Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Da li je moguce da su se neki "parametri" poremetili i da nije mehanicki kvar, te da bi se kao takvo moglo dijagnostikom ukloniti?
Obicno su dvije mogucnosti. Prva zamijeniti taj elektromehanicki sklop zakljucavanja volana koji se nalazi ispod volana, a druga improvizacija presjecanje zica na tom sklopu i tako iskljuciti deaktivirati taj mehanizam, sto ne bi preporucio. Da li se moze popraviti kao treca opcija to treba vidjeti sa nekim elektricarem koji sa tim ima iskustva
Dal mi moze ko reci stq bi moglo biti vozim peugeot 3008 i desi mi se da kocnica odjedjo tvrda koci al kao bez serva a to se desi kad drugi put stisnem kocnicu i to se desilo odjednom.dal ko zna sta mi je ciniti?!
Miroslav79 wrote: ↑08/07/2023 19:33
Dal mi moze ko reci stq bi moglo biti vozim peugeot 3008 i desi mi se da kocnica odjedjo tvrda koci al kao bez serva a to se desi kad drugi put stisnem kocnicu i to se desilo odjednom.dal ko zna sta mi je ciniti?!
Možda ću ispasti levat, ali meni je slično bilo kad je bio problem sa alternatorom.
Dzontra_Volta wrote: ↑08/07/2023 18:44
Može li se stanje dpf filtera (postotak zasićenosti, stanje aditiva i sl.) otkriti putem dijagnostike?
Meni su na Astri mjerili stanje DPF-a dijagnostikom. Upali auto i dok radi na dijagnostici nađe DPF i pročita parametre. Čak mi je majstor preko dijagnostike pokrenuo regeneraciju DPF-a. To bi trebalo biti moguće za bilo koji auto sa DOF-om ako je dijagnostika odgovarajuća za njega.
Može li se stanje dpf filtera (postotak zasićenosti, stanje aditiva i sl.) otkriti putem dijagnostike?
Meni su na Astri mjerili stanje DPF-a dijagnostikom. Upali auto i dok radi na dijagnostici nađe DPF i pročita parametre. Čak mi je majstor preko dijagnostike pokrenuo regeneraciju DPF-a. To bi trebalo biti moguće za bilo koji auto sa DOF-om ako je dijagnostika odgovarajuća za njega.
Ma sve je to ok. Nego već iz dva primjera nekih mojih prijatelja i poznanika koji su kupili polovno auto ispadne par dana nakon kupovine da im je DPF filter toliko zapušen da se mora ili mijenjati ili čistiti ili bušiti. Ne pomaže ni regeneracija ni vozanje na visokim obrtajima na autocesti.
E sad, da li se to može znati (bar približno) prilikom kontrole auta prije kupovine ili šta bude - bude.
Meni je na nekom servisu prije godinu i po majstor rekao da je poprilično pri kraju, ali evo godinu i po poslije i dalje šljaka.
Ma sve je to ok. Nego već iz dva primjera nekih mojih prijatelja i poznanika koji su kupili polovno auto ispadne par dana nakon kupovine da im je DPF filter toliko zapušen da se mora ili mijenjati ili čistiti ili bušiti. Ne pomaže ni regeneracija ni vozanje na visokim obrtajima na autocesti.
E sad, da li se to može znati (bar približno) prilikom kontrole auta prije kupovine ili šta bude - bude.
Meni je na nekom servisu prije godinu i po majstor rekao da je poprilično pri kraju, ali evo godinu i po poslije i dalje šljaka.
Trebalo bi da može ako majstor ima dijagnostiku (i zna raditi s njom), provjera stanja DPF-a ne traje dugo i nije komplikovana. Makar može procijeniti nivo začepljenja.
Vjerovatno auta vožena na minimalnom broju obrtaja (meni je u uputama za Astru pisalo da se treba voziti na što manjem gasu - knjižica sa službene stranice Opela).
Moze naravno
To se provjeri za 5 minuta, znas tacan postotak koliko je napunjen
Svaki auto ima gornju granicu do koje moze bit ispunjen dpf krupnim cesticama
U svakom slucaju preporucujem samo čišćenje, nipošto bušenje , iz licnog iskustva.
Sretno
Na autu se cuje sistanje zraka i kada dam gas do poda, sto bi se reklo kad ga potopim iz niskih obrtaja motor ode u safe mod, kada dajem gas linearno onda ne baca u safe mod. Auto je dosta trom. Treba mu vjecnost da nabije sa 150 na 160km/h. U petak imam termin u servisu. Kakva bi mogla ispasti igranka na kraju? Pasat b6 1.6 tdi