Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
elcaliente

#8001 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Hakiz wrote: 03/07/2023 21:57
elcaliente wrote: 03/07/2023 21:55

Nije to tako crno bijelo.
On je to previse pojednostavio.
Nisu Njemci glupi.
Imaju neki branse kao npr. njega gdje moraju uzeti svakoga pa cak i nekoga sa diplomom iz Travnika ili Sirokog.
A ima bransi gdje znaju da skolovanje npr u Bosni ili Ukrajini uopste nema nikakvih modernih standarda i ne odgovaraju zahtjevima poslodavaca.
Ne rade to oni ofrlje nego zato sto su se opekli.
Kako npr priznaju kvalifikacije Japanaca, Norvezana itd?
Evo sada i Kineza, jer znaju kakvi su standardi.
Kada Google dovuce 500 Kineza za Minhen, nema problema sa kvalifikacijma jer Njemci znaju kakve standarde imaju sada Kineski univerziteti. Prije nije moglo.
Zar ima Japanaca ili Norvežana koji bi radije u Njemačku nego ostali kući?
Naravno da ima, sto ne bi bilo. Ko ce drzati japanske restorane😂
Google kaze da trenutno zivi 40 hiljada Japanaca i 7000 hiljada Norvezana u Njemackoj.
Hakiz

#8002 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

elcaliente wrote: 03/07/2023 22:03
Hakiz wrote: 03/07/2023 21:57

Zar ima Japanaca ili Norvežana koji bi radije u Njemačku nego ostali kući?
Google kaze da trenutno zivi 40 hiljada Japanaca i 7000 hiljada Norvezana u Njemackoj.
Ma, njih je ljuta nevolja natjerala, ne bi oni sami od sebe, pobjegli od nečega. Žene, zakona, neke slične nevolje :lol:
elcaliente

#8003 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Hakiz wrote: 03/07/2023 22:05

Ma, njih je ljuta nevolja natjerala, ne bi oni sami od sebe, pobjegli od nečega. Žene, zakona, neke slične nevolje :lol:
Sta god da je izgelda da im je ljepse ovdje nego kuci a priznate su im i diplome😂
Tango556

#8004 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Tango556 »

Hakiz wrote: 03/07/2023 21:48

Da, boldirano je i meni čudno. Ko koga laže?
Nisu Njemci glupi.
Imaju neki branse kao npr. njega gdje moraju uzeti svakoga pa cak i nekoga sa diplomom iz Travnika ili Sirokog.
A ima bransi gdje znaju da skolovanje npr u Bosni ili Ukrajini uopste nema nikakvih modernih standarda i ne odgovaraju zahtjevima poslodavaca.
Kada Google dovuce 500 Kineza za Minhen, nema problema sa kvalifikacijma jer Njemci znaju kakve standarde imaju sada Kineski univerziteti. Prije nije moglo.
Sarajevski univerzitet je priznat je priznat u Njemackoj. Svi fakulteti u Anabinu su A+ , mislim da su i drugi drzavni, nisam siguran za privatne.Inace koliko god da se zalimo na skolstvo, nasi univerziteti posjeduju EPAS akreditacije tako da ti je svugdje u EU priznato.
Ozimician

#8005 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Ma nije im valjao sistem i politika pa došli. :D

...a za ovo Bio-Deutsch ja iskreno još nisam čuo, ako ima neko da je čuo još, nek podijeli, meni to kad bi neko rekao u lice, poslao bih ga gdje treba, jer to je fašizam i šovinizam na kvadrat, nešto u nivou HDZ-ovog "legitimnog predstavljanja". :-)

Statistički najviše plate u Njemačkoj imaju Indijci, a najniže mislim Poljaci i Talijani (od stranih radnika). Zato što iz Indije dolaze uglavnom IT stručnjaci.

Ovi što rade u High Tech IT-sektoru se ne mogu računati ni pod koju normalnu statistiku, čisto sumnjam da ovi žele 1,5 mil. ljudi u IT sektoru da zaposle, njima trebaju poštari, vozači, njegovatelji, dakle osobe koje zarađuju ca. 2000-2500 € netto u prvoj poreznoj klasi.

A tebi @elcaliente nije prvi put da prosipaš fašizam prema sunarodnjacima.

Kineza dođe u Njemačku 500 godišnje ? Pa na zemlju od 1,5 mlrd. stanovnika to je otrpilike kao da iz BiH u Njemačku doseli 0,75 osoba godišnje. :-)
elcaliente

#8006 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 03/07/2023 22:14

Ma nije im valjao sistem i politika pa došli. :D

...a za ovo Bio-Deutsch ja iskreno još nisam čuo, ako ima neko da je čuo još, nek podijeli, meni to kad bi neko rekao u lice, poslao bih ga gdje treba, jer to je fašizam i šovinizam na kvadrat, nešto u nivou HDZ-ovog "legitimnog predstavljanja". :-)

Statistički najviše plate u Njemačkoj imaju Indijci, a najniže mislim Poljaci i Talijani (od stranih radnika). Zato što iz Indije dolaze uglavnom IT stručnjaci.

Ovi što rade u High Tech IT-sektoru se ne mogu računati ni pod koju normalnu statistiku, čisto sumnjam da ovi žele 1,5 mil. ljudi u IT sektoru da zaposle, njima trebaju poštari, vozači, njegovatelji, dakle osobe koje zarađuju ca. 2000-2500 € netto u prvoj poreznoj klasi.

A tebi @elcaliente nije prvi put da prosipaš fašizam prema sunarodnjacima.

Kineza dođe u Njemačku 500 godišnje ? Pa na zemlju od 1,5 mlrd. stanovnika to je otrpilike kao da iz BiH u Njemačku doseli 0,75 osoba godišnje. :-)

Kakav fasizam?
Ja sam ti samo rekao da nije istina da se generalno ne priznaju kvalifikacije kao sto si naveo.
Znaju Njemci tacno kome se moze priznati kvalifikacija a kome ne, nista to nije ofrlje.
Ne znam ja koliko Kineza dodje godisnje, google kaze da ihr trenutno 150 hiljada zivi u Njemackoj.
Za postare, njegovatelje nema problema u priznavanju kvalifikacije.
Mozes i sa fakultetom posto raznositi bez problema.
Last edited by elcaliente on 03/07/2023 22:33, edited 2 times in total.
elcaliente

#8007 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Tango556 wrote: 03/07/2023 22:12

Nisu Njemci glupi.
Sarajevski univerzitet je priznat je priznat u Njemackoj. Svi fakulteti u Anabinu su A+ , mislim da su i drugi drzavni, nisam siguran za privatne.Inace koliko god da se zalimo na skolstvo, nasi univerziteti posjeduju EPAS akreditacije tako da ti je svugdje u EU priznato.
Eto super ako je tako. Znaci kvalifikacija sa Sa-Uni je priznata a nije tako kao sto je kolega forumas Ozimician naveo da kvalifikacije generalno nisu priznate.
Ozimician

#8008 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 03/07/2023 22:21

Eto super ako je tako. Znaci kvalifikacija sa Sa-Uni je priznata a nije tako kao sto je kolega forumas Ozimician naveo da kvalifikacije generalno nisu priznate.
Čekaj malo, jel trenutno top vijest da se od 01.08.2023 god. priznaju VOZAČKE DOZVOLE (za profesionalne kategorije) iz BiH ? Dakle čak ni vozačke nisu bile priznate, morao si ponovo vozački polagati, ako si htio biti vozač u Njemačkoj.

Toliko o priznavanju kvalifikacija.

Sa-UNI jeste u Anabin H+

U suštini Anabin H+ znači da je Univerzitet priznat u Njemačkoj i da možeš tražiti nostrifikaciju diplome, ne znači po automatizmu da dođeš sa sarajevskom diplomom i bez ikakvih dodatnih zavrzlama radiš u toj struci koju si završio.

To važi uglavnom za inženjerske struke i IT; za sve ostale moraš priznavati diplomu, npr. u zdravstvu (do med. sestre do doktora, farmaceuta, veterinara) - moraš polagati ispite.

Kod društvenih nauka (pravo, sociologija, itd.) - moraš barem godinu dana studirati u Njemačkoj (razlika predmeta, kako već)

Nema šanse da će neko sa diplomom Učitelja sa UNSA doći i biti učitelj u Njemačkoj (nema ni logike), ali to ne važi samo za BIH, sigurno neće ni iz Kine taj neko doći i biti učitelj i doktor u Njemačkoj tek tako.

Hoću reći, kvalifikacije koje su priznate od početka su inženjerske i IT - i to nema veze ni sa BIH, ni sa bilo kojom drugom državom, nego sa strukom.
Sve ostalo manje-više moraš polagati nešto da bi ti kvalifikacija bila jednaka njemačkoj.
anelsol

#8009 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Tango556 wrote: 03/07/2023 20:29
Ozimician wrote: 03/07/2023 18:47

Zadovoljni su jer ne prave nerede i Ghetta i uklapaju se fizički u društvo - svijetle su puti, žene ne nose mahrame, nemaju po 5-6 djece. Jednostavno nisu upadljivi.

Jbg, arapsku porodicu kad vidiš na ulici, znaš odmah da je arapska, za ukrajinsku to ne možeš reći.

Arapa ima itekako i doktora i inžinjera, tako da stereotipi nemaju smisla. Kod arapa žene ne rade uglavnom niti će kad raditi. Također prednost Ukrajinaca je u tome što oni koliko-toliko žele da se uklope, Arapi uglavnom ne žele, doduše niti njih drugi žele - obostrana izolacija.

Što se Ukrajinaca tiče, upoznao sam ih možda 10-tak do sad ukupno, nisjednim nisam mogao ostvariti komunikaciju na njemačkom, evo već je godina i jače otkako su u Njemačkoj, uglavnom pričamo na "broken English", iako su svi redom bili visokoobrazovani, barem neki bachelor.

Ja govorim o ekonomskoj isplativosti, država Ukrajincima plaća stan i sva socijalna davanja, plaća im kurseve, školovanje i šta sve ne.

Uglavnom većina ovih što sam upoznao, rade Mini-Job, jer im se tako isplati, 500€ im načisto ostane, a rade max 40h mjesečno.

Ako gledaš ekonomski - Ukrajinci imaju povlašten status u odnosu na imigrante koji dolaze na radne vize, obzirom da im država plaća stan, a ima ih preko milion u Njemačkoj, zakonom ponude i potražnje to je itekako poskupilo stanovanje ovima koji sami sebi plaćaju stan. Također država im plaća zdravstveno, a meni se odbija ohoho za zdravstveno, itd.

Tako da država u njih više daleko više ulaže nego što oni doprinose, moje neko mišljenje iz sadašnje perspektive jeste - da bi se 50% njih odmah vratilo nazad kad bi morali plaćati stan i sve ostalo što plaćamo mi obični smrtnici koji dođemo u Njemačku.
Stanovanje otislo u nebo, djelom i zbog toga jer drzava finansira Ukrajincima smjestaj. Iskreno treba ljudima pomoci, podrzavam njihovu borbu ali po meni bas lose rjesenje, ljudi koji rade i lome kicmu ovdje godinama i od cijih poreza se finansiraju izbjeglice ne mogu naci stan po normalnoj cijeni. Po meni bi bolje rijesenje bilo da su im u hotelima platili da budu dok se ne snadju,tj ne dobiju posao, ovako su svojim gradjanima veliki problem napravili.
Ja koliko sam mogao upratiti iz razgovora sa našom novijom dijasporom, ako ih išta otjera iz Njemačke to će biti visoke cijene stanovanja. Svi se žale na to.
elcaliente

#8010 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 03/07/2023 22:32

Čekaj malo, jel trenutno top vijest da se od 01.08.2023 god. priznaju VOZAČKE DOZVOLE (za profesionalne kategorije) iz BiH ? Dakle čak ni vozačke nisu bile priznate, morao si ponovo vozački polagati, ako si htio biti vozač u Njemačkoj.

Sa-UNI jeste u Anabin H+

U suštini Anabin H+ znači da je Univerzitet priznat u Njemačkoj i da možeš tražiti nostrifikaciju diplome, ne znači po automatizmu da dođeš sa sarajevskom diplomom i bez ikakvih dodatnih zavrzlama radiš u toj struci koju si završio.

To važi uglavnom za inženjerske struke i IT; za sve ostale moraš priznavati diplomu, npr. u zdravstvu (do med. sestre do doktora, farmaceuta, veterinara) - moraš polagati ispite.

Kod društvenih nauka (pravo, sociologija, itd.) - moraš barem godinu dana studirati u Njemačkoj (razlika predmeta, kako već)

Nema šanse da će neko sa diplomom Učitelja sa UNSA doći i biti učitelj u Njemačkoj (nema ni logike), ali to ne važi samo za BIH, sigurno neće ni iz Kine taj neko doći i biti učitelj i doktor u Njemačkoj tek tako.

Hoću reći, kvalifikacije koje su priznate od početka su inženjerske i IT - i to nema veze ni sa BIH, ni sa bilo kojom drugom državom, nego sa strukom.
Sve ostalo manje-više moraš polagati nešto da bi ti kvalifikacija bila jednaka njemačkoj.
Da ali nije generalno da kvalifikacije nisu priznate.
Nego zavisi od struke, sto je sasvim logicno.
Ne moze neko ko je studirao pravo doci i biti ovdje advokat.
Ima razlog zasto je to po strukama tako.
Vozacke nisu bile priznate krivicom BiH, korupcija, nema zajednicke baze podataka, nisu bili podpisani sporazumi itd. Njemcima je uvjek trebalo vozaca, samo BiH nije htjela da uspostavi sistem.RS je kocila tu neku bazu podataka.
Tango556

#8011 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Tango556 »

Da, imas oficijelnu stranicu, drzavni su H+ sto znaci da se tretiraju kao "domaci" tj Njemacki

https://anabin.kmk.org/no_cache/filter/ ... ionen.html
.
Bloo
Globalna šefica

#8012 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

Ozimician wrote: 03/07/2023 22:32 Nema šanse da će neko sa diplomom Učitelja sa UNSA doći i biti učitelj u Njemačkoj (nema ni logike), ali to ne važi samo za BIH, sigurno neće ni iz Kine taj neko doći i biti učitelj i doktor u Njemačkoj tek tako.
Profesija ucitelja i nastavnika je drugacija.
Priznaje se diploma ali ne i struka (donekle) jer je regulisana kao civil servant.
Moze se raditi u privatnim skolama bez problema.
Narocito je specificna kategorija nastavnika zbog dvopredmetnog predavanja. Hrvati su to vec uveli. Mi kaskamo sa reformom.
Bloo
Globalna šefica

#8013 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

elcaliente wrote: 03/07/2023 22:21 Eto super ako je tako. Znaci kvalifikacija sa Sa-Uni je priznata a nije tako kao sto je kolega forumas Ozimician naveo da kvalifikacije generalno nisu priznate.
Mislim da ima razlike izmedu priznavanja i nostrifikacije.
Ozimician

#8014 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Bloo wrote: 03/07/2023 22:47
elcaliente wrote: 03/07/2023 22:21 Eto super ako je tako. Znaci kvalifikacija sa Sa-Uni je priznata a nije tako kao sto je kolega forumas Ozimician naveo da kvalifikacije generalno nisu priznate.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Tango556

#8015 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Tango556 »

Ozimician wrote: 03/07/2023 22:32

Sa-UNI jeste u Anabin H+

Ne znam druze , ja radim sa diplomom drustvenih nauka u struci , zena takodjer , nisam dana radio u Njemackoj van struke. Trazili mi diplomu iz BiH ja dostavio diplomu i sa anabina da je H+ , dobio plavu kartu I tjt.

Sto se tice ucitelja , znam covjeka koji je zavrsio Njemacki jezik I knjizevnost u Sarajevu I regularno predaje u privatnoj srednjoj skoli u DE. A za neke struke moras poloziti strucni ,isto kao sto bi I Njemac morao u Bosni. U sustini sve fakultetske diplome su priznate sa drzavnih fakulteta.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#8016 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Bio Nijemci :lol:

:run:
elcaliente

#8017 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 03/07/2023 22:49
Bloo wrote: 03/07/2023 22:47

Sto posto da ima, ali se ovdje od pocetka pisalo o priznanju.
Ozimician

#8018 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 03/07/2023 22:56
Ozimician wrote: 03/07/2023 22:49

Sto posto da ima, ali se ovdje od pocetka pisalo o priznanju.
Ako ti je Anabin H- - onda nema šanse da uđeš u proces nostrifikacije (tako bar mislim), ako ti je H+ - možeš izjednačiti uz potrebnu proceduru...

Ali nije ovdje fokus samo na fakultetske diplome, jer čisto sumnjam da je Njemcima cilj takva radna snaga, takvi već mogu preko Plave karte doći.
Bodkin

#8019 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Hakiz wrote: 03/07/2023 21:48
Ozimician wrote: 03/07/2023 21:36

Naravno, to i jeste glavno pitanje ove teme.

Problem je što oni to drugačije "reklamiraju", zbog toga su ovi iz Ukrajine ogorčeni i naravno da neće prihvatati svakakv posao sve dok mogu izabrati da ne rade, država im sve finansira.

Što se naših ljudi tiče, naši imaju manje takvih problema, jer prvo dogovaraju posao, pa onda iseljavanju.

Ukrajince je natjerala velika nesreća.

Najveća kontradiktornost politike koja stalno u medijima kuka kako im fali "kvalifikovane radne snage" i da trebaju istu uvoziti - a kad isti ti dođu, ne priznaju im kvalifikacije.

Zanimljiva vremena su pred nama, u cijelom svijetu.
Da, boldirano je i meni čudno. Ko koga laže?
Niko nikoga.
Ima nesto sto se zove standard
elcaliente

#8020 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

_BataZiv_0809 wrote: 03/07/2023 22:52 Bio Nijemci :lol:

To ti je kao kada neko kod nas kaze ja sam Bosanac sa dna kace.
I ti u glavi zamisljas, krezubog lika, sa cigarom ustima, kariranom kosuljom i torbicom u golfu.
I kontas sebi u glavi jel to on stvarno sebi to rekao😂
Sanjarko

#8021 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Sanjarko »

Ja sve kontam bili Nijemci.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#8022 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Sanjarko wrote: 03/07/2023 23:16
Ja sve kontam bili Nijemci.
Sta ima sanjarko
Sanjarko

#8023 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Sanjarko »

_BataZiv_0809 wrote: 03/07/2023 23:19
Sanjarko wrote: 03/07/2023 23:16 Ja sve kontam bili Nijemci.
Sta ima sanjarko
Nista odo sad spavat, valja ustat rano kad i stara ustaje.
Rugafet

#8024 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

Pozdrav, odo i ja malo prileći pa se kasnije čujemo…

Image
512MB

#8025 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

Vruć pjesak na floridi :lol:
Post Reply