Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Sve o l izborima, strankama, kandidatima...
Locked
Dimu1927

#851 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Dimu1927 »

najbolje da nas s foruma zaposle... nema niko kadar bog zna kakav al bitna je krovna politika... ako odozgo stizu naredbe da se radi, jebes kadar kakav je ako ce se nesto raditi

Ako su do sad stizale naredbe da se uglavnom vise zavrce u privatne dzepove a manje radi, dzaba ti onda kakav je kadar da je zlatan...
mistek

#852 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by mistek »

Dimu1927 wrote: 04/07/2023 12:55 nemate strpljenja nikako, mislite moze sve preko noci

otvorite jedan obicni tender za toalet papir pa vidite kako je to nakaradna tematika... a ne za neke ogromne projekte i neke radove koje vi sanjate
Pa neke stvari mogu. Pogledaj ekspoze, šuplja. "Želimo biti najjači, najbolji, najviši stepen, bla bla", u ovom fazonu. Nije meni problem čekati i 5 godina, ali da vidimo da se nešto okreće. Ne očekujem da se probudim sutra i imam napravljenu XII transverzalu, ali nigdje se ne vide pomaci. Daj mi predstavi plan o poboljšanju rasvjete u kantonu, o gradnji cesta, o razvoju turizma itd. Za sada je sve nekako "bićemo najbolji" i to je to.

A ima stvari za koje ti ne treba tender. MUP se zajebava i zaštićeni su ko polarni medvjedi. Ako neko gura kolica ili je invalid, ne može proći 200m nigdje u gradu zbog auta po trotoarima recimo. Kakav tender treba da to odrađuju? Samo uozbiljiš stvari, a napunit ćeš budžet. Pa neki dan me policijsko vozilo blokiralo na parkingu, jer su izašli u kafanu. Nazovem MUP, ljudi znaju i koje je vozilo, i šta, svaki dan tu, jebe im se. Kako nema niko da to utegne? Evo ja vozim 13 godina i policija me zaustavila JEDNOM u gradu, a nikad mi kaznu pisali nisu. Nije da divljam doduše, ali mi je to recimo nestvaran podatak. Vrhunac je navaliti kamere na autoput (gdje im je funkcija nikakva) ili

Komunalnu policiju su najavljivali urnebesno, i evo ništa. I kad bude, biće smiješno, pisat će opet najgluplje moguće stvari, a ne baviti se suštinom.

Ne treba ti tender ni za javni prevoz, da su table okačene kako treba i da je upaljena klima. Ne treba ti ni za čistoću u gradu, samo treba malo modernizovati stvari. Ne treba ti tender da se pokošena trava skloni, a ne ostavlja ko sijeno po livadama.
Uveo Rad one reciklomate, pola grada se naložilo na tu priču. Umjesto da su nastavili održavati, pa potencijalno širili, ja otišao 2-3 puta u Rad, ne radi aparat. Od tada odustao od reciklaže. Znači, posrali mi se i još masi ljudi tako, iako je bilo naznaka da će nam se omogućiti da sistemski budemo bolji.

U krajnjoj liniji, ima plan javnih nabavki, mogu se pogledati planirani tenderi, i ništa tu spektakularno nema. Da se za noć sve implementira, ne bismo ni osjetili, jer je slabo.
NediM17

#853 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by NediM17 »

Glede komunalne policije, neki dan Rad ocistio divlje deponije u Zori i Standardu, eno opet formirane.
Jutros papak iz dvichine sa podmlatkom izbacuje vrece sa sutom. :evil:
Dimu1927

#854 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Dimu1927 »

mistek wrote: 04/07/2023 13:36
Dimu1927 wrote: 04/07/2023 12:55 nemate strpljenja nikako, mislite moze sve preko noci

otvorite jedan obicni tender za toalet papir pa vidite kako je to nakaradna tematika... a ne za neke ogromne projekte i neke radove koje vi sanjate
Pa neke stvari mogu. Pogledaj ekspoze, šuplja. "Želimo biti najjači, najbolji, najviši stepen, bla bla", u ovom fazonu. Nije meni problem čekati i 5 godina, ali da vidimo da se nešto okreće. Ne očekujem da se probudim sutra i imam napravljenu XII transverzalu, ali nigdje se ne vide pomaci. Daj mi predstavi plan o poboljšanju rasvjete u kantonu, o gradnji cesta, o razvoju turizma itd. Za sada je sve nekako "bićemo najbolji" i to je to.

A ima stvari za koje ti ne treba tender. MUP se zajebava i zaštićeni su ko polarni medvjedi. Ako neko gura kolica ili je invalid, ne može proći 200m nigdje u gradu zbog auta po trotoarima recimo. Kakav tender treba da to odrađuju? Samo uozbiljiš stvari, a napunit ćeš budžet. Pa neki dan me policijsko vozilo blokiralo na parkingu, jer su izašli u kafanu. Nazovem MUP, ljudi znaju i koje je vozilo, i šta, svaki dan tu, jebe im se. Kako nema niko da to utegne? Evo ja vozim 13 godina i policija me zaustavila JEDNOM u gradu, a nikad mi kaznu pisali nisu. Nije da divljam doduše, ali mi je to recimo nestvaran podatak. Vrhunac je navaliti kamere na autoput (gdje im je funkcija nikakva) ili

Komunalnu policiju su najavljivali urnebesno, i evo ništa. I kad bude, biće smiješno, pisat će opet najgluplje moguće stvari, a ne baviti se suštinom.

Ne treba ti tender ni za javni prevoz, da su table okačene kako treba i da je upaljena klima. Ne treba ti ni za čistoću u gradu, samo treba malo modernizovati stvari. Ne treba ti tender da se pokošena trava skloni, a ne ostavlja ko sijeno po livadama.
Uveo Rad one reciklomate, pola grada se naložilo na tu priču. Umjesto da su nastavili održavati, pa potencijalno širili, ja otišao 2-3 puta u Rad, ne radi aparat. Od tada odustao od reciklaže. Znači, posrali mi se i još masi ljudi tako, iako je bilo naznaka da će nam se omogućiti da sistemski budemo bolji.

U krajnjoj liniji, ima plan javnih nabavki, mogu se pogledati planirani tenderi, i ništa tu spektakularno nema. Da se za noć sve implementira, ne bismo ni osjetili, jer je slabo.
slazem se sve al opet kazem ne moze sve preko noci, pa nije se komplet garnitura promjenila, samo ministri nacelnici i pomocnici eventualnk sve sluzbe su ti ostale iste, vecina malo vise navikli na nerad... sad dok se to pokrene i ustima ako neko stvarno zeli treba vremena.

nor rasvjeta se mjenja skoro svaki dan u nekoj ulici to je ono sto ja primjetim...

Sto se tice mupa i rada moramo i mi vrsiti pritisak, ja cu ti reci da ima i pomaka i efekta.

Evo ti jedan primjer znam licno da su ljudi slali mailove i ministarstvu i komesaru za parkiranje privatnih vozila policajaca kod crkve na marijin dvoru. i evo 10ak dana kazu nema ih vise tu. neko je procitao to reagovao... aferim...

Moze sto puta bolje al s obzirom kakvi neradnici su uhljebljeni godinama tu...
The BEN10

#855 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by The BEN10 »

Bravo, svaka čast za sve i jednu stavku što si pobrojao!
Logovan

#856 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Logovan »

"Prvi smo u regiji koji ima besplatan javni prijevoz za studente i đake. Oko 80.000 građan u KS koristi javni prijevoz, od kojih blizu 55.000 besplatan. Tu je i izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica, historijski projekat. Nakon 40 godina, Sarajevom voze novi trolejbusi, a krajem godine i bit će i novi tramvaji", kaže Uk.
Hajde pocnite vise sa prugom Ilidza - Hrasnica, pocinjete me nervirati :-) :lol:
dječak sa šibicama

#857 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by dječak sa šibicama »

SDA ce ih dobiti na populizmu, oni su tu na svom terenu, koliko ce samo glasova dobiti zbog gej parade pa "trojkaske izdaje drzave", vec mjesecima botuju i grade tu pricu po sistemu 100 puta ponovljene lazi.

A Trojka se dodatno nudi degenericnim postupcima, sami izazivaju sut kartu. A mozda im je i svejedno nego daj mandat da iskoristimo, da se pokupi kajmak gdje moze. Kasnije je ok i u opoziciji, uvijek je lakse u opoziciji, mudrujes pametujes i kritikujes. Pri tome se nisi zamjerio staroj novoj vlasti, milina.
dječak sa šibicama

#858 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

To je samo vadiona, koju ce ponavljati do izbora, "nemamo vremena".

Covjece opcina centar ovog proljeca jedva da je pokosena, mislim parkovi, godinama unazad Park je to radio po sistemu masovnih organizacija, dodje 20 kosaca i 20 skupljaca sijena, odrade sve za dva tri dana. Ovog proljeca dva covjeka negdje kose, cujes masine, pola nije pokoseno, dok dodju do zadnje livade ona prva vec zarasla u travu. To je nadleznost opcine znam, ali nacelnik je Mandic.

I ono sto je valjalo su pokvarili, zar su toliko nesposobni u pm. Nisam ocekivao cuda ali ovi gori od SDA. Ajnadzic je za Mandica menadzer godine, sto je zalosno.

Katica katastrofa, komunalna katastrofa, zalio se ima deset dana za nesto sto su izvodjaci sjebali u kvartu, niko ni habera, ni odgovor da dobijem. Proslijedili smo i dovidjenja, pisi cica glisi.

Uzasni su.
Dimu1927

#859 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Dimu1927 »

za kosenje je nadlezan park. Nisu sve povrsine u sistemu kosenja nazalost... isto ko sto nisu sve ulice u sistemu pranja, ciscenja rucnog, ciscenja snijega itd...

Zato imas mjesnu zajednicu od njih krenes sjednes im za vrat da oni to guraju prema gore... nece ti mandic se sam toga sjetiti, nit ga pravdam niti kritikujem al za neke stvari se moramo sami izboriti...
Roccohljup

#860 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Roccohljup »

pa hebiga sta će nam onda izbori da biramo ljude da upravljaju općinom/kantonom kako treba, ako opet na kraju sve moramo sami raditi, pisati pisma i inicijative na koje rijetko odgovore i još rjeđe realizuju, dosađivati i trošiti vlastito vrijeme dok oni primaju plate za to i landaraju okolo sa ručka na ručak.
dječak sa šibicama

#861 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Znam da je nadlezan Park, ali to je javno kantonalno, dakle njima je nadredjena ova vlast.

Znam i da ne kose sve livade, to nije problem, govorim o livadama i travnjacima koji se kose svake godine.
Ovo sto ne kose, recimo kod nas u kvartu potok Susica, to je sada djungla i bukvalno ne smijes uci prema pruzi kod Bosnalijeka. Sigurno ima i vecih zmija.
Sta je Ajnadzic radio povodom toga, populizam svakako ali covjek okupi svoje ljude + civilnu zastitu, podijeli im turske kokakole i sendice, ali oni to raskrsce za jedan dan i to lici na nesto. Sada stoji djungla, i niko nema namjeru nista uraditi. Park ne kosi javne povrsine koje je godinama kosio, tj kosi ali dva covjeka koji kvart zavrse za mjesec dana. Kako rekoh, to je prije 20 ili 30 ljudi zavrsavalo za dva dana.

Mjesnoj sam se i obratio zbog ovog dundjerisanja izvodajaca radova, a opcina je finansijer, oni proslijedili nadleznoj sluzbi i to je to. Niti je greska popravljena, niti cu ikada dobiti odgovor. Valjda trebam pet puta pisati isti mail.

Iskreno sam se nadao da ce sa Trojkom doci neki napredak, na zalost imamo nazadak. Osim pruge, sve je gore nego ranije. Koliko su vec na vlasti, eto primjer Prve transferzale, koja bi ujedno rijesila i djunglu uz potok Susica. Stoji na mrtvom slovu, godinama, i jos ce godinama.
Dimu1927

#862 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Dimu1927 »

Moramo ih prvo nauciti da rade i kako se radi, jer do sad ocigledno nismo. Pa onda da ocekujemo da i oni sami od sebe nesto :D

I nisu to nikakvi vanzemaljci svi znamo nekog uhljeba ne znam sta ocekujemo kad je takva vecina naroda. De nek onaj nesto radi nemoj da ja mrsko meni...
Dimu1927

#863 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Dimu1927 »

Kad smo vec kod kosenja , sad za bajram su izgleda zaboravili srediti groblja... na dosta ih je bilo ocajno stanje...
dječak sa šibicama

#864 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Koliko sam cuo i groblja su u losem stanju vizavi kosenja, ali ne znam cija je nadleznost.

Na Hambinoj je groblje u nadleznosti IZ ili Jedilera, takodje nisu htjeli kositi narasla trava dva metra, i nedavno su valjda pod pritiskom gradjana pokosili.

Javasluk na sve strane, od kako nemaju kome prodati sijeno, i kosenje se zanemaruje. Ili bar mislim da nemaju kome, nekad su skupljali na stogove pa trpali na kamione, to vise ne rade. Samo potrpaju u neke vrece, kao za smece.
DaysleepeR

#865 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by DaysleepeR »

Groblja u nadležnosti Bakija, IZ, i Pokopa.
Dimu1927

#866 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Dimu1927 »

ma mislim da i fali komunalnih radnika... sta ce kad mrcvare ljude ugovorima po 3 mj ili sezonski ili nesto a plate nidje veze. Svaki taj sto bi kosio u parku moze privatno za heftu uzeti tu njihovu platu...
Styling

#867 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Styling »

Logovan wrote: 04/07/2023 14:01
"Prvi smo u regiji koji ima besplatan javni prijevoz za studente i đake. Oko 80.000 građan u KS koristi javni prijevoz, od kojih blizu 55.000 besplatan. Tu je i izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica, historijski projekat. Nakon 40 godina, Sarajevom voze novi trolejbusi, a krajem godine i bit će i novi tramvaji", kaže Uk.
Hajde pocnite vise sa prugom Ilidza - Hrasnica, pocinjete me nervirati :-) :lol:
Čekao su 30 godina, sačekaj još malo
dječak sa šibicama

#868 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Meni je fascinantan podatak za Prvu transferzalu, kad sam je vec spomenuo, prvi put sam za nju uopce cuo prije desetak godina i saznao da je plan izgradnje jos iz 1970. i neke. Dakle pedeset godina postoji plan izgradnje, i nisu se pomakli dalje od Lili salona namjestaja. Dobro, napravili su dvjesto metara od nigdje do jos nepostojeceg tunela Kobilja Glava.

Ne krivim ovu vladu naravno, mogli su istina pokrenuti stvar sa mrtve tacke ali za sada nisu. Sve moguce vlade su tu zakazale, da nije bilo rata takodje sumnjam da bi zavrsili. Ni predratna vlast nije zavrsila ni one tunele ispod Ciglana, jedna tuba radi druga nije zavrsena iznad pijace, nosaci za vijadukt prema Pofalicima izgradjeni debelo u SFRJ, stoji to tako od Olimpijade.

Da su ovi bar uradili dionicu oko Tornja, makar da se Fahri odradi posao i ujedno pomogne gradjanima. Ni to, stalo sve koliko vec ima godina da su srusili fabriku i one kuce.
DaysleepeR

#869 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by DaysleepeR »

dječak sa šibicama wrote: 04/07/2023 16:11 Meni je fascinantan podatak za Prvu transferzalu, kad sam je vec spomenuo, prvi put sam za nju uopce cuo prije desetak godina i saznao da je plan izgradnje jos iz 1970. i neke. Dakle pedeset godina postoji plan izgradnje, i nisu se pomakli dalje od Lili salona namjestaja. Dobro, napravili su dvjesto metara od nigdje do jos nepostojeceg tunela Kobilja Glava.

Ne krivim ovu vladu naravno, mogli su istina pokrenuti stvar sa mrtve tacke ali za sada nisu. Sve moguce vlade su tu zakazale, da nije bilo rata takodje sumnjam da bi zavrsili. Ni predratna vlast nije zavrsila ni one tunele ispod Ciglana, jedna tuba radi druga nije zavrsena iznad pijace, nosaci za vijadukt prema Pofalicima izgradjeni debelo u SFRJ, stoji to tako od Olimpijade.

Da su ovi bar uradili dionicu oko Tornja, makar da se Fahri odradi posao i ujedno pomogne gradjanima. Ni to, stalo sve koliko vec ima godina da su srusili fabriku i one kuce.
Prva transferzala je po tom starom planu trebala ići na Pofaliće pa preko na Grbavicu i u tunel ispod Vraca za Lukavicu.
Pa je Fahro izlobirao da mu ide pored tornja. I tu su nastale komplikacije.
Teško će se to raspetljati. I taj tunel je trebao ići ispod Pofalića za Vogošću.
Sve ispreturano kako ne treba.
_Reds_

#870 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by _Reds_ »

DaysleepeR wrote: 04/07/2023 14:52 Groblja u nadležnosti Bakija, IZ, i Pokopa.
Ima tu nadleznosti i ovog Fonda memorijala, zavisi gdje.
Hakiz

#871 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Hakiz »

Styling wrote: 04/07/2023 15:43
Logovan wrote: 04/07/2023 14:01
Čekao su 30 godina, sačekaj još malo
Da onda vratimo SDA kada već moramo čekati kao u njihovo vrijeme?
drug_profi

#872 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by drug_profi »

Samo da poručim trojkinom Tanoviću ili ko je već odgovoran za ovo:

Nabijem te!

https://www.klix.ba/magazin/zanimljivos ... /230704143
laik1981

#873 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by laik1981 »

Tana je retard. Treba i u Novom Sarajevu organizovati referendum za opoziv. Truhlo pravi onaj nesposobni.
Hakiz

#874 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Hakiz »

Ne kontam :?

Prvo hoćemo pravila, poštovanje propisa, trojka je bolja zato što će se poštovati propisi, a kada istekne dozvola kuknjava što je mural prefarban.

Hoćemo li poštovanje propisa ili ćemo kao za vrijeme SDA da vlada bezakonje?

:mrgreen:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#875 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Truba »

Dimu1927 wrote: 04/07/2023 14:49 Kad smo vec kod kosenja , sad za bajram su izgleda zaboravili srediti groblja... na dosta ih je bilo ocajno stanje...
45 dana kise
Locked