Ukrajina

japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#174201 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

ode tiho u dzehenem
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#174202 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

sad je uspjeh braniti se od ukrajinske ofanzive koja to nije a do juce bilo na berlin, pariz, deblokada srbije, nuke london, sve je rusija ... hahaha 🤣

ovo je lazna ofanziva, ukrajinci ce krenuti kada budu spremni 100% a tada ce da grmi i ori i zemlja sa gori
pricekajte jos malo - one milion army - rusi ce biti zgazeni ko zohari
istra_hr

#174203 Re: Ukrajina

Post by istra_hr »

japin_mutapi wrote: 04/07/2023 09:58 sad je uspjeh braniti se od ukrajinske ofanzive koja to nije a do juce bilo na berlin, pariz, deblokada srbije, nuke london, sve je rusija ... hahaha 🤣
:thumbup: :lol:
jako je puno "vojnih stratega" ovdje
jako puno "prvoligaša", na čelu s WarGonzom ovog foruma

A, nisu ni za čitanje vremenske prognoze na lokalnoj seoskoj radio stanici
apsidejzi

#174204 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

Jucer su ukri probili jednu od dvije jake odbrambene pozicije kod Klisiivke. Ona je iduce juzno mjesto od Bahmuta. RUsi su je uzeli krajem Januara i onda su napravili dva lanca rovova i dobro utvrdili odbranu. Jucer smo vidjeli snimke kad ukri iskacu iz tenkova i zauzimaju rovove i zarobe ona dva ruca. Jedan stariji sto je kazao da je tu zbog svoje dvije unuke. Bio je u zatvoru pa mu obecali slobodu ako 6 mjeseci provede na ukrajinskom ratistu. U istom videu smo vidjeli kad ukrajinac ubi onog ranjenog rusa sto je imao bombu. Na samom kraju snimka, ukrajinac kaze: hocete kontraofanzivu? Hajte vamo da vidite kako to izgleda. Eh to se desavalo upravo ovdje. Uzeli su te rovove od rusa i probili jedan od dva lanca rovova koji cuvaju Klisiivku. Paralelno s tim, napali su i drugi set rovovoa, sjeverno od Klisiivka tj izmedju nje i Bahmuta i uzeli su dio polozaja tu. Sad je fakticki ovaj set rovova u poluokruzenju i vjerovatno ce danas doci do povlacenja. Komanda se vec preselila istocno. Ako uzmu ovo mjesto, ukri su onda oslobodili veliki dio teritorije koji su izgubili u januaru od wagnera.

Jbg, nije lako bilo wagneru uzeti ovo, ali ni ukrima osloboditi. Bas rovovska borba.
madner

#174205 Re: Ukrajina

Post by madner »

Bernardinac wrote: 04/07/2023 09:27
madner wrote: 04/07/2023 02:07

Mislim da ne treba traziti izgovore, dodje se onda brzo na ovo treceligasko razmisljanje gdje je zakljucak prvi a ne zadnji korak.

Ocito je da nisu sve znali, od toga gdje ce se braniti do toga koliko ih je. Medjutim ja mislim da su se nadali panici i bjezaniji. Dakle podcjenili su protivnika.

S tim da je Ukraina zrtva svojih uspjeha prosle godine. Zapad ne zeli da unisti Rusiju pa dozira pomoc. Nakon uspjele ofanzive prosle godine pomoc je gotovo bila nula, da bi se povecavala kako su Rusi davali znakove zivota.

Hocu reci da mislim da su se nadali da mogu dozirati pomoc i time su propustili sansu za knockout. Sad ih treba opet dovesti do sloma, ali to ce trebati puno vise tehnike, municije i zivota.
Ma nešto mi to sve šuhveli.
Ko još mjesecima spektakularno najavljuje ofanzivu velikih razmjera praveći videa kako o tome kako se uskoro brčkaju u Azovskom, Krimu i sl?

Ko biva, da se ruski vojnici prepadnu i pobjegnu jer su vidjeli ZSU trailer za ofanzivu?

Ukrajinci znaju s kim imaju posla.
Ako su zaboravili ili ako im je Zapad otupio mozak, nema im pomoći.
Sto bi rekli, postojala je sansa da se to desi. Rout i bjezanija.
mirota

#174206 Re: Ukrajina

Post by mirota »

madner wrote: 04/07/2023 02:07

Mislim da ne treba traziti izgovore, dodje se onda brzo na ovo treceligasko razmisljanje gdje je zakljucak prvi a ne zadnji korak.

Ocito je da nisu sve znali, od toga gdje ce se braniti do toga koliko ih je. Medjutim ja mislim da su se nadali panici i bjezaniji. Dakle podcjenili su protivnika.

S tim da je Ukraina zrtva svojih uspjeha prosle godine. Zapad ne zeli da unisti Rusiju pa dozira pomoc. Nakon uspjele ofanzive prosle godine pomoc je gotovo bila nula, da bi se povecavala kako su Rusi davali znakove zivota.

Hocu reci da mislim da su se nadali da mogu dozirati pomoc i time su propustili sansu za knockout. Sad ih treba opet dovesti do sloma, ali to ce trebati puno vise tehnike, municije i zivota.
Ko još mjesecima spektakularno najavljuje ofanzivu velikih razmjera praveći videa kako o tome kako se uskoro brčkaju u Azovskom, Krimu i sl?

Ko biva, da se ruski vojnici prepadnu i pobjegnu jer su vidjeli ZSU trailer za ofanzivu?

ma Rujani se ukakili kad su vidjeli cuveni spot "tisina" pred ofanzivu... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
madner

#174207 Re: Ukrajina

Post by madner »

apsidejzi wrote: 04/07/2023 10:27 Jucer su ukri probili jednu od dvije jake odbrambene pozicije kod Klisiivke. Ona je iduce juzno mjesto od Bahmuta. RUsi su je uzeli krajem Januara i onda su napravili dva lanca rovova i dobro utvrdili odbranu. Jucer smo vidjeli snimke kad ukri iskacu iz tenkova i zauzimaju rovove i zarobe ona dva ruca. Jedan stariji sto je kazao da je tu zbog svoje dvije unuke. Bio je u zatvoru pa mu obecali slobodu ako 6 mjeseci provede na ukrajinskom ratistu. U istom videu smo vidjeli kad ukrajinac ubi onog ranjenog rusa sto je imao bombu. Na samom kraju snimka, ukrajinac kaze: hocete kontraofanzivu? Hajte vamo da vidite kako to izgleda. Eh to se desavalo upravo ovdje. Uzeli su te rovove od rusa i probili jedan od dva lanca rovova koji cuvaju Klisiivku. Paralelno s tim, napali su i drugi set rovovoa, sjeverno od Klisiivka tj izmedju nje i Bahmuta i uzeli su dio polozaja tu. Sad je fakticki ovaj set rovova u poluokruzenju i vjerovatno ce danas doci do povlacenja. Komanda se vec preselila istocno. Ako uzmu ovo mjesto, ukri su onda oslobodili veliki dio teritorije koji su izgubili u januaru od wagnera.

Jbg, nije lako bilo wagneru uzeti ovo, ali ni ukrima osloboditi. Bas rovovska borba.
U biti oni vrse ofanzivu kao Wagner, samo u drugom smjeru. Slicna je i brzina.
istra_hr

#174208 Re: Ukrajina

Post by istra_hr »

ma Rujani se ukakili kad su vidjeli cuveni spot "tisina" pred ofanzivu... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

U biti oni vrse ofanzivu kao Wagner, samo u drugom smjeru
8-)
To su ti "strucni komentari i prognoze" ... :lol:
SanskiBiser

#174209 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

Tom Cooper
Danas ćete vjerojatno čuti kako je ZSU 'oslobodila Kliščivku'.

'Zapravo': počistili su sve ruske komplekse rovova u tri male šume sjeverozapadno od (razrušenog) sela.

Naravno, budući da je ovo područje - takozvana šuma Klishchivka - na vrhu 'onog brda' koje dominira selom, to također znači da su Ukrajinci Klishchivku uzeli 'pod kontrolom'.

Zašto je ovo 'važno'?

Posljednja četiri tjedna, Rusi - za koje se kaže da su koncentrirali preko 50.000 vojnika samo u području Bakhmuta - 'upumpali' su pojačanja koja su jedino mogli u Klishchivku, to brdo iznad njega, i područja zapadnije i jugozapadnije. Četu za četom, opet, i opet, i opet. Vjerojatno se većina satnija sastojala od 150-200 mobika: slabo naoružanih, slabo obučenih, slabo opremljenih. Ali tako danas izgleda masa VSRF-a...

Poanta je: 3. jurišna, 5. jurišna, 80. zračnodesantna porazila ih je sve, bez obzira što su im Rusi bacili na put. Zbog toga je 72. motostreljačka brigada VSRF 'uništena' nekih 3-4 puta (prim.prev. zbog ubacivanja gore spomenutih popuna iz rezerve), potpuno... i to braneći s prostranih, dobro zaštićenih položaja, a uz minimalne gubitke za ZSU.

'Problem': trebat će puno takvih operacija, velike količine topničkih granata i puno više (i barem jednako dobro obučenih) brigada ZSU da se na ovaj način uništi cijeli VSRF.

....sad pokušajte to objasniti jednom od slavnih političara na zapadu....
Image
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#174210 Re: Ukrajina

Post by pici »

Jedini ruski nosač aviona, Admiral Kuznjecov , koji je pretrpio niz odgoda remonta, mogao bi ponovno ući u službu do kraja sljedeće godine, izvijestila je ruska režimska novinska agencija TASS.

Image
Eve ga, poBeda je sad osigurana.
DaysleepeR

#174211 Re: Ukrajina

Post by DaysleepeR »

Ukrajinci neće jurišom osloboditi svoju zemlju za kratko vrijeme, ali hoće krvavo i korak po korak.
Last edited by DaysleepeR on 04/07/2023 11:40, edited 1 time in total.
sumirprimus

#174212 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

ovo sad sto rade španuju rujane do tacke pucanja, ono sto niko ne moze garantirati kada ce rujani puknut, ali ce puknut.
od zauzimanja kijeva za tri dana preko novorusije do dobro je ukri nisu stigli do druge linije odbrane krima , ja bih reko uz gubitke i topljenje ork ruskih cetnika ekstra. svaki dan stotine ih suncokretise, sunce ti zarko, za otvorit je novi vincek. uzdravlje, zivjet se moze i na aparatima :kiss:
sumirprimus

#174213 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

RefPus

#174214 Re: Ukrajina

Post by RefPus »

drug_profi wrote: 04/07/2023 09:16
RefPus wrote: 04/07/2023 09:05

Još uvijek nisam pročitao to objašnjenje, zašto vojska bez vojnika, opreme, granata, čizama, hrane i dalje može da izdrži taj nalet i udar, još plus da napreduju na istoku kako tvrde Ukrajinci. Ili ipak imaju i vojnike, opremu, granate, čizme, hranu?
Ko je rekao da nikako nemaju sredstava?
A da im ne fali svi bi imali automatsko oruzje (a ne Mosine), odgovarajuce cizme (a ne gumenjake ili patike), uniforme (a ne trenerke i radna odijela)...
Ja nisam napisao da nikako nemaju sredstava. Već ovdje, oni koje citiram, pišu kako Rusima nedostaje sve, od ljudstva do čarapa, a oni se i dalje uspješno brane.
mishic

#174215 Re: Ukrajina

Post by mishic »

Rano je za svođenje bilo kakvih računa. Za sada možemo govoriti samo o trendovima.

Na jednoj strani je druga sila u svijetu koja se pretvorila u drugu u Ukrajini a potom i drugu u Rusiji... Ili sila koja se sistemski topi od prvog dana...

Na drugoj strani je vojska koja je sve organizovanija, iskusnija, opremljenija i jača... I taj trend je kontinuiran...

Ratna sreća je promjenljiva, Rusi napadali, Ukrajinci pokušavali da ih zaustave, onda se krenulo u obrnutom pravcu, Rusi se utvrdili a Ukrajinci krenuli oslobađati otetu zemlju... Iscrpljivanje i nadmudrivanje je u toku. Do kada i koliko će trajati ostaje da se vidi. Malo je vjerovatno da će i jedni i drugi odustati od svojih ciljeva i planova. Daleko je realnije očekivati da će iscrpljivanje trajati do konačnog sloma i rasula jedne strane.

A obzirom na spomenute trendove nije teško dokučiti koja strana će to biti. Ovim tempom ćemo se još načekati takvog ishoda. A da se može dogoditi neka iznenadna havarija pa to ubrzati, činjenica je. Ali da se želi što temeljitije iscrpiti Rusija sada je svima više nego jasno. Slava Ukrajini!
apsidejzi

#174216 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

madner wrote: 04/07/2023 10:59
apsidejzi wrote: 04/07/2023 10:27 Jucer su ukri probili jednu od dvije jake odbrambene pozicije kod Klisiivke. Ona je iduce juzno mjesto od Bahmuta. RUsi su je uzeli krajem Januara i onda su napravili dva lanca rovova i dobro utvrdili odbranu. Jucer smo vidjeli snimke kad ukri iskacu iz tenkova i zauzimaju rovove i zarobe ona dva ruca. Jedan stariji sto je kazao da je tu zbog svoje dvije unuke. Bio je u zatvoru pa mu obecali slobodu ako 6 mjeseci provede na ukrajinskom ratistu. U istom videu smo vidjeli kad ukrajinac ubi onog ranjenog rusa sto je imao bombu. Na samom kraju snimka, ukrajinac kaze: hocete kontraofanzivu? Hajte vamo da vidite kako to izgleda. Eh to se desavalo upravo ovdje. Uzeli su te rovove od rusa i probili jedan od dva lanca rovova koji cuvaju Klisiivku. Paralelno s tim, napali su i drugi set rovovoa, sjeverno od Klisiivka tj izmedju nje i Bahmuta i uzeli su dio polozaja tu. Sad je fakticki ovaj set rovova u poluokruzenju i vjerovatno ce danas doci do povlacenja. Komanda se vec preselila istocno. Ako uzmu ovo mjesto, ukri su onda oslobodili veliki dio teritorije koji su izgubili u januaru od wagnera.

U biti oni vrse ofanzivu kao Wagner, samo u drugom smjeru. Slicna je i brzina.
Tako nekako. Ne znam kolike su zrtve. Wagner je bukvalno slao meso u mlin. Ovi udare tenkovima po drvoredima gdje su rusi ukopani i onda laka pjesadija navali iz transportera i ociste rov dok tenkovi dalje lupaju. BIlo je par snimaka kad neki ukrajinski vojnik padne pogodjen, ima ih nekoliko i kada tenkovi nalete na mine. Ko zna... ja se nadam da su zrtve manje. Meni je zanimljiv teren na kojem se ratuje. Ide livada koja je u normalnim okolnostima oranica. Te livade su ogradjene drvoredom od par stabala sirine i duz citave livade. Valjda je to jedno imanje. Svako svoje imanje ogradi drvecem a izmedju imanja ide neki makadam. I onda iduce, pa iduce pa iduce. I rusi a i ukrajinci kopaju rovove u drvoredima ili u unutrasnjoj strani iza makadama. Prosto nadrealan teren.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#174217 Re: Ukrajina

Post by Chmoljo »

RefPus wrote: 04/07/2023 11:47
drug_profi wrote: 04/07/2023 09:16

Ko je rekao da nikako nemaju sredstava?
A da im ne fali svi bi imali automatsko oruzje (a ne Mosine), odgovarajuce cizme (a ne gumenjake ili patike), uniforme (a ne trenerke i radna odijela)...
Ja nisam napisao da nikako nemaju sredstava. Već ovdje, oni koje citiram, pišu kako Rusima nedostaje sve, od ljudstva do čarapa, a oni se i dalje uspješno brane.
i nama je falilo svega pa smo se uspješno branili.
DaysleepeR

#174218 Re: Ukrajina

Post by DaysleepeR »

u februaru 2022 su ukrajinci u kasarnama dijelili municiju i puške civilima direkt iz skladišta pa su se odbranili

neuporedivo lakše je braniti se
Bernardinac

#174219 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

madner wrote: 04/07/2023 10:56

Sto bi rekli, postojala je sansa da se to desi. Rout i bjezanija.
Uvijek postoji šansa ali moraju postojati uslovi.
Prije bježanije moraju dobro stući ruse u Ukrajini ali i preko granice.
Hoće li se to desiti ove ili neke druge godine to ne znamo.
Treba vidjeti šta će se desiti na ovom NATO samitu.
Možda bude jasnije. Najavlju neko lijepo iznenađenje za Ukrajinu.
drug_profi

#174220 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

RefPus wrote: 04/07/2023 11:47 Ja nisam napisao da nikako nemaju sredstava. Već ovdje, oni koje citiram, pišu kako Rusima nedostaje sve, od ljudstva do čarapa, a oni se i dalje uspješno brane.
Pa i fali im, tj. imaju nedovoljno. Sasvim je očigledno da vidiš poluuniformisane ruse po tranšejama i one druge, naše ruse, kako prelaze granicu kako hoće i prave urnebes po Bilhorodskoj oblasti.
Da dodam da je Wagner došao pred Moskvu, a da je jedini pokušaj zaustavljanja bio poduzet zračnim snagama.
Ni oklopa, ni artiljerije na putu da ih spriječi, da ne govorim o pješadiji.
Dimu1927

#174221 Re: Ukrajina

Post by Dimu1927 »

jel neka slava ili praznik ovih dana pa je produzeni vikend ?

samo zabrinuto... jos malo pa ce prica o gasu i teskoj zimi pred nama. Potpisuj zeleni spasavaj njemacku...
Peacean

#174222 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

zigzag

#174223 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

nek je ko avlija. vidiš da propala ukrajinska ofanziva. propast, ne može rusima niko parirat.
Mishelinke

#174224 Re: Ukrajina

Post by Mishelinke »

Ako je ovo kontraofanziva, onda je ovo fijasko.

Koliko su najavljivali, ja mislio biće nova "Oluja", kad ono ćorak.

Ovdje će dugo biti rat, ili će prekipjeti svima i potpisati neki mirovni sporazum.
zigzag

#174225 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

ma gotovo je to, ja sam digao ruke, otvorio pivo.... nek se predaju ukrajinci
Post Reply