DVB-T u BiH
Moderator: anex
-
Brcak1971
#2951 Re: DVB-T u BiH
Ti su predajnici na Vlašiću odavno tu. Ovaj najveći, sa lijeve strane je vlasništvo BHRT-a i sa njega se emitovao njihov program na 11. kanalu koji je ugašen odlukom RAK-a.
Nisam siguran, mislim da se sa istog stuba FTV emituje svoj program na 29. kanalu, neka me neko ispravi ako griješim.
Nisam siguran, mislim da se sa istog stuba FTV emituje svoj program na 29. kanalu, neka me neko ispravi ako griješim.
- Boki Antena
#2952 Re: DVB-T u BiH
Krajnje lijevo je analogni stub OBN. Ovaj najveći je u vlasništvu BHRT i FTV. U oluji prije nekoliko godina srušio se vrh stuba duljine 40 metara sa UHF antenama federalne tv. DVBT ready predajnik ftv nalazi se u prostorijama ispod radijskih i vhf antena.Nove UHF antene su postavljene na ovaj mali rezervni stub pored. Trenutno emituje analogno ftv na 29.kanalu. U roku od 20 minuta mogu pokrenuti digitalno emitovanje, predajnik je testiran. Od RAKa i RTRS nisu dobili dozvolu za digitalno emitovanje. Inače RTRS je prvi u BiH pokrenuo digitalno emitovanje, ali sa svoje opreme.I platio 100 hiljada KM kazne RAK-u. Oprema mora da bude ona sa tendera ministarstva. A tenderi propadaju godinama.Brcak1971 wrote: ↑04/07/2023 19:40 Ti su predajnici na Vlašiću odavno tu. Ovaj najveći, sa lijeve strane je vlasništvo BHRT-a i sa njega se emitovao njihov program na 11. kanalu koji je ugašen odlukom RAK-a.
-
Brcak1971
#2954 Re: DVB-T u BiH
Bilo je govora da se namontira onaj dio stuba što je otpao 2016.
Sada se vidi da neće, obzirom da će digitalizacija dosta toga promijeniti.
Mada bi bilo bolje da ga poprave, jer bi vjerovatno bio jači, ako ništa, bar zbog digitalizacije.
E sad, da li se išta emituje sa ovog najvećeg predajnika, obzirom da se FTV emituje sa rezervnog, a BHT već odavno ne emituje na 11. kanalu??
Sada se vidi da neće, obzirom da će digitalizacija dosta toga promijeniti.
Mada bi bilo bolje da ga poprave, jer bi vjerovatno bio jači, ako ništa, bar zbog digitalizacije.
E sad, da li se išta emituje sa ovog najvećeg predajnika, obzirom da se FTV emituje sa rezervnog, a BHT već odavno ne emituje na 11. kanalu??
- Boki Antena
#2956 Re: DVB-T u BiH
@Brcak1971 Zavisi od toga da li su stavili u tender. Tender nije samo za predajnike, nego će na nekim mjestima biti zamjena stubova, kabela, uhf antena, agregata ... A sa ovih novih uhf antena na rezervnom stubu ftv ima jak signal koji baca daleko. Mislim da nije potrebno da ide u Mađarsku, bilo bi pritužbi. 1943 metra su to + visina stuba + 10kW...
- Boki Antena
#2957 Re: DVB-T u BiH
@Cizmas Još uvijek ništa. Procjenjuju ponude.
-
Brcak1971
#2958 Re: DVB-T u BiH
Razumio sam te u potpunosti Boki Antena, ali bi bilo nelogično da onakva grdosija od predajnika bude bukvalno neiskorišten i da ga zub vremena uništi tek tako.Boki Antena wrote: ↑04/07/2023 21:26 @Brcak1971 Zavisi od toga da li su stavili u tender. Tender nije samo za predajnike, nego će na nekim mjestima biti zamjena stubova, kabela, uhf antena, agregata ... A sa ovih novih uhf antena na rezervnom stubu ftv ima jak signal koji baca daleko. Mislim da nije potrebno da ide u Mađarsku, bilo bi pritužbi. 1943 metra su to + visina stuba + 10kW...
- genius 723
#2959 Re: DVB-T u BiH
Imali neko da zna na kojim frekvencijama je isla prijeratna tv sa 1i 2 za podrucje Doboja i okolnih mijesta i sa koje lokacije ove malo starije kolege bi to znale odgonetnut.poz svima
- Cizmas
#2960 Re: DVB-T u BiH
Pa dobro tender ponudjaci ponude, blizu smo
Ko ceka taj doceka 
- Boki Antena
#2961 Re: DVB-T u BiH
Ne znam.Predajnika je bilo manje nego sada a ovi glavni su bili mnogo jači. Recimo pomenuta tvsa2 na Vlašiću je imala predajnik snage 20kW i bila je vidljiva od Beograda do Zagreba. FTV od puštanja u pogon na Vlašiću ima predajnik od 10kW. Postoje novi međunarodni sporazumi. Imao sam ranije bgrd2 i 3K(tako se zvao treći kanal tv beograd) i na parčetu žice.Bgrd1 i tvns malo slabiji. A sada nemam ništa.genius 723 wrote: ↑04/07/2023 22:25 Imali neko da zna na kojim frekvencijama je isla prijeratna tv sa 1i 2 za podrucje Doboja i okolnih mijesta i sa koje lokacije ove malo starije kolege bi to znale odgonetnut.poz svima
- Boki Antena
#2962 Re: DVB-T u BiH
Opet nema K3. Piše "kanal ne postoji".
- genius 723
#2963 Re: DVB-T u BiH
@Boki Antena kao mali tad sjecam se da je tvsa2 tesko iso kod mene sa nekom starom ribljom kosti dok je tvsa 1 dosta dobar izgledo u to doba analogno.zbog toga i pitam vjerovatno su ti samo isli glavni predqjnici Vlasic Majevica(stolice) i dr..
A rts 1,2 i k3 i ja sam jako dobro lovio steta da se nemoze nista od digit.ulovit iz srbije.Novi sad nije iso kod nas ali se nekad pink.90-tih. nekad se pojavio vrlo slab neznam sa koje lokacije.
A rts 1,2 i k3 i ja sam jako dobro lovio steta da se nemoze nista od digit.ulovit iz srbije.Novi sad nije iso kod nas ali se nekad pink.90-tih. nekad se pojavio vrlo slab neznam sa koje lokacije.
- Boki Antena
#2964 Re: DVB-T u BiH
Pink je isto išao sa Fruške Gore na 35.kanalu. Ali onda je obn sa Vlašića prebačen sa kanala 29 na 35. kanal jer je morao da ustupi frekvenciju tadašnjoj ftv2. Pa sam ga izgubio. Kasnije sam hvatao rts analogne kanale, ali veoma loše. Nikada ni blizu signala koji je bio prije NATO bombardovanja. Srt s Majevice Stolica na 5.kanalu slika je takođe bila savršena. Nakon nato rušenja predajnika, Udrigovo daleko od toga. Vremena su drugačija. Nekada su bili jači signali.
-
Brcak1971
#2965 Re: DVB-T u BiH
Prije rata sa Stolica je emitovan program TVSA na 5. kanalu.
Sjećam se da je signal bio toliko jak da se mogao hvatati sa kontra okrenutom antenom u odnosu na predajnik.
Isti se mogao pratiti u širem području Slavonije, Vojvodine i srema i to veoma kvalitetno.
Šteta što isti nije obnovljen, jer bi pokrivenost bila daleko veća nego kod ostalih predajnika.
Sjećam se da je signal bio toliko jak da se mogao hvatati sa kontra okrenutom antenom u odnosu na predajnik.
Isti se mogao pratiti u širem području Slavonije, Vojvodine i srema i to veoma kvalitetno.
Šteta što isti nije obnovljen, jer bi pokrivenost bila daleko veća nego kod ostalih predajnika.

-
Grga50
#2966 Re: DVB-T u BiH
Evo friška informacija vezano za Vlašić, danas sam u Osijeku radio zajedničku antenu na jednoj zgradi u širem centru grada i signal sa Vlašića jako dobro dolazi, čak 50 dBuV, kvaliteta je oko 80%, to je izuzetno s obzirom da na istoj lokaciji domaće HR kanale imam na MUX M1 sa 61dBuV, Vlašić je stvarno prodoran, ali i tamo sam imao propadanja kvalitete signala iako sam isfiltrirao sve ostale signale, dakle 4G i 5G mreže, sve prošlo kroz kanalno pojačalo i isti rezultat. Kada radi ispravno, onda rastura i stvarno ima veliku pokrivenost, a kada štuca, svugdje prekida.
- Cizmas
#2967 Re: DVB-T u BiH
Dokle cu da govorim, ne lovi se signal kad se pojavi neg kad cvrca.Ako je ujutru najslabiji signal ne lovi se signal u podne ili uvece,ako je po kisi slab signa loviti tad a ne kad stane jer upravo ta prepreka treba da se predja da bi bio solidan signal.Da je predobar nebi nikakvo pojacalo moralo.
Gvozdje se kuje dok je vruce
Gvozdje se kuje dok je vruce
-
Mango19
#2968 Re: DVB-T u BiH
Možeš ga ti lovit koliko hoćeš dok cvrca, evo sad će već skoro godina dana kako je pušten u rad i jasno je da Vlašić odašiljač ne radi kako treba.
I ja sam blizu Osijeka i kao što je Grga rekao pokriva i više nego dobro ovo područje ali problem je što povremeno trokira, i ja sam mislio da je kod mene problem ali vidio sam i kod drugih isti problem.
Bar kod mene nema signala od Ciganišta, Dugih njiva tako da ovdje nema sumnje da nam smetnje pravi SFN neusklađenost.
I ja sam blizu Osijeka i kao što je Grga rekao pokriva i više nego dobro ovo područje ali problem je što povremeno trokira, i ja sam mislio da je kod mene problem ali vidio sam i kod drugih isti problem.
Bar kod mene nema signala od Ciganišta, Dugih njiva tako da ovdje nema sumnje da nam smetnje pravi SFN neusklađenost.
- Boki Antena
#2969 Re: DVB-T u BiH
Dobro. To znači da neusklađen sfn ne može biti s Lipovca, Trebačkog brda i Ciganišta jer ne mogu da dobace do Osijeka. Može s Duge Njive Modriča. Pa vašim autoputom spustiš se od Osijeka dole i završiš u Modriči. Nema prepreka sve ravnica. Digitalni signal na Dugoj Njivi duplo jači od analognog signala kojim emituje rtrs. Pisali smo da je Duga Njiva kritična jer nije podešen zaštitni interval mreže na 19/256. Citiram odgovor RAK-a s drugog foruma na temu Duga Njiva : "Poštovani .U vezi sa Vašim upitom, obavještavamo Vas o sledećem:Grga50 wrote: ↑05/07/2023 18:53 Evo friška informacija vezano za Vlašić, danas sam u Osijeku radio zajedničku antenu na jednoj zgradi u širem centru grada i signal sa Vlašića jako dobro dolazi, čak 50 dBuV, kvaliteta je oko 80%, to je izuzetno s obzirom da na istoj lokaciji domaće HR kanale imam na MUX M1 sa 61dBuV, Vlašić je stvarno prodoran, ali i tamo sam imao propadanja kvalitete signala iako sam isfiltrirao sve ostale signale, dakle 4G i 5G mreže, sve prošlo kroz kanalno pojačalo i isti rezultat. Kada radi ispravno, onda rastura i stvarno ima veliku pokrivenost, a kada štuca, svugdje prekida.
Emisiona lokacija Duga njiva se nalazi na granici digitalnih regija tako da može pokrivati digitalne regije Vlašić i Majevica.
Planom je predviđeno da u nekim slučajevima pokriva digitalnu regiju Vlašić, a u drugim digitalnu regiju Majevica.
Srdačan pozdrav,
Regulatorna agencija za komunikacije BiH"
Ili je jednostavno problem u linkovima ili tehnička greška samog predajnika na Vlašiću. Trećeg nema
-
Grga50
#2970 Re: DVB-T u BiH
Da, i ja sam pomislio da ostali signali koji bi mogli uzrokovati problem sa SFN-om nisu dostupni u Osijeku, osim Dugih Njiva, signal je zbilja jak ali nestabilne kvalitete. Šta se tu na kraju događa, teško mi je zaključiti. Pitam se da li je i velika razlika nivoa dva dolazna signala (kada je jedan odašiljač puno jači od drugog na prijemnoj lokaciji) isto tako podložna SFN neusklađenosti, jer ranije kod analogije, ako je velika razlika dva signala na istom kanalu, onaj jači bi zgazio slabijeg uz eventualno malo linija u slici, ali bi radilo. Kod digitale to očito nije tako.Boki Antena wrote: ↑05/07/2023 22:07Dobro. To znači da neusklađen sfn ne može biti s Lipovca, Trebačkog brda i Ciganišta jer ne mogu da dobace do Osijeka. Može s Duge Njive Modriča. Pa vašim autoputom spustiš se od Osijeka dole i završiš u Modriči. Nema prepreka sve ravnica. Digitalni signal na Dugoj Njivi duplo jači od analognog signala kojim emituje rtrs. Pisali smo da je Duga Njiva kritična jer nije podešen zaštitni interval mreže na 19/256. Citiram odgovor RAK-a s drugog foruma na temu Duga Njiva : "Poštovani .U vezi sa Vašim upitom, obavještavamo Vas o sledećem:Grga50 wrote: ↑05/07/2023 18:53 Evo friška informacija vezano za Vlašić, danas sam u Osijeku radio zajedničku antenu na jednoj zgradi u širem centru grada i signal sa Vlašića jako dobro dolazi, čak 50 dBuV, kvaliteta je oko 80%, to je izuzetno s obzirom da na istoj lokaciji domaće HR kanale imam na MUX M1 sa 61dBuV, Vlašić je stvarno prodoran, ali i tamo sam imao propadanja kvalitete signala iako sam isfiltrirao sve ostale signale, dakle 4G i 5G mreže, sve prošlo kroz kanalno pojačalo i isti rezultat. Kada radi ispravno, onda rastura i stvarno ima veliku pokrivenost, a kada štuca, svugdje prekida.
Emisiona lokacija Duga njiva se nalazi na granici digitalnih regija tako da može pokrivati digitalne regije Vlašić i Majevica.
Planom je predviđeno da u nekim slučajevima pokriva digitalnu regiju Vlašić, a u drugim digitalnu regiju Majevica.
Srdačan pozdrav,
Regulatorna agencija za komunikacije BiH"
Ili je jednostavno problem u linkovima ili tehnička greška samog predajnika na Vlašiću. Trećeg nema
-
Grga50
#2971 Re: DVB-T u BiH
I ja sam u nedoumici što je pravi uzrok problema, ne znam da li si prije puštanja Vlašića u rad probao loviti kanal 33. zanima me da li Duge Njive dosežu Osijek? One su puštene prije Vlašića i meni je od tada počelo ludovanje. Dok je radilo samo ciganište, signal je bio jadan, ali kvaliteta odlična (u periodima dok je radio jer često nije radio). Ja sam danas usmjeravao antenu baš na jugozapad, što je smijer Vlašića i tu sam dobio najjači signal.Mango19 wrote: ↑05/07/2023 21:40 Možeš ga ti lovit koliko hoćeš dok cvrca, evo sad će već skoro godina dana kako je pušten u rad i jasno je da Vlašić odašiljač ne radi kako treba.
-
Mango19
#2972 Re: DVB-T u BiH
Dok Vlašić nije pušten u rad Duge njive signal je toliko slab da ga je bilo nemoguće loviti tek uz pojačalo i dobro usmjerenom antenom.
Siguran sam da nisu Duge njive u pitanju jer bez pojačala kod mene nema ni traga signalu s Dugih njiva dok Vlašić na tu istu antenu ide bez problema dok radi kako treba
Dobijem Vlašić čak i na sobnu antenu u kući bez ikakvih problema, Dugu njivu ne mogu ni sanjat na sobnoj anteni u kući i tu su isti problemi sa štucanjem signala tako da sam siguran da je samo Vlašić problem.
Siguran sam da nisu Duge njive u pitanju jer bez pojačala kod mene nema ni traga signalu s Dugih njiva dok Vlašić na tu istu antenu ide bez problema dok radi kako treba
Dobijem Vlašić čak i na sobnu antenu u kući bez ikakvih problema, Dugu njivu ne mogu ni sanjat na sobnoj anteni u kući i tu su isti problemi sa štucanjem signala tako da sam siguran da je samo Vlašić problem.
- Boki Antena
#2973 Re: DVB-T u BiH
Analogni predajnik RTRS na Dugoj Njivi ima snagu od 1kW. Za istu zonu pokrivanja postavlja se digitalni predajnik 4 puta manje snage dakle u ovom slučaju 250W. (npr. Vlašić 10kW analogni predajnik - 2.5 kW digitalni, Crveni Čot 20kW/5kW Psunj 10kW/2,5kW itd) . Dasto Semtel je postavio predajnik od 500W,dakle duplo jači,a sa malo boljim uhf antenama može se postići ERP i do 10kW! Ne bih bio tako siguran da ne dobaci do Osijeka.
-
Grga50
#2974 Re: DVB-T u BiH
Ima logike, to jedino može objasniti taj problem, mada te paralele nisu baš skroz usporedive ako govorimo o RTRS na 12. kanalu VHF područja, kao i BHT na 11. kanalu VHF područja, to su sve VHF frekvencije koje su znatno prodornije od UHF frekvencija. U prilog tvojoj tezi ide ipak jedan slučaj kada sam postavljao antene na jednoj lokaciji u SB okruženoj zgradama komplet sa istoka juga i zapada, samo je sjever bio otvoren prema Košarevcu i tada sam na svoje iznenađenje ulovio Vlašić na tu antenu gdje uredno radi, to je ono doba u samim počecima rada kada SFN nije nikako radio dok nisu promijenili postavke, dakle, potpuno ugušeni ostali signali na 33. kanalu okolnim zgradama, samo je Vlašić bio jak da se reflektira od okolne zgrade i tako dobijem da mi na "odbijanac" radi Vlašić a tih dana nije nigdje nikako mogao da se lovi, iako je signal bio jak.Boki Antena wrote: ↑05/07/2023 23:41 Analogni predajnik RTRS na Dugoj Njivi ima snagu od 1kW. Za istu zonu pokrivanja postavlja se digitalni predajnik 4 puta manje snage dakle u ovom slučaju 250W. (npr. Vlašić 10kW analogni predajnik - 2.5 kW digitalni, Crveni Čot 20kW/5kW Psunj 10kW/2,5kW itd) . Dasto Semtel je postavio predajnik od 500W,dakle duplo jači,a sa malo boljim uhf antenama može se postići ERP i do 10kW! Ne bih bio tako siguran da ne dobaci do Osijeka.
- Boki Antena
#2975 Re: DVB-T u BiH
BHT1 predajnik na Vlašiću bio je od 20kW pa je dalje bacao od ftv i obn (10kW). Pomjerao sam antenu pa sam ju neprecizno usmjerio bliže Dugoj Njivi. Zato ranije nisam imao problema a sada ih imam povremeno. Kada Svinjar Prnjavor bude pušten u pogon okrećem antenu prema njemu da potpuno pobjegnem od Duge Njive. Druga mogućnost je da je predajnik na Vlašiću neispravan.