postar otisao na godisnji, poceo zamjenski raditi - ode odmah na bolovanje, 2 sedmice nisu posta ni racuni dolazili, i na kraju mjeseca sad poslali nekog novog postara da dostavi tih milion racuna sto su se nakupili i pakete ...
Aliexpress- all about
Moderator: anex
-
TheRedhead
#5026 Re: Aliexpress- all about
-
TheRedhead
#5027 Re: Aliexpress- all about
ja se ne bih cudila ni sekunde, kakvih seljaka ima, a sigurno traze refund i za skuplje stvariToxic91 wrote: ↑30/06/2023 17:36Ma ne znam kako ljude ne mrzi da se cimaju za 2 3 dolara i da otvaraju refund za nesto sto je stiglo a oni navode da nije. Meni kad dodje od radosti odmah potvrdim da je doslo.Blue heat wrote: ↑30/06/2023 16:57 I kao što si napisao, preporučene koje se mogu pratiti su blokirane, a ove "smećarske" ne. Znači i dalje se dopušta povrat novca jer se ne mogu pratiti, a ove gdje može i nema povrata, ugašen servis.![]()
Čak i da su digli cijenu, poštarine, bolje bi bilo od potpunog ukidanja.
Ono što mi upada u oči da za Ukrajinu ide normalno pošta, sa normalnim cijenama, dok za nas katanac. Pa zar smo gori od njih, a tamo ratna dejstva? Ko je tu lud?
- Emojti
#5028 Re: Aliexpress- all about
Nisu to seljaci niti bosnje, toga ima svugdje. Gledao sam mnogo klipova u vezi online trgovine, najgori ljudi su oni koji prijave da nije stiglo, a stiglo je.
Naravno to nebi trebao biti problem u ovom slucaju sa Cainiao Standard for Special Goods. Svaka preporucena posiljka je osigurana i u slucaju da se izgubi (sto je skoro pa nemoguce) prodavac dobija novac kao kompenzaciju za izgubljen paket. Osigurano je sve, ali ne dobije potpuni iznos.
Npr.
Kinez mi je javio da SunYou posta salje za BiH, ali vjerovatnost da ce paket biti izgubljen iako je preporucen je velika. U tom slucaju on dobija samo oko 5$ kompenzacije za paket koji ide od 50-100$ (kad bi meni slao).
Znaci gubi veliki iznos preko SunYou poste, tako da ne zeli da salje i rizikuje.
Dok sa Cainiao (PostNL) nijedan se paket nije izgubio nikada (u mom slucaju), a i da se izgubi dobio bi veci iznos nego od druge poste
Naravno to nebi trebao biti problem u ovom slucaju sa Cainiao Standard for Special Goods. Svaka preporucena posiljka je osigurana i u slucaju da se izgubi (sto je skoro pa nemoguce) prodavac dobija novac kao kompenzaciju za izgubljen paket. Osigurano je sve, ali ne dobije potpuni iznos.
Npr.
Kinez mi je javio da SunYou posta salje za BiH, ali vjerovatnost da ce paket biti izgubljen iako je preporucen je velika. U tom slucaju on dobija samo oko 5$ kompenzacije za paket koji ide od 50-100$ (kad bi meni slao).
Znaci gubi veliki iznos preko SunYou poste, tako da ne zeli da salje i rizikuje.
Dok sa Cainiao (PostNL) nijedan se paket nije izgubio nikada (u mom slucaju), a i da se izgubi dobio bi veci iznos nego od druge poste
-
Blue heat
#5029 Re: Aliexpress- all about
Kako će preporučen paket biti izgubljen? Ne mislim da se ne može desiti, ali upravo činjenica što se u svakom trenutku zna gdje se nalazi, u kojoj zemlji, smanjuje tu mogućnost.
Ukidanje Standard pošiljki nema veze sa gubljenjem paketa, već ko zna šta je razlog. Meni takodje nikad se nije desilo da ne stigne reg pošiljka, a u zadnjih godinu dana čak nijedna mala nije izostala, i sad oni ukidaju načine slanje.
Ukidanje Standard pošiljki nema veze sa gubljenjem paketa, već ko zna šta je razlog. Meni takodje nikad se nije desilo da ne stigne reg pošiljka, a u zadnjih godinu dana čak nijedna mala nije izostala, i sad oni ukidaju načine slanje.
- Quaresma
#5030 Re: Aliexpress- all about
Stanje gore neg za vrijeme korone.
Nadjem nesto za jeftin shipping, cim uduplam quantity ode postarina preko 100KM odjednom.
Na nekim proizvodima shipping zna biti i preko 200KM.
Bas me interesuje sta je razlog.
Nadjem nesto za jeftin shipping, cim uduplam quantity ode postarina preko 100KM odjednom.
Na nekim proizvodima shipping zna biti i preko 200KM.
Bas me interesuje sta je razlog.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#5031 Re: Aliexpress- all about
Ne priznaju visokog predstavnika.. 
- Emojti
-
Blue heat
#5033 Re: Aliexpress- all about
Već sam naveo da se može desiti, ali vjerovatnoća je jako mala. Preko koje pošte su išli izgubljeni paketi?Kako će preporučen paket biti izgubljen? Ne mislim da se ne može desiti, ali upravo činjenica što se u svakom trenutku zna gdje se nalazi, u kojoj zemlji, smanjuje tu mogućnost.
Dalje, kakve veze to ima sa BIH? Ako je izgubljen na polovini puta, znači da nije ni ušao u BIH, što izmedju ostalog dalje implicira da to nije razlog ukidanja preporučenih pošiljki. Činjenice koje tvoj kinez navodi, a to je da će preporučene pošiljke vjerovatno biti izgubljene jer idu za BIH, su besmislice. Isto to navodi i Alixpress teh. podrška, samo da me skinu sa grbače. Koliko pošiljki se izgubilo nakon ulaska u BIH?
Takodje, pretpostavljam da tvoj kinez odustaje od trgovine sa tobom, jer mu to komplikuje prodaju ?
-
arminicos
#5034 Re: Aliexpress- all about
Meni idu neke posiljke iz Kine preko ove dostave nije free platio sam nesto sitno ali ipak ide
https://yourimageshare.com/ib/4GTSQ68UEU
https://yourimageshare.com/ib/4GTSQ68UEU
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
- Emojti
#5036 Re: Aliexpress- all about
SunYou.Blue heat wrote: ↑02/07/2023 09:40Već sam naveo da se može desiti, ali vjerovatnoća je jako mala. Preko koje pošte su išli izgubljeni paketi?Kako će preporučen paket biti izgubljen? Ne mislim da se ne može desiti, ali upravo činjenica što se u svakom trenutku zna gdje se nalazi, u kojoj zemlji, smanjuje tu mogućnost.
Dalje, kakve veze to ima sa BIH? Ako je izgubljen na polovini puta, znači da nije ni ušao u BIH, što izmedju ostalog dalje implicira da to nije razlog ukidanja preporučenih pošiljki. Činjenice koje tvoj kinez navodi, a to je da će preporučene pošiljke vjerovatno biti izgubljene jer idu za BIH, su besmislice. Isto to navodi i Alixpress teh. podrška, samo da me skinu sa grbače. Koliko pošiljki se izgubilo nakon ulaska u BIH?
Takodje, pretpostavljam da tvoj kinez odustaje od trgovine sa tobom, jer mu to komplikuje prodaju ?
Kinez mi je prenio sve kako su mu rekli iz korisnicke podrske + kontaktirao je i poste koje salju i dalje za BiH, a to su YANWEN i SunYou.
Zeli da nastavi samnom poslovanje, ali cemo sacekat neko vrijeme pa ako se ne vrati na normalu icemo preko SunYou bit ce malo skuplje jer je skuplja i posta.
Ne interesuje me koliko se posiljki izgubilo u BiH, bilo je kradji od strane postara, i povrata paketa u Kinu.
Ja sam dao najtacnije informacije, a ti izvoli pa se svadjaj s njima da vrate.
Takodjer mislim da nije do postNL-a vec do postal forwarding servisa (posrednika), u ovom slucaju na Cainiao to je PostPlus (posta preko koje paket iz Kine stigne u Holandinju, poslje toga ide preko PostNL. LP
-
Blue heat
#5037 Re: Aliexpress- all about
Upravo, ovo što si poslednje napisao bi moglo biti tačno. Nikakve veze sa "silnim" kradjama i povratom novca nema ukidanje Cainiao Standard servisa, jer je funkcionisao besprijekorno, barem u mom slučaju.
Kako god, ostaje da čekamo da li će uvesti neki novi poštanski servis i tražimo alternativu.
Kako god, ostaje da čekamo da li će uvesti neki novi poštanski servis i tražimo alternativu.
- Emojti
#5038 Re: Aliexpress- all about
Ipak sam narucio prvi paket preko SunYou, poslao novac paypalom. 
Opet nadajmo se da ce se popraviti Cainiao ili barem da vrate China post. Puno stvari sto mi je potrebno ne mogu naruciti, eBay previse trazi.

Opet nadajmo se da ce se popraviti Cainiao ili barem da vrate China post. Puno stvari sto mi je potrebno ne mogu naruciti, eBay previse trazi.

-
Toxic91
#5039 Re: Aliexpress- all about
Jesi li do sada imao iskustva sa SunYou preko koje zemlje on ide za Bosnu i ja sam narucio paket preko njih koji ima pracenje. Cainiao nije skroz prestao da funkcionise za Bosnu takodje i preko njih sam neke porucio ali je na dosta proizvoda koje sam porucivao tom logistikom ukinuta
-
CooK
#5040 Re: Aliexpress- all about
Ne bi me uopce cudilo da nase poste imaju umijesane svoje prste u izbacivanju Cainiao standard posiljki za BiH sa AliExpressa jer je sve vise ljudi narucivalo preko njih zbog toga sto svi vole dati par dolara i umjesto za 2-3 mjeseca dobiti posiljku za 15 dana a jos ne plate ni onih 1,80KM.
Nasim postama takve posiljke nikako ne gode jer ne zarade onih 1,80KM po posiljci a osim toga kupci vide kad posiljke stignu i vrse pritisak na njih da ih isporuce dok neregistrovane posiljke mogu stojati po 15-20 dana u posti i kupac nema pojma ni da su dosle a osim toga moraju platiti ako ih izgube a ako izgube neregistrovane niko ne zna gdje su se izgubile u putu.
Zaista su nelogicna ona objasnjena sa AliExpressa da se gubi veliki broj registrovanih posiljki u BiH jer ih imam na stotine narucenih a niti jedna se nije izgubila dok mi barem 10% neregistrovanih nikad ne stigne.
Takodje je nelogicno da u ostalim drzavama u nasem okruzenju pa cak i u ratom zahvacenoj Ukrajini Cainiao standard i dalje radi a jedino kod nas ga nema vise.
Znaci, ovo mi stvarno lici na reakciju nasih Javnih preduzeca odnosno Posta i ono tipicno "a gdje sam tu ja?" i da su trazili neki novac od Cainio-a ili nesto slicno a Cainiao to naravno odbio.
Nasim postama takve posiljke nikako ne gode jer ne zarade onih 1,80KM po posiljci a osim toga kupci vide kad posiljke stignu i vrse pritisak na njih da ih isporuce dok neregistrovane posiljke mogu stojati po 15-20 dana u posti i kupac nema pojma ni da su dosle a osim toga moraju platiti ako ih izgube a ako izgube neregistrovane niko ne zna gdje su se izgubile u putu.
Zaista su nelogicna ona objasnjena sa AliExpressa da se gubi veliki broj registrovanih posiljki u BiH jer ih imam na stotine narucenih a niti jedna se nije izgubila dok mi barem 10% neregistrovanih nikad ne stigne.
Takodje je nelogicno da u ostalim drzavama u nasem okruzenju pa cak i u ratom zahvacenoj Ukrajini Cainiao standard i dalje radi a jedino kod nas ga nema vise.
Znaci, ovo mi stvarno lici na reakciju nasih Javnih preduzeca odnosno Posta i ono tipicno "a gdje sam tu ja?" i da su trazili neki novac od Cainio-a ili nesto slicno a Cainiao to naravno odbio.
- Emojti
#5041 Re: Aliexpress- all about
SunYou zadnji put narucio 3 paketa, svaki se izgubio negdje, niti je ikad vracen posiljaocu niti ista.
Trenutno sam testni paket odradio pa kad stigne stigne.
Nije mi zao ako se izgubi, izgubit cu i ja sve novce jer sam na svoj rizik uzeo.
Btw, ne sjecam se preko koje je drzave islo jer nije bilo toliko azuriranja na broju za pracenje. Nije nikad ni dosla do tranzitne drzave
Edit:
Sad sam gledao u historiju na nekim paketima sto sam primao preko YANWEN, tranzitna drzava je bila Holandija.
Poslao mi je danas kinez paket i poslao sliku dokaz sve tracking, pa kad malo se pomakne javljam koja je drzava za SunYou. Valjda ce biti Holandija
Edit 2: Ipak je Rusija
Nije mi zao ako se izgubi, izgubit cu i ja sve novce jer sam na svoj rizik uzeo.
Btw, ne sjecam se preko koje je drzave islo jer nije bilo toliko azuriranja na broju za pracenje. Nije nikad ni dosla do tranzitne drzave
Edit:
Sad sam gledao u historiju na nekim paketima sto sam primao preko YANWEN, tranzitna drzava je bila Holandija.
Poslao mi je danas kinez paket i poslao sliku dokaz sve tracking, pa kad malo se pomakne javljam koja je drzava za SunYou. Valjda ce biti Holandija
Edit 2: Ipak je Rusija

-
Toxic91
#5042 Re: Aliexpress- all about
Kod mene skroz drugacije pise sto se tice zemlje Pre shipment info sent Bosnia and Hercegovina.Emojti wrote: ↑02/07/2023 18:15 SunYou zadnji put narucio 3 paketa, svaki se izgubio negdje, niti je ikad vracen posiljaocu niti ista.
Edit:
Edit 2: Ipak je Rusija![]()
- Emojti
#5043 Re: Aliexpress- all about
Moze ponovo slika? Ne vidi se
Dovoljno je procitati recenzije na google da vidite da se ipak moze preporuceni paket izgubiti, ili zamjeniti za nesto totalno drugo (kradu vasu robu i ubacuju npr suncane naocale u paket)

Dovoljno je procitati recenzije na google da vidite da se ipak moze preporuceni paket izgubiti, ili zamjeniti za nesto totalno drugo (kradu vasu robu i ubacuju npr suncane naocale u paket)

-
Toxic91
-
Blue heat
#5045 Re: Aliexpress- all about
Dobro, ako kradu, kradu nevezano za odredište (il' možda kradu samo ove za BIH, jaka zemlja/ekonomija, pa skupa roba
- Emojti
#5046 Re: Aliexpress- all about
Jbg banana drzava.
Mozda sam ga poglodjo obilato ili je greska u trackingu. Lik mi poslao danas sliku paketa i naljepnice adresa, tracking broj i sve. Valjda ce samo kroz Rusiju proc, ako ne nije neka steta 66$
Preposten Kinez, razgovarali smo i o privatnom zivotu, salje uvijek besplatno zamjenski artikal ukoliko nesto nije uredu i uvijek bar 20-30% jeftinije nego kod drugih prodavaca.
Za svaki paket sto je poslao dok je Cainiao radio, snimi mi video artikala prilikom pakovanja. Rijetkost je pronaci postenog prodavaca.
Mozda sam ga poglodjo obilato ili je greska u trackingu. Lik mi poslao danas sliku paketa i naljepnice adresa, tracking broj i sve. Valjda ce samo kroz Rusiju proc, ako ne nije neka steta 66$
Preposten Kinez, razgovarali smo i o privatnom zivotu, salje uvijek besplatno zamjenski artikal ukoliko nesto nije uredu i uvijek bar 20-30% jeftinije nego kod drugih prodavaca.
Za svaki paket sto je poslao dok je Cainiao radio, snimi mi video artikala prilikom pakovanja. Rijetkost je pronaci postenog prodavaca.
- nivla
#5047 Re: Aliexpress- all about
Hi, friend
AliExpress is currently adjusting shipping routes and temporarily shutting down shipping services in your country
- n+1
-
TheRedhead
#5049 Re: Aliexpress- all about
nadam se da "temporarily" nece biti mjesecima i godinama kako kod nas bude
- nivla
#5050 Re: Aliexpress- all about
ja sam neke jeftine stvari narucio i juce sa free shippingom i onim do 1kmTheRedhead wrote: ↑03/07/2023 13:32 nadam se da "temporarily" nece biti mjesecima i godinama kako kod nas bude
ostaje ebay sa top rated sellerima kad nesto bas treba
uk i de selleri na ebay eu bas nepouzdani ako ne dodje za 10ak dana nece nikad ni doc