Lazu te..sumirprimus wrote: ↑04/07/2023 20:59Skoro smo postavljali tekst u kom ljudi upuceni u taj dio tvrde da ni blizu cernobila. I da je u opansosti pojas cca 50ak km oko elektrane.sad ako oni lazu i umiruju javnost lazem i ja vas![]()
Ukrajina
-
Tarmac
#174351 Re: Ukrajina
- shape of despair
#174352 Re: Ukrajina
Previse svijet suti za ovoliku potencijalnu opasnost
-
Tarmac
#174353 Re: Ukrajina
Lepe elektrane lepo gore
-
The BEN10
#174354 Re: Ukrajina
Šta je sa raketnim napadima na Ukrajinu: Kalibr, Iskander, Kinzal - nisam odavno pročitao da su Orke raketirali. Jel to ponestalo projektila?
-
lajkujMe
#174355 Re: Ukrajina
Reaktoru u Chernobylu nije bio ugasen, bio je samo izvadjen iz elektrosustava za tu noc zbog testova.Tarmac wrote: ↑05/07/2023 07:09Ja sam laik za atomsku fiziku, ali me zanima kako se reaktor moze ugasiti?
Koliko mi je poznato, do eksplozije u Cernobilu je doslo upravo jer je reaktor bio ugasen (zbog nekakvih testova/odrzavanja) i doslo je do pregrijavanja sto je izazvalo eksploziju. Radioaktivni grafit se mora konstantno hladiti, odnosno drzati pod kontrolom. I dakle ne moze biti ugasen, inace bummm...![]()
Eksplozija se desila jer su izgubili kontrolu nad reaktorom koji je nekontrolisano vrsio cjepanje atoma i dosegao je kriticnu tacku rada i eksplodirao je.
Ovdje skroz druga prica, reaktoe ne moze sam da eksplodira niti je vruc kao sto je Chernobyl.
U Chernobylu sipke goriva su se zapalile "atomska vatra" ovdje ne vidim tu mogucnost.
Ali da ne valja imati otvoren reaktor ne valja i dalje ce biti visokoradioaktivno za neposrednu blizinu i moglo bi trajno onecistiti sve oko NPP.
I sve zavisi sta su Rusi mislili uraditi
-
Tarmac
#174356 Re: Ukrajina
Sta znaci izvadjen iz elektrosustava, kako, na koji nacin?lajkujMe wrote: ↑05/07/2023 07:40Reaktoru u Chernobylu nije bio ugasen, bio je samo izvadjen iz elektrosustava za tu noc zbog testova.Tarmac wrote: ↑05/07/2023 07:09
Ja sam laik za atomsku fiziku, ali me zanima kako se reaktor moze ugasiti?
Koliko mi je poznato, do eksplozije u Cernobilu je doslo upravo jer je reaktor bio ugasen (zbog nekakvih testova/odrzavanja) i doslo je do pregrijavanja sto je izazvalo eksploziju. Radioaktivni grafit se mora konstantno hladiti, odnosno drzati pod kontrolom. I dakle ne moze biti ugasen, inace bummm...![]()
Eksplozija se desila jer su izgubili kontrolu nad reaktorom koji je nekontrolisano vrsio cjepanje atoma i dosegao je kriticnu tacku rada i eksplodirao je.
Ovdje skroz druga prica, reaktoe ne moze sam da eksplodira niti je vruc kao sto je Chernobyl.
U Chernobylu sipke goriva su se zapalile "atomska vatra" ovdje ne vidim tu mogucnost.
Ali da ne valja imati otvoren reaktor ne valja i dalje ce biti visokoradioaktivno za neposrednu blizinu i moglo bi trajno onecistiti sve oko NPP.
I zasto je doslo do nekontrolisanog cijepanja atoma?
-
BadBoy
#174357 Re: Ukrajina
Ljudi, Orke su životinje iz porodice dupina a Orci su mitska rasa zlih bića.
Rusi su Orci, ne plemenite životinje.
Rusi su Orci, ne plemenite životinje.
-
lajkujMe
#174358 Re: Ukrajina
Pogledaj ovaj video za detalje nmg ti sad stvarno objasnitiTarmac wrote: ↑05/07/2023 07:49Sta znaci izvadjen iz elektrosustava, kako, na koji nacin?lajkujMe wrote: ↑05/07/2023 07:40
Reaktoru u Chernobylu nije bio ugasen, bio je samo izvadjen iz elektrosustava za tu noc zbog testova.
I zasto je doslo do nekontrolisanog cijepanja atoma?
Poslije njega sve ce ti biti jasno
-
splinter
-
sumirprimus
#174360 Re: Ukrajina
poredis cernobil i ovu nE. skroz druga prica.Tarmac wrote: ↑05/07/2023 07:15Lazu te..sumirprimus wrote: ↑04/07/2023 20:59
Skoro smo postavljali tekst u kom ljudi upuceni u taj dio tvrde da ni blizu cernobila. I da je u opansosti pojas cca 50ak km oko elektrane.sad ako oni lazu i umiruju javnost lazem i ja vas![]()
-
sumirprimus
#174361 Re: Ukrajina
ubice brasno u artiljeriji i vozilima
- SanskiBiser
#174363 Re: Ukrajina

Tom Cooper
Ovo je sada službeno 'out', tako da možemo - konačno - razgovarati o tome.
U siječnju ove godine, PSU je primio svoju prvu seriju JDAM-ER kompleta proizvedenih u Boeingu i/ili SHOAL-u (tj. proizvedenih u Australiji*).
....i Mk.82 bojeve glave za njih.
Upamtite, varijanta proizvedena u SHOAL-u ima komplet krila instaliran na dnu tijela bombe: original proizveden u SAD-u imao ga je na vrhu.
Od tada se JDAM-ER-ovi raspoređuju iz MiG-ova 29 PSU-a...
....i to je bit 'tajne' takvih udaraca kao kad '4 ruska MSTA-S' budu bubnuta ( @sumirprimus krade ti Kuper terminologiju) , u roku od 1-2 minute.
To je, naravno, bio samo jedan slučaj: bilo je puno takvih 'događaja' svaki dan, od tada... Čak i ako pretpostavljam, Rusi su shvatili većinu onoga što im se događa, i kako i zašto, u međuvremenu , samo nisam siguran trebam li govoriti o nekim 'konkretnim slučajevima', ili kako točno ukrajinski piloti raspoređuju svoje oružje te vrste.
Australija a ne Austrija
Australija = imaju klokane
Austrija = Mozart, nema klokana (osim nekoliko u zoološkom vrtu)
-
Tarmac
#174364 Re: Ukrajina
Hvala! Ovaj video je potvrdio ono o cemu pricam. Dakle, do havarije je doslo zbog prekida dotoka vode. Odnosno zbog prestanka hladjenja. Nuklearnu elektranu mozes skinuti sa elektromreze, ali hladjenje radioaktivnih stapova ne smije biti prekinuto.
Pici je upravu, dodje li do havarije (prestanka hladjenja usljed nedostatka vode), odosmo svi u MP3. Samo radi poredjenja, ovdje je 6 reaktora u pitanju, a u Cernobilu je eksplodirao jedan.
Koji su to bolesnici, rusenje brane je samo bilo upozorenje sta moze da uslijedi
- agent_zero
#174365 Re: Ukrajina
-
sumirprimus
#174366 Re: Ukrajina
Izvor sciencetimes...
Also, Chernoby had graphite-moderated reactors, while Zaporizhzhia used pressurized (VVER) water reactors with containment buildings to prevent radioactive leakage, which is generally safer.
When Chernobyl's moderators were caught on fire, they burned for 10 days, according to Professor Claire Corkhill, nuclear materials expert at the University of Sheffield. The radioactive smoke was taken high up into the atmosphere spreading radiation throughout Europe. Zaporizhzhia has no graphite, so the release of radiation would not be that vast and much more localized.
-
sumirprimus
#174367 Re: Ukrajina
prati nasSanskiBiser wrote: ↑05/07/2023 09:23
Tom CooperOvo je sada službeno 'out', tako da možemo - konačno - razgovarati o tome.
U siječnju ove godine, PSU je primio svoju prvu seriju JDAM-ER kompleta proizvedenih u Boeingu i/ili SHOAL-u (tj. proizvedenih u Australiji*).
....i Mk.82 bojeve glave za njih.
Upamtite, varijanta proizvedena u SHOAL-u ima komplet krila instaliran na dnu tijela bombe: original proizveden u SAD-u imao ga je na vrhu.
Od tada se JDAM-ER-ovi raspoređuju iz MiG-ova 29 PSU-a...
....i to je bit 'tajne' takvih udaraca kao kad '4 ruska MSTA-S' budu bubnuta ( @sumirprimus krade ti Kuper terminologiju) , u roku od 1-2 minute.
To je, naravno, bio samo jedan slučaj: bilo je puno takvih 'događaja' svaki dan, od tada... Čak i ako pretpostavljam, Rusi su shvatili većinu onoga što im se događa, i kako i zašto, u međuvremenu , samo nisam siguran trebam li govoriti o nekim 'konkretnim slučajevima', ili kako točno ukrajinski piloti raspoređuju svoje oružje te vrste.
Australija a ne Austrija
Australija = imaju klokane
Austrija = Mozart, nema klokana (osim nekoliko u zoološkom vrtu)
-
sumirprimus
#174368 Re: Ukrajina
jednio ako budale ne odluce unistit par reaktora komplet nekom masivnom eksplozijom 
- drug_profi
#174369 Re: Ukrajina
Nuklearne elektrane su napravljene da izdrze vaszdusne napade. Jedino miniranje reaktora iznutra moze da ih unisti.
Ali da bi dosao do te zone moras se ozraciti jer su to slojevi betona i celika oko samog reaktora.
Mogu se naravno ostetiti u toj mjeri da nisu vise bezbjedni i funkcionalni i da dođe do curenja zagađivača u zrak i vodu.
Ali svi zanemarujete mnogo opasniji lager otpada oko NE.
Ali da bi dosao do te zone moras se ozraciti jer su to slojevi betona i celika oko samog reaktora.
Mogu se naravno ostetiti u toj mjeri da nisu vise bezbjedni i funkcionalni i da dođe do curenja zagađivača u zrak i vodu.
Ali svi zanemarujete mnogo opasniji lager otpada oko NE.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#174370 Re: Ukrajina
Reaktori MORAJU biti ugaseni, na kakav god nacin. Ugasen reaktor ako ga aktiviras sa eksplozivom , ponasat ce se ko prljava bomba i ono sto detonira, to ce biti radijacije, ostalo ce ostati netaknuto. Mada ne znam jeli to bas pravilo i dali bi se ponasao poput nuklearne eksplozije. Upaljen reaktor e to je sranje i bilo koja devijacija na njemu mimo ustaljenog pravila moze izazvati eksploziju i do taljenja jezgre godinama koja izbacuje non stop radioaktivnu prasinu i zagadjuje dok citav planet ne prekrije i ne pobije sve zivo na planeti. To je najcrnji scenario i tu bi trebalo odmah prekinuti rat i ubaciti sve snage sto postoje na planeti da se to gasi i dovede pod kontrolu. NPP u Fukušimi je doslo do topljenja sve tri jezgre. Svijet je sukund dijelio od svjetske katastrofe. Sa NPP se ne treba igrati, ta jezgra su ko sunce, to ako se ne dovede pod kontrolu il gasenje, odosmo svi u MP3.
Prosle godine su se idioti rusi igrali oko Černobila sad oko Zaporožja. KRETENI!
Prosle godine su se idioti rusi igrali oko Černobila sad oko Zaporožja. KRETENI!
-
A_A_AKCIJA
#174371 Re: Ukrajina
Haj, molim te, podijeli nam taj ukrajinski izvor.
I okani se te ideje da možeš glumiti da si za Ukrajinu, a ispod žita plasirati proruske gluposti. Svaki ti je post takav.
Zasmrdi to odmah, možda nisi svjestan jer si navikao.
I kakav je to motiv uopće, da budeš za Ruse, a lažeš da si za Ukrajinu. Budi karakter i reci, jesam.
A ne ovamo hinjski nam umotavaš.
-
kluz franjo
#174372 Re: Ukrajina
BUUUUUUB od sinoć u Makeevki-Donjeck
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#174373 Re: Ukrajina
trebaju prekinuti dotok vode za hladjenje na neki nacin i reaktori ce se pregrijati i bum
ne moraju minirati reaktore iznutra ... tako sam shvatio ili nesto propustam
- drug_profi
#174374 Re: Ukrajina
Gorivo za elektrane nije isto gorivo kao za eksploziv.
U prirodi je najcesci U-238
U Reaktore ide U-235, ne moze eksplodirati nekontrolisano kao eksploziv.
U bombe je isao U-233, ali je jeftinije staviti Pt-239.
Doduse Pt-239 moze biti i gorivo za reaktore, ali ne znam da se iko zajebava sa tim.
Ovo gore moze biti da nije tacno jer sam pitao AI.
U prirodi je najcesci U-238
U Reaktore ide U-235, ne moze eksplodirati nekontrolisano kao eksploziv.
U bombe je isao U-233, ali je jeftinije staviti Pt-239.
Doduse Pt-239 moze biti i gorivo za reaktore, ali ne znam da se iko zajebava sa tim.
Ovo gore moze biti da nije tacno jer sam pitao AI.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#174375 Re: Ukrajina
Pa po nekim izvorima, minirali su bazen s vodom za hladjenje reaktora. Uglavnom bitno je da su ugaseni. Sad koliku ce stetu napraviti dizanjem reaktora u zrak, ne znam, zavisi od kolicine nuklearnih elemenata u tom trenutku u jezgri. Uglavnom sa tim se ne eksperimentise, jer ako se izazove taljenje jezgre e onda je belaj.japin_mutapi wrote: ↑05/07/2023 10:29 trebaju prekinuti dotok vode za hladjenje na neki nacin i reaktori ce se pregrijati i bum
Uglavnom ovo sto rusi rade je svjetski teroristicki cin i objava rata citavoj planeti.