Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Login77777

#108701 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Login77777 »

MinistarKulture wrote: 29/06/2023 21:19
garankich wrote: 29/06/2023 20:55 projekcije budućnosti radi i mira u regionu velike sile mozda nesto potpuno drukčije odigraju, ne mora ovo sve biti nužno loša stvar,barem s ekonomskog aspekta. Federacija ide u konfederaciju sa Hrvatskom , a rs pripadne srbiji, onaj najgori dio BiH ,pogotovo istočni nevjerovatne zabiti i vukoyebine . Postat ce jos veca bijeda nego sad.
Mi u EU po nekom najnovijem modelu ,naprednijem od sjevernog kipra , ionako smo razvijeni dio BiH , vjerovatno bi ekonomski procvjetali još više , imali bi slobodu kretanja u EU , bez viza u USA ,Canadu, Australiju ,Japan skoro cijeli svijet..
Kakve deluzije kakav podanicki mentalitet :lol:
Stari profil iz 2013 poceo pisati 2023. Zna se ko upravlja takvim profilima. Lik radi u manjem entitetu. Toliko…
Tvrtko II Kotromanić

#108702 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Tvrtko II Kotromanić »

garankich wrote: 29/06/2023 22:02
Tvrtko II Kotromanić wrote: 29/06/2023 21:57
Ni 1878. ni 1992. nismo bili jači, čak suprotno
Sa ili bez nargila barova
Argumentiraj
1878. neobrazovani, razjedinjeni, neorganizovani, bez iskustva sa organizacijom i vođenjem jedne nezavisne zemlje, također bez jasne ideje o cilju koji je iole realan geopolitički
1992. prema svim mjerilima slabiji u odnosu na agresorske stranu plus JNA faktor što je samo po sebi dovoljan tas na vagi
Isto tako bez iskustva u vođenju jedne nezavisne zemlje,

Sada, kakvi god da smo, a Bog zna da nas je u ovih haman 30 god nakon rata balinluk i javasluk kostao haman jednako kao nastavak ispunjavanja srpske iredente, imamo nezavisnu državu, članicu UN-a itd
Organizovanu, kakvu takvu ali organizovanu vojsku
I, makar me napadali ovdje na temi, mlađe generacije koje su, uz sve nedostatke sistema u kojima su rasli, svjesni države i pripadnosti istoj
I ono što je nažalost također istina, imamo omladinu koja nije rasla skupa, nije rasla u bratstvu i jedinstvu već skroz obrnuto - potencijal za sukob sam po sebi
Vaya

#108703 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vaya »

Skijaš wrote: 29/06/2023 21:30
Vaya wrote: 29/06/2023 21:16

Apsolutno se slazem sa onim sta govoris, medjutim moras uzeti u obzir i druge, mrdjunarodne okolnosti...
Neka ti onda stranci nametnu zakon po kojem Dodik moze svakog cetvrtka ulaziti u bosnjacke kuce i silovati Bosnjakinje, zasto Sarajevo dobrovoljno pristaje na ponizavajuci tretman ? I jos stisnu Dodiku i tim strancima ruku pred kamerama i svi se kao smiju.

Nejasno mi je to sve, kaze Covic ja necu popustiti, nametnite ako mozete. Kaze Dodik, ja necu popustiti, nametnite ako mozete. Kaze Sarajevo, koliko sklekova?
Zato sto je Sarajevu u ovom trenutku zivotno bitno da se vidi ko je zajeb'o oko diplome Dino ili Sebija...puno j bitnije da se vidi sta biti sa Fadilom i respiratorima, kao i to koliko ce godina dobiti Alisa Mutap...da ne bude zabune, svako ko je pocinio i promil kriminala - treba ga spegnlat u zatvor, medjutim to da su Bosnjaci/Bosanci imalo savjesni ne bi smjelo da bude podloga za smrtnu neprijateljstvo izmedju pro-BiH stranaka, medjutim ono je toliko prisutno - da je to meni za nevjerovati...
Bosnjaci/Bosanci su jos uvijek neizgradjen i neafirmisan narod...veceras kada bi im na TV dao izbor da gledaju informativnu emisiju u kojoj bi bili eksperti koji govore o ovoj ustavnoj krizi BiH ili da gledaju finale Zvezda Granda - 95% bi gledali ovo drugo...
Mi nemamo zajednickih crvenih crta kada je u pitanju drzava...Prosjecnom clanu NS je puno bdrazi neki liberalcic iz Beograda, nego komsija koji je iz SDA, isto tako prosjecnom SDA-ovcu je blizi duhovno Erdoganov glasac, nego njegov komsija iz SDP-a...mi smo prvenstveno i konzervativci i tradicionalisti i modernisti i vjernici i liberali i socijaldemokrate i sve te kategorije, ali solidarni i svjesni jedni dtugih nismo...

Dok ne sazrijemo kao narod, da osmislimo svoju bosansku besu ispod koje necemo nikad proci - do tad ce nas Nermin Niksic i neki drugi Niksici ubjedjivati, kako Dodik reformisan i spreman na kompromis i do tada ce Bakir biti Erdoganova pudlica...

Sto se stranaca tice, sve je receno...ljudi sada apliciraju drugu agendu...u kojima Sarajevo i Bosna im nisu zanimljivi i to je to...izracunali su da u ovim konstalacijama je bolje smirit Zagreb-Beograd-Tiranu, a ostalo ce samo nalec...i za to u svih 6 zemalja ZB traze partnere...u BiH su ih nasli u Trojci... 100% siguran da je u Neumu postignut dogovor za IZ, SDA bi i dalje bila u vlasti, a Trojke, odnosno NiP-a ne bi bilo u tragovima (ovi nije nikakva pohvala za Bakira)...ovdje je cilj da se ode do kraja...sa ovim Schmidtovim izmjenama Hrvati su dobili 80% onog sto su trazili, jer sa ovakvim izborom delegata u DN FBiH od sada pa do sudnjeg dana sto bude izglasano u trokutu Novi Travnik - Siroki Brijeg - Zapadni Mostar to ce ciniti 33% vlast u drzavi i 45% vlasti u FBiH i sa mehanizmima blokada preko kojih neces moci nista sam uraditi...ostaje im jos onih 20% IZ sa kojim ce zaokruziti izbor clana Predsjednistva - ali to sustinski i nije toliko bitno...

Ne moze me niko ubjediti da Schmidt u konacnici ce donijeti nekakvu odluku, kojom ce dejure isporuciti drzavnu imovinu koja se nalazi na teritoriju RS-a Dodiku... Pa nije dzaba OHR raspisao tender od 100k za oglasavanje te odluke po medijima...hos jedna zaba da se proguta...

Tako da ces ces na kraju imati scenarij da ce ti RS biti ili Transnjitrija ili Kalinjingrad...ako bude u sastavu BiH, Sarajevo se nece pitati nista, ali ce iz Sarajeva da sisa pare kao sto radi i sada...
FBiH ce ti biti ili nekom podtmredjenom konfederalnom odnosu sa Zagrebom ili ako bude dio BiH, sve od zapadne strane Mostara ce imati autobomiju da Sarajevo se nece pitati ni zasta, a iz Sarajeva ce se opet sisati pare, kao sto su se sisale do sada...
noviforumas

#108704 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by noviforumas »

Kad pocnu pricat o nargilama, ja bih se ranio. Eto, prije rata sve Rambo do Ramba bio :lol: Jest u kurcu, mozda se nije islo na sisu, ali islo se u kafanu itekako, i svasta nesto radilo sto mladi ljudi rade svugdje na planeti.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#108705 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Truba »

Prije je bilo raslojavanje po....skolakoj spremi

Ginuli su srednjoskolci i samo 100tinjak fakuktetlija u obrani sarajeva

Danas kada je raslojavanje po novcima ko meni da pusku ili me mobilizira...ima da pljackam bogatase po pjetonu :mrgreen:
Front me ne zanima imaju nasi mupovi policija i profesionalni vojnici da nas brane...
Ja samo za svoj racun ratujem :thumbup:

Takvog osjecaja nije bilo 1992
Jer nije bilo mnogo ekonomskog raslojavanja
pinkman

#108706 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by pinkman »

Truba wrote: 29/06/2023 22:22 Prije je bilo raslojavanje po....skolakoj spremi

Ginuli su srednjoskolci i samo 100tinjak fakuktetlija u obrani sarajeva

Danas kada je raslojavanje po novcima ko meni da pusku ili me mobilizira...ima da pljackam bogatase po pjetonu :mrgreen:
Front me ne zanima imaju nasi mupovi policija i profesionalni vojnici da nas brane...
Ja samo za svoj racun ratujem :thumbup:

Takvog osjecaja nije bilo 1992
Jer nije bilo mnogo ekonomskog raslojavanja
Pa i danas bi ti sa fakultetom ljudi ostali sa strane.. :D

Npr. ljekar, farmaceut, inzenjer masinstva bi isto bio od koristi, itd.
Hakiz

#108707 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hakiz »

Ako će mi invalidnina biti 1.000, barem 700 KM, umjesto kao sada 450, ja ću ovog sekunda potpisati da i Milorad i Dragan dobiju šta hoće.

Baš me briga za BiH u kojoj ću biti sirotinja.

Dakle, da se učlanim u neku stranku trojke?
Vaya

#108708 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vaya »

pemanapemani

#108709 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by pemanapemani »

palermo wrote: 29/06/2023 21:37
Leverage wrote: 29/06/2023 21:32
To je manji problem, neko će prije ili kasnije konstatovati da je car go. Ali trebamo znati da je kraj Dejtona istovremeno i početak novog miješanja karata.

I šta nakon što neko pokaže "dovoljno velika muda", da li smo spremni za drugo poluvrijeme i zašto ne? Ko je za to najviše kriv i zašto SDA?
Pa.prvo bi trebalo odgovoriti na pitanje ko smo to mi ? Ko se sve ubraja u to Mi
Druze @palermo koga ti ubrajas u te MI?

Jebi ga, svaki pokusaj da se prosiri to MI je docekan na noz, od Bajica, Puhala, Sarcevica, Lovrenovica, Bojica, Cenic, Falatara, Cavar...

Dakle, ispada da su MI samo Bosnjaci i Komsic, jer svima ostalim se vaga svaka rijec i budu proglaseni izdajnicima i mrziteljima baklave.

Dok smo MI bili svi kojima je Bosna i Hercegovina domovina i gdje se razlicitost misljenja o unutrasnjim pitanjima BiH nije smatrala izdajom, tada je Dodik bio kooperativni Srbin pod sapom MZ, a HDZ je dobijao 15% glasova Hrvata (2006.)

Kantoni gdje vecinu cine Bosnjaci su trebali biti ogledni primjer kakva treba biti Bosna i Hercegovina. I tu ne mislim na prava naroda, nego prava pojedinca, gdje bi sposobni i strucni bili na rukovodecim pozicijama, pa makar svi bili Bosnjaci.

Isto tako, popis stanovnistva je strancima pokazao da je prihvacen velikosrpski etnicki koncept, jer se apsolutna vecna gradjana izjasnila da su BHS i narodno i nacionalno. Takvim cinom se trajno sahranila ideja da gradjani BiH mogu biti pripadnici razlicitih naroda, koji imaju svoje specificnosti i razlike, ali koji imaju i neke slicnosti, a veze ih neka rastezljiva veza pripadnosti domovini Bosni i Hercegovini.
mishic

#108710 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mishic »

I definitivno da vidimo, ko je to formalno dužan da štiti Dejtonski sporazum i osigura njegovu provedbu?

Zna li to iko u ovoj zemlji ili van nje?
palermo

#108711 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

pemanapemani wrote: 29/06/2023 22:57
palermo wrote: 29/06/2023 21:37

Pa.prvo bi trebalo odgovoriti na pitanje ko smo to mi ? Ko se sve ubraja u to Mi
Druze @palermo koga ti ubrajas u te MI?

Jebi ga, svaki pokusaj da se prosiri to MI je docekan na noz, od Bajica, Puhala, Sarcevica, Lovrenovica, Bojica, Cenic, Falatara, Cavar...

Dakle, ispada da su MI samo Bosnjaci i Komsic, jer svima ostalim se vaga svaka rijec i budu proglaseni izdajnicima i mrziteljima baklave.

Dok smo MI bili svi kojima je Bosna i Hercegovina domovina i gdje se razlicitost misljenja o unutrasnjim pitanjima BiH nije smatrala izdajom, tada je Dodik bio kooperativni Srbin pod sapom MZ, a HDZ je dobijao 15% glasova Hrvata (2006.)

Kantoni gdje vecinu cine Bosnjaci su trebali biti ogledni primjer kakva treba biti Bosna i Hercegovina. I tu ne mislim na prava naroda, nego prava pojedinca, gdje bi sposobni i strucni bili na rukovodecim pozicijama, pa makar svi bili Bosnjaci.

Isto tako, popis stanovnistva je strancima pokazao da je prihvacen velikosrpski etnicki koncept, jer se apsolutna vecna gradjana izjasnila da su BHS i narodno i nacionalno. Takvim cinom se trajno sahranila ideja da gradjani BiH mogu biti pripadnici razlicitih naroda, koji imaju svoje specificnosti i razlike, ali koji imaju i neke slicnosti, a veze ih neka rastezljiva veza pripadnosti domovini Bosni i Hercegovini.
Sve one kojji drzavu Bosnu I Hercegovinu dozivljavaju kao svoju jedinu domovinu. Bilo da se izjasnjavaju kao Bosnjaci, Srbi, Hrvati, Bosanci....bilo da su clanovi SDP-a, SDA, NiP-a, DF-a.....bilo da su doktori, pravnici, mechanical....bilo da zive u Bosni I Hercegoocini ili dijaspori......to ti je za mene mi.....

Ovo ostalo sto si napisao ulazi u domen dnevne politike...ona je takva kakva je.....rekao bih svugdje...
archi_a

#108712 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by archi_a »

:thumbup:
Login77777

#108713 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Login77777 »

„Na rubu smo rata“ rece Mume Gracic…
vee-jay

#108714 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vee-jay »

Ne razumijem sta se Trojka sada ima sastajati sa Dodikom.
Glupo bi bilo otkazivati, ali trebali su samo izjaviti da ce im trebati nesto vremena konzultacije radi "novonastale situacije pa zato malo prolongirati.
I time je lopta ponovo kod Dodika.
Njemu vrijeme istice - ne Trojci.
Haris.ba

#108715 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Haris.ba »

vee-jay wrote: 29/06/2023 23:14 Ne razumijem sta se Trojka sada ima sastajati sa Dodikom.
Glupo bi bilo otkazivati, ali trebali su samo izjaviti da ce im trebati nesto vremena konzultacije radi "novonastale situacije pa zato malo prolongirati.
Ameri naredili.
necko_hz

#108716 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by necko_hz »

noviforumas wrote: 29/06/2023 22:17 Kad pocnu pricat o nargilama, ja bih se ranio. Eto, prije rata sve Rambo do Ramba bio :lol: Jest u kurcu, mozda se nije islo na sisu, ali islo se u kafanu itekako, i svasta nesto radilo sto mladi ljudi rade svugdje na planeti.
Generacijski ego.
Skijaš

#108717 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

vee-jay wrote: 29/06/2023 23:14 Ne razumijem sta se Trojka sada ima sastajati sa Dodikom.
Prije koliko ti to mislis da je ovaj sastanak dogovoren?
Haris.ba wrote: 29/06/2023 23:24
Ameri naredili.
Da, krivi su stranci, ne bi Konakovic i Niksic asistirali Dodiku da nije tog mrskog Zapada.
HelaS

#108718 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by HelaS »

Skijaš wrote: 29/06/2023 23:38
Haris.ba wrote: 29/06/2023 23:24

Ameri naredili.
Da, krivi su stranci, ne bi Konakovic i Niksic asistirali Dodiku da nije tog mrskog Zapada.
Napiši otvoreno - trebali su u vlasti i u pregovrima s Dodikom biti uključeni Komšić i Izetbegović, pa bi nam sve bilo potaman. Šta više okolišaš cijelu noć na svim političkim temama :-)
elk

#108719 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by elk »

Kad smucka filozofa uvedu sa klupe i gazija pocne u korelu mape da crta znaci da je dogorilo :bih: . Povedi ih zaha, do bilece barem da stignete...Ja odoh na peljesac.
Haris.ba

#108720 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Haris.ba »

elk wrote: 29/06/2023 23:56 Kad smucka filozofa uvedu sa klupe i gazija pocne u korelu mape da crta znaci da je dogorilo :bih: . Povedi ih zaha, do bilece barem da stignete...Ja odoh na peljesac.
Njih dvojca su u opoziciji. Istina, jedan jeste u strukturi civilne komande vojske. Ali, puno se ne pita.

Sve sto se desi i dogovori - na ledjima je trojke.
elk

#108721 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by elk »

Nisam na tog smucka mislio hare :D . Onaj originalni je ipak jedan jedini. Mozda mu svirnem kad budem prelazio peljeski most...
moon_walker_90

#108722 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by moon_walker_90 »

noviforumas wrote: 29/06/2023 22:17 Kad pocnu pricat o nargilama, ja bih se ranio. Eto, prije rata sve Rambo do Ramba bio :lol: Jest u kurcu, mozda se nije islo na sisu, ali islo se u kafanu itekako, i svasta nesto radilo sto mladi ljudi rade svugdje na planeti.
breba

#108723 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by breba »

mishic wrote: 29/06/2023 22:58 I definitivno da vidimo, ko je to formalno dužan da štiti Dejtonski sporazum i osigura njegovu provedbu?

Zna li to iko u ovoj zemlji ili van nje?

Institucije Bosne i Hercegovine.
Skijaš

#108724 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

HelaS wrote: 29/06/2023 23:51
Skijaš wrote: 29/06/2023 23:38

Napiši otvoreno - trebali su u vlasti i u pregovrima s Dodikom biti uključeni Komšić i Izetbegović, pa bi nam sve bilo potaman. Šta više okolišaš cijelu noć na svim političkim temama :-)
To sto Konakovic i Niksic rade, radili su svi redom, svi su pravdali svoje izdajnicke poteze pritiskom izvana. Neka Niksic i Konakovic odbiju sjesti sa secesionistom bez ozbiljnih ustupaka u korist drzave i ja cu ih prvi podrzati. I ako moze bez licnih napada, to bas nikom ne koristi.
HelaS

#108725 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by HelaS »

Skijaš wrote: 30/06/2023 00:07
HelaS wrote: 29/06/2023 23:51

To sto Konakovic i Niksic rade, radili su svi redom, svi su pravdali svoje izdajnicke poteze pritiskom izvana. Neka Niksic i Konakovic odbiju sjesti sa secesionistom bez ozbiljnih ustupaka u korist drzave i ja cu ih prvi podrzati. I ako moze bez licnih napada, to bas nikom ne koristi.
Konaković i Nikšić imaju svoje političke platforme i svoje načine upravljanja. Ne želiš reći da je ok da su na svojim pozicijama, ali da razmišljaju tuđim glavama i postupaju tuđim metodama :?

O kojoj izdaji se radi. Ko je koga izdao, koji dogovor, šta... :?
Locked