Ukrajina

sumirprimus

#174851 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Jos jedna zanimljivst reko bih.
Meni je zanimljivo, reakcija zelenog pa budanova :mrgreen:
jarobot

#174852 Re: Ukrajina

Post by jarobot »

Lopez1981 wrote: 09/07/2023 08:03
jarobot wrote: 08/07/2023 21:10
Edina nevežem za ukrainski rat nego za odnos rusije prema domovini mu BiH .
A i to da je savez rekao idemo u rusiju pitanje je kako bi postupio.
Smijesni ste sa tom pricom oko Dzeke. Sta Dzeko nije trebao ici na pripreme sa klubom u Rusiju zbog toga sto Rusija podrzava Srbiju i negira genocid? a ti, i svi vi sto histerisete cete skonuti do Beograda ostaviti pare agresoru i nikom nista, ili cete na ljetovanje kod drugog agresora negatora UZP... :lol: da nas nema trebalo bi nas izmisliti.
Zašto se meni lično obraćaš ako ne znaš ko sam , šta radim i kuda idem.
Džeko jeste ispao šupak u kontestu priče o rusiji, ko fol nebi išao sa reprezentacijom a otrčao za turcima i to niko ne može promjenti.
sumirprimus

#174853 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Bice bubova ko u prici za sve nas zeljne novih snimaka :mrgreen:
Excel2

#174854 Re: Ukrajina

Post by Excel2 »

Ovaj Denis je meni iskreno pravo simpatican lik. Nekako miran, skrusen a ovamo pravi mother fucker 😂
madner

#174855 Re: Ukrajina

Post by madner »

Za Gerasimova recikliraju staru vijest, prije mjesec dana je to bio razlog za neuspjeh.
janje_

#174856 Re: Ukrajina

Post by janje_ »

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy imenovao je Aleksandra Pivnenka za novog šefa Nacionalne garde. Piwnenko je bio visoko odlikovan oficir sa borbenim iskustvom, koji se posebno istakao u borbama protiv ruskih trupa oko grada Bakhmuta na istoku Ukrajine, pohvalio ga je Selenskij juče prilikom imenovanja. Odlikovan je i medaljom "Heroj Ukrajine", najvišim nacionalnim priznanjem.

Imenovanje je došlo na događaju u gradu Lavovu na zapadu Ukrajine neposredno nakon povratka Zelenskog iz Turske.

Nacionalna garda je paravojna jedinica koja je odgovorna ukrajinskom Ministarstvu unutrašnjih poslova i zapravo je odgovorna za sigurnost granica i zaštitu unutrašnje sigurnosti. Od početka ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine, Nacionalna garda se bori i na frontu.
SanskiBiser

#174857 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

Tom Cooper...

https://xxtomcooperxx.substack.com/p/uk ... ell-hunger

Ukrajinski rat, 9. srpnja 2023.: Shell Hunger & CBUs

Pozdrav svima!

Prije nego se vratim na svoje 'redovno izvještavanje', nekoliko riječi o jučerašnjoj odluci američkog predsjednika Bidena da počne isporučivati ​​kazetnu municiju (CBU) u Ukrajinu.

Zadnjih nekoliko dana…. doista, veći dio posljednja dva tjedna slušam sve veći broj pritužbi o tome da ZSU nedostaje topničkog streljiva, a da NATO – JOŠ JEDNOM – NE isporučuje ono što je obećao ili trebao (ovisno o izvoru).

...ili što je Ukrajina očekivala....

Očito, u sadašnjoj situaciji to lako može imati katastrofalne posljedice. Kao što bi trebalo biti kristalno jasno nakon više od godinu dana ponavljanja ovoga: topništvo dominira ovim ratom. To je 'život' ukrajinskih ratnih napora. Ako ZSU ne dobiva dovoljno topničkog streljiva (kao što je to bio slučaj prošle zime), ne može ni držati sadašnje linije, a da ne govorimo o daljnjem napredovanju.

….dovoljno često ne čak i uz teške gubitke….

Razlog je taj što je ovo ogroman, masivan rat, koji uključuje ogroman broj trupa i borbenih vozila. To zauzvrat zahtijeva ogromne količine eksploziva za uništavanje. Jednostavno ne postoji drugi način da se to učini konvencionalnim oružjem osim uz pomoć topništva. Razlog je taj što je topništvo sposobno 'isporučiti' više eksploziva protiv neprijatelja nego bilo koja druga grana vojnih snaga, uključujući i zračne snage.

Kao što je ovdje dobro objašnjeno https://www.dailykos.com/stories/2023/7 ... ion-issues, ZSU treba stalnu opskrbu od najmanje nekih 110.000 konvencionalnih (čitaj: visokoeksplozivnih) granata kalibra 155 mm mjesečno. To uključuje BONUS i SMArt vođene krugove - i nešto je poput apsolutnog minimuma. U idealnom slučaju, Kijev bi želio imati – i trošiti – preko 300.000 granata mjesečno. Daleko je od dobivanja tolikog broja: do sada, a zahvaljujući Japanu koji je pristao isporučivati ​​eksplozivna punila, SAD i europski NATO-partneri su u procesu povećanja svoje mjesečne stope proizvodnje s oko 65 000 granata na oko 107 000 – i dio toga čuva se za vlastite snage...

…a manje je vjerojatno da će se taj broj dramatično povećati, u skorije vrijeme, također zato što je već druga ili treća bugarska tvornica streljiva i skladište streljiva 'spontano eksplodiralo', prije nekoliko dana – a poznato je da Bugarska isporučuje streljivo Ukrajini od početka rata…

Rješenje je pronađeno u obliku Dual Purpose Improved Conventional Munitions (DPICM): u biti, jedinice kazetnih bombi (CBU) u obliku granata kalibra 155 mm. DPICM granate poput M483A1 sadrže 88 bombica: kada se postigne unaprijed odabrana visina iznad cilja, takva granata se 'raspada' i prska metu 'pljuskom' od tih 88 bombica. Je (ubilački) učinkovit, posebno protiv neprijateljskog pješaštva, ali i vozila i terenskih utvrda.

Sada su ukrajinski zahtjevi za DPICM-ovima izazvali kontroverzu – jer su CBU-i vrlo kontroverzni na Zapadu. Razlog je njihova visoka stopa kvarova: kod ranijih oružja ove vrste do 50% bombica nije uspjelo detonirati ('najpoznatije' po visokoj stopi kvarova bile su Hunting BL.755 britanske proizvodnje, američke proizvodnje CBU-30 i CBU-59, te ruske serije bombi iz zraka RBK-250 i RBK-500). Rezultat je bilo stvaranje golemih, neoznačenih minskih polja diljem jugoistočne Azije, Bliskog istoka i velikog dijela Afrike – gdje god su Zapad (ili neki od njegovih lokalnih saveznika) i različiti ruski saveznici vodili ratove postavljajući ih: mnogi neeksplodirane bombe i rezultirajuća minska polja ostaju 'netaknuti' desetljećima nakon toga (najnoviji primjeri postavljanja CBU-a bili bi poput Sirije i Jemena). Neiznenađujuće, bombe iz CBU-a su posebno opasne za civile. Kao rezultat toga zabranili su ih u većini zemalja…osim poput SAD-a, Rusije, Brazila, Indije, Irana, Pakistana, Sjeverne Koreje…i Ukrajine.

Vođenje rata zahtijeva moralne odluke. Činjenica je: Rusija vodi rat za istrebljenje Ukrajine. Istjerao je milijune Ukrajinaca iz njihovih domova; ukrao je tisuće djece; ubio je tisuće; i već je uništio velike dijelove zemlje. Jednostavno se ne može poreći da Rusija traži način da ubije što više Ukrajinaca. Ne iznenađuje da je već zatrpao goleme dijelove istočne i južne Ukrajine milijunima mina (najkonzervativnija, ali najpouzdanija procjena koju sam čuo je '10 milijuna'), kao i desecima tisuća komada neeksplodiranih ubojnih sredstava. Rusko postavljanje mina u očito nezakonitoj agresiji na Ukrajinu poprima takve razmjere da, dok zapadni vojni priručnici još uvijek govore o minskim poljima veličine od 200, 300 do 1000 četvornih metara,

Za orijentaciju: jedan četvorni kilometar je površina veličine 1 milijun četvornih metara.

...ili 100 hektara...

Rusija cijelo vrijeme postavlja topničke rakete s CBU bojevim glavama. Rusija kontinuirano raspoređuje CBU-boje glave i protiv ukrajinskih gradova – što je samo još jedno kršenje međunarodnog ratnog prava.

Ne sumnjajte: Ukrajina bi učinila isto, samo da ima takvo streljivo. Nema ništa: prije je imao CBU za višecevne bacače raketa BM-27 i BM-30 i za balističke projektile Točka. Ali, čini se, potrošio je sve preostale zalihe istih.

Problem: CBU bojeve glave sovjetskog/ruskog podrijetla imaju oko 20-30% kvarova (doista: neki navode stope preko 50%, ovisno o dotičnom sustavu naoružanja).

Činjenica je: uz već značajnu implementaciju CBU-ova u Ukrajini, malo je vjerojatno da će se to uskoro promijeniti. Doista, što manje granata Ukrajina dobije, vjerojatnije je da će se broj CBU-a koje je Rusija rasporedila povećati….ako ni zbog čega drugog, onda zato što je Rusija u međuvremenu 'spustila' uvoz 40 godina starog artiljerijskog streljiva kineske proizvodnje iz Iranske- (i slične) dionice. Što znači da će Ukrajina i dalje biti zatrpana bombama iz CBU-ova i neeksplodiranih ubojitih sredstava, 'u svakom slučaju' - bez obzira na to dobije li M483A1 ili ne - i još mnogo dulje...

Zaliha granata od 152 mm iz kineske proizvodnje, uskladištena i zatim remontirana u Iranu, prije no što je dopremljena u Rusiju, a zatim u Ukrajinu - gdje su je zarobile ZSU.
Ukrajinski – i američki – izračun je da moderne DCIPM granate poput M483A1 imaju stopu kvara od 2,5-3%. Stopa 'izvan zapisa' (tj. stopa promašaja koja nije službena, ali o kojoj se priča, iznosi 14%). Znači: u borbi bi za sobom trebali ostaviti značajno manje neeksplodiranih bombica nego što to već čine ruski CBU-ovi.

Prije svega: SAD su zadržale zalihu od oko 4,6 milijuna DPICM granata kalibra 155 mm. Znači: od odluke predsjednika Bidena da pusti ovu zalihu za isporuku Ukrajini, a s obzirom na to da se oružane snage Ruske Federacije (VSRF) danas prvenstveno sastoje od pješaštva, DPICM granate će - barem - 'umiriti' ukrajinsku granatu- glad. Dugoročno gledano, vjerojatno će 'premostiti jaz' sve dok NATO ne uspije povećati svoju proizvodnju konvencionalnih granata na potrebne razine (vidi: 300 000+, mjesečno), ponekad i sljedeće godine...

...i, procjenjujući prema priči o učinkovitosti CBU-a iz određenih ranijih ratova (pogledajte iransko-irački rat kao jedan primjer), mora se očekivati ​​da će uzrokovati i teške ruske gubitke - što je, koliko god ovo bilo tragično, jedini način da Ukrajina dobije ovaj rat.

Osim toga, nemojmo zaboraviti da je prvenstveno (iako ne isključivo) zbog 'nevoljkosti' Zapada i odugovlačenja u vezi s povezanim odlukama, prošle godine, Rusima dano toliko vremena da miniraju toliki dio Ukrajine , ili da tamo rasporede još svojih CBU-ova...

Zaključak: ne smije se biti 'sretan' zbog ovakvog razvoja događaja. Ali, nažalost: ovo je rat i trenutno je to jedini put naprijed.

sumirprimus

#174858 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Excel2 wrote: 09/07/2023 09:36 Ovaj Denis je meni iskreno pravo simpatican lik. Nekako miran, skrusen a ovamo pravi mother fucker 😂
Finskih korijena, djed i baba su se borili protiv orka u kareliji pa su deportovani u sssr
sumirprimus

#174859 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

madner wrote: 09/07/2023 09:36 Za Gerasimova recikliraju staru vijest, prije mjesec dana je to bio razlog za neuspjeh.
Pa dobro koji je ovo put da promijesaju karte. Reko bi covjek u godinu i po iz neuspjeha u neuspjeh. Jedino ako nije uspjeh to Sto se trenunto dobro brane i jos uvijek drze.
sumirprimus

#174860 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

refffko

#174861 Re: Ukrajina

Post by refffko »

Ovih dana sam bio u Hrvatskoj na moru. Mnosto Ukrainskih tablica, redom sve skupa auta. Kao i kod nas, ovi sa parama su zbrsiali i baskare se po obali, dok sirotinja gine po rovovima.
Kad se rat zavrsi, vjerovatno ce ovi sa Jadrana biti najvece "patriJote" i clanovi Ukrainske SDA.
garankich

#174862 Re: Ukrajina

Post by garankich »

refffko wrote: 09/07/2023 11:05 Ovih dana sam bio u Hrvatskoj na moru. Mnosto Ukrainskih tablica, redom sve skupa auta. Kao i kod nas, ovi sa parama su zbrsiali i baskare se po obali, dok sirotinja gine po rovovima.
Kad se rat zavrsi, vjerovatno ce ovi sa Jadrana biti najvece "patriJote" i clanovi Ukrainske SDA.
Valjda naše stranke? Našestranci su izlazili kroz tunele i poslije se vraćali na pozicije
Ironmen

#174863 Re: Ukrajina

Post by Ironmen »

refffko wrote: 09/07/2023 11:05 Ovih dana sam bio u Hrvatskoj na moru. Mnosto Ukrainskih tablica, redom sve skupa auta. Kao i kod nas, ovi sa parama su zbrsiali i baskare se po obali, dok sirotinja gine po rovovima.
Isto stanje je bilo i prosle srednja Dalmacija krcata je bila ukrajincima, vrlo brzo zaboravimo da je Ukrajina prije rata bila najkorumpiranija drzava u Evropi, naravno sada ce se umnjaci upaliti odma uslijediti napad, da naravno da to ne znaci da se Ukrajina ne mora braniti od agresije ali kada se zavrsi rat a ocigledno ce se zavrsiti za zelenim stolom kao sto je mali fasista bugarski neki dan u lice saopstio Zlenenskom ako nista makar mu je u lice rekao a ne kao ostatak svijeta u vidu oruzja starog 30 godina kao ovi sovjetski helikopteri stari 40 godina, na kraju cemo se samo zapitati za sta su ljudi ginuli bice im isto kao kod nas u BiH.
Mrvice_ba

#174864 Re: Ukrajina

Post by Mrvice_ba »

Meni je smiješno kako Ukrajina ne moze pokrenuti proizvodnju 155 , vec kuka okolo. ARBiH je u željezari sibala granate uz rat.
Tomo82

#174865 Re: Ukrajina

Post by Tomo82 »

Imaš s druge strane i pun kufer sirotinje, majki samih sa djecom. U restoranu sam vidio mladu obitelj, mama kćer i tata. Tata ima maslinastu majicu i vidiš mu u ocima da nije dobro. Vjerojatno je na rotaciji. Koliko će bit sjebanih mladih ljudi… žene rade po dućanima i pekarama, nisam ni znao da je ukrajinski dosta sličan hrvatskom, može se dosta pokopčati.
Vedoo

#174866 Re: Ukrajina

Post by Vedoo »

jarobot wrote: 09/07/2023 09:31
Lopez1981 wrote: 09/07/2023 08:03

Smijesni ste sa tom pricom oko Dzeke. Sta Dzeko nije trebao ici na pripreme sa klubom u Rusiju zbog toga sto Rusija podrzava Srbiju i negira genocid? a ti, i svi vi sto histerisete cete skonuti do Beograda ostaviti pare agresoru i nikom nista, ili cete na ljetovanje kod drugog agresora negatora UZP... :lol: da nas nema trebalo bi nas izmisliti.
Zašto se meni lično obraćaš ako ne znaš ko sam , šta radim i kuda idem.
Džeko jeste ispao šupak u kontestu priče o rusiji, ko fol nebi išao sa reprezentacijom a otrčao za turcima i to niko ne može promjenti.
Lopez, pretpostavka je majka svih zajeba. Gdje sam ja skoknuo i ostavio pare, ti ne znaš. Isto tako ne znaš da recimo ove godine nisam išao u Tursku (da ostavim pare) zbog njihovih jasnih proruskih stavova.
Moji stavovi se ne vide osim uskog kruga prijatelja i nisu važni. Za Džeku je totalno druga priča. Svaki potez mu se analizira, riječ koju kaže vaga. Kapiten, idol nacije, uzor djeci, vrhunski igrač, milioner. Zato je dužan ako naši beskičmenjaci ne znaju, da pokaže da se apsolutno protivimo agresiji na nedužan narod. I zato je miš i šupak.
Bernardinac

#174867 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

Tomo82 wrote: 09/07/2023 11:19
Imaš s druge strane i pun kufer sirotinje, majki samih sa djecom. U restoranu sam vidio mladu obitelj, mama kćer i tata. Tata ima maslinastu majicu i vidiš mu u ocima da nije dobro. Vjerojatno je na rotaciji. Koliko će bit sjebanih mladih ljudi… žene rade po dućanima i pekarama, nisam ni znao da je ukrajinski dosta sličan hrvatskom, može se dosta pokopčati.
Sličan je i bosanskom, srpskom, crnskom i gorskom jeziku :mrgreen:
Bernardinac

#174868 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

Evo jednog problema za pilote dronova nakon rata ako pokrenu vlastiti posao :D
Distortion

#174869 Re: Ukrajina

Post by Distortion »

sumirprimus wrote: 09/07/2023 09:32
Bice bubova ko u prici za sve nas zeljne novih snimaka :mrgreen:

Znaci u dometu 100% prva linija odbrane orka, i 78% druga linija. :izet:
madner

#174870 Re: Ukrajina

Post by madner »

sumirprimus wrote: 09/07/2023 10:51
madner wrote: 09/07/2023 09:36 Za Gerasimova recikliraju staru vijest, prije mjesec dana je to bio razlog za neuspjeh.
Pa dobro koji je ovo put da promijesaju karte. Reko bi covjek u godinu i po iz neuspjeha u neuspjeh. Jedino ako nije uspjeh to Sto se trenunto dobro brane i jos uvijek drze.
Ne vidim to kao neki minus.

Gerasimov je bio idejni tvorac zimskih ofanziva, kada su iste propale osim kod Bakmuta i logicno je da je smjenjen.

Dok Sirski ide iz uspjeha u uspjeh, prvo je u odbrani imao 5:1 omjer a sada je na 10:1 u napadu. Fenomen. :D

Sigurno je uspjeh za Ruse dosad, ja kao pesimista sam imao najmanja ocekivanja ovdje ali ne ovako. Sada smo na planu C, koji se nada da ce Rusi prije da se zamore od ZSUa. Shodno tome i ova posiljka DCIMPa, matematicki su imali izbor da odkazu ofanzivu dok opet ne skupe dovoljno municije ili posalju.
Distortion

#174871 Re: Ukrajina

Post by Distortion »

Desavanja kod Kerch mosta, okupatorska pvo aktivna blizu Kerch mosta :!:
Rothmans

#174872 Re: Ukrajina

Post by Rothmans »

Mrvice_ba wrote: 09/07/2023 11:15 Meni je smiješno kako Ukrajina ne moze pokrenuti proizvodnju 155 , vec kuka okolo. ARBiH je u željezari sibala granate uz rat.
Ma sadakasi parekselans, a ovdje napravise nadljude od njih.
drug_profi

#174873 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Mrvice_ba wrote: 09/07/2023 11:15 Meni je smiješno kako Ukrajina ne moze pokrenuti proizvodnju 155 , vec kuka okolo. ARBiH je u željezari sibala granate uz rat.
Pa ima proizvodnju i naravno da niko na svijetu sam ne moze proizvesti 10.000 granata mjesecno koliko im treba.
Plunkett

#174874 Re: Ukrajina

Post by Plunkett »

garankich wrote: 09/07/2023 11:10
Valjda naše stranke? Našestranci su izlazili kroz tunele i poslije se vraćali na pozicije
Clanovi ukrajinske SDA ce biti ratni profiteri, logicno.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#174875 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

jel to opet korupcija, mito, skupa auta sa ukr tablicama i slicna prica
dosadni ste, ponavljate se dajte malo kreativnosti

ne znate vise ni isprovocirati covjeka kako treba
Post Reply