Gdje putujete, kako vam je bilo?
Moderator: anex
-
Zoooka
#4776 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Trebao bih u oktobru u London, moze li neko ukratko objasniti oko vize, kako ide, dali sam da popunjavam, da unajmim nekoga, koliko čekam termin, koliko čekam nakon termina, koliko vrijedi dugo, koliko košta i sl ?
-
saga
#4777 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Popunis online milijardu informacija sto traze. Uplatis 118 eura i ide redirekt na agenciju za biometriku (u Uniticu). To zadovoljstvo kosta jos 65 eura.
Regularnih termina ima uvijek, mozes ove sedmice za iducu.
Za vizu apliciras max 3 mjeseca prije puta. Traje 6 mjeseci. Meni su npr odobrili za 20 dana.
U toku apliciranja online nije bas najjasnije navedeno sta tacno od dokumenata treba. Pa se potrudi sto vise (i platna lista i izvod iz banke i stednja i sve
, avionske karte, smjestaj ). Koliko cuh od ljudi koji su odbijeni, rigorozniji su ako se ide 'kod prijatelja' - tj. ne bookira se hotel ili smjestaj neki.
Regularnih termina ima uvijek, mozes ove sedmice za iducu.
Za vizu apliciras max 3 mjeseca prije puta. Traje 6 mjeseci. Meni su npr odobrili za 20 dana.
U toku apliciranja online nije bas najjasnije navedeno sta tacno od dokumenata treba. Pa se potrudi sto vise (i platna lista i izvod iz banke i stednja i sve
-
Zoooka
#4778 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Znači da rezervišem smještaj i da kupim avionske karte prije nego što predam zahtjev za vizu ? Uh, to mi je baš riskantno. Jel moram online popunjavati ili mogu otići na razgovor direktno i sve to u četiri oka što bi se reklo ? I da li postoji agencija koju mogu unajmiti da to završi sve za mene ?
-
saga
#4779 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Ja jesam, jeste bilo rizicno ali jbg. Smjestaj sam bookirala neki koji se mogao otkazati besplatno.
A mora se prvo online popuniti i aplicirati, te rezervisati termin. A onda samo odes biometriku da odrade.
Vjerovatno postoje agencije koje bi to zavrsile sve, ali ih ja ne znam
A mora se prvo online popuniti i aplicirati, te rezervisati termin. A onda samo odes biometriku da odrade.
Vjerovatno postoje agencije koje bi to zavrsile sve, ali ih ja ne znam
-
Zoooka
#4780 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Mozes li mi poslati te online formulare da vidim kako izgleda, ne mogu ih naci, hvala unaprijedsaga wrote: ↑01/07/2023 19:52 Ja jesam, jeste bilo rizicno ali jbg. Smjestan sam bookirala neki koji se mogao otkazati besplatno.
Vjerovatno postoje agencije koje bi to zavrsile sve, ali ih ja ne znam![]()
-
saga
#4781 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
A nema formulara kao takvih.
Isprati korake ovdje https://www.gov.uk/standard-visitor/app ... sitor-visa
Morat ces se registrovati pa ulogati i onda imas korake za popunjavanje. U svakom trenu mozes stati, spasiti i nastaviti kasnije. Meni je trebalo skoro 2 sata da sve zavrsim
Isprati korake ovdje https://www.gov.uk/standard-visitor/app ... sitor-visa
Morat ces se registrovati pa ulogati i onda imas korake za popunjavanje. U svakom trenu mozes stati, spasiti i nastaviti kasnije. Meni je trebalo skoro 2 sata da sve zavrsim
-
Zoooka
#4782 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Da, to sam i našao, ali sam se nadao da ima šta drugo
Ako ko zna kakvu agenciju koja bi mi ovo sve završila nek javi.
Pitanje, tipa ako putujem 15 oktobra, onda bi se trebao prijaviti od 15 jula pa nadalje ?
Pitanje, tipa ako putujem 15 oktobra, onda bi se trebao prijaviti od 15 jula pa nadalje ?
-
saga
#4783 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Tako 'e.
Ja sam cim je doslo ta 3 mjeseca pred planirani put usla u proces. Trebalo mi je na kraju vremena da sakupim sve.
Zaboravih dodati da svi dokumenti moraju biti prevedeni na engl.
Ubjedljivo najtezi proces za vizu koji sam ja prosla
-
Zoooka
#4784 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Koliko te sve oko vize kostalo na kraju ukljucujuci i prevodjenje? Jesi trebala i do suda radi apostile pecata?
-
saga
#4785 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Previse
Skoro 750KM
S tiiim, da sam ja uplatila jos 100 ojrica da zadrzim pasos, jer sam imala putovanja u medjuvemenu. (Onda kad odobre posaljes u Bg, ali ga vrate za par dana)
Za prevod me priklao izvod iz banke i moje placanje i hljeba karticom, pa se nakupilo strana i strana, to je bilo oko 180KM.
A postom mi je poslano to prevedeno sa sve pecatom; mada su mi i mailom poslali pa sam to uploadala uz ostale dokumente.
Skoro 750KM
S tiiim, da sam ja uplatila jos 100 ojrica da zadrzim pasos, jer sam imala putovanja u medjuvemenu. (Onda kad odobre posaljes u Bg, ali ga vrate za par dana)
Za prevod me priklao izvod iz banke i moje placanje i hljeba karticom, pa se nakupilo strana i strana, to je bilo oko 180KM.
A postom mi je poslano to prevedeno sa sve pecatom; mada su mi i mailom poslali pa sam to uploadala uz ostale dokumente.
-
Zoooka
#4786 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Ajde super, hvala na informacijama. Mogao bih ja onda oko 500 KM proci s tim. Pegla je bassaga wrote: ↑01/07/2023 20:28 Previse![]()
Skoro 750KM
- Laertes
#4787 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
A zašto si prevodila Izvod? Mogla ti je banka izdati potvrdu o iznosu koji imaš na računu, koja bi imala max. 20 redova (15 KM). Kako god, mislim da te je tumač pravo zaklao sa cijenom. Red teksta je 0,75 KM. Službena tarifa.saga wrote: ↑01/07/2023 20:28 Previse![]()
Skoro 750KM
Tumač ođe
-
saga
#4788 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
A to je to, nisu oni mene oderali, samo ja imam puno redova
Iskreno, cula sam od previse ljudi da su odbijeni, pa je bilo salji sve sta imas, da sto manja vjerovatnoca bude da me odbiju.
Iskreno, cula sam od previse ljudi da su odbijeni, pa je bilo salji sve sta imas, da sto manja vjerovatnoca bude da me odbiju.
- Dope_Man
#4789 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Znaju oni odbit samo tako.. prije par godina (prije zvanicnog Brexita) zena od kolege trebala na neki sminar il sta vec, uglavnom poslovno.. sve predala uredno, peglancija sa svim tim cudima.. i na kraju je odbiju
Ja sam tad odlucio da u UK ne idem dok se ne dozovu.
Ja sam tad odlucio da u UK ne idem dok se ne dozovu.
- shalla
#4790 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
E jebiga, dozvoljava mi samo 7 slika, ja pripremio 16, ono da prate tekstshalla wrote: ↑30/06/2023 15:23Hvala ti punoSid the sloth wrote: ↑30/06/2023 14:53 Odlican opis, ko da si "pravi" blogger![]()
![]()
Meni cijena smjestaja iskreno djeluje pravo jeftino (7 noci - 570€). Ali vjerovatno zato sto poredim sa cijenama na moru![]()
![]()
Pa da, i mi smo ostali iznenađeni, iskreno, obzirom koliko je sve drugo skupo...
Ali da smo se ishandrili sa AirBnB jesmo...
Haj gledaću da odvojim 15ak slika da ih ubacim ovdje, mislim da će biti potpuniji tekst...
Dajte mi neko alternativno rješenje, imaju li neki blogovi gdje raja piše ove putopise, da tamo stavim tekst i sve slike koje sam pripremio...
- Dope_Man
#4791 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Uvijek mozes napraviti svoj blog - rado citam ove o putovanjima. Ili eventualno samo slike nabaciti na neki sajt tipa imgur ili dropbox/google drive, pa ovdje staviti link za folder sa slikama.
- mirota
#4792 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
USA viza mi istice uskoro, imao sam je na 10 god sa vise ulazaka, nazalost samo 1 bio...ono sto je dobro, sljedeci put samo uplatim novac za visu i nema vise intervjua, to nisam znao
- Vitezanin
#4793 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
WordPress, tu ja pišem. Imaš koliko hoćeš template-a, do neke mjere je besplatno, a kasnije moraš platiti (ako imaš dosta sadržaja i treba ti više prostora).
- shalla
#4794 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Ne znam kako jbg. Napravio sam nedavno jednu web stranicu sa plaćenim hostingom i domenom, to mi je jasno kako ali ne znam na koji način misliš da ovo objavim kao jedan tekst, na kojoj domeni, šta?
Nema veze, skontam nešto
Nema veze, skontam nešto
- Dope_Man
#4795 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Ma jednostavno ti je to npr. na blogger.com. Prije je to bilo jako popularno, danas slabo, al uglavnom mozes kroz par klikova da kreiras svoju stranicu i onda postove, a u svakom postu da pises sta ti voljda i ubacujes slike i slicno.
- GandalfSivi
- Laertes
#4797 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Kakva im je procedure kad pasoš ističe, a viza još uvijek važi?
- shalla
#4798 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Ma eto mislio sam više ako bi nekome bilo od koristi, da ovaj moj osvrt popratim i slikama...
Ja volim čitati o putovanjima pa kontam svima to interesantno hahahah
- konoplja
#4799 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
-
Sid the sloth
#4800 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Kako kolega rece blogger.com nije los za to. Mislim da je to nekada bio blogspot, znam da Slobodan Vaskovic koristi to za one svoje objave
https://www.blogger.com/about/?bpli=1