Džaba ti sve pare dođeš kući dva dana pa te nema dvije tri sedmice. Kad se ko kakav beskućnik vucas po parkinzima i to ako ih gazda hoće platit. Kad se ne možeš kupati kako treba i nuždu obaviti. Dobro je to kad si u 20tim bez porodice pa hoćeš da se skućiš i nešto ostvariš, ali kao dugoročno zanimanje džaba sve pare. Opet zavisi ko šta cijeni, meni je vrijeme s porodicom puno bitnije. Šta je djece ostalo željno svojih očeva kamiondžija. Bolje i to nego krast, ali ako možeš šta bolje za manje para ne misli se puno. Život prođe, džaba sve pare.
INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
-
NecuVise
#13326 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Šta će nama vozačima kuća, naša je kuća kuća putujuća 
Džaba ti sve pare dođeš kući dva dana pa te nema dvije tri sedmice. Kad se ko kakav beskućnik vucas po parkinzima i to ako ih gazda hoće platit. Kad se ne možeš kupati kako treba i nuždu obaviti. Dobro je to kad si u 20tim bez porodice pa hoćeš da se skućiš i nešto ostvariš, ali kao dugoročno zanimanje džaba sve pare. Opet zavisi ko šta cijeni, meni je vrijeme s porodicom puno bitnije. Šta je djece ostalo željno svojih očeva kamiondžija. Bolje i to nego krast, ali ako možeš šta bolje za manje para ne misli se puno. Život prođe, džaba sve pare.
-
ZuzuTop
#13327 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Jedan od tezih poslova. To je super dok si mlad i bez porodice pa sklepat kakvu kucu ili kupit stan. Ostalo je dosta odricanja.NecuVise wrote: ↑10/07/2023 11:47 Šta će nama vozačima kuća, naša je kuća kuća putujuća
Stari je jos vozio i u staroj Jugi, nismo ga vidjali pfff. Jeste kada doce donese se svega... Al doce taj rat pa linije po par mjeseci... Ostali ga svi zeljni.
Unuci se jedva dede sjecaju.
- xoklix
#13328 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ma dobro, imaš naših firmi gdje si kući 10 pa čak i 15 dana mjesečno. Plus godišnji u Augustu i krajem Decembra.NecuVise wrote: ↑10/07/2023 11:47 Šta će nama vozačima kuća, naša je kuća kuća putujuća
Plata je manja,ali vrijeme sa porodicom nema cijenu.
Otprilike u takvim firmama plate se kreću (50€ dnevnica i 600 KM fix).
Al jbga izabere SLO špediciju za 100 € + regres i još sl. dodataka i onda kuka kako ne vidi dijete mjesec dana.
Radije sa ženom u DE ,svaki dan si kući i ostane ti čista ženina plata ušteđena.
- dječak sa šibicama
#13329 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Srecom, mozes se dogovoriti sa firmom, ili pronaci sebi odgovarajucu, ko hoce da je kuci svaki vikend ima i to, ko hoce da mu je "godisnji" veci onda odradi mjesec ipo u kamionu pa 15 dana kuci.NecuVise wrote: ↑10/07/2023 11:47 Šta će nama vozačima kuća, naša je kuća kuća putujuća
Mene u toj prici jedino cudi zasto vise ijedan vozac radi za domace lihvare, da vozi na dvije kartice, 24 sata u pogonu, da bi gazda imao vise para. Danas svaki vozac moze vani bez problema, Gartner placa kompletnu obuku preglede kod 95 sve na gotovo, samo dodji i guslaj za njega ali bar znas za sta radis. Njih uzimam kao primjer mega firme, a ima izbora u spediciji kakvu pozelis.
U domacem prevozu, tesko da ce plata preko 2 milje maraka sa dnevnicama, vani najmanja dnevnica nije ispod 80 eura. Kad te guzi, bar da naplatis.
- shape of despair
#13330 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Bingo akcija Gaude 45%mm, 3,95KM/kg. Ja pazario 2kg
-
NecuVise
#13331 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
xoklix wrote: ↑10/07/2023 12:28Ma dobro, imaš naših firmi gdje si kući 10 pa čak i 15 dana mjesečno. Plus godišnji u Augustu i krajem Decembra.NecuVise wrote: ↑10/07/2023 11:47 Šta će nama vozačima kuća, naša je kuća kuća putujuća
Plata je manja,ali vrijeme sa porodicom nema cijenu.
Otprilike u takvim firmama plate se kreću (50€ dnevnica i 600 KM fix).
Al jbga izabere SLO špediciju za 100 € + regres i još sl. dodataka i onda kuka kako ne vidi dijete mjesec dana.
Radije sa ženom u DE ,svaki dan si kući i ostane ti čista ženina plata ušteđena.
dječak sa šibicama wrote: ↑10/07/2023 12:35Srecom, mozes se dogovoriti sa firmom, ili pronaci sebi odgovarajucu, ko hoce da je kuci svaki vikend ima i to, ko hoce da mu je "godisnji" veci onda odradi mjesec ipo u kamionu pa 15 dana kuci.NecuVise wrote: ↑10/07/2023 11:47 Šta će nama vozačima kuća, naša je kuća kuća putujuća
Mene u toj prici jedino cudi zasto vise ijedan vozac radi za domace lihvare, da vozi na dvije kartice, 24 sata u pogonu, da bi gazda imao vise para. Danas svaki vozac moze vani bez problema, Gartner placa kompletnu obuku preglede kod 95 sve na gotovo, samo dodji i guslaj za njega ali bar znas za sta radis. Njih uzimam kao primjer mega firme, a ima izbora u spediciji kakvu pozelis.
U domacem prevozu, tesko da ce plata preko 2 milje maraka sa dnevnicama, vani najmanja dnevnica nije ispod 80 eura. Kad te guzi, bar da naplatis.
Ako takvih firmi ima onda meni nisu poz ste, jer sve vozača što znam nemaju ni blizu takve uslove nego se iznenadiš kad ga vidiš.
Je li to pred istek roka ili?
- dječak sa šibicama
#13332 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Vjerovatno pred istek roka.
Sto se tice vozaca, eto dajem primjer austrijskog Gartnera, vecina firmi u HR i SLO su korektne jer im trebaju vozaci, i moraju izlaziti u susret. Jedino ako ne upumpaju dovoljno filipinaca, koji ce raditi za male pare, onda mrka kapa.
Koliko razumih, Gartner nudi od 2000 na ceradi do dvije ipo ili nesto malo jace eura mjesecno na cisterni a hladnjaca negdje u sredini, obavezan si odraditi 2000 kilometara sedmicno a sve preko toga je bonus koji se placa, ne znam koliko. Nisam vozac ali mislim da se 2000 km moze uraditi za tri dana, ako nije zbirni transport i slicno gdje se non stop drkas po rampama i sa onim viljuskarima.
Sto se tice vozaca, eto dajem primjer austrijskog Gartnera, vecina firmi u HR i SLO su korektne jer im trebaju vozaci, i moraju izlaziti u susret. Jedino ako ne upumpaju dovoljno filipinaca, koji ce raditi za male pare, onda mrka kapa.
Koliko razumih, Gartner nudi od 2000 na ceradi do dvije ipo ili nesto malo jace eura mjesecno na cisterni a hladnjaca negdje u sredini, obavezan si odraditi 2000 kilometara sedmicno a sve preko toga je bonus koji se placa, ne znam koliko. Nisam vozac ali mislim da se 2000 km moze uraditi za tri dana, ako nije zbirni transport i slicno gdje se non stop drkas po rampama i sa onim viljuskarima.
Last edited by dječak sa šibicama on 10/07/2023 15:20, edited 1 time in total.
- Ozimician
#13333 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Nisam nigdje vidio Filipince u Evropi da obavljaju takve poslove (do sada).dječak sa šibicama wrote: ↑10/07/2023 15:17 Vjerovatno pred istek roka.
- dječak sa šibicama
#13334 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ima ih u Hrvatskoj i Sloveniji, polazu za kamione voze, za sada vecinom rade odrzavanje kao mehanicari, za sada. Cuo sam da je kod Bizjaka tako ali ne garantujem samo rekla kazala. U HR firmama ima ih prilicno.Ozimician wrote: ↑10/07/2023 15:19Nisam nigdje vidio Filipince u Evropi da obavljaju takve poslove (do sada).dječak sa šibicama wrote: ↑10/07/2023 15:17 Vjerovatno pred istek roka.
-
NecuVise
#13335 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ja govorim o bh tržištu, nema smisla porediti nas sa eu državama.dječak sa šibicama wrote: ↑10/07/2023 15:17 Vjerovatno pred istek roka.
-
Hakiz
#13336 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Imam druga koji je slušajući takve priče otišao u Sloveniju.dječak sa šibicama wrote: ↑10/07/2023 15:17 Vjerovatno pred istek roka.
Brzo se vratio.
-
mali_balon
#13337 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ima ih takvih koliko hoces samo se ne zna...nasjednu na te lovacke price, zalete se kad k... valja muda osafunjat a mi blizu lovaHakiz wrote: ↑10/07/2023 16:09Imam druga koji je slušajući takve priče otišao u Sloveniju.dječak sa šibicama wrote: ↑10/07/2023 15:17 Vjerovatno pred istek roka.
Brzo se vratio.
-
Hakiz
#13338 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Baš to. Njemu je bila kombinacija uslova rada i ljudi sa kojima je radio. Kao i stvari u fazonu, "Ma, samo ti ovo povezi, ne treba ti papir na granici, neće te niko dirati, svi vozimo". Ako ga i uhvate, nisu uhvatili Hrvata ili Slovenca nego "glupog Bosanca", nije neka šteta.mali_balon wrote: ↑10/07/2023 16:11Ima ih takvih koliko hoces samo se ne zna...nasjednu na te lovacke price, zalete se kad k... valja muda osafunjat a mi blizu lova
Izdržao oko godinu i kada je počeo pritisak da se vozi "na crno", pobjegao.
-
moee
#13339 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Poznanik radio kao vozač u lokalnoj firmi i imao 1500 - 2000 KM platu. Kući žena i malo dijete. Napusti posao i ode u DE na bauštelu, priča plata skoro 3000 €, za mjesec će odvesti ženu i dijete. Prošlo 5 mjeseci od tada, niti je on dolazio, niti su oni otišli. Ne osuđujem, poštujem svačiji izbor, samo ja ne bih to ni u ludilu uradio.
- dječak sa šibicama
#13340 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ako te poslodavac zezne, uzmes papire i sljedeca firma, bar za vozace nema zime. Jako trazeno zanimanje, Njemackoj svake godine raste broj nedostajucih vozaca sto za loko sto za spediciju, citam da satnica za lokal ide i do 15 eura valjda bruto. Mislim da uskoro prelaze broj 100000 vozaca koji im nedostaju. Zato su i liberalizirali oko BH vozacke od 1. avgusta, mi smo mala baza u odnosu na Balticke zemlje ili Poljsku, Ukrajinu, ali crpe sve sto mogu.
- basicm
#13341 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Kako sam ja upratio onako povrsno, vozaci dugoprugasi ne prolaze bas dobro. Dosta ih se razocara i vrati.
- Dope_Man
#13342 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ja opet imam jarana koji je otisao u oktobru prosle godine u DE, rodilo mu se u BiH dijete 2 mjeseca nakon sto je otisao. U BiH je radio tako da je kuci bio 1-2 puta mjesecno po par dana, nekad sedmica, a onda Italija, Svedska, Francuska, Turska.. svugdje, pa nazad. Tamo je poceo neke cudne nocne smjene, al nakon 2-3 mjeseca je presao na vozanje samo lokalno, gdje ujutro ode na posao, navecer se vrati. Zena sa djetetom otisla prije par sedmica.moee wrote: ↑10/07/2023 16:38 Poznanik radio kao vozač u lokalnoj firmi i imao 1500 - 2000 KM platu. Kući žena i malo dijete. Napusti posao i ode u DE na bauštelu, priča plata skoro 3000 €, za mjesec će odvesti ženu i dijete. Prošlo 5 mjeseci od tada, niti je on dolazio, niti su oni otišli. Ne osuđujem, poštujem svačiji izbor, samo ja ne bih to ni u ludilu uradio.
Za platu ne znam, nisam ni pitao, al eto njemu je i posao normalniji, a ocito ce imati i od cega hraniti porodicu.
-
moee
#13343 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ovaj je radio kao vozač u građevinskoj firmi. Nikakve duže relacije. Svaki dan spavao u svom stanu. Sad 5 mjeseci nije zagrlio ženu i dijete.Dope_Man wrote: ↑10/07/2023 17:09Ja opet imam jarana koji je otisao u oktobru prosle godine u DE, rodilo mu se u BiH dijete 2 mjeseca nakon sto je otisao. U BiH je radio tako da je kuci bio 1-2 puta mjesecno po par dana, nekad sedmica, a onda Italija, Svedska, Francuska, Turska.. svugdje, pa nazad. Tamo je poceo neke cudne nocne smjene, al nakon 2-3 mjeseca je presao na vozanje samo lokalno, gdje ujutro ode na posao, navecer se vrati. Zena sa djetetom otisla prije par sedmica.moee wrote: ↑10/07/2023 16:38 Poznanik radio kao vozač u lokalnoj firmi i imao 1500 - 2000 KM platu. Kući žena i malo dijete. Napusti posao i ode u DE na bauštelu, priča plata skoro 3000 €, za mjesec će odvesti ženu i dijete. Prošlo 5 mjeseci od tada, niti je on dolazio, niti su oni otišli. Ne osuđujem, poštujem svačiji izbor, samo ja ne bih to ni u ludilu uradio.
Za platu ne znam, nisam ni pitao, al eto njemu je i posao normalniji, a ocito ce imati i od cega hraniti porodicu.
-
NecuVise
#13344 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
dječak sa šibicama wrote: ↑10/07/2023 17:01 Ako te poslodavac zezne, uzmes papire i sljedeca firma, bar za vozace nema zime. Jako trazeno zanimanje, Njemackoj svake godine raste broj nedostajucih vozaca sto za loko sto za spediciju, citam da satnica za lokal ide i do 15 eura valjda bruto. Mislim da uskoro prelaze broj 100000 vozaca koji im nedostaju. Zato su i liberalizirali oko BH vozacke od 1. avgusta, mi smo mala baza u odnosu na Balticke zemlje ili Poljsku, Ukrajinu, ali crpe sve sto mogu.
Jesi svjestan da je 15 eura bruto skoro minimalac u njemačkoj?
[
Taj je ili dobio 3000 bruto i zato i ne može nikog dovesti ili mu žena tek uči jezik za a2.moee wrote: ↑10/07/2023 16:38 Poznanik radio kao vozač u lokalnoj firmi i imao 1500 - 2000 KM platu. Kući žena i malo dijete. Napusti posao i ode u DE na bauštelu, priča plata skoro 3000 €, za mjesec će odvesti ženu i dijete. Prošlo 5 mjeseci od tada, niti je on dolazio, niti su oni otišli. Ne osuđujem, poštujem svačiji izbor, samo ja ne bih to ni u ludilu uradio.
- Dope_Man
#13345 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Pa dobro, ne mozemo sad znati zasto jos nisu otisli. I ovaj je prvo ganjao da nadje neki pristojan stan gdje se mogu smjestiti porodicno jer je ispocetka i sam boravio kod prijatelja. U DE je haman oravo zeznuto naci stan, pogotovo ako nisi tu bar tri plate.moee wrote: ↑10/07/2023 17:22Ovaj je radio kao vozač u građevinskoj firmi. Nikakve duže relacije. Svaki dan spavao u svom stanu. Sad 5 mjeseci nije zagrlio ženu i dijete.Dope_Man wrote: ↑10/07/2023 17:09
Ja opet imam jarana koji je otisao u oktobru prosle godine u DE, rodilo mu se u BiH dijete 2 mjeseca nakon sto je otisao. U BiH je radio tako da je kuci bio 1-2 puta mjesecno po par dana, nekad sedmica, a onda Italija, Svedska, Francuska, Turska.. svugdje, pa nazad. Tamo je poceo neke cudne nocne smjene, al nakon 2-3 mjeseca je presao na vozanje samo lokalno, gdje ujutro ode na posao, navecer se vrati. Zena sa djetetom otisla prije par sedmica.
A onda tek je zena ovdje zaganjala vizu, djetetu pasos itd.. pa otisla kad je dobila sve.
- Athlon64
-
mali_balon
#13347 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Sve je to od firme do firme i do gazde i svega....imas firmi gdje ce radije kljuc u bravu nego da zaposli stranca vozaca, samo Hans i niko vise....imas firmi gdje bukvalno mrtve ukrajince i ruae vade iz kamiona, a zaradili 500eura.....nije sve med i mljeko a nekom upadne kasika u med pa trlja damu....
Plate od 2500 do 3100max ...sve vise su lovacke price...ja radim 4 sedmice zivim u kamionu i 4 sedmice sam kuci, kad sam kuci nema para...mogu biti u kamionu koliko hocu raditi 5 mjeseci i kuci 2 pa opet tako kako god mozemo si smai odrediti,ali treba malo odmoriti uz porodicu....izadjem hama ko da u BH radim za 1200 1500 mjesecno...zavisi koliko dana sam radio....ali to je tu negdje
Plate od 2500 do 3100max ...sve vise su lovacke price...ja radim 4 sedmice zivim u kamionu i 4 sedmice sam kuci, kad sam kuci nema para...mogu biti u kamionu koliko hocu raditi 5 mjeseci i kuci 2 pa opet tako kako god mozemo si smai odrediti,ali treba malo odmoriti uz porodicu....izadjem hama ko da u BH radim za 1200 1500 mjesecno...zavisi koliko dana sam radio....ali to je tu negdje
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#13348 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ljudi jedva docekaju da se rijese zene i djece
Gledao sam cak i video na jotube
Savjeti zenama
Ako za godinu ne nadje stan i dovuce zenu i djecu
Osladio mu se momacki zivot
Nova mladost...posjecuje moldavke
Gledao sam cak i video na jotube
Savjeti zenama
Ako za godinu ne nadje stan i dovuce zenu i djecu
Osladio mu se momacki zivot
Nova mladost...posjecuje moldavke
-
Nokian808
#13349 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Koja Gauda koji Bingo ne vidim u katalogu nista? To je nerealno niska cijena...
-
NecuVise