Ukrajina

drug_profi

#174151 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

lajkujMe wrote: 03/07/2023 21:39
sumirprimus wrote: 03/07/2023 21:36 Kakvih ba 180k na jednom pravcu, to nisu imali kad su krenuli u invaziju :oops:
Ukrajinski izvori...
sumirprimus wrote: 03/07/2023 21:41 Bacaju dimne bombe .
Rusi nemaju hrane i cizama za toliku vojsku za jednom oravcu kamol sta drugo. Nit mogu napecat mobiksa toliko
Lazu ko i za tenkove jer laz im je jedino ostala.
Wagner je pokazo stvsrnu moc ruske armije.
Ja se vama ne mogu načudit majke mi.
Lajkuj ti prvi, uzmi snikers jebote.
Prvo dajete video u kojem se IZ AVIONA VIDI da radnici u fabrici glume da rade, a rade kurac...
I to iz izvora koji je potpuno nekredibilan i najednom je crnjak.

Drugo, kazete Ukrajinci sad kukaju da je Rusa previse... i da ne mogu naprijed.
Eto to jadni nisu znali do sad i kakvih crnih 300.000 ili koliko vec....?

Ove se vijesti sad plasiraju iz razloga: sto treba stvoriti dojam da je ofanziva ispuhala i da se sada odustaje i utvrđuju položaji za dalje.
kluz franjo

#174152 Re: Ukrajina

Post by kluz franjo »

Prva linija odbrane "lige prvaka" su "joj razmišljanja...", obojci i t55.
A "trećeligaš" je rekao:
Selo po selo...
Pa da nabrojimo sljedeće kandidate.
Žerebjanki, Robotine, Novopokrovka, Prijutne, Staromajorske, Urožajne, Novodonjecke, Vesele, Ozarjanivka, Kurdjumivka, Klišivka, Berhivka i Sako i Vanceti. I sve to na ukopanoj i miniranoj liniji fronta dugačkoj oko 400 km (+/-).
Neka dva uzmu u sljedećih 7 dana, dobro je.
A gdje su Orci?
drug_profi

#174153 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

sumirprimus wrote: 03/07/2023 21:45
Opet iranski teroristicki rezim na nedjelu :oops:
1300 km od harkivske regije.
Nije to predaleko.
madner

#174154 Re: Ukrajina

Post by madner »

Prva linija je da je ZSU 9 mjeseci cuvao snage kako bi ova dva mjeseca ostvario znacajne dobitke. Rusi nece pokrenuti svoju ofanzivu dok nisu sigurni da imaju Ukrainsku pod kontrolom, sto ne znaci da nemaju snage da to urade kasnije. Cilj njihove ofanzive je vec poznat, pitanje je samo da li ce ih Wagner zeznuti.

Proizvoljni kriteriji sta je dobro a sta lose ne pomazu. Prije pocetka ofanzive bi sva ta mjesta bila podbacaj za prvih 5 dana, ne za prvih 5 sedmica.

Tjesenje da se nanose veci gubici nego sto se primaju nisu u skladu sa listama gubitaka, mada ZSU sada napada uglavnom sa pjesadijom te ce gubici tehnike biti nuzno manji.
drug_profi

#174155 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Excel2 wrote: 03/07/2023 22:41 Polako, od Ukrajine se tek pravi mocna vojska. Nema smisla da ce Zapad odustati. Doci ce i f35 samo kroz tri do pet godina ako bude trebalo. Ovi su ubacili sve sto su mogli, Zapad ni priblizno. Zapamtite, zapad, ako Rusija samo jedan 1km2 zadrzi ga je popusio. Rusija je pobjednik ako zadrzi taj 1km2. Zapad je toga svjestan i zato ide pumpanje oruzijem. Eto oni pumpaju jer ne mogu gledati patnju Ukrajinaca. Ovo je biti ili ne biti dva koncepta u svijetu. Zapad rizikuje nuklearni rat saljuci naoruzanje, i nema sanse da ce odustati. Zasto - jer im je jebeno bitno, inace se taj rizik ne bi preuzimao.

Ako ofanziva ne ide dobro, naucit ce se zasto i uraditi iduci put sve da bude islo.
DA upravo to. Ljudi stalno stavljaju u ravan BiH i Ukrajinu, a niđe veze...
Rusija pobjeđuje ako silom izmjeni granice. Nebitno jel 100.000 km2 ili 1 km2.
I to rusi cijeli koncept nepovredviosti granica i UN povelje.
Vracamo se 150 godina unazad i to sa nuklearnim arsenalima.

TO-SE-NE-SMIJE-DESITI!!!!

Ne zato što ja to mislim, već tako misle svi koji razmisljaju strateski i dalje od jednog izbornog ciklusa.
kluz franjo

#174156 Re: Ukrajina

Post by kluz franjo »

Tipična gomila gluposti koje se recikliraju zadnjih 16 mjeseci...
Samo "liga prvaka" može nakon 16 mjeseci i Irpina, Černihiva, Sumija, Harkiva, Khersona... i dalje insistirati na gluposti "Rusi čekaju i čuvaju se za PRAVU ofanzivu".
Obojci i t55... mentalna mjera lige prvaka.
Čitalac

#174157 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

I Kuleba se osvrće na pojedine tekstove u zapadnoj štampi. Za sada, kaže, nema opasnosti.
Ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba uvjerava da objave o navodno sporom ritmu ukrajinske kontraofanzive ne utiču na odluke zapadnih čelnika o vojnoj pomoći Kijevu.
- Objave u uticajnim medijima o navodno presporom ukrajinskom napadu ne pogađaju čelnike jer se oni ne vode novinama, već objektivnim izvještajima svojih vojnih i obavještajnih oficira. Uvjeravam vas da u razgovorima koje predsjednik i ja vodimo sa partnerima, svi podržavaju našu ofanzivu, ohrabruju nas i razumiju da je situacija teža iz objektivnih razloga - rekao je ministar. Istovremeno, Kuleba priznaje da takve objave utiču na javnu percepciju ofanzive, koja je "apsolutno iskrivljena sa stanovišta da se čini da nije uspješna koliko bi trebala biti".
- To pomaže komentatorima koji se služe tezom: Eto, rekli smo da Ukrajina ne može pobijediti. I nevjerica je posijana. U ovom momentu nema neposrednih negativnih posljedica. Ali, ako nastave širiti te narative na ovaj način, to će zasigurno imati negativne posljedice na percepciju u društvima dotičnih zemalja - upozorio je ministar Kuleba.
madner

#174158 Re: Ukrajina

Post by madner »

Opet isti treceligaski potez, dodavanje djela da se ima sta reci u ovom slucaju da je ofanziva "prava".

I naravno odgovor koji se zasniva na tom dodatku. :D
CrveniKuk

#174159 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

I meni je malo čudno, da pored svih mogućih informacija, koje su dobili od NATO-a, pa samih Ukrajinskih podataka, prije početka svoje ofanzive, nisu mogli predvidjeti, da Ruska vojska ima oko 360 000 svojih vojnika u Ukrajini.
Dimu1927

#174160 Re: Ukrajina

Post by Dimu1927 »

kluz franjo wrote: 03/07/2023 23:32 Tipična gomila gluposti koje se recikliraju zadnjih 16 mjeseci...
Samo "liga prvaka" može nakon 16 mjeseci i Irpina, Černihiva, Sumija, Harkiva, Khersona... i dalje insistirati na gluposti "Rusi čekaju i čuvaju se za PRAVU ofanzivu".
Obojci i t55... mentalna mjera lige prvaka.
ma ja sad ce oni elitni, al za koju godinu, dok nastancaju novih 10.000 tenkova... samo dok se ukrajinci izmore

cilj im je jasan vidis sta kazu... jebeno jasan od kijeva za 3 dana, do sad mozda siverska u nekim vlaznim snovima a i to ispuhalo na bakhmutu sve...
kluz franjo

#174161 Re: Ukrajina

Post by kluz franjo »

Ma može "liga prvaka" sovjetske (in)doktrin(acij)e da frustrirano pjeni do besvjesti, ali činjenice su jasne i neumoljive.
U agresiji i ratu Rusije i Ukrajine, državno-vojno rukovodstvo Zelenski-Zalužni-Sirski razvaljuju "ligu prvaka" Putin-Gerasimov-Surovikin.
Svakog dana... u svakom pogledu...
Distortion

#174162 Re: Ukrajina

Post by Distortion »

Zanimljivu izjavu dao Podolyak (savjetnik Zelenskog).

Stizu optimisticne izjave za Klischivku. AFU navodno ima kontrolu nad šumom i vjerovatno se veceras vode borbe. Demon
Work almost done, gifts dead, almost all. But their art works.
Everything will be resolved in the forest this night, so far almost everything, but almost...

caros

#174163 Re: Ukrajina

Post by caros »

Maria Zakharova, Russia’s Foreign Ministry spokesperson said in a statement the fact that Ukrainian officials conducted radioactive safety drills and set additional radiation measurement devices in several cities means “Kyiv is preparing a false flag” operation. However Zakharova provided no evidence for her claim. The plant is currently Russian controlled.
Da se kladimo da će dići elektranu u zrak prije ili kasnije?
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#174164 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Bernardinac

#174165 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

madner wrote: 03/07/2023 21:11 Nismo mi snimali spotove holivudske kvalitete nego oni.

Mogu naci sad 20 clanaka koje govore da ce doci do Azovskog mora sigurno ali nisu sigurni da mogu i Donbas odmah uzeti ili za mjesec. :roll:
Šta ako nema nikakve ofanzive?
Nije ni planirana?
Svo oružje koje je stiglo nije za "ofanzivu" već za aktivnu odbranu?
Medijska ofanziva možda ima neki cilj koji mi ne znamo?

Rusa u Ukrajini ima pun k...c.
Ukopani, minirani, spremni.
To i mi vidimo i pretpostavljamo sa ograničenim saznanjima.

Realno, je li moguće da uz svoje i Zapadne obavještajne izvore ukrajinci toliko precjene sebe i podcijene neprijatelja?

Ako su rusi toliko majstori "maskirovke" da su obmanuli ukrajinske i sve zapadne obavještajne izvore, svaka im čast.
Ja mislim da nisu.

Zato mislim da su sve one najave za ZSU ofanzivu velika prevara.
Iz jednostavnog razloga.

Da bi nanjeo veliki poraz rusima moraš da imaš puno više od ovog što sada imaju i pokazuju ukrajinci.

Ukrajinci nisu još dostigli taj nivo.

Rat će trajati još dugo.

Ono što je bitno i što ruse pravo jebe je to da je praktički "ukrajinski" NATO u granicama koji Rusi nikako nisu ni zamišljali da će biti.

NATO(ukrajinski) se čitavom granicom zavukao ispod Bjelorusije, NATO(ukrajinski) je i dalje na obalama Crnog mora u Ukrajini i NATO(ukrajinski) ih tuče i po Krimu a ponekad i po samoj Rusiji.
O Donbasu da i ne govorim. Tu ih kamenjem gađaju.

Nekako mi stalno tukne onolika najava i priča o ofanzivi i blitz kriegu do Azova.
Jednostavno ne vjerujem da je moguće da budu u tolikoj zabludi i da su predviđali da će se prošetati.
Last edited by Bernardinac on 04/07/2023 01:00, edited 2 times in total.
apsidejzi

#174166 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

drug_profi wrote: 03/07/2023 23:29
Excel2 wrote: 03/07/2023 22:41 Polako, od Ukrajine se tek pravi mocna vojska. Nema smisla da ce Zapad odustati. Doci ce i f35 samo kroz tri do pet godina ako bude trebalo. Ovi su ubacili sve sto su mogli, Zapad ni priblizno. Zapamtite, zapad, ako Rusija samo jedan 1km2 zadrzi ga je popusio. Rusija je pobjednik ako zadrzi taj 1km2. Zapad je toga svjestan i zato ide pumpanje oruzijem. Eto oni pumpaju jer ne mogu gledati patnju Ukrajinaca. Ovo je biti ili ne biti dva koncepta u svijetu. Zapad rizikuje nuklearni rat saljuci naoruzanje, i nema sanse da ce odustati. Zasto - jer im je jebeno bitno, inace se taj rizik ne bi preuzimao.

Ako ofanziva ne ide dobro, naucit ce se zasto i uraditi iduci put sve da bude islo.
DA upravo to. Ljudi stalno stavljaju u ravan BiH i Ukrajinu, a niđe veze...
Rusija pobjeđuje ako silom izmjeni granice. Nebitno jel 100.000 km2 ili 1 km2.
I to rusi cijeli koncept nepovredviosti granica i UN povelje.
Vracamo se 150 godina unazad i to sa nuklearnim arsenalima.

TO-SE-NE-SMIJE-DESITI!!!!

Ne zato što ja to mislim, već tako misle svi koji razmisljaju strateski i dalje od jednog izbornog ciklusa.
I to se NECE desiti!!! Zasto? Zato sto zapad to nece dopustiti. RUsija je vec porazena. Pokazalo se da nije ni blizu onoga za sta smo mislili da jeste. Jedini razlog zasto jos uvijek nije gotovo jesu atomske i likvidna sredstva koja je rusija skupila prije invazije. Likvidna sredstva polako cure i nestaju. Nije jos problem ali ce uskoro biti. No atomske su problem. Zapad bi pogurao Ukrajinu mnogo vise ali vagaju. Daju taman toliko da izjednace snage i malo vise da prevagne. No posao na terenu odradjuju ukrajinci. Rusi ne mogu kazati da ih je zapad pobijedio jer im je sasvim jasno da ih je Ukrajina zaustavila, vratila dio teritorije i sada ih pokusava potisnuti.

Ova kontraofanziva je mogla mnogo brze da se odradi sa zapadnim oruzjem koje jos nije dato a bice. No ovo davanje se desava u fazama. RUsi se kuhaju na toploj plati koja se pomalo dogrijava.
drug_profi

#174167 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

CrveniKuk wrote: 03/07/2023 23:43 I meni je malo čudno, da pored svih mogućih informacija, koje su dobili od NATO-a, pa samih Ukrajinskih podataka, prije početka svoje ofanzive, nisu mogli predvidjeti, da Ruska vojska ima oko 360 000 svojih vojnika u Ukrajini.
Ja ne vjerujem u 360.000 ruskih vojnika na frontu.
Ako ih i ima toliko to je 360.000 "vojnika".
Vojnik nije neko u uniformi sa puškom. To je samo naoružan čovjek, sa vještinama koje možda nemaju veze sa borbom u ratu.
drug_profi

#174168 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Bernardinac wrote: 04/07/2023 00:47 Zato mislim da su sve one najave za ZSU ofanzivu velika prevara.
Pa da...
Ali vole se primiti oni kojima sjeda uz agendu.

Jedan dan se najavljuje faza 2 i veliki prodori, a drugi dan kuku majko šta je rusa nemerese mrdnut.

Plan se odvija, prilagođava u koraku, mi mislimo da nešto kontamo....
Pustite ljude da rade.
To nisu besposleni zajebanti vec ozbiljni ljudi sa ozbiljnim znanjem i ozbiljnom odgovornoscu.
drug_profi

#174169 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Ruski gauleiter regije Zaporožje Jevgenij Balitsky požalio se na težak život zaposlenika okupacijske uprave.

Prema njegovim riječima, kolaboracionisti koji rade za Rusiju cijelo vrijeme žive u strahu da će im partizani podmetnuti eksploziv i prisiljeni su kupovati hranu na posebnim mjestima kako ih zahvalni lokalni stanovnici, koje je Rusija zaštitila od fašizma, ne bi otrovali.

Možete koliko god želite proglašavati Zaporošku oblast Rusijom i nazivati se "osloboditeljima". Ali pravi osloboditelji ne moraju živjeti u očekivanju da će ih lokalno stanovništvo dignuti u zrak ili otrovati. Ako te stalno žele ubijati, onda nisi oslobodilac, nego osvajač i neprijatelj kojeg narod prezire i mrzi.

https://www.youtube.com/watch?v=BKAAb_AZ3Ak
drug_profi

#174170 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Moskva?
Po pomorskom pravu zaštićena grobnica.
Međutim niko nam ne brani da se naslađujemo.
Postoji mogućnost da video prikazuje prvo i jedinstveno snimanje poraženog i utopljenog “ruskog simbola”, krstarice “Moskva”.
Upravo ona koja je postala proročanska alegorija sudbine Rusije koja će u ovom ratu neizbježno krenuti “za svojom krstaricom”.

Ne mogu jamčiti za 100% autentičnost ovog videa. Do mene je došlo na vrlo složen, tajanstven i zamršen način, gotovo isključujući mogućnost ozbiljne provjere.
Ali! Vjerojatnost da je to upravo "Moskva" prilično je velika.

Snimku je vjerojatno napravio podvodni dron. Naravno, ovo je samo mali dio videa. Ostatak može zanimati samo stručnjake. Ono najvažnije je pred vama.
U "Izvodu" ću dati objašnjenja.
Nevzorov
@nevzorovtv
duminjo

#174171 Re: Ukrajina

Post by duminjo »

Zavlado neki pesimizam. Bezveze vam to. Izgledace to za koji dan puno bolje.

Zna li neko sta se desava jugoistocno od Vuhledara? Vidim niko nista ne spominje a na ovoj nekoj karti neka desavanja oko mjesta Wolodymyrivka.

Ukrajinci rade dobro oko Bakhmuta (klischtschijiwka visi u zraku) i Avdejevke.
drug_profi

#174172 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Ne znam da li je poznato publici.
Perun, slavenski pandan Zeusu, Thoru i Jupiteru.
Dron koji su razvili u Ukrajini i koji je začetnik jedne nove klase ratnih mašina.
Mark my words.

madner

#174173 Re: Ukrajina

Post by madner »

Bernardinac wrote: 04/07/2023 00:47
madner wrote: 03/07/2023 21:11 Nismo mi snimali spotove holivudske kvalitete nego oni.

Mogu naci sad 20 clanaka koje govore da ce doci do Azovskog mora sigurno ali nisu sigurni da mogu i Donbas odmah uzeti ili za mjesec. :roll:
Šta ako nema nikakve ofanzive?
Nije ni planirana?
Svo oružje koje je stiglo nije za "ofanzivu" već za aktivnu odbranu?
Medijska ofanziva možda ima neki cilj koji mi ne znamo?

Rusa u Ukrajini ima pun k...c.
Ukopani, minirani, spremni.
To i mi vidimo i pretpostavljamo sa ograničenim saznanjima.

Realno, je li moguće da uz svoje i Zapadne obavještajne izvore ukrajinci toliko precjene sebe i podcijene neprijatelja?

Ako su rusi toliko majstori "maskirovke" da su obmanuli ukrajinske i sve zapadne obavještajne izvore, svaka im čast.
Ja mislim da nisu.

Zato mislim da su sve one najave za ZSU ofanzivu velika prevara.
Iz jednostavnog razloga.

Da bi nanjeo veliki poraz rusima moraš da imaš puno više od ovog što sada imaju i pokazuju ukrajinci.

Ukrajinci nisu još dostigli taj nivo.

Rat će trajati još dugo.

Ono što je bitno i što ruse pravo jebe je to da je praktički "ukrajinski" NATO u granicama koji Rusi nikako nisu ni zamišljali da će biti.

NATO(ukrajinski) se čitavom granicom zavukao ispod Bjelorusije, NATO(ukrajinski) je i dalje na obalama Crnog mora u Ukrajini i NATO(ukrajinski) ih tuče i po Krimu a ponekad i po samoj Rusiji.
O Donbasu da i ne govorim. Tu ih kamenjem gađaju.

Nekako mi stalno tukne onolika najava i priča o ofanzivi i blitz kriegu do Azova.
Jednostavno ne vjerujem da je moguće da budu u tolikoj zabludi i da su predviđali da će se prošetati.
Mislim da ne treba traziti izgovore, dodje se onda brzo na ovo treceligasko razmisljanje gdje je zakljucak prvi a ne zadnji korak.

Ocito je da nisu sve znali, od toga gdje ce se braniti do toga koliko ih je. Medjutim ja mislim da su se nadali panici i bjezaniji. Dakle podcjenili su protivnika.

S tim da je Ukraina zrtva svojih uspjeha prosle godine. Zapad ne zeli da unisti Rusiju pa dozira pomoc. Nakon uspjele ofanzive prosle godine pomoc je gotovo bila nula, da bi se povecavala kako su Rusi davali znakove zivota.

Hocu reci da mislim da su se nadali da mogu dozirati pomoc i time su propustili sansu za knockout. Sad ih treba opet dovesti do sloma, ali to ce trebati puno vise tehnike, municije i zivota.
geralt

#174174 Re: Ukrajina

Post by geralt »

Sve sto je Zaluzni trazio u decembru, to je i dobio, i to u kolicinama koje je trazio, plus razne dodatke kao sto je Storm Shadow koji se tada nisu ni diskutovali. Ako ne mogu nigdje probiti front sa 300 tenkova, nece moci ni sa 3000. A svakako niko i nema 3000 tenkova da im da.
apsidejzi

#174175 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

lajkujMe wrote: 03/07/2023 21:39
sumirprimus wrote: 03/07/2023 21:36 Kakvih ba 180k na jednom pravcu, to nisu imali kad su krenuli u invaziju :oops:
Ukrajinski izvori...
Krenuli sa 190k, regrutovali 300k, dobrovoljci, zatvorenici i placenici 100k. Ubijeno 230k. Ostalo: 360k. Oduzmi sada ranjene, wagnerovce koji vise ne ratuju, ove sto su prezivjeli 6mjeseci i dobili slobodu.. i lagano dodjes do 180k koji su ostali.
Post Reply