Gledam televiziju svaki dan. Kontaktiram i komšiluk. Pratim razne forume na sličnu temu. I niko se više ne buni na Vlašić osim Grge i Mrvice na ovom forumu. Uzgred, da napišem. Puštanjem u rad predajnika Veliki Žep na kanalu 27 poboljšao mi se kvalitet. Kada je bilo samo Udrigovo bio je 10 do 16 posto. Sada je to na mom Samsungu UHD 50 inča 38-48 posto a nema ni najmanje greške. Savršenim prijemom iz dva regiona, zadovoljan sam. Uklonio sam pojačalo za Vlašić i nemam smetnji. Čini sa da sam pojačavao prejak signal i to mi je stvaralo probleme.
DVB-T u BiH
Moderator: anex
- Boki Antena
#2901 Re: DVB-T u BiH
-
Grga50
#2902 Re: DVB-T u BiH
Ostali se ne bune jer im je dodijalo stalno spominjati više taj problem. SFN regija na 33 kanalu definitivno ne radi kako treba, ima propadanja kvalitete signala gotovo svakodnevno. Ja sam na potpunoj čistini prema Vlašiću, živim u brdu iznad SB i sve mi je otvoreno, imam Rover HD TAB 5 Ultra, Satlink WS7009SE i UHD 4K Combo metar, na sva tri instrumenta kao i na običnom televizoru LG kada su spojeni direktno na antenu usmjerenu na Vlašić, greška je vidljiva. Osim toga, ne kužim kakve veze ima Veliki Žep s Vlašićem kada je on na 27. kanalu a Vlašić na 33. kanalu? Vlašić ima dosta dobar signal kod mene, oko 60dBuV samo je kvaliteta problem jer odašiljači ispadaju iz SFN-a. Svakodnevno radim velike zajedničke antenske sustave po zgradama u gradu i svakodnevno imam takav tip smetnji na kanalu 33. Kozara radi besprijekorno na 32 i 37 kanalu, naravno u dijelovima grada koji imaju taj signal. Vlašić se može loviti u svim dijelovima grada, ali je poprilično nepouzdan. Nabrojani instrumenti ne lažu, i da još napomenem, to je signal mjeren direktno s antene i preko LTE filtera, tako da nisu ni LTE smetnje u pitanju.Boki Antena wrote: ↑28/06/2023 23:05Gledam televiziju svaki dan. Kontaktiram i komšiluk. Pratim razne forume na sličnu temu. I niko se više ne buni na Vlašić osim Grge i Mrvice na ovom forumu. Uzgred, da napišem. Puštanjem u rad predajnika Veliki Žep na kanalu 27 poboljšao mi se kvalitet. Kada je bilo samo Udrigovo bio je 10 do 16 posto. Sada je to na mom Samsungu UHD 50 inča 38-48 posto a nema ni najmanje greške. Savršenim prijemom iz dva regiona, zadovoljan sam. Uklonio sam pojačalo za Vlašić i nemam smetnji. Čini sa da sam pojačavao prejak signal i to mi je stvaralo probleme.
- Boki Antena
#2903 Re: DVB-T u BiH
Jasno sam pomenuo Veliki Žep kao predajnik regije Majevica. Možda mogu povjerovati pošto si na brdu da neki predajnik ispadne iz SFN pa ometa Vlašić. Ali s druge strane ja i na desetke ljudi koje sam pitao nisu sigurno slijepi na svoje oči. Niko se ne žali. Vlašić radi odlično, moj tv je uvijek uključen sve pohvale Zoni.
- Mrvica 77
#2904 Re: DVB-T u BiH
Pošto smo ja i @Grga50 na lijevoj obali Save, mora da je uzrok da signal kad dođe do Bosanskog Broda i hoće prijeći preko granice u Slavonski Brod zaustave i prekopavaju na granici, pa eto to bi mogao biti uzrok
Čuj kaže provjeri opremu
Slažem se u potpunosti s onim što je napisao Grga
Očito dolazi do ispada rada SFN mreže i jedan predajnik stvara probleme svim drugima što se očituje u osciliranju signala ...
A također se slažem i s njegovom izjavom da je ljudima jednostavno dojadilo svaki dan pisati isto, a to je da je Mux D regija Vlašić daleko još od stabilnog i dobrog rada, ako se i o jednom pisalo i to pretežno negativno, to je Vlašić, odnosno 33 ch u dobojskoj regiji
Gotovo svaki dan, barem u terminu kad ja gledam tv, a to su pretežno večernji/noćni sati dolazi do manjih ili većih problema s prijemom, dok hrvatski kanali i to čak njih 4 rade savršeno i besprijekorno (MUX 1, 2, C i E na kanalima 23, 38, 39 i 43), a već sam puno puta rekao i evo opet ću - kamo sreće da u Bosni digitalac radi kao kod nas u Hrvatskoj, OiV (Odašiljači i veze) za razliku od Dasto Semtela očito zna svoj posao
Vlašić kad radi normalno hvatam odlično, signal jačine 93% i kvalitete 98%
Tek mrvicu slabije od naših hrvatskih kanala, što je s obzirom na zračnu udaljenost Vlašića stvarno fenomenalno
Kažem kad radi normalno, to je ključna riječ
Kad već spominjemo opremu, imam Iskru 47 triplex yagicu, pojačalo Fagor s LTE/5G filterom + Panasonic 4K LED tv 55" (model 2022, star tek 7 mjeseci)
Dakle sve poznata i renomirana imena iz svijeta tv-a, pojačala i antena...
Čuj kaže provjeri opremu
Slažem se u potpunosti s onim što je napisao Grga
Očito dolazi do ispada rada SFN mreže i jedan predajnik stvara probleme svim drugima što se očituje u osciliranju signala ...
A također se slažem i s njegovom izjavom da je ljudima jednostavno dojadilo svaki dan pisati isto, a to je da je Mux D regija Vlašić daleko još od stabilnog i dobrog rada, ako se i o jednom pisalo i to pretežno negativno, to je Vlašić, odnosno 33 ch u dobojskoj regiji
Gotovo svaki dan, barem u terminu kad ja gledam tv, a to su pretežno večernji/noćni sati dolazi do manjih ili većih problema s prijemom, dok hrvatski kanali i to čak njih 4 rade savršeno i besprijekorno (MUX 1, 2, C i E na kanalima 23, 38, 39 i 43), a već sam puno puta rekao i evo opet ću - kamo sreće da u Bosni digitalac radi kao kod nas u Hrvatskoj, OiV (Odašiljači i veze) za razliku od Dasto Semtela očito zna svoj posao
Vlašić kad radi normalno hvatam odlično, signal jačine 93% i kvalitete 98%
Tek mrvicu slabije od naših hrvatskih kanala, što je s obzirom na zračnu udaljenost Vlašića stvarno fenomenalno
Kažem kad radi normalno, to je ključna riječ
Kad već spominjemo opremu, imam Iskru 47 triplex yagicu, pojačalo Fagor s LTE/5G filterom + Panasonic 4K LED tv 55" (model 2022, star tek 7 mjeseci)
Dakle sve poznata i renomirana imena iz svijeta tv-a, pojačala i antena...
- Cizmas
#2905 Re: DVB-T u BiH
najbolje ti je ako tv ima opciju formatiraj usb drajv, ako ne na kompu formatiraj ntfs ili fat32 jedno od ta dva mora ako ne i oba da radeBrcak1971 wrote: ↑28/06/2023 20:37 Molio bih nekoga od forumaša da mi pomogne nevezano za ovu temu.
Naime, kada pokušavam da snimim sa TV-a neki program na USB, snimi samo 1-2 minuta materijala, na TV-u se pokaže poruka "snimanje je zaustavljeno. Provjerite uređaj za pohranu"
Imam 3 USB-a kupljena nova i isto se ponavlja kod sva tri.
Kod vanjskog hard diska nema problema, kako god da snimam,(bilo da programiram snimanje, ili direktno dok gledam program).
USB-ovi imaju dovoljno memorije da snime dosta materijala
Kada prebacujem sa kompjutera materijal na iste USB-ove, nema problema, i mogu se reprodukovati na TV (Video i slike).
Hvala unaprijed.
- Boki Antena
#2906 Re: DVB-T u BiH
Grga je na brdu, a ti iza tog brda. Ja i ljudi o kojima govorim smo u ravnici, oba Broda. Uhvatim Ciganište, Dugu Njivu i Vlašić. Trebačko brdo i Lipovac ne hvatam. Onda nešto ne funkcioniše kako treba oko ovo dvoje. Imam kanalni filter Centar Elektronike. 4 ulaza i 4 antene: Vlašić, Majevica, Psunj i Crveni Čot/Borinci. Čot uglavnom uveče, svi ostali rade odlično.
- genius 723
#2907 Re: DVB-T u BiH
Ima sigurno jos neki ispada jer i naTrebackom brdu zna nekad zatrest slika ali iskreno rijetko dal u dva dana da se desi kratki prekid od 2-3 sek. fala bogu.Iskreno Prema Vlasicu bi volio okrenut ant zbog izuzetno dobrog prijema ftv anlog.i ako bi kreno mux a sto bi vjerovatno medu prvim bio i Vlasic.kod mene je Treb brdo sig 93 kval.98 i Vlasic je skoro identican kada okrenem.
- Mrvica 77
#2908 Re: DVB-T u BiH
@Boki Antena kažeš imaš jednu antenu okrenutu na Psunj koji je udaljen 50-ak km, a imaš preko puta na svega 3-4 km Košarevac koji ima potpuno iste programe kao Psunj, daj molim te objasni mi tu logiku

Točno je, ja jesam iza 2 manja brda i nemam optičku vidljivost ni prema našem Košarevcu, a ni prema Vlašiću
Ali ako pod istim uvjetima rade 4 kanala (HR muxevi 1, 2, C i E), a samo jedan ponekad zeza (33 ch, tj. Vlašić), onda je očito problem u tom jednom, mislim daj logično razmišljaj, npr. ako auto ima 4 klipa i jedan zeza, nije problem u cijelom motoru, nego tom jednom klipu
Sad istu logiku s primjera motora primjeni na digitalac, od ukupno 5 signala koje primam samo 1 zeza i to ne uvijek, povremeno
Isto tako, nevezano uz ovo oko prijema, zna li tko zašto više ni na jednom kanalu nema EPG, jedno vrijeme ga je bilo, ne na svima, ali na više njih
Govorim naravno o 33 ch
Kanala ko u priči, a nemaš pojma što i kada je na kojem
I opet ću spomenuti OiV i hrvatske digitalce, a imam ukupno nekih 50-60 hrvatskih programa i na svima od reda radi EPG
Dasto Semtel, da se malo ugledate na kolege, pa pustite EPG, izgleda da vam je i to problem isto kao i SFN način rada???
Točno je, ja jesam iza 2 manja brda i nemam optičku vidljivost ni prema našem Košarevcu, a ni prema Vlašiću
Ali ako pod istim uvjetima rade 4 kanala (HR muxevi 1, 2, C i E), a samo jedan ponekad zeza (33 ch, tj. Vlašić), onda je očito problem u tom jednom, mislim daj logično razmišljaj, npr. ako auto ima 4 klipa i jedan zeza, nije problem u cijelom motoru, nego tom jednom klipu
Sad istu logiku s primjera motora primjeni na digitalac, od ukupno 5 signala koje primam samo 1 zeza i to ne uvijek, povremeno
Isto tako, nevezano uz ovo oko prijema, zna li tko zašto više ni na jednom kanalu nema EPG, jedno vrijeme ga je bilo, ne na svima, ali na više njih
Govorim naravno o 33 ch
Kanala ko u priči, a nemaš pojma što i kada je na kojem
I opet ću spomenuti OiV i hrvatske digitalce, a imam ukupno nekih 50-60 hrvatskih programa i na svima od reda radi EPG
Dasto Semtel, da se malo ugledate na kolege, pa pustite EPG, izgleda da vam je i to problem isto kao i SFN način rada???
- Boki Antena
#2909 Re: DVB-T u BiH
Kod mene su jednako jaki. Ali Psunj kao glavni predajnik ima rezervni predajnik i rezervno napajanje. Kod vas na Košarevcu svako malo nestane struje,bar je tako nekada bilo.
- Boki Antena
#2910 Re: DVB-T u BiH
Boki Antena wrote: ↑29/06/2023 12:22Kod mene su jednako jaki. Ali Psunj kao glavni predajnik ima rezervni predajnik i rezervno napajanje. Kod vas na Košarevcu svako malo nestane struje,bar je tako nekada bilo.
- Mrvica 77
#2912 Re: DVB-T u BiH
Boki Antena wrote: ↑29/06/2023 12:23Boki, ne mogu ovo ljepše reći nego da pišeš samo neka se nešto piše, taman to bile i potpune gluposti poput toga da na Košarevcu svako malo nestaje strujeBoki Antena wrote: ↑29/06/2023 12:22
Kod mene su jednako jaki. Ali Psunj kao glavni predajnik ima rezervni predajnik i rezervno napajanje. Kod vas na Košarevcu svako malo nestane struje,bar je tako nekada bilo.
Veću glupost dugo nisam pročitao
Ne samo da nije istina, nego ne shvaćam s kojom namjerom to pišeš
Doslovno ne pamtim kada je bilo koji od 4 multipleksa koji se emitiraju s Košarevca nestao, trzao ili na bilo koji drugi način zezao...
Hrvatski digitalac se emitira ako se ne varam od 2008. godine, između ostalog i s Košarevca
Znači nekih 15 godina
Tokom svih ovih godina Košarevac nije imao ni 1% problema kao Vlašić koji "radi" tek par mjeseci
A ako ti to iz samo tebi znanih razloga smeta i pišeš neistine, to stvarno nije do mene
- Boki Antena
#2913 Re: DVB-T u BiH
Sada nemam signal na 33. kanalu. Može li neko od forumaša da provjeri? Na 27. kanalu Veliki Žep 50 %
Edit: U 20:25 signal se vratio
-
Adi_zeni
#2914 Re: DVB-T u BiH
Pokušaj sa bržim USB stikovima, USB 3.0; 3.1; 3.2... i minimum 32 ili 64 GB. I kao što je rekao gospon kolega forumaš formatiraj stik na TV-u.Brcak1971 wrote: ↑28/06/2023 20:37 Molio bih nekoga od forumaša da mi pomogne nevezano za ovu temu.
Naime, kada pokušavam da snimim sa TV-a neki program na USB, snimi samo 1-2 minuta materijala, na TV-u se pokaže poruka "snimanje je zaustavljeno. Provjerite uređaj za pohranu"
Kod vanjskog hard diska nema problema, kako god da snimam,(bilo da programiram snimanje, ili direktno dok gledam program).
Kada prebacujem sa kompjutera materijal na iste USB-ove, nema problema, i mogu se reprodukovati na TV (Video i slike).
Hvala unaprijed.
- fortaleza
#2915 Re: DVB-T u BiH
Ima li dovoljno memorije? Sat vremena snimki lako može ići na par GB.Adi_zeni wrote: ↑29/06/2023 21:28Pokušaj sa bržim USB stikovima, USB 3.0; 3.1; 3.2... i minimum 32 ili 64 GB. I kao što je rekao gospon kolega forumaš formatiraj stik na TV-u.Brcak1971 wrote: ↑28/06/2023 20:37 Molio bih nekoga od forumaša da mi pomogne nevezano za ovu temu.
Hvala unaprijed.
- Mrvica 77
#2916 Re: DVB-T u BiH
Kaže samo se @Grga50 i @Mrvica 77 tj ja žalimo, Vlašić radi savršeno, da mi provjerimo opremu, a vidi sad

- Boki Antena
#2917 Re: DVB-T u BiH
Možda su čitali forum i isključili ga da riješe probleme koje ste imali vas dvojica
Kod mene je bilo dobro do danas a i sada posle polusatnog prekida 
- Mrvica 77
#2918 Re: DVB-T u BiH
Možda su pitali konačno kolege Hrvate iz OiV-a u čemu griješe, pa su konačno popravili 
A čuj kad imaš na tv-u izbor od preko 13.000 (13 tisuća) tv kanala, serija i filmova (IPTV), to da li Vlašić ili koji već odašiljač radi meni ništa ne sačinjava
Mogu gledati bilo koji program iz Hrvatske, Srbije, BiH, C.Gore i drugih zemalja + imam filmove koji još nisu bili ni u kinima, tako da ne moram pitati po komšiluku radi li 33 kanal
Povrh toga imam oko 50-60 hrvatskih digitalnih FTA i pay tv (Evotv), znači preko antene
Pa mi na lijevo uho uđe, a desno izađe što neki pišu
Ovdje sam na forumu jer me zanima sve to oko digitalije, da s drugima razmjenim iskustva, jer mnogima sam kao i Grga naštimao antene itd., možda im mogu dati koristan savjet, ali možda ga i dobiti...
A nisam ovdje da se prepirem s nadobudnim likovima kakvih ima na svim forumima, pa i ovom...
Toliko od mene i pozdrav svima iz Slavonije
A čuj kad imaš na tv-u izbor od preko 13.000 (13 tisuća) tv kanala, serija i filmova (IPTV), to da li Vlašić ili koji već odašiljač radi meni ništa ne sačinjava
Mogu gledati bilo koji program iz Hrvatske, Srbije, BiH, C.Gore i drugih zemalja + imam filmove koji još nisu bili ni u kinima, tako da ne moram pitati po komšiluku radi li 33 kanal
Povrh toga imam oko 50-60 hrvatskih digitalnih FTA i pay tv (Evotv), znači preko antene
Pa mi na lijevo uho uđe, a desno izađe što neki pišu
Ovdje sam na forumu jer me zanima sve to oko digitalije, da s drugima razmjenim iskustva, jer mnogima sam kao i Grga naštimao antene itd., možda im mogu dati koristan savjet, ali možda ga i dobiti...
A nisam ovdje da se prepirem s nadobudnim likovima kakvih ima na svim forumima, pa i ovom...
Toliko od mene i pozdrav svima iz Slavonije
-
Grga50
#2919 Re: DVB-T u BiH
Dakle, održavam oko 150 zgrada u Slavonskom Brodu što se tiče antenskih sustava, na 43 zgrade sam do sada propustio u sustav kanal 33, Vlašić regija (jako se traži program NOVA BH zbog Granda i Kesića i izuzetno su gledani ovdje) i bez obzira što sam im svima napomenuo da je signal još nestabilan, u testnoj fazi, svakodnevno primam pozive sa svih područja grada SB da postoje problemi s prijemom BiH kanala, povremeno to provjerim i kod sebe i zbilja, u trenutku poziva iz grada sa neke od zgrada, 33. kanal ne radi ni kod mene. Jakost signala je tu, kvaliteta bude nekada do kraja, ali ispada iz "locka" jer zbog loše sinkronizacije svih signala, instrument se ne može odlučiti za koji odašiljač da se "zalocka". U trenutku dok ovo pišem (12:55) Vlašić radi bez zatrzavanja slike uz vidljive fluktuacije kvalitete u rasponu 70-99%, i to nisu LTE smetnje, niti išta drugo blizu, baš je problem sinkronizacije svih odašiljača.Boki Antena wrote: ↑29/06/2023 11:06 Grga je na brdu, a ti iza tog brda. Ja i ljudi o kojima govorim smo u ravnici, oba Broda. Uhvatim Ciganište, Dugu Njivu i Vlašić. Trebačko brdo i Lipovac ne hvatam. Onda nešto ne funkcioniše kako treba oko ovo dvoje. Imam kanalni filter Centar Elektronike. 4 ulaza i 4 antene: Vlašić, Majevica, Psunj i Crveni Čot/Borinci. Čot uglavnom uveče, svi ostali rade odlično.
-
Grga50
#2920 Re: DVB-T u BiH
Upravo sam u to doba radio sustav na jednoj privatnoj kući u centru grada i upravo mi se dogodilo da sam antene stavljao oko podneva i sve je uredno radilo na TV-u u prizemlju, jedan TV sam ljudima kačio na zid i sve spojio oko 18:30 i tada nisam imao signala s Vlašića ni na tom novom TV-u ni na TV-u koji je oko podneva kada sam postavio antene uredno radio. Dakle, nestali BiH kanali dok su ovi iz HR uredno radili na oba TV-a. Košarevac MUX M1 imam na anteni 65dBuV a Vlašić MUX D imam 58dBuV, što je izvrstan signal, ali džaba kada nije stabilan u radu zbog loše odrađenog SFN-aBoki Antena wrote: ↑29/06/2023 19:59 Sada nemam signal na 33. kanalu. Može li neko od forumaša da provjeri? Na 27. kanalu Veliki Žep 50 %
-
Brcak1971
-
Brcak1971
#2922 Re: DVB-T u BiH
Ako proradi MUX-D sa lokacije Gradačac ( a trebao je još prije mjesec-dva), onda bi trebali da svi vi iz Slavonije i okolice Bosanskog Broda da "odahnete".
Gledajući na Google Earth, Gradačac je na idealnoj visoravni za emitovanje signala.
Nekada sam "hvatao" federalnu tv analogno na 54ch sa lokacije Humka-Gradačac, slika je bila idealna, skoro kao današnja digitalna slika.
Gledajući na Google Earth, Gradačac je na idealnoj visoravni za emitovanje signala.
Nekada sam "hvatao" federalnu tv analogno na 54ch sa lokacije Humka-Gradačac, slika je bila idealna, skoro kao današnja digitalna slika.
-
Grga50
#2923 Re: DVB-T u BiH
Nisam baš siguran, Vlašić je prema Slavonskom Brodu čista optička vidljivost i signal rastura kao da je lokalni, smao da riješe ove gluposti sa SFN-om, ako riješe?Brcak1971 wrote: ↑30/06/2023 17:56 Ako proradi MUX-D sa lokacije Gradačac ( a trebao je još prije mjesec-dva), onda bi trebali da svi vi iz Slavonije i okolice Bosanskog Broda da "odahnete".
-
Brcak1971
#2924 Re: DVB-T u BiH
Slažem se sa tobom Grga50 što se tiče Vlašića, ali sam mislio na 27ch koji će se emitovati sa buduće lokacije Gradačca.Grga50 wrote: ↑30/06/2023 22:09Nisam baš siguran, Vlašić je prema Slavonskom Brodu čista optička vidljivost i signal rastura kao da je lokalni, smao da riješe ove gluposti sa SFN-om, ako riješe?Brcak1971 wrote: ↑30/06/2023 17:56 Ako proradi MUX-D sa lokacije Gradačac ( a trebao je još prije mjesec-dva), onda bi trebali da svi vi iz Slavonije i okolice Bosanskog Broda da "odahnete".
Neko je spomenuo na ovom forumu iz vašeg područja da se malo poboljšao signal na 27ch puštanjem u rad Velikog Žepa.
Zato sam i rekao da bi mogli hvatati još bolje taj signal pošto je dosta stabilniji SFN u osnosu na 33ch regije Vlašić.
-
Grga50
#2925 Re: DVB-T u BiH
Nisam ga pokušavao loviti pa ne znam kakva je situacija ovdje, baš malo okrenem antenu i izmjerim. Znači kod te regije SFN bolje radi nego Vlašićka?Brcak1971 wrote: ↑30/06/2023 22:43Slažem se sa tobom Grga50 što se tiče Vlašića, ali sam mislio na 27ch koji će se emitovati sa buduće lokacije Gradačca.
Neko je spomenuo na ovom forumu iz vašeg područja da se malo poboljšao signal na 27ch puštanjem u rad Velikog Žepa.
Zato sam i rekao da bi mogli hvatati još bolje taj signal pošto je dosta stabilniji SFN u osnosu na 33ch regije Vlašić.