Prekvalifikacija - promjena branše
Moderator: anex
-
betametazon
#1 Prekvalifikacija - promjena branše
Pozdrav,
Imam 15 godina radnog iskustva, sada već sa pa recimo za naše uslove solidnom plaćom, u finansijkoj instituciji ali...već dugo, pa skoro koliko mi traje i staž, i nisam zadovoljan, ne osjećam zadovoljstvo poslom, cijede, gule, radis prekovremeno a ti tako guraš godinu za godinom...i već neko vrijeme razmisljam da napravim doslovno radikalan rez i napravim prelaz na neki zanat...
Da li je pametno?
Nudi mi se npr. opcija obuke i zaposlenja kao varioca.
Šta mislite, isplati li se? Bio bih spreman čak i za nominalno nešto nižu platu, ali da posao ima i glavu i rep i da radiš nešto što ima smisla i što konkretno vidiš...
Imam 15 godina radnog iskustva, sada već sa pa recimo za naše uslove solidnom plaćom, u finansijkoj instituciji ali...već dugo, pa skoro koliko mi traje i staž, i nisam zadovoljan, ne osjećam zadovoljstvo poslom, cijede, gule, radis prekovremeno a ti tako guraš godinu za godinom...i već neko vrijeme razmisljam da napravim doslovno radikalan rez i napravim prelaz na neki zanat...
Da li je pametno?
Šta mislite, isplati li se? Bio bih spreman čak i za nominalno nešto nižu platu, ali da posao ima i glavu i rep i da radiš nešto što ima smisla i što konkretno vidiš...
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#2 Re: Prekvalifikacija - promjena branše
Isto sam uradio prije 15 godina i isplatilo se...
A vrijeme je došlo da ću opet uraditi prekvalifikaciju ubrzo...
Nemoj se samo plašiti..odaberi cilj i naprijed.
A vrijeme je došlo da ću opet uraditi prekvalifikaciju ubrzo...
Nemoj se samo plašiti..odaberi cilj i naprijed.
- vjeshalica
#3 Re: Prekvalifikacija - promjena branše
To je dobro, ali s tim da vodis racuna o tome kako ce te vezati ukoliko ti plate obuku tj.doskolovanje za taj zanat. Jer otprilike u SA mozes zavisno od toga sta si vec zavrsio upisati srednju skolu i nauciti nesto materije za vanredne ucenike o svom trosku. A procijeni dobro koliko ce ti naplatiti obuku i s tim te vezati da te ne lemaju po usima jer nasem narodu je samo lopovluk pred ocima.
-
betametazon
#4 Re: Prekvalifikacija - promjena branše
Evo da budem otvoren a mozda imate i neko iskustvo da mi pomognete - ja nemam nikakvo iskustvo sa tim konkretnim varenjem, ponuda se odnosi na obuku i zaposlenje u voklswagenu u vogosci.
Da slucajno je znate kakvi su tamo uslovi?
- vjeshalica
#5 Re: Prekvalifikacija - promjena branše
Ja fkt ne znam, probaj se raspitati prvo pa procijeni da li ti odgovara finansijski. Jer jedno je voliti neki posao i raditi dinamicnije, a drugo je dobiti kitu za to.
-
betametazon
#6 Re: Prekvalifikacija - promjena branše
Ma svakako bih o uslovima naknadno pricao, iskreno ne bih radio za dzabe jer sad imam solidnu platu ali ne mora to biti ni neka visoka cifra pogotovu jer nemam iskustva jos.vjeshalica wrote: ↑03/07/2023 14:17 Ja fkt ne znam, probaj se raspitati prvo pa procijeni da li ti odgovara finansijski. Jer jedno je voliti neki posao i raditi dinamicnije, a drugo je dobiti kitu za to.
Nego vise u smislu onako kakvi su uslovi, je li robovlasnistvo klasicno ili je ok, vikendi, praznici, godisnji tako to ...
-
nikeze
#7 Re: Prekvalifikacija - promjena branše
Posao zavarivača nije lagan.betametazon wrote: ↑03/07/2023 13:01 Pozdrav,
Da li je pametno?
Prvo stradaju oči zbog zračenja jer su temperature topljenja metala veoma visoke pa se toplota prenosi zračenjem i oštećuje oko bez obzira na naočale. Zavarivač obično mora svake godine prolaziti zdravstveni pregled. Udišu se plinovi koji se razvijaju tokom zavarivanja, naročito kod REL zavarivanja, kod TIG to je argon, a kod CO2 to je CO2. Fizički je težak posao pa je zato i bolje plaćen, ali vremenom ostavlja traga na zdravlju ako se radi u prašnjavim pogonima i procesnoj industriji. Prekvalifikacija nije problem, Nakon kursa i atestiranja koje se provodi često može se postati zavarivač. Nekad je moglo i sa osnovnom školom - PK zavarivač. Ostaje problem čitanja crteža. Sve u svemu bolje vam je da se prekvalifikujete za CNC operatera, ali ni to nije lako jer na zapadu jedan čovjek opslužuje više mašina, nema sjedenja.
-
betametazon
#8 Re: Prekvalifikacija - promjena branše
Ohrabrujućenikeze wrote: ↑03/07/2023 14:33Posao zavarivača nije lagan.betametazon wrote: ↑03/07/2023 13:01 Pozdrav,
Da li je pametno?
Prvo stradaju oči zbog zračenja jer su temperature topljenja metala veoma visoke pa se toplota prenosi zračenjem i oštećuje oko bez obzira na naočale. Zavarivač obično mora svake godine prolaziti zdravstveni pregled. Udišu se plinovi koji se razvijaju tokom zavarivanja, naročito kod REL zavarivanja, kod TIG to je argon, a kod CO2 to je CO2. Fizički je težak posao pa je zato i bolje plaćen, ali vremenom ostavlja traga na zdravlju ako se radi u prašnjavim pogonima i procesnoj industriji. Prekvalifikacija nije problem, Nakon kursa i atestiranja koje se provodi često može se postati zavarivač. Nekad je moglo i sa osnovnom školom - PK zavarivač. Ostaje problem čitanja crteža. Sve u svemu bolje vam je da se prekvalifikujete za CNC operatera, ali ni to nije lako jer na zapadu jedan čovjek opslužuje više mašina, nema sjedenja.
Naravno shvatam da je to objektivan opis i da covjek treba biti spreman na to...
-
Ci-Nick
#9 Re: Prekvalifikacija - promjena branše
To je jako gadan posao, jedan od posljednjih za koje bi se odlucio, nesto slicno kao citav dan sjediti iza šivače mašine samo jos u po zdravlje gorim uslovima.betametazon wrote: ↑03/07/2023 14:13 Evo da budem otvoren a mozda imate i neko iskustvo da mi pomognete - ja nemam nikakvo iskustvo sa tim konkretnim varenjem, ponuda se odnosi na obuku i zaposlenje u voklswagenu u vogosci.
Uz to,.. to je posao koji traži i talenat, ako ga nemaš, nikad nećeš biti dobar varilac.
-
betametazon
#10 Re: Prekvalifikacija - promjena branše
Da, prvi taj razgovor zapravo i jeste da se vidi da li imam ikakve sklonosti ka tome, ako nemam dzaba sveCi-Nick wrote: ↑03/07/2023 15:18To je jako gadan posao, jedan od posljednjih za koje bi se odlucio, nesto slicno kao citav dan sjediti iza šivače mašine samo jos u po zdravlje gorim uslovima.betametazon wrote: ↑03/07/2023 14:13 Evo da budem otvoren a mozda imate i neko iskustvo da mi pomognete - ja nemam nikakvo iskustvo sa tim konkretnim varenjem, ponuda se odnosi na obuku i zaposlenje u voklswagenu u vogosci.
Uz to,.. to je posao koji traži i talenat, ako ga nemaš, nikad nećeš biti dobar varilac.
E steta, izgleda ipak nije neki privlacan posao.
Gdje drugo, kako se najlakse prekvalifikovati za nesto drugo?
-
mali_balon
#11 Re: Prekvalifikacija - promjena branše
Prvo ti uzmi kakav duzi odmor i ne placeni ako treba, odmori neko vrijeme...pa dok odmaras mozda i nadjes nesta da radis....mozes probati konobarisati.....govo dostava....ili nesta skroz drugo....mozda se pjevajuci vrats na isti posao....
Ako si radio 15g bit ce ti teze poci od 0 morat ces trpiti neka sranja koja prije 15g i nisu bila sranja nego nesta normalno....ako si vec naumio da promjenis posao onda gledaj da se ubacis gdje ce te neko trpiti...
Ako si radio 15g bit ce ti teze poci od 0 morat ces trpiti neka sranja koja prije 15g i nisu bila sranja nego nesta normalno....ako si vec naumio da promjenis posao onda gledaj da se ubacis gdje ce te neko trpiti...
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#12 Re: Prekvalifikacija - promjena branše
Cnc operateri. Porazgovaraj sa nekim ko se bavi tim poslom, mozda te privuce kad vidis sirinu mogucnosti. A realno, lakse od zavarivaca. Placeno dobro
-
Ci-Nick
#13 Re: Prekvalifikacija - promjena branše
Idealno bi bilo birati djelatnost u kojoj možeš iskoristiti znanje i iskustvo koje imaš,.. a što kaže mali_balon,. Možda ti samo treba odmor.betametazon wrote: ↑03/07/2023 15:25Da, prvi taj razgovor zapravo i jeste da se vidi da li imam ikakve sklonosti ka tome, ako nemam dzaba sve
E steta, izgleda ipak nije neki privlacan posao.
Gdje drugo, kako se najlakse prekvalifikovati za nesto drugo?
Nema posla bez mana,.. ni u jednom ne dobivaš sve.
-
betametazon
#14 Re: Prekvalifikacija - promjena branše
Ko nije radio u banci i osiguranju - ne zna sta je muka. Pogotovu u dijelovima koji se ticu tehnickih aspekata struke. Tu od govana mpras praviti pitu i to tri pite za vrijeme za koje se normalno moze napraviti jedna.
Ko se te corbe nije nakusao...nije svjestan...
-
mali_balon
#15 Re: Prekvalifikacija - promjena branše
Svaki posao ima svoje sranje i nagrade...radio u kancelariji nakon 8h izadjem ko da sam kopao kanal cijeli dan od stresa ne mozes zaspati....ali je fizikaneris....radio u magacinu izadjem slomljen jedva hodam ne mozes zaspat od umora....niko te ne jebe sa rokovima i spreadsheetovima i ciljevimabetametazon wrote: ↑03/07/2023 15:39 Ko nije radio u banci i osiguranju - ne zna sta je muka. Pogotovu u dijelovima koji se ticu tehnickih aspekata struke. Tu od govana mpras praviti pitu i to tri pite za vrijeme za koje se normalno moze napraviti jedna.
Sad motam volan pa kad nakon 8h voznje stanem treba mi 1h da dodjem sebi...ali nilog nema da te jebe u mozak...itd itd
Sve je to i 5dkg sto bi narod reko...dodje do zasicenja mozda ti treba duzi odmor...a mozda ti treba promjena.....nema tu crno bijelo ima sive puno...
- vjeshalica
#16 Re: Prekvalifikacija - promjena branše
Pa sta autor teme bi doista zelio ili ga zapravo privlaci da bi radio?
-
zposao
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#18 Re: Prekvalifikacija - promjena branše
Radio više poslova, većinom tipa komercijala ali se onda zaposlim u rudnik i odradim prekvalifikaciju koja mi je donijela 40% veću platu a manje hamalskog rada...
Eh sad je došlo vrijeme da idem dalje...a to će vjerovatno biti CNC smjer....operater ili programer...
-
betametazon
#19 Re: Prekvalifikacija - promjena branše
Gdje mislis raditi prekvalifikaciju, u kojoj ustanovi?
Koliko to kosta i koliko traje?
-
HelaS
#20 Re: Prekvalifikacija - promjena branše
A neko treba biti i zavarivač, ne možemo svi na CNC
Ako su uslovi rada teži od drugih, takvi poslovi moraju biti višestruko bolje plaćeni.
Ako su uslovi rada teži od drugih, takvi poslovi moraju biti višestruko bolje plaćeni.
-
betametazon
-
betametazon
#22 Re: Prekvalifikacija - promjena branše
Update: bio sam na tom prvom nekom razgovoru, prakticno to nije razgovor nwgo samo selektiranje kandidata prema iskustvu - da li spadas u grupu onih koji imaju iskustvo ili u grupu onih koji tek treba da se obucavaju.
Prema info koje sam dobio u tom trenutku, prilicno je OK situacija, zakon se postuje maksimalno, plate na racun redovne, dodaci u vidu bonusa, regeesa, bozicnica, vikendi se je rade, godisnjeg dobijes odmah u startu mnogo dana i sl.
S druge strrane rad je u dvije smjene (mozda se moze izboriti za jednu?), posao spada u "prljavije" poslove, plata navodno nije neka pljacka ali i to valjda koliko se moze izboriti...eto sta reci, koju posluku porati...
Prema info koje sam dobio u tom trenutku, prilicno je OK situacija, zakon se postuje maksimalno, plate na racun redovne, dodaci u vidu bonusa, regeesa, bozicnica, vikendi se je rade, godisnjeg dobijes odmah u startu mnogo dana i sl.
S druge strrane rad je u dvije smjene (mozda se moze izboriti za jednu?), posao spada u "prljavije" poslove, plata navodno nije neka pljacka ali i to valjda koliko se moze izboriti...eto sta reci, koju posluku porati...
- vjeshalica
#23 Re: Prekvalifikacija - promjena branše
Da li tebe doista privlači posao zavarivača?
-
betametazon
#24 Re: Prekvalifikacija - promjena branše
Ma iskreno nije nesto o cemu mastas cijeli zivot.
Samo ti se cini da je nekad veca sreca u nekom jednostavnijem poslu gdje nesto radis, pravis, zidas i vidis rezultate svog djela nego u nekom birokratskom aparatu gdje si neki serafcic, dobijes platu ali je i tvoja inteligencija svaki dan na ispitu, gdje se radi onako kako mora a ne kako treba, gdje znas da moze i treba bolje i drugacije a ne mozes nista da promjenis...
-
Paul Gascoigne
#25 Re: Prekvalifikacija - promjena branše
Izvini, ali koga zaista privlači posao zavarivača?