Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
-
Hakiz
#826 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
Psi lutalice opet "prijete". Broj im se stalno povećava.
Interesantno je da postoje već godinama svima poznate "baze" pasa lutalica (Alipašino polje, Koševsko brdo, Čengić vila preko puta Vjetrenjače itd), a ni jedna služba ih odatle ne uklanja. Treba ljudi da budu napadnuti pa da sami počnu da ih čiste, da opet čitamo po medijima o eksplodiranim petardama u psećim njuškama itd?
Imali smo tu situaciju već, zašto opet da u nju ulazimo?
Interesantno je da postoje već godinama svima poznate "baze" pasa lutalica (Alipašino polje, Koševsko brdo, Čengić vila preko puta Vjetrenjače itd), a ni jedna služba ih odatle ne uklanja. Treba ljudi da budu napadnuti pa da sami počnu da ih čiste, da opet čitamo po medijima o eksplodiranim petardama u psećim njuškama itd?
Imali smo tu situaciju već, zašto opet da u nju ulazimo?
-
mistek
#827 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
Ovo do sada u KS je tanko vala. Valjda se probude u narednom periodu, jer na stranu država i FBiH, ali kanton mora bolje. Ja sam očekivao baš mnogo na ovom planu, a skroz su usporili. Procesi se možda i odvijaju nekom normalnom dinamikom, ali prosto sam očekivao više. Imat će sad već solidan kontinuitet vlasti i moraju praviti krupnije korake naprijed.
Nije mi jasno da se ne zadaju malo jače u rješavanje nekih saobraćajnih infrastrukturnih problema (da recimo riješe XII sada kada imaju vlast i u FBiH, da završe I do Velešića, da pokrenu nultu, južnu itd.). Nadam se da će završetkom rekonstrukcije pruge i dolaskom novih tramvaja zaista zaživjeti novi sistem javnog prijevoza. Biću razočaran ako na kraju ovog mandata ne budemo imali klimatizirana vozila, table na tramvajskim sa informacijom kad stiže sljedeći i generalno redovniji javni prijevoz. Razočarava me pomalo i pristup MUP, a pogotovo onom osnivanju komunalne policije. Bilo bi lijepo da otklone barem neke probleme koje MUP može otkloniti uz mrvicu angažovanijeg rada (recimo da dignu saobraćajnu kulturu na malo veći nivo). Od te komunalne policije sam očekivao baš puno. Čistoća grada je bolja nego prošle godine, ali i dalje je to tanko. Park i Rad moraju baš ozbiljnije navaliti na posao. I eto recimo turizam. Tu sam isto očekivao da će napraviti bum u želji za povećanjem prihoda. Ali ništa, pravimo neke mizerne korake, sve se odvija kako mora.
Helem, ekspoze je bio mlak, samo šuplja, ali sam mislio da je to svakako formalno i na brzinu nabacano. Nadam se da će ozbiljnije raditi. Možda je ova godina problematična zbog previranja na višim nivoima, možda će od sljedeće moći čistije planirati budžet i sl.
Nije mi jasno da se ne zadaju malo jače u rješavanje nekih saobraćajnih infrastrukturnih problema (da recimo riješe XII sada kada imaju vlast i u FBiH, da završe I do Velešića, da pokrenu nultu, južnu itd.). Nadam se da će završetkom rekonstrukcije pruge i dolaskom novih tramvaja zaista zaživjeti novi sistem javnog prijevoza. Biću razočaran ako na kraju ovog mandata ne budemo imali klimatizirana vozila, table na tramvajskim sa informacijom kad stiže sljedeći i generalno redovniji javni prijevoz. Razočarava me pomalo i pristup MUP, a pogotovo onom osnivanju komunalne policije. Bilo bi lijepo da otklone barem neke probleme koje MUP može otkloniti uz mrvicu angažovanijeg rada (recimo da dignu saobraćajnu kulturu na malo veći nivo). Od te komunalne policije sam očekivao baš puno. Čistoća grada je bolja nego prošle godine, ali i dalje je to tanko. Park i Rad moraju baš ozbiljnije navaliti na posao. I eto recimo turizam. Tu sam isto očekivao da će napraviti bum u želji za povećanjem prihoda. Ali ništa, pravimo neke mizerne korake, sve se odvija kako mora.
Helem, ekspoze je bio mlak, samo šuplja, ali sam mislio da je to svakako formalno i na brzinu nabacano. Nadam se da će ozbiljnije raditi. Možda je ova godina problematična zbog previranja na višim nivoima, možda će od sljedeće moći čistije planirati budžet i sl.
- Mishelinke
#828 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
Opasno su stali.
O troli do Vogošće više niko ne govori.
O tramvaju do Hranice više niko ne govori, a u ljeto 2021. su najavljivali bagere i početak radova, potpisivali neke ugovore sa Turcima, a danas ni radova, ni Turaka, a ni ugovora.
O adaptivnom saobraćaju pričali mjesecima, danas više to niko i ne spominje.
Došli novi trolejbusi, rekonstrukcija napreduje, a ostalo sve stalo.
Slabo je ovo pravo, mora sve ići puno brže i puno bolje.
O tramvaju do Hranice više niko ne govori, a u ljeto 2021. su najavljivali bagere i početak radova, potpisivali neke ugovore sa Turcima, a danas ni radova, ni Turaka, a ni ugovora.
-
HelaS
#829 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
Ja mislim da ovdje nije "stala Vlada", nego da izvođači radova nemaju dovoljno radnika. To je hroničan problem u građevinarstvu. Svi koji mogu, odoše vani, bolji uslovi rada, više novca zaradi.Mishelinke wrote: ↑04/07/2023 06:18 Opasno su stali.
Nepoštivanje ugovora, možda i loši ugovori u dijelu rokova, izostanak penala i sl. su razlog za neodgovorno ponašanje firmi koje dobiju ugovore za javne radove.
-
The BEN10
#830 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
Slažem se.mistek wrote: ↑04/07/2023 02:44 Ovo do sada u KS je tanko vala. Valjda se probude u narednom periodu, jer na stranu država i FBiH, ali kanton mora bolje. Ja sam očekivao baš mnogo na ovom planu, a skroz su usporili. Procesi se možda i odvijaju nekom normalnom dinamikom, ali prosto sam očekivao više. Imat će sad već solidan kontinuitet vlasti i moraju praviti krupnije korake naprijed.
- dječak sa šibicama
#831 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
"Najbolja vlada" da pusi kurcinu.
Jedva cekam da ih SDA pomete na izborima.
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#832 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
Politički u KS nema ništa gore od SDA.dječak sa šibicama wrote: ↑04/07/2023 10:38 "Najbolja vlada" da pusi kurcinu.
Ali da su nam s ovim Ukom pljunuli u lice - o jesu i to žestoko.
Šta Konaković i Ademović čekaju , da im sjebe rejting potpuno ili se nadaju da će samo NS padati ?
- dječak sa šibicama
#833 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
Oni sebi autogolove zabijaju svakodnevno, povecaju cijenu gradskog prijevoza i jos se hvale time. A cijene goriva padaju.
Poderace ih debeloguzi Zahiragic, i neka ce.
- ANamelessGhoul
#834 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
Sve se slažem nažalost.dječak sa šibicama wrote: ↑04/07/2023 10:49 Oni sebi autogolove zabijaju svakodnevno, povecaju cijenu gradskog prijevoza i jos se hvale time. A cijene goriva padaju.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#835 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
I ti znas nekad napisati dobar post.dječak sa šibicama wrote: ↑04/07/2023 10:49 Oni sebi autogolove zabijaju svakodnevno, povecaju cijenu gradskog prijevoza i jos se hvale time. A cijene goriva padaju.
-
mistek
#836 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
Povećanje cijene javnog prevoza je očekivano, ali su pravili populistički potez smanjivanjem cijene par mjeseci pred izbore i sad će plaćati cijenu toga. Pošteno, rekao bih. Doduše, vjerovatno su ocijenili da je sad momenat kad je najbolje to uraditi, da se do izbora zaboravi.
Cijene goriva preko 0,50KM manje nego tada, pa je paradoks veći. S druge strane, ja fakat ne bih imao problem s većim cijenama da je saobraćaj išta unaprijeđen. Trudim se koristiti javni prevoz (na posao idem javnim prevozom), ali sam odustao posljednjih sedmica zbog vrućine recimo. Da je džabe, ne mogu ići kad je u vozilima 40+ stepeni. Što je najgore, veliki broj vozila ima klimu, ali vozači ne žele da je koriste (drugo objašnjenje nemam za činjenicu da mlađi vozač upali klimu u busu ili minibusu, a stariji ne, isto vozilo). Ne znam je li u komercijali bolja situacija recimo?
Kad urede javni prevoz na način da su linije redovne, da su vozila klimatizirana i da evo pruga bude gotova, povećanje cijena ok. Ovako, besmisleno je. U krajnjoj liniji, javni prevoz u stanju kakav jeste kod nas je idealno tlo da se subvencionira što je više moguće i da se cijena karte svede na minimum. Nisam bio u gradu sa neuređenim javnim prevozom, a karte su svuda jeftinije. Evo u Zagrebu je cijena 0,53€ za pola sata. U Beogradu je 90 minuta 0,45€. U Ljubljani je vožnja 1,30€, a u Budimpešti kao kod nas, 0,93€. Da ne kažem Skoplje, gdje je javni saobraćaj loš kao kod nas, gdje je jedna karta 0,57€, a dnevna je 1,95€.
Helem, nije mi zbog Trojke, neka ih pojedu ako ne valjaju, ali bezveze prolazi vrijeme ni u čemu. Gubimo godine potpuno jednako kao kad je SDA bila tu.
Cijene goriva preko 0,50KM manje nego tada, pa je paradoks veći. S druge strane, ja fakat ne bih imao problem s većim cijenama da je saobraćaj išta unaprijeđen. Trudim se koristiti javni prevoz (na posao idem javnim prevozom), ali sam odustao posljednjih sedmica zbog vrućine recimo. Da je džabe, ne mogu ići kad je u vozilima 40+ stepeni. Što je najgore, veliki broj vozila ima klimu, ali vozači ne žele da je koriste (drugo objašnjenje nemam za činjenicu da mlađi vozač upali klimu u busu ili minibusu, a stariji ne, isto vozilo). Ne znam je li u komercijali bolja situacija recimo?
Kad urede javni prevoz na način da su linije redovne, da su vozila klimatizirana i da evo pruga bude gotova, povećanje cijena ok. Ovako, besmisleno je. U krajnjoj liniji, javni prevoz u stanju kakav jeste kod nas je idealno tlo da se subvencionira što je više moguće i da se cijena karte svede na minimum. Nisam bio u gradu sa neuređenim javnim prevozom, a karte su svuda jeftinije. Evo u Zagrebu je cijena 0,53€ za pola sata. U Beogradu je 90 minuta 0,45€. U Ljubljani je vožnja 1,30€, a u Budimpešti kao kod nas, 0,93€. Da ne kažem Skoplje, gdje je javni saobraćaj loš kao kod nas, gdje je jedna karta 0,57€, a dnevna je 1,95€.
Helem, nije mi zbog Trojke, neka ih pojedu ako ne valjaju, ali bezveze prolazi vrijeme ni u čemu. Gubimo godine potpuno jednako kao kad je SDA bila tu.
- Roccohljup
#837 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
sve je isto samo SDA nema

- dječak sa šibicama
#838 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
Prije svega povladjivanje direktorima GRAS-a i Centre, inace GRAS-a kojeg su obecali rekonstruisati, uljuditi, ukinuti, sta god.
Na kraju nista, i dalje isti vozaci sa pesterske visoravni rade sta hoce, on ako i zna sta je klima, ili je ne zna upaliti ili prosto nece, lijeno mu, sto bi on. Nerijetko table sa oznakom voznje nisu istaknute, ili nisu paneli promijenjeni, sveopci javasluk.
Nista ova vlast nije uradila, osim zauzimanja fotelja. Sto je bilo donekle i ocekivano.
Na kraju nista, i dalje isti vozaci sa pesterske visoravni rade sta hoce, on ako i zna sta je klima, ili je ne zna upaliti ili prosto nece, lijeno mu, sto bi on. Nerijetko table sa oznakom voznje nisu istaknute, ili nisu paneli promijenjeni, sveopci javasluk.
Nista ova vlast nije uradila, osim zauzimanja fotelja. Sto je bilo donekle i ocekivano.
- Mishelinke
#839 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
ANamelessGhoul wrote: ↑04/07/2023 12:09Sve se slažem nažalost.dječak sa šibicama wrote: ↑04/07/2023 10:49 Oni sebi autogolove zabijaju svakodnevno, povecaju cijenu gradskog prijevoza i jos se hvale time. A cijene goriva padaju.
konektovan wrote: ↑04/07/2023 12:12I ti znas nekad napisati dobar post.dječak sa šibicama wrote: ↑04/07/2023 10:49 Oni sebi autogolove zabijaju svakodnevno, povecaju cijenu gradskog prijevoza i jos se hvale time. A cijene goriva padaju.
Poderace ih debeloguzi Zahiragic, i neka ce.![]()
![]()
Potpis svega, nažalost.
Autogolovi jedan za drugim, uzlagali se opasno, projekti stali.
Ako im sad SDA uzme većinu, neće mi ni sekunde biti žao.
- Mishelinke
#840 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
I to je još jedno lažno obećanje.dječak sa šibicama wrote: ↑04/07/2023 12:45 Prije svega povladjivanje direktorima GRAS-a i Centre, inace GRAS-a kojeg su obecali rekonstruisati, uljuditi, ukinuti, sta god.
Ima 3 godine kako su obećali ubit Gras, a Gras i dalje radi.
Nemojte se ništa iznenaditi ako i one naknade, zbog kojih su i dobili simpatije, ukinu ubrzo, na isti način na koju su povećali cijene prijevoza.
- Haris.ba
#841 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
Pokusali su. Ali, skontali da je to bila populisticka prica da se dodje na vlast, pa se usutarili. Pokusavaju ispotiha naci neki nacin da osnuju neku novu firmu koja bi radila za pocetak nesta sitno, pa pokusala uzimati tramvaj i trolu.
Last edited by Haris.ba on 04/07/2023 12:53, edited 1 time in total.
- konektovan
#842 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
Fakat,..dobili su historijsju priliku da se sda potopi, oslabi,..da im vise ne dajes nikakvu sansu za povratak na vlast...ali, kurko..
Covjece,..moralo se u kantonu mnogo vise uraditi stvari od hebene tramvajske pruge, jednostavno je moralo.
Covjece,..moralo se u kantonu mnogo vise uraditi stvari od hebene tramvajske pruge, jednostavno je moralo.
-
Dimu1927
#843 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
nemate strpljenja nikako, mislite moze sve preko noci
otvorite jedan obicni tender za toalet papir pa vidite kako je to nakaradna tematika... a ne za neke ogromne projekte i neke radove koje vi sanjate
otvorite jedan obicni tender za toalet papir pa vidite kako je to nakaradna tematika... a ne za neke ogromne projekte i neke radove koje vi sanjate
- Haris.ba
#844 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
Pa ima li plan rada? Kaze, ukidanje grasa cca. 4 godine. Pise li?
-
Dimu1927
#845 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
pa ukini ga, nadji zakonsko rjesenje da ga ukines, dobit ces samo tuzbu od svakog radnika
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#846 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
Oni koji su došli , nisu došli da mijenjaju nego da se bolje uhljebe.
Čak ni ne mislim na lidere , mislim na infrastukturu , sve podobne stranačke kadrove koji su tu samo radi plijena.
Proći će još godine dok nešto ne krene na bolje u sistemskom smislu , toliko ću ostariti da me više to zapravo neće ni zanimati kad krene "na bolje".
Kanton Sarajevo je uporište NIP-a , ako žele voditi progresivnu državnu politiku , nikako ne smiju odsjeći granu na kojoj sjede i koja ih je izgurala tu gdje jesu , glasači Kantona Sarajevo.
Hitan kadrovski restart , vlada Kantona Sarajevo nije zajebancija.
Last edited by teskeredzic_22 on 04/07/2023 13:12, edited 1 time in total.
- Logovan
#847 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
Cuj jedva cekas
- konektovan
#848 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
Strpljenje je opadno shebano kod vecine,..nakon 30 godina sda vladavine...doci cemo u situaciju da ce ljudi poravniti, nece izlaziti na izbore i onda opet sda sa 20 000 glasova uzme izbore.
-
Dimu1927
#849 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
cisto sumnjam... ma kakva sda, gubili su kanton kad su imali puno jace igrace, a sad se prica svela na faruka i harisa. Jesu dobri mozda za govornicom ili za pisanje postova ali kao izvrsna vlast tanko..., za ministara itd nemaju kadrove...
- Capajebo
#850 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
Nek trojka ima fantastican kadar. Ne zna se ko je gori
Posebno sto su po kantonalnim firmama postavili na pozicije, od zla oca...
Posebno sto su po kantonalnim firmama postavili na pozicije, od zla oca...