Oznaka Tablica wrote: ↑29/06/2023 14:47
Da i taj mit napokon otklonimo.
Zasto su nize cijene registracija?
Dakle, zakonski, cijena registracija je jednaka u Federaciji, za sva osiguranja. Takodjer i u RS. Rs je jeftiniji malo od Federacije.
Zasto neko dobije jeftiniji cijenu, kad bi ona morala biti jednaka za sve? U Mup moras odnijeti uplate onakve kakve trebaju biti, po onome kako je odredila Agencija za Nadzor.
Sad, mozete pogledati vasu polisu osiguranja i cijenu iste. E na tu cijenu, agencija koja zastupa odredjeno osiguranje, ima 30-40% povrata.
Npr, ako ti je cijena polise 346 KM, 30% je 103 KM.
Toliko je agencija dobra. Od tog iznosa, od svoje zarade, spustaju cijenu. Neko ce na ove 103 KM zarade da da 80-90KM klijentu, i on ce sebi ostaviti 10-20KM. Ne shvatam ljude koji ce se lomiti za te pare.
I tako se dodje do jeftinije registracije.
Ja ne bih otisao u rs na tehnicki, makar djaba bio. A kamoli jos kod njih radio osiguranje.
Raduje me da počinje tržišna utakmica u svemu, pa u Bosni i Hercegovini, kao jedinstvenoj državi oba entiteta možeš raditi u cijeloj BiH, bez ograničenja, a i raduje me da padaju te administrativne barikade od ranije, tipa ne može iz entiteta u entitet i sl.
Još me malo nervira činjenica da se polise od jednog osiguranja, ne priznaju u drugom entitetu, ako to osiguranje nema poslovnicu u tom entitetu,
Registracija je jeftinija jer u RS te ne terete sa eko testom, a i polise osiguranja su nešto jeftinije, pa se tako dođe do solidne uštede, kome nije mrsko malo se provozati
U suštini, sve što ide u korist građana, a ne guljenja kože po raznim osnovama, taksama i sl., ja podržavam.
Sjećam se "patriotske" priče, kad je ulazio MTEL malo agresivnijom kampanjom na tržište BiH, bilo je pojedinaca koji su tvrdili, "to je srbijanska mreža", "neće to niko htjeti koristit u FBiH", kad prc. sve što je jeftinije, zaživi brzo u BiH, građani su tu postali najmanje patrioti i nacionalisti i dobro je da je tako...