Istočno Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
skupljac_zeljeza

#5351 Re: Istočno Sarajevo

Post by skupljac_zeljeza »

mirota wrote: 04/07/2023 15:03
ma jok, dosli sa malo namjestaja na golu ledinu u Visegrad, kakva stolarija i jadi, nije tad bilo PVC, nece cupati trule prozore drvene sigurno
Rekao sam gore da to svjedoče na desetine videa. Šta je ovo na galeriji auta iza ovog vojnika?

Image

https://www.youtube.com/watch?v=RK1CjB3xPMk
So What!

#5352 Re: Istočno Sarajevo

Post by So What! »

skupljac_zeljeza wrote: 04/07/2023 14:40
Haris.ba wrote: 04/07/2023 12:48

Evo Cosic lijepo objasnio. Ne misle da su protjerani. Vec, morali napustiti zbog straha za bezbjednost. Da li je bilo stvarno toga da je neko strahovao za svoju bezbednost? Jeste.
Što nisu Jovo Divjak, Dragan Vikić, Bogić Bogićević.....imali nečistu savjest pa bili zabrinuti za bezbjednost? Po snimcima sa YT dok je trajala bježanija, ono i nije bilo za glavnog grada države. Novinar ih pita, a oni prepričavaju guslarske pjesme. Vade mrtve iz groblja, čupaju stolariju i parket i pale te stanove. Kasnije će te stanove dobro unovčiti.
Hvala Bogu, dokumentovano, nije montirano, lijepo porucuju, ne zelimo da zivimo pod njihovom vlascu ...

Sve je to super, ali kao sto sam ranije spominjao vecina Srba jednostavno ostale juznoslavenske narode ili ne vidi kao narode ili ih vidi kao inferiorne i nikada ne bi pristali na vlast gdje bi bili manjina u odnosu na taj narod, odatle tolike ideje za raznim oblicima autonomija u zemljama ex-Yu.

Last edited by So What! on 04/07/2023 15:55, edited 1 time in total.
DaysleepeR

#5353 Re: Istočno Sarajevo

Post by DaysleepeR »

Sve se čupalo i nosilo, i kablovi iz zidova.
Komplet fabriku bicikala prenijeli na livadu u Lukavicu, jos stoji na ledini.
So What!

#5354 Re: Istočno Sarajevo

Post by So What! »

Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5355 Re: Istočno Sarajevo

Post by Truba »

Haris.ba wrote: 04/07/2023 15:26
mirota wrote: 04/07/2023 15:03
ma jok, dosli sa malo namjestaja na golu ledinu u Visegrad, kakva stolarija i jadi, nije tad bilo PVC, nece cupati trule prozore drvene sigurno
Cupanje prozora je bilo specijalitet na zgradama. Ali, bilo je toga i na privatnim kucama. Na kraju, njihova kuca. Moze cupati.
Eno, imas snimak. Negdje na Dobrinji cini mi se. Snopovi naslaganih stokova prozora. Hej, radijatore za toplane nosali.

Zavisi od perioda. Prestanak sukoba je bio krajem 11.1995. Reintegracija je bila oko 02.1996. Tako, da naci se na ledini u nekim zimskim mjesecima ne vjerujem da je lijepo u tim mjesecima. Ali, mi i zvuci malo vjerovatnije.
Sefe ocito nisi dobar s datumima
Oruzje je utihnulo 13.10.1995
Znam dobro jer sam se 24.10. Vratio u sarajevo
Reintegracija je bila u martu...gledali smo palezi na grbavici s prozora skole
Tocan datum reintegracije ne znam jer mi nije predstavljala nista bitno...
citroen xm

#5356 Re: Istočno Sarajevo

Post by citroen xm »

Pa nisu čupali prozore i vrata da bi demolirali svoje već zato što nisu znali gdje idu, šta ih čeka... Lokično je da je lakše preživjeti ako u drugom gradu nađeš tuđu ruševinu pa je pokrpiš sa svojim prozorom, nego bez igdje ičega. Kaže neko primitivizam što su prenosili kosti mrtvih i da ti ljudi nisu za grada, a ti ljudi živjeli generacijama u gradu za razliku od mnogih koji sada glume građane...

I ne pišem ovo samo za Srbe, pišem za sve Srbe, Bošnjake, Hrvate... Lako je stvari posmatrati kroz 2003. godinu. Nije isto 2003. i 1996., ma nije isto ni 1998. i 1996. godina. Trebalo je stisnuti muda ba biti Srbin u većinski Bošnjačkom mjestu ili biti Bošnjak u većinski Srpskom mjestu druže moj. Dok je krv još ključala, dok se strasti nisu smirile, dok su pred očima mnogih još bila tjela pokojnika njihovih najmilijih.

Drugo je sada kada je raja relaksirana i kada sve funkcioniše gotovo pa savršeno normalno. Na stranu laprdanja političara i pisanja po forumima, ljudi žive normalno.
Mrvice_ba

#5357 Re: Istočno Sarajevo

Post by Mrvice_ba »

mirota wrote: 04/07/2023 13:05
konektovan wrote: 04/07/2023 12:09 Mirota nije los lik uopste,..ali kao i vecina Srba, pod velikim uticajem propagande, pise to sto pise.. :mrgreen:
pa hvala, msm da nisam los, bar tako kazu koji me znaju...a ovde smo da razmijenimo misljenja, svakako...100 drugara imam drugih vjera i nacija, vala nikad nikakve probleme nismo imali, i ja kad odem u Mostar, Sarajevo, oni kad dodju u Trebinje, Beograd... jedan je zivot, i treba ga zivjeti bez mrznje i uzivati... :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Jesi o politici pričao sa njima?
Mrvice_ba

#5358 Re: Istočno Sarajevo

Post by Mrvice_ba »

Didier wrote: 04/07/2023 13:49
Mrvice_ba wrote: 04/07/2023 12:26 U vecini zgrada Bošnjaci ne smiju staviti prezime na sandučić. Pokrivene zene muslimanke imaju strašnih problema ako nekome dolaze u goste...
Aj ne laži...
Probaj...
mirota

#5359 Re: Istočno Sarajevo

Post by mirota »

citroen xm wrote: 04/07/2023 17:00 Pa nisu čupali prozore i vrata da bi demolirali svoje već zato što nisu znali gdje idu, šta ih čeka... Lokično je da je lakše preživjeti ako u drugom gradu nađeš tuđu ruševinu pa je pokrpiš sa svojim prozorom, nego bez igdje ičega. Kaže neko primitivizam što su prenosili kosti mrtvih i da ti ljudi nisu za grada, a ti ljudi živjeli generacijama u gradu za razliku od mnogih koji sada glume građane...

I ne pišem ovo samo za Srbe, pišem za sve Srbe, Bošnjake, Hrvate... Lako je stvari posmatrati kroz 2003. godinu. Nije isto 2003. i 1996., ma nije isto ni 1998. i 1996. godina. Trebalo je stisnuti muda ba biti Srbin u većinski Bošnjačkom mjestu ili biti Bošnjak u većinski Srpskom mjestu druže moj. Dok je krv još ključala, dok se strasti nisu smirile, dok su pred očima mnogih još bila tjela pokojnika njihovih najmilijih.

Drugo je sada kada je raja relaksirana i kada sve funkcioniše gotovo pa savršeno normalno. Na stranu laprdanja političara i pisanja po forumima, ljudi žive normalno.
doslovce sve 100% tacno
Naslovnica

#5360 Re: Istočno Sarajevo

Post by Naslovnica »

DaysleepeR wrote: 04/07/2023 15:54 Sve se čupalo i nosilo, i kablovi iz zidova.
Komplet fabriku bicikala prenijeli na livadu u Lukavicu, jos stoji na ledini.
Meni što braća Srbi nisu odnijeli prije reintegracije, to su dovršila braća Bošnjaci poslije reintegracije.
Srbi odnijeli stolariju, namještaj i sl, Bošnjaci instalacije struje i vodovoda, i sve ostalo što se moglo skinuti. Odvalilo i lamperiju iz potkrovlja. Sva sreća, ostavili su krov.
Naravno, sve pod zaštitom policijskog sahata. :thumbup:
Miševići.

p.s. sve sam prežalio i halalio, ali kolekciju od preko 250 Alan Fordova (bez trobroja) ne mogu!
Ne znam kako se desilo da su se stripovi zadesili na vikendici na početku rata, ali kada smo otišli prvi put da obiđemo nakon reintegracije, Alan Fordovi su bili u septičkoj jami (brisalo guzice usrane sa stripovima).
Sve halalim, ali Alan Fordove me halalim. ☝️
:(
Naslovnica

#5361 Re: Istočno Sarajevo

Post by Naslovnica »

Didier wrote: 04/07/2023 13:49
Mrvice_ba wrote: 04/07/2023 12:26 U vecini zgrada Bošnjaci ne smiju staviti prezime na sandučić. Pokrivene zene muslimanke imaju strašnih problema ako nekome dolaze u goste...
Aj ne laži...
Jes ba, čekaju razularene četničke horde ispred haustora, ove sa mahramama odma' odvajaju u stranu.
Joj što ljudi mlate...
Niko ne obraća pažnju ni na arape ni na pokrivene žene, pun ih Bingo svaki dan.
To šta misle u sebi, to je druga priča i da se o tome pričati, ali o "strašnim problemima" nema ni govora.
PM72

#5362 Re: Istočno Sarajevo

Post by PM72 »

Ja imam imovinu u manjem BH entitetu...u ratu pokradeno i nakon njega raznešeno.Obnovio i idem stalno.Nikad ružne riječi.S toga,ne izmišljajte i ne lažite
NediM17

#5363 Re: Istočno Sarajevo

Post by NediM17 »

Koga dvaput ujede zmija iz iste rupe do njega je.
Moju djedovinu je na kraju opstina dokrajcila, uhvatili na foru starog amidzu koji je vlasnik 1/4 da im potpise da je saglasan da sruse kucu koja kao predstavlja prijetnju sigurnosti stanovnistva.
Prvo su je devastirali 92., pa su je onda ovi "protjerani" 96. malo osposobili za zivot sa tim donesenim prozorima i vratima, pa kad su morali iseliti onda su je dokrajcili.
Od humanitarne rekonstrukcije nije bilo nista jer je nana koja je tu zivjela do rata umrla 93. u izbjeglistvu u Sarajevu, tako da nije bilo "povratnika".
Sad su se naklatili da uzmu 2 dunuma zemlje u centru mjesta gdje po novom RP treba da prave nekoliko SPO, pa su ponudili neku bijedu da to kao kupe, mi ih naravno odjebali.
Sad malo-malo zovu, prijete iz komunalne policije da ce nas kazniti, da moramo pokositi itd.
A do prije 3 godine nije nista smetalo, nego kad smo ih otpilili sa tom ponudom onda je krenulo sa maltretiranjem.
Pretpostavljam da je sljedeci korak proglasenje "opsteg interesa" i eventualne nadoknade po toj njihovoj cijeni.
Onda nece preostati nista drugo nego iscrpljujuca dugotrajna borba pred lokalnim opstinskim sudom sa troskovima i (ne)izvjesnim ishodom, i za nelegalno srusenu kucu i za tu parcelu.
Tako da nemojte uljepsavati stvarnost i uljuljkivati se, opet bi bilo isto.
Kad sam slusao price moje nane iz 2. svjetskog rata nisam mogao vjerovati, cetnici su joj poklali svu musku celjad, oca, bracu, amidze...
Kaze lik koji je komandovao cetnicima koji su ih poklali, iza rata se pojavio u carsiji 1945. u uniformi sada partizanskog oficira.
U jeku bratstva i jedinstva nisam mogao vjerovati u te price, kontam nana prolupala.
Nazalost, 50 godina kasnije istorija se ponovila.
Zato, ne gajite iluzije da bi sad bilo nesto drugacije.
Odnosno, bilo bi, nadam se da bi ovaj put bili spremniji.
Iako vidim da moja djeca bas i ne slusaju i ne vjeruju previse u te price, k'o sto ni ja nisam vjerovao svojoj nani da je tako nesto bilo moguce.
Naslovnica

#5364 Re: Istočno Sarajevo

Post by Naslovnica »

Sve stoji.
Ali priča da pokrivene žene imaju strašnih problema kada dolaze u goste i sl...
NediM17

#5365 Re: Istočno Sarajevo

Post by NediM17 »

Ma u tu pricu bas i ne vjerujem, pun Trebevic pokrivenih arapskih zena, ali eto dajem promil sanse da je neko mozda imao neko lose iskustvo.
Ja sam isao netom iza rata obici tu imovinu u PC.
U prizemlju kuce je bio neki stariji covjek cija su djeca vani pa su mu to fino uredili.
Na spratu je bila neka bijeda iz Rjecice kod Rajlovca, cetveroclana familija, dvoje male djece, nisu ni tamo imali nista svoje.
Skrpili nesto stolarije, nesto pokovali daskama, bez podova.
Otac im je 100% bio u VRS i pucao po gradu, al' sta cu, sazalim se na onu djecu dam im i nesto para.
Ali to ih nije sprijecilo kad su delozirani da iza sebe ostave jos vecu pustos nego sto su zatekli.
Bili smo i u opstini kod nacelnika na pregovorima oko te parcele u carsiji, fino primljeni, pocasceni, cak se bili i nesto dogovorili, pa su se oni kasnije popismanili.
Dosla korona kriza, kao opstina nema para.
Lijepu nam pricu nacelnik ispricao, kao sjeca se naseg dede, pokus'o nas uhvatit na sentiment, ne bi li popustili.
Imamo i neke sume, i tu smo sa sumskim gazdinstvom ostvarili lijepu saradnju i prodali nesto drveta.
Odem bez problema, popijem kafu u carsiji, al' im ne vjerujem sekunde.
PM72

#5366 Re: Istočno Sarajevo

Post by PM72 »

Ovdje se ne piše o vjerovanju bivšim komšijama nego o "problemima".Ja sam bio učesnik rata kao dobrovoljac i svakog od njih bi u ratu na liniji "ovjerio" metkom u čelo kao i oni mene ali govoriti o nekom ugnjetavanju ili maltretiranju nema govora.
Haris.ba

#5367 Re: Istočno Sarajevo

Post by Haris.ba »

Truba wrote: 04/07/2023 16:40
Haris.ba wrote: 04/07/2023 15:26

Cupanje prozora je bilo specijalitet na zgradama. Ali, bilo je toga i na privatnim kucama. Na kraju, njihova kuca. Moze cupati.
Eno, imas snimak. Negdje na Dobrinji cini mi se. Snopovi naslaganih stokova prozora. Hej, radijatore za toplane nosali.

Zavisi od perioda. Prestanak sukoba je bio krajem 11.1995. Reintegracija je bila oko 02.1996. Tako, da naci se na ledini u nekim zimskim mjesecima ne vjerujem da je lijepo u tim mjesecima. Ali, mi i zvuci malo vjerovatnije.
Sefe ocito nisi dobar s datumima
Oruzje je utihnulo 13.10.1995
Znam dobro jer sam se 24.10. Vratio u sarajevo
Reintegracija je bila u martu...gledali smo palezi na grbavici s prozora skole
Tocan datum reintegracije ne znam jer mi nije predstavljala nista bitno...
Zvanican prestanak ratnog u FBiH je u 23.12.1995.
Ko se to vraco u tadasnju RS u tom periodu?
Zvanican prestanak ratnog stanja u RS je 19.06.1996.
Reintegracija Ilijasa o cemu pisemo je bila krajem 02.1996.
NediM17

#5368 Re: Istočno Sarajevo

Post by NediM17 »

Ko im se pusti da ga maltretiraju ko ga jebe.
Pisao sam vec, 96. sam u hotel Bosni u BL bio spreman poginut' za 50 maraka kad su mi htjeli naplatiti po tarifi za stranca.
Neces majcin sine, ja iz Sarajeva ti stranac, a onaj iz Srbije i Crne Gore ti domaci.
Evo ti qrac, istjer'o sam svoje.
mirota

#5369 Re: Istočno Sarajevo

Post by mirota »

PM72 wrote: 04/07/2023 18:49 Ja imam imovinu u manjem BH entitetu...u ratu pokradeno i nakon njega raznešeno.Obnovio i idem stalno.Nikad ružne riječi.S toga,ne izmišljajte i ne lažite
meni braca Srbi pokrali u ratu vikendicu, duboko u pozadini, ali slatko je ukrasti...
puna Jahorina ljeti pokrivenih zena, Arapi, vala ne znam da su imali problema...
u mom Trebinju svakog ljeta komsije Bosnjaci dodju iz Skandinavije, ne znam da imaju problema, ne kazem da nema 300%, ali je to proslost...svi se vratili u svoje kuce i stanove, problem je sto im djeca sve rijedje dolaze, integrisali se u normalnim zemljama...2 dzamije srusene su nanovo izgradjene, ali vjernika sve manje, za Bajram je bilo 100 ak ljudi
Last edited by mirota on 04/07/2023 20:43, edited 1 time in total.
Mrvice_ba

#5370 Re: Istočno Sarajevo

Post by Mrvice_ba »

Ma gdje ce koljaci u partizane, sta ti je, znas kakva je piva u majstoru za pivo. Braca srbi, kvaris im spiku.

U istočnom Sarajevu nijedan Bošnjak nije prijavljen, na sandučić ne stavljaju ime, nema džamije, ne smiješ na parkingu okaciti zastavicu BiH, ne smiješ glasno ilahiju pustiti...
NediM17

#5371 Re: Istočno Sarajevo

Post by NediM17 »

Lopov je lopov, nema vjere ni nacije.
Uostalom, kriminalci su svijetli primjer medjuentitetske i medjunarodne saradnje. :mrgreen:
Haris.ba

#5372 Re: Istočno Sarajevo

Post by Haris.ba »

Mrvice_ba wrote: 04/07/2023 20:36 Ma gdje ce koljaci u partizane, sta ti je, znas kakva je piva u majstoru za pivo. Braca srbi, kvaris im spiku.

U istočnom Sarajevu nijedan Bošnjak nije prijavljen, na sandučić ne stavljaju ime, nema džamije, ne smiješ na parkingu okaciti zastavicu BiH, ne smiješ glasno ilahiju pustiti...
Pa ako ima izbora naravno da ce ostati prijavljen u Sarajevu zbog zdravstvenog, skole za djecu....

To za sanducice mi zvuci nevjerovatno.

A, za okaciti zastavicu, pustiti ilahiju....buse li se gume na autu u Sarajevu onima sa beogradskim tablicama?
NediM17

#5373 Re: Istočno Sarajevo

Post by NediM17 »

Arlauce li 'odza ?
Meni milo cuti i ezan i crkvena zvona.
PM72

#5374 Re: Istočno Sarajevo

Post by PM72 »

Mrvice_ba wrote: 04/07/2023 20:36 Ma gdje ce koljaci u partizane, sta ti je, znas kakva je piva u majstoru za pivo. Braca srbi, kvaris im spiku.

Istočno Sarajevo je do Rogatice...ima i bošnjaka i džamija
mirota

#5375 Re: Istočno Sarajevo

Post by mirota »

e vala cu slikati sanducice u Lukavici, bar 2 Bosnjaka imaju ime i prezime okaceno, niti ko obraca paznju, niti imaju problema...ja opet kazem, nadam se da Bosnjacka djeca ne idu u skolu u Lukavici, ipak uciti srpsku istoriju nije korektno, jbg
Post Reply