Iskustvo mi je prije deset, prije šest, prije tri i prije godinu dana, više puta sam trgovao na tom tržištu i znam o čemu pričam.
Najzajebanije je bilo kupiti stan 2021. godine, kada i po 100.000 više nije bilo garancija da ćeš biti odabran. Sad je dosta drugačije, ali su kamate nerealno visoke, tako da ljudi često uzimaju varijablnu kamatu, iako to jeste veći rizik.
Godine između 2012. i 2016. su bile zadnje kad se moglo nešto još povoljno kupiti, ali i pored rasta cijena se više isplati kupiti nego unajmljivati.
Banke ni danas ne traže nikakav depozit, a ni stalni ugovor, tako da bukvalno s dvije obične plate odmah možeš kupiti stan. Malo teže je naći ono što ti se sviđa, ali još je gore kada unajmljuješ jer tada ne biraš ti, nego biraju tebe, kao na intervjuu za posao.
Generalno je trziste nekretnina u holandiji najgore sto sam vidio do sad u evropi
- Didier
-
Bodkin
-
konami666
#8132 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Na to sam i mislio, u poređenju sa zemljama u skandinaviji to je super
- jantruscek
#8133 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sve i jedan Bošnjo ima Norveški pasošDidier wrote: ↑12/07/2023 16:13To su većinom izbjeglice od kojih nije baš ništa traženo, pa su uspjeli. I svaka im čast, slažem se da je našim ljudima u Norveškoj sjajno.jantruscek wrote: ↑12/07/2023 15:00
![]()
![]()
![]()
ono sto ih znam a da zive u Norveskoj, zive kao bogovi
kuce, stanovi, vile po Jadranu, i tako dalje
mama poznaje nekoliko doktora koji su davno otisli iz Sarajeva u Kuvajt
danas pitaju posto je dunjaluk
obisli kuglu zemaljsku uzduz i poprijeko
djeca im studiraju po najboljim fakultetima u Londonu i NYC
jedan od njih je Sarajlija Neso Rajacic
http://www.de-klinika.rs/estetska-hirur ... m-rajacic/
svoju kcer je davno poslao u London u sa vrecom para da studira![]()
mala se "udala" ni manje ni vise za Thierry Henry
https://sportsbrief.com/football/41899- ... tionality/
ne valja ti ova prica da u Norveskoj i Kuvajtu Bosancima ide lose
Međutim, nedavno mi je pričao jedan Amerikanac da je potrebno deset godina živjeti u Norveškoj da bi dobio stalnu dozvolu za boravak. Svake godine moraš produžavati boravak, i nekoliko mjeseci ti je zabranjeno izaći iz zemlje. Ljudi izlaze jer je u Šengenu, ali ako te uhvate, noga ti je. Pored toga, reče mi da je administracija teški mrak. Pored toga, ljudi su užasno zatvoreni.
Nema ga bez Norge pasoša
Viza se za ove što nemaju pasoš izdaje na tri godine
Moj drug mater doveo i sredio joj sve
Ima svu potrebnu medicinsku njegu
A po njima nema bolje administracije na svijetu
Sve online
Kaže da su Norvežani vrhunski ljudi
- fortaleza
- jantruscek
#8135 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ni ja nisam oduševljen činjenicom da ti nisi oduševljenBodkin wrote: ↑12/07/2023 15:47Bio sam i nisam odusevljen. Ima lijepih dijelova, da ali nisam odusevljen.jantruscek wrote: ↑12/07/2023 15:23
moras otici u Bukurest da vidis kako to SADA dobro izgleda
ima dijelova grada koji idu ruku pod ruku sa najboljim gradovima u Evropi
a isto tako ima dijelova Bosne koji bi voljeli da su Sirija![]()
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#8136 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jaranekonami666 wrote: ↑12/07/2023 18:44Na to sam i mislio, u poređenju sa zemljama u skandinaviji to je supersjećam se prije 4-5 godina kada sam pričao sa kolegom iz Londona i kada smo diskutirali o cijenama nekretnina i priča mi čovjek kako je odlučio da proda stan u Londonu i kupio kuću od xxx kvadrata u, ne znam sad jel bio Dortmund ili Duseldorf, i još mu ostalo love da investira.
Jel ti stvarno poredis Dortmund i Dizeldorf sa Londonom? Ozbiljno?
- Didier
#8137 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ključno je to što u Njemačkoj moraš imati 20% keša. To ni doktori nemaju odmah na početku karijere, a s dvije doktorske plate to možeš priuštiti nakon nekoliko godina, dok recimo Škafi i ekipa o tome mogu samo sanjati.konami666 wrote: ↑12/07/2023 18:44Na to sam i mislio, u poređenju sa zemljama u skandinaviji to je supersjećam se prije 4-5 godina kada sam pričao sa kolegom iz Londona i kada smo diskutirali o cijenama nekretnina i priča mi čovjek kako je odlučio da proda stan u Londonu i kupio kuću od xxx kvadrata u, ne znam sad jel bio Dortmund ili Duseldorf, i još mu ostalo love da investira.
Ne znam kako je u Skandinaviji, ali znam da su plate usklađene i sa cijenama. U suštini je najbolje živjeti u skupoj zemlji jer ti je sve poslije jeftino. Ako gledaš samo na novac, naravno
- Didier
#8138 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kao što rekoh, 99% Bošnjaka u Norveškoj su izbjeglice. Holandija takođe nije tražila izbjeglicama da se odriču svojih državljanstava, dok Njemačka jeste.jantruscek wrote: ↑12/07/2023 18:55Sve i jedan Bošnjo ima Norveški pasošDidier wrote: ↑12/07/2023 16:13
To su većinom izbjeglice od kojih nije baš ništa traženo, pa su uspjeli. I svaka im čast, slažem se da je našim ljudima u Norveškoj sjajno.
Međutim, nedavno mi je pričao jedan Amerikanac da je potrebno deset godina živjeti u Norveškoj da bi dobio stalnu dozvolu za boravak. Svake godine moraš produžavati boravak, i nekoliko mjeseci ti je zabranjeno izaći iz zemlje. Ljudi izlaze jer je u Šengenu, ali ako te uhvate, noga ti je. Pored toga, reče mi da je administracija teški mrak. Pored toga, ljudi su užasno zatvoreni.
Nema ga bez Norge pasoša
Sve online
- jantruscek
#8139 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Tebe su Nijemci baš žestoko izmaltretiraliDidier wrote: ↑12/07/2023 19:06Kao što rekoh, 99% Bošnjaka u Norveškoj su izbjeglice. Holandija takođe nije tražila izbjeglicama da se odriču svojih državljanstava, dok Njemačka jeste.jantruscek wrote: ↑12/07/2023 18:55
Sve i jedan Bošnjo ima Norveški pasoš
Nema ga bez Norge pasoša
Sve online
Pišeš kao da si Dahau preživio
- PreWiBa
#8140 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Holandjani su sve do 2001. nudili izbjeglicama iz BiH 1000 maraka mjesecno do kraja zivota ako se odluce vratitiDidier wrote: ↑12/07/2023 19:06Kao što rekoh, 99% Bošnjaka u Norveškoj su izbjeglice. Holandija takođe nije tražila izbjeglicama da se odriču svojih državljanstava, dok Njemačka jeste.jantruscek wrote: ↑12/07/2023 18:55
Sve i jedan Bošnjo ima Norveški pasoš
Nema ga bez Norge pasoša
Sve online
- Didier
#8141 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Imaš to i sad, zove se reemigracija. Jedno vrijeme se moglo za to prijaviti sa 40 godina, pa su kasnije digli na 45, mislim da je sad i još nešto više. Moji stariji prijatelji su se tako vratili u Crnu Goru, dobijali su 1800 eura za dvoje. Oboje su umrli prošle godine, a djeca i dalje dobijaju te pare na račun i ne prijavljuju da su ovo dvoje rahmetli.
Računica kaže da im ne treba neperspektivna radna snaga, i da im je jeftinije tako ih poslati kući, a osloboditi stan i socijalu, pa i na uštrb plaćanja. Ima to sve svoju računicu. Njihova djeca su obično perspektivna radna snaga i od njih Holandija ima koristi.
- PreWiBa
#8142 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Znam, imam rodicu koja je bila gore pa se vratila sa tom penzijom odmah negdje 2000. godineDidier wrote: ↑12/07/2023 19:12Imaš to i sad, zove se reemigracija. Jedno vrijeme se moglo za to prijaviti sa 40 godina, pa su kasnije digli na 45, mislim da je sad i još nešto više. Moji stariji prijatelji su se tako vratili u Crnu Goru, dobijali su 1800 eura za dvoje. Oboje su umrli prošle godine, a djeca i dalje dobijaju te pare na račun i ne prijavljuju da su ovo dvoje rahmetli.
Računica kaže da im ne treba neperspektivna radna snaga, i da im je jeftinije tako ih poslati kući, a osloboditi stan i socijalu, pa i na uštrb plaćanja. Ima to sve svoju računicu. Njihova djeca su obično perspektivna radna snaga i od njih Holandija ima koristi.
Ti rece da je najbolje u Belgiji
A na koji dio Belgije mislis? Mi smo cesto puta bili tamo, ipak smo tu u pogranicnom podrucju, ali su mi ona njihova manja mjesta i sela strava teska, narocito u Valoniji
- Didier
#8143 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja sam živio u Liježu i Antverpenu, i mogu ti reći da nije neki život tamo. Bio sam zaposlen u Holandiji i tu sam trgovao nekretninama. Nemam direktno iskustvo s belgijskim poslodavcima, ali znam da je našim ljudima uglavnom okej. Ipak, svi moji prijatelji žive u Briselu.sehohari wrote: ↑12/07/2023 19:15Znam, imam rodicu koja je bila gore pa se vratila sa tom penzijom odmah negdje 2000. godineDidier wrote: ↑12/07/2023 19:12
Imaš to i sad, zove se reemigracija. Jedno vrijeme se moglo za to prijaviti sa 40 godina, pa su kasnije digli na 45, mislim da je sad i još nešto više. Moji stariji prijatelji su se tako vratili u Crnu Goru, dobijali su 1800 eura za dvoje. Oboje su umrli prošle godine, a djeca i dalje dobijaju te pare na račun i ne prijavljuju da su ovo dvoje rahmetli.
Ti rece da je najbolje u Belgiji
A na koji dio Belgije mislis? Mi smo cesto puta bili tamo, ipak smo tu u pogranicnom podrucju, ali su mi ona njihova manja mjesta i sela strava teska, narocito u Valoniji![]()
Holandija je već druga priča, ali je vrlo teško useliti bez EU pasoša.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
-
konami666
#8145 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Poredili smo cijene samo, naravno da ovi njemački gradovi se ne mogu porediti sa Londonom a iskreno, nije ni da mu je stan bio u Mayfair-usehohari wrote: ↑12/07/2023 18:59Jaranekonami666 wrote: ↑12/07/2023 18:44
Na to sam i mislio, u poređenju sa zemljama u skandinaviji to je supersjećam se prije 4-5 godina kada sam pričao sa kolegom iz Londona i kada smo diskutirali o cijenama nekretnina i priča mi čovjek kako je odlučio da proda stan u Londonu i kupio kuću od xxx kvadrata u, ne znam sad jel bio Dortmund ili Duseldorf, i još mu ostalo love da investira.
Jel ti stvarno poredis Dortmund i Dizeldorf sa Londonom? Ozbiljno?
Dalje, cijene nekretnina u Oslu, Kopenhagenu i Stockholmu su zaista previsoke, znam da mladi ako nemaju koga da ih pogura teško mogu upasti na tržište. Svaki svedo sa kojim sam radio mi je spomenuo da je pomogao djeci da kupe stanove jer sami ne bi imali šanse.
-
konami666
#8146 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U Danskoj moraš imati 5%, u Švedskoj i Norveškoj 15%. Plate su sve osim usklađene sa cijenamaDidier wrote: ↑12/07/2023 19:05Ključno je to što u Njemačkoj moraš imati 20% keša. To ni doktori nemaju odmah na početku karijere, a s dvije doktorske plate to možeš priuštiti nakon nekoliko godina, dok recimo Škafi i ekipa o tome mogu samo sanjati.konami666 wrote: ↑12/07/2023 18:44
Na to sam i mislio, u poređenju sa zemljama u skandinaviji to je supersjećam se prije 4-5 godina kada sam pričao sa kolegom iz Londona i kada smo diskutirali o cijenama nekretnina i priča mi čovjek kako je odlučio da proda stan u Londonu i kupio kuću od xxx kvadrata u, ne znam sad jel bio Dortmund ili Duseldorf, i još mu ostalo love da investira.
Ne znam kako je u Skandinaviji, ali znam da su plate usklađene i sa cijenama. U suštini je najbolje živjeti u skupoj zemlji jer ti je sve poslije jeftino. Ako gledaš samo na novac, naravno![]()
-
Bodkin
#8147 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- PreWiBa
#8148 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa dobrokonami666 wrote: ↑12/07/2023 19:27Poredili smo cijene samo, naravno da ovi njemački gradovi se ne mogu porediti sa Londonom a iskreno, nije ni da mu je stan bio u Mayfair-ušta hoću da kažem, ono sto je dobio u Njemačkoj super povoljno i luksuzno u poređenju šta je imao u Londonu. A i vise mu je ova lokacija odgovarala budući da je stalno išao po Holandiji, Francuskoj i Belgiji. Samo upali auto i tamo je za tren oka.
Dalje, cijene nekretnina u Oslu, Kopenhagenu i Stockholmu su zaista previsoke, znam da mladi ako nemaju koga da ih pogura teško mogu upasti na tržište. Svaki svedo sa kojim sam radio mi je spomenuo da je pomogao djeci da kupe stanove jer sami ne bi imali šanse.
Treba to i ovako gledati:
Ljudi iz BiH uvijek imaju opciju kupiti par stanova po Sarajevu pa izdavati, ili veliku kucu na Jadranu pa tamo obrnuti neku lovu.
Zapravo, to i jeste puno vise isplativo nego baciti pola miliona eura za kucu gdje mozes samo stanovati, i nista vise.
- Didier
#8149 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ali ne možeš dobiti pola miliona kredita za nekretnine u Bosni, niko ti neće dati više od 100 hiljada, maksimalno 150.sehohari wrote: ↑12/07/2023 19:56Pa dobrokonami666 wrote: ↑12/07/2023 19:27
Poredili smo cijene samo, naravno da ovi njemački gradovi se ne mogu porediti sa Londonom a iskreno, nije ni da mu je stan bio u Mayfair-ušta hoću da kažem, ono sto je dobio u Njemačkoj super povoljno i luksuzno u poređenju šta je imao u Londonu. A i vise mu je ova lokacija odgovarala budući da je stalno išao po Holandiji, Francuskoj i Belgiji. Samo upali auto i tamo je za tren oka.
Ljudi iz BiH uvijek imaju opciju kupiti par stanova po Sarajevu pa izdavati, ili veliku kucu na Jadranu pa tamo obrnuti neku lovu.
Zapravo, to i jeste puno vise isplativo nego baciti pola miliona eura za kucu gdje mozes samo stanovati, i nista vise.
S druge strane, ako kupiš stan u kom živiš, i nakon pet godina odseliš, ti si uštedio minimalno 60.000 eura, a često i više ako su veliki gradovi u pitanju, i to čak i ako cijena nekretnine ostane ista. Ako se cijena poveća, imaš zaradu od 150-200 tisuća samim tim što si živio u svom stanu tih pet godina. Nisam siguran da te pare možeš izvući u Sarajevu, čak i da nekim čudom dobiješ veliki kredit.
-
Bodkin
#8150 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Osim ako ne placas stan 2000-2500 eura pa ti kupovina dodje kao dobit od 30k godisnje sto ne mozes ni sanjati izdavanjem dolesehohari wrote: ↑12/07/2023 19:56Pa dobrokonami666 wrote: ↑12/07/2023 19:27
Poredili smo cijene samo, naravno da ovi njemački gradovi se ne mogu porediti sa Londonom a iskreno, nije ni da mu je stan bio u Mayfair-ušta hoću da kažem, ono sto je dobio u Njemačkoj super povoljno i luksuzno u poređenju šta je imao u Londonu. A i vise mu je ova lokacija odgovarala budući da je stalno išao po Holandiji, Francuskoj i Belgiji. Samo upali auto i tamo je za tren oka.