Ukrajina
-
mishic
#175226 Re: Ukrajina
Čini mi se da je ova odrednica "Izraelac" pogrešno upotrijebljena. Židovi ili Jevreji koji su preživjeli holokaust ne mogu se poistovijetiti sa "Izraelcima".
Ovo tim prije što pojam Izraelac koji se veže za državu Izrael i nije neki svijetao primjer. Sema ako pod pojmom Izraelac ne podrazumijevate "Benu Israil" (sinove Israilove) kao narod koji je živio u velikom broju država gdje su doživjeli holokaust. U Izraelu je i danas kao i kroz cijelu povijest mali dio toga naroda.
Ovo tim prije što pojam Izraelac koji se veže za državu Izrael i nije neki svijetao primjer. Sema ako pod pojmom Izraelac ne podrazumijevate "Benu Israil" (sinove Israilove) kao narod koji je živio u velikom broju država gdje su doživjeli holokaust. U Izraelu je i danas kao i kroz cijelu povijest mali dio toga naroda.
-
Nigdje
#175227 Re: Ukrajina
Ok, hvala
nemam tweet account možda zbog toga
ja dobijem ovo

-
saimidin
#175228 Re: Ukrajina
To nije bilo moguce "legalno", jedino ilegalno I bez imuniteta, ali meni je cudnije da se ljudi nisu licno svetili, cuo sam mnoge koji govore da su znali pocinioce licno i vidjali ih posle ratadrug_profi wrote: ↑11/07/2023 23:15Danima razmisljam o tome.JoseMujica wrote: ↑11/07/2023 23:09
da se vratimo svijetlim primjerima:
1. Izraelcima, jer njihove ubice nikad nisu mirno spavale, a kamo li se još kurčile nad kostima mrtvih, već su se redom u mišijim rupama krili i mijenjali identitete.
2. Ukrajincima, koji pokazuju već sada da će ići putem Izraelaca.
Morali smo moci napraviti tim ljudi koji bi kojekakve likove jednostavno uklonio.
Ratne zlocince koji su pobjegli u Srbiju, one koji "bi ponovo isto"... morali smo!
Nema pomirenja, nema oprosta, prije svega jer oni ne traze oprost, a mi ga nismo duzni ni dati. Ne znam imamo li pravo i da ga damo.
Kako dalje i sta dalje ne znam.
Ali sad mi je zao sto je rat stao 95.
Tad sam bio pesretan.
Ali siguran sam da bi pomirenju pomogla jedna serija likvidacija pa i likvifikacija likvidiranih da ih nikad niko ne pronađe.
Nema ih. Svi znaju zasto ih nema, a niko ne moze nista jasno dokazati. I naravno da ce pozeljeti da ne dobije "lajk Budanova" na neku sliku na instagramu.
Ne mogu biti siguran sta bi ja da mi je neko tako nastradao, I sreca da nije
Jevreji su ipak imali svoju drzavu I neku zastitu od nje, dok je
UA takodje ima suverenitet na vecini svoje teritorije, a I nije mala beznacajna prcija kao
Pa nama je usa posle 911 rekla predajte teroriste ili nece biti
- drug_profi
#175229 Re: Ukrajina
M109, halvat... ima i manjih stanova...
- drug_profi
#175230 Re: Ukrajina
Sve znam ali...saimidin wrote: ↑11/07/2023 23:37To nije bilo moguce "legalno", jedino ilegalno I bez imuniteta, ali meni je cudnije da se ljudi nisu licno svetili, cuo sam mnoge koji govore da su znali pocinioce licno i vidjali ih posle ratadrug_profi wrote: ↑11/07/2023 23:15
Danima razmisljam o tome.
Morali smo moci napraviti tim ljudi koji bi kojekakve likove jednostavno uklonio.
Ratne zlocince koji su pobjegli u Srbiju, one koji "bi ponovo isto"... morali smo!
Nema pomirenja, nema oprosta, prije svega jer oni ne traze oprost, a mi ga nismo duzni ni dati. Ne znam imamo li pravo i da ga damo.
Tad sam bio pesretan.
Ali siguran sam da bi pomirenju pomogla jedna serija likvidacija pa i likvifikacija likvidiranih da ih nikad niko ne pronađe.
Nema ih. Svi znaju zasto ih nema, a niko ne moze nista jasno dokazati. I naravno da ce pozeljeti da ne dobije "lajk Budanova" na neku sliku na instagramu.
Ne mogu biti siguran sta bi ja da mi je neko tako nastradao, I sreca da nije
Jevreji su ipak imali svoju drzavu I neku zastitu od nje, dok jeposle rata postala protektorat, sa dvije trecine okupirane teritorije I mnogo stranih trupa koje bi trazile izvrsitelje
UA takodje ima suverenitet na vecini svoje teritorije, a I nije mala beznacajna prcija kao![]()
Pa nama je usa posle 911 rekla predajte teroriste ili nece bitia vjerovatno da bi isto zaprijetili da je bilo takvih likvidacija
Imas razne krim organizacije koje drzava vec ili stiti ili tolerise.
Imas cak i kartele svjetske koji ovdje imaju sigurnu luku.
Znaci moguce je imati konspirativnu organizaciju.
Znaci moguce je npr. dati Ziki Turkovicu sakrivanje dokaza u zamjenu za usluge... Titu i Dini pasoš sa imenom koje požele...
Sta mislite kako je UDBA radila?
-
MMM1977
#175231 Re: Ukrajina
Ma Izraelci su čudo. Prvo, treba opstati između silnih neprijatelja (Egipat i Sirija su ipak vojno bile respektabilne zemlje) a oni ne samo da su opstali nego su ih natjerali nazad toliko brzo da ih se nije moglo stići.
Njihovo proganjanje nacista je posebno impresivno. Gledao sam neki dokumentarac kada su locirali nekog visokorangiranog nacistu u Argentini i prošvercali ga u Izrael da mu se sudi. Nema dalje.
Naravno, odnos prema Palestini je sasvim druga priča.
Njihovo proganjanje nacista je posebno impresivno. Gledao sam neki dokumentarac kada su locirali nekog visokorangiranog nacistu u Argentini i prošvercali ga u Izrael da mu se sudi. Nema dalje.
-
BiBi911
#175232 Re: Ukrajina
Kada stavis Mosad po strani I pogledas naucno tehnicka dostignuca tog malog broja ljudi. Čitav taj arapsko-africki svijet za svog postanka nije doprinio kao Izrael u ovih 70 godina postojanja. A to sa palestinom je teško za skontat sve dok ne odeš u Izrael I ne popricas sa ljudima koji tu žive, taj problem se moze preko noci rijesit ali tim na vlasti u palestini nije u cilju mir jer u miru ce bit izvedeni pred lice pravde.MMM1977 wrote: ↑12/07/2023 01:43 Ma Izraelci su čudo. Prvo, treba opstati između silnih neprijatelja (Egipat i Sirija su ipak vojno bile respektabilne zemlje) a oni ne samo da su opstali nego su ih natjerali nazad toliko brzo da ih se nije moglo stići.
-
sarajlija_11
#175233 Re: Ukrajina
A zašto bi to bili kriminalci, mogli bi biti i totalni anonimusi, po mom mišljenju još lakše za saradnju. Meni fascinantno da onom zločincu što živi odmah uz put niko ni kamen nije u dvorište ubacio za ovih 20+ godina, a svi za njega znajudrug_profi wrote: ↑12/07/2023 01:08
Sve znam ali...
Znaci moguce je npr. dati Ziki Turkovicu sakrivanje dokaza u zamjenu za usluge... Titu i Dini pasoš sa imenom koje požele...
- SanskiBiser
#175234 Re: Ukrajina
fali jos 5 milijardiJoseMujica wrote: ↑11/07/2023 23:01mašala...šta misliš hoće li biti dosta da se za godinu skrše rutanji?
- SanskiBiser
#175235 Re: Ukrajina
Parafrazirano...:Čitalac wrote: ↑11/07/2023 20:49 Nisam siguran da se 2 odsto odnosi na Ukrajinu već generalno na odbranu. Odnosno, barem ne vidim da to piše u deklaraciji.
Consistent with our obligations under Article 3 of the Washington Treaty, we make an enduring commitment to invest at least 2% of our Gross Domestic Product (GDP) annually on defence. We do so recognising more is needed urgently to sustainably meet our commitments as NATO Allies, including to fulfil longstanding major equipment requirements and the NATO Capability Targets, to resource NATO’s new defence plans and force model, as well as to contribute to NATO operations, missions and activities. We affirm that in many cases, expenditure beyond 2% of GDP will be needed in order to remedy existing shortfalls and meet the requirements across all domains arising from a more contested security order.
We commit to invest at least 20% of our defence budgets on major equipment, including related Research and Development. We recognise this should be met in conjunction with a minimum of 2% of GDP annual defence expenditure. We need to maintain our technological edge, and continue to modernise and reform our forces and capabilities, including through the integration of innovative technologies.
2% je minimum koji sve clanice moraju izdvojiti iz GDP na odbranu godisnje a potrebno je i vise od toga s obzirom na trenutno stanje bezbjednosti.... 20% vojnog budzeta svake clanice treba da ide na glavnu opremu ukljucujuci razvoj i istrazivanje novog oruzja..ne odnosi se na Ukrajinu ali jeste zbog Ukrajine a i sama Ukrajina ce imati koristi sigurno...
-
sumirprimus
#175236 Re: Ukrajina
Dnevna doza bubova
- madner
#175237 Re: Ukrajina
Nista od toga nije pod moranje i samo je malo clanica koje se pridrzavaju ovih pravila. Samit nije ispunio ocekivanja UA, dopustio je da u pregovorima status Ukraine bude tema.
Oni su svjesni da samo NATO kisobran znaci sigurnost tako da su malo ljuti.
Oni su svjesni da samo NATO kisobran znaci sigurnost tako da su malo ljuti.
- istra_hr
#175238 Re: Ukrajina
SanskiBiser wrote: ↑12/07/2023 07:11
2% je minimum koji sve clanice moraju izdvojiti iz GDP na odbranu godisnje a potrebno je i vise od toga s obzirom na trenutno stanje bezbjednosti....
Uzalud ti ovaj podatak, kad sveznajuci prvoligas trdi "da nista nije pod MORANJE"
Mama mia, cim ga hrane da je ovako "pametan"
- drug_profi
#175239 Re: Ukrajina
Pa zato što imaju već gotove organizacije, ako ti nisi u stanju da je napraviš konspirativno da ti ne sjedne Brisel na leđa.sarajlija_11 wrote: ↑12/07/2023 06:42A zašto bi to bili kriminalci, mogli bi biti i totalni anonimusi, po mom mišljenju još lakše za saradnju. Meni fascinantno da onom zločincu što živi odmah uz put niko ni kamen nije u dvorište ubacio za ovih 20+ godina, a svi za njega znajudrug_profi wrote: ↑12/07/2023 01:08
Sve znam ali...
-
Bossona
#175240 Re: Ukrajina
Države članice NATO saveza su podržale jednostavniji proces ulaska Ukrajine u Sjevernoatlantski savez, rekao je glavni tajnik Jens Stoltenberg.
"Ponovili smo da će Ukrajina postati članica NATO-a i složili smo da se poništiti zahtjev za akcijski plan za članstvo u savezu. To će promijeniti put kojim će Ukrajina pristupiti NATO-u, umjesto dvofaznog procesa, biti jednofazni proces", rekao je Stoltenberg na press konferenciji u Vilniusu.
Prema Stoltenbergu, na summitu NATO-a također je dogovoreno uspostavljanje vijeća Ukrajina-NATO, kao i višegodišnjeg programa podrške usmjerenog na približavanje ukrajinskih oružanih snaga standardima NATO-a.
- Gandalf
#175241 Re: Ukrajina
Ovaj 1 tenk je garant onaj t-34 sa majske parade
-
sumirprimus
#175242 Re: Ukrajina
Doza ork oficirskih bubova, jos malo pa 2500
-
sumirprimus
#175243 Re: Ukrajina
Jel bilo
-
lajkujMe
#175244 Re: Ukrajina
Nije, lijepi bupovi 
-
sumirprimus
#175245 Re: Ukrajina
Sevastipol nesto gruha, dal su bubovi ili bavovne
-
sumirprimus
#175246 Re: Ukrajina
Bubček
-
WarrenGrozni
#175247 Re: Ukrajina
drug_profi wrote: ↑12/07/2023 08:23
Pa zato što imaju već gotove organizacije, ako ti nisi u stanju da je napraviš konspirativno da ti ne sjedne Brisel na leđa.
Imaju organizacije, ali to nisu patriotske organizacije koje bi služile toj svrsi koju ti zamišljaš. Kod kriminalaca to funkcioniše drugačije.
Pa tom Zijadu Turkoviću glavni likvidator je bio lik iz JSO.
Ne znam ni koja je svrha 30 godina posle rata razmišljati o takvim stvarima.
-
sumirprimus
-
mishic
#175249 Re: Ukrajina
Ogroman trud i napor je ulagan još tokom agresije da se svakom pripadniku Armije Republike Bosne i Hercegovine objasni "da mi ne smijemo biti kao oni", da uzimanje pravde u svoje ruke nije i ne može biti rješenje i da mi moramo graditi demokratsko društvo, pravnu državu i institucije sistema koje će vršiti svoju funkciju. Bilo je i bezbroj slučajeva gdje se radilo sa pojedincima za koje se uviđalo da imaju nagon i potrebu za osvetom da im se to objašnjava, da se maknu sa pozicija sa kojih su to mogli činiti i da se rasporede na dužnosti koje su ih odmicale od takvih prilika.saimidin wrote: ↑11/07/2023 23:37 Danima razmisljam o tome.
Tad sam bio pesretan.
Česta objašnjenja prognanicima koji su se pokušavali vratiti na svoj kućni prag pa nailazili na provokacije (a bio je i priličan broj ubistava i napada) bio je da je najbolji odgovor na svaku takvu provokaciju i napad ignorisanje istog a sve u cilju pomirenja. To nije bilo nimalo lahko ni jednostavno, nekada se to pretvaralo u verbalne sukobe sa ozlojeđenim osobama ali se ustrajavalo s ciljem uspostave i normalizacije odnosa u BiH.
Sada se jasno vidi da je sve to zloupotrijebljeno, da je protumačeno kao kukavičluk, da je to osokolilo provokatore i provokacije i ma da to nije u redu tako reći, ja ipak moram napisati da je bilo pogrešno. Ne pogrešno sa stajališta perspektive, ljudskosti, izgradnje društva i države, nego pogrešno sa stajališta zloupotrebe koja se dogodila. Opstrukcija povratka na svoja ognjišta i organizovano iseljavanje "vlastitog stanovništva" s ciljem dovršetka etničkog čišćenja bili su projekti koje samo bošnjačka strana nije mogla premostiti svojim "prelaskom preko svega" u cilju gradnje boljeg sutra.
Lično sam imao prijatelja i rođaka koga je kao mladića od 19/20 godina na Vlašiću zarobila JNA a prebijao ga, zube mu poizbijao i kosti polomio kasniji general Lisica i taj momak je do pogibije živio u uvjerenju da ćemo mi jednoga dana zarobiti Lisicu i da će on biti u prilici da mu sve to vrati. I poginuo je bukvalno izletivši pred četnički tenk s ciljem da ga uništi.
-
Dimu1927