Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
internazionale

#110376 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by internazionale »

A_A_AKCIJA wrote: 03/07/2023 09:11
mistek wrote: 03/07/2023 02:00 Na području grada Istočno Sarajevo ove godine upisano je 556 prvačića. Istočno Sarajevo, za one koji ne znaju, uključuje sve od Sokoca do Trnova. U Čajniču imaju 20 prvačića, u Rudom 10, u Višegradu 60, u Han Pijesku 20, u Rogatici 60. U Kalinoviku imaju 3 prvačića. Doduše, Foča bi trebala preći 100. Valjda je iz ovog jasno kakvo rasulo tamo vlada :D

Koliko god jadno bilo i u FBiH, a jeste, samo u Goraždu, broj prvačića je preko 200. U Hadžićima je preko 200 prvačića isto, u Ilijašu 250. U prevodu, samo na ovom području ima više djece nego u svim općinama u RS u ovom dijelu, uključujući strašno Istočno Sarajevo.

Prosječna neto plata u Kantonu Sarajevo je 1.585KM. Prosječna plata u Rogatici još nije dogurala do 800KM. Najrazvijenije Istočno Sarajevo je na oko 1.200KM. To su ogromne razlike.

Ili, još bolje: U opštini Ilidža ima 50% više zaposlenih nego u cijelom Istočnom Sarajevu (opet ovo od Sokoca do Trnova).

RS treba ekonomski slomiti i to je to. Samo agresivnije, jer FBIH ima poluge moći za ovo. S ekonomskim slomom ide i demografski.
Ovo je brutalna istina koja stoji iza velikosrpske nervoze. Rs se topi u svakom smislu, svaki dan. Neumoljivo zaostaju i ovise o federaciji.

Oni koji iole bolje žive, su uposleni kao S komponenta u državnim službama i rade u Sarajevu.
Imaju kredite koje moraju otplatiti. Banke ne zanima je li rat ili nije, one hoće ratu.
Oni koji rade na budžetu u rs su u najgoroj situaciji. Plate za maj nisu isplaćene.

Samo nastaviti sa ovim pristupom.
Para nema, ako ćete rušiti državu.
Do besvijesti ponavljati EU i NATO integracije i samo za ispunjeno davati novac.
14 prioriteta ispunjeno, može lova.
Sljedeća godina poglavlja EU.

Time će se još više polarizirati oni koji jesu i nisu za EU.

BiH živi od novca EU i zapada. Milijarde su u pitanju. Bez toga smo fukara. Treba to podsjećati što je više moguće.

Jer sada imamo paradoks da bi rs da srbuje, na račun te EU i ostatka BiH, ali da ne ispunjava uslove i najgore, da blokira državu na tom putu.

Sljedeći korak je vraćanje balansa povrata PDV-A i tek tada će da nastane belaj u rs.

Iz prazne ne puca a rs kasa je prazna.
Da se zarati, ne bi mogli finansirati hljeb mjesec dana za vojsku, a kamoli šta drugo.
Ovo nije sada, to im je modus operandi godinama.

Dok su istovremeno sdfa smradovi drkali kurac, tenderisali i klepali, majku poganu jebali
mirza_15

#110377 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mirza_15 »

archi_a wrote: 03/07/2023 16:50 Nakon prvog i drugog dana, potpuno razumijete osnove funkcionisanja, rada i opsluživanja oružja koje vam je dodijeljeno. Nakon sedam dana aktivne obuke oružje tretirate kao produženi dio ruke, kao da ste rođeni sa njim. Nema brige oko okretanja puške. :wink:
Da je rukovanje oružjem sve kada je u pitanju ratovanje ne bi bio problem. Na početku rata je masovno ginula omladina puna entuzijazma koja je znala držati oružje, ali nije znala druge stvari o ratovanju.
BHCluster

#110378 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by BHCluster »

Image
A_A_AKCIJA

#110379 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by A_A_AKCIJA »

madner wrote: 03/07/2023 15:20 Sarajevo koje je imalo daleko najlosije startne pozicije je najveci poraz Srba u ratovima 90ih. Nisu izgubili veci grad.

Podrinje je najveci poraz Bosnjacke politike, nigdje nisu bile bolje startne pozicije a rezultat losiji.
Pomozi mi ako sam šta zaboravio. Svaki put kada krenem nabrajati, sjetim se još pokoje.

Ovo su kasarne i objekti JNA na teritoriju tadašnjeg Sarajeva, dakle uključujući Pale, Hadžiće, Ilijaš:

Kasarne:

Rajlovac
Nedžarići
Jusuf Džonlić (danas Safet Zajko)
Viktor Bubanj
Lukavica
M. Tito
Druga vojna oblast

Ove su bile u užem dijelu grada

Pored njih, vojni objekti pod kontrolom JNA:

Dom JNA
Vojna bolnica
Pretis
Aerodrom Sarajevo

U sarajevskim općinama, kasarne:

Hadžići
Pale
Ilijaš
Semizovac

Pored ovoga, JNA je u okviru plana Ram, ukopala vojne položaje na svim brdima oko Sarajeva.

E sada skontajte kakva je to početna pozicija i šta se sve i ko nalazio u gradu na početku rata.
zposao

#110380 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by zposao »

Hakiz wrote: 03/07/2023 17:33
zposao wrote: 03/07/2023 15:34

Ta mladost plaća nekome penzije i zdravstvo.
A i njihovi roditelji su isto tako uplaćivali.

U čemu je problem da se dio tih para vrati i njima?
Znači, sada stanovi i kada odu u penziju, penzije? Penzije drugima plaćaju i oni koji ne mogu dobiti 10.000 za stanove. Što su to oni gori od mladih koji bi bježali umjesto borbe?
U bivšem sistemu su svi punili fondove a neki su dobili stanove a neki nisu.
U ratu je ogroman broj ljudi krvario, a mali broj (onih koji nisu bili tu) su pokupili maslo.
Neko plaća penziono čitav život , i to možda velike cifre izdvaja, i na kraju prducne i preseli na drugi svijet bez dana penzije dok se neko možda čitav život klati sa fonda na fond bez dana radnoga staža.

Primjera nepravde na svijetu je neograničen broj. A ovo što ti ljudi zamjeraš čak nije ni nepravda nego čisto logičko pametno razmišljanje.
Ljudi vide šta su dobili oni što su prije 30 godina završili 2 metra pod zemljom. A vide ko vedri i oblači državom.
Svako sa imalo mozga će reći "nisam glup da i ja ostavim svoje zdravlje, život i najbolje godine ratujući za nekoga dok se neko tamo iza kulisa bogati preko leševa".

Vrijeme ideala je prošlo, ljudi vide da rat ne donosi ništa dobro osim kriminalcima koji tada dođu do izražaja.

I zašto bi bio problem pokupiti se i otići sa svojom djecom tamo gdje je sigurnije i bolje?
Na koji način je "Država" zahvalna onima što su dali svoje najvrjednije njoj?

Ja mislim da država postoji radi ljudi a ne ljudi radi države.
Hakiz

#110381 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hakiz »

zposao wrote: 03/07/2023 18:27
Hakiz wrote: 03/07/2023 17:33

Znači, sada stanovi i kada odu u penziju, penzije? Penzije drugima plaćaju i oni koji ne mogu dobiti 10.000 za stanove. Što su to oni gori od mladih koji bi bježali umjesto borbe?
U bivšem sistemu su svi punili fondove a neki su dobili stanove a neki nisu.
U ratu je ogroman broj ljudi krvario, a mali broj (onih koji nisu bili tu) su pokupili maslo.
Neko plaća penziono čitav život , i to možda velike cifre izdvaja, i na kraju prducne i preseli na drugi svijet bez dana penzije dok se neko možda čitav život klati sa fonda na fond bez dana radnoga staža.

Primjera nepravde na svijetu je neograničen broj. A ovo što ti ljudi zamjeraš čak nije ni nepravda nego čisto logičko pametno razmišljanje.
Ljudi vide šta su dobili oni što su prije 30 godina završili 2 metra pod zemljom. A vide ko vedri i oblači državom.
Svako sa imalo mozga će reći "nisam glup da i ja ostavim svoje zdravlje, život i najbolje godine ratujući za nekoga dok se neko tamo iza kulisa bogati preko leševa".

Vrijeme ideala je prošlo, ljudi vide da rat ne donosi ništa dobro osim kriminalcima koji tada dođu do izražaja.

I zašto bi bio problem pokupiti se i otići sa svojom djecom tamo gdje je sigurnije i bolje?
Na koji način je "Država" zahvalna onima što su dali svoje najvrjednije njoj?

Ja mislim da država postoji radi ljudi a ne ljudi radi države.
Aha.

Onda, oni koji su dobili za stanove i porodilje neka ostanu, svi ostali neka idu, država je odlukom da njima ne da rekla da ne postoji radi njih.

A oni kojima je rekla da ih želi bi je napustili na prvi znak belaja.

Strateški, nema šta.
zposao

#110382 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by zposao »

Hakiz wrote: 03/07/2023 18:31
Aha.

Onda, oni koji su dobili za stanove i porodilje neka ostanu, svi ostali neka idu, država je odlukom da njima ne da rekla da ne postoji radi njih.

Strateški, nema šta.
Ti majkemi ko da si tinejdžer.

Pa najprije se ispale na prvi znak opasnosti oni koji su najviše hajrovali od države. Sirotinjs ostane ginuti nizašta.
Ovi pošalju djecu na studije po Zagrebu, Beogradu, Istanbulu, Londonu, Berlinu...dok roditelji kupuju fabrike za 1KM.

I onda se vrate ko spasitelji i kupe pola države.

Vecina ljudi koje znam nije nikad dobila ni ono što im pripada po zakonu a ne nešto mimo toga.
Najveći tajkuni djeci namještaju studentske stipendije koje su namijenjene za sirotinju, ubacuju djecu u gradske vrtiće i koriste sve moguće javne pogodnosti.

Koliko znam tajkuna koji su osigurali narednih nekoliko pokoljenja pa svejedno sebe i svoju djecu uguraju na državne jasle u nadzorne odbore, komisije, uprave itd...a privatne firme prepisuju na rodbinu.

Zar treba nekome danas u 2023 godini nekome ovo sve objašnjavati kako je bilo zadnjih 30 godina, ko je hajrovo a ko je najebo?!
red evil

#110383 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by red evil »

Koga boli briga kako će ko Dodika smatrati nakon smjene. Jednostavno treba ga maknuti sa političke scene jer čini samo loše stvari i konstantno drži situaciju napetom. I tako već radi 15 godina i neke moguće investitore odbija da ovdje ulože i naprave nešto. Tak čovjek nije dobar ni za koga a to hoće li ga Srbi smatrati herojem je isključivo njihova stvar.
Hakiz

#110384 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hakiz »

zposao wrote: 03/07/2023 18:41
Hakiz wrote: 03/07/2023 18:31
Aha.

Strateški, nema šta.

Pa najprije se ispale na prvi znak opasnosti oni koji su najviše hajrovali od države. Sirotinjs ostane ginuti nizašta.
Ovi pošalju djecu na studije po Zagrebu, Beogradu, Istanbulu, Londonu, Berlinu...dok roditelji kupuju fabrike za 1KM.

Vecina ljudi koje znam nije nikad dobila ni ono što im pripada po zakonu a ne nešto mimo toga.
Najveći tajkuni djeci namještaju studentske stipendije koje su namijenjene za sirotinju, ubacuju djecu u gradske vrtiće i koriste sve moguće javne pogodnosti.

Koliko znam tajkuna koji su osigurali narednih nekoliko pokoljenja pa svejedno sebe i svoju djecu uguraju na državne jasle u nadzorne odbore, komisije, uprave itd...a privatne firme prepisuju na rodbinu.

Zar treba nekome danas u 2023 godini nekome ovo sve objašnjavati kako je bilo zadnjih 30 godina, ko je hajrovo a ko je najebo?!
Ja tebe ne kontam.

Fino ti kažem da si u pravu i zato ne treba dati. Pogotovo mladima.
Ozimician

#110385 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Ozimician »

Hakiz wrote: 03/07/2023 19:10
zposao wrote: 03/07/2023 18:41

Ja tebe ne kontam.

Mislim da si upravu, podsticaji za stanove su kao i za el. auta. Tj. podsticaje dobijaju opet najbogatiji. Neko ko kupuje stan od 300 000 KM, dobija podsticaj, i neko ko kupuje auto od 120 000 +

Na kraju društvo plaća nečiji ćejf.
Skijaš

#110386 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

zposao wrote: 03/07/2023 18:41 Zar treba nekome danas u 2023 godini nekome ovo sve objašnjavati kako je bilo zadnjih 30 godina, ko je hajrovo a ko je najebo?!
Okoristili su se klanovi iz sva tri naroda a najebali su obicni ljudi iz sva tri naroda. Kada se ovo sve jednog dana raspetlja, bice dovoljno materijala za naucne radove na temu sinhronizovanog opstruiranja primjene modernih zakona a kako bi se pogrijavanjem etnickih animoziteta kralo lopatom.
laik1981

#110387 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by laik1981 »

kad djuturumu smeta sto mladi dobijaju podsticaje :mrgreen: Cista ljubomora sto on ne pripada toj kategoriji :oops:
Email83

#110388 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Email83 »

PM72 wrote: 03/07/2023 11:01
Email83 wrote: 03/07/2023 10:59

I ti bi
Jok ja.Ni moje dijete...jednom su me naguzili...više ne
Odveden ces biti na silu a i dijete ti.
Sanjarko

#110389 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Sanjarko »

laik1981 wrote: 03/07/2023 19:27 kad djuturumu smeta sto mladi dobijaju podsticaje :mrgreen: Cista ljubomora sto on ne pripada toj kategoriji :oops:
Nisi mislim skontao dobro kolegu @Hakiz-a.
Anquilla

#110390 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Anquilla »

sehohari wrote: 03/07/2023 15:10 O spremnosti Sarajeva neću ništa reći... samo da su vas ljudi držali u blokadi tri godine koju ni dan-danas ne biste probili da Alija nije potpisao RS
Jednom mi je jedna osoba koja je rat posmatrala s tugom u srcu iz daleke Švedske, rekla da su u Sarajevu ostali samo oni koji su glupi.

Ni ti, a ni ta osoba ne smatrate uvredom ono što ste rekli, ali jeste uvreda.
anelsol

#110391 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by anelsol »

Kad je gorilo vazda je bilo pobjegulja i onih koji su odlučili da brane sebe, svoju porodicu pa i državu. Problem je bio u tome što su mnogi koji su htjeli pobjeći uhvaćeni nenaoružani, pa na kraju završili na stratištima.

U prošlom ratu kada su četnici tražili da se preda naoružanje iz sela/mahale/grada onaj ko ih je poslušao bili su sutradan satrani, i uglavnom završili u masovnim grobnicama. Oni koji nisu predali oružje su uglavnom spasili sebe i svoje porodice.

Onaj ko misli bježati kada zapuca, neka dobro razmisli hoće li moći pobjeći i kuda će pobjeći. Kad puke tada je već kasno.
Sanjarko

#110392 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Sanjarko »

anelsol wrote: 03/07/2023 20:03 Kad je gorilo vazda je bilo pobjegulja i onih koji su odlučili da brane sebe, svoju porodicu pa i državu. Problem je bio u tome što su mnogi koji su htjeli pobjeći uhvaćeni nenaoružani, pa na kraju završili na stratištima.

U prošlom ratu kada su četnici tražili da se preda naoružanje iz sela/mahale/grada onaj ko ih je poslušao bili su sutradan satrani, i uglavnom završili u masovnim grobnicama. Oni koji nisu predali oružje su uglavnom spasili sebe i svoje porodice.

Onaj ko misli bježati kada zapuca, neka dobro razmisli hoće li moći pobjeći i kuda će pobjeći. Kad puke tada je već kasno.
+1
madner

#110393 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

A_A_AKCIJA wrote: 03/07/2023 18:26
madner wrote: 03/07/2023 15:20 Sarajevo koje je imalo daleko najlosije startne pozicije je najveci poraz Srba u ratovima 90ih. Nisu izgubili veci grad.

Podrinje je najveci poraz Bosnjacke politike, nigdje nisu bile bolje startne pozicije a rezultat losiji.
Pomozi mi ako sam šta zaboravio. Svaki put kada krenem nabrajati, sjetim se još pokoje.

Ovo su kasarne i objekti JNA na teritoriju tadašnjeg Sarajeva, dakle uključujući Pale, Hadžiće, Ilijaš:

Kasarne:

Rajlovac
Nedžarići
Viktor Bubanj
Lukavica
M. Tito
Druga vojna oblast

Dom JNA
Vojna bolnica
Pretis
Aerodrom Sarajevo

Hadžići
Pale
Ilijaš
Semizovac

Pored ovoga, JNA je u okviru plana Ram, ukopala vojne položaje na svim brdima oko Sarajeva.

E sada skontajte kakva je to početna pozicija i šta se sve i ko nalazio u gradu na početku rata.
Uzeo si tezak task. :D

Sarajevo je bilo centar zamisljenje odbrane u slucaju velikog rata, tako da imas puno stvari koje bi trebalo dodatno nabrojati. To sto je tu komanda druge vojne oblasti znaci da su tu i jedinice iste, veza i logistika. Onaj zastitni puk sto je kreno u osvajanje Sarajeva 2.05 je jedinica vojne oblasti. Onda imamo korpus JNA, opet u Sarajevu. Ona artiljerija oko grada je uglavnom dosla iz Visokog, to je zapravo artiljerijski puk korpusa. Pa imamo TO, koja je u Sarajevu imala brigade. Pa imas TRZ koji je bio pun opreme jer je popravljao oruzje iz Hrvatske. Pa imas Zunovnicu koja je imala municije za koju godinu rata i skolu podoficira u Pazaricu skupa sa poligonom. Ali to nije sve jer nakon povlacenja iz Slovenije i Hrvatske dolaze dodatne jedinice...
Sve to na populaciju koja je radila u namjenskoj industriji i djelove grada gdje su oficiri bili vecina. No plan podjele po etnickoj matrici nije funkcionisao pa su imali znatno manju podrsku od ocekivane. Tako da je mahanje Titinim zastavama bio pravi potez.

Srecom, JNA i SDS nisu bili na pocetku kordinisani a lokalni Srbi nisu bili previse raspolozeni za rat. Prvi problem su rjesili osnivanjem VRSa koji je spojio tehniku i ljudstvo a drugu jedinicama SDB koje su napravile dovoljno malih sranja da zakuhaju.

Ovo je ujedno i scenario za danas, nace se neki Legija da povede 9 ljudi i upuca nekoga na Dobrinji.
Da li su ovi nasi spremni za odgovor, ne znam, ali barem su izgledi danas puno bolji nego tada.
dudlov

#110394 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dudlov »

anelsol wrote: 03/07/2023 20:03 Kad je gorilo vazda je bilo pobjegulja i onih koji su odlučili da brane sebe, svoju porodicu pa i državu. Problem je bio u tome što su mnogi koji su htjeli pobjeći uhvaćeni nenaoružani, pa na kraju završili na stratištima.

Ovo za bježanje od rata i nije baš tako. Doduše vojni obaveznici neće tako lako se moći ispaliti. Ako bude ko u prošlom ratu, onda se ima fore za nogatrans u prvih nekoliko sedmica.
pinkman

#110395 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by pinkman »

_BataZiv_0809 wrote: 03/07/2023 17:29
pinkman wrote: 03/07/2023 16:31 N1 tvrdi da se spremna smjena Dodika.

A i on kaze:

Koja emisija
Ima clanak na portalu o smjeni.

A njegova izjava je od danas ranije
video

#110396 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by video »

A_A_AKCIJA wrote: 03/07/2023 18:26

Kasarne:

Rajlovac
Nedžarići
Viktor Bubanj
Lukavica
M. Tito
Druga vojna oblast

Dom JNA
Vojna bolnica
Pretis
Aerodrom Sarajevo

Hadžići
Pale
Ilijaš
Semizovac

+ skladista naoruzanja TO BiH na Faleticima u kojemu je bilo svega i svacega. Cuvala ga jna i naravno sve izvukla malo dalje pa okrenula prema gradu
skupljac_zeljeza

#110397 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by skupljac_zeljeza »

Na FTV Vukanović i Kurtčehajić. :mrgreen: Morala voditeljica ići na marketing. :mrgreen:
zposao

#110398 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by zposao »

Ja tebe ne kontam.

A ko bi to trebao i šta dati?

Sva je priča krenula od toga što su neki forumaši rekli da im ne pada na pamet po drugi put biti uhvaćen u ratu nizašta i da ni za šta ne bi svoju djecu dali u rat.

Ti si onda okrenuo kontra priču da to ne može tako jer su se okoristili o državu kroz: školu, vrtić, posao, zdravstvo, sudstvo, stipendije, podsticaje na ovo na ono... You name it.

Shvatili smo - nema bježanja jer si nekad dobio nešto od države.

Ali ti potpuno smećeš s uma da su ti isti ljudi (ako pričamo o običnom čovjeku) u prosjeku više državi dali kroz poreze, prireze, ratove i ostalo nego što su dobili kroz korumpirani sistem.

Ja se opet vraćam na to da su najviše hajrovali korumpirani likovi kojima država i patriotizam apsolutno ništa ne znače i koji bi se sutra jednako kleli i u neku drugu državu.

Oni koji nisu ratovali prošli put, nego su smjestili guzice na sigurno, pa nakon rata došli iškolovani, očuvani, bogati nama svima prodavati priču ko da smo bušmani.

Takvi pokupe sve grantove, poticaje, stipendije, olakšice i slična sranja. Takvi kupe hektare zemljišta za 1KM pa ga prodaju državi za 50 puta veću cijenu. Takvi mogu praviti hidrocentrale, solarne elektrane, tržne centre, zgrade bla bla... Takvi školuju djecu po zapadu pa onda nama dođu prosvjetliti pamet.

E takve uhvati pa im reci da iduci put ratuju ( oće kurac, mogu ti samo komandovati i preprodavati brašno) a pusti se sirotinje i običnog čovjeka koji je oguljen do kože, isprepadan, izvaran, obolio živeći od prvog do prvog iščekujući bolje sutra svojoj djeci.
Kad takav običan čovjek kaže da ne vrijedi ništa više na svijetu za šta bi uzeo pusku da ratuje onda ga shvati ozbiljno. Završena priča.

Kada vidim političare i njihovu djecu u rovovima na prvim linijama onda cu im vjerovati.

Al njihova djeca se obrazuju po Briselu dok nepismena sirotinja ratuje.

Jedan je život Hakize. Nema rezervnog pa da ovaj potrošiš što se nekome digo racku pa bi da se malo potučemo.
zposao

#110399 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by zposao »

Ovako nešto Hakize :lol:

Hakiz

#110400 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hakiz »

zposao wrote: 03/07/2023 21:07
Ja tebe ne kontam.

A ko bi to trebao i šta dati?

Sva je priča krenula od toga što su neki forumaši rekli da im ne pada na pamet po drugi put biti uhvaćen u ratu nizašta i da ni za šta ne bi svoju djecu dali u rat.

Ti si onda okrenuo kontra priču da to ne može tako jer su se okoristili o državu kroz: školu, vrtić, posao, zdravstvo, sudstvo, stipendije, podsticaje na ovo na ono... You name it.

Shvatili smo - nema bježanja jer si nekad dobio nešto od države.

Ali ti potpuno smećeš s uma da su ti isti ljudi (ako pričamo o običnom čovjeku) u prosjeku više državi dali kroz poreze, prireze, ratove i ostalo nego što su dobili kroz korumpirani sistem.

Ja se opet vraćam na to da su najviše hajrovali korumpirani likovi kojima država i patriotizam apsolutno ništa ne znače i koji bi se sutra jednako kleli i u neku drugu državu.

Oni koji nisu ratovali prošli put, nego su smjestili guzice na sigurno, pa nakon rata došli iškolovani, očuvani, bogati nama svima prodavati priču ko da smo bušmani.

Takvi pokupe sve grantove, poticaje, stipendije, olakšice i slična sranja. Takvi kupe hektare zemljišta za 1KM pa ga prodaju državi za 50 puta veću cijenu. Takvi mogu praviti hidrocentrale, solarne elektrane, tržne centre, zgrade bla bla... Takvi školuju djecu po zapadu pa onda nama dođu prosvjetliti pamet.

E takve uhvati pa im reci da iduci put ratuju ( oće kurac, mogu ti samo komandovati i preprodavati brašno) a pusti se sirotinje i običnog čovjeka koji je oguljen do kože, isprepadan, izvaran, obolio živeći od prvog do prvog iščekujući bolje sutra svojoj djeci.
Kad takav običan čovjek kaže da ne vrijedi ništa više na svijetu za šta bi uzeo pusku da ratuje onda ga shvati ozbiljno. Završena priča.

Kada vidim političare i njihovu djecu u rovovima na prvim linijama onda cu im vjerovati.

Al njihova djeca se obrazuju po Briselu dok nepismena sirotinja ratuje.

Jedan je život Hakize. Nema rezervnog pa da ovaj potrošiš što se nekome digo racku pa bi da se malo potučemo.
Ti smećeš s uma da su kroz te poreze, prireze itd dali i oni koji zauzvrat ne dobijaju ništa.

Neki 50-godišnjak plaća porez, a neće dobiti 10.000 za stan ili 12.000 godišnje kao porodilja, nema nikakvu korist od besplatnog vrtića itd.

A vjerovatno je bio borac, rizikovao život za razliku od mladih (i za današnje mlade) koji će tih 22.000 dobiti, a kažu da bi pobjegli umjesto borili se.

Jedino ako je u borbi postao invalid, tada prima (prenisku) invalidninu, tada je nešta dobio. A cijena te invalidnine je da je u borbi izgubio zdravlje, dio tijela, zadobio neki drugi vid nesposobnosti za uobičajen život.

Da tom 50-godišnjaku koji nije imao "sreću" da postane invalid ukinemo plaćanje poreza, kad već ništa ne dobija?

Šta su društveno korisno uradili mladi da im se da 10 ili 12.000? I onaj invalid plaća porez, plaća ga bivši borac koji nije invalid i mnogi drugi, šta njima dati?
Locked