- Registracija vozila - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#4851 Re: - Registracija vozila - sve o tome

Post by PreWiBa »

Oznaka Tablica wrote: 26/06/2023 21:42
sehohari wrote: 26/06/2023 13:26 Imao bih pitanje u vezi prve bh. registracije auta iz uvoza.

Na stranici MUP-a piše kako treba priložiti dokaz o odjavi auta. Je li dovoljno donijeti staru saobraćajnu pa da oni vide u sistemu da li je auto odjavljeno ili ne postoji ta mogućnost?
Kada radis carinu, homologaciju itd, prilazes dokumentaciju od vozila koje mora biti odjavljeno. Ne mozes dobiti papire za registraciju ako nije vozilo odjavljeno odakle ga uvozis.
Meni je od carinika receno da auto ne mora biti odjavljeno za carinu. Carina, izvozni papiri, homolgacija... sve to ide i sa prijavljenim vozilom.

Tek kada odes kod MUP-a za registraciju mores dobiti problem. Stvar je u tome sto se radi o francuskom autu, a Francuzi ne poznavaju klasicnu prijavu i odjavu vozila. Tamo samo imas prenos i "promjenu registracije", prodavac prilikom prodaje zapise na saobracajnoj "prodat 26.6.2023" i to je sve sto se uradi.
Sad mene interesuje da li bih trebao jos negdje da odem pa da se potrudim da dobijem neki ekstra papir ili ce oni to ipak moci pregledati kod sebe u sistemu? Jer na francuskoj saobracajnoj sem spomenute recenice nista ne pise.
Optimist

#4852 Re: - Registracija vozila - sve o tome

Post by Optimist »

Romeo 80 wrote: 26/06/2023 21:27
Optimist wrote: 19/06/2023 12:05

Valjda registrujes auto prema mjestu prebivalista, odnosno prema adresi stanovanja.
Ako zivis u FBiH, i tu imas licnu kartu, kako ces registrovati auto u RS?
Moze to bez problema. U Neskovicu uglavnom ljudi sve zavrsavaju, bez obzira sto si prijavljen u Federaciji.
Ja sam imao priliku isto da uradim, ali mi se "gadi" kod Neskovica. Iz principa ne dajem pare siledzijama, koji maltretiraju radnike.
Sta moze?
Ja npr koji sam u OC, da odem kod Neskovica i kazem da hocu da mi auto bude registrovano na Sokocu od naredne registracije?
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#4853 Re: - Registracija vozila - sve o tome

Post by Romeo 80 »

Optimist wrote: 26/06/2023 22:39
Romeo 80 wrote: 26/06/2023 21:27

Moze to bez problema. U Neskovicu uglavnom ljudi sve zavrsavaju, bez obzira sto si prijavljen u Federaciji.
Ja sam imao priliku isto da uradim, ali mi se "gadi" kod Neskovica. Iz principa ne dajem pare siledzijama, koji maltretiraju radnike.
Sta moze?
Ja npr koji sam u OC, da odem kod Neskovica i kazem da hocu da mi auto bude registrovano na Sokocu od naredne registracije?
Ne, odes kod Neskovica i zavrsis produzenje registracije kao i bilo gdje u Federaciji. Bez promjene adrese i mijenjanja dokumenata.
milojicabrzi

#4854 Re: - Registracija vozila - sve o tome

Post by milojicabrzi »

Tako je, ne možeš registrovati auto, u opštini u kojoj nije tvoj CIPS.

Ako si u Zvorniku sa ličnom kartom, tamo i registruješ, isto je i za N.Sarajevo i Posušje.

Kada promijeniš mjesto prebivališta, "vučeš" i svoja auta sa sobom, najdalje od slijedeće registracije, ali mogu te peglati ako niste ti i auto na istoj adresi, mada najčešće to ne rade, ako vide da je čovjek korektan :):)

U RS su nešto jeftiniji tehnički pregledi i eco test, pa se može završiti registracija za cca 80-100 KM manje nego u Federaciji BiH.

Ali začuđujuće malo ljudi to koristi, jer ima i to svoju logiku, idi na tehnički u Lukavicu, potrošiš vremena i goriva, ali za nekog ko nema posla i zuji cijeli dan, nije loša opcija....
Romeo 80

#4855 Re: - Registracija vozila - sve o tome

Post by Romeo 80 »

milojicabrzi wrote: 26/06/2023 23:34 Tako je, ne možeš registrovati auto, u opštini u kojoj nije tvoj CIPS.

Ako si u Zvorniku sa ličnom kartom, tamo i registruješ, isto je i za N.Sarajevo i Posušje.

Kada promijeniš mjesto prebivališta, "vučeš" i svoja auta sa sobom, najdalje od slijedeće registracije, ali mogu te peglati ako niste ti i auto na istoj adresi, mada najčešće to ne rade, ako vide da je čovjek korektan :):)

U RS su nešto jeftiniji tehnički pregledi i eco test, pa se može završiti registracija za cca 80-100 KM manje nego u Federaciji BiH.

Ali začuđujuće malo ljudi to koristi, jer ima i to svoju logiku, idi na tehnički u Lukavicu, potrošiš vremena i goriva, ali za nekog ko nema posla i zuji cijeli dan, nije loša opcija....
U stvari mozes :) U Neskovicu rade i za Kanton Sarajevo. Iako mi je muka sto mu ovako pucam reklamu, jer taj kreten da je pravde, bi trebao biti u zatvoru.
Ja mu ne bih otisao, taman da meni placa da produzim kod njega registraciju.
vjeshalica

#4856 Re: - Registracija vozila - sve o tome

Post by vjeshalica »

Ima jos tehnicikih pregleda u RSu kojima se moze otici. Kome je usput i blizu naravno da se isplati.
milojicabrzi

#4857 Re: - Registracija vozila - sve o tome

Post by milojicabrzi »

Romeo 80 wrote: 27/06/2023 20:14
milojicabrzi wrote: 26/06/2023 23:34 Tako je, ne možeš registrovati auto, u opštini u kojoj nije tvoj CIPS.

U stvari mozes :) U Neskovicu rade i za Kanton Sarajevo. Iako mi je muka sto mu ovako pucam reklamu, jer taj kreten da je pravde, bi trebao biti u zatvoru.
Ama ne možeš....možeš ti angažovati agenciju ako treba i iz Livna, da za tebe odradi produženje registracije, tvog auta, ali u MUP-u u tvom mjestu življenja.

Nemoj miješati tehnički pregled i polisu osiguranja, koju možeš uraditi gdje hoćeš, sa registracijom i ovjerom saobraćajne u MUP-u gdje si prijavljen.

Ne možeš ti imati prebivalište npr. u Kaknju, a auto biti na tebi i biti registrovan npr. u Jablanici u MUP-u, o tome govorim, neka me ljudi koji su uključeni u ove stvari svakodnevno, isprave ako griješim.
Romeo 80

#4858 Re: - Registracija vozila - sve o tome

Post by Romeo 80 »

Moji roditelji vec trecu godinu rade produzenje registracije u Neskovicu, a po cipsu su u opstini Stari Grad! Znam 100 ljudi koji isto tako rade.
Upravo to sto si rekao, ljudi iz Neskovica im sve zavrse u Mupu prebivalista. Za krajnjeg korisnika nema razlike nikakve, samo plate manje.
serum

#4859 Re: - Registracija vozila - sve o tome

Post by serum »

Ma zavrsio sve kod Hifa pumpe Central osiguranje u Lukavici. Uradio kod njih tehnicki, platio ravno 100KM manje nego sto mi je trazio dugogodisnji rodjak kod koga sam registrovao fol sam kod njega imao popust....znaci vozilo se registruje u mupu gdje je auto prijavljeno, u kom slucaju mup novi grad.....sve ostalo uredno, 100KM nije malo, na danasnjem vremenu bez obzira koliki si patriota
Oznaka Tablica

#4860 Re: - Registracija vozila - sve o tome

Post by Oznaka Tablica »

Ti ako zivis u Sarajevu, radis u Mostaru, mozes otici u Mostar u osiguranj/agenciju ioni ti mogu sve uraditi ali se produzenje zavrsava u Mupu gdje si prijavljen po Cipsu.

Tako isto, odes u Lukavicu na tehnicki, oni imaju agenciju koja je prijavljena u Federaciji, i sve ti urade i zavrse u Mupu.
Oznaka Tablica

#4861 Re: - Registracija vozila - sve o tome

Post by Oznaka Tablica »

sehohari wrote: 26/06/2023 21:55
Oznaka Tablica wrote: 26/06/2023 21:42

Kada radis carinu, homologaciju itd, prilazes dokumentaciju od vozila koje mora biti odjavljeno. Ne mozes dobiti papire za registraciju ako nije vozilo odjavljeno odakle ga uvozis.
Meni je od carinika receno da auto ne mora biti odjavljeno za carinu. Carina, izvozni papiri, homolgacija... sve to ide i sa prijavljenim vozilom.

Tek kada odes kod MUP-a za registraciju mores dobiti problem. Stvar je u tome sto se radi o francuskom autu, a Francuzi ne poznavaju klasicnu prijavu i odjavu vozila. Tamo samo imas prenos i "promjenu registracije", prodavac prilikom prodaje zapise na saobracajnoj "prodat 26.6.2023" i to je sve sto se uradi.
Sad mene interesuje da li bih trebao jos negdje da odem pa da se potrudim da dobijem neki ekstra papir ili ce oni to ipak moci pregledati kod sebe u sistemu? Jer na francuskoj saobracajnoj sem spomenute recenice nista ne pise.
Zato sto carinici da je pravde i zakona, prvo vćbi oni isli u zatvor.
Sto se tice francuskih dokumenata, obicno bude blijedom crvenom bojom, kao stembilj, napisano da je auto odjavljeno.
Bukvalno jedva se vidi, dok se ne zagledas 😃
milojicabrzi

#4862 Re: - Registracija vozila - sve o tome

Post by milojicabrzi »

Oznaka Tablica wrote: 29/06/2023 13:33

Ti ako zivis u Sarajevu, radis u Mostaru, mozes otici u Mostar u osiguranj/agenciju ioni ti mogu sve uraditi ali se produzenje zavrsava u Mupu gdje si prijavljen po Cipsu.

Tako isto, odes u Lukavicu na tehnicki, oni imaju agenciju koja je prijavljena u Federaciji, i sve ti urade i zavrse u Mupu.
Upravo tako, to i ja govorim, jer se ovdje od par ljudi stvorio narativ da ti odeš u Lukavicu tamo registrovati auto, što nije istina niti je moguće.

Radiš samo produženje registracije koja se evidentira u tvom MUP-u i tvojoj općini, a produženje radiš preko agencije i usluga TP koje rade na području RS i troškovi su nešto jeftiniji... :bih:
Oznaka Tablica

#4863 Re: - Registracija vozila - sve o tome

Post by Oznaka Tablica »

Da i taj mit napokon otklonimo.
Zasto su nize cijene registracija?

Dakle, zakonski, cijena registracija je jednaka u Federaciji, za sva osiguranja. Takodjer i u RS. Rs je jeftiniji malo od Federacije.

Zasto neko dobije jeftiniji cijenu, kad bi ona morala biti jednaka za sve? U Mup moras odnijeti uplate onakve kakve trebaju biti, po onome kako je odredila Agencija za Nadzor.

Sad, mozete pogledati vasu polisu osiguranja i cijenu iste. E na tu cijenu, agencija koja zastupa odredjeno osiguranje, ima 30-40% povrata.
Npr, ako ti je cijena polise 346 KM, 30% je 103 KM.
Toliko je agencija dobra. Od tog iznosa, od svoje zarade, spustaju cijenu. Neko ce na ove 103 KM zarade da da 80-90KM klijentu, i on ce sebi ostaviti 10-20KM. Ne shvatam ljude koji ce se lomiti za te pare.
I tako se dodje do jeftinije registracije.

Ja ne bih otisao u rs na tehnicki, makar djaba bio. A kamoli jos kod njih radio osiguranje.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#4864 Re: - Registracija vozila - sve o tome

Post by PreWiBa »

Oznaka Tablica wrote: 29/06/2023 13:36
sehohari wrote: 26/06/2023 21:55

Zato sto carinici da je pravde i zakona, prvo vćbi oni isli u zatvor.
Sto se tice francuskih dokumenata, obicno bude blijedom crvenom bojom, kao stembilj, napisano da je auto odjavljeno.
Bukvalno jedva se vidi, dok se ne zagledas 😃
Pričao sam i ovdje i u Bosni, isto mi je rečeno.

Nemaju u Francuskoj to sa crvenom bojom, možda je prije bilo. Već par godina sva administracija oko registracije i prenosa se obavlja online, ne šalješ ni saobraćajnu nigdje u prefekturu i sl.

Mene samo interesuje na osnovu čega ovi naši u MUP-u vide da li je auto odjavljeno, pošto mi je rođak vidio na internetu da traže neki dokaz o odjavi, a na saobraćajnoj i tkd. ništa ne piše sem to što je prekrižena (ali to prodavač radi). Ubace li oni to u sistem pa vide ili se stvarno samo mogu osloniti na taj "dokaz"?
milojicabrzi

#4865 Re: - Registracija vozila - sve o tome

Post by milojicabrzi »

Oznaka Tablica wrote: 29/06/2023 14:47 Da i taj mit napokon otklonimo.

Dakle, zakonski, cijena registracija je jednaka u Federaciji, za sva osiguranja. Takodjer i u RS. Rs je jeftiniji malo od Federacije.

Zasto neko dobije jeftiniji cijenu, kad bi ona morala biti jednaka za sve? U Mup moras odnijeti uplate onakve kakve trebaju biti, po onome kako je odredila Agencija za Nadzor.

Sad, mozete pogledati vasu polisu osiguranja i cijenu iste. E na tu cijenu, agencija koja zastupa odredjeno osiguranje, ima 30-40% povrata.
Toliko je agencija dobra. Od tog iznosa, od svoje zarade, spustaju cijenu. Neko ce na ove 103 KM zarade da da 80-90KM klijentu, i on ce sebi ostaviti 10-20KM. Ne shvatam ljude koji ce se lomiti za te pare.

Ja ne bih otisao u rs na tehnicki, makar djaba bio. A kamoli jos kod njih radio osiguranje.
Raduje me da počinje tržišna utakmica u svemu, pa u Bosni i Hercegovini, kao jedinstvenoj državi oba entiteta možeš raditi u cijeloj BiH, bez ograničenja, a i raduje me da padaju te administrativne barikade od ranije, tipa ne može iz entiteta u entitet i sl.

Još me malo nervira činjenica da se polise od jednog osiguranja, ne priznaju u drugom entitetu, ako to osiguranje nema poslovnicu u tom entitetu,

Registracija je jeftinija jer u RS te ne terete sa eko testom, a i polise osiguranja su nešto jeftinije, pa se tako dođe do solidne uštede, kome nije mrsko malo se provozati :)

U suštini, sve što ide u korist građana, a ne guljenja kože po raznim osnovama, taksama i sl., ja podržavam.

Sjećam se "patriotske" priče, kad je ulazio MTEL malo agresivnijom kampanjom na tržište BiH, bilo je pojedinaca koji su tvrdili, "to je srbijanska mreža", "neće to niko htjeti koristit u FBiH", kad prc. sve što je jeftinije, zaživi brzo u BiH, građani su tu postali najmanje patrioti i nacionalisti i dobro je da je tako... :bih:
Oznaka Tablica

#4866 Re: - Registracija vozila - sve o tome

Post by Oznaka Tablica »

milojicabrzi wrote: 29/06/2023 15:03
Oznaka Tablica wrote: 29/06/2023 14:47 Da i taj mit napokon otklonimo.

Raduje me da počinje tržišna utakmica u svemu, pa u Bosni i Hercegovini, kao jedinstvenoj državi oba entiteta možeš raditi u cijeloj BiH, bez ograničenja, a i raduje me da padaju te administrativne barikade od ranije, tipa ne može iz entiteta u entitet i sl.

Još me malo nervira činjenica da se polise od jednog osiguranja, ne priznaju u drugom entitetu, ako to osiguranje nema poslovnicu u tom entitetu,

Registracija je jeftinija jer u RS te ne terete sa eko testom, a i polise osiguranja su nešto jeftinije, pa se tako dođe do solidne uštede, kome nije mrsko malo se provozati :)

U suštini, sve što ide u korist građana, a ne guljenja kože po raznim osnovama, taksama i sl., ja podržavam.

Sjećam se "patriotske" priče, kad je ulazio MTEL malo agresivnijom kampanjom na tržište BiH, bilo je pojedinaca koji su tvrdili, "to je srbijanska mreža", "neće to niko htjeti koristit u FBiH", kad prc. sve što je jeftinije, zaživi brzo u BiH, građani su tu postali najmanje patrioti i nacionalisti i dobro je da je tako... :bih:
Ti ako si prijavljen u federaciji, ti ces isto platiti(osim tehnickog koji je u rs-u 55KM a u federaciji 90,83KM) ako odes u rs da sve zavrsis, samo ce ti oni spustiti cjenu ukupne registracije od svoje zarade.

U federaciji, kad odes u Mup, ako je cjena registracije za to i to vozilo 600KM a neko ti ponudi za 500KM, taj neko u Mup uplate mora odnijeti u vrijednosti 600 KM. Dakle dodat ce 100 od sebe da ti zavrsi registraciju.
Ateista

#4867 Re: - Registracija vozila - sve o tome

Post by Ateista »

Oznaka Tablica wrote: 29/06/2023 17:28
milojicabrzi wrote: 29/06/2023 15:03

Ti ako si prijavljen u federaciji, ti ces isto platiti(osim tehnickog koji je u rs-u 55KM a u federaciji 90,83KM) ako odes u rs da sve zavrsis, samo ce ti oni spustiti cjenu ukupne registracije od svoje zarade.

U federaciji, kad odes u Mup, ako je cjena registracije za to i to vozilo 600KM a neko ti ponudi za 500KM, taj neko u Mup uplate mora odnijeti u vrijednosti 600 KM. Dakle dodat ce 100 od sebe da ti zavrsi registraciju.
Samo ovo ili ono, obicne ljude zanima konacna cijena koju ce platiti za registraciju i osiguranje i da prodju sto jeftinije.
Da nemam covjeka ovdje koji mi registruje auta preko 15 godina i koji mi je valjao bas za neke stvari, prebacio bih se u RS, samo zbog njega necu.
milojicabrzi

#4868 Re: - Registracija vozila - sve o tome

Post by milojicabrzi »

Ateista wrote: 30/06/2023 08:16
Oznaka Tablica wrote: 29/06/2023 17:28

Samo ovo ili ono, obicne ljude zanima konacna cijena koju ce platiti za registraciju i osiguranje i da prodju sto jeftinije.
Da nemam covjeka ovdje koji mi registruje auta preko 15 godina i koji mi je valjao bas za neke stvari, prebacio bih se u RS, samo zbog njega necu.
I ja isto imam čovjeka koji mi završava sve papire oko registracije, isto tako već 15-ak godina, pa mi se ne da mijenjati, ali nisam daleko da se prebacim u RS na tehnički, jer mi je stvarno dosta ovih deranja, TP me dođe baš skupo za uslugu od realno 10-ak minuta...čudi me da te cijene nisu regulisane i ujednačene u cijeloj BiH.
NediM17

#4869 Re: - Registracija vozila - sve o tome

Post by NediM17 »

Zahvaljujuci bivsem pederalnom ministru postenom adezeovcu Lasicu. :evil:
oXavier

#4870 Re: - Registracija vozila - sve o tome

Post by oXavier »

To povećanje cijene eko testa jeste doneseno jednostrano, čak je reagovalo i državno ministarsvo saobraćaja, ali još nije povučeno. I sama ideja je bukvalno pravljenje kuće od krova, jer ppostoje daleko veći problemi kad je u pitanju tehnička ispravnost vozila i sam rad tehničkih pregleda. Inače, cijena registacije jeste bitna ali nije presudna da bih zanemario kompletnu uslugu, i neke druge stvari u slučaju problema direktno ili indirektno povezanih recimo sa isplatom i procjenom štete. Moj poznanik je tako registrovao vozilo jeftinije u nekom manjem (da ne kažem divljem) osiguranju iz RSa, a kad je imao štetu nije mu imao ko izvršiti procjenu štete (čak su mu rekli da on slika i pošalje viberom), a u pitanju je grad koji je regionalni centar a ne neko malo mjesto. Inače broj osiguravajućih društava u BiH je prevelik na ovaj broj vozila i stanovnika, preko 20 (broj je bio i veći prije spajanja nekih društava), dok recimo Hrvatska i Srbija imaju desetak, a i samo tržište je dosta neuređeno.
mikrozadatak

#4871 Re: - Registracija vozila - sve o tome

Post by mikrozadatak »

Evo mene interesuje kolika je tacno razlika u cijeni. Imam ponudu za produzenje registracije u FBiH za 500 KM. Auto 2016, god, 1,6 tdi. Koliko bi kostalo u RS?
Mene je iskreno malo strah tih divljih osiguravajucih kuca. Neko rece da ova oblast nije uredjena. Pa drzava nam nije uredjena. Jasni su uslovi za broj stanica za tehnicki pregled vozila, ali sve ostalo je upitno.
Ateista

#4872 Re: - Registracija vozila - sve o tome

Post by Ateista »

Ja samo ne kontam kakve veze ima koja je osiguravajuca kuca ako nije kasko?
Mozda zvuci sebicno, ali ako budem kriv u udesu to je problem onog drugog, nije moj. :D Vise me zanima osiguranje onoga ko mene udari i od koga ja trebam naplatiti stetu.
Na procjenu stete sam uvijek isao u osiguranje koje mi isplacuje, ne u svoje.
oXavier

#4873 Re: - Registracija vozila - sve o tome

Post by oXavier »

Zavisi od situacije, ranije je policija učesnicima davala podatke od drugog učesnika, sada ih je većina prestala s tom praksom, samo ti kažu da se javiš u svoje osiguranje, a postoje i druge situacije nezgoda u inostranstvu, i slično. A što se ovog prvog tiče, ako većina registrovala kod "divljih" osiguranja zbog popusta kojih daju, veća je vjerovatnoća da će te udariti upravo takav, i imaćeš potencijalno problem kod naplate štete. Znam da zvuči utopistički, ali svima bi bio u interesu zdrav sistem.
mikrozadatak

#4874 Re: - Registracija vozila - sve o tome

Post by mikrozadatak »

Svi ovdje hoce zdrav sistem, ali ovakav upravo na nacin, da ga vise interesuje tudje osigranje. Kad se s druge strane nadje isti, bice jebo ovu drzavu
milojicabrzi

#4875 Re: - Registracija vozila - sve o tome

Post by milojicabrzi »

mikrozadatak wrote: 30/06/2023 18:39 Svi ovdje hoce zdrav sistem, ali ovakav upravo na nacin, da ga vise interesuje tudje osigranje. Kad se s druge strane nadje isti, bice jebo ovu drzavu
Upravo tako :D

Svi bi da zavrnu i uštede, a kad treba da budu zaštićeni i obeštećeni, onda država da reaguje :)

Ali to nije do građana, sistem treba utegnuti, tako da su samo ozbiljni igrači prisutni...

Sad već kod osiguranja, manje više svi moraju biti ozbiljni, dosta je to utegnuto, koliko sam primjetio, polise i ponude za kasko se razlikuju u +- 3%

Svakome treba biti u interesu da čuva svoju polisu i osiguranje, kao što to stranci rade...oni ako su krivi, prije će ti dati novce i više nego što treba, samo im ne diraj polisu, dakle. budi lojalan svom osiguranju, imat ćeš popust, nemoj pravit i skrivit udese, koliko je do tebe i sve ok.
Post Reply