Da li je vrijeme za pojeftinjenje struje?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Chloe
Photo mod

#126 Re: Da li je vrijeme za pojeftinjenje struje?

Post by Chloe »

Mishelinke wrote: 30/06/2023 14:53
apsidejzi wrote: 30/06/2023 14:50
Rusija je izazvala taj rat. Ako Rusija pobijedi, tebe i tvoje drzave nece biti. Sreca pa su ukrajinci odlucili da se brane. Da nisu, i da nisu dobili pomoc od zapada, danas bi Sarajevo bilo srce Srbije. Stoga, platices je i ti.
Ko je šta je izazvao, ne ulazim u to. To je unutrašnja stvar Ukrajine i EU.

Mene zanima Bosna i stanje u BiH, a stanje je takvo da su ispunjeni svi uslovi da struja bude, ne jeftinija, nego džaba.
Hajd' traži to isto od tele- operatera.... :mrgreen:

Dok se na alkohol, kockarnice, cigarete, mobitele budu davali milioni, država nema obavezu da išta daje džabe. :kafa1:
A sad za sad subvencionira onima kojima je potrebno.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#127 Re: Da li je vrijeme za pojeftinjenje struje?

Post by mk ultra »

nekome wrote: 30/06/2023 14:48 ne kontam to co2 porez... pa ako bude co2 porez 20% onda ce cijena el energije tako proizvedena biti samo 20% veca

cista inflacija... kako ce njemacka TE da opali cijenu 20% vecu tako ce i bosanska (na stranom trzistu), sve se to prelijeva na krajnjeg korisnika

a mi nismo u EU, sto mi moramo slijepo njihove propise provoditi i to uvijek prvi na redu su oni propisi koji idu po dzepu ljudi

koliko je samo TEova njemacka ponovo upalila prosle godine? koje licemjerstvo... ali ovdje ce biti kako diplomate narede nasim poltronima, to se slazem
Ne na krajnjeg korisnika
Mi placamo CO2 taksu na mjestu utroska energije

Dakle ako npr HEP zakupi proizvodnju, mi izvozimo po 80euro (35euro/MWh ide nekom fondu zastite okolisa u HR ostatak npr EPBiH)

Onda taj fond u HR isplacuje bonuse za izgradnju SE, VE i sl...

Onda ce tu biti u plusu sa izvozom iz HE (odnosno certifikatom o preferencijalnoj proizvodnji iz obnovljivog izvora)
Mishelinke

#128 Re: Da li je vrijeme za pojeftinjenje struje?

Post by Mishelinke »

Chloe wrote: 30/06/2023 17:29
Mishelinke wrote: 30/06/2023 14:53

Ko je šta je izazvao, ne ulazim u to. To je unutrašnja stvar Ukrajine i EU.

Mene zanima Bosna i stanje u BiH, a stanje je takvo da su ispunjeni svi uslovi da struja bude, ne jeftinija, nego džaba.

Dok se na alkohol, kockarnice, cigarete, mobitele budu davali milioni, država nema obavezu da išta daje džabe. :kafa1:
Struja je javno dobro, internet nije ;)
Chloe
Photo mod

#129 Re: Da li je vrijeme za pojeftinjenje struje?

Post by Chloe »

Mishelinke wrote: 30/06/2023 18:08

Isključi ga, et para za struju :D
ZoomZoomKiwi

#130 Re: Da li je vrijeme za pojeftinjenje struje?

Post by ZoomZoomKiwi »

Struja je komoditet, a ne javno dobro.
skupljac_zeljeza

#131 Re: Da li je vrijeme za pojeftinjenje struje?

Post by skupljac_zeljeza »

Sve je danas na struju i zbog toga je nužnost. Ni hljeb ne plaćamo po realnoj cijeni zato što je nužnost. I mante se poređenja sa evropskim državama i koliko je kod njih i kako bi trebala isto biti i kod nas. I korona i rat u Ukrajini sa posljedicama su iscrpile rezerve i ušteđevine i našeg čovjeka. Samo što će se u rs-u to prije desiti.
Sindikati pred Vladom: Slagali ste, slijedi burna jesen!

Predstavnici pet sindikata u Republici Srpskoj izašli su sa dijelom svog članstva pred zgradu Vlade RS i na održanoj pres konferenciji najavili burnu jesen i svakodnevne proteste od septembra.
"Predsjednik Vlade RS nije ispoštovao potpisani Sporazum od prošle godine, kojim je predviđeno povećanje plata za oko 55 hiljada radnika u upravi, zdravstvu, policiji, pravosuđu i prosvjeti. Radovan Višković više ne uživa naše povjerenje", rekao je predsjednik Sindikata uprave, Božo Marić.

https://www.rtvbn.com/4045958/sindikati ... urna-jesen
ZoomZoomKiwi

#132 Re: Da li je vrijeme za pojeftinjenje struje?

Post by ZoomZoomKiwi »

skupljac_zeljeza wrote: 30/06/2023 22:50 Sve je danas na struju i zbog toga je nužnost. Ni hljeb ne plaćamo po realnoj cijeni zato što je nužnost. I mante se poređenja sa evropskim državama i koliko je kod njih i kako bi trebala isto biti i kod nas. I korona i rat u Ukrajini sa posljedicama su iscrpile rezerve i ušteđevine i našeg čovjeka. Samo što će se u rs-u to prije desiti.
Sindikati pred Vladom: Slagali ste, slijedi burna jesen!

Predstavnici pet sindikata u Republici Srpskoj izašli su sa dijelom svog članstva pred zgradu Vlade RS i na održanoj pres konferenciji najavili burnu jesen i svakodnevne proteste od septembra.
"Predsjednik Vlade RS nije ispoštovao potpisani Sporazum od prošle godine, kojim je predviđeno povećanje plata za oko 55 hiljada radnika u upravi, zdravstvu, policiji, pravosuđu i prosvjeti. Radovan Višković više ne uživa naše povjerenje", rekao je predsjednik Sindikata uprave, Božo Marić.

https://www.rtvbn.com/4045958/sindikati ... urna-jesen
Ko kaže da hljeb ne plaćaš po realnoj cijeni?? Imam prijatelja vlasnika pekare i vrlo dobro znam kolika je marža na hljeb, zato…
Last edited by ZoomZoomKiwi on 30/06/2023 23:05, edited 1 time in total.
frngla

#133 Re: Da li je vrijeme za pojeftinjenje struje?

Post by frngla »

Jok, Bošnjak konta da hljeb realno vrijedi 50 pfeninga, ne računa da pekar plaća sirovine, brašno, germu, sol, šećer, struju, komunalije, doprinose, radnike :bih: :D
skupljac_zeljeza

#134 Re: Da li je vrijeme za pojeftinjenje struje?

Post by skupljac_zeljeza »

frngla wrote: 30/06/2023 22:55 Jok, Bošnjak konta da hljeb realno vrijedi 50 pfeninga, ne računa da pekar plaća sirovine, brašno, germu, sol, šećer, struju, komunalije, doprinose, radnike :bih: :D
Što bi onda poskupilo i hljeb, a ne samo hljeb i ne spominjem slučajno 12% mogućeg poskupljenja i da je preko toga već problem. Kojih crnih 30%. To bi samo tv kanala ugasilo više od pola.
frngla

#135 Re: Da li je vrijeme za pojeftinjenje struje?

Post by frngla »

Treba sve biti džaba :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#136 Re: Da li je vrijeme za pojeftinjenje struje?

Post by Chmoljo »

internet, odnosno pristup istom, postaje osnovno ljudsko pravo. krenuvši od zemalja u komšiluku poput hrvatske do deklaracija UNa.

nije internet da mali igra igrice i žena trača o onom što je vidjela na FB.
-Chesterfield-

#137 Re: Da li je vrijeme za pojeftinjenje struje?

Post by -Chesterfield- »

Chloe wrote: 30/06/2023 18:24

Trebaš mi vidjeti sa Andelijom za onaj trafo...
Dok ga nije opozicija napucala nogom iz fotelje...
Mishelinke

#138 Re: Da li je vrijeme za pojeftinjenje struje?

Post by Mishelinke »

-Chesterfield- wrote: 30/06/2023 23:43
Chloe wrote: 30/06/2023 18:24

Sad će taj da leti, kao i cijena struje što će da pada.

Neko leti, neko (nešto) pada. Takav je život.
-Chesterfield-

#139 Re: Da li je vrijeme za pojeftinjenje struje?

Post by -Chesterfield- »

Mishelinke wrote: 30/06/2023 23:44
-Chesterfield- wrote: 30/06/2023 23:43

Ma riješit će to oni sa blok tarifama. Što je dosta gore nego postojeći obračun.
Ne bi me iznenadilo da izvedu prevaru sa pojeftinjenjem prvih 100 - 200 kWh i da kažu mi smo na taj način zaštitili ugroženo stanovnistvo i penzionere...
Dope_Man

#140 Re: Da li je vrijeme za pojeftinjenje struje?

Post by Dope_Man »

Ljudo, zivi bilo, je li vi kontate da 6 stranica ubjedjujete trola u nesto?

Kad neko ne prihvata apsolutno nijednu cinjenicu koja mu se iznese, trebate skontati da lupate glavom u zid, koji vam samo ponavlja istu pricu bez da uzima ista sto kazete u obzir.
Mishelinke

#141 Re: Da li je vrijeme za pojeftinjenje struje?

Post by Mishelinke »

Dope_Man wrote: 30/06/2023 23:57 Ljudo, zivi bilo, je li vi kontate da 6 stranica ubjedjujete trola u nesto?

Kad neko ne prihvata apsolutno nijednu cinjenicu koja mu se iznese, trebate skontati da lupate glavom u zid, koji vam samo ponavlja istu pricu bez da uzima ista sto kazete u obzir.
Šta da prihvatim?

Da prihvatim enormnu dobit i ogromne plate?
Da prihvatim opravdanja za poskupljenje?
Da prihvatim dividndičareve žalopojke kako EP jedva sastavlja kraj sa krajem?

U EP prvo treba te dividendičare s noge na nogu, pa onda pola uposlenih nogirati, a ostalim smanjiti trenutne plate 3 puta, kako bi ih nivelisali na prihvatljiv nivo (2 x prosječna plata u FBiH).

Kako bi se odjednom pojavio novac za razvoj i ulaganje i preko noći bi se stekli uslovi za pojeftinjenje.
Babbuka

#142 Re: Da li je vrijeme za pojeftinjenje struje?

Post by Babbuka »

Mishelinke wrote: 28/06/2023 16:19 Problem su ovi sa pasivnom zaradom. Treba EP izbiti iz ruku dioničara i proglasiti je javim dobrom. Ne smije EP biti profitalbilna kompanija, već kompanija koja služi narodu i cijena struje treba biti simbolična, kao što je cijena nafte u Saudiji.
to i jeste recept za katastrofu. Zbog subvencionirane cijene nafte u Saudiji, troše je k'o ludi.
Zbog jefitne struje kod nas od rata naovamo, pola kuća još uvijek nema niti jedne LED sijalice ugrađene. Moj komšija-penzioner, kuka kako je struja skupa a navečer oko kuće upali 4 stare sijalice po 100w. da je tržišna cijena struje za domaćinstva, malo bi se moralo mućnuti glavom
Mishelinke

#143 Re: Da li je vrijeme za pojeftinjenje struje?

Post by Mishelinke »

Babbuka wrote: 01/07/2023 00:21
Mishelinke wrote: 28/06/2023 16:19 Problem su ovi sa pasivnom zaradom. Treba EP izbiti iz ruku dioničara i proglasiti je javim dobrom. Ne smije EP biti profitalbilna kompanija, već kompanija koja služi narodu i cijena struje treba biti simbolična, kao što je cijena nafte u Saudiji.
to i jeste recept za katastrofu. Zbog subvencionirane cijene nafte u Saudiji, troše je k'o ludi.
Zbog jefitne struje kod nas od rata naovamo, pola kuća još uvijek nema niti jedne LED sijalice ugrađene. Moj komšija-penzioner, kuka kako je struja skupa a navečer oko kuće upali 4 stare sijalice po 100w. da je tržišna cijena struje za domaćinstva, malo bi se moralo mućnuti glavom
Zar se još mogu kupiti te sijalice sa žarnom niti? Koliko znam one se već godinama ne proizvode više nigdje?
nekome

#144 Re: Da li je vrijeme za pojeftinjenje struje?

Post by nekome »

-Chesterfield- wrote: 30/06/2023 23:49 Ma riješit će to oni sa blok tarifama. Što je dosta gore nego postojeći obračun.
Ne bi me iznenadilo da izvedu prevaru sa pojeftinjenjem prvih 100 - 200 kWh i da kažu mi smo na taj način zaštitili ugroženo stanovnistvo i penzionere...
to je najgora opcija
Babbuka

#145 Re: Da li je vrijeme za pojeftinjenje struje?

Post by Babbuka »

Mishelinke wrote: 01/07/2023 00:39
Babbuka wrote: 01/07/2023 00:21

Zar se još mogu kupiti te sijalice sa žarnom niti? Koliko znam one se već godinama ne proizvode više nigdje?
izvini jajane, gdje ti živiš? :D
Ci-Nick

#146 Re: Da li je vrijeme za pojeftinjenje struje?

Post by Ci-Nick »

...
Last edited by Ci-Nick on 01/07/2023 07:30, edited 1 time in total.
Ci-Nick

#147 Re: Da li je vrijeme za pojeftinjenje struje?

Post by Ci-Nick »

-Chesterfield- wrote: 30/06/2023 23:49
Mishelinke wrote: 30/06/2023 23:44

Ma riješit će to oni sa blok tarifama. Što je dosta gore nego postojeći obračun.
U RS-u su tako najavili pojeftinjenje za one koji malo trose a onda im uveli neki fiksni trošak za mrežarinu od 15 KM pa tako da i bez potrošenog KWh dođe račun veći od 15 KM svaka prazna kuća, svaka vikendica plati minimalno taj iznos.
Ne znam da li će novi zakon o električnoj energiji dozvoljavati blok tarife, postojeći nije, al u većini zemalja postoje.
Realno je da cijena poskupi za 20 do 30% (ne odjednom) i da svi socijalno ugroženi dobiju subvenciju. I sad su svi penzioneri sa minimalnim i zagarantovanim penzijama imali subvencije ali uz ograničenu potrošnju od 300 KWh.
Toliko kuknjave oko cijene struje a 90% stanovnistva da više za gorivo za auto nego za struju a u toj cijeni goriva više ima državnih nameta nego što vrijedi gorivo i nema protesta protiv cijene goriva čak ni kada pređe 3,50 KM za litar.
Last edited by Ci-Nick on 01/07/2023 07:32, edited 2 times in total.
mayab

#148 Re: Da li je vrijeme za pojeftinjenje struje?

Post by mayab »

Babbuka wrote: 01/07/2023 07:04
Mishelinke wrote: 01/07/2023 00:39

izvini jajane, gdje ti živiš? :D
A što je najbolje, sijalica sa žarnom niti košta , hajmo reći 1 KM, , a LEDuša ima za već za 2KM , i da ne govorimo koliko će trajati leduša , a koliko žarulja
-Chesterfield-

#149 Re: Da li je vrijeme za pojeftinjenje struje?

Post by -Chesterfield- »

Ci-Nick wrote: 01/07/2023 07:29
-Chesterfield- wrote: 30/06/2023 23:49

U RS-u su tako najavili pojeftinjenje za one koji malo trose a onda im uveli neki fiksni trošak za mrežarinu od 15 KM pa tako da i bez potrošenog KWh dođe račun veći od 15 KM svaka prazna kuća, svaka vikendica plati minimalno taj iznos.
Ne znam da li će novi zakon o električnoj energiji dozvoljavati blok tarife, postojeći nije, al u većini zemalja postoje.
Realno je da cijena poskupi za 20 do 30% (ne odjednom) i da svi socijalno ugroženi dobiju subvenciju. I sad su svi penzioneri sa minimalnim i zagarantovanim penzijama imali subvencije ali uz ograničenu potrošnju od 300 KWh.
Toliko kuknjave oko cijene struje a 90% stanovnistva da više za gorivo za auto nego za struju a u toj cijeni goriva više ima državnih nameta nego što vrijedi gorivo i nema protesta protiv cijene goriva čak ni kada pređe 3,50 KM za litar.
Ne piše 300 kWh nego 268 kWh.
Na koji način obračunavaju ovu stavku? Da li u slučaju ako potrošiš 267 kWh taj mjesec nema subvencije?

https://www.epbih.ba/novost/11016/jp-el ... subvencija
Ci-Nick

#150 Re: Da li je vrijeme za pojeftinjenje struje?

Post by Ci-Nick »

-Chesterfield- wrote: 01/07/2023 08:07
Ci-Nick wrote: 01/07/2023 07:29
Ne piše 300 kWh nego 268 kWh.
Na koji način obračunavaju ovu stavku? Da li u slučaju ako potrošiš 267 kWh taj mjesec nema subvencije?

https://www.epbih.ba/novost/11016/jp-el ... subvencija
Mislio sam da je 300KWh
Mislim da onaj ko prede taj iznos gubi pravo na subvenciju za taj mjesec.
Komsinica je dobivala racune od cca 30 KM pa je onda dobila racun iznad 50 KM jer se pomalo grijala na struju i presla taj broj KWh i izgubila subvenciju.
Post Reply