Ma znam da se mijenja, ali daj sistemsko rješenje kao kad su urađene Titova i Ferhadija, ili još bolje Vilsonovo. Nema čovjeka koji živi van BiH koji kad ne dođe u BiH ne kaže "ovakve rasvjete nigdje na svijetu nema". Bio je neko na forumu ko je pisao da će raditi trasu trolejbusa kao Vilsonovo, ali to se nekako u vrijeme korone izgubilo. Ja sam 526 puta pisao inicijative da malo po malo rade rasvjetu pješačkih prelaza na ovaj fazon:Dimu1927 wrote: ↑04/07/2023 13:46 nor rasvjeta se mjenja skoro svaki dan u nekoj ulici to je ono sto ja primjetim...
Sto se tice mupa i rada moramo i mi vrsiti pritisak, ja cu ti reci da ima i pomaka i efekta.
Evo ti jedan primjer znam licno da su ljudi slali mailove i ministarstvu i komesaru za parkiranje privatnih vozila policajaca kod crkve na marijin dvoru. i evo 10ak dana kazu nema ih vise tu. neko je procitao to reagovao... aferim...
Moze sto puta bolje al s obzirom kakvi neradnici su uhljebljeni godinama tu...
https://www.detas.hr/wp-content/uploads ... 00x630.jpg
https://peek.hr/wp-content/uploads/2017 ... [email protected]
Nije skupo, nije nešto gdje odmah moraš dati milione, nego možeš uraditi 5 raskrsnica ove godine, i tako svake. Vjeruj mi, samo me šaltali, od općine, na kanton, od kantona na grad, od grada na kanton i u krug. Čini mi se da im je svima najslađe odgovoriti na mail kad te prebacuju na drugog. A po meni, ovo bi strašno unaprijedilo sigurnost saobraćaja u Sarajevu. Puno više nego nabacani ležeći ili radari, ali eto.
Ili generalno saobraćajna signalizacija. Meni je nevjerovatno kad odem u Hrvatsku, pa se nađeš u nekoj vukojebini, nekom selu, kako je odrađena horizontalna signalizacija i kako su lokalni putevi obilježeni. Kod nas u kantonu je brat bratu trećina znakova bespotrebna, a fali more toga. Ta horizontalna signalizacija, koja je možda i važnija po mahalama, ne postoji. A zašto važnija? Evo nedavno je blizak član porodice imao situaciju udesa, gdje mu je čovjek iskočio iz šklj ulice, ali je neko razvalio znak stop i nije bio kriv. Iako je i on mislio da jeste. Da postoji horizontalna signalizacija (koju ne možeš izvaliti), i ovo bi bilo riješeno.
Nadam se da si za MUP u pravu. Ja fakat nemam nimalo dobro iskustvo s njima. Digne mi se kosa na glavi kad vidim da sjede po kafanama, da su trotoari okupirani automobilima i da nigdje ne sankcionišu ništa. Sinoć sam umalo ubio nekakve Rome na pravcu od Mercatora do Jumba, nosaju veš mašinu preko ulice. Ondje utabana staza kojom svake sekunde neko prelazi na opasnoj saobraćajnici. Još hladno dole kod Binga otvorili ogradu da se potakne takav prelazak ulice. Zar je fakat komplikovano pisati ondje kazne pođahkad? Ne znam, ali za mene bilo kakva kuknjava kako fali para u budžetu treba da prestane kad vidim koliko ne pišu kazne i koliko prilika propuštaju da uzmu pare tu (i da od divljeg naroda naprave kulturan narod). Ili, još bolji primjer, sjednem nekad u autor npr. u Mercatoru i do stadiona Grbavica brojim broj prekršaja. To je možda kilometar. Nikad se nije desilo da ne vidim barem 5 prekršaja (što vozači, što pješaci). Vrhunac iskustva s MUP mi je bilo kada sam prošle godine zvao da sam zagrađen na parkingu (nisam bio doduše, ali haman), gdje su mi rekli: Nemamo vozila, bio udes na Obhodži, sve zauzeto.
Tanović veze nema o ovom što radi i to je to. Lik je dobar čova, dobar i doktor, ali nije za ovoga. Plus, savjetnici su mu nula i ne može na dobro. Njegovo izvršenje budžeta je za vješanje. Doduše, vijećnici u opštini Novo Sarajevo su nivo Istočnog Drvara. Opština koja bi trebala biti možda i najjača u smislu elokvencije je pravi seljakluk što se vijeća tiče.