JoseMujica wrote: ↑03/07/2023 08:31
tenjak pretvoren u žardinjeru...Mordor je uvijek bio zemlja inovacija![]()
Ovaj tenk ce ubiti vise svojih ako ga bilo šta pogodi u kupolu. Sunce tu bice Amerikanci nas gadjaju lgbt kamenjem
JoseMujica wrote: ↑03/07/2023 08:31
tenjak pretvoren u žardinjeru...Mordor je uvijek bio zemlja inovacija![]()
Kombinacija jake odbrane i mnogo mesa
To je valjda normalno, svaka jedinica koja brani front pokusava odrzati svoju liniju. Linije iza su odgovornost drugih jedinica.
Sto ce reci da imaju komotne rezerve ili da su pobudalili (sto sumnjam). Dalje ce reci da su ih nasi potcijenili kao i mi ovdje debelo. Orke se brane dobro, tu ti i ne treba neka oficirska pamet, pa tako i stara sovjetska škola radi solidan posao. Sta je rješenje?
94. sklepan katapult od nekog drvenog nosača i korišten za kašikare. Davalo je domet do oko 80 m mada smo mi govorili da može i preko 100m. Prilikom isprobavanja kašikara je odletila do četničkog rova i navodno upala u manjerku s ručkom koja je stajala pored rova. Nažalost nikom nije ništa bilo ali je jedan mlađahni bradonja od šoka počeo da trči i došao do naših položaja gdje je ranjen i zarobljen. Naši su svi toliko bili okupirani novom igračkom da je ovaj uspio dotrčati do naših položaja da ga niko ne vidi i srećom jedan stariji čiko (prošle godine je preselio) je bio dovoljno priseban da mu iz TT-ca spraši metak u nogu. Ne dao bog da je umjesto ovog istraumiranog bio neko spremniji, bilo bi nas na kamari.istra_hr wrote: ↑03/07/2023 09:04.. profi_drug
Vjerujem u pricu... slicna sceni iz jednog domaceg filma (isto navodno inspirirana istinitim dogadjajem)
... nas vojnik kenja/sere i moli snajperistu da ga pusti na miru da se "posere ko covjek" - i nek onda puca koliko hoce! Ovaj mu jos dobacio i rolu wc papira
kad imas u rezervi mesa na tone onda je lako
Da je taj "pocetnik" bio spremniji, nebi tako trcao preko livade na vasu liniju.arman1 wrote: ↑03/07/2023 09:4794. sklepan katapult od nekog drvenog nosača i korišten za kašikare. Davalo je domet do oko 80 m mada smo mi govorili da može i preko 100m. Prilikom isprobavanja kašikara je odletila do četničkog rova i navodno upala u manjerku s ručkom koja je stajala pored rova. Nažalost nikom nije ništa bilo ali je jedan mlađahni bradonja od šoka počeo da trči i došao do naših položaja gdje je ranjen i zarobljen. Naši su svi toliko bili okupirani novom igračkom da je ovaj uspio dotrčati do naših položaja da ga niko ne vidi i srećom jedan stariji čiko (prošle godine je preselio) je bio dovoljno priseban da mu iz TT-ca spraši metak u nogu. Ne dao bog da je umjesto ovog istraumiranog bio neko spremniji, bilo bi nas na kamari.istra_hr wrote: ↑03/07/2023 09:04.. profi_drug
Vjerujem u pricu... slicna sceni iz jednog domaceg filma (isto navodno inspirirana istinitim dogadjajem)
... nas vojnik kenja/sere i moli snajperistu da ga pusti na miru da se "posere ko covjek" - i nek onda puca koliko hoce! Ovaj mu jos dobacio i rolu wc papira
Danas kad se tog sjetim vidim razliku između disciplinovanog istreniranog vojnika i raje s puškama.
Da je bio pribraniji sigurno ne bi ni potrčao, a kamoli do nas da stigne. Da smo mi radili svoj posao, umjesto što smo se kao djeca skupili oko nove "igračke" on ne bi dobio metak u nogu.Comanche wrote: ↑03/07/2023 10:33Da je taj "pocetnik" bio spremniji, nebi tako trcao preko livade na vasu liniju.arman1 wrote: ↑03/07/2023 09:47
94. sklepan katapult od nekog drvenog nosača i korišten za kašikare. Davalo je domet do oko 80 m mada smo mi govorili da može i preko 100m. Prilikom isprobavanja kašikara je odletila do četničkog rova i navodno upala u manjerku s ručkom koja je stajala pored rova. Nažalost nikom nije ništa bilo ali je jedan mlađahni bradonja od šoka počeo da trči i došao do naših položaja gdje je ranjen i zarobljen. Naši su svi toliko bili okupirani novom igračkom da je ovaj uspio dotrčati do naših položaja da ga niko ne vidi i srećom jedan stariji čiko (prošle godine je preselio) je bio dovoljno priseban da mu iz TT-ca spraši metak u nogu. Ne dao bog da je umjesto ovog istraumiranog bio neko spremniji, bilo bi nas na kamari.
Danas kad se tog sjetim vidim razliku između disciplinovanog istreniranog vojnika i raje s puškama.
Ukrajinski rat, 3. srpnja 2023.: Partija šaha
Sarkastosaurus
3. srpnja 2023
Pozdrav svima!
Lipanj je bio dug mjesec. Jedan s puno razvoja, i velikim količinama posla za mene, i – iako loš u predviđanjima (zbog čega ih obično izbjegavam) – onaj svrbež u malom nožnom prstu mi govori da će srpanj takav i ostati. Svakako, bio sam vrlo zaposlen posljednjih nekoliko dana, pa sam uspio samo nekoliko 'sporadičnih blic ažuriranja' na Facebooku. Dakle, vrijeme je za 'veće' ažuriranje ovdje…
STRATEŠKI
Nedostajalo je da ovo započnem raspravom o idiotskoj, ali sustavnoj nesposobnosti u zapadnoj politici, specijalizaciji naše oligarhije u 'upravljanju statusom quo' i latentnoj nesposobnosti sustava da riješi bilo kakva pitanja koja su mu na raspolaganju. Kakvo onda iznenađenje, Francuska je bila ta koja je 'skoro' kolabirala, posljednjih nekoliko dana, a ne toliko ruska fronta... (![]()
)
Ali hej: ja sam pedantni sarkast i stoga ne mogu izbjeći zaključak da postoji nešto ohrabrujuće u tim 'problemima u Francuskoj': imajte na umu da je u kasnom 18. stoljeću upravo revolucija u toj zemlji donijela mnogo kamenje se kotrlja…
….haj dobro, idemo na 'rat'...
ZRAČNO/RAKETNO RATOVANJE
Rano ujutro 29. lipnja iz područja Tokmaka prijavljeno je više detonacija. Kasnije tijekom dana ponovno je gađano isto područje. RUMINT (obavjestajne glasine- OSINT) tvrdi da su jedno od ruskih isturenih skladišta streljiva i S-300 SAM mjesto koje ga štiti bili meta. Tijekom posljednjih nekoliko dana, PSU i ZSU također su pogodile Prymorsk i zračnu luku Berdyansk: potonja je glavna prednja operativna baza za jurišne helikoptere VKS-a.
Lijepa poanta u svemu ovome je da su danas ruske rakete Pantsiri "uspješne" u 'presretanju' Shadow Storm, poput ove:
….ne mogu a da ne zaključim da nalazim rusku taktiku presretanja projektila vlastitim vozilima , umjesto projektilima ispaljenim iz istih vozila – za golemi skok naprijed…
…i nadam se da bi ovo mogli doraditi, 'uskoro', i umjesto toga pokušati svojim rukama...
U ostalim vijestima ove vrste: u noći s 1. na 2. srpnja Rusi su na Kijev ispalili 3 krstareće rakete Kalibr i 8 Shaheda: svi su oboreni, a svi su oboreni iznad periferije grada.
BITKA ZA DONBAS
Generalno… Čini se da zapadna i ukrajinska vojna obavještajna služba procjenjuju da Rusi imaju najveću koncentraciju snaga u Ukrajini raspoređenu u području između Svatova na sjeveru i Severodonjecka-Lysychanska na jugu. Čini se da je to 'potvrđeno' OSINT-izvješćima o velikom broju VDV i VSRF jedinica za koje se zna da su prisutne na ovom području...
Kupjansk-Svatove-Kremina…. dok većina njihovih 'mil-blogera' brblja o napadima slavne 76. VDV divizije na šumu sjeverno od rijeke Siversky Donets , zapravo se primarni smjer ruske protuofenzive na ovom području kristalizira sjevernije. Ili je barem tako da ako su i napredovali, onda na području zapadno od autoceste P66, između Svatova i Kremina. Čini se da je njihov niz teških napada gurnuo 66. Ukrajinska brigada natrag prema liniji sela koja se proteže od Kovalivke na sjeveru do Nevskea na jugu. Situacija u ovom području i dalje je napeta, a čak i nakon dva tjedna ove ruske operacije, obujam VSRF-ovih artiljerijskih baraža još uvijek se opisuje kao 'ludi'.
Bakhmut…sjeverno… rusku 106. VDV diviziju raspoređenu u području Soledara drže na nogama Ukrajinci koji se pribijaju na njezine položaje sa sjevera, zapada i jugozapada. Na jugozapadnoj strani, 57. motorna je odbila još jedan ruski protunapad i nastavila s prodorom u Berkhivku, posljednja tri dana.
Bakhmut…jug… Ukrajinski 22. meh i 80. zračnodesantni su očistili tri male šume sjeverozapadno od Klishchivke, a 3. jurišna i 28. meh prešli su kanal Siversky Donets i približili se selu sa zapada i jugozapada .
Rusi su izveli dosta zračnih napada u ovom području, posljednja 3-4 dana: uglavnom Su-25 na način 'prskaj i moli', ali nešto i Ka-52 .
Avdiivka… 26.-27. lipnja Ukrajinci su oslobodili (kao i obično potpuno uništeno) selo Vesele, sjeverno od Avdiivka, ali inače žarište borbi na ovom području ostala je Kruta Balka na istoku, i Vodyane na jugu.
JUŽNO ZAPORIZHZHYA (i JUGOZAPADNI DONETSK)
Generalno… bojno polje sada podsjeća na 'partiju šaha'. Vidite: jedan zapovjednik radi 'ovo', na što neprijatelj reagira s 'ono', na što prvi zapovjednik reagira s 'ovo'….i tako cijelo vrijeme pokušavaju jedan drugoga ‘nadmudriti’….
Vasylivka… 128. planinska je odbila niz žestokih ruskih protunapada, posljednjih nekoliko dana, ali je ipak našla vremena očistiti područje sjeverno od Zherebyankyja i zatim nastaviti s prodorom u to selo. Posljednji put kad sam čuo s ovog 'kuta' bojišnice, bilo je to u procesu usitnjavanja onoga što je ostalo od 429. motostreljačke bojne, VSRF, u Zherbyankyju: to je tada ojačano BARS-32, ali sva ruska pojačanja koja se kreću prema području Vasylivka (grad drži 810. brigada mornaričkog pješaštva), teško su pogođena ukrajinskim bespilotnim letjelicama , topništvom i HIMARS-om/MLRS-om.
Napomena: postoje izvještaji o nekoj vrsti ukrajinskog napredovanja istočno od Zherbyanky, također: otprilike u smjeru ceste koja povezuje sela Nestrianka i Myrne. Pretpostavljam da se nešto od toga temelji na takvim akcijama kao što je uništenje ruskog Polye-21 EW-sustava tamo, jučer, ili pogoci na VSRF-ovo topništvo, nekoliko dana ranije . Područje je otvoreno i masovno minirano, nisam čuo, vidio ili našao ništa što potvrđuje bilo kakav ukrajinski napredak u ovom smjeru.
Orikhiv… Dana 28. i 29. lipnja, ruski protunapad s ciljem da potisne Ukrajince natrag u minska polja sjeverno od Robotynea nije uspio. To je imalo teške posljedice – za VSRF. Rano 30. lipnja, pješaštvo ZSU-a (tko drugi…) infiltriralo se u Novopokrovku, a zatim je napalo iz 'dometa noževa' zbog čega je ruski garnizon pobjegao u panici. 58. CAA je reagirala ponovnim raspoređivanjem Spetsnaza tamo (vjerojatno 45. brigade ), što je spasilo situaciju u tolikoj mjeri da još uvijek drže južnu stranu sela. Međutim, ZSU se zatim (1. srpnja) infiltrirao u spoj između BARS-3 (koji je branio Robotyne) i 70 .Motostreljačka pukovnija (branila područje između Robotyne i Verbove). Još jednom su ruski položaji pali, što je omogućilo ukrajinskim pojačanjima (38. brigada ?) da zabiju klin u smjeru Novoprokopivke (koju je branila 1430. motostreljačka pukovnija). Nejasno je dokle je ova otišla, ali je jasno da je ukrajinska akcija trajala najmanje 48 sati, bez prekida, iscrpljujući Ruse (ali i vlastite trupe) kao rezultat. Ono što je sigurno je da čim su Rusi ponovno razmjestili dio 22. Spetsnaz brigade i nekoliko tenkova u bloku ovaj ukrajinski potez, glavni položaj 22 .bio je pogođen još jednom ukrajinskom infiltracijom, ovaj put na rusko istočno krilo, u smjeru Verbove (koje brani 417. izviđačka bojna)…
Ukupni rezultat je lijepo prikazan na sljedećoj karti Dona Hilla:
Usred 'potpunog EMCON-a' nametnutog jedinicama ZSU-a u cijelom južnom Zaporožju posljednjih nekoliko dana (tj. svima je – strogo – zabranjeno bilo što 'prijavljivati'), to je nešto poput 'posljednje borbe' onoga što sam ja znati': u međuvremenu, ove 'vijesti' stare su više od 48 sati, pa samim tim i zaključno mogu samo ocijeniti da je ovim ZSU otvorio svoj napad na 2. crtu ruske obrane (dapače : na spoj 2. i 3. linije), dok će Rusi sigurno izvoditi još svojih protunapada...
Staromaiorske-Staromlynivka… Ukrajinci su proveli posljednjih nekoliko dana probijajući se kroz šumu zapadno od Staromaiorska, a odatle s infiltriranjem na ruske položaje zapadno (na Pryyutne) i istočno na (Staromiorske). 47. topnička nastavila je istrebljivati sve što se može identificirati kao 'rusko i ima cijev na sebi'...
Kherson (grad)…. Tijekom prošlog tjedna, ZSU je uspostavio čvrsti mostobran koji se proteže duž cijele južne obale Dnjepra, od Dachas sjeverno od Oleshky do sjevernih rubova Bilohrudove i Hola Prystan na jugu. Rusi su reagirali svim sredstvima koja su im bila na raspolaganju, od TOS-1 i zračnih napada, do žestoke topničke vatre i proglasili mostobran duž Antonovskog mosta 'uništenim', ali njihova mil-blogerska industrija još je u panici i izvještava o velikim gubicima VSRF-ovo topništvo. Nemojte baš razumjeti svu rusku 'paniku', onda su Ukrajinci još 'daleko' od proširenja svog mostobrana na cijelu dužinu rijeke Konke, i tako dosezanja sjevernog predgrađa Oleshky, samo na primjer, da ne govorimo o tome prelazak Konke…
Ne mogu izbjeći zaključak da još uvijek imam premalo informacija da bih shvatio što se točno tamo događa.
istra_hr wrote: ↑03/07/2023 09:04.. profi_drug
Zar nije i prije par dana bila neka vijest da su oboreni Su35 i Su34 i Mi8. Da nisu to ti?sumirprimus wrote: ↑03/07/2023 10:29
znaci ipak je patriot oborio onih 5 vrtoleta i smoleta u rusiji?
Tamo sad biti oficir to je ko pred streljanje, cekas kad ce ti pokazati panoramu Moskve sa nebodera.Putin kreće u obračun s Gerasimovim i Šojguom?! ‘Puč je bio igra koja je otišla predaleko...‘
Ekstenzivna analiza uglednog Instituta za ratne studije (ISW)
https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... o-15351409
Međutim, u tom narativu nema odgovora kako je tijekom pobune Wagnera jedino rusko ratno zrakoplovstvo pokazalo neku spremnost za obračun s Wagner grupom, a Surovikin je bio i ostao glavni zapovjednik ruskih zračnih snaga. Prema nizu neslužbenih informacija, Surovikin je uhićen. A Wagner grupa je tijekom neuspjelog puča srušila najmanje sedam letjelica ruske armije te pobila ukupno 39 pilota. Zašto se sada govori o uhićenju generala Surovikina, ako se red vojske za koji je bio odgovoran pokazao najaktivnijim u zaštiti Moskve, dok se drugi praktički nisu suprotstavljali Prigožinovim jedinicama? Nije li pomalo bizarno da u čistkama prvo ‘leti glava‘ onome čiji su vojnici i časnici nešto činili protiv pučista? Tu kontroverzu primijetilo je više analitičara.
mojne tako Iskra je vazda bila stabilan klub
Aleksandar Nostradamus
Drama Queen.... standardno rusko srpski - oni su krivi mi nismo... jebem li vam pleme vase
Ta ovaj brabonja iz seoske lige, Dzed Anđelko mu se u grobu prevrĆe."Očekujem veliku ofanzivu ukrajine, sada je stvarno očekujem. Mislim da će ići u dva smjera, jedan je ka Bahmutu, a drugi je mnogo veći i ozbiljniji prema Energodaru i Melitopolju. Mislim da su spremili više desetina brigada i mislim da će ozbiljno da probiju ruske linije na tom dijelu", kazao je Vučić.
"Ne govorim u smislu navijam za ovog ili onog, već govorim šta mislim da će da se dogodi uz ogromne žrtve naravno. Mislim da oni očekuju da se time promijeni tok ratovanja jer je to važno pred summit u Viljnusu 12. jula. Oni očekuju da dobiju neku 'carte blanche' za budućnost u NATO-u i vjeruju da tom ogromnom ofanzivom u udarom ruskim trupama mogu da to urade", rekao je Vučić