ZOBS
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
veselinovic
#9351 Re: ZOBS
ne vjerujem ocima.
Član 238
(1) Novčanom kaznom od 40,00 KM kazniće se za prekršaj:
36) učesnik u saobraćaju koji se ne pridržava ograničenja, zabrana ili obaveza izraženih pomoću postavljenih saobraćajnih znakova, osim saobraćajnih znakova ograničenja brzine (član 130. stav (4));
a da ne bude zabune:
Član 130
(4) Učesnici u saobraćaju dužni su da se pridržavaju ograničenja, zabrana i obaveza izraženih saobraćajnom signalizacijom i da postupe u skladu sa njihovim značenjem.
a da bude još manje zabune:
P R A V I L N I K
O SAOBRAĆ AJNIM ZNAKOVIMA I SIGNALIZACIJI NA CESTAMA, NAČINU
OBILJEŽAVANJA RADOVA I PREPREKA NA CESTI I ZNAKOVIMA KOJE UČESNICIMA
U SAOBRAĆ AJU DAJE OVLAŠ Ć ENA OSOBA
Član 2.
(Saobraćajna signalizacija)
Saobraćajnu signalizaciju cesta, u smislu ovog Pravilnika, čini:
b) Horizontalna saobraćajna signalizacija na kolovozu i drugim površinama;
Naravno, strelice kod KT kod pekare As nisu propisane pravilnikom, tako da te bijele mrlje na putu ne obavezuju nikoga.
PS Ja još uvijek čekam ZOBS iz 1980-te tačke o kružnim tokovima.
Član 238
36) učesnik u saobraćaju koji se ne pridržava ograničenja, zabrana ili obaveza izraženih pomoću postavljenih saobraćajnih znakova, osim saobraćajnih znakova ograničenja brzine (član 130. stav (4));
a da ne bude zabune:
Član 130
(4) Učesnici u saobraćaju dužni su da se pridržavaju ograničenja, zabrana i obaveza izraženih saobraćajnom signalizacijom i da postupe u skladu sa njihovim značenjem.
P R A V I L N I K
Član 2.
Naravno, strelice kod KT kod pekare As nisu propisane pravilnikom, tako da te bijele mrlje na putu ne obavezuju nikoga.
- vjeshalica
#9352 Re: ZOBS
Koji si ti lik. Ili si respo ili onaj debil sa carine sto je svojevremeno glumio pravnika. Jedno pitanje za tebe? Jesi li ikada u policiji vidio ili te neko odveo da vidis kako se unose presajni nalozi u sistem?nemezis wrote: ↑03/07/2023 15:22Jeste, jasno je navedeno i šta se kažnjava a to nije saobraćajna signalizacija.vjeshalica wrote: ↑03/07/2023 15:09
Nisi dobro procitao na kraju sta pise, odnosi se na 130 stav 4-pise u zagradi na kraju recenice
A jasno je sta pise u cl130 st.4
Znamo da hoces da suknes svima da se napravis pametni bog,ali nisi u pravu. Jasno je navedeno za koji clan se kaznena odredba odnosi.
- vjeshalica
#9353 Re: ZOBS
Sto bi te obavezivale dok laprdžaš po forumu, u stvarnosti si manji od makova zrna. Jos mikroskopski manji ako napravis na cesti sranje. Najlakse se kurciti po forumu, jer je potrebno opravdanje za neznanje. A kako cemo to uraditi? Pa pisati sranja.veselinovic wrote: ↑03/07/2023 15:34
Ti vidio pravilnik u HR i odma cim nema kod nas smatras da nikoga ne obavezuje. Pazi da te neko ne zajebe zivotom. Doduse forum je mjesto opcepoznato za nadjebavanje u pisanju sto vecih glupoosti.
-
nemezis
#9354 Re: ZOBS
Ne znam šta želiš ovime reći. Postavio si tekst kojim se kaznjava nepostupanje po saobraćajnim znakovima, pričamo o kazni za nepoštovanje oznaka na cesti. Razumiješ da to nije isto?veselinovic wrote: ↑03/07/2023 15:34 ne vjerujem ocima.
Član 238
a da ne bude zabune:
Član 130
P R A V I L N I K
Član 2.
P. S. Ne znam jesi li zlonamjeran ovime oko starog zakona. Rekao sam ti, daj clan iz aktuelnog Zakona, daću ti tekst ekvivalenta iz zakona iz SFRJ. U čemu je sada problem? Tebe nesto pogodilo zato sto nisi bio u pravu? Da se vratimo na tvoj post "kad sam ja '83..."?
-
nemezis
#9355 Re: ZOBS
Možda da napišeš nešto konkretno?vjeshalica wrote: ↑03/07/2023 15:40Koji si ti lik. Ili si respo ili onaj debil sa carine sto je svojevremeno glumio pravnika. Jedno pitanje za tebe? Jesi li ikada u policiji vidio ili te neko odveo da vidis kako se unose presajni nalozi u sistem?
- vjeshalica
#9356 Re: ZOBS
Pa naravno da nisi imao priliku da vidis to licno. Zato mlataras. Kad se nalog unosi u kompjuter tj u sistem,ima ZOBS rubrika,koje su sto puta tacnije i preciznije napisane od onoga sto je tvoj domet- pronalazak Zobsa na internetu. To je odgovor koji ti trazis. Cak i pod stavom 36 smisleno si preskocio ono sto pise na kraju recenice a stoji u zagradi 130 stav 4. Kaznena odredba se odnosi na 130 stav 4.nemezis wrote: ↑03/07/2023 16:03Možda da napišeš nešto konkretno?vjeshalica wrote: ↑03/07/2023 15:40
Koji si ti lik. Ili si respo ili onaj debil sa carine sto je svojevremeno glumio pravnika. Jedno pitanje za tebe? Jesi li ikada u policiji vidio ili te neko odveo da vidis kako se unose presajni nalozi u sistem?
Kako ti hinjski izvlacis iz konteksta i brises cinjenice koje ne odgovaraju tebi da bi nakurcio po forumu da nesto iz saobracaja znas. A zapravo znas jedno veliko nista. De ba,ima ovdje ljudi koji vise znaju od prosjecnog levata na 4 tocka koji je polozio prije par godina i misli da apsolutno sve zna i ima iskustva loko voznje i par poluturistickih izleta u komercijali.
Last edited by vjeshalica on 03/07/2023 16:08, edited 1 time in total.
-
veselinovic
#9357 Re: ZOBS
Odmah sam prepoznao fino vaspitanje kod tebe. Lijepo je caskati sa obrazovanim ljudima.vjeshalica wrote: ↑03/07/2023 15:58
Sto bi te obavezivale dok laprdžaš po forumu, u stvarnosti si manji od makova zrna. Jos mikroskopski manji ako napravis na cesti sranje. Najlakse se kurciti po forumu, jer je potrebno opravdanje za neznanje. A kako cemo to uraditi? Pa pisati sranja.
Ti vidio pravilnik u HR i odma cim nema kod nas smatras da nikoga ne obavezuje. Pazi da te neko ne zajebe zivotom. Doduse forum je mjesto opcepoznato za nadjebavanje u pisanju sto vecih glupoosti.
Iskreno, zaboli me za HR, Madjarski, ili bilo ciji pravilnik. Gledam iskljucivo BiH pravilnik, i ovih mrlja na putu nema nigdje u istom.
E sad, posto mi je kugla na poliranju, pasulj sam pojeo a bez tih rekvizita nisam vidovit, zaista nemam pojma sta te mrlje znace.
Inace, posto bi mi valjalo farbanje vrata biraj vrijeme da se sretnemo u KT kod pekare As, ja idem vanjskom 5 krugova a ti me udari iz unutrasnje.
Last edited by veselinovic on 03/07/2023 16:11, edited 1 time in total.
- vjeshalica
#9358 Re: ZOBS
Moze, satracu te svojom vozilicom pa cemo se ganjati po Sudu.Moje vaspitanje je u svakom slucaju bolje nego tvoja bezobrazna dijagnoza.veselinovic wrote: ↑03/07/2023 16:08Odmah sam prepoznao fino vaspitanje kod tebe. Lijepo je caskati sa obrazovanim ljudima.vjeshalica wrote: ↑03/07/2023 15:58
Sto bi te obavezivale dok laprdžaš po forumu, u stvarnosti si manji od makova zrna. Jos mikroskopski manji ako napravis na cesti sranje. Najlakse se kurciti po forumu, jer je potrebno opravdanje za neznanje. A kako cemo to uraditi? Pa pisati sranja.
Iskreno, zaboli me za HR, Madjarski, ili bilo ciji pravilnik. Gledam iskljucivo BiH pravilnik, i ovih mrlja na putu nema nigdje u istom.
Inace, posto bi mi valjalo farbanje vrata biraj vrijeme da se sretnemo u KT kod pekare As, ja idem vanjskom 5 krugova a ti me udari iz unutrasnje.
- Laplace
#9359 Re: ZOBS
Nisam čitao, bio sam zadovoljan da mi ne piše kaznu za vožnju u suprotnom smjeru u jednosmjernoj ulici (na Koševskom brdu, pored onih cvjećara prekoputa tadašnje OMV pumpe a sadašnjeg Gazproma) nego neku od 50 KM (edit: ipak je vjerovatnije da je 40 KM) i bez oduzimanja vozačke i bez kaznenih bodova.nemezis wrote: ↑03/07/2023 10:37Kad kažeš "upravo zbog toga" zbog čega tačno, koji član?Laplace wrote: ↑03/07/2023 08:49
Biće da jeste propisana jer sam prije nekih desetak godina kažnjen upravo zbog toga. Doduše, to hje zamjena za veću kaznu jer sam se na Koševskom uključivao tamo gdje ne bih trebao (ona kratka jednosmjerna koju slabo ko poštuje - otad sa Koševskog idem na Ciglane jer je to,koliko znam, jedini ispravan način da se uključiš ka Kobiljoj).
Last edited by Laplace on 03/07/2023 16:21, edited 1 time in total.
-
veselinovic
#9360 Re: ZOBS
Biraj vrijeme, bilo kad iza 17. Bicu u cerkinom audiju 3 sive boje.
Molim lijevu zadnju obrvu.
A nije zgoreg da pogledas clan 36. stav 1. prije toga.
Molim lijevu zadnju obrvu.
A nije zgoreg da pogledas clan 36. stav 1. prije toga.
-
nemezis
#9361 Re: ZOBS
Dobro, znači kad kažeš "neku od 50 KM" ti u stvari ne znaš za šta si kažnjen, tebi je bilo bitno da što bolje prodjes. Ali nekako tačno znaš da je za nepoštovanje bas "saobraćajne signalizacije"?
- Ateista
#9362 Re: ZOBS
Ne mogu tvrditi da li ima kazna za kruzenje vanjskom ili ne, ali ako slucajno i ima, u tom slucaju opet moze biti u najboljem slucaju obostrana krivica, ovaj iz unutrasnje mora biti kriv koliko god onaj krugova pravio vanjskom jer se prestrojava ili presijeca drugu traku i mora se uvjeriti da to moze sigurno uraditi.
-
nemezis
#9363 Re: ZOBS
Ne razumijem zašto ovakav ton? Dovoljno bi bilo da napišeš gdje je tačno navedena kazna za tačno ovaj prekršaj o kojem pričamo. Znaš da ne možeš biti kaznjen za nešto što nije navedeno kao prekršaj i za nešto za što nije propisana kazna?vjeshalica wrote: ↑03/07/2023 16:07Pa naravno da nisi imao priliku da vidis to licno. Zato mlataras. Kad se nalog unosi u kompjuter tj u sistem,ima ZOBS rubrika,koje su sto puta tacnije i preciznije napisane od onoga sto je tvoj domet- pronalazak Zobsa na internetu. To je odgovor koji ti trazis. Cak i pod stavom 36 smisleno si preskocio ono sto pise na kraju recenice a stoji u zagradi 130 stav 4. Kaznena odredba se odnosi na 130 stav 4.
Kako ti hinjski izvlacis iz konteksta i brises cinjenice koje ne odgovaraju tebi da bi nakurcio po forumu da nesto iz saobracaja znas. A zapravo znas jedno veliko nista. De ba,ima ovdje ljudi koji vise znaju od prosjecnog levata na 4 tocka koji je polozio prije par godina i misli da apsolutno sve zna i ima iskustva loko voznje i par poluturistickih izleta u komercijali.
- Laplace
#9364 Re: ZOBS
Navedeno ti je na prošloj strani: nepoštovanje saobraćajne signalizacije. U mojem slučaju je to bio znak zabrane saobraćaja u jednom smjeru. Ne pamtim tačku i član ZOBS-a. Ionako me kazne jednom u pet ili više godina, a po ovom članu su me kaznili jednom i nikad više. Vidiš, ja ipak učim iz greški (mada sam i ovu lekciju mogao i morao da izbjegnem).
- Laplace
#9365 Re: ZOBS
Nepropisno prestrojavanje iz unutrašnje u vanjsku - nema teorije da ne bude kriv. Jedino ako se uspio do kraja prestrojiti pa da ga uvaj udari u zadnju karambolku.Ateista wrote: ↑03/07/2023 16:23 Ne mogu tvrditi da li ima kazna za kruzenje vanjskom ili ne, ali ako slucajno i ima, u tom slucaju opet moze biti u najboljem slucaju obostrana krivica, ovaj iz unutrasnje mora biti kriv koliko god onaj krugova pravio vanjskom jer se prestrojava ili presijeca drugu traku i mora se uvjeriti da to moze sigurno uraditi.
- Ateista
#9366 Re: ZOBS
Upravo to, ako se prestroji to je drugo, tako bi i na glavnoj bio kriv ovaj s ledja koji udaei.Laplace wrote: ↑03/07/2023 16:28Nepropisno prestrojavanje iz unutrašnje u vanjsku - nema teorije da ne bude kriv. Jedino ako se uspio do kraja prestrojiti pa da ga uvaj udari u zadnju karambolku.Ateista wrote: ↑03/07/2023 16:23 Ne mogu tvrditi da li ima kazna za kruzenje vanjskom ili ne, ali ako slucajno i ima, u tom slucaju opet moze biti u najboljem slucaju obostrana krivica, ovaj iz unutrasnje mora biti kriv koliko god onaj krugova pravio vanjskom jer se prestrojava ili presijeca drugu traku i mora se uvjeriti da to moze sigurno uraditi.
-
nemezis
#9367 Re: ZOBS
Postoji razlika izmedju "saobraćajna signalizacija" i "saobraćajni znakovi". Ako je bio u pitanju znak, kaznjen si za nepoštovanje saobraćajnog znaka.Laplace wrote: ↑03/07/2023 16:27Navedeno ti je na prošloj strani: nepoštovanje saobraćajne signalizacije. U mojem slučaju je to bio znak zabrane saobraćaja u jednom smjeru. Ne pamtim tačku i član ZOBS-a. Ionako me kazne jednom u pet ili više godina, a po ovom članu su me kaznili jednom i nikad više. Vidiš, ja ipak učim iz greški (mada sam i ovu lekciju mogao i morao da izbjegnem).
-
k4mi
#9368 Re: ZOBS
Saobracajna signalizacija ukljucuje saobracajne znakove. Kazna za krsenje clana 130 st 4 je 40KM. Clan 130 st 4 kaze Učesnici u saobraćaju dužni su da se pridržavaju ograničenja, zabrana i obaveza izraženih saobraćajnom signalizacijom i da postupe u skladu sa njihovim značenjem.nemezis wrote: ↑03/07/2023 16:34Postoji razlika izmedju "saobraćajna signalizacija" i "saobraćajni znakovi". Ako je bio u pitanju znak, kaznjen si za nepoštovanje saobraćajnog znaka.Laplace wrote: ↑03/07/2023 16:27
Navedeno ti je na prošloj strani: nepoštovanje saobraćajne signalizacije. U mojem slučaju je to bio znak zabrane saobraćaja u jednom smjeru. Ne pamtim tačku i član ZOBS-a. Ionako me kazne jednom u pet ili više godina, a po ovom članu su me kaznili jednom i nikad više. Vidiš, ja ipak učim iz greški (mada sam i ovu lekciju mogao i morao da izbjegnem).
-
nemezis
#9369 Re: ZOBS
Ne postoji kazna "za kršenje clana 130.4", postoji kazna za nepoštovanje saobraćajnih znakova.k4mi wrote: ↑04/07/2023 07:28Saobracajna signalizacija ukljucuje saobracajne znakove. Kazna za krsenje clana 130 st 4 je 40KM. Clan 130 st 4 kaze Učesnici u saobraćaju dužni su da se pridržavaju ograničenja, zabrana i obaveza izraženih saobraćajnom signalizacijom i da postupe u skladu sa njihovim značenjem.
-
garankich
#9370 Re: ZOBS
Može li se po našem ZOBSu oduzeti vozačka stranom državljaninu ,logično po prekrsajima za koje se i rezidentu uzima VD
-
Dzontra_Volta
#9371 Re: ZOBS
Ne oduzima se fizički, ali mu se evidentira zabrana vožnje u tom periodu koji je predviđen zakonom.
- vjeshalica
-
Dzontra_Volta
#9373 Re: ZOBS
Od danas 200 KM kazna za parkiranje na invalidskom mjestu.
- xamp
#9374 Re: ZOBS
Napokon vise. Iako je i to malo. Mozel se kako napravit da plate 200KM prvi put, a drugi put ih naprave invalidima pa da mogu legalno parkirati?
- Ateista
#9375 Re: ZOBS
Treba biti i vise,ali treba i urediti to oko invalidskih mjesta, nema smisla da u naseljima mjesta stoje prazna i ne koriste se, a svakako fali mjesta. U naseljima invalidska mjesta treba oznaciti po potrebi onoliko koliko ima ljudi koji ih koriste, a ima puno slucajeva da ih je vise nego sto treba i mjesta stoje prazna.