apsidejzi wrote: ↑05/07/2023 23:55
mishic wrote: ↑05/07/2023 22:19
Dugo sam u nedoumici tokom ovih klipova kada Ukrajinci čiste tranšee, rovove i zemunice pa krenu grupno sa ovako intenzivnom vatrom, prolaze jedan ispred drugog i pucaju iz više uglova kako se masovno ne poubijaju između sebe. Dosta sam takvih klipova pregledao i svaki put strahovao za one koji komotno prolaze, idu naprijed dok im saborci iz njih kraj njihovih glava i iza leđa ispucaju na desetine i desetine metaka.
Ti borci su me fascinirali i dolaskom na samu zemunicu ili rov u koji ubacuju bombu ili ispale po nekoliko metaka kao da oni što su na drugoj strani uopšte nisu naoružani. A onda kada krenu u prikupljanje plijena nađu masu oružja, municije, bombi, RPG-a, zolja, osa, RB-ova i dr.
VJeruj da i ja svaki put na to pomislim. Moguce da je samo do ugla kamere al ja uvijek razmisljam sta da sam tu i da me moj ubije. Nije dovoljno da te rusi gadjaju, granate padaju, gledas na mine... moras pazit i na svoje.
I ja sam to primjetio, na više klipova, ne kreću se oni baš koordinirano u takvim situacijama, jedni faktički idu ispred drugih, još pucaju rafalno. Kada gledaš akcije ARBiH iz rata, ima jako dobrih snimaka, kada se kretalo u osvajanja, to izgleda dosta drugačije, iako tad nije bilo kamera na glavama kao sad. Još nešto sam primjetio, ovo ukopane ruje ništa specijalno nisu ukopani, tranšeje plitke, bajte inekako, puno smo mi bili bolje ukopani, a i četnici. Većina ovih osvojenih rovova sto mozemo vidjeti na snimcima bi artiljerija razbucala kao čarapu. Eh, sad, moze biti da su to backup linije, ali i oni bi trebale biti bolje ukopane.