"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2951 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

Truba wrote: 10/07/2023 19:09 neki krelac u avudiju s honolulu havajskim tablicama voza se po ilidži
stade na pješačkom i kroz spušten prozor bahato pita radnika očito konobara u nekom kafiću u maloj aleji
mladić... šta to radiš... on mu objašnjava
zovi neu... nea isto mlada djevojka... nešto joj kroz spušteno staklo objašanjava kakav krelac
jbt kakav kompleksaš

ima izgleda još omladine dok steknu iskustvo da se iživljavaju na njima ratni profiteri i krimosi
Krelac je poslodavac?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2952 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

Da Menadjer il vlasnik uglavnom voza se po ilidzi vidio sam ga u autopraonici i tu kod kafica...nidje veze ponasanje pravi supak
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#2953 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

markopd wrote: 10/07/2023 16:19 Evo firma iz Modriče traži komercijalistu za max 800 KM plate.U oglasu imate upitnik za posao u vidu Word dokumeta,pa slobodno pogledajte mentalitet robovlasnika danas kao da je 95 a ne 2023.godina.U opcije za kandidate su čak stavili platu od 200 KM. :-)

https://www.mojposao.ba/#!job;t=area-ma ... bstate=all
Ja sam sa komercijalom završio za sva vremena...jednostavno, ne isplati se...
markopd

#2954 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by markopd »

Lajavikrelac wrote: 11/07/2023 12:06
Ja sam sa komercijalom završio za sva vremena...jednostavno, ne isplati se...
Zavisi šta si radio,kod koga si radio i kako si došao na to radno mjesto.Od ove tri stvari zavisi da li se isplati ili ne,pogotovo zadnja stavka.Onaj ko upadne preko štele dobija sve moguće privilegije : od korištenja službenog auta i telefona 24/7,uzimanje godišnjeg odmora po volji,slobodnog dana po volji,pauza u toku radnog vremena po volji,ma sve.Nikakvog napora niti stresa nema uopšte.

Koliko samo njih znam što su tako upali,dobili Ugovor na neodređeno za doslovno mjesec dana i znaš kako im izgleda skoro svaki radni dan.Ujutru ispijaju kaficu sat-dva vremena u potpunom miru.Onda kreću u obilazak kupaca gdje samo ulete u objekat na minut,pokupe već otkucanu narudžbu i paljba.Ništa pregled objekta,realno stanje sa količinom robom,pregled robe pred istek roka,korekcija i sugerisanje narudžbe što je inače jedan od glavnih poslova komercijaliste.I tako pokupe sve narudžbe,pa hop opet u kafanu i odsjede do kraja radnog vremena i lagano kući.
ZoomZoomKiwi

#2955 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by ZoomZoomKiwi »

Gama Electronic, Elektro Jurić i tako par firmi su raj za komercijaliste. Naravno ako hoćeš da radiš.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#2956 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

markopd wrote: 11/07/2023 12:42 Zavisi šta si radio,kod koga si radio i kako si došao na to radno mjesto.Od ove tri stvari zavisi da li se isplati ili ne,pogotovo zadnja stavka.Onaj ko upadne preko štele dobija sve moguće privilegije : od korištenja službenog auta i telefona 24/7,uzimanje godišnjeg odmora po volji,slobodnog dana po volji,pauza u toku radnog vremena po volji,ma sve.Nikakvog napora niti stresa nema uopšte.

Koliko samo njih znam što su tako upali,dobili Ugovor na neodređeno za doslovno mjesec dana i znaš kako im izgleda skoro svaki radni dan.Ujutru ispijaju kaficu sat-dva vremena u potpunom miru.Onda kreću u obilazak kupaca gdje samo ulete u objekat na minut,pokupe već otkucanu narudžbu i paljba.Ništa pregled objekta,realno stanje sa količinom robom,pregled robe pred istek roka,korekcija i sugerisanje narudžbe što je inače jedan od glavnih poslova komercijaliste.I tako pokupe sve narudžbe,pa hop opet u kafanu i odsjede do kraja radnog vremena i lagano kući.
Otprilike tako nekako, dobro si opisao. Ima ih masa koji su upali preko dobre veze (mahom političke) samo što ti kažeš pokupe šta treba, vozaju se okolo, napišu pokoji fiktivni izvještaj i prst u uho do kraja dana :ginisovac: Trebao sam i ja tako, a ne ja budala pod pionirskom zakletvom... :oops:

Koji od komercijalista ili referenata počMe da drobi i serinda okolo, nakon posla mu spucaš jedno dvije vaspitne i daš do znanja da ili će da ćutu ili će biti ućutkan...ne ide drugačije izgleda... :mastakazes:
costacurta

#2957 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by costacurta »

Bahatost. :roll:
Je li do mene ili sve manje ima ljudi koji su uljudni . Zadnjih par dana bio sam u različitim objektima, uglavnom manje firme, porodični biznisi, različite djelatnosti i doživio toliko neprijatnosti u smislu bahatih i nadobudnih uglavnom vlasnika objekata.
Ako slučajno "majstora" trebate iz bilo koje branše doživjećete horor, svi su qurcheviti, svi misle da se bez njih ne može, da su bogom dati. Keramičari su inžinjeri nuklearne medicine, vodoinstalateri akademici, radnici na autootpadu sve direktori, gleda te pola minute dok odluči progovoriti, perionice tepiha samo što šamare ne pale, kod Ade u granapu nisam računa dobio 15 god ali opet je nadrkan, pa ako se nisi nauzimao i pronevjerio za ovim 15 god i nećeš nikad.
Ok. Deficitarna i tražena zanimanja i negativna iskustva sa mušterijama, trenutna potražnja za uslugama, ali postavljam pitanje koji je razlog ako te već persiram, kulturno ti se obraćam da me skinesh s qurca ko da ćeš vječno živjeti jbo ti pas mater odvratnu. A kad ode dijaspora pužu za mušterijama.
Komšija, sirotinja ima trimer. Hajd daj sevap je da pokosi. Koliko je reko komšo bašta da se pokosi? Kae 70KM :shock:
Hahahahaha. To kralju moj! Samo deri.
Ima i to da smo postali lijeni i uhljupi. Gotovani. Navikli da neko drugi. Neće ni pokositi, niti ugalj/drva sam unijeti, ogradu počistiti deri guzove slobodno, ali ima i bolesnih ljudi koji ne mogu sami, trebaju razumijevanje, ne da mu džaba radiš a ti ga oguliš jer namirisalo plijen.........
Šta se dešava sa ljudima? Pohlepa? Prokletstvo?
nekome

#2958 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nekome »

i taj sto hoce da kosi za 70KM (zavisi od povrsine naravno) ne kosi mu se pa puko cijenu pa ko veli ako pristane nece mi biti mrsko... ne treba mu taj novac vec ako prodje prodje
Snake Eyes

#2959 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Snake Eyes »

Što je posao gluplji, više ga treba naplatiti.
20% cijene je za završeni posao, 80% je za sazrijevanje.
H323

#2960 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by H323 »

https://www.klix.ba/biznis/u-bih-i-dalj ... /230710062
"Najteže je, čini mi se, naći osnovnu radnu snagu kao što su konobari, kuhari, spremačice, nego radnike na rukovodećim pozicijama poput direktora ili menadžera", zaključuje Terzić.
Umrijet ću :mrgreen:
zippoo87

#2961 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

I ova mi Aida polako ide na K 😁
Svako malo na klixu,daje neke prognoze ili se hvali nagradama.
A poslodavci manje vise svi isti...bahata govna koji misle da sve znaju i da su od Boga licno odabrani
dječak sa šibicama

#2962 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by dječak sa šibicama »

Kaže "tražim vozača koji zna arapski ili engleski"

Vozaču hamalska plata a meni bonusi od arapa, ha ja
jantruscek

#2963 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by jantruscek »

dječak sa šibicama wrote: 12/07/2023 11:26 tražim vozača koji zna arapski
Image

eoga
vjeshalica

#2964 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by vjeshalica »

H323 wrote: 12/07/2023 10:27 https://www.klix.ba/biznis/u-bih-i-dalj ... /230710062
"Najteže je, čini mi se, naći osnovnu radnu snagu kao što su konobari, kuhari, spremačice, nego radnike na rukovodećim pozicijama poput direktora ili menadžera", zaključuje Terzić.
Hahaha da bi neko radio u usluznoj djelatnosti mora da ima kucni odgoj i da je vaspitan, a ne da se ponasa kao razularena volusina koja rogovima razbija kapak od stale. A ovoj ako nije mrsko nek promjeni djelatnost. Takve se traze.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2965 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

H323 wrote: 12/07/2023 10:27 https://www.klix.ba/biznis/u-bih-i-dalj ... /230710062
Ljudi zive u nekom svijetu fantazije
Hakiz

#2966 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

costacurta wrote: 11/07/2023 16:05 Bahatost. :roll:
Je li do mene ili sve manje ima ljudi koji su uljudni . Zadnjih par dana bio sam u različitim objektima, uglavnom manje firme, porodični biznisi, različite djelatnosti i doživio toliko neprijatnosti u smislu bahatih i nadobudnih uglavnom vlasnika objekata.
Ako slučajno "majstora" trebate iz bilo koje branše doživjećete horor, svi su qurcheviti, svi misle da se bez njih ne može, da su bogom dati. Keramičari su inžinjeri nuklearne medicine, vodoinstalateri akademici, radnici na autootpadu sve direktori, gleda te pola minute dok odluči progovoriti, perionice tepiha samo što šamare ne pale, kod Ade u granapu nisam računa dobio 15 god ali opet je nadrkan, pa ako se nisi nauzimao i pronevjerio za ovim 15 god i nećeš nikad.
Ok. Deficitarna i tražena zanimanja i negativna iskustva sa mušterijama, trenutna potražnja za uslugama, ali postavljam pitanje koji je razlog ako te već persiram, kulturno ti se obraćam da me skinesh s qurca ko da ćeš vječno živjeti jbo ti pas mater odvratnu. A kad ode dijaspora pužu za mušterijama.
Komšija, sirotinja ima trimer. Hajd daj sevap je da pokosi. Koliko je reko komšo bašta da se pokosi? Kae 70KM :shock:
Ima i to da smo postali lijeni i uhljupi. Gotovani. Navikli da neko drugi. Neće ni pokositi, niti ugalj/drva sam unijeti, ogradu počistiti deri guzove slobodno, ali ima i bolesnih ljudi koji ne mogu sami, trebaju razumijevanje, ne da mu džaba radiš a ti ga oguliš jer namirisalo plijen.........
Kupiš trimer i pokosiš.

A onda odeš komšiji koji ne može sam pokositi, a nema para, pa pokosiš i njemu.

Nećeš?

Platit ćete obojica po 70 KM. Ili barem on ako si loš komšija.

I to je sve.
oldtajmer

#2967 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by oldtajmer »

koliko ce jos vode proteci miljackom dok poslodavci skontaju da su veci problemi losi uslovi rada i losa plata nego nedostatak radne snage :?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2968 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

vjeshalica wrote: 12/07/2023 12:42
Hahaha da bi neko radio u usluznoj djelatnosti mora da ima kucni odgoj i da je vaspitan, a ne da se ponasa kao razularena volusina koja rogovima razbija kapak od stale. A ovoj ako nije mrsko nek promjeni djelatnost. Takve se traze.
Hahahha
Obozavam te
Hahahha
The BEN10

#2969 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by The BEN10 »

Kakav si kralj brate, svaka čast za post! :-D :kiss:
vjeshalica wrote: 12/07/2023 12:42

:lol: :D
dječak sa šibicama

#2970 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by dječak sa šibicama »

Sta ocekujete od Aide, cijeli zivot joj sve servirano na dlanu, da nije ko sto jeste tata bi joj robijao desetak godina ali ovako on je ugledni biznismen i rodjak Najvece porodice, poklonjena mu turisticka agencija i sve moguce povlastice, ona samo uletila na gotovo.

U njenom svijetu zivi se na Maldivima, u Dubaiju, i nebo je sarene boje.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#2971 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by teskeredzic_22 »

Al' se zarađuje u Bosni , obećanoj zemlji.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#2972 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by teskeredzic_22 »

McGradySA wrote: 10/07/2023 19:15
Paul Gascoigne wrote: 10/07/2023 19:04

Hvala lijepo. Kakva je situacija sada, generalno?
Kako čujem od prijatelja imaju taj jedan dan sedmično, malo veća plata ali pojede je inflacija. Što se tiče godišnjeg to malo koji poslodavac da po zakonu.
A šta jes onom famoznom pauzom od sat vremena sedmično (nije za obrok , već sat vremena sedmično) koju brojni brižni uposlenici javne uprave koriste za Džuma-namaz jer im se može ?
Kapitalizam u kom caruju vlasnici kapitala Bosanci i Hercegovci , neuki , pohlepni , gramzivi , sujetni , polupismeni , zavidni , nasilnici....više voli svoju plastičnu kašičicu nego tebe cijelog.....
Last edited by teskeredzic_22 on 12/07/2023 14:31, edited 1 time in total.
billy organ

#2973 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by billy organ »

Stolara pronaci skoro pa nemoguca misija. Zvao nedavno nekoliko njih nesto sam htio da skratim. Oni to shvatili ko uvredu, valjda im to iz ponizenja raditi pa kurcevito odgovore. Jedva jednog nasao da odradi sta je trebalo.
billy organ

#2974 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by billy organ »

markopd wrote: 10/07/2023 21:25
Truba wrote: 10/07/2023 19:09 neki krelac u avudiju s honolulu havajskim tablicama voza se po ilidži
stade na pješačkom i kroz spušten prozor bahato pita radnika očito konobara u nekom kafiću u maloj aleji
mladić... šta to radiš... on mu objašnjava
zovi neu... nea isto mlada djevojka... nešto joj kroz spušteno staklo objašanjava kakav krelac
jbt kakav kompleksaš

ima izgleda još omladine dok steknu iskustvo da se iživljavaju na njima ratni profiteri i krimosi
I onda kukaju nema ko da radi,omladina lijena i bahata.Po meni takvi su gori od svih politačara zajedno što se tiče odlaska mladih iz zemlje.Samo u svom tom bahaćenju mislim da ne razmišljaju o tome da Nepalci i Turci ne mogu baš tek tako doći i raditi u ugostiteljstvu kod nas.Tad će im biti prekasno.
I onda se hvale, svima im je ista : "ja uspio, od pete godine hljeb zaradjujem, levati citali knjige i fakultete zavrsili, ja crncio dan i noc, zato sam sad uspio". Seljacka prica.
markopd

#2975 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by markopd »

oldtajmer wrote: 12/07/2023 13:47 koliko ce jos vode proteci miljackom dok poslodavci skontaju da su veci problemi losi uslovi rada i losa plata nego nedostatak radne snage :?
Znaju poslodavci gdje je pravi problem i to nije mahom samo plata.Danas sve i da poprave uslove rada i povećaju plate duplo,problem ostaje isti.A taj problem je da više ni školovani ugostitelji ne žele da rade taj posao,neki čak ni pod "cijenu života",a kamoli neko drugi.Ovde ne računam srednjoškolce i studentariju koji to uzme raditi mjesec-dva da zaradi za džeparac i to je to.Problem je što poslodavci ne žele prihvatiti činjenice da niko ne želi više raditi taj posao.Zato se ovako javno bune i vjerujte da će prije u talu sa državom početi "mobilisati" ljude sa biroa da rade kod njih pod njihovim diktatima,nego što će izaći pred javnost i reći "da narode krivi smo što smo maltretirali i iskorištavali radnike,od sada pa nadalje plaćamo i poštujemo svakog radnika".A već su počeli sa tom praksom,zove ljude sa biroa sa veoma dobrim zanimanjima da se prekvalifikuju u niže i lošije struke.Živi bili,pa vidjeli.
Post Reply